Dodaj do ulubionych

Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie

02.03.10, 15:21
:) nic dodać nic ująć
Obserwuj wątek
    • fantastyczna Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie 02.03.10, 19:00
      Biedne zwierzęta, ciekawe czy ktoś się ich zapytał, czy mają ochotę
      siedzieć w ciasnych klatkach od 10 do 14.Brak mi słow, ludzie
      zarabiający na rozmażaniu zwierząt w pseutohodowlach to po prostu
      hołota.
      • Gość: Co zalatuje lisem Re: Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie IP: *.chello.pl 02.03.10, 19:32
        Może dyrektora wystawia na sprzedaż jako hipopotama domowego.
      • damakier1 Re: Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie 02.03.10, 19:45
        fantastyczna napisała:

> Biedne zwierzęta, ciekawe czy ktoś się ich zapytał, czy mają
        ochotę
        > siedzieć w ciasnych klatkach od 10 do 14
        Posiedzieć w ciasnej klatce na giełdzie to jeszcze nic strasznego.
        Gorzej, że zaraz pojawi się mnóstwo ślicznych "rasowych"
        szczeniaczków po 100 zł., które w większości na długie miesiące, a
        czasem i lata w końcu wylądują w klatce schroniska dla zwierząt.
    • goldnet Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie 02.03.10, 20:25
      Czemu nie wygląda to interesująco. Ciekawy jestem jak tam na niej to wszystko
      wygląda.
    • zojaxxx Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie 02.03.10, 22:42
      handel? tzn? pseudohodowle itp?
      Mam nadzieję, że będzie to jakoś kontrolowane np zakaz sprzedaży zwierząt bez
      rodowodu...

• Gość: i ja Re: Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.10, 22:54
      znowu pod szyldem pomocy zwierzętom (bo pewnie organizatorzy przyciągną ze dwa
      zwierzaki do bezpłatnej adopcji w ramach kampanii szukania domu )- będzie
      sprzedaż po atrakcyjnej cenie wielu szczeniaków po NN i niefortunne zakupy
      "ćlicznego pśińkuńka" który po wieku szczenięcym niestety szybko będzie szukał
      domu z powodów wielu i nieprzewidzianych ... i tym samym psów w schronisku
      przybędzie
      smutne to bardzo
    • tenromanjarecki Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie 02.03.10, 23:31
      zarobia zwierzoroby, zarobi gielada, wszyscy "przyjaciele" zwierzakow beda
      zyli w poczuciu spelnienia dobrego uczynku, a zwierzaki pojda do nieba prosto
      przez schornisko bo przeciez to tylko zwierzeta w koncu zostaly stworzone by
      sluzyc ku uciesze "ludziom"
      • e.zwierzolub Re: Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie 03.03.10, 10:17
        no proszę ile nagle znawców tematu się znalazło
        proponuję wpierw pójść tam i zobaczyć jak to będzie wyglądało
        szkoda, że nie oburzacie się na wystawy, na których dopiero
        zwierzaki są trzymane w klatkach a handel kwitnie w najlepsze
        z tej gieły korzystało samo schronisko i dzieki niej znalazło dom
        wiele zwierzaków uratowanych, ale to trzeba zajmować się pomocą
        takim zwierzakom, żeby o tym wiedzieć
        • Gość: Ania Re: Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.10, 15:13
          zwierzęta nierodowodowe, czyli kundelki albo kundelki "w typie" jakiejś rasy
          powinny być brane ze schronisk, a nie sprzedawane za 600 zł "po rodowodowych
          rodzicach" na miejskich!! giełdach.

Ludzie kupując psa bez rodowodu kupują sobie drogiego kundelka, którego
          charakter może zupełnie nie odpowiadać wzorcowi rasy. Stąd potem agresywne
          goldeny czy labradory i rozczarowanie, bo atakują dzieci czy inne psy.

Wystawy sa m.in. po to, żeby eliminowac z hodowli psy lękliwe bądź agresywne, a
          hodowle robiąc badania eliminując zwierzęta chore (dysplazja, OCD, choroby oczu).

Ciekawe czy kogoś kto kupi malamuta "bez rodowodu po rodowodowych rodzicach" za
          600 zł, a nie 1500 zł z normalnej hodowli stać będzie na operację na dysplazję,
          która kosztuje dobre 700 zł, czy odda chorego psa do schroniska czy po prostu uśpi.
        • tenromanjarecki Re: Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie 04.03.10, 06:56
          oczywiscie wszystkie dzialania i cele handlarzy to edukacja i altruizm ze
          szczegolnym uwzglednienim naszych mniejszych braci - w 100% misyjny program -
          sadze ze wasze dzialania powinny nabrac rozmachu - jakas ogolnopolska akcja,
          kolejny krok gielda zwierzat zagrozonych w koncu im tez trzeba ulzyc bo zyja w
          kiepskich warunkach w miejscu urodzenia a handlarze oddaja je w dobre rece .....
    • tatou Rasowy = rodowodowy 03.03.10, 15:20
      zwierzęta nierodowodowe, czyli kundelki albo kundelki "w typie" jakiejś rasy
      powinny być brane ze schronisk, a nie sprzedawane za kilkaset złotych "po
      rodowodowych rodzicach" na miejskich(!!) giełdach.

Ludzie kupując psa bez rodowodu kupują sobie drogiego kundelka, którego
      charakter może zupełnie nie odpowiadać wzorcowi rasy. Stąd potem agresywne
      goldeny czy labradory i rozczarowanie, bo atakują dzieci czy inne psy. Więc co
      robimy? Usypiamy agresywnego pieska czy oddajemy do schroniska?

Wystawy sa m.in. po to, żeby eliminować z hodowli psy lękliwe bądź agresywne,
      a hodowle robiąc badania eliminując zwierzęta chore (dysplazja, OCD, choroby
      oczu). Pseudohodowle tego nie robią, bo badania kosztują! Rozmnażane są nigdy
      nie przebadane psy, bardzo często chore na częste w danej rasie, typowe
      choroby, psy które nie miałyby szans na potomstwo w normalnej hodowli. Więc co
      robimy? Usypiamy chorego pieska czy oddajemy do schroniska?

Ciekawe czy kogoś kto kupi malamuta "bez rodowodu po rodowodowych rodzicach"
      za 600 zł, a nie 1500 zł z normalnej hodowli stać będzie na operację na
      dysplazję, która kosztuje wraz z wszystkimi prześwietleniami i lekarstwami
      dobre 700 zł. Więc co robimy? Usypiamy drogiego w utrzymaniu pieska czy
      oddajemy do schroniska?
      • e.zwierzolub Re: Rasowy = rodowodowy 04.03.10, 12:11
        wiesz co, każde tłumaczenie by więcej zbić kasy na rozmnażaniu
        zwierząt jest dobre
        jestem przeciwniczką rozmnażania zwierząt - hodowlanych czy też tzw
        mieszańców, żadne argumenty nie przekonają mnie, że hodowcy robią to
        w imię miłości do zwierząt
        więc sorry
        a co do giełdy, idzcie, zobaczcie, a potem oceniajcie
        • tatou Re: Rasowy = rodowodowy 05.03.10, 11:23
          oczywiscie ze nie robia tego jedynie z milosci do zwierzat, ale kupujac psa od
          takiego hodowcy masz pewnosc, ze nie zagryzie Ci dzieciaka albo nie rozwali chaty.

W takim razie niech na giełdzie dozwolone będzie jedynie oddawanie w dobre ręce.
          To się robi z prawdziwej miłości do zwierząt.
          • e.zwierzolub Re: Rasowy = rodowodowy 05.03.10, 16:02
            a co powiesz tym babciom, które z własnej skromnej renciny lub
            emerytury ratują porzucone na ulicach zwierzaki, leczą i ewentualna
            sprzedaż później takiego zwierzaka, jest jedynie zwrotem
            poniesienionych nakładów, które na dodatek znowu wykorzystują na
            ratowanie kolejnych zwierzaków?
            tylko tzw hodowcy mają prawo brać pieniądze?
            • Gość: Gość Re: Rasowy = rodowodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 23:35
              Powiem, że upłynnią jednego psiaka, a w tym czasie pseudo sprzedadzą
              10-15, z których min 5 znajdzie sie potem na ulicy. I babcie będą
              musiały zaopiekować się powiedzmy 3.
              Mam pytanie, czy bedzie prowadzić się ewidencję sprzedajacych i
              kupujących, chocby przez zaczipowanie psów ? Jestem bardzo ciekawa
              ile z tych zwierząt skończy w schronisku i jak liczne bedzie grono
              pseudohodowców korzystających z tej giełdy ?
              • esmeralda_2 A TOZ sprzedaje na Allegro i co powiecie 07.03.10, 07:05
                kółeczko wzajemnej adoracji, które woli zamieść pod dywan pewne sprawy zwierząt,
                bo lepiej przeczytać w gazecie, czy usłyszeć od sąsiada co robi się ze
                szczeniakami, czy kociakami.Obrońcy hodowli, kurcze a co tam się robi ze
                zwierzakami - jakie choroby mają te rasowce, że aż strach mieć takiego.W ogóle
                tym waszym tokiem myślenie, to chyba jesteście z elity i tylko wy możecie się
                tym zajmować, brrrr
                • Gość: atoja8 Re: A CO TOZ sprzedaje na allegro ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.10, 21:47
                  bo ja wiem i ty też wiesz, ale ktoś czytający ten wątek mógłby źle zrozumieć
                  Twój post i błędnie pomyśli, że TOZ sprzedaje zwierzęta ...
                  chyba nie chcesz aby ktoś tak pomyślał ?
                  • esmeralda_2 Koty i psy są sprzedawane na allegro z TOZ 08.03.10, 20:23
                    więc po co giełda?
                    • Gość: renche1 Re:NIE kłam i NIE pisz nieprawdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.10, 23:17
                      osoba która kupiła zwierzaka choćby za złotówkę od TOZ na allegro czy w inny
                      sposób proszona jest o podanie tego do publicznej wiadomości ...
                      a esmeralda i jej koleżanki proszone są o zaprzestanie pisania kłamstw i
                      oczerniania społecznej pracy osób działających w TOZ w różnych wątkach
                      Renata Chełmowska wolontariusz, inspektor i członek Zarządu TOZ
              • e.zwierzolub Re: Rasowy = rodowodowy 07.03.10, 10:57
                mylisz się, gdyż dzięki tej giełdzie owe babcie znalazły dom już dla
                niejednego zwierzaka
                ja sama na niej oddałam (bo akurat mogłam sobie na to pozwolić) 4
                uratowane koty
                samo schronisko odsyłało ludzi na giełdę, żeby wpierw tam próbowali
                zanleźć dom dla zwierzaka, zresztą teraz schronisko ma mieć swój
                punkt na tej giełdzie
                ciekawe, dlaczego nie atakujecie giełdy w Płoniach, aukcji na
                allegro, ulicznych sprzedawaczy, sprzedaży na infoludku, a
                atakujecie coś co ma służyć pomocy zwierzakom i ma być odpowiednio
                kontrolowane?
                • Gość: Gość Re: Rasowy = rodowodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 15:15
                  No cóż, krytykujemy, krytykujemy.
                  Ale ponieważ uważam, że nie należy krytykować rzeczy i zjawisk,
                  których się nie sprawdzi dzisiaj wpadła na giełdę. Szczerze
                  powiedziawszy, liczyłam że chociaż na otwarciu nie będzie
                  roznażaczy, ale trochę bezdomnych psiaków. I co ? Fajna wystawa
                  kurek i kogutów, jak będę miała troszkę ziemi i wreszcie wyprowadzę
                  się za miasto z chęcią zainwestuje w niektóre egzemptlarze drobiu
                  ozdobnego. Ale wracając do meritum sprawy.
                  1) jeden dachowiec i ogłoszenie o poszukiwaniu domu dla drugiego,
                  2) gazetki scienne dot. schroniska i Zwierzęcego telefonu zaufania -
                  nie cieszace się żadnym zainteresowaniem,
                  3) mała wąska salka z przeciskającym sie tłumem ludzi i ...... masa
                  pseudorasowych szczeniąt (ciekawe czy facet sprzedajacy szczenieta
                  psów myśliwskich trzech różnych znalazł na nie zbyt). Masa szczeniat
                  przed trzecim szczepieniem, na rekach u ludzi widziałam szczeniaki
                  mniej więcej 5-tygodniowe. Wolę nie myśleć co tam robiły - były to
                  psy w typie rasy (bo mam jednak nadzieję, że żaden poważny hodowca z
                  czymś takim sie nie pojawił). Osoby ogladające - z reguły rodziny z
                  małymi dziećmi, więc wiadomo czym takie wizyty mogą się skończyć.
                  Zakupami bez kompletnego rozeznania, pewnie nabywcy za chwilę
                  pojawia się za chwilę na forach inetrnetowych i ze zdziwieniem
                  stwierdzą, że poszukują patentu na załatwianie sie poza domem i
                  nienieszczenie mieszkania, bo jak nie to szybko pies wyląduje w
                  schronisku.
                  Rozumiem jedynie włascicieli dwóch dogów de Bordeaux, szczeniaki już
                  w starszym wieku, domek trzeba szukać szybko - szczeniaki, fajne
                  zadbane zrównoważone.
                  Wolę nie myśleć, że któryś z oferowanych psiaków miał kontakt z
                  parwo,bo przy tym scisku ryzyko zarażenia było dość duże.
                  Ogólnie, lepiej podoba mi się system TOZ-u, można obejrzeć psy i
                  koty do adopcji na zdjeciach, istnieje krótki opis, z psami z boksu
                  TOZ-u mozna pójść na spacer, porozmawiać z wolontariuszami. A tu
                  zwykła giełda pseudohodowców.
                  • e.zwierzolub Re: Rasowy = rodowodowy 08.03.10, 14:46
                    Gość to kryptoereklama TOZ-u :D
                    jakoś Pani dziennikarka z gazety opisała swoje wrażenia inaczej niż
                    Ty, no ale ona się podpisuje imieniem i nazwiskiem pod tym, a Ty nie!
                    • Gość: Gość Re: Rasowy = rodowodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 22:02
                      Nie należę do TOZ-u, rozczaruję Cię. Nie jestem dziennikarzem, więc
                      nie widzę powodu, aby przedstawiać się z imienia i nazwiska, ale też
                      się nie ukrywam. Z takimi dziennikarzami czasami rozmawiałam na
                      wystawach, dniach otwartych schroniska, itp.imprezach - zero wiedzy
                      merytorycznej, dziś panienka pisze o giełdzie, jutro o dziurach w
                      jezdni. Jednego nie mogę zrozumieć, jak ludzie szermujacy "dobrem
                      zwierząt", mogą popierać rozmnażalnie i doprowadzać do kupowania na
                      zasadzie kaprysu czy nagłej ochoty dziecka żywe czujące zwierzę. No
                      ale cóż mamy przecież puste schroniska, trzeba je zapełnić.
                      • e.zwierzolub Re: Rasowy = rodowodowy 09.03.10, 11:55
                        jak już napisałam, jestem przeciwna jakiemukolwiek rozmnażaniu
                        zwierząt i braniu za to kasy
                        ta giełda w bardzo prosty sposób może być kontrolowana, a na 100%
                        jest miejscem, gdzie osoby pomagające zwierzakom mogą oddać takie
                        zwierzę
                        zresztą, być może, dopiero jak człowiek zapłaci to będzie mu szkoda
                        wyrzucić takiego zwierzaka, nie pomyślałaś o tym?
    • Gość: tina Re: Wraca giełda zwierząt. Będzie w Słowianinie IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.14, 19:04
      Witam
      Od kiedy bedzie gielda zwierzat w slowianinie szczecin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka