Dodaj do ulubionych

Nowy pomysł na Kaskadę

IP: *.pl / 195.136.49.* 16.04.04, 21:52
Obserwuj wątek
    • Gość: Książę POmorski Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: *.pl / 195.136.49.* 16.04.04, 21:55
      no to teraz to trzeba będzie czekać jeszcze dłużej na tą kaskadę...bo takiego
      terenu żadna ze stron raczej nie przepuści.
      • Gość: Żyleta Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: *.pomorzany.v.pl 16.04.04, 23:08
        Tylko w naszym cudownym miescie przez tyle lat stoją wolne place w centrum
        miasta ehhhh...
        • Gość: Ekspans Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: 62.233.173.* 16.04.04, 23:15
          Miasto musi wywiązać się umową z ECE a ten prjekt co prponuje Echo jest
          paskudny i wątpię że ten obiekt jest wart 500 mln zł.
          • Gość: Książę POmorski Czy bedzie to drugi Galaxyf II ? IP: *.pl / 195.136.49.* 16.04.04, 23:21
            • Gość: Książę POmorski Re: Czy bedzie to Galaxyf II ? n/t IP: *.pl / 195.136.49.* 16.04.04, 23:22
            • Gość: Książę POmorski Re: Czy bedzie to Galaxyf II ? n/t IP: *.pl / 195.136.49.* 16.04.04, 23:22
        • Gość: Gradus Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: *.ksiazat.v.pl 16.04.04, 23:24
          > Tylko w naszym cudownym miescie przez tyle lat stoją wolne place w centrum
          > miasta ehhhh...

no lepiej, zeby byly puste niz zeby na nich takie Galaxy stalo...
          • Gość: miet Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: *.echo.com.pl 17.04.04, 20:37
            oczywiscie. najlepiej wyburzyc. i zaorac. i posadzic buraki. nie?
          • blackexit Re: Nowy pomysł na Kaskadę 18.04.04, 07:24
            Gość portalu: Gradus napisał(a):

> > Tylko w naszym cudownym miescie przez tyle lat stoją wolne place w centrum
            >
            > > miasta ehhhh...
            >
            > no lepiej, zeby byly puste niz zeby na nich takie Galaxy stalo...

musisz sie jakos z tym pogodzic ze zamkna ci te dachy paryza i piwko w bramie
            pozostanie. no nie ma wyjscia. pozdrawiam blackexit
      • Gość: ksiaze morski Prima Aprilis juz byl. Sowolow puknij sie.Malo ci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 23:25
    • blackexit Re: Nowy pomysł na Kaskadę 17.04.04, 07:30
      pomysl echo to pomysl na drugie galaxy w najlepszym razie. w najlepszym bo moze
      nie powstac nic tak jak na placu na malczewskiego bedacym ich wlasnoscia. a
      kolejnego blaszaka szczecin moze juz nie przezyc. jeden zalatwili sobie u
      wieczorka ciekawe czy nie zalatwia sobie drugiego u czesnego. oby nie.
      pozdrawiam blackexit
      • Gość: mirek żadne drugie Galaxy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 08:55
        powód jest tylko jeden. Chodzi o danie pretekstu niektórym decydentom, aby
        maksymalnie opóźnić inwestycje ECE. Każdy miesiąc zwłoki, to dla Echo
        Inwestment duże pieniądze z Galaxy. A po otwarciu Galerii Kaskada przychody
        Galaxy tak spadną, że ta inwestycja może na siebie nie zarobić. Dlatego warto
        wydać nawet parę milionów aby zablokować konkurencję.
    • Gość: ... Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 17.04.04, 10:40
      odstrzelić sqrviela sołowowa i będzie spokój
    • absztyfikant Likwidacja "Dachów Paryża" ? Non possumus!!! 17.04.04, 11:30
      Nie pozwolmy zlikwidowac Dachow Paryza!!! Napiszmy do pani konsewator list, by
      z tym wyszynkiem postapila tak jak z kinem Kosmos!!! Zulia tez ma prawo miec
      swoje zabytki!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      • piotr33k2 Re: to było do przewidzenia! 17.04.04, 14:46
        to było do przewidzenia ,teraz juz kazddy wie po co ludzie sołowowa wynajmowali
        pietro w budynaku odry,dlaczego przedstawiciel skarbu państwa ogłosił na
        czerwiec przetarg na działke odry a nie chciał iść na żadne układy z miastem i
        ece ,wcale bym się nieżdziwił jak ece przegra przetarg ,a wogóle sa wiadome
        jakieś warunki przetargu?ece gwarantowało teatr i nową siedzibę dla szwaczek
        a echo investment nikomu nic nie gwarantuje .
        • absztyfikant Solowow ? Jestem na tak... 17.04.04, 17:21
          Koncepcja zabudowania tego rejonu miasta przedstawiona w dzisiejszej "Gazecie"
          trafia w moje gusta estetyczne. Propozycja ECE to zwykla podrasowana wersja
          prowincjonalnego sklepiku. Kicz az bije po oczach. Solowow harmonijnie
          wprowadza klasyczna zabudowe o wielkomiejskiej linii i gdyby nie to, ze ECE
          odpala miastu bonus w postaci Pleciugi i szwaczek, to nawet chwili bym sie nie
          zastanawial i modlil sie, by Solowow sie nie rozmyslil.

Kolorystyka bombowa!
          • Gość: yhy Re: Solowow ? Jestem na tak... IP: *.pl / 195.136.49.* 17.04.04, 18:18
            ale przecież na tym obrazku prawie nic nie widać..
            a jeśli nawet to nie powiesz chyba że architektura Galaxy i Kaskady jest na tym
            samym poziomie?
            • absztyfikant Re: Solowow ? Jestem na tak... 17.04.04, 18:58
              Galaxy jest wyjatkowo paskudne, natomiast ze zdjecia projektu Solowowa
              zalaczonego w "Gazecie" wylania sie interesujace urbanistyczne rozwiazanie
              rzeczonego terenu oraz szlachetnie konserwatywne bryly projektowanych budynkow.
              • Gość: obserwator Re: Solowow ? Jestem na tak... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 19:25
                Trzeba być wyjątkowym kretynem, aby z kilku rysuneczków wyciągać tak daleko
                idące wnioski. Albo nazywać się Marian Jurczyk, albo poprzez SLD być związanym
                z Sułowowem.
                • absztyfikant Re: Solowow ? Jestem na tak... 17.04.04, 19:40
                  Albo miec schizofrenie tak jak ty.
                  • Gość: obserwator Re: Solowow ? Jestem na tak... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 20:49
                    Schizofrenia dotyka inteligentnych. A kretyn to kretyn. Vide MJ i absztyfikant.
                    I nie pomoga teksty przepisywane z encyklopedii wspierane słownikiem wyrazów
                    obcych. Bo to też zachowania zakompleksinego kretyna bojącego się ujawnić swoją
                    osobę. Na żywo nie byłoby tak łatwo.
                    • absztyfikant Re: Solowow ? Jestem na tak... 17.04.04, 20:57
                      Nie mierz innych swoja miara. Pozdrawiam i zycze mniej agresji, bo zlosc
                      pieknosci szkodzi!

>>>>>I nie pomoga teksty przepisywane z encyklopedii wspierane słownikiem
                      wyrazów obcych<<<<<<
              • vojciech Re: Solowow ? Jestem na tak... 18.04.04, 14:39
                absztyfikant napisał:

> Galaxy jest wyjatkowo paskudne, natomiast ze zdjecia projektu Solowowa
                > zalaczonego w "Gazecie" wylania sie interesujace urbanistyczne rozwiazanie
                > rzeczonego terenu oraz szlachetnie konserwatywne bryly projektowanych budynkow.

Nie wiem, czy pamiętasz, ale projekt galaxy na rysunku też był "interesujacym
                urbanistycznym rozwiazaniem" i też widać było "szlachetnie konserwatywne bryly
                projektowanych budynkow". I co wyszło?
        • Gość: miet Re: to było do przewidzenia! IP: *.echo.com.pl 17.04.04, 20:43
          z tego co wiem, to przetarg przegrywa ten, kto mniej zaplaci. i to chyba dobrze
          co? o co ci chodzi, kolego?
    • Gość: josh p.Solowow dal nam galaxy... IP: *.pomorzany.v.pl 17.04.04, 18:13
      ...i na tym powinien poprzestac!!! a rzadzacy ( sic!) miastem powinni zabronic
      jakichkolwiek inwestycji Echo Investment w naszym miescie, a szczegolnie z ich
      obecnymi architektami!!! plac zolnierza jest wystarczajaco oszpecony wiezowcami
      z prl-u i nie potrzeba tam kolejnych "perelek" w stylu c.h. galaxy. to
      zalosne...
      • Gość: kopin Re: p.Solowow dal nam galaxy... IP: 217.153.169.* 17.04.04, 18:33
        a czy ktoś zapytał Sołowowa o działkę
        naprzeciwko galaxyfu - bo wszystkie terminy
        rozpoczęcia czegokolwiek juz mineły,
        no chyba że Echo nie jest nią już zainteresowana...
    • Gość: Stefan Gdzie dwoch sie bije... IP: *.echo.com.pl 17.04.04, 20:33
      I bardzo dobrze!
      Dwoch zainteresowanych to zawsze lepiej niz jeden.
      Tylko na tym skorzystamy. Po pierwsze przetarg. Niech wygra ten kto da wiecej.
      Po drugie konkurs. Niech wygra ciekawsza i ladniejsza koncepcja.
      I co to za teksty w ogole? Nie mozna byc takim zapyzialcem i mowic spie....
      ludziom, ktorzy chca tu zostawic kupe kasy. A Galaxy moze i paskudne, ale skad
      w nim w takim razie ciagle tyle ludzi? Miejmy nadzieje, ze przy Kaskadzie uda
      sie wywalczyc cos sensownego. Ale trzeba zawalczyc, a nie od razu spuszczac
      goscia ze schodow.
      • Gość: Książę POmorski ECE jestem z tobą ;] IP: *.pl / 195.136.49.* 17.04.04, 20:47
        Myślisz ze wygra lepsza koncepcja, czy też ładniejsza architektura? heh..wygra
        ten kto da wiecej kasy na łapównki lub nie wytrzyma presji...
        ECE walczyło o te grunty 8 LAT!!! (słownie osiem)chce postawuć ładny budyneczek
        nawiązujący to przedwojennego kszałtu Kaskady, gwarantuje że wybuduje Odrze
        nowe lokum , po cholere czekać..jeszcze nie daj boze zrezygnuje ( i dołączy do
        kolejnych inwestrów którzy beda omijać Szczecin) a pusty plac przez nastepne 10
        lat bedzie straszyć no chyba że ta kanalia z ECHO wubuduje Galaxy 2 ;(
        • Gość: Książę POmorski Re: ECE jestem z tobą ;] IP: *.pl / 195.136.49.* 17.04.04, 20:49
          aha i ten kto myśli że te buraki z Echo zaprojektują coś innego niż tylko
          klockowate kloce jest w błędzie ( tak myśle...)
          • Gość: Książę POmorski Re: ECE jestem z tobą ;] jeszcze raz ale ostatni! IP: *.pl / 195.136.49.* 17.04.04, 20:50
            aha i przepraszam za ten ton mojej wypowiedzi - poprostu zły dzień mam hiehie :]
        • Gość: Stefan Re: ECE jestem z tobą ;] IP: *.echo.com.pl 17.04.04, 20:56
          Chodzi mi o to, zeby dalej walczyli. Niech stana do otwartego przetargu i
          bedzie po sprawie. Jak bozia da to moze jeszcze sie ktos przylaczy? Ja tam wole
          wybrac z kilku propozycji i jescze przy okazji zarobic. Teren od lat gnije. A
          ECE tylko obiecuje i gwarantuje. Nowa Pleciuga teoretycznie powinna juz ruszyc
          i co? I gdzie to nowe miejsce dla szwaczek?
          A co do ladnego budyneczku, to tez jak Jurczyk bylem we Wroclawiu i widzialem
          Dominikanska i nie wiem czy to taki znowu cud.
          • absztyfikant ECHO jestem z wami! 17.04.04, 21:16
            Wasza propozycja rozwiazan architektonicznym zachwyca swoja prostota i
            acetyczna forma. Jestem na tak! Udalo wam sie wychwycic klimat Szczecina i
            nawiazac do dotychczasowej zabudowy. Brawo!
            • Gość: Książę POmorski Re: ECHO jestem z wami! IP: *.pl / 195.136.49.* 17.04.04, 21:39
              coś bym powiedział ale za bardzo lubie absztyfikanta :]
            • blackexit Re: ECHO jestem z wami! 18.04.04, 07:21
              absztyfikant napisał:

> Wasza propozycja rozwiazan architektonicznym zachwyca swoja prostota i
              > acetyczna forma. Jestem na tak! Udalo wam sie wychwycic klimat Szczecina i
              > nawiazac do dotychczasowej zabudowy. Brawo!

ktos mu ukradl haslo do konta? chwilowa niedyspozycja czy co to w ogole jest?
              pozdrawiam blackexit

>
              >
              • absztyfikant Re: ECHO jestem z wami! 18.04.04, 12:16
                Mowie powaznie. Razi mnie projekt ECE. Podrasowany hipermarket i tyle! Zarys
                Solowowa mi sie podoba. [Prosty przekaz, staram sie byc zrozumialy.] Natomiast
                jestem swiadom, ze ECE odpala bonusy w postaci Pleciugi czy szwaczek i dlatego
                rozumiem wasze zdziwienie. Jednak ja mowie tylko o wrazeniach estetycznych, mam
                nadzieje, ze z tej wojny wyolini sie ciekawy projekt korzystny dla miasta.
                • blackexit Re: ECHO jestem z wami! 18.04.04, 12:48
                  absztyfikant napisał:

> Mowie powaznie. Razi mnie projekt ECE. Podrasowany hipermarket i tyle!

nie wiem jak ty w projekcie kaskady widzisz hiermarket a w projekcie echo
                  widzisz centrum handlowe. oba rysuneczki sa dosc mgliste przy czym kielecki to
                  plyta glowna wyjeta z komputera. 3 kondygnacje w tym dwa parkingow. to co oni
                  do tej pory zrobili (galaxy) i nie zrobili (ziemia po drugiej stronie ulicy) do
                  ciebie nie przemawia? nie przeszkadza ci ze wyraznie graja nieczysto przez
                  kieszonke pana hermana gieringa? i rzeczywiscie nowa odra i pleciuga to sa
                  argumenty niezwykle ciezkie na rzecz ece. osobiscie nie wierze w ani jedno
                  slowo sokolowa. pozdrawiam blackexit
          • Gość: muniek Re: ECE jestem z tobą ;] IP: *.espol.com.pl 18.04.04, 15:00
            Gość portalu: Stefan napisał z serwera o wdzięcznej nazwie echo.com.pl
            następujące słowa:

> Teren od lat gnije. A
            > ECE tylko obiecuje i gwarantuje. Nowa Pleciuga teoretycznie powinna juz
            ruszyc
            > i co?

Nie wiem, czy Stefanie pamiętasz, ale twoja firma już dawno powinna ruszyć z
            budową wieżowca na rogu Malczewskiego i Wyzwolenia. Obiecywaliście, że w tym
            roku budowa się zakończy, a ona nawet jeszcze nie ruszyła. A w przeciwieństwie
            do ECE macie cały teren dostępny i nic nie stoi na przeszkodzie, abyście
            zbudowali to, co gwarantowaliście.

> A co do ladnego budyneczku, to tez jak Jurczyk bylem we Wroclawiu i widzialem
            > Dominikanska i nie wiem czy to taki znowu cud.

Pijesz architekcie do swojego dzieła, czy też jesteś tylko sprzątaczka w echo?
      • Gość: muniek Re: Gdzie dwoch sie bije... IP: *.espol.com.pl 18.04.04, 15:10
        Gość portalu: Stefan napisał z serwera o wdzięcznej nazwie echo.com.pl
        następujące słowa:

> Tylko na tym skorzystamy.

Rozumiem Stefanie, że piszesz w imieniu firmy...

> Po pierwsze przetarg. Niech wygra ten kto da wiecej.

A nie ten, który chce coś zbudować.

> Po drugie konkurs. Niech wygra ciekawsza i ladniejsza koncepcja.

Tak samo jak na Galaxyf był konkurs, no nie? Wygrała najładniejsza koncepcja.

> I co to za teksty w ogole?

Nie martw się, dużo ludzi nie pisze polskich literek, niewdzięcznicy...

> Nie mozna byc takim zapyzialcem i mowic spie....
        > ludziom, ktorzy chca tu zostawic kupe kasy.

Nie powiedzieliśmy spie... Bekdasowi.
        Nie powiedzieliśmy spie... Gondorowi.
        Nie powiedzieliśmy spie... Echo.
        Może już wystarczy nie mówienia...

> A Galaxy moze i paskudne

Co to znaczy moze?

> ale skad
        > w nim w takim razie ciagle tyle ludzi?

Z Kielc...

> Miejmy nadzieje, ze przy Kaskadzie uda
        > sie wywalczyc cos sensownego.

No to jak pracownik firmy pisze "miejmy nadzieje", to co ma powiedzieć
        mieszkaniec miasta?

> Ale trzeba zawalczyc, a nie od razu spuszczac
        > goscia ze schodow.

W Galaxyf nie ma schodów. Są tylko niedziałające windy (francuskie).
        • Gość: Stefan Re: Gdzie dwoch sie bije... IP: *.echo.com.pl 18.04.04, 15:43
          > Gość portalu: Stefan napisał z serwera o wdzięcznej nazwie echo.com.pl
          > następujące słowa:
          >
          co za roznica z jakiego serwera?
          nie mam powodow, zeby sie chowac za cudzym IP.

> > Tylko na tym skorzystamy.
          >
          > Rozumiem Stefanie, że piszesz w imieniu firmy...
          >
          nie, w swoim.

> > Po pierwsze przetarg. Niech wygra ten kto da wiecej.
          >
          > A nie ten, który chce coś zbudować.
          >
          ok. uscislam, ten, ktory chce zbudowac i jednoczesnie da wiecej.

> > Po drugie konkurs. Niech wygra ciekawsza i ladniejsza koncepcja.
          >
          > Tak samo jak na Galaxyf był konkurs, no nie? Wygrała najładniejsza koncepcja.
          >
          w przetargu startowalo tez ECE, projekt, o ile pamietam byl dzielem
          szczecinskich architektow, tych od Radissona. Tobie sie moze nie podoba, ale w
          takim razie powiedz co ci sie podoba, albo jaka bylaby twoja, ladniejsza
          koncepcja.

> > I co to za teksty w ogole?
          >
          > Nie martw się, dużo ludzi nie pisze polskich literek, niewdzięcznicy...
          >
          > > Nie mozna byc takim zapyzialcem i mowic spie....
          > > ludziom, ktorzy chca tu zostawic kupe kasy.
          >
          > Nie powiedzieliśmy spie... Bekdasowi.
          > Nie powiedzieliśmy spie... Gondorowi.
          > Nie powiedzieliśmy spie... Echo.
          > Może już wystarczy nie mówienia...
          >
          moja wypowiedz byla komentarzem do innych wypowiedzi w tym watku.

> > A Galaxy moze i paskudne
          >
          > Co to znaczy moze?
          >
          nie mam tytulu profesora architektury, nie potrafie ocenic, wiem tylko, ze w
          Szczecinie jest cala masa innych nieporownywalnie paskudniejszych miejsc.

> > ale skad
          > > w nim w takim razie ciagle tyle ludzi?
          >
          > Z Kielc...
          >
          z takim popisem wiedzy i inteligencji nie bede dyskutowal.

> > Miejmy nadzieje, ze przy Kaskadzie uda
          > > sie wywalczyc cos sensownego.
          >
          > No to jak pracownik firmy pisze "miejmy nadzieje", to co ma powiedzieć
          > mieszkaniec miasta?
          >
          mysle, ze to samo. zauwazasz drobna roznice w naszych wypowiedzich? ty wyraznie
          stoisz po stronie ece, a ja mowia "wybierzmy lepsza oferte".

> > Ale trzeba zawalczyc, a nie od razu spuszczac
          > > goscia ze schodow.
          >
          > W Galaxyf nie ma schodów. Są tylko niedziałające windy (francuskie).

a ty jestes z kielc? no chyba tak, bo skoro byles w galaxy, znasz marke wind,
          sporo wiesz o schodach...

• Gość: Książę POmorski Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: *.pl / 195.136.49.* 17.04.04, 21:13
      no ale przeciez są rendery Kaskady ECE
      • piotr33k2 Re: trochę logiki 17.04.04, 22:50
        przecież przetarg w czerwcu ma byc tylko na działkę odry która jest państwowa a
        nie szczecina !ten cały plan sołowowa to zwykła ściema !on może kupić odrę i
        mieć wszystko w dupie !zablokować całą koncepcje kompleksu ece które jest juz
        dogadane z miastem formalnie,czy wy tego nie rozumiecie!
    • Gość: sebastian Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 23:10
      sokolow to znany polski kombinator. Won ze szczecina!!!!
      • Gość: maryś Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: 62.233.222.* 18.04.04, 03:00
        Kombinator nie kombinator, ale galeria ECE przypomina Galaxyfa, a Solowow
        proponuje cos stonowango. Nie dziwie sie forumowiczowi absztyfikantwi (moze on
        jest od Solowowa???), ze agituje za jego projektem. ECE oferuje pstrokacisne, a
        ten Solowow ... zreszta moim zdaniem powinni sie wypowiedziec ludzie. W Lodzi
        byla zadyma, bo prezydent Kropiwnicki zakazal parady techno i zorganizowali
        miejski plebiscyt. Radni nie spelniaja swoich zadan i sie ciagle gryza, wiec
        moze mieskzancy powinni sie wypowiedziec. Jak myslicie?
    • arkadiusz_litwinski Re: Nowy pomysł na Kaskadę 18.04.04, 15:43
      Jak widać przebieg meczu staje się bardziej dynamiczny. Dobrze, że w końcu
      p.Sołowow powiedział prawdę tj. że chce wyeliminować potencjalną konkurencję
      dla swojego obieku. Wcześniejsze kręcenie nie buduje mu dobrego wizerunku. Czy
      Pan Sołowow istotnie chce zrealizować swoją koncepcję zabudowy spornego terenu?
      Tego nie byłbym już taki pewien. Jak pokazuje przykład gruntu przy
      ul.Malczewskiego róg Wyzwolenia ( obecnie niezabudowany) p. Sołowow
      bezzasdadnie zwleka z realizacją obiektu przekraczając terminy zabudowy
      pierwotnie ustalone. Umów należy dotrzymywać wtym i tej z ECE. Miasto nie może
      być żerowiskiem dla monopolisty o kontrowersyjnej przeszłości.Przetarg jeśli
      już istotnie się odbędzie, stanie się zapewne potyczka gigantów. W efekcie
      skarb państwa ( a może i ktoś więcej) zarobii sporo więcej niż sie
      spodziewano.Kto na tym zyska? Raczej Nie Szczecin.Jeśli wygra ECE zapewne
      zwiększenie kosztów pozyskania terenu inwestycji może odbić się na jej
      okazałości. Jeśli wygra Echo pat może się przedłużać, a czas biegnie na
      korzyść Echo chroniącego w ten sposób rentowność Galaxy.
    • Gość: mirtek rozwiązanie jest proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 21:10
      w warunkach przetargu wystarczy zapisać, że w przypadku nie zrealizowania
      inwestycji w ciągu np. dwóch lat grunt wraca BEZ ODSZKODOWANIA I ZWROTU
      PONIESIONYCH NAKŁADÓW do skarbu państwa.Przy takich warunkach Sołowiow nie
      będzie kupował działki tylko po to aby zablokować konkurencję. Jemu w tej
      chwili opłaci się wydać nawet 20 milionów na kupno tej działki tylko po to aby
      nie powstała konkurencja. A co do pokazanej koncepcji. Dziesiejsza technika
      komputerowa jest tak sprawna, że za bardzo małe pieniądze przedstawię wam
      dowolną koncepcię , z budową nawet 100 piętrowego wieżowca i drugiego WTC. A co
      tam. ja na tej działce wybuduję najwyższy budynek na świecie. Niech będzie
      miał 750 metrów wysokości. Tyle ile lat liczy Szczecin.
      • piotr33k2 Re: rozwiązanie jest proste 18.04.04, 22:10
        tym bardziej że z pokazanej ogólnej i dość słabo skonkretyzowanej wizualizacj
        słabo się mozna zorientować co do prawdziwej wartości tego niby projektu ,nie
        przeszkadza to jednak niektórym popaść w hurra niczym nie uzasadniony
        optymizm ,zupełnie jak naiwne dzieci.
        • Gość: pesymista Re: rozwiązanie jest proste IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 23:30
          czy niedługo bedziemy wyć 30 -lat minęło a KASKADY nie ma?
          • piotr33k2 Re: rozwiązanie jest proste 18.04.04, 23:38
            no widzisz ,jak nie głąby samorządowe to kombinatorzy administacji rządowej.
    • Gość: real01 Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.04.04, 23:49
      Zarówno w projekcie ECE, jak i ECHa nie dostrzegam znamion większych ambicji,
      ani nawiązania do "genius loci", których oczekiwać by należało od ścisłego
      centrum miasta. Są to powielone rozwiązania przynajmniej kilkunastu podobnych
      obiektów, jakie postawiono w niedalekiej przeszłości w naszym kraju i nie
      tylko. Wyraźnie widoczne jest,że merytoryka w nich zeszła na dalszy plan,
      przysłonięta aspektem ekonomicznym tj "zbudować jak najtaniej największą
      powierzchnię komercyjną". Róznicę między tymi projektami dostrzegam jedynie w
      stopniu zaawansowania detalu na bryłach i elewacjach. Przy czym projekt ECHO,
      to tylko zamarkowanie konfiguracji brył, a należałoby zapytać projektodawców o
      szczegóły układu funkcjonalnego.
      Tak samo miała się sprawa ze skadinąd dobrze odebranym przez dyskutantów
      projektem rehabilitacji WROCŁAW 2015. Tam też widzieliśmy układ ulic
      obudowanych parawanami szklanych tafli, bez kontekstu treści w tych obiektach.W
      końcu autorzy tej koncepcji sami się zdziwili tak gorącym poparciem opinii
      szczecińskich internautów, skoro przyznali się, że ich działanie polegało na
      ogólnym zamarkowaniu zasady kształtowania urbanistyki, bez wgłębiania się w
      szczegóły.
      Zatem - wracając do wcześniejszego wątku - koncepcja ECHa to szkic zaledwie
      pewnego układu bryłowego; trudno powiedzieć czy popartego analizą funkcjonalną
      wpływającą np na komunikację kołową, pieszą, wielkość przestrzeni magazynowej,
      parkowania, przestrzeni handlowej itp. Rzeczywiście ma ona bardziej znamiona
      działania ad hoc celem przystopowania działań ECE, co zresztą poruszało już
      wcześniej wielu dyskutantów. Natomiast koncepcja ECE jest z pewnością daleko
      bardziej przemyślana, szczegółowsza, co jest zrozumiałe gdyż powstawała w
      dłuższym okresie czasu i przy sprzyjającej atmosferze ówczesnych władz
      miejskich, a zatem przy ciągłej konsultacji ze służbami specjalistycznymi
      miasta.
      I tu bym widział główne różnice między obydwoma opracowaniami (nie wnikając w
      tematykę, czy Pleciuga zostaje, czy ul. Kaszubska jest zamykana itd, bo to są
      aspekty natury polityczno-komercyjnej, mające uzsadniać lepsza "humanitarność"
      jednego developera od drugiego).
      Jednak w kwestii merytoryki architektonicznej, to już są między nimi w zasadzie
      podobieństwa.
      Niestety obydwie koncepcje swoją paczkowatością przypominają Galaxy. Te same
      materiały, finezja bryłowa, masywność, podziały nie uwzględniające obiektów
      sąsiednich, ani nie respektujące jakością architektury centrum miasta. Ich
      erozja moralna nastąpi w niebywale krótkim czasie (zapewne moralnie już będą
      stare w momencie ich wybudowania), co wynika z komentarzy moich poprzedników i
      z czego zdają sobie sprawę sami projektodawcy. No ale skoro nie chodzi tu o
      merytorykę, a o sporą kasę?...
      I o ile ECHO może być rozgrzeszone za te braki z uwagi na wyraźny pośpiech
      przygotowania koncepcji, o tyle koncepcja ECE już nie, ponieważ jej architekci
      mieli wystarczająco dużo czasu na przygotowanie czegoś sensowniejszego do
      kontekstu miejsca. No ale mamy tutaj do czynienia z biurem projektowym, które
      zaprojektowało książnicę pomorską, która swą masą i podziałami wręcz rozsadza
      cały kwartał w okolicy ul. Podgórnej (przejdźcie się na ul. Podgórną i sami
      osądźcie). Nadto biuro to nie musi się martwić o krytykę czynników urzędowych,
      skoro jego szef jest jednocześnie dyrektorem wydziału administracji budowlanej
      (czy jak to się tam teraz nazywa) w naszym dziwnym mieście. Dziwnym, bo ten sam
      człowiek będzie pewnie wydawał pozwolenie na budowę na własny projekt, więc
      nikt chyba mu nie "podskoczy". No ale to już nasz pan Prezydent Jurczyk będzie
      sądzony w niebiesiech za taką politykę kadrową.
      Mnie zastanawia w całej tej aferze elementarny brak kregosłupa gremiów
      tworzących plan, które naginają go do postawienia architektonicznego GALAXY bis
      w centrum miasta. Przecież nad nim pracują architekci których szef twierdzi, że
      centrum miasta to nie miejsce na figle! Szanowni dyskutanci! Może coś na ten
      temat?

Na koniec dygresja do ABSZTYFIKANTA. Z nieceirpliwością oczekiwać by należało,
      kiedy zastosujesz swoje osławione porównanie wenerologiczne z dyskusji o
      budynkach na Placu Grunwaldzkim i Bramie Portowej, bo chyba zestawienie tych
      dwóch koncepcji na POSTKASKADĘ aż prosi się o podobne potraktowanie.
      • piotr33k2 Re: Nowy pomysł na Kaskadę 18.04.04, 23:56
        gwoli wyjaśnewnia ten cały wrocław 2015 to przedewszystkim absztyfikant dobrze
        i entuzjastycznie ocenił nie wiedzieć specjalnie czemu ,bo cóz tam takiego było
        oprócz parawanów tafli bez jak to określiłeś kontekstu tresci.to wszystko
        zresztą jest za ogólne ,za mało konkretne aby szczerze oceniać.
      • absztyfikant real01 21.04.04, 14:58
        Tym razem bede unikac porownan obscenicznych, ale warto pamietac, ze lagodnosc
        nie wyklucza irytacji.:)))

Projekt ECE jest tandetny, a ECHO niedoprecyzowany. Na recenzje i ew. zjadliwa
        krytyke musisz jeszcze poczekac:))) Fakt jest jednak faktem, ze gdyby ktos
        wpadl na pomysl postawienia w Szczecinie budy z blachy falistej, to nikt by
        szat nie rozdzieral, a za 50 lat okaze sie, ze to cenny zabytek... Pozdrawiam!
    • Gość: Derwisz Re: Nowy pomysł na Kaskadę IP: 213.155.191.* 19.04.04, 06:51
      Ten 'pomysl' to czysta prowokacja bez zadnego pokrycia.Obliczona na nowa
      zawieruche kieleckich cwaniaczkow...ale na tym sie skonczy,
    • Gość: kot Kaskade trzeba odbudowac IP: 195.117.149.* 19.04.04, 11:58
      Niektórzy zapewne pamietaja sławe starej Kaskady
      rozciągająca sie daleko poza granice naszego miasta, ohoho!!!
      Gosciło w niej wielu znanych ludzi polityków i artystów.
      Niektórzy mieli tu swoje wystepy.
      A marynarze ciagneli tu jak muchy do miodu.
      Pominmy obecnośc luksusowych panienek to była dodatkowa atrakcja
      jakżesz oczywista w portowym miescie.
      A czy teraz mamy lokal podobnej klasy? NIE!!!
      W kontekscie przystąpienia do Unii i wizyt gości z Zachodu
      może wypadałoby zrobic taką fest-knajpę, wizytówkę miasta a nie kolejny
      hiper-moloch z butikami przeniesionymi z Lubieszyna.
      Wierze, że zarobiłaby na siebie.
      pozdrowienia.
      kocur
      • piotr33k2 Re: Kaskade trzeba odbudowac 19.04.04, 15:44
        zgadza się, nazwa kaskada była znana prawie we wszystkich portowych knajpach
        świata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka