Dodaj do ulubionych

aplikacja radcowska

IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 27.02.04, 15:11
prosze o odzew osoby planujące zdawać na aplikację radcowską w Szczecinie,
jak i tych co już zdawali. czasu coraz mniej do egzaminu:)
mam nadzieję że egzaminy będą - dlatego chętnie zaopiekuję się testami,
esejami, pytaniami z ustnego z lat poprzednich:)
mogę wymienić na materiały z innych miast
Obserwuj wątek
    • Gość: chętny Re: aplikacja radcowska IP: *.szczecin.pl / 212.160.165.* 27.02.04, 15:17
      Ja również się mogę zaopiekować jestem bardzo opiekuńczy :)
      ale myślę że w tym roku w ogóle nie będzie naboru. Albo przyjmą chętnych za
      pieniążki i zdecyduje egzamin końcowy (wątpliwe)
      • rrado Re: aplikacja radcowska 05.03.04, 08:27
        Gość portalu: chętny napisał(a):

> Ja również się mogę zaopiekować jestem bardzo opiekuńczy :)
        > ale myślę że w tym roku w ogóle nie będzie naboru. Albo przyjmą chętnych za
        > pieniążki i zdecyduje egzamin końcowy (wątpliwe)

naboru moze niebyc w zwiazku z orzeczeniem TK. w zasadzie nie ma przepisow
        regulujacych nabor. i teraz klika moze zacierac raczki - naplyw mlodych w roku
        2005 = 0. pozdrawiam rado
        • Gość: ew Re: aplikacja radcowska IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 24.03.04, 09:43
          rrado
          myślę że nie jesteś osobiście zainteresowany naborem na aplikację tzn. że
          chcesz zdawać.
          wydaje mi się że korporacje będę naciskać na sejm by jednak coś z tym zrobić i
          będą przepisy - w izbach boją się że w ciągu roku, dwóch skończą się pieniądze.
          Ale czy bedzie to korzystniejsze dla zdających niż było do tej pory, to nie
          jestem pewna.
          • blackexit Re: aplikacja radcowska 25.03.04, 10:51
            Gość portalu: ew napisał(a):

> rrado
            > myślę że nie jesteś osobiście zainteresowany naborem na aplikację tzn. że
            > chcesz zdawać.

nie nie chce nawet jakbym, chcial to nie moge.

> wydaje mi się że korporacje będę naciskać na sejm by jednak coś z tym zrobić
            i
            > będą przepisy

korporacje juz naciskaja i rzecz w tym ze naciskaja aby zalegalizowac ustawa
            stan dotychczasowy. zlozyli swoj oprojekt co znacznie popoznia prace nad
            projektem pisu - egzamin panstwowy.

>- w izbach boją się że w ciągu roku, dwóch skończą się pieniądze.

:))) wierzysz w to? im sie nigdy pieniadze nie skoncza.

>
            > Ale czy bedzie to korzystniejsze dla zdających niż było do tej pory, to nie
            > jestem pewna.

ja jestem pewien. roznica jest taka ze albo egzamin jest panstwowy i uczicywy
            albo przeprowadzany wsrod znajomych i rodziny. sprawa jest oczywista.
            pozdrawiam blackexit
    • Gość: colt Re: aplikacja radcowska IP: *.espol.com.pl 27.02.04, 22:25
      Gość portalu: ewam napisał(a):

> prosze o odzew osoby planujące zdawać na aplikację radcowską w Szczecinie,
      > jak i tych co już zdawali. czasu coraz mniej do egzaminu:)
      > mam nadzieję że egzaminy będą - dlatego chętnie zaopiekuję się testami,
      > esejami, pytaniami z ustnego z lat poprzednich:)
      > mogę wymienić na materiały z innych miast

Egzaminy na tą aplikację podobnie jak na inne aplikacje prawnicze jest po
      prostu jednym czystym przekrętem. W ubiegłym roku zdawały 92 osoby. Przyjemność
      takiego podejścia kosztowała naiwnych 1000 zł. Co dało klice radców obecnych,
      blokujących dostęp kolejnych, dochód 92 tys. zł w jeden wieczór, przy kosztach
      zamkniętych w odbiciu testu na ksero i wynajęciu sali. Oczywiście po wyrokach
      NSA nie ma już oficjalnego limitu przyjęć, ale nigdy nie przekracza on w
      Szczecinie 15 osób, a w zeszłym roku wyniósł 13. Przy czym należy pamiętać, że
      akurat aplikacja radcowska jest umiarkowanie zamknięta a np. notarialna
      zamknięta całkowicie (liczba notariuszy w Szczecinie nie przekracza 10 osób) a
      adwokacka zamknięta mocno – szerokie plecy, szeroka ręka lub pupa jak to było
      niedawno w wypadku pewnej pani i limit w okolicy 2 osób. Co do pytań to możesz
      spodziewać się pytań z prawa budowlanego, cechów średniowiecznych, malarstwa
      flamandzkiego i wszystkiego innego co wykasza naiwnych a pozwala przejść osobom
      które przypadkiem analizowały ostatnio te dziedziny. 1/3 punktów zdobywa się w
      czasie rozmowy czyli pozostawiona jest duża swoboda komisji.

Kilka ciekawych pytań z ostatniego roku Szczecin:

1. Repatrianci z wizą repatriacyjną.
      2. Dyrektywy w UE – definicja.
      3. Architekt Teatru Wielkiego
      4. Twórca traktatu o moralności
      5. Gdzie jest zawarta historia o księciu trojańskim, założycielu Rzymu

Korporacje blokują zmiany w prawie mające wprowadzić egzamin państwowy. Obecny
      polski system będący skansenem i dojną krową dla nielicznych jak każda selekcja
      negatywna, doprowadza do patologii łączącej niezwykle drogie porady z
      degrengoladą środowiska.

"Nie kryję, że gdybym miał wybierać aplikanta spośród dwóch tak samo zdolnych
      kandydatów, wybrałbym tego, który jest synem adwokata."
      Adwokat Stanisław Rymar, prezes Naczelnej Rady Adwokackiej. ("Atak klanów",
      Polityka 22/2002)
      Ciekawostki o mafii korporacyjnej na:

www.fairplay.org.pl/

• Gość: ewam Re: aplikacja radcowska IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 01.03.04, 10:16
        :) może masz testy itp z poprzednich lat? chciałabym zobaczyć jak wygląda
        konkretny test ze Szczecina
        pozdrawiam
        • rrado Re: aplikacja radcowska 01.03.04, 10:25

> :) może masz testy itp z poprzednich lat? chciałabym zobaczyć jak wygląda
          > konkretny test ze Szczecina
          > pozdrawiam

www.hoga.prawo.pl (albo odwronie)

pozdrawiam rado
      • ergie Re: aplikacja radcowska 01.03.04, 17:08
        Gość portalu: colt napisał(a):

> nie ma już oficjalnego limitu przyjęć, ale nigdy nie przekracza on w
        > Szczecinie 15 osób, a w zeszłym roku wyniósł 13. Przy czym należy pamiętać, że
        > akurat aplikacja radcowska jest umiarkowanie zamknięta a np. notarialna

podobno chcieli przyjąć więcej niż 13,
        ale trafili na samych głupków ;-))))))
        • rrado Re: aplikacja radcowska 01.03.04, 18:46
          ergie napisał:

> Gość portalu: colt napisał(a):
          >
          > > nie ma już oficjalnego limitu przyjęć, ale nigdy nie przekracza on w
          > > Szczecinie 15 osób, a w zeszłym roku wyniósł 13. Przy czym należy pamiętać
          > , że
          > > akurat aplikacja radcowska jest umiarkowanie zamknięta a np. notarialna
          >
          > podobno chcieli przyjąć więcej niż 13,
          > ale trafili na samych głupków ;-))))))

ytrafili to chyba niezbyt celne okreslenie. pozdrawiam rado
    • anaksymenes a może aplikacja "rraddowska" z internetowej skute 01.03.04, 13:20
      czności pozdr :-)))
      • rrado Re: a może aplikacja "rraddowska" z internetowej 01.03.04, 13:22
        anaksymenes napisał:

> czności pozdr :-)))

niezly pomysl wpisowe 2000 zl. za co nie gwarantuje absolutnie nic.
        pozdrawiam rado
        • anaksymenes czyli jak na "normalnych" prawniczych aplikacjach 01.03.04, 13:30
          • rrado Re: czyli jak na "normalnych" prawniczych aplikac 02.03.04, 09:55
            dokladnie tak samo. po przyjeciu na aplikacje co moze oczywiscie dotyczyc
            nielicznyc i tylko poleconych przez czlonkow mojej rodzimy i znajomych rowniez
            beda oplaty. ale juz droga do kariery przed aplikantami stoi otworem ze tak
            powiem. pozdrawiam rado
            • Gość: ewam Re: czyli jak na "normalnych" prawniczych aplikac IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 02.03.04, 15:52
              zamiast straszyć prześlijcie testy, eseje, ewentualne wrażenia z ustnego.:))
              pozdrawiam
              • rrado Re: czyli jak na "normalnych" prawniczych aplikac 02.03.04, 18:33

> zamiast straszyć prześlijcie testy, eseje, ewentualne wrażenia z ustnego.:))
                > pozdrawiam

dziewczyno droga przeciez ci wysalem link tam sa testy nie trylko ze szczecina
                ale i z calej polski. co meritum to jasna jest sprawa ze jak nie masz rodziny
                wielkich znajomosci albo nie chcesz poswiecic swego ciala to prawnikiem
                aplikacyjnym nie zostaniesz. pozdrawiam rado

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka