Dodaj do ulubionych

Poziomy nauki

22.11.24, 15:00
m.youtube.com/watch?v=1xqerXscTsE
Nie rozumiem sensu hierarchicznego tych rozróżnień. Podstawową kwestią zbierająca większość punktów w jedną całość jest to czy umiesz rozwiązywać problemy w odniesieniu do życia. Nie zapamiętujemy materiału który chcemy przyswoić tylko z jednego powodu. Nie ma on żadnego znaczenia dla naszego życia. Gdy ma pamiętamy bardzo dobrze. Gdy wiem czego szukam i mam krytyczne podejście o wiele więcej zapamiętuje.

Obserwuj wątek
    • dotera Re: Poziomy nauki 22.11.24, 15:05
      Powiedziałbym też że gdy zrozumiałem te najwyższe punkty w moim życiu pojawił się głód tych niższych.
      • dotera Re: Poziomy nauki 22.11.24, 15:09
        Każdej dziedziny powinno się uczyć poprzez rozwiązywanie problemów. Pierwszy etap zaś powinien dotyczyć nauki precyzji.
    • dotera Re: Poziomy nauki 22.11.24, 20:22
      Problem fikcji i upadku edukacji jest jej narcyzm. Masz w kolejce udać kogoś kim nie jesteś.
    • dotera Re: Poziomy nauki 22.11.24, 20:27
      Często jest wyśmiewanie młodych ludzi w ramach testu na ulicy że rozpoznają wszystkich celebrytów ale nie prezydentów USA . A może w tym wieku należałoby ich uczyć czegoś z relacji społecznych co by ich wzniosło na ciut bardziej wyrafinowany poziom. Jest wiele poziomów w których człowiek powinien być edukowany. Obecnie stawia się tylko na analityczne myślenie w sposób które je zabija przez natłok informacji. Dawniej wiedziano że edukacja to też poziom fizyczny, psychologiczny społeczny następnie analityczny następnie kolejny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka