Dodaj do ulubionych

13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna

30.09.10, 10:25
Brawo Iwo! Jestem pod wrażeniem!
Obserwuj wątek
    • gmithc 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna 30.09.10, 10:26
      Oliwia niespodziewanie wbiega na jezdnię... wprost pod koła pędzącego ulicą Słowackiego volkswagena golfa.

a mówili żeby nie przebiegać przez ulicę?
      całe szczęście że pinda dochodzi do siebie i nic poważnego się jej nie stało ale zawsze jeszcze raz może spróbować
      a chłopak zamiast do mamy poszkodowanej od razu powinien dzwonić na 112...
      • Gość: s Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.chello.pl 30.09.10, 10:47
        idź dziecko na spacer i pomyśl
      • Gość: Przemek Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.15.am.szczecin.pl 30.09.10, 10:54
        Człowieku (czy słowo to nie zostało użyte na wyrost?!) weź się nie odzywaj.
        Nie uczyli cię, żeby język trzymać za zębami?
        Jakby potrącili twoją mamę/tate/siostrę/brata/ syna/córke/wnuczka itd. , a oni postąpili by nierozważnie, to chciałbyś takie zgryźliwe komentarze czytać na forum od anonimowego, przemądrzałego wyrostka?
        Pozdrawiam
        • Gość: Co zalatuje lisem Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.chello.pl 30.09.10, 11:26
          A nasz prezydent przecież też ratował kobietę spod cysterny, która praktycznie sprasowała samochód, potem wyskoczyła przez szyberdach i wpadła w objęcia naszego prezia.
          A cysterna mogła wybuchnąć . Normalnie to ja na miejscu tej dziewczyny oficjalnie podziękowałbym za udzielenie pomocy . Wszyscy tak robią, tym bardziej ,że jest kampania wyborcza i takie gesty są dobrze odbierane. To przecież nadaje sie do programu Ewy Drzyzgi
          " Anonimowi bohaterowie".
          Wyobraźmy sobie ,że nasz prezydent też ulega tam obrażeniom i miasto zostaje bez Ojca.
          www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100917/POWIAT03/985129236
        • Gość: gmithc Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: 188.33.71.* 30.09.10, 13:01
          Przemku (jedyny w mieście) nieanonimowy (człowieku) o wyrostku mówiłeś pewnie gdy pośród refleksów na monitorze zobaczyłeś odbicie swej jedynej słusznej twarzy.
          jak by ktoś z mojej rodziny postąpił nierozważnie i WBIEGŁ by pod auto to raczej był bym z tą osobą a nie czytał bym komentarze na forum
          poza tym do pisania na klawiaturze nie używam języka (nie wiem jak ty) więc nie kumam tego kawałka o trzymaniu go za zębami
          oczywiście jeśli kierowca jechał 80-90km/h to też jest winny (świadkowie raczej nie mieli instrumentów pomiarowych) ale chodzi mi o to że nie zawsze kierowca jest winny nieroztropności innych
          • Gość: bibi Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.chello.pl 30.09.10, 19:58
            Może jednak idź na spacer...
            To dzieciak jest, a dzieci nie zawsze zachowują się rozsądnie i jak należy. One dopiero uczą się odpowiedzialności, rozwagi i umiejętności przewidzenia konsekwencji. Nie wiem z jaką prędkościa jechał kierowca, ale jego obowiązkiem na drodze (jako prowadzącego pojazd i jako DOROSŁEGO CZŁOWIEKA) jest stosowanie prostej zasady "ograniczonego zaufania". Gdyby ją zastosował, to na wszelki wypadek przyhamowałby zbliżając się do przejścia dla pieszych. Gdyby potrafił przewidywać, zrobiłby to tym bardziej widząc stojące przytymże przejściu dzieci.
            Szkoda mi i kierowcy i dziewczynki. A jeszcze bardziej ciebie.
      • Gość: piotr Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.chello.pl 30.09.10, 21:23
        do gmithc
        to jest artykuł sponsorowany i autoreklama, to co pisze autor rozmija się z prawdą. Na OJOMIE odwiedzin nie ma, więc skąd te odwiedziny. Szkoda to czytać. No cóż ....

>
        • Gość: gmithc Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: 188.33.64.* 04.10.10, 13:49
          na OIOM nie mozna wejść ale obok czekać można
          ale jak napisał Twój przedmówca można też na forum dodawać "otuchy" bliskim
    • Gość: M Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 11:19
      ZUCH CHŁOPAK!
      • Gość: KJ Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.szczecin.mm.pl 30.09.10, 11:34
        Nieodpowiedzialna ma nauczke, szkoda tylko że kierowca bedzie miał teraz problemy :/
        • Gość: e.beata Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 12:31
          kierowca ma olbrzymie szczęście, ze dziewczyna nie zginęła!
          Skoro pędził jak wariat nic go nie tłumaczy, nawet to, że dziewczyna wbiegła na ulicę. Gdyby jechał normalnie może zareagowałby wcześniej, moze dziweczyna zauważyłaby samochód?? Oby pirat drogowy przynajmniej wyciągnął z tego wypadku wniosek.
          • Gość: KJ Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.szczecin.mm.pl 30.09.10, 14:10
            Gość portalu: e.beata napisał(a):

> kierowca ma olbrzymie szczęście, ze dziewczyna nie zginęła!
            > Skoro pędził jak wariat nic go nie tłumaczy, nawet to, że dziewczyna wbiegła na
            > ulicę. Gdyby jechał normalnie może zareagowałby wcześniej, moze dziweczyna zau
            > ważyłaby samochód?? Oby pirat drogowy przynajmniej wyciągnął z tego wypadku wni
            > osek.

Nie oszukujmy się ale każdy czasem gdzieś się spieszy i nagina troche przepisy ruchu drogowego. A śmieszni świadkowie którzy zawsze twierdzą że auto jechało jak szalone to inna kwestia. Jak mają taki świetny radar w oczach to niech ich policja zatrudni do pomiaru prędkości !
            • Gość: bibi Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.chello.pl 30.09.10, 20:02
              Ty masz jeszcze lepszy radar w oczach, skoro cię tam nie było, a WIESZ, że "śmieszni świadkowie" przesadzają w zeznaniach. Policja powinna więc tym bardziej z twoich usług korzystać. Będziesz siedział w domu przed tv lub kompem i oceniał z jaką prędkością jechały samochody, któe gdzieś tam w mieście, ba! w Polsce, na świecie stuknęły się ze sobą, drzewem lub człowiekiem...
              • Gość: KJ Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.szczecin.mm.pl 30.09.10, 20:35
                Gość portalu: bibi napisał(a):

> Ty masz jeszcze lepszy radar w oczach, skoro cię tam nie było, a WIESZ, że "śmi
                > eszni świadkowie" przesadzają w zeznaniach. Policja powinna więc tym bardziej z
                > twoich usług korzystać. Będziesz siedział w domu przed tv lub kompem i oceniał
                > z jaką prędkością jechały samochody, któe gdzieś tam w mieście, ba! w Polsce,
                > na świecie stuknęły się ze sobą, drzewem lub człowiekiem...

Gamoniu jak byś potrafił czytać ze zrozumieniem to dostrzegłbyś że pisałem ogólnie "ZAWSZE" bo w 90% przypadków ludzie doskolnaale wiedzą ile jechał samochód i najczęsciej "za szybko" Ja w swoim poście nie oceniłem tego konkretnego przypadku !
                • Gość: bibi Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.chello.pl 01.10.10, 19:26
                  Cyt.: " (...) pisałem ogólnie "ZAWSZE" bo w 90% przypadków (...)". No wybacz. Nie sądziłam, że używając słowa ZAWSZE, masz na myśli CZASAMI :D:D:D:D Dawno się tak nie uśmiałam :)
                  A co do "gamonia"... Myślę, że to jednak sobie, a nie mnie wystawiłeś świadectwo :)
                  Meliskę polecam, bo nie panujesz nad emocjami (i to w necie! :D )
                • Gość: Gosc biegly wyliczy IP: 195.124.114.* 04.10.10, 15:04
                  www.prawko-kwartnik.info/anima/zatrzyman.html
                  i wyjdzie czy koles zapozna nowych kolegow pod prysznicem czy moze dziewczyna wskoczyla na maske
                  • Gość: xxx Re: biegly wyliczy IP: *.chello.pl 04.10.10, 19:43
                    będzie miał co liczyć... jak przy prawostronnym ruchu można potrącić osobę na lewym pasie schodząca z przejścia
            • Gość: Buu Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.10, 08:24
              BuWidzę tu bardzo ciekawe komentarze...
              Ale ja znam prawdę i to co jest tu napisane, pozostawię bez komentarza... ; ///
    • fochochochliczka 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna 30.09.10, 11:44
      Tak się zastanawiam, czy jakby to nie chłopak, ale tamta druga dziewczyna rzuciła się na pomoc, to czy tytuł brzmiałby "13-latka zachowała się jak kobieta!" lub, co gorsza, "13-latka zachowała się jak mężczyzna!"
      Poza tym, to pogratulować koledze opanowania.
      • Gość: BloomL Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: 62.69.228.* 04.10.10, 00:29
        no ale kwestie wypaczen patriarchatu zostawmy, bo sa tutaj drugoplanowe ;)Rozchodzi sie o to, ze - bylo-nie-bylo - mlody czlowiek zachowal sie w sposob opanowany i przytomny, a to zwlaszcza w obliczu mlodego wieku, jest dobra wrozba.

Cieszmy sie, ze mamy sprytne smyki i nie wydziwiajmy ;)
    • asiazlasu 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna 30.09.10, 14:24
      a dlaczego dales sobie chlopcze zrobic takie beznadziejne pretensjonalne zdjecie na supermana ? eh ci dziennikarze...
      PS.
      gratuluje zimnej krwi
      • romantyczna2 Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna 30.09.10, 19:12
        A Ty byś pomogła? Twój komentarz to porażka
    • Gość: Antek Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.multimo.pl 30.09.10, 18:17
      Nauczycielka podkreśla, że przytomne zachowanie i wiedza trzynastolatka to również efekt wprowadzenia do szkoły obowiązkowych zajęć "edukacja dla bezpieczeństwa".

A już myślałem, że powie, ze to efekt obowiązkowego i ocenianego nauczania jedynie słusznej religii katolickiej. A jednak jest jeszcze coś innego o czym warto mówić dzieciom w szkole i co może się bardziej w życiu przydać.
    • baiw 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna 30.09.10, 20:08
      Panie redaktorze, proszę usunąć tę kropkę po skrócie nr, bo oczy bolą. Ostatnio w pana tekście pojawiła się "ustawa o przeciwdziałaniu narkomani", teraz kropka po najbardziech chyba popularnym skrótowcu, po którym kropki nie stawiamy... Wtedy myślałam, że to przeoczenie połączone z niedbalstwem, polegającym na nieuważnej autoadjustacji napisanego tekstu. Teraz wygląda to... gorzej.
      • dar61 Ad numerologii 01.10.10, 18:14
        {Baiw}:

...proszę usunąć tę kropkę po skrócie nr, bo (...) teraz kropka po najbardzie[j] chyba popularnym skrótowcu, po którym kropki nie stawiamy...

W zasadzie ma rację Szanowna {Baiw}, ale kropkowanie po "nr", "dr" czy "mjr" jest ze wszech miar właściwe w każdym (byle nie mianownikowym) przypadku przypadka gramatycznego takich skrótów.

Zasadą niekropkowania kierujemy się przy fleksji skrótów jednostek miar i wag, czy fizycznych.
        Np.:
        Podniósł wydajność z jednego Hz i prze niósł go na drugi[ego] Hz
        ;-)
        No, chyba że, a nawet chyba, że dziennikarz ów zapatrzony jest na wzorce anglosaskie w kropkowaniu jednostek i nie tylko...

- Prawda, panie dr. Judym?
        - Jawohl, Herr Haptmann!
        • Gość: baiw Re: Ad numerologii IP: *.chello.pl 01.10.10, 19:32
          Czyli rację mam, bo mam, a nie "w zasadzie" :)
          Bo w tym konkretnym przypadku skrót po rozwinięciu daje nam - wypisz, wymaluj - klasyczny mianownik :) A ja własnie o tym konkretnym przypadku pisałam.
          Poza tym jestem bardzo przeciwna argumentom, że jakiś błąd występuje powszechnie i nagminnie. Bo to nadal błąd. Śmiem zaryzykować twierdzenie, że statystycznie więcej osób mówi "poszłem", "poszłeś", a jednak taka forma razi i to okrutnie.
    • Gość: Vlad.H. Bierz przyklad Krzystek IP: *.cable.quicknet.nl 30.09.10, 20:42
      masz dobry wzor do nasladowania.
    • dar61 Iwonie! 01.10.10, 18:15
      Iwonie, chłopie, bracie, rodaku!

Przywracasz mi nadzieję!

• nchyb Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna 01.10.10, 21:05
      Gratulacje, tak trzymać!
    • aekielski 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna 02.10.10, 09:48
      W takich wypadkach zawsze dziwi mnie anonimowość sprawcy. Nie chodzi mi przy tym o jego dane personalne,ale kim jest i co robi,że tak nonszalancko potrafi sobie jeździć po mieście. Mam wrażenie,że nie pisze się o tym by nie wnerwiać opinii publicznej.
    • malusia12 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna 03.10.10, 11:38
      Taaak, wszytko pięknie i gratuluję, pięknej przemowy (kłamstwa) ... Oliwii pomocy udzielił kierowca samochodu. A tak poza tym, Oliwia miała telefon w ręku (słuchała muzyki, jak sama potwierdza) i kierowca zadzwonił po karetkę. A tak poza tym nie rozmawiałeś z Oliwią w szpitalu, sama mi to powiedziała i jak by nie patrzeć, to lekarze nikogo nie wpuszczają do niej, oprócz rodziny. Ja nie będę się wykłócać... ale przyznał byś się, że to nie ty. Nawet jak by to był byś ty, to trochę dyskrecji. Nie znamy się za dobrze. Siedzieliśmy tylko parę razy na podwórku. Ale Oliwia, jest moją przyjaciółką. Nie mam nic do Ciebie. Ale no nie oszukujmy się. Mógłbyś się przyznać, do tego, że to nie ty uratowałeś Oliwie, tylko kierowca samochodu. Mam nadzieję, że odwrócisz to wszystko. Pozdrowienia Magda ;)
      • Gość: Natal Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.10, 11:46
        Zgadzam się z Magdą.
        Znam Oliwię od podstawówki, Iwa może trochę krócej. Widziałam jak była w karetce... Jak koleżanka mi to opowiadała Iwo był przy tym i wszystko potwierdzał... Dziwnym cudem widzę tu wszystko na odwrót ; /Piszę z Oliwią codziennie i się jej spytałam czy Iwo z nią rozmawiał. CO się okazuje. Oliwii do tej pory nie można odwiedzać !
      • malusia12 Re: 13-letni chlopak zachował się jak mężczyzna 03.10.10, 11:55
        A tak, to chciałam dodać, że Iwo by nic nie zrobił z Oliwi telefonem, a już na pewno by nie zadzwonił do Oliwi mamy, bo Oliwia ma telefon na hasło 10 cyfrowe. A Ola nie pobiegła do jej mamy, tylko została do końca, aż karetka nie zabrała Oliwi do szpitala. Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka