Gość: Nefre IP: *.viknet.pl 13.04.04, 18:50 wszystko pieknie...ale nigdzie nie mozna znalezc dokladnych planow przebiegu tej obwodnicy, interesuje mnie szczególnie odcinek Swięta-Goleniów. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uotr Jak sfinansować zachodnią obwodnicę Szczecina? 13.04.04, 19:10 "Zdaniem Urzędu Marszałkowskiego odcinek od Kołbaskowa do Lubieszyna mógłby sfinansować budżet państwa. Resztę przy pomocy Unii Europejskiej - samorząd Szczecina." Podsumujmy - Meyer liczy ze calosc bedzie kosztowala 1 mld (500 mln drogi i drugie tyle most). Lubieszyn-Kolbaskowo to jakies 100 mln. Czy to znaczy ze on sobie wyobraza ze Szczecin ma sfinansowac pozostale 900 mln? Nawet jesli most mialby zbudowac "komercyjny inwestor" to i tak na Szczecin zostaje 400 mln do sfinansowania za drogi. Nawet jesli Unia nam cos dorzuci to jest to poza naszym zasiegiem finansowym. Dlaczego budzet panstwa mialby dorzucic tylko do odcinka Lubieszyn-Kolbaskowo a dalej juz nie? Mam jeszcze dwie kolejne watpliwosci. Czy na obwodnicy nie skorzytaja gminy Kolbaskowo, Dobra, Police i Goleniow? Obwodnica ta jest integralnym elementem warunkujacym rozwoj parku przemyslowego w Policach, z obwodnica Goleniowa laczy sie w poblizu tamtejszego goleniowskiego parku przemyslowego. Obie gminy na tym zyskuja. Dla gminy Police i Dobra ta obwodnica jest jak kregoslup komunikacyjny. Nie podoba mi sie to ze w niektorych glowach ponuje myslenie ze Szczecinianie to sa niewiadomo jacy bogaci to niech sie oni zrzucaja na obwodnice a reszte dolozy Unia. Niech te gminy (fakt, ze o duzo skromniejszych od naszego budzetach) tez sie do tego dorzuca na miare swoich mozliwosci a nie tylko Szczecin ma byc dojony. Most w Swietej platny? Bleeeeee.... To kto bedzie tamtedy jezdzil ze Szczecina jesli w tym momencie bardziej oplaci sie mu jechac przez A6 i Kliniska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ultrakrak po cholere ja budowac IP: *.fiber.net.pl 13.04.04, 23:23 niech stary dziad mayer sie nie martwi o finansowanie tylko idzie na emeryture po pierwsze wyremontowac autostrade idaca przez bukowe, ktora jest juz obwodnica szczecina po drugie tiry sa w lubieszynie bo jest tam mniejsza kolejka niz w kolbaskowie a nie dlatego, ze im tak po drodze doprowadzic do zamkniecia zakladow chemiczych police bo to co sie z nich wydobywa truje caly zalew szczecinski, a mozna zarobic przyzwoite pieniadze z turystyki, a i tak mamy w europie nadprodukcje zywnosci to po co jeszcze wiecej polifoski zostawic w spokoju puszcze wkrzanska w tym wszystkim chodzi o to, ze przy przetargach na chocby kawalek obwodnicy da sie wyszarpac lapowe, a nie o to zeby sie komus lepiej w centrum zylo Odpowiedz Link Zgłoś
uotr Re: Jak sfinansować zachodnią obwodnicę Szczecina 13.04.04, 19:14 Daj mi swoj @ to ci podesle mapki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Jak sfinansować zachodnią obwodnicę Szczecina IP: *.net.pl 13.04.04, 20:12 niech sobie dzikusy od ust odejmą to będzie kasy i nie tyle z lichych pensyjek co z pozostałych funduszy ochraniających. Jak głupki chcą, żeby coś ptrzed powstaniem umarło to po cholerę się zabierają. Most płatny - prywatny inwestor - a gdzie oni chcą go znaleźć - głupki i nic więcej. Wolę się nad morze bujnąć normalnie - winiety, sriniety, bilety odpieprzcie się od kierowców i właścicieli samochodów i zacznijcie panowie z chlebkiem z chlebkiem bo tatuś za mało zarabia. Jak w najbliższej przyszłości nie znajdą się pieniądze na most to morze samo umrze. Myślcie tam debilki z urzędów, że z Kołbaskowa łatwo będzie skoczyć nad POLSKIe morze a nie nad niemieckie i walnąć trochę zakupów. Wystarczy bujnąć się dobrą i cały cas odnawianą trasą przez Mieszka, Piastów i na Wojska - walimy prosto na Police potem to już pryszcz bo jak niemiec zbudował, to do tej pory nic nie powstało. Jak stary bamber weźmie mapę hitlera to i tak trafi. Na tamtych mapach też przez bród w Świętej miał być most. Zobaczcie, że na mapie jest droga donikąd, którą zbudowano za hitlera oczywiście.Pierwszy prezydent Szczecina potem w latach 70 też myślano o tym moście. Szukacie inwestroa niech PKP się dołoży wioadomo, że przez most tory też warto walnąć zamiast 110 km będziemy mieli 75 km do morza. Ludzie pamiętajcie urzędasy to dupki, którzy nie chcą nam ułatwić jako obywatelom sytuacji oni są po to żeby przeszkadzać zasłaniając się koniecznością przestrzegania przepisów. W imię tych zasad ta część Zachodniopomorskiego się nie rozwija tak szybko jakby mogła. Wiem hegemonia Szczecina nie dopuści do tego. Wiele osób woli mieszkać nawet w Trzebieży to tylko 35 minut do centrum niezbyt zatłoczoną drogą - przynajmniej nie tak bardzo jak basen górniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Stettiner Ring? IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 14.04.04, 17:22 No proszę, plany dróg jak na stolicę regionu przystało. Tylko żeby to miasto miało obwodnicę aż tak bardzo na wyrost? Może poczekajmy, aż wprowadzi się tu kilkuset inwestorów i ze 400 000 ludzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
searover Re: Platna! 13.04.04, 21:33 Miasto ani wojewodztwo samo nie udzwignie tej inwestycji, jezeli ma byc ona na europejskim poziomie. Powinnismy myslec perspektywicznie o Via Baltica oraz o szumnie podpisywanej niedawno umowie o Srodkowoweuropejskim Korytarzu Transportowym. Na Warszawe nie ma co sie ogladac, trzeba dzialac samemu. I zadne polsrodki lecz obwodnica od Kolbaskowa przez Police - Swieta, do okolic Goleniowa o parametrach autostrady. Platnej oczywiscie. Jezeli nie zwroci sie w 30 lat, to zwroci sie w 50 - jest to tylko kwestia dlugosci okresu dzierzawy. Dajmy to zbudowac obcym, bo sami i tak nie damy rady (brak srodkow), a czerpmy zyski z faktu posiadania doskonalej sieci komunikacyjnej. A wbrew pozorom chetni do uiszczenia oplat za przejazd sie znajda. Ludzie szybko przyzwyczajaja sie do dobrego i niechetnie rezygnuja z wygod. Niedawno w radiowej dyskusji o Autostradzie Wielkopolskiej slyszalem, ze kierowcy TIR-ow wybieraja masowo autostrade, gdy ta zapewnia zysk czasowy ok. 1 godziny. Wlaczenie obwodnicy w siec drog krajowych (przede wszystkim nr 3, ale takze Via Baltica) oraz polaczenie z autostradami niemieckimi na pewno zapewnia przyzwoity ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj co z Puszczą Wkrzańską IP: *.gryfnet.szczecin.pl 13.04.04, 23:03 no właśnie - co z Puszczą - jak ją prztną w poprzek 2 pasmową drogą o dużym natężeniu ruchu... i tak Police ją degradują a jeszcze podzielić ten skrawek ziemi w poprzek? Budynki w dobrej rosną na obrzeżach jak grzyby po deszczu, Świdwie niedługo stanie się lokalnym bajorkiem a nie rezerwatem... może jednak się rozbudowywać w sensownym kierunku a nie tworzyć autostrady w poprzek jednej ze 21 (chyba) Puszcz w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHP Re: co z Puszczą Wkrzańską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 23:22 > no właśnie - co z Puszczą - jak ją prztną w poprzek 2 pasmową drogą o dużym > natężeniu ruchu... A poza tym, gdzie będzie można bez stresów pośmigać sobie na bike'u ;-) -- Pozdro Tomek szczecin.rowery.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_tumek Gdzie można znaleść plany.... IP: 213.222.195.* 14.04.04, 08:16 ... oczywiście w Urzędzie Marszałkowskim. To chyba jasne skoro Marszałek się na ten temat wypowiada Odpowiedz Link Zgłoś
hans_kloss_szczecin Re: Jak sfinansować zachodnią obwodnicę Szczecina 14.04.04, 08:32 Ooo !, i to jest pomysł, i w tym kierunku powinno się działać i myśleć. Chociaż znając polskie realia to pewnie ja nie dożyję tego mostu i tej obwodnicy ... ;) W przy okazji - ja też jeżdżę na rowerze i też chodzę na grzyby za Tanowem, ale nie przesadzajcie - normalna droga o parametrach eksprasowych napewno będzie genarowała mniejsze zniszczenie srodowiska niż obecna droga to Polic. Poza tym trzeba myśleć perspektywicznie ... mista Szczecin , Police, Goleniów będą się rozwijały i potrzebują nowoczesnych rozwiązań komunikacyjnych. Bez nich już niedługo Szczecin zostanie kompletnie zakorkowany a Police odcięte od świata ... Acha i jeszcze jedna sprawa, czy wg niektórych obecna niewyremontowana (głośna bo ze starych płyt) 'autostrada' przechodząca przez Puszczę Bukową tak strasznie na nią wpływa i ją degraduje? Mi sie wydaje, ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Jak sfinansować zachodnią obwodnicę Szczecina 14.04.04, 09:55 Typowo katolskie podejscie do tematu; cierpiec ma czlowiek zeby mogly zyc drzewa. W inteligentny sposob mozna polaczyc ochrone przyrody z mozliwoscia rozwoju ziemi szczecinskiej. Obwodnica jest niezbedna w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHP Re: Jak sfinansować zachodnią obwodnicę Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 14:49 > Typowo katolskie podejscie do tematu; cierpiec ma czlowiek zeby mogly zyc > drzewa. Dziwną masz trochę teorię na temat cierpienia. Podstawy biologii: zieleń = tlen = życie Nie mam nic przeciwko obwodnicy. Tylko niech prowadzi zdala od domów i od ludzi. -- Pozdro Tomek - nie katolik szczecin.rowery.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHP Re: SHP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 21:42 Niestety, siły się skończyły ;-( Chyba za mocne tempo sobie nadaliśmy na początku (w Schwedt byliśmy po dwóch i pół godzinie). W sumie z planowanych 150km, wyszły tylko 123km. Nic, może kolejnym razem. Ultramaraton w Świnoujściu się zbliża (we wrześniu), a ja zamierzam przejechać choć jedną pętelkę, więc trzeba się przygotowywać :) Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś