Dodaj do ulubionych

Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 00:39
Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w Tygodniku Powszechnym
Wreszcie jakiś normalniejszy tekst.
"Demokracja jest systemem teoretycznie samowywrotnym. Historia zna przykłady
samolikwidacji demokracji. Są to jednak raczej wyjątki niż reguła. A Lepper
polskiej demokracji wywrócić nie zdoła."
Całość:
tygodnik.onet.pl/1155702,artykul.html
---------
"Dyskusja musi zacząć się tam gdzie Wyborcza ją kończy"
Obserwuj wątek
    • kima10 Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 26.03.04, 02:09
      część prawdy skąd się bierze elektorat Leppera znajduje się w tekście,który
      znalazłem gdzieś w sieci:

"Polska zanotowała w latach dziewięćdziesiątych NAJWIĘKSZY na ŚWIECIE
      WZROST... ubóstwa. Pierwsze miejsce wśród 175 krajów sklasyfikowanych przez
      UNDP (Program Rozwoju Narodów Zjednoczonych). Tak jest. Oczywiście nie znaczy
      to, że Polska jest najbiedniejszym krajem świata. Rzecz w tym, że właśnie tu
      najszybciej rośnie strefa biedy. W ciągu dekady liczba Polaków żyjących w
      biedzie wzrosła z 6 do 20 % społeczeństwa (Przegląd nr 29, 20 VII 2003).
      Szczególnej degradacji cywilizacyjnej doświadczyła polska wieś, o ile w
      latach osiemdziesiątych co 14-ty student był pochodzenia wiejskiego, to
      obecnie co 135-ty (źródło jak wyżej).
      Sukcesy odnosił też dzielny polski kapitalista. W roku 1999 wzrost wydajności
      w polskiej gospodarce wyniosła 14.3%, ale wzrost płac realnych zaledwie 0.2%
      (taka wielkość może uchodzić za błąd statystyczny). Dzięki takim zbiegom
      koszty pracy w Polsce są obecnie 7 razy niższe niż w UE, choć wydajność jest
      zaledwie 2.5-krotnie mniejsza (Przegląd, 2 II 2003). Jeśli Polska nie jest
      rajem dla kapitału, to gdzie jest ten raj?
      Społeczeństwo polskie to obecnie 12 % ludzi bogatych, z dochodem rocznym
      powyżej 200 tys. złotych (do więcej niż 200 mln). Pozostałe 88% to nieliczna
      (również 12% ) tzw. klasa średnia, a przede wszystkim strefa biedy. Strefa
      biedy to 76% Polaków osiągających dochód roczny NIE PRZEKRACZAJĄCY 6 tys.
      złotych (czyli mniej niż 500 złotych miesięcznie brutto) Szanse na awans
      społeczny, czyli na przeskoczenie ze strefy biedy do klasy średniej (nie
      mówiąc już o klasie naszej oligarchii) ma - uwaga - jedna tysięczna
      promila !!! Oto jest III Rzeczypospolita - kraj wielkiej szansy - u progu
      swego 15-lecia (liczby dotyczące społeczeństwa polskiego wg J. Łazarza, w:
      Nowy Robotnik, nr 2)."

ale to chyba tylko część prawdy
      pozdrawiam
      • ergie Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 26.03.04, 08:45
        kima10 napisał:

> Sukcesy odnosił też dzielny polski kapitalista. W roku 1999 wzrost wydajności
        > w polskiej gospodarce wyniosła 14.3%, ale wzrost płac realnych zaledwie 0.2%
        > (taka wielkość może uchodzić za błąd statystyczny). Dzięki takim zbiegom
        > koszty pracy w Polsce są obecnie 7 razy niższe niż w UE, choć wydajność jest
        > zaledwie 2.5-krotnie mniejsza (Przegląd, 2 II 2003). Jeśli Polska nie jest
        > rajem dla kapitału, to gdzie jest ten raj?

to teraz klasyczne pytanie końpletnego głupka:

jeśli koszty pracy w pl są siedem (7) razy niższe niż w ue,
        i płace są też prawie siedem (7) razy niższe niż w ue,
        to dlaczego u nas wszystko nie jest siedem (7) razy
        tańsze niż w ue ???
      • Gość: Leszek Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 12:12
        A propos mojego nawracania, to ująłem to w wątku Kalifornijskie niebo...:)
    • Gość: Pismak Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP IP: 80.51.242.* 26.03.04, 03:09
      Bardzo sensownie wyjaśniona rzeczywistość. Właśnie, dlatego uważam, że
      socjologia nie jest nauką o niczym i przydaje się w codziennym życiu. Fenomen
      Leppera to lustrzane odbicie rzeczywistości. Lęk i frustracja, brak
      alternatywy, radykalizm, desperacja. Zmieńmy nieco rzeczywistość, ale Lepper
      przestanie się liczyć.

Przy okazji, okazuje się, że miałem rację uparcie twierdząc, że Rokita nic nie
      zdziałał podczas słynnej już debaty w Radiu Zet. Atakowanie lidera to strata
      czasu, tłumaczy Wnuk-Lipiński. Zwolenników się nie przekona, a innych nie
      trzeba. Pytanie, czy liderzy PO zdawali sobie sprawę z bezcelowości takiego
      działania. Jeżeli nie, to popełnili błąd, który ich może kosztować punkty
      procentowe w sondażach. Już tracą. Jeżeli tak, to po co rozpętali tę wojnę i
      zrobili z tego taki medialny show? Cóż, dla reklamy, wizerunku, politycznych
      interesów. Bo chyba nie dla Polski. Z tekstu Wnuka-Lipińskiego wynika, że dla
      Polski najlepiej by było, gdyby się politycy wzięli do roboty. A PO ma zamiar
      rządzić tym krajem niedługo ze długie 4 lata. Jak wyleczą nas z frustracji i
      lęku - załatwią Leppera na cacy. Dzisiaj w Tygodniku Politycznym Jedynki
      wypowiadał się jakiś profesor z Polskiej Akademii Nauk. Powiedział, że
      powinniśmy od prawicy wymagać jakiejś gotowej, opracowanej strategii rozwoju
      państwa. Tym bardziej w takiej sytuacji, gdy rząd jest bezsilny i nic nie
      potrafi zrobić. To komfortowa sytuacja dla prawicy - nie musiałaby nikogo
      szczególnie przekonywać do poparcia, skoro przedstawiłaby dobrą własną
      strategię. Ale oni zajmują się dyskusjami nad popieraniem, bądź nie popieraniem
      planu Hausnera. I jak tu wybierać kogokolwiek skoro jedni ledwie zipią, a
      drudzy razem z nimi płaczą nad rozlanym mlekiem i widelcami zbierają je do
      szklanki? Lepper to taki wypadek przy pracy polskiej demokracji. Zrodził się z
      pustki w głowach polityków. A że sami są zabawni, wyszła im karykatura. Nie
      godny następca, ale poroniony płodzik. Ciekawe, jaki będzie, jak jeszcze
      urośnie.

pismak_logowany@gazeta.pl

pismak_logowany@gazeta.pl
      • ace4 Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 26.03.04, 08:38
        Gość portalu: Pismak napisał(a):
        > interesów. Bo chyba nie dla Polski. Z tekstu Wnuka-Lipińskiego wynika, że dla
        > Polski najlepiej by było, gdyby się politycy wzięli do roboty. A PO ma zamiar
        > rządzić tym krajem niedługo ze długie 4 lata. Jak wyleczą nas z frustracji i
        > lęku - załatwią Leppera na cacy. Dzisiaj w Tygodniku Politycznym Jedynki
        > wypowiadał się jakiś profesor z Polskiej Akademii Nauk. Powiedział, że
        > powinniśmy od prawicy wymagać jakiejś gotowej, opracowanej strategii rozwoju
        > państwa. Tym bardziej w takiej sytuacji, gdy rząd jest bezsilny i nic nie
        > potrafi zrobić. To komfortowa sytuacja dla prawicy - nie musiałaby nikogo
        > szczególnie przekonywać do poparcia, skoro przedstawiłaby dobrą własną
        > strategię. Ale oni zajmują się dyskusjami nad popieraniem, bądź nie popieraniem
        >
        > planu Hausnera.

Widzisz, jest tylko jeden mały problem. Otóż nie ma łatwego i przyjemnego dla wszystkich planu wyjścia z sytuacji jaka teraz w Polsce zaistniała. Trzeba przeprowadzić parę mało popularnych społecznie kroków, które nie dadzą poprawy w krótkim okresie czasu. PO taki plan ma, cały czas go przedstawia i mnie on całkiem, całkiem pasuje. Jednak takim planem PO nie odbierze zwolenników samoBRONIE bo:
        1. oni go nie zrozumieją - próbowałem kiedyś tłumaczyć pewnej mojej sąsiadce emerytce dlaczego nie można dodrukowywać pieniędzy, patrzyła na mnie jak ciele na malowane wrota, a po chwili i tak wiedziała swoje
        2. lepper zaraz ten plan w prostych słowach, rzucając swoimi półprawdami i komunałami, ośmieszy. A komu prosty lud uwierzy, "temu co mieni się jego obrońcą" czy "bandzie profesorków"?
        3. ludziom natychmiast zamykają się umysły, gdy słyszą hasła: "ciąć", "zabrać", "restrukturyzacja". Za to przemawiają do nich "minimum socjalne" i "Balcerowicz musi odejść".
        Wszystko. Ja jednak widzę rozwiązanie - wprowadźmy "dwójmyślenie", jak "1984" Orwella...;)
        • ergie Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 26.03.04, 08:49
          ace4 napisał:

> 1. oni go nie zrozumieją - próbowałem kiedyś tłumaczyć pewnej mojej sąsiadce
          em
          > erytce dlaczego nie można dodrukowywać pieniędzy, patrzyła na mnie jak ciele
          na
          > malowane wrota, a po chwili i tak wiedziała swoje
          > 2. lepper zaraz ten plan w prostych słowach, rzucając swoimi półprawdami i
          komu
          > nałami, ośmieszy. A komu prosty lud uwierzy, "temu co mieni się jego obrońcą"
          c
          > zy "bandzie profesorków"?
          > 3. ludziom natychmiast zamykają się umysły, gdy słyszą
          hasła: "ciąć", "zabrać",
          > "restrukturyzacja". Za to przemawiają do nich "minimum socjalne"
          i "Balcerowic
          > z musi odejść".

wniosek z tego jest jeden:
          jesteśmy społeczeństwem głupim i wierzącym.
          wierzymy w bajki i w cuda ;-)))
    • blackexit Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 26.03.04, 08:40
      Gość portalu: Leszek napisał(a):

> Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w Tygodniku Powszechnym

radiomaryjni czytja TP co za postep. pozdrawiam blackexit
      • Gość: Damian Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP IP: *.teleton.pl 26.03.04, 08:56
        Tak się składa, że Ty widzisz madio maryja, tam gdzie ja nie widzę i chyba to
        ja mam rację. Pozdro.
        • blackexit Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 26.03.04, 09:26
          Gość portalu: Damian napisał(a):

> Tak się składa, że Ty widzisz madio maryja, tam gdzie ja nie widzę i chyba to
          > ja mam rację. Pozdro.

bardzo mozliwe ze ty masz racje. kto wie. radia m nie widze a slysze.
          pozdrawiam blackexit
      • ace4 Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 26.03.04, 09:10
        blackexit napisał:

> Gość portalu: Leszek napisał(a):
        >
        > > Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w Tygodniku Powszechnym
        >
        > radiomaryjni czytja TP co za postep. pozdrawiam blackexit

Może się "nawrócił"?;)
        • Gość: Leszek Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 12:15
          A propos mojego nawracania, to ująłem to w wątku Kalifornijskie niebo..:)
    • blackexit do leszka 26.03.04, 09:30
      pytanie dosc powazne. co sadzisz o TP bo w twoich srodowiskach tygodnich jest
      wymieniany zaraz po GW jako narzedzie szatana o tyle gorsze ze w ramach
      kosciola. pozdrawiam blackexit
      • Gość: Leszek Re: do leszka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 12:08
        Nie mi dane jest sądzić. Nie czytam tego Tygodnika. Ja funkcjonuje inaczej.
        Szukam interesującymch mnie tematów w różnych mediach. O TP mogę owiedzieć to
        co piszą, bo ich osobiście nie znam, ale widzę, że dziwnie wypowiadają się o
        Episkopacie. Jak ostatnio ks. Boeniecki cytuję "Oni tak to ujęli, to znaczy
        biskupi"... Dziwne trochę, ale nie mój problem.
        • ergie Re: do leszka 27.03.04, 13:51

> ale widzę, że dziwnie wypowiadają się o
          > Episkopacie.

skoro episkopat się dziwnie zachowuje, to i się dziwnie o nim pisze.

• Gość: Leszek Re: do ergie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 16:11
            Nie chodzi o dziwnie się zachował, tylko o ustawienie sie wopozycji. Nie
            poowiedział w kategoriach "my" tylko "oni", co zdarza sie temu księdzu często.
            Stawia się poza.... I tylko to chciałem powiedzieć. Czepiacie się każdej myśli,
            aby ją skrytykować. A coś konstruktywnego Wam w głowie przyświeca?. Jesteście
            jak CI dekonstrukcjoniści, którzy zjadają własny ogon. Wszystko zdekonstruują i
            nic im nie zostanie. To dość jałowe zajęcia.
            Przebudźcie się!
            • ergie od ergie 27.03.04, 17:36

> Nie chodzi o dziwnie się zachował, tylko o ustawienie sie wopozycji. Nie
              > poowiedział w kategoriach "my" tylko "oni", co zdarza sie temu księdzu często.
              > Stawia się poza....

czyli facet nie może już mieć własnego zdania ?
              i ze wszystkim się musi zgadzać ?
              a oni są nieomylni ???
    • piotr33k2 Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 27.03.04, 14:27
      wywrócić może i nie zdoła ale ale zaszkodzić to juz na pewno zdoła.ja cały czas
      uważam że trzeba zacząć mówić do ludzi bardziej prostym i wyrazistym jezykiem
      oczywiście z pozycji antylepeerowskich .przeknani i tak są przekonani a może
      trafi się do szerszej masy zdezorientowanych ,a trafic do nich mozna tylko
      językiem zrozumałym dla nich samych czyli ich językiem.czas intelektualnych
      tłumaczeń nic nie dał i nie da .
      • Gość: + Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 16:15
        amen a jeśli komuś wydaje się że lepper stanowi zagrożenie dla demokracji ten
        niechaj zacznie przywykać do tego że różni ludzie po tym świecie chodzą
        • ergie Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 27.03.04, 17:41
          Gość portalu: + napisał(a):

> amen a jeśli komuś wydaje się że lepper stanowi zagrożenie dla demokracji ten
          > niechaj zacznie przywykać do tego że różni ludzie po tym świecie chodzą

jasne, a potem tylko niech się nie dziwi temu co się stanie.
          historia zna takich różnych ludzi: włodek l., adolf h., itp itd ;-)))
          • Gość: + Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 17:53
            ależ znajmy proporcje. porównywanie lepera do wyżej wymienionych jest
            pozbawione sensu. wódź samoobrony jest głośny i szczery czego w polskiej
            polityce nigdy nie było. dlatego stanowi kuriozum na scenie politycznej. ironia
            i cynizm janików, milerów czy zachowawczość granicząca z paraliżem np. tusków,
            rokitów etc. to wszystko jest okropnie mdłe i nijakie, tym czasem niech sobie
            leper pokrzyczy, jeśli zaś dojdzie do władzy to znaczyć będzie że polacy go
            potrzebuja a potrzebują bo wszystko inne jest właśnie mdłe. osobiście mnie to
            rypie czy w telewizorze gapi sie na mnie ten czy inny trol.
            • ace4 Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP 28.03.04, 07:59
              Gość portalu: + napisał(a):

> ależ znajmy proporcje. porównywanie lepera do wyżej wymienionych jest
              > pozbawione sensu. wódź samoobrony jest głośny i szczery

Ha, ha, ha, szczery?! Toś mnie teraz setnie ubawił! Szczery powiadasz? Pokaż mi tą jego szczerość, bo ja widzę jedynie chamstwo i cynizm...

czego w polskiej
              > polityce nigdy nie było. dlatego stanowi kuriozum na scenie politycznej. ironia
              >
              > i cynizm janików, milerów czy zachowawczość granicząca z paraliżem np. tusków,
              > rokitów etc. to wszystko jest okropnie mdłe i nijakie, tym czasem niech sobie
              > leper pokrzyczy, jeśli zaś dojdzie do władzy to znaczyć będzie że polacy go
              > potrzebuja a potrzebują bo wszystko inne jest właśnie mdłe. osobiście mnie to
              > rypie czy w telewizorze gapi sie na mnie ten czy inny trol.

I to jest właśnie problem takich jak ty. Wszystko ich "rypie". Jestem ciekaw, czy będzie cię też "rypało", gdy nie będziesz miał co jeść. A jak chcesz emocji to skocz z mostu na linie i przestań chrzanić o mdłości. Sejm i rząd są od tego, żeby rządziły i stanowiły prawo. Nie od twojej rozrywki ani od dostarczania wrażen.
              • Gość: + Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.04, 16:10
                no to walcz bohaterze... tylko na litość boską niechaj alternatywą nie będzie PO
                • Gość: e.beata Re: Edmund Wnuk - Lipiński o Lepperze w TP IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 10:58
                  >>wódź samoobrony jest głośny i szczery

No głośny to jest.
                  Ale szczery ;-)))))))))))))
                  naprawdę tak sądzisz, czy żartujesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka