Dodaj do ulubionych

Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrzyg...

IP: *.client.comcast.net 27.01.04, 01:47
A dlaczego po angielsku? Czy to swiadczy ze juz nie mamy wlasnego jezyka? Czy
poprostu "ja kocham Szczecin" by brzmialo jak belkot pijanego w obszczanej
bramie? Gratuluje pomyslu. Szczecin miasto idiotow? Miasto polskie ale
bedziemy je reklamowac po angielsku?
Obserwuj wątek
    • Gość: n i naklejka do denaturatu IP: *.client.comcast.net 27.01.04, 01:49
      Gratuluje kolorystyki.
      • skuter70 Re: naklejka do denaturatu 27.01.04, 09:18
        zgadzam sie
        kolor katastrofalny - moglby byc niebieski-morski

polaki zo prawda nie gesi
        ale swieto walentynkowe malpuja to i jezyk jedynie sluszny obowiazywac musi
        • skuter70 Re: naklejka do denaturatu 27.01.04, 09:29
          myslal indyk...
          to chyba jednak jest niebieski:)
          • Gość: wsciekly podatnik domek na dzialkach!!! IP: *.acn.waw.pl 27.01.04, 19:56
            na naklejce powinien znalesc sie kontur altanki na dzialkach... to byloby
            cos! :))))))))
    • Gość: wsciekly podatnik a bedzie wercja: "Ich liebe Stettin"? IP: *.inetia.pl 27.01.04, 09:25
      a właściwie to po co ta naklejka? Nie lepiej zrobic naklejkę w
      Stołecznej: "wyjechałem ze Szczecina"?
    • Gość: Kotek Kształty nieszczecińskie (oprócz pazimu) IP: 157.25.198.* 27.01.04, 09:27
      Kształt zamku nie pasuje do szczecińskiego, obok kościół lub ratusz miejski (?)
      nie wiem, natomiast pazim jak najbardziej, ale czy tio jest nasza wizytówka?
      Gdyby nie napis Szczecin nie wiadomo byłoby dla kogokolwiek z Polski a i dla
      wielu ze Szczecina, że to nasze miasto.
      Mizerne wykonanie, chociaż pomysł ujdzie.
      • rrado Re: Kształty nieszczecińskie (oprócz pazimu) 27.01.04, 10:01
        chyba dzem z gumijagod. pozdrawiam rado
    • Gość: henio56 gdzie herb i zarys morskiego charakteru miasta, IP: *.comnet.krakow.pl 27.01.04, 10:00
      brzydactwo. Kto z obcych będzie wiedział,że to szkic Wałów Chrobrego, mi to
      przypomina stolicę czarodziejów. a to I i serduszko powala z nóg, ciekawe jak
      to sobie bedą tłumaczyć ci co nie znaja angielskiego.
      • Gość: za Miodka Re: gdzie herb i zarys morskiego charakteru miast IP: 217.153.159.* 27.01.04, 17:59
        i kocham Szczecin.
    • Gość: Kofan Anan Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: 62.233.173.* 27.01.04, 10:28
      o do grzyba ! naprawde bedziemy mieli taką brzydką naklejkę ?? bardziej mi sie
      to kojaży z Poznaniem niz ze szczecinem ... i te mewy ...
    • Gość: sew Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: *.wzieu.pl 27.01.04, 10:31
      ladna, ale moja byla ladniejsza :( i tak kupie gazete- 14.02?
      • Gość: sonar Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: *.euv-frankfurt-o.de 27.01.04, 12:08
        A mnie sie nie podoba. Co do serduszka, to nie jest zadna angielszczyzna, ta
        ikona z literka "I" stala sie tak powszechna, ze - aczkolwiek trywialna - moze
        byc. Gorzej z cala reszta. Ten znaczek moglby byc gadzetem w jakims pszenno-
        buraczanym quizie ("a co to je?"), ale nie znaczkiem promocyjnym miasta. Wybor
        tej naklejki przez szanowne "konsylium" nie swiadczy najlepiej o swiadomosci
        mocnych stron (miejsc) wlasnego miasta...
        • piotr33k2 Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz 27.01.04, 12:12
          nie chce mi się wierzyć że niebyło nic lepszego.
      • albert_c Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz 27.01.04, 12:20
        a ja sie z tym co powyzej nie zgodzic pozwole. i przede wszytskim z tym od
        czego watek ten wzial poczatek, a nie zgadzam sie poniewaz:
        * rozsadane moim zdaniem jest uzycie jezyka angielskiego tworzac taka naklejke
        gdyz: po pierwsze primo dzien 14 lutegi jest kalka angielska wtlaczana do
        Polski glownie ze wzgledow i na potrzeby konsupcjonizmu, po drugie primo:
        zwrot "I love you", jest juz chyba nie mniej zwyczajowo uzywany niz"kocham
        cie", a juz na pewno jest powszechnie rozumiany w Naszym kraju, po trzecie
        primo: do celow reklamowych Naszego miasta jest zasadne uzycie hasla
        rozumianego nie tylko w Polsce.
        * bardzo dobrym pomyslem jest to, ze naklejka zostala stworzona przez
        mieszkanca Szczecina - ni co z tego ze nie odzwierciedla dokladnie "czegos
        tam" - chyba nie o to chodzi. opinie dotyzcace koloru czy braku realizmu
        uznaje za zlosliwe zbytnio.
        * Szczecin miastem idiotow? - takie pytanie padlo w poczatkowym watku - z
        pewnoscia nie odpowiem, ale na pewno bledem jest generalizowanie sprawy - jest
        zbyt obrazliwe zarowno dla wielu mieszkancow Naszego miasta jak i dla
        pomyslodawcow konkursu na naklejke.
        pozdrawiam,
        • Gość: obserwator Do Alberta_C IP: 217.153.159.* 27.01.04, 18:31
          Szanowny Absztyfikancie! Masz taki specyficzny język i charakterystyczny
          sposób wypowiedzi, ze w ogóle nie musisz się podpisywać.
          • albert_c Re: Do Alberta_C 28.01.04, 11:28
            Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Szanowny Absztyfikancie! Masz taki specyficzny język i charakterystyczny
            > sposób wypowiedzi, ze w ogóle nie musisz się podpisywać.

* nie bardzo rozumiem, ale jezeli ktos (TY) uwazasz ze ja to niby Abszyf - to
            przepros Absztyfa, bo go chyba uraziles!
            a i moja rada, jakzes taki colombo, to slyszalem ostanio ze w ABW takich
            spryciarzy szukaja - jak bedzie potrzeba to wystawie Ci Drogi Obserwatorze
            jakies referencje czy cos takiego (koniecznie daj znac).
            pozdrawiam (nie rozsmiejasz mnie wiecej),

• Gość: Purysta Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 12:18
      "Po prostu" już nie mamy, analfabeto.
      • piotr33k2 Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz 27.01.04, 12:23
        tylko tyle masz do powiedzenia tchórzu ? ile razy dziennie zmieniasz login?
        • ja_aska Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz 27.01.04, 12:54
          Lipa na maxa!!!! Żałobę ogłaszamy czy co?
          • Gość: ha Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 21:32

hi
    • Gość: Nieszczecinianin Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: *.energis.pl 27.01.04, 17:05
      Powinna być jaśniejsza, żeby było ją lepiej widać z większej odległości (smochó
      za samochodem). Czy naklejka bedzie w Gazecie tylko w Szczecinie, czy w całym
      regionie? Pamiętajcie o tcych co kochają Szczecin i sa spoza miasta...
    • Gość: Nurek Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: 217.153.159.* 27.01.04, 18:15
      Przeczytałem wszystkie opinie, ale jakoś nikt nie wpadł na to, że ten
      nieszczęsny niebieski kolor najprawdopodobniej wskazuje na to, iż nasz flagowy
      okręt czyli Szczecin zatonął (w morzu niekompetencji).
    • Gość: poliglota Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: 217.153.159.* 27.01.04, 18:22
      Ludzie cieszszszcie się, że nnappisali ppo aaaangielsku a nie pppoo hebrajsku.
    • Gość: Martinerr Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: 217.153.159.* 27.01.04, 18:30
      He he he jaki prezydent taka naklejka...A w GW się dziwią jak to mieszkańcy
      Szczecina mogli wybrać Magazyniera sami wybierając taką naklejkę!H e he he to
      jest taki Jurczyk wśród naklejek...Pozdrawiam
      • Gość: JACEK Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: 64.9.159.* 27.01.04, 18:41
        W kwestii naklejki"Kocham Szczecin" najbardziej mnie frapuje stan dworca PKP
        "Szczecin Glowny"

;-)
    • Gość: Prezydent Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: 213.77.101.* 27.01.04, 19:17
      Mało wyraziste!!! Ja bym dodał w środku podobizne Pana w okularach i z wąsami,
      na tle domku na działkach. A poza tym w rogach kwoty odszkodowań, które
      zapłacili podatnicy, czyli my mieszkańcy miasta. Wszystko to razem
      stanowiłoby swego rodzaju wizytówkę Szczecina - coś takiego jak godło
      promocyjne "Teraz Polska". Ja oczywiście kocham Szczecin, ale bez tego Pana!!!
      Pozdrowienia dla Maryjana.
      • Gość: Masia Czy ten dwukolorowy projekt wygrał dlatego, że... IP: *.szczecin.mm.pl 27.01.04, 23:32
        ... prezydent żałował kasy na farby??

No ale pomysł ciekawy. Co do tych mew- pasują (są bardzo uciążliwe tu przy
        Odrze).
    • Gość: x Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: 62.233.173.* 27.01.04, 23:51
      moze lepiej bylo napisac Ich (serce) Stettin. Przynajmniej historycznie
      usprawiedliwione :)
    • mike102 Gratuluje autorce, ale... 28.01.04, 00:24
      ...nie wiem czy moze miec naprawde powody do satysfakcji. Badzmy szczerzy -
      praca jest b. slaba. Schematyczna, taki obrys mozna wykonac banalnym efektem
      komputerowym. Na dokladke poza Pazimem nie jestem w stanie rozpoznac tam
      zadnego budynku (szczegolnie mnie intryguje ta gotycka budowla w srodku).
      Okropna, plebejska czcionka. W tej naklejce kompletnie brak pomyslu!
      Ja bym jej sobie nigdzie nie nakleil. :(

Przerazajace jest co innego! Gdzie sa uczniowie plastyka, wyzszej szkoly
      sztuki uzytkowej, mlodzi architekci??? Olali taka okazje do zaprezentowania
      sie, zabawy, zrobienia czegos fajnego i zgodnego ze swoimi zainteresowaniami,
      czy tez ich umiejetnosci okazaly sie tak niskie ze przegrali z praca rodem z
      lekcji plastyki w podstawowce? Tak czy siak - WSTYD!!!

Do Gazety - nie drukujcie tego bo to siara!
      Juz lepiej godlo miasta (moze byc to starsze, z tym bardziej manierystycznym
      gryfem, zeby bylo ciekawiej, albo takim ultranowoczesnym z widocznymi liniami
      konstrukcyjnymi - i na poszczegolnych krawedziach dajcie: Szczecin, Stettin,
      Stetinvm) albo pieczec ktoregos z ksiazat, albo jest takie piekne ujecie z
      XVII wieku (bodajze na widoku Meriana) galleonu na tle ZKP. wziac ten wycinek,
      podpisac: "Szczecin moim domem, Szczecin moim portem". Albo w ogole cos
      fajnego byleby na poziomie!!!
    • dman81 Re: Tragedia, jestem max. zawiedziony... 28.01.04, 02:44
      Bardzo się cieszyłem na myśl o posiadania takiej naklejki, oglądając inne prace
      w GW miałem nadzieję że bedzie to coś z co naprawdę z dużą radością zamieszczę
      na samochodzie gdyż było wiele ciekawych propozycji.

Samo "I love..." nie jest dla mnie żadnym problemem gdyż traktuję to jako kalkę
      z najbardziej znanego hasła tego typu czyli "I love NY", chodź nie widzę czemu
      nie może być "Ja..."

Najbardziej szkoda mi pieniędzy które zostaną wydane na tą naklejkę przez
      miasto, gazeta może sobie drukować co chce ale jeżeli w ten projekt wchodzą
      miejskie pieniądze to powinno być to coś co naprawdę co zapierało by dech w
      piersiach. Owszem ta naklejka też może to wywołać ale nie w pozytywnym
      znaczeniu, a raczej nie bedzie wzbudzać żadnych reakcji ewentualnie śmiech.

Po przeczytaniu rozmowy z autorką to się wcale nie dziwię że naklejka jest tak
      słaba jeżeli komuś praca nad nią zajeła 30 min i tworzono ją w Paint'cie ale
      chciałem zauważyć że dziewczyna zasługuje na nagrodę nie za naklejkę ale za
      wypowiedź na końcu wywiadu.

Jeszcze jedna skierowane do pana <albert_c> chodź podejrzewam, jeżeli nie wyślę
      tego mailem to pewno już Pan tego nie przeczyta. Pana tłumaczenie jest bardzo
      ograniczone i zasadniczo odpowiada na jeden zarzut. A w tym momencie jest na
      forum jest 28 opinii i wiele z nich zasługuje na uwagę bo są tam słuszne uwagi.
      Szczególnie polecam "Gratuluje autorce, ale... - mike102 28.01.2004 00:24"
      • albert_c Re: Tragedia, jestem max. zawiedziony... 28.01.04, 11:42
        dman81 napisał(a):

Jeszcze jedna skierowane do pana <albert_c> chodź podejrzewam, jeżeli nie
        > wyślę tego mailem to pewno już Pan tego nie przeczyta. Pana tłumaczenie
        jest bardzo ograniczone i zasadniczo odpowiada na jeden zarzut. A w tym
        momencie jest na forum jest 28 opinii i wiele z nich zasługuje na uwagę bo są
        tam słuszne uwagi.
        > > Szczególnie polecam "Gratuluje autorce, ale... - mike102 28.01.2004 00:24"

* z duza ciekawoscia przeczytalem opinie mike102, z duza ciewkawoscia Panska.
        ma Pan racje, ja chcialem glownie ustosunkowac sie do wypiwiedzi poczatkujacej
        ta dyskusje. Ma racje mike102 piszac o tych plastykach, ktorzy olali ten
        konkurs.
        ja napisze tak: dla mnie mania swietowania walentynek odbywa sie na potrzby
        biznesu i tyle. kalkowanie amerykanskiego swieta, mnie to troche smieszy gdyz
        jak dalej pojdzie to wkrotce zaczniemy brac w pracy wolne i piec indyka, bo
        swieto dziekczynienia sie zbliza (firmy drobiarskie kase wyloza na promocje i
        juz bedziemy o krok blizej do naszego ukochanego narodu amerykanskiego).
        ale nie o tym ta dyskusja - oczywiscie ze mozna bylo wymyslic cos lepszego,
        tylko frapujace dla mnie jest to, ze My posiadamy taka latwosc krytyki (wiec
        dlaczego np mike102 teraz projekt krytykuje, a sam swoich, ktore w swojej
        opini zawarl nie wyslal? dlaczego? to jest trudne pytanie, ale kadzy kto
        krytykuje powinien sobie je zadac.). dlaczego taka dyskusja nie odbyla sie
        zanim rozstrzygnieto konkurs, a dopiero jak juz jest wybrana naklejka.
        ja sobie gazete kupie (moze zamiast kwiatka dla mej ukochanej).
        pozdrawiam,
        • mike102 Re: Tragedia, jestem max. zawiedziony... 29.01.04, 21:30
          albert_c napisał:

> ale nie o tym ta dyskusja - oczywiscie ze mozna bylo wymyslic cos lepszego,
          > tylko frapujace dla mnie jest to, ze My posiadamy taka latwosc krytyki (wiec
          > dlaczego np mike102 teraz projekt krytykuje, a sam swoich, ktore w swojej
          > opini zawarl nie wyslal? dlaczego?

to b. proste, poniewaz mike102 dowiedzial sie o tym konkursie 15 min. przed
          napisaniem swojego posta! :)
          • albert_c Re: Tragedia, jestem max. zawiedziony... 30.01.04, 10:04
            no to pozostaje pod wrazeniem tego ile mozna wymyslec ciekawych pomyslow w 15
            min.:)
            pozdrawiam,
    • Gość: Warszawiak Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: 217.153.90.* 28.01.04, 11:29
      Na projekcie nie ma nic po angielsku. A "ja kocham Szczecin" nie może być, bo
      po polsku nie zaczyna się zdania od "ja".
      • Gość: sonar Re: Konkurs na nakleję "Kocham Szczecin!" rozstrz IP: *.euv-frankfurt-o.de 28.01.04, 12:42
        Logika typowo warszawska, nie wiadomo tylko z ktorej strony: od Drobina to, czy
        od Grojca?
    • absztyfikant :((( 28.01.04, 16:14
      A mi podobala sie najbardziej naklejka z Baszta Siedmiu Plaszczy w centrum i
      wachlarzowo rozchodzacymi sie wiezyczkami Zamku.
      • Gość: Kotek A skąd wiesz o takiej naklejce? IP: 157.25.198.* 28.01.04, 17:42
        ?
        • Gość: Kotek Gazeta miała dziś opublikować pozostałe i co? IP: 157.25.198.* 28.01.04, 17:43
          ?
        • absztyfikant Re: A skąd wiesz o takiej naklejce? 29.01.04, 08:15
          Bylo w wydaniu papierowym.
          • Gość: Kotek Było w gazecie papierowej 28.01.04? na pewno? IP: 157.25.198.* 29.01.04, 08:42
            ?
            • absztyfikant Re: Było w gazecie papierowej 28.01.04? na pewno? 29.01.04, 08:43
              Nie 28, ale wczesniej. Nie pamietam dokladnie kiedy. W zeszlym tygodniu raczej
              pod koniec tygodnia. Na ostatniej stronie bodaj.
              • albert_c Re: Było w gazecie papierowej 28.01.04? na pewno? 29.01.04, 10:09
                bylo 26.01.04
                pozdrawiam,
    • Gość: mandzuria Od autorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 21:50
      Ludie!Sorry!!!To ja popełniłam to coś...Gdybym wiedziała,że wygram,to bym się
      bardziej postarała,naprawdę;) Nie wiem,jak to się stało,że JURY wybrało mój
      projekt,ale może po prostu nie było niczego lepszego...Szczerze mówiąc, byłam
      pewna,że wezmą w tym udział jacyś profesjonaliści i wygra coś NAPRAWDĘ
      fajnego.No cóż,zawsze można zbojkotować Gazetę w walentynki i jej po prostu nie
      kupić.A może wykupimy cały nakład i rytualnie spalimy wszystkie
      naklejki??? .Głupio mi,naprawdę.Mam nadzieję,że mi
      wybaczycie.Przepraszam,jeśli uraziłam czyjeś uczucia,przekonania
      itp,itd.....;))) Pozdrawiam!
      • absztyfikant Re: Od autorki 29.01.04, 08:46
        Dziewczyno wiecej tupetu!:)))))) Nie rozumiem dlaczego sie tlumaczysz.
        Wygralas i juz. Wprawdzie kibicowalem innemu projektowi, ale ten Twoj wcale
        nie jest zly przeciez. Ja np. mam troche inny zmysl graficzny, ale de gustibus
        est non disputantum. Pozdrawiam!
        • Gość: mandzuria Od autorki2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 20:46
          Obawiam się,że tupetu mam aż za dużo,niestety...A tak w ogóle to rozśmieszyło
          mnie to wszystko.Ludzie zrobili aferę,jakbyśmy projektowali nowy herb
          Szczecina, co najmniej. Troche luzu! Ale "My,Naród",mamy chyba to do siebie,że
          lubimy wszystko brać strasznie poważnie.I ta dyskusja na forum jest na to
          dowodem. Ja tam się cieszę,że leciutko wpadło mi 300 PLN. Ale tak poważnie-
          chciałabym,żeby powstała taka Naklejka Wszystkich Szczecinian,tzn.żeby COŚ
          symbolizowała i każdy chciał ją sobie nakleić.Podobała mi się ta z gryfem. W
          sumie,ponieważ "de gustibus...itd" i nigdy wszystkim się nie
          dogodzi,proponuję,aby każdy sam zaprojektował sobie,zaniósł do punktu
          xero,wydrukował,nakleił i nosił - swoją Naklejkę. Temat uważam za
          skończony.Pozdrawiam serdecznie!
      • henio56 Re: Od autorki 29.01.04, 10:28
        to się nazywa "Dziewczyna z jajami", musisz w siebie uwierzyć, że jesteś
        najlepsza, a co !
      • mike102 Do autorki 29.01.04, 21:28
        Gość portalu: mandzuria napisał(a):

> Ludie!Sorry!!!To ja popełniłam to coś...Gdybym wiedziała,że wygram,to bym
        się
        > bardziej postarała,naprawdę;) Nie wiem,jak to się stało,że JURY wybrało mój
        > projekt,ale może po prostu nie było niczego lepszego...Szczerze mówiąc,
        byłam
        > pewna,że wezmą w tym udział jacyś profesjonaliści i wygra coś NAPRAWDĘ
        > fajnego.No cóż,zawsze można zbojkotować Gazetę w walentynki i jej po prostu
        nie
        >
        > kupić.A może wykupimy cały nakład i rytualnie spalimy wszystkie
        > naklejki??? .Głupio mi,naprawdę.Mam nadzieję,że mi
        > wybaczycie.Przepraszam,jeśli uraziłam czyjeś uczucia,przekonania
        > itp,itd.....;))) Pozdrawiam!

Droga autorko!
        Krytykujac projekt nie krytykowalem Twojej osoby. Twoja wypowiedz w wywiadzie
        dla GW swiadczy o Twoim szczecinofilizmie i to mi sie podoba!
        Natomiast praca niestety nie jest tym co powinno propagowac nasze miasto.
        Czasem widuje (Wielkopolan i nie tylko, rowniez tu w Niemczech) - wielu
        lokalnych patriotow ozdabia swoje szafki badz samochody symbolami regionow czy
        miast. Sa one o niebo lepsze od tego co ma miec Szczecin. A Szczecin zasluguje
        na cos najlepszej proby!
        Najwiekszym rozczarowaniem jest jednak "olanie" konkursu przez
        profesjonalistow i ludzi ogolnie zwiazanych z projektowaniem (grafikow
        komputerowych, architektow itp.). Bo nie chce mi sie wiezyc ze zaproponowali
        prace o nizszych walorach od zwycieskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka