Dodaj do ulubionych

Drogi Wolnosci

21.01.25, 16:20
Gdy pierwszy raz oglądałem ten serial mocno współbrzmiał ze stanem mojego ówczesnego ducha. Teraz zaś patrzę i nie wiem co w nim widziałem. Chyba że jedna z uczennic z początku serialu która jest tylko przez chwilę. Ma specyficzny typ urody który zauważyłem u kilku osób tylko w tym jednej aktorki i mnie ciekawi bardzo
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Drogi Wolnosci 21.01.25, 16:24
      Polska jest chyba jedynym krajem w którym rzekomą prawica odwołuje się w filmach do tradycji socjalistycznej przeciwko tradycji prawicowej.
    • dotera Re: Drogi Wolnosci 21.01.25, 16:28
      W tym filmie są bardzo ładne ubrania i przedmioty same w sobie ale sam obraz jako cały taki nie jest . Nawet te dziewczyny które są ładne są jakoś tak dziwnie filmowane.
      • dotera Re: Drogi Wolnosci 21.01.25, 16:50
        W filmach z epoki podoba mi się motyw pomocy ale nie bezpośredniej tylko z tyłu za kulisami. Członkowie rodziny nie wiedzą że ktoś z tyłu im pomaga.

Pomaganie nie jest czymś prostym. Trzeba dużo rozsądku żeby umieć komuś naprawdę pomoc. Często to są gierki sado maso. Jak ktoś umie robić to za plecami po cichu to umie naprawde
      • dotera Re: Drogi Wolnosci 21.01.25, 16:57
        W filmach za kadencji minionej wladzy nie ma nic satwicznego, niewinnego. Oni mają jakiś swoją estetykę mroczna z grubą kreską.
    • dotera Re: Drogi Wolnosci 21.01.25, 18:18
      Podają różne interpretacje " cudu nad Wisła" tylko nie tą właściwą. To było sformułowanie ironiczne, dotyczące zdolności Piłsudskiego, który sam zresztą nie wierzył w zwycięstwo i pojechał do swojego dworku pożegnać się z żoną gdy wojska wroga nacieraly
      • dotera Re: Drogi Wolnosci 21.01.25, 20:41
        Za największy mord drugiej RP uważa się zabójstwo Narutowicza. Trupów Piłsudskiego politycznych, zamachu majowego gdzie strzelano do żołnierzy polskich nie liczy się wcale. Tego że to PPS rozpętał terror polityczny i przed wojna ginęło tygodniowo 50 osób, co endecja chciała zahamować nie liczy się wcale . Jest tylko Narutowicz całkowicie wyjęty z kontekstu epoki.
        • dotera Re: Drogi Wolnosci 21.01.25, 20:47
          W filmie pokazuje się też autorytarnego tatusia związanego z endecja i w domyśle takiego samego męża jednej z sióstr i kobiety z tendencjami w lewo. Duch nowych czasów. Kobiety kochały Piłsudskiego. Tylko tego że dwie doprowadził do samobójstwa jakoś się nie wiąże z tym duchem modern.
          • dotera Re: Drogi Wolnosci 21.01.25, 20:57
            Czy kobiety w tamtych czasach paliły papierosy na ulicy? Z tego co wiem jeszcze nawet za mojego życia niektórzy mieli wątpliwości na ten temat choć byli skansenem.
    • dotera Re: Drogi Wolnosci 22.01.25, 01:13
      Mimo że serial nie jest ciekawy drugi raz oglądany odniosłem jedna korzyść. Jedna scenka uświadomiła mi coś na temat psychiki ludzkiej.
    • dotera Re: Drogi Wolnosci 22.01.25, 08:31
      Dmowskiego lubić nie trzeba ale pod względem intelektualnym to on miał rację czego symbolem jest to że Polskie granicę PRL się utrzymały i nie było wojny. Dziś zaś nie jest pewne czy nie zostaną zjedzone rozpuszczone globalizmem i pod kontrolą narodów które narodu polskiego nigdy nie lubiły i geopolitycznie uważały za zbedne. Granice drugiej RP zaś musiały zostać zmiażdżone, polska wieloetniczna to przyszłe konflikty wojenne jak na Ukrainie. A cała tradycja insurekcyjna zarządzana przez globalizm dziś też powtarza się na Ukrainie ku jej unicestwieniu . Co więcej to nie Dmowski straszny Żydów zlikwidował tylko dokładnie odwrotnie granice drugiej RP zamknęły ich w śmiertelnej klatce która sobie zbudowali sami pod każdym względem.
      • dotera Re: Drogi Wolnosci 22.01.25, 08:34
        Obecna polityka nie realizuje na temat hołubionwgo testamentu Giedroycia. Ukraina przed Majdanem jeśli już nim była. Ukraina po Majdanie to śmiertelne zagrożenie dla Polski. Realizowana zawsze w projekcie przeciwko Polsce
        • dotera Re: Drogi Wolnosci 22.01.25, 08:40
          Polska jako naród jest teraz metodycznie unicestwiają na wielu frontach i nas nie będzie przy tej polityce jeszcze w tym wieku . Jesteśmy jak gotowana żaba ktorej klapki na oczy założono nadprodukcja konsumpcyjna zachodu.
          • dotera Re: Drogi Wolnosci 22.01.25, 09:02
            W najlepszym razie rola dla Polski wyznaczona przez Niemcy było bycie taranem do marszu na wschód żeby Niemcy za nami zajmowali ziemię aż do naszego końca. Zaś dla Anglosasów jesteśmy zawsze przeznaczeni do zmiażdżenia przez Niemcy i Rosję
            • dotera Re: Drogi Wolnosci 22.01.25, 09:09
              Przeciwko Dmowskiemu jest tylko jeden argument. Czy wtedy Moskwa miałaby bombę jądrowa gdyby wcześniej nie złamała potęgi Niemiec. Bo to Niemcy zrozumiały pokonane że muszą im ja dać żeby USA ich nie zjadły. A może my byśmy mieli? Wtedy było najlepiej wykształcone pokolenie Polaków jedyny raz na światowym poziomie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka