Dodaj do ulubionych

PR fitnesowy

22.01.26, 17:58
www.youtube.com/watch?v=PV_oM0MqxVM
w 21 wieku fitness stał się obsesją. Obserwując mody widziałem obezwładniające uzasadnienia dla każdej możliwej formy ruchu dlaczego właśnie ona jest odnalezieniem istoty. Wręcz religijne. Po pewnym czasie gdy moda mijała zauważało się absurdalność tych uzasadnień.

Bjj też wypłyneło na piętrzeniu iluzji. Najpierw wyprowmowano MMA jako rzekomo najbliższe walce ulicznej, a pozniej zauważono ze zawodnicy bjj wygrywają. Uznano to za najlepszą sztukę walki do samoobrony. To dlaczego symbolem przegranej w zapasach jest główna pozycja bjj w leżeniu na łopatkach? Jak każdy sport walki uczy waleczności charakteru i to daje szansę w realnej walce, ale obiektywnie jesteś najbardziej skazany na klęskę jeśli będziesz lezał na betonie.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: PR fitnesowy 22.01.26, 18:01
      Po obserwowaniu tych wszystkich mód wyrosłych nieraz z absurdów obsesji treningu kulturystycznego najmniej mającego wspolnego z sprawnością, zrozumiałem jaka mądrość jest w zwykłych sciezkach zdrowia jakie są w parkach. A na koniec i tak najwięcej o zdrowiu i ciele mają do powiedzenia jogini , tai chi itd.
    • dotera Re: PR fitnesowy 22.01.26, 18:11
      Trenować sztuki walki warto w duchu wschodu zeby zapanować nad swoją agresją. Walka pod samoobronę jest wchodzeniem w slepą uliczkę agresji.
    • dotera Re: PR fitnesowy 22.01.26, 18:15
      Ostatnio czujemy zmianę epok. W polityce światowej. Ale ja też czuje ze też kończy sie epoka pop kulturowa trwająca przez ostatnią dekadę lub dwie. Obsesja fitnesu. Obsesja tematyki doboru płciowego. Mam nadzieje ze kończy się ten narcyzm oparty na najprymitywniejszych instynktach. Wydaje mi się ze młodzież szuka czegoś subtelniejszego. Oby znalazła. Zarzygała nas ameryką tą bydlęciną.
    • dotera Re: PR fitnesowy 22.01.26, 18:55
      ALe czy to tylko PR fitnesowy? Są potrzeby i są pragnienia. Warto się uczyć zaspakajać potrzeby , a pragnienia zawsze są iluzją, która mija. WIększość energii poswieca wspolczesny swiat na pragnienia i podstawowym doswiadczeniem jest powszechne rozczarowanie. SKupić się na potrzebach, na tym tworzyć kulturę wyższą. To jest budowanie siły życiowej. Pragnienia jej wytracaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka