10.03.25, 02:11
m.youtube.com/shorts/Y7EC8XkeEZo
Mnie ciekawi to czym się profesorowie ekonomii w zasadzie zajmują. Mam takie wrażenie że jak prawnicy tworzeniem niezrozumiałego prawa żeby można było zarabiać na byciu specjalista od niego. Można dać studentowi ogólna wiedzę na temat gospodarki, jak ma ja zdobywać ale co tam jest w zasadzie do badania.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Ekonomia 10.03.25, 02:22
      W filmie Michałkowa Udar Słoneczny była scena z magikiem. Symbolizująca łatwowierność prowadząca do samozagłady. Sensem była wiara w marksizm że można coś zniszczyć a później z materiału zniszczonego coś odbudować na nowo. Mi się wydaje że ekonomiści naukowi to ludzie którzy szukają magicznej sztuczki . To samo robią oszuści finansowi. Rozumiem to że jest historia gospodarki. Ogólnie historia jest pouczająca. Jednak czym się zajmuje teoretyk ekonomista nie mam pojęcia. Wymyślić koło chce na nowo czy raczej jego mowa markę?
      • dotera Re: Ekonomia 10.03.25, 02:30
        Na końcu zaś jak się wszyscy nabadali przychodzi Black rock z sztuczna inteligencja dotycząca zarządzania i ekonomii i większość korporacji, państwa zostają pod niego podłączone..czy to nie jest koniec ekonomii jako nauki?
      • dotera Re: Ekonomia 10.03.25, 07:13
        Moim zdaniem niemałą część tego co nazywa się naukami społecznymi wyrosło z oświeceniowej potrzeby dążenia do totalitaryzmu. Jest raczej sztuka zabijania życia przez władze niż realna nauka.

Jakie dziś problemy rozwiązuje biurokracja europejską? Wszystko się sypie a dla nich jedynym problemem jest CO2.
        • dotera Re: Ekonomia 10.03.25, 07:18
          Zbierane jest miliony informacji tylko cob z nich wynika? To że nie jest to dobrostan społeczny to już wiemy . Chodzi tylko o to jak naginać prawo żeby właściciele kapitału zachowali swoje monopolistyczne pozycję?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka