Dodaj do ulubionych

Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas

09.01.04, 15:47
co pani i panowie na pomysl polaczenia wyborow do parlamentu europejskiego z
referendum w sprawie odwolania mariana jurczyka?
pozdrawiam rado
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 09.01.04, 15:50
      Jurczyka nie lubimy, ale to zly pomysl. Dlaczego ? Bo tak. Cos takiego
      odpowiedza. Zobaczysz.
      • rrado Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 09.01.04, 15:53
        absztyfikant napisał:

> Jurczyka nie lubimy, ale to zly pomysl. Dlaczego ? Bo tak. Cos takiego
        > odpowiedza. Zobaczysz.

zobaczymy. ale prosze cie zebys w tym watku nie czepial sie mjw to watek ponad
        podzialami. pozdrawiam rado
        • absztyfikant Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 09.01.04, 15:57
          Nie moge tego obiecac. A jak znowu napisze, ze Jurczykowi nalezy sie mieszkanie
          w prezencie od miasta ?
          • rrado Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 09.01.04, 16:05
            absztyfikant napisał:

> Nie moge tego obiecac. A jak znowu napisze, ze Jurczykowi nalezy sie
            mieszkanie
            >
            > w prezencie od miasta ?

please pochamuj sie tutaj jesli referendum poprze odnowa sld i popis to sprawa
            wygrana. pozdrawiam rado
            • absztyfikant Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 09.01.04, 16:08
              Dobry dowcip:)) Niech ci bedzie. Obiecuje pohamowac swoja zapieklosc.
              • donald13 Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 09.01.04, 17:08
                macie obaj rację, odwołać oczywiście trzeba ale chyba mam szybszy i
                skuteczniejszy sposób na odwołanie mariana,
                • Gość: Ana Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 12:06
                  karabin snajperski?
                  • arkadiusz_litwinski Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 13.01.04, 12:21
                    Gość portalu: Ana napisał(a):

> karabin snajperski?

Co najmniej dobry sztucer ;)
              • Gość: WWO rrado i absztyfowi juz pieką dupska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 17:11
    • Gość: li-put Litwinski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.04, 00:23
      Pan Litwiński miał przekazać radnym pismo w sprawie podania M.J. do
      prokuratora. Jestem ciekaw czy to zrobił? Z tego co wiem, to nie. Na wyjątkowej
      sesji Rady Miasta nie ma możliwości wprowadzić do porządku obrad tego tematu, a
      porządek obrad nie przewiduje uchwały kierującej M.J. do prokuratora. To wynika
      z regulaminu RM. Jestem ciekaw czy to czasem nie jest propagandowa zagrywka PO?
    • rrado Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas n/t 10.01.04, 17:42
      up
    • arkadiusz_litwinski Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 11.01.04, 11:59
      Co do połączenia wyborów "europejskich" z referendum "prezydenckim":

Zgodnie z przewidywaniem Absztyfikanta odpowiedź nie będzie krótka, ale mam
      nadzieję, iż jasna. Za połączeniem tych głosowań przemawia niewątpliwie
      argument ekonomiczny (mniejsze koszty organizacyjne), a także większe
      prawdopodobieństwo uczestnictwa odpowiedniej części obywateli Naszego Miasta.
      Należy sobie jednak zadać pytania: Jaki będzie jego rezultat? Jak Prezydenturę
      Jurczyka oceniają Szczecinianie, zwłaszcza Ci którzy uczestniczą w wyborach?
      Absztyfikant sygnuje dość często swoje wypowiedzi celnymi, ponadczasowymi
      tezami-zawołaniami. Słusznie, "Więcej światła". Zostawmy kwestię lubienia lub
      nielubienia p.Jurczyka , choć wielu wyborców takimi przesłankami się kieruje.
      Wyborcy to nie tylko my uczestnicy tego forum, czytelnicy Gazety gdzie
      dominuje jednoznaczna ocena Jurczyka i wola uzyskania lepszego Prezydenta.
      Każdy z nas, żyje tu i teraz, miewamy przecież możliwość przekonania się na
      własne oczy i własne uszy, że wielu zwłaszcza starszych (zazwyczaj głosujących)
      Szczecinian ma odmieny pogląd.Ich oceny nie są tak daleko idące by można było
      liczyć na łatwe sukces referendum. To z kolei oznacza, że należy piętnować i
      upubliczniać styl Prezydentury, jego kosztowne błędy i ryzyko popełnienia
      następnych."Na tym odcinku" jest jescze wiele do zrobienia. Rzecz
      przedostatnia, nie wierzę w skuteczne przeproewadzenie referendum bez
      szerokiego porozumienia nie tylko w Radzie Miasta, ale też ( a może zwłaszcza)
      poza nią. Jest to pytanie do liderów życia publicznego, liderów ugrupowań
      politycznych, organizacji pozarządowych zwłaszcza gospodarczych: czy potrafią
      działać wspólnie ( o wspólnym kandydacie na Prezydenta- następcę już nawet nie
      śmiem marzyć).
      Reasumując, chyba zbyt mało czasu zostało do maja, szkoda, że wybory nie
      odbywają sie jesienią 2004.

Co do stanowiska o konieczności podjęcia postępowania przygotowawczego przez
      Prokuraturę:

Kiedyś już pisałem, że gdy tego nie zrobimy -zarzucać się będzie krycie
      sprawców, a gdy to zrobimy (projekt stanowiska ) niektórzy zarzucą nam pogoń za
      medialnym rozgłosem. Wątpliwy to powód do atopromocji. Mam nadzieję, że Rada
      przyjmie stanowisko bez dyskusji, w końcu każdemu z radnych powinno zależeć na
      wyjaśnieniu prawdy przez kompetentny organ.Rada w ten sposób spełni obowiązek
      wynikający z KK i KPK, a także stanie się stroną w postępowaniu. Zostanie nam
      doręczone postanowienie o wszczęciu (lub odmowie wszczęcia) śledztwa, na które
      mozna sie zażalić. Ani Regulamin Rady Miasta Szczecina, ani ustawa o
      samorządzie gminnym nie zakazują wprowadzenia do porządku obrad sesji
      wyjątkowej nowych projektów. Moim koleżankom lub kolegom radnym coś chyba
      umkneło, niemniej serdecznie ich pozdrawiam. Projekt stanowiska został złożony
      u Przewodniczącego Rady w piątek w godzinach porannych i nie jest w swej treści
      kontrowersyjny.

• Gość: kolejarz Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 12:30
        Szanowny Panie, nie jestem radnym - w przeciwieństwie do Pana, ale potrafię
        czytać Regulamin Rady Miasta - nie chciałbym tutaj użyć ponownie zwrotu "w
        przeciwieństwie do Pana". Rozdz. VI par. 26 p. 3 mówi wyraźnie: Porządek obrad
        tej sesji [wyjątkiwej] powinien objąć sprawy zgłoszone we wniosku o zwołanie
        sesji wyjątkowej. Doskonale Pan wie, że mam rację, natomiast uważam, że jest to
        z waszej strony zagrywka polityczna. Będziecie mogli, "zapominając" o RRM
        powiedzieć, że radni nie chcieli poprzeć waszego wniosku. Brak dobrej woli
        widać chociażby po fakcie, że nie przedstwiliście wcześniej swojej propozycji
        pozostałym radnym. Zgodnie z Pana zobowiązaniem miało to być dokonane w
        czwartek. To, że projekt trafia do przewodniczącego, nie oznacza, że jest
        przedstawiony pozostałym radnym. Jest to zagranie podstępne, wykazujące fałsz i
        zakłamanie, tak charakterystyczne dla lokalnych politykierów. Brak umiejętności
        działania z otwartą przyłbicą jest między inymi powodem upadku Szczecina. Każde
        z ugrupowań partyjnych prowadzi tylko swoje gierki polityczne, a sprawy
        zasadnicze, ważne dla mieszkańców ma w poważaniu.
        • arkadiusz_litwinski Czcigodny Kolejarzu 11.01.04, 12:49
          mam nadzieję, że nie nie sprawiłem Panu przykrości założeniem podyktowanym nie
          tylko przez przeczucie, że jest Pan jednym z radnych Szczecina.Jeśli tak się
          stało, przepraszam.Zapewniam, że czytam Regulamin Rady Miasta. Przepis o którym
          Pan Wspomina dotyczy sytuacji kiedy Przewodniczący RM ma prawo nie zwołać sesji
          wyjątkowej w noralnym 7 dniowym terminie i brzmi:

"Bez nadania biegu można pozostawić wniosek o zwołanie sesji wyjątkowej, jeżeli
          do planowanego terminu sesji zwyczajnej pozostało nie więcej niż 14 dni.
          Porządek obrad tej sesji powinien objąć sprawy zgłoszone we wniosku o zwołanie
          sesji wyjątkowej."

Pańskie wątpliwości były już wielokrotnie analizowane i praktyka stosowania RRM
          od już od kilku lat przewiduje możliwość uzupełniania porządku obrad sesji
          wyjątkowych nie tylko projektami stanowisk, ale też projektami uchwał.
          Miło mi, że poświęcił Pan trochę czasu na ten merytoryczny dialog.
          Pozdrawiam.

p.s. raz jeszcze powtarzam, zakładam, że bardzo wielu radnym- niezależnie od
          przynależności klubowej zależy na ustaleniu prawdy i zaniechaniu jałowych
          sporów o ocenę przeszłości na forum Rady. Projekt przekazaliśmy z jednodniowym
          opóźnieniem, gdyż próbowałem uzyskać dodatkowe informacje, lub kopię niektórych
          akt sprawy.Niestety nie udało mi się tego uczynić.
          • Gość: kolejarz Szanowny Panie Radny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 12:56
            Odpowiem Panu krótko. Mówi Pan nieprawdę. Wykonałem kilka telefonów do radnych,
            którzy na stronie UM podali swoje nr telefonów i każdy z nich potwierdził moje
            słowa. Dlatego traktuję Pana wypowiedzi jako "wykręcanie kota ogonem". Na sesji
            wyjątkowej nie można zgłosić projektów uchwał i nie powadomiliści radnych o
            swoim wniosku. Działacie politykiersko. Nie jest dla was ważna sprawa, ale chęć
            zabłyśnięcia jako "sprawiedliwi". Gdzie Pan był wtedy, gdy podejmowano tę
            decyzję? Każdy z nas będzie mówił swoje, ale za mną stoją fakty.
            • arkadiusz_litwinski Re: Szanowny Panie Radny 11.01.04, 13:06
              Gość portalu: kolejarz napisał(a):

> Odpowiem Panu krótko. Mówi Pan nieprawdę. Wykonałem kilka telefonów do
              radnych,
              >
              > którzy na stronie UM podali swoje nr telefonów i każdy z nich potwierdził
              moje
              > słowa. Dlatego traktuję Pana wypowiedzi jako "wykręcanie kota ogonem". Na
              sesji
              >
              > wyjątkowej nie można zgłosić projektów uchwał i nie powadomiliści radnych o
              > swoim wniosku. Działacie politykiersko. Nie jest dla was ważna sprawa, ale
              chęć
              >
              > zabłyśnięcia jako "sprawiedliwi". Gdzie Pan był wtedy, gdy podejmowano tę
              > decyzję? Każdy z nas będzie mówił swoje, ale za mną stoją fakty.

Nie wiem z kim Pan rozmawiał, ja mówię o regulaminie, ustawie i sesji
              wyjątkowej. Być może ktoś myli ją z uroczystą.W jej przypadku istotnie porządek
              nie podlega głosowaniu. Za chwilę odejdę od komputera, jeśli Ma Pan ochotę
              rozwijać tę rozmowę podaję nr tel. 0692 442 327 ( dostępny zresztą w Biurze
              Rady Miasta dla każdego zainteresowanego).Pozdrawiam.
              • Gość: stasiek Re: Szanowny Panie Radny IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 18:28
                panie radny, mimo przysłowiowego faktu, "matka porządna , ojciec porządny a syn
                kolejarz", to jednak forumowicz kolejarz miał rację, "wykręcał pan kota ogonem".
                To jak pan się czuje panie radny Litwiński robiąc wyborców w konia, wynika że
                jest pan niewiarygodny w swoich dzialaniach i wypowiedziach !
      • Gość: kolejarz Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 13:12
        A teraz co do propozycji referendum. Poparcie dla PO ok 23 %. poparcie dla PiS
        ok 15 %, poparcie dla SLD ok 20 %. Sumując wychodzi nam ponad 50 %. Gdybyście
        potrafili zawiązać wspólną inicjatywę ponadpartyjną na rzecz odwołania MJ,
        zrobili wspólną akcję, wspólnie zbierali podpisy, gdyby do tego włączyć jeszcze
        ludzi którzy poparli Teresę lubińską, to wygralibyście - jako wspólna, ponad
        podziałami inicjatywa na rzecz ratowania Szczecina. Tylko jest jeden problem, a
        właściwie dwa. Po pierwsze - nie potraficie się dogadać między sobą, a
        współpraca z TL jest zagrożeniem przede wszystkim dla was. A po drugie - tylko
        jedna osoba, czyli TL zdeklarowała się, że nie chce brać udziału w wyborach do
        sejmu czy UE i jasno stawia sprawę, jeśli chodzi o przyszłe wybory na
        prezydenta Szczecina. Pozostali traktują miasto jako odskocznię dla
        dalszej "kariery" (brrr..) a jak się nie uda, to wtedy od biedy można osiąść na
        funkcji w Szczecinie i czekać na dalsze wybory. Brak liderów, brak poczucia
        odpowiedzialności za Szczecin, powiązania, zależności, posady, "załatwiane"
        sprawy, wykorzystywanie niemocy i braku zorientowania obecnego prezydenta - oto
        powód niechęci politykierów lokalnych do zmian w najbliższym czasie.
      • Gość: kolejarz Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 13:17
        Pan interpretuje Regulamin, a nie przyjmuje zapisów w nim zawartych. A zapisy
        są jednoznaczne. Proszę więc nie wciskać ciemnoty - przekonamy się o tym na
        sesji 12.01. Będę oglądał z wielkim zainteresowniem w TV. A może nawet się
        wybiorę... ? I opowiem na forum.
      • rrado Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 11.01.04, 20:31
        arkadiusz_litwinski napisał:

> Należy sobie jednak zadać pytania: Jaki będzie jego rezultat? Jak
        Prezydenturę
        > Jurczyka oceniają Szczecinianie, zwłaszcza Ci którzy uczestniczą w wyborach?

...

> Wyborcy to nie tylko my uczestnicy tego forum, czytelnicy Gazety gdzie
        > dominuje jednoznaczna ocena Jurczyka i wola uzyskania lepszego Prezydenta.
        > Każdy z nas, żyje tu i teraz, miewamy przecież możliwość przekonania się na
        > własne oczy i własne uszy, że wielu zwłaszcza starszych (zazwyczaj
        głosujących)
        >
        > Szczecinian ma odmieny pogląd.Ich oceny nie są tak daleko idące by można było
        > liczyć na łatwe sukces referendum.

wlasnie rzecz jest jedynie w tym ze mlodzi ludzie ktorzy oceniaja prezydenture
        jurczyka jednoznacznie negatywnie nie chodza na wybory. ale smuci mine to ze
        pan nie zastanawia sie jak ich zachecic a jedynie z gory daje przewage osobom
        starszym. z gory spodziewa sie przegranej. bez minimum entuzjazmu nie ma szans
        na powodzenie.

To z kolei oznacza, że należy piętnować i
        > upubliczniać styl Prezydentury, jego kosztowne błędy i ryzyko popełnienia
        > następnych.

i tak przez nastepne trzy lata?

"Na tym odcinku" jest jescze wiele do zrobienia. Rzecz
        > przedostatnia, nie wierzę w skuteczne przeproewadzenie referendum bez
        > szerokiego porozumienia nie tylko w Radzie Miasta, ale też ( a może
        zwłaszcza)
        > poza nią. Jest to pytanie do liderów życia publicznego, liderów ugrupowań
        > politycznych, organizacji pozarządowych zwłaszcza gospodarczych: czy potrafią
        > działać wspólnie

no wlasnie!. w tym do pana. i pan mowi ze nie ma sensu. ze moze jakby bylo na
        jesieni to bysmy sie zastanowili. ze trzeba pietnowac i czekac dalej. no jak
        nie pan i popis to juz nikt sie nie ruszy. absztyfikant mial racje. (jak
        zwykle?)
        pozdrawiam rado
        • Gość: Ana znów pytanie bez odpowiedzi? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 10:33
          nie zadziwia was nagły atak głuchoty p.jacyny-witt?
          • Gość: Ana słuchaj dzieweczko.... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 14:12
            ...ona nie słucha...
    • jedrzej_wijas Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 12.01.04, 10:37
      Pomysł słuszny, ale politycznie nierealny. Lubię romantycznie uniesienia duchę,
      walkę z honorem i do ostatniej kropli krwi, ale w polityce przede wszystkim
      cenię sobie skuteczność.

Taka inicjatywa nie byłaby skuteczna. Trudności pojawiłyby się już przy
      osiągnięciu progu ważności referendum (minimum 30%). Wynik mógłby być różny -
      jeśli byłoby tak, jak podejrzewa A. Litwiński - że młodzi ludzie nie poszliby
      głosować - M. Jurczyk w glorii dzierżyłby dalej ster miasta, tym faktem
      umocniony. Nie mam zamiaru przyłożyć do tego ręki.

Powiedzmy sobie szczerze - radni nigdy nie podejmą decyzji o zwołaniu
      referendum, jeśli nie będą mieli pewności, że referendum będzie ważne i że
      będzie skutkowało odwołaniem. Dlaczego? bo straciliby mandaty i zmieniłby się
      skład rady. A przecież nie chodzi o zmianę składy Rady Miasta Szczecina.

Jestem może pesymistą. Ale kiedy, jako jeden z nielicznych, wypowiadałem się
      przeciw postawieniu przez M. Jurczyka socrealistycznego koszmarka, mającego
      uhonorować ludziom, którym należy sie szacunek i podziw, szczecinianie, ci
      młodzi, milczeli. Tak, jakby było im obojętne, jakie paskudztwa anty-estetyczne
      upstrzą nasze i tak przecież nie takie urodziwe miasto, choćby w słusznej
      sprawie.

Miażdżąca większość Szczecina milcząco przyjmuje prezydenturę, M. Jurczyka.
      Jednostki podnoszą głos i mają rację. Mniejszość ma zawsze rację, ale z tego
      nic nie musi wyniknąć, choc może.

Pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
      Radny Miasta Szczecina

PS. Tematem kształtu estetycznego Pomnika Ofiar Grudnia zajme sie na Forum, jak
      ostateczny projekt wejdzie pod obrady miejskich komisji.
      PS2. Pierwszy raz w 2004 jestem na Forum. Składam wszystkim Forumowiczkom i
      Forumowiczom, ich rodzinom i przyjaciołom, serdeczne życzenia pomyślości i
      szczęścia w Nowym Roku 2004.
      • jedrzej_wijas Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 12.01.04, 10:39
        przepraszam za błędy wynikające z pośpiechu
        • absztyfikant Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 12.01.04, 13:20
          Ha Ha Ha...
          • ja_aska Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 12.01.04, 16:35
            w innych gminach się nie bali!
            • Gość: stasiek Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 17:25
              Ja_aska, w innych gminach radni reprezentują interesy wyborców, w mieście-
              gminie Szczecin jak wynika z wypowiedzi "naszego wybrańca" Wijasa, tylko swój
              własny. No może jeszcze krewnych i znajomych Królika, jak mawiał świętej
              pamięci Melchior Wańkowicz
      • rrado Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 12.01.04, 20:18
        jedrzej_wijas napisał:

> Pomysł słuszny, ale politycznie nierealny.

czyli niesluszny. co to znaczy politycznie nierealny pomysl? to ze pana partia
        nie widzi sensu odwolywania jurczyka?

Lubię romantycznie uniesienia duchę,
        >
        > walkę z honorem i do ostatniej kropli krwi, ale w polityce przede wszystkim
        > cenię sobie skuteczność.

czy moze trwanie na stolku?

>
        > Taka inicjatywa nie byłaby skuteczna. Trudności pojawiłyby się już przy
        > osiągnięciu progu ważności referendum (minimum 30%).

chyba nie czytales pierwszego postu. po to ma to byc polaczone z wyborami do pe
        zeby osiagnac 30 proc.

Wynik mógłby być różny -
        > jeśli byłoby tak, jak podejrzewa A. Litwiński - że młodzi ludzie nie poszliby
        > głosować - M. Jurczyk w glorii dzierżyłby dalej ster miasta, tym faktem
        > umocniony. Nie mam zamiaru przyłożyć do tego ręki.

oj tak zawsze ci glupi wyborcy. wy byscie chcieli tak dobrze ale oni pojda i
        spieprza. moze troche odwagi?

>
        > Powiedzmy sobie szczerze - radni nigdy nie podejmą decyzji o zwołaniu
        > referendum, jeśli nie będą mieli pewności, że referendum będzie ważne i że
        > będzie skutkowało odwołaniem. Dlaczego? bo straciliby mandaty i zmieniłby się
        > skład rady.

ciezko o bardziej szczera i zalosna deklaracje przywiazania do stolka.

> Jestem może pesymistą. Ale kiedy, jako jeden z nielicznych, wypowiadałem się
        > przeciw postawieniu przez M. Jurczyka socrealistycznego koszmarka, mającego
        > uhonorować ludziom, którym należy sie szacunek i podziw, szczecinianie, ci
        > młodzi, milczeli. Tak, jakby było im obojętne, jakie paskudztwa anty-
        estetyczne upstrzą nasze i tak przecież nie takie urodziwe miasto, choćby w
        słusznej sprawie.

chodzi o pomnik grudnia 70? noo cala ta jurczykowska blazenda jest rzeczywiscie
        niesmaczna ale pana formacje podejrzewam o to ze w ogole nie chcecie takiego
        pominka. bo "nie wiadomo jak to naprawde bylo, rozne sa racje. wybierzmy
        przyszlosc itd." wiec nie daje wam moralnego prawa do wypowiadania sie w
        kwestii akurat tego pomnika.
        a skoro juz o estetyce mowa. chwaili sie pan jak pan kocha prawobrzeze i ile
        pan dla niego robi wysylajac mi obowiazkowa gazetke panorama 7 wliczana do
        czynszu, ale czy protestowal pan gdy stawiano to szkaradztwo pt. pomnik
        niepodleglej wielkiej plyty?

>
        > Miażdżąca większość Szczecina milcząco przyjmuje prezydenturę, M. Jurczyka.
        > Jednostki podnoszą głos i mają rację. Mniejszość ma zawsze rację, ale z tego
        > nic nie musi wyniknąć, choc może.

mniejszosc ma zawsze racje. ciekawe jak na socjaldemokracje. nie wiadomo jaka
        jest ocena prezydentury juczyka przez szerokie masy ludu pracujacego szczecina,
        a warto by sie dowiedziec.

> PS2. Pierwszy raz w 2004 jestem na Forum. Składam wszystkim Forumowiczkom i
        > Forumowiczom, ich rodzinom i przyjaciołom, serdeczne życzenia pomyślości i
        > szczęścia w Nowym Roku 2004.

szczesc Boze. pozdrawiam rado
        • Gość: Ana Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 10:36
          hmmm,po swoich ostatnich wypowiedziach p.wijas dla mnie przepadł...
        • arkadiusz_litwinski dwie małe uwagi 13.01.04, 11:42
          1. Co przebiegu sesji.

Prosze nie mi nie przypisywać twierdzeń, których nidy nie wyraziłem. Zmuszony
          jestem zacytować własną wcześniejszą wypowiedź z tego wątku, która brzmiała:

"Ani Regulamin Rady Miasta Szczecina, ani ustawa o
          samorządzie gminnym nie zakazują wprowadzenia do porządku obrad sesji
          wyjątkowej nowych projektów."

Nigdy nie twierdziłem, że wprowadzenie takie jest możliwe automatycznie tylko
          dlatego, że ten czy ów ma taką ochotę. Nie Regulamin RM, nie ustawa o
          samorządzie gminnym, lecz osobisty sprzeciw Przewodniczącego Stopyry ( jako
          jednego z wnioskodawców sesji wyjątkowej) uniemożliwił włączenie do porządku
          obrad stanowiska. Jemu, nie mnie należy być może zadać pytanie dlaczego tak
          postąpił? Pisząc te słowa, zdaję sobię sprawę, że niektórych uczestników tego
          forum to i tak nie przekona.

2. Co do referendum.

Rozumiem, choć (zapewne subiektywnie ) nie akceptuję do końca niektórych zbyt
          kategorycznych ocen w rodzaju " nikt nie chce spróbować" , "gdzie indziej się
          udało" itp. Relatywizowanie choć ma swoje granice, jest niezbędne. Gdzie
          indziej to zanczy gdzie? W kilkutysięcznej Gminie lub małym misteczku? Tak się
          skałada, że w żadnym liczącym się wielkością mieście nie prowadzono dotąd
          referendum w interesującej nas sprawie. Czy to się komu podoba czy nie
          następstwem niepodjęccia uchwały o referendum jest ustawowa, 12 miesięczna
          karencja w rozpatrywaniu następnego wniosku w tej sprawie. Czy to się komu
          podoba czy nie realia polityczno-społeczne w Szczecinie są dość specyficzne.
          Rozumiem tych, którzy twierdzą,że sytuacaj JESZCZE nie dojrzała.Na marginesie
          sama nie dojrzeje. Czyńmy więc wszystko by nasza wspólna ocena stała się oceną
          powszechną w społeczności Szczecina ( a ta to nie tylko czytelnicy GW ).
          Wypracownie skutecznego porozumienia wielu środowisk społeczno-politycznych
          należy do ich liderów. Należy znać swoje miejsce w szeregu. W tak
          strategicznych kwestiach będę uważnie wsłuchiwał się w głos organów Platformy
          Obywatelskiej posiadających statutowe kompetencje w zakresie istotnych
          zagadnień funkcjonowania Szczecina.

Od siebie mogę powiedzieć coś co wyda się wam zapewne konkretne:
          Jeśli Prezydent Jurczyk złożyłby urząd Prezydenta w zamian za rezygnację z
          mandatów przez Radę Miasta lub jej część jestem skłonny to zrobić.

Pozdrawiam

• rrado Re: dwie małe uwagi 13.01.04, 11:54

Tak się
            > skałada, że w żadnym liczącym się wielkością mieście nie prowadzono dotąd
            > referendum w interesującej nas sprawie. Czy to się komu podoba czy nie
            > następstwem niepodjęccia uchwały o referendum jest ustawowa, 12 miesięczna
            > karencja w rozpatrywaniu następnego wniosku w tej sprawie. Czy to się komu
            > podoba czy nie realia polityczno-społeczne w Szczecinie są dość specyficzne.
            > Rozumiem tych, którzy twierdzą,że sytuacaj JESZCZE nie dojrzała.Na marginesie
            > sama nie dojrzeje. Czyńmy więc wszystko by nasza wspólna ocena stała się
            oceną
            > powszechną w społeczności Szczecina

i tak uplyna nam 3 lata do konca kadencji. z tego co pan napisal to nie popiera
            pan referendum dlatego ze nie probowano tego jeszcze w innym duzym miescie i
            dlatego ze spoleczenstwo szczecina jest na tylke ciemne ze jurczykla nie
            odwola. ale oba te argumenty moze obalic jedynie proba. i nie wiem co szkodzi
            popisowi sprobowac. chociaz teraz juz w sumie rozumiem ze tak naprawde nikomu
            nie zalezy na odwolaniu jurczyka. albo boja sie straty stanowiska i diety albo
            narazenia sie wladzy.

> Wypracownie skutecznego porozumienia wielu środowisk społeczno-politycznych
            > należy do ich liderów.

no a pan kim jest? dla mnie jest pan liderem i mowi mi pan ze teraz nie, moze
            jak spoleczenstwo dojrzeje itd. strach poprostu. nie chodzi mi tez o sam popis
            bo wiadomo ze skonczylo by sie tak jak z uw ale myslem ze poprze to sld a pan
            wijas tez gada identycznie jak pan. czyli nic z tego i to smutne ze mali
            szczecinscy politycy nie sa w stanie na chwile zjednoczyc sie i zrobic cos
            rzeczywiscie dobrego dla szczecina.

Należy znać swoje miejsce w szeregu. W tak
            > strategicznych kwestiach będę uważnie wsłuchiwał się w głos organów Platformy
            > Obywatelskiej posiadających statutowe kompetencje w zakresie istotnych
            > zagadnień funkcjonowania Szczecina.

ja tez sie chetnie w nich wslucham ale te glosy niestety nie maja zadnej
            komunikacji z nami czyli spoleczenstwem.

>
            > Od siebie mogę powiedzieć coś co wyda się wam zapewne konkretne:
            > Jeśli Prezydent Jurczyk złożyłby urząd Prezydenta w zamian za rezygnację z
            > mandatów przez Radę Miasta lub jej część jestem skłonny to zrobić.

bezsens propozycja nierealna. obawia sie pan ze starci pan mandat a jurczyk
            zostanie. zapewniam pana ze pan nie straci bo ludzie pana znaja i lubia a
            platforma jest u szczytu popularnosci. wiec kto jak kto ale po moze tylko na
            tym zyskac jesli juz rozpatrywac dobro szczecina tak politykiersko.
            pozdrawiam rado
            • arkadiusz_litwinski Re: dwie małe uwagi 13.01.04, 12:19
              rrado napisał:

> arkadiusz_litwinski napisał:
              >
              > Tak się
              > > skałada, że w żadnym liczącym się wielkością mieście nie prowadzono dotąd
              > > referendum w interesującej nas sprawie. Czy to się komu podoba czy nie
              > > następstwem niepodjęccia uchwały o referendum jest ustawowa, 12 miesięczna
              >
              > > karencja w rozpatrywaniu następnego wniosku w tej sprawie. Czy to się komu
              >
              > > podoba czy nie realia polityczno-społeczne w Szczecinie są dość specyficzn
              > e.
              > > Rozumiem tych, którzy twierdzą,że sytuacaj JESZCZE nie dojrzała.Na margine
              > sie
              > > sama nie dojrzeje. Czyńmy więc wszystko by nasza wspólna ocena stała się
              > oceną
              > > powszechną w społeczności Szczecina
              >
              > i tak uplyna nam 3 lata do konca kadencji. z tego co pan napisal to nie
              popiera
              >
              > pan referendum dlatego ze nie probowano tego jeszcze w innym duzym miescie i
              > dlatego ze spoleczenstwo szczecina jest na tylke ciemne ze jurczykla nie
              > odwola. ale oba te argumenty moze obalic jedynie proba. i nie wiem co szkodzi
              > popisowi sprobowac. chociaz teraz juz w sumie rozumiem ze tak naprawde nikomu
              > nie zalezy na odwolaniu jurczyka. albo boja sie straty stanowiska i diety
              albo
              > narazenia sie wladzy.

To tak jak w zawodach strzeleckich, ma się określoną ilość strzałów.Nie strzela
              się do skutku.Więc jeśli chce się je wygrać nalezy ustawić dobrze celownik,
              odsłonić tarczę i odpowiednio złożyć się do strzału. Nie ma pytanie czy
              referendum, jest natomiast pytanie kiedy i jak? Z całym szacunkiem na tym forum
              raczej tego nie ustalimy.

>
              > > Wypracownie skutecznego porozumienia wielu środowisk społeczno-politycznyc
              > h
              > > należy do ich liderów.
              >
              > no a pan kim jest? dla mnie jest pan liderem i mowi mi pan ze teraz nie, moze
              > jak spoleczenstwo dojrzeje itd. strach poprostu. nie chodzi mi tez o sam
              popis
              > bo wiadomo ze skonczylo by sie tak jak z uw ale myslem ze poprze to sld a pan
              > wijas tez gada identycznie jak pan. czyli nic z tego i to smutne ze mali
              > szczecinscy politycy nie sa w stanie na chwile zjednoczyc sie i zrobic cos
              > rzeczywiscie dobrego dla szczecina.
              >
              > Należy znać swoje miejsce w szeregu. W tak
              > > strategicznych kwestiach będę uważnie wsłuchiwał się w głos organów Platfo
              > rmy
              > > Obywatelskiej posiadających statutowe kompetencje w zakresie istotnych
              > > zagadnień funkcjonowania Szczecina.
              >
              > ja tez sie chetnie w nich wslucham ale te glosy niestety nie maja zadnej
              > komunikacji z nami czyli spoleczenstwem.
              >
              > >
              > > Od siebie mogę powiedzieć coś co wyda się wam zapewne konkretne:
              > > Jeśli Prezydent Jurczyk złożyłby urząd Prezydenta w zamian za rezygnację z
              >
              > > mandatów przez Radę Miasta lub jej część jestem skłonny to zrobić.
              >
              > bezsens propozycja nierealna. obawia sie pan ze starci pan mandat a jurczyk
              > zostanie. zapewniam pana ze pan nie straci bo ludzie pana znaja i lubia a
              > platforma jest u szczytu popularnosci. wiec kto jak kto ale po moze tylko na
              > tym zyskac jesli juz rozpatrywac dobro szczecina tak politykiersko.
              > pozdrawiam rado

Chodziło mi o to że w ramach czynienia pożytku z własnego poświęcenia mógłbym
              solidarnie z Prezydentam ( w tym samym momencie co on ) złożyć mandat. Ale do
              takiego kroku potrzebna jest świadomość, że w życiu można też realizować się w
              inny sposób niż polityczno-funkcyjny. Dziekuję Panu Bogu, że ta świadomość mnie
              nie opuszcza, czego życzę również wielu innym. Drogi Rado gdyby to było możliwe
              i takie proste, z chęcią wypożyczyłbym Ci na rok mandat radnego i cieszył się
              z Twoich sukcesów.

Pozdrawiam
              • Gość: kolejarz Re: dwie małe uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 13:54
                Ma Pan oczywiście umiejętność gładkiego, pustego sposobu odpowiadania na
                postawione zarzuty. Niemniej zobowiązania i deklaracje bez pokrycia oraz
                inicjatywy bez realizacji są Pańską domeną. Aż żal patrzeć, jak potencjał
                Platformy Obywatelskiej jest w Szczecinie marnowany przez lokalnych
                politykierów. Niestety - ładna buzia i gładkie słówka wystarczą dla zauroczenia
                części wyborców.
                • Gość: Ana stój kolejarz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 14:30
                  kolejarzu,a ty dzisiaj nie pod senatem?
                • anaksymenes kolejarzu coś mi tu śmierdzi Trzosem w twoich wypo 13.01.04, 14:39
                  wiedziach
                  • Gość: kolejarz Re: kolejarzu coś mi tu śmierdzi Trzosem w twoich IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.04, 16:28
                    Nie, nick kolejarz jest z sufitu. I nie próbuj mnie w ten sposób
                    zdyskredytować, porównując do Trzosa. Musisz być związany z miastem, bo tylko
                    te osoby wiedzą, kim jest Trzos, i jak bardzo to porównanie jest obraźliwe.
                    Jestem zwolennikiem Teresy Lubińskiej, bo jasno deklaruje się, że będzie
                    startowała na prezydenta Szczecina. W ogóle jestem zwolennikiem jasnych
                    stanowisk, a nie podchodów i mydlenia. Nie będę popierał ludzi, dla których
                    miasto jest tylko odskocznią do dalszej "kariery". Jeżeli ktoś chce startować
                    do parlamentu lub UE, a funkcję radnego traktuje jako poczekalnię, to jestem
                    przekonany, że taka osoba ma gdzieś mieszskańców miasta i traktuje ich
                    instrumentalnie - jako wyborców. I jestem zwolennikiem wszelkich inicjatyw Od
                    Nowa:
                    - wymuszaniu na Jurczyku działań na rzecz rozwoju miasta - dotąd brak Programu
                    rozwoju Szczecina
                    - zabezpieczenia rezerwy budżetowej dla programu rozwoju Szczecina
                    - wygenerowania "serca miasta" w historycznym centrum Szczecina - Podzamczu
                    (Rynek Orła Białego, Starówka, Podzamcze)
                    - koordynowaniu a nie niszczeniu inwestycji unijnych, samorządowych, rządowych
                    i prywatnych
                    - centrum logistycznego i raju podatkowego dla firm transportowych (uchwała
                    dot. podatku od śr. transportowych)
                    - wspieraniu lokalnych kupców, PZOZ-ów i aptekarzy w prywatyzacji komunalnych
                    lokali użytkowych
                    - kontroli niekontrolowanych spółek miejskich - TBS, STBS, SCR, ZWiK
                    - powstania oddziału IPN w Szczecinie
                    - innych działań, może o mniejszym zakresie ale ważnych dla ludzi, którzy
                    traktowani są z arogancją właściwą władzy.
                    Najważniejsze dla mnie jest to, że Lubińska i osoby z nią związane (w tym
                    Jacyna-Witt) wymuszają na Jurczyku i innych upublicznienie informacji i jawność
                    działania UM i radnych. Potrafię też jasno argumentować, dlaczego odpowiada mi
                    działanie tych osób. Z powodu wykonywanej profesji, mam okazję to obserwować na
                    codzień. I jeszcze jedno. Tak, jak wiele osób na tym forum wie, kim jestem, tak
                    ja też doskonale znam wielu dyskutantów. Pozdrawiam.
                    P.S. Nie będę więcej odpowiadał. Do ataku!
                    • Gość: stasiek Re: kolejarzu coś mi tu śmierdzi Trzosem w twoich IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 18:05
                      kolejarzu, nie wiem nawet niedoskonale kim jesteś więc przybliż mi swoją osobę
                      wraz z profesją !
                    • Gość: Ana Re: kolejarzu coś mi tu śmierdzi Trzosem w twoich IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.01.04, 11:56
                      najbardziej w kolejarskiej wypowiedzi podoba mi się"nie będę więcej
                      odpowiadał"...
              • rrado Re: dwie małe uwagi 13.01.04, 14:38

> To tak jak w zawodach strzeleckich, ma się określoną ilość strzałów.Nie
                strzela
                >
                > się do skutku.Więc jeśli chce się je wygrać nalezy ustawić dobrze celownik,
                > odsłonić tarczę i odpowiednio złożyć się do strzału. Nie ma pytanie czy
                > referendum, jest natomiast pytanie kiedy i jak? Z całym szacunkiem na tym
                forum
                >
                > raczej tego nie ustalimy.

w ogole tego nie ustalimy bo pomysl w zasadzie upadl (absztyfikant znowu mial
                racje). a co do tego kiedy i jak to przeciez pan doskonale wie ze mialo byc
                wraz z wybormai do pe a jak: na zasadzie pospolitego ruszenia maksymalnie duzej
                liczby partii, organizacji spolecznych firm i osob prywatnych.

>
                > Chodziło mi o to że w ramach czynienia pożytku z własnego poświęcenia mógłbym
                > solidarnie z Prezydentam ( w tym samym momencie co on ) złożyć mandat. Ale do
                > takiego kroku potrzebna jest świadomość, że w życiu można też realizować się
                w
                > inny sposób niż polityczno-funkcyjny. Dziekuję Panu Bogu, że ta świadomość
                mnie
                >
                > nie opuszcza, czego życzę również wielu innym. Drogi Rado gdyby to było
                możliwe
                >
                > i takie proste, z chęcią wypożyczyłbym Ci na rok mandat radnego i cieszył
                się
                > z Twoich sukcesów.

dziekuje za propozycje uwazam jednak pana za jednego z najlepszych o ile nie
                najlepszego radnego jakiego zeslala nam Opatrznosc i przyszlego prezydenta
                szczecina. mam nadzijeje ze dozyje tych czasow i wtedy przestane narzekac.
                pozdrawiam rado
                • donald13 Re: dwie małe uwagi 13.01.04, 21:29
                  oj rado poszedłeś grubo tylko nie prezydent, nie znasz drugiego "ja" pana
                  arka, znam go dobrze i scharakteryzowałbym go tak; "mały koćmielek" jak znasz
                  tamtego to wiesz czym pachnie pan arek.pozdrawiam
                  • Gość: pap Re: dwie małe uwagi IP: *.szczecin.pl 16.01.04, 10:31
                    Ja z kolei bardzo dobrze znam pana Arka i wiem, ze nieuczciwosci nie mozna mu
                    zarzucic. A ze uprawia (zreszta tez wedlug M.Kocmiela) - kulturalne chamstwo -
                    to inna sprawa.A Pan MK alias koperta (walizka) ma nie jedno na sumieniu. Nie
                    nalezy sugerowac sie sympatia czy antypatia w ocenie kompetencji i uczciwosci
                    politykow.
            • ergie jedna mała uwaga 14.01.04, 11:05
              rrado napisał:

> zapewniam pana ze pan nie straci bo ludzie pana znaja i lubia a
              > platforma jest u szczytu popularnosci

jest, ale czy popularność krajowa po się przełoży
              na nasze miasto / naszą wioskę ???
              a popularność po u nas wyszła w ostatnich wyborach.
              ile procent zdobył faworyt(ka) po ?????
              jest prezydentem ?????

• ergie po już spada !!! 14.01.04, 11:19
                > rrado napisał:
                >
                > platforma jest u szczytu popularnosci
                >

właśnie wyczytałem na onecie :
                'tusk - koalicja z psl ? czemu nie !'
                jeśli to prawda, to po już leci z tego szczytu ;-)))
    • Gość: krust7 Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: 194.146.200.* 13.01.04, 18:37
      Z historii (mniej lub bardziej prawdziwej). II Wojna, Hitler puka do bram
      Moskwy. Przerażenie i rozpacz. Stalin pijany jak stodoła, co mówię: jak dom
      piętrowy. Do drzwi pukają GENERAŁOWIE. Stalin- "przyszli po mnie te
      sukinsyny". A oni mu na to:TOWARZYSZU SEKRETARZU W OBLICZU KLĘSKI PROWADŹ !!!
      WODZU KOCHANY. Jak to się skończyło wiemy.
      Konkluzja : A może by tak skorzystać z tego przekazu historycznego, hę !!
      MJ to nie mój faworyt, ale jak już to już. Kochani dyskutanci- więcej pokory
      nad rozlanym mlekiem, mniej spiskowania, więcej pracy, walicie takie kocopoły,
      że nijak nie mogę rozebrać O CO WAM CHODZI. A B S Z T Y F I K A N T
      przetłumacz mi to na nasze, please! Panie Arku Litwiński- mniej
      podszczypywania, czy na prawdę nie ma woli zjednoczyć się wokół kogokolwiek dla
      ku... mać lepszej przyszłości. Wyć się chce z Waszego patriotyzmu.
      Ps. Teraz napije się żubrówki. Wiecie co chłopcy, Wy naprawdę jesteście dziećmi
      tylko ceny zabawek Wam podnieśli.
      • Gość: Fikimiki Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 20:31
        Kolesim z Rady Miejskiej wydaje się, że oni uprawiają politykę, a w
        rzeczywistości swoje mizerne grządeczki. Zakładają, jak Litwiński, że większość
        zdemenciałych staruszków ze Szczecina kocha Mariana i dlatego boją się o wynik
        referendum. Chcą go sprytnie paragrafem, bo referendum mogłoby pokazać jak tam
        z kondycją tych wszystkich popisoeseldeków. Bierzecie na siebie
        odpowiedzialność, że ta małpa z brzytwą hasać będzie dalej po naszym pięknym
        mieście!!! Tego Wam narodek szczeciński nie zapomni. Larum grają - wróg w
        granicach miasta, a wy kombinujecie, kombinujecie.....
    • Gość: szczecinianin Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: 212.160.101.* 14.01.04, 10:48
      proszę wszystkich zainteresowanych poważnie-p.arka l. tow.jędrzeja w. i
      kolejarza- podajcie kandydata na prezydenta szczecina
      • Gość: Fikimiki Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 22:25
        Po moim sklepem na osiedlu często stoi bezrobotny Lucek. Prezencję ma, bo to
        nadal kawał chłopa, a tężyznę ćwiczył na siłowni PORTA HOLDING mając za trenera
        Piotrowskiego.Z gwinta obala każdą nalewkę, prawdziwy Polak-katolik. Potrzeby
        ma nieduże,tyle lat uczyli go zadowalać się byle czym, ma szacunek u kolesiów,w
        razie czego da w japę i już, z każdym się podzieli, bo dusza u niego słowiańska
        (nie germańska), każdego dnia robi dobry biznesplan na nową nalewkę, bo trochę
        ćwiczył za pierwszego Balcerowicza, co to miał wiele dzieci (gazeta W. ich
        prezentowała - ciekawe, jak teraz wyglądają - łapcie temat gryzipióry), mądrze
        gada, bo uczył się nawijki od kolegi Jurczyka w NSZZ (jak jej tam), bo go
        słuchają, a co mają robić tacy jak on bezrobotni?. W czym będzie gorszy od
        dotychczasowych prezydentów Szczecina: Lisewskiego, Sochańskiego, Runowicza czy
        Jurczyka ? Ja na niego stawiam, bo wierzę,że jest uczciwszy od nich. Wierzę w
        CZŁOWIEKA i już.
        • Gość: szczecinianin Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas IP: 212.160.101.* 16.01.04, 08:30
          powtarzam pytanie o kandydata na prezydenta - po odwołanu p.jurczyka- mineły
          dwa dni - cała sprawa wygląda na typową polską zawiść i chęć istnienia w
          mediach - nic ponadto a szkoda. może lepiej startujcie panowie do ue -
          przynajmniej będziecie dalej od miasta
          • rrado Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 16.01.04, 16:29
            Gość portalu: szczecinianin napisał(a):

> powtarzam pytanie o kandydata na prezydenta - po odwołanu p.jurczyka- mineły
            > dwa dni - cała sprawa wygląda na typową polską zawiść i chęć istnienia w
            > mediach - nic ponadto a szkoda. może lepiej startujcie panowie do ue -
            > przynajmniej będziecie dalej od miasta

chyba niewielu moze byc gorszych kandydatow. nie moze byc tak ze komitet
            odowlania jurczyka ma jednego kandydata bo komitet opowinien sie skaldac z
            wielu opcji i partii i stowarzyszen. potem wybory prezydneckie wedlug
            normalnych regul. pozdrawiam rado
    • rrado Re: Pani MJW, panowie Litwinski i Wijas 17.01.04, 14:47
      a gdzie pani MJW? pozdrawiam rado
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka