Dodaj do ulubionych

Jak głosowałam w Holandii

20.06.10, 18:37
Na szczęście tym razem utworzono kilka punktów wyborczych, w Hadze,
Amsterdamie i jeszcze gdzieś, gdzie nie pamiętam. Na szczęście, bo
przy poprzednich wyborach parlamentarnych pod ambasadą była
koszmarna kolejka, jak za czasów komuny, i stałam chyba z dwie i pół
godziny (dodam, że ze znudzonym małym dzieckiem). Wybrałam Hagę, bo
w miarę najbliżej, więc po dwukrotnej przesiadce w metrze, podróży
koleją, jeżdzie tramwajem i półgodzinnym spacerze już byłam na
miejscu:D.

Ludzi było sporo, ale dzięki dobrej organizacji kolejki tym razem
nie było.

Przypomniał mi się dowcip pare tygodni temu zamieszczony w "The
Economist" - na pierwszym obrazku Irakijczyk oklejony plastrami i
obandażowany opowiada "były dwa samobójcze zamachy bombowe, snajper
na dachu i samochód zasadzka, ale udało mi się dotrzeć do punktu i
zagłosowałem!". Na drugim Amerykanin wygląda przez okno, obserwuje
chmurzące się niebo i stwierdza "Eee, będzie kropić, nie idę...)
;)

Obserwuj wątek
    • Gość: Vlad.H. nastepnym razem podjedz 10 IP: *.cable.quicknet.nl 20.06.10, 19:45
      i nie opowiadaj glupot o polgodzinnym marszu bo z Javastraat jest 10 krokow do
      ambasady...

PS
      Z ciekawosci - mieszkasz w Polsce, placisz podatki w kraju?
      • tikki Re: nastepnym razem podjedz 10 20.06.10, 19:51
        Dla twojej informacji - 10 w niedzielę nie jeździ. Jechałam 16.

I owszem, płacę podatki również w Polsce.
        • Gość: Vlad.H. niech zgadne IP: *.cable.quicknet.nl 20.06.10, 23:01
          autobusy 22 i 24 tez nie jezdza?
          • Gość: Co zalatuje lisem Re: niech zgadne IP: *.chello.pl 20.06.10, 23:06
            Bos was zwolnił od zmywaka?
            • Gość: Vlad.H. lol IP: *.cable.quicknet.nl 20.06.10, 23:22
              nie wiem co robi tikki - ja nie pracuje na zmywaku wiec jesli o mnie chodzi: pudlo
            • tikki Re: niech zgadne 20.06.10, 23:25
              Jakbys wiedział gdzie pracuję, toby Ci kapcie spadły, a po co masz
              siedzieć z zimnymi nogami;). Na pewno nie jest to zmywak.
          • tikki Re: niech zgadne 20.06.10, 23:11
            Nie wiem w jakim celu w ogóle drążysz temat komunikacji w Hadze?
            Powiedziałam chyba jasno - przejechałam się tramwajem nr 16 dwa
            przystanki, a potem przeszłam piechotą około pół godziny. Mogłam
            wsiąść w tramwaj nr 1, ale wolałam się przejść.

Czego ty się czepiasz człowieku???
            • Gość: Vlad.H. Re: niech zgadne IP: *.cable.quicknet.nl 20.06.10, 23:19
              poniewaz stwarzasz wrazenie jakby pol godziny trzeba bylo isc od autobusu czy od
              tramwaju co jest totalna nieprawda - wiec ten polgodzinny marsz wynikal
              wylacznie z tego ze chcialas sie przejsc i nie rozumiem po co stwarzasz tu
              wrazenie misyjnego cierpirtnictwa ze glosowalas w Hadze i kosztowalo cie to
              takie meki ale ty prawdziwa patriotka na wygnaniu wypelnilas swoj obowiazek
              oddajc glos. Tyle - trzeba bylo mniej opisywac te cierpienia ktore musialas
              pokonac by glosowac a skupic sie na poinformowaniu forum Szczecina jak to
              wyglada w NL (jesli juz musialas koniecznie - choc zupelnie nie rozumiem polakow
              mieszkajacych poza ojczyzna i glosujacych na to kto bedzie rzadzil w kraju)

Wiec czepiam sie tylko wylacznie tego cierpietnictwa bo w pol godziny to mozna
              dojsc do ambasady od Centraala.
              • tikki Re: niech zgadne 20.06.10, 23:23
                Ty się człowieku naucz wreszcie czytac ze zrozumieniem, a nie
                podkładac swoje paranoidalne interpretacje.
                • Gość: Vlad.H. Re: niech zgadne IP: *.cable.quicknet.nl 20.06.10, 23:33
                  "Wybrałam Hagę, bo
                  w miarę najbliżej, więc po dwukrotnej przesiadce w metrze, podróży
                  koleją, jeżdzie tramwajem i półgodzinnym spacerze już byłam na
                  miejscu:D."

napisalas tak?

wiec wskaz mi gdzie tu jest niezrozumienie - tej wyczerpujacej drogi ktora jako
                  polka musialas pokonac by wybrac rodakom wladze.

ambasada RP w Hadze jest zlokalizowana w taki sposob ze spacer z stacji zajmuje
                  pol godziny - to ze jechalas tramwajem i potem szlas stwarza wrazenie (bledne i
                  o tym pisze) ze to jakies niebotyczne odleglosci co gorsza daleko od srodkow
                  komunikacji - od tramwaju czego nas jeszcze pol godziny drogi na piechote

zdzwilem sie troche wiec i wyrazilem zdziwienie publicznie osmielony twoja
                  wylewnoscia na temat glosowania
                  • tikki Re: niech zgadne 20.06.10, 23:51
                    1. Określenie "półgodzinny spacer"+ symbol ":D" raczej nie jest
                    równoznaczne z "wyczerpującym marszem" i "męczeństwem" - takich słów
                    użyłeś wcześniej.
                    2. Jeżeli dalej chcesz drążyć temat połaczen komunikacyjnych w
                    Hadze, podejrzewam że śmiertelnie nudny dla wszystkich czytających
                    poza tobą - spacer z CS NIE zajmuje pół godziny, tylko więcej. Jak
                    już pisałam wcześniej tramwaj nr 10 NIE jeżdzi w niedziele. Do
                    ambasady można dojechać tramwajem nr 1 po przesiadce z tramwaju nr.
                    16 lub 17. Tyle tylko, że w niedziele jeżdzi rzadko, więc
                    postanowiłam się przejść.
                    3. Słowo "Polka" pisze się z dużej litery, BTW.
                    • Gość: ZED Re: niech zgadne IP: *.mysmart.ie 21.06.10, 01:10
                      ale roztrzasacie pierdoly. najwazniejsze jest, ze glosowaliscie, i
                      tyle. dobrze zrobiliscie.
                      • Gość: as mogliście pojechać rowerem jak ja na wybory IP: *.globalconnect.pl 21.06.10, 09:50
                      • Gość: Vlad.H. Re: niech zgadne IP: *.cable.quicknet.nl 21.06.10, 21:45
                        nie glosowalem bo nie mieszkam na codzien w PL wiec nie bede Wam wybieral
                        prezydenta zwlaszcza ze nie bylo w kim wybierac.
                        Gdybym jednak zaglosowal to nie biegalbym po calym forum by sie pochwalic ze
                        glosowalem w Den Haag i ze droga do urny zajela mi niemal 4 godziny.
                    • Gość: Vlad.H. EOT IP: *.cable.quicknet.nl 21.06.10, 21:43
                      > 1. Określenie "półgodzinny spacer"+ symbol ":D" raczej nie jest
                      > równoznaczne z "wyczerpującym marszem" i "męczeństwem" - takich słów
                      > użyłeś wcześniej.

tak wynikalo z twojego opisu - normalna droga krzyzowa i to po to by glosowac

> 2. Jeżeli dalej chcesz drążyć temat połaczen komunikacyjnych w
                      > Hadze, podejrzewam że śmiertelnie nudny dla wszystkich czytających
                      > poza tobą - spacer z CS NIE zajmuje pół godziny, tylko więcej. Jak
                      > już pisałam wcześniej tramwaj nr 10 NIE jeżdzi w niedziele. Do
                      > ambasady można dojechać tramwajem nr 1 po przesiadce z tramwaju nr.
                      > 16 lub 17. Tyle tylko, że w niedziele jeżdzi rzadko, więc
                      > postanowiłam się przejść.

ze stacji do ambsady jest niecale 2km - nie spieszac sie mozna te trase zrobic w
                      mniej niz pol godziny - czytajac to co napisalas otwieralem oczy i zastanawialem
                      sie czy bylem we wlasciwej ambsadzie no ale... co do nudnosci - nie uwazasz ze
                      na forum Szczecina opisywanie jak sie glosuje w Holandi jest wiecej niz nudne?

> 3. Słowo "Polka" pisze się z dużej litery, BTW.

jesli czujesz sie z tego powodu poszkodowana to przepraszam Pani Polko z NL
                      • tikki Re: EOT 21.06.10, 22:40
                        Szkoda mi na ciebie czasu.
    • tikki Wyniki 21.06.10, 22:52
      www.alert24.pl/alert24/1,84880,8044054,Miazdzace_zwyciestwo_Komorowskiego___w_Holandii.html

"Pierwsza tura wyborów prezydenckich w Holandii zakończyła się
      zdecydowanym zwycięstwem Bronisława Komorowskiego. Głosowało tam na
      niego 63 proc. wyborców. Drugi z kandydatów, Jarosław Kaczyński,
      miał w Holandii 18,5 procentowe poparcie.

W Holandii w wyborach prezydenckich RP 2010 wzięło udział 4042
      osoby. Po raz pierwszy wyborcy w Holandii mogli zagłosować w trzech
      okręgach wyborczych w Hadze, Amsterdamie i Brunssum. Na Bronisława
      Komorowskiego oddano 2549 głosów, 748 głosów otrzymał Jarosław
      Kaczyński. Trzecie miejsce zajął Grzegorz Napieralski, który zdobył
      338 głosów, co daje mu 8 procent poparcia - pisze polonijny
      portal "Polonia.nl" powołując się na informacje z konsulatu RP.

Komorowski miał największe poparcie w Amsterdamie. W stolicy
      Holandii głosowało na niego 67 procent uprawnionych do głosowania."

Swoją drogą, znacząca różnica w stosunku wyników z USA np.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka