beatrix13 28.11.09, 19:30 mała iskierka nadziei skoro nie może być Szczecin ośrodkiem przemysłowym, niechaj zostanie badawczo-naukowym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nemec Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy IP: *.chello.pl 29.11.09, 11:46 elyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baruś Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy IP: *.chello.pl 29.11.09, 13:49 w marzeniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. juz wiem skad ta 4 w samoocenie IP: *.cable.quicknet.nl 29.11.09, 13:55 Piotra K. - w koncu to jego zasluga ze zostaniemy preznym i liczaym sie w swiecie osrodkiem R&D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy IP: *.chello.pl 29.11.09, 19:08 Trzymamy kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy 29.11.09, 19:23 za Szczecin warto trzymać kciuki, oby tylko malkontentów stąd wywiało, którym każdy sukces wadzi Odpowiedz Link Zgłoś
konspirant.0 Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy 29.11.09, 19:28 przypomnij, komu najbardziej przeszkadzała Lubińska ? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy 29.11.09, 23:05 konspirant.0 napisał: > przypomnij, komu najbardziej przeszkadzała Lubińska ? .......... a co Lubińska ma wspólnego z projektem badawczym PAM kierowanym przez prof. Ratajczaka? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy 29.11.09, 23:16 Pamietam zdaje się za prezydentury pana Jurczyka pani Lubinska chciała przejąć szpital miejski, by stworzyc tam medyczny ośrodek naukowo-badawczy wykorzystując kontakty profesora Lubinskiego w Berlinie. Wtedy przyjęto to dość chłodno - a dziś może przejmą ten budynek siostry. Widać zawsze wykazywala także zainteresowanie tworzeniem takich ośrodków naukowo-badawczych i leczniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy 29.11.09, 23:20 jao osoba prywatna chciała przejąć? przecież nie jest lekarzem,więc jeżeli badania mogłaby jakieś prowadzić to raczej w swojej ekonomicznej dziedzinie z tego co wiem to jej mąż realizuje się w programach badawczych i jego spółka świetnie radzi sobie na giełdzie to też nasz lokalny sukces! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy 29.11.09, 23:30 BeBara, nie pamietam szczegółów, ale zapewne myślą to przejąć jakaś spółka związana silnie z PAM... Bo jak pamietam silnie nawiazywala do działań męża, ale także współdziałania z PAM i własnie medycznymi osrodkami naukowo-badawczymi w Berlinie... Być może wtedy powstała ta spółka męża... pamiętaj, ze pani prof. Lubinska jest ekonomista zapewne z jej kompetencji chętnie korzysta wiec mąż, ale także inni znani jej inni profesorowie prowadzący ośrodki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do beatrix Re: Wielki sukces. PAM dołącza do elity badaczy IP: *.szczecin.mm.pl 29.11.09, 19:37 Może wreszcie wypłacą bez zwłoki odszkodowanie za Patryka, który został warzywem, bo uczelniany szpital miał kontrakt z NFZetem, ale nie miał wyposażenia do jego realizacji a nie było dyżurujących lekarzy? Jak już wejdą do tej europy, to może będzie papier toaletowy w każdym kiblu szpitalnym i dostateczna dla pacjentów ilość misek ustępowych? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Cudów nie ma 29.11.09, 20:44 Nie rozumiem czemu Szczecin nie może być ośrodkiem przemyslowym, skoro staje się nim Goleniow czy Stargard... Jedno drugiemu nie wadzi, a PAM w Szczecinie jest od bardzo dawna i jak wiesz ma ten ośrodek naukowo badawczy osiągnięcia - choćby przypomnę tu nazwisko, które już tu padło prof. Lubinskiego. Natomiast w sferze nauki i badań, to niestety jak w sferze przemysłu - bez inwestycji nic się nie osiągnie! Potrzebne są inwestycje, by przyciągnąć przemysł... tak samo są potrzebne inwestycje, by mogły rozwijać się ośrodki naukowo-badawcze! Samo nic się nie stanie, ani zrobi - cudów nie ma! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Cudów nie ma IP: *.cable.quicknet.nl 29.11.09, 21:25 bea to kobieta - nie sil sie na rzeczowa polemike - co najwyzej jakas mala awanture i trzaskanie garami... Ciekawe kiedy nasz skarb niezastapiony przypisze sobie sukces... to nawet nie 4 a 4+... kurcze jaki on skromny Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Cudów nie ma 29.11.09, 21:44 w sumie mówiąc o swoich sukcesach powiedział o Pleciudze, to dzwine byłoby, gdyby i tego nie zaliczył do swoich sukcesów... Natomiast przeraża mnie jak łatwo dajemy sobie wmówić nieudolność władzy jako coś co nie jest możliwe. Nie potrafią utrzymać i przyciągnąć firmy przemysłowe, to wmawiaja nam, ze Szczecin musi sie zmienić... owszem można się nastawic na naukę i informatykę czy jakieś biurowce, ale w ciagu kilku lat nie zmieni się mieszkancow w osoby znajace biegle dwa języki i skonczone studia! Szczecin rownie dobrze moze mieć ośrodki naukowo-badawcze jak i produkcje przemysłowa, ale potrzebne są inwestycje, które uczynia miasto atrakcyjnym miejscem do tego. Nie można impotencji władzy przenosić na miasto, ale trzeba znaleźć takich, którzy bedą potrafili... Miałem problem z urzędem skarbowym, poszedłem do prawnika, a ten mi powiedział, ze urząd ma racje, to wzięłem dokumenty... znalazłem takiego prawnika, który powiedział, ze mam racje - wygraliśmy z urzedem! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Cudów nie ma 29.11.09, 23:08 dlaczego wy znowu politykę do wątku o sukcesie naszych naukowców mieszacie? naprawde bez polityki nie potraficie nawet w weekend żyć? Andreas, nosz przecież taki nie jesteś! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Cudów nie ma 29.11.09, 23:23 Bea, jaka polityka... nisz przecież to Ty pierwsza wspominasz, ze Szczecin nie może być osrodkiem przemysłowym, a ja z opinia prezydenta miasta, który to lansuje nie zgadzam się! Szczecin nie będzie ośrodkiem przemysłowym, ani nawet nie będzie naukowo-badawczym, jeżeli władze tego miasta, a zawsze jest to polityk nie dostrzeze tego, ze trzeba zainwestować ndjpierw... a to już polityka - zauwaz, ze to dofinansowanie ma być ze tak powiem zewnętrzne, a mogłaby tez zainwestować gmina - wtedy byłby to sukces takze prezydenta z jakiej by nie był partii! Nosz ku...... czy to moja wina, ze prezydent to bardziej polityk, a wszelkie rozmowy o inwestycjach w mieście są traktowane jak rozmowy o polityce, a szczególnie gdy ma się odmienne opinie! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Cudów nie ma 29.11.09, 23:33 Nosz An... to jest artykuł o sukcesie naukowym PAM,a PAM nie podlega Krzystkowi,więc w tej kwestii on nic do gadania nie ma i ja bym w tę sprawę go nie mieszała; natomiast nasi europarlamentarzyści mogliby "coś tam coś tam zrobić" postarać się o unijną kasę na porządne centrum badawcze Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Cudów nie ma 29.11.09, 23:42 Nosz Bea, zachowujesz się jak dziecko... Tak szmo pisał Zed, gdy rok temu wymagalem, by pan Krzystek zainteresował się aktywnie tym co dzieje się ze Stocznia - tez tłumaczył, ze to nie sprawa Krzystka. Teraz pan Krzystek jeździ do Warszawy prosząc o pomoc, bo nie ma stoczni i chce za to jakieś inwestycje, bo zrobił się jsk mówi "krach gospodarczy" w Szczecinie. Tak samo w przypadku ośrodków naukowo-badawczych gmina może pomagać, czyvto przekazując im jakieś obiekty - wspomniałem już o pomyśle przejęcia szpitala miejskiego, albo wprost dając dofinansowanie celowe otrzymując być może w zamian usługi medyczne dla mieszkańców. Zreszta miasta angażuje sie w wiele takich rzeczy, jak powiedzmy Akademia Sztuki, która tez nie będzie podlegać gminie... tsk wiec Bea nie masz racji, ze to nie jest sprawa Krzystka! Bez inwestycji w cokolwiek nie będzie nic! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Cudów nie ma 29.11.09, 23:53 Zauwaz zreszta, ze Opus Dei przekazano obiekt - mogliby przekazać budynek po szpitalu także na jakiś własnie medyczny ośrodek badawczy... Byłby to wkład gminy w sukcesy PAM. Ale jak widzisz pan Krzystek woli inwestować w inne organizacje, które tez jemu nie podlegają... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Cudów nie ma 30.11.09, 00:00 andreas.007 napisał: > Zauwaz zreszta, ze Opus Dei przekazano obiekt - > mogliby przekazać budynek po szpitalu także > na jakiś własnie medyczny ośrodek badawczy... > Byłby to wkład gminy w sukcesy PAM. > > Ale jak widzisz pan Krzystek woli inwestować > w inne organizacje, które tez jemu nie podlegają... > ..................... i jak pamiętasz na forum skrytykowałam decyzję o wspomożeniu OPUS DEI wolałabym,żeby zamiast kolejne kościelne podmioty typu boromeuszki wsparto naukowców, którzy mogą miastu wymierne korzyści materialne i niematerialne przynieść Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Cudów nie ma 30.11.09, 00:05 tak, krytykowalas to tym bardziej powinnas pamiętać o tym, gmina może i wspiera także inicjatywy jej nie podlegające, ale działające na terenie gminy... Czyli twierdzenie, ze to nie sprawa Krzystka jest słabym argumentem... w przypadku stoczni okazało się wręcz tragicznym dla miasta, który opóźni nas o kilka ladnych lat... Odpowiedz Link Zgłoś