Dodaj do ulubionych

do obserw. przyrody

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 17:02
Czy znacie żabkę rzekotkę? Tzw. "żabka zielona". Jest przemiła i prześliczna.
Znam kilka jej stanowisk. Nie mogę wytłumaczyć sobie czemu występuje jedynie
na wschód od Odry, przynajmniej w rejonie Szczecina. Na połaci naszego kraju
od Odry do granicy państwowej (cała okolica Szczecina)z całą pewnością jej
nie ma.A na prawobrzeżu już niedaleko naszego miasta są.
Obserwuj wątek
    • Gość: H56 Re: do obserw. przyrody IP: *.comnet.krakow.pl 21.04.04, 18:56
      w Polsce nie występuje łabędź czarny, a już w Gryfinie sobie pływa na Regalicy.
      • Gość: ciekawy Re: do obserw. przyrody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 19:44
        to, co opisujesz to zupełnie inny problem. Ten łabęź musiał uciec z ogrodu
        zoologocznego w Polsce, bądź gdzieś w Europie. To jest łabędź rodem z
        Australii. Nie mogę pojąć czemu Odra stanowi taką granicę w występowaniu
        rzekotki. Nie wiem jak jest dalej w Niemczech. Przynajmniej na wysokości
        Szczecina. Na polskim lewobrzeżu nie ma jej zupełnie.
        • Gość: Józek Re: do obserw. przyrody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 20:00
          W istocie jest to niesamowicie nurtujące pytanie. Sądzę, iż odpowiedź leży w
          percepcji żaby rzekotki. Być może niektóre krajobrazy jej nie odpowiadają.
          Myślę, że szwargotanie Niemców może im również bardziej odpowiadać niż
          szeleszcząca mowa Polaków.
          • Gość: ciekawy Re: do obserw. przyrody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 20:18
            Cociaż szwargoczesz szeleszcząco, to ani Niemiec ani Polak inteligenta w tobie
            się nie dopatrzy. A mnie te żabki interesują.
            • Gość: Józek Re: do obserw. przyrody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 20:56
              To był żart, gdybyś nie zauważył. Jak tak lubisz te żabki, to przyłącz się do
              nich, wtedy zgłębisz wszystkie tajemne sekrety i osiągniesz upragnione
              szczęście.
              • Gość: Ana Re: do obserw. przyrody IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.04.04, 12:44
                a słonia znacie?w polsce go nie ma,a w afryce jest.
      • dutchman Re: do obserw. przyrody 23.04.04, 13:36
        Gość portalu: H56 napisał(a):

> w Polsce nie występuje łabędź czarny, a już w Gryfinie sobie pływa na
        Regalicy.
        Czyzby Gryfino przeniesli do Niemiec ??
        pozdrowienia
        dutchman
    • searover Re: do obserw. przyrody 22.04.04, 19:15
      Byc moze Odra jest zabyt szeroka dla takiej malej zabki? Czy w poludniowej
      Polsece rzeka ta rowniez stanowi granice?
    • Gość: e.beata Re: do obserw. przyrody IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.04, 20:50
      Przecie się nie będzie pchała bez zielonej karty ;-) i to w stronę żabojadów.

p.s.
      Szopy też już w kraju mamy.
      Czekamy na kangury.
    • vojciech Re: do obserw. przyrody 22.04.04, 21:32
      Prawobrzeże górą!
      Lewobrzeża nawet płazy nie lubią ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka