Dodaj do ulubionych

W sobotę postaw znicz za Sedinę

12.02.11, 09:28
zaraz ide:)
Obserwuj wątek
    • megarobol W sobotę postaw znicz za Sedinę 12.02.11, 09:31
      Jak nie ma pieniendzy to niech ci co go chco sami zbioro od ludzi tak jak ksiadz na wierze katedry zebral a nie te biedne miasto na kase naciagac dla jakiegos pomnika niemieckiego
      • rewton Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę 12.02.11, 16:23
        megarobol napisał:

> Jak nie ma pieniendzy to niech ci co go chco sami zbioro od ludzi tak jak ksiad
        > z na wierze katedry zebral a nie te biedne miasto na kase naciagac dla jakiegos
        > pomnika niemieckiego

Idź chłopie najpierw do szkoły ,odrób lekcje ,a nie kaleczysz nasz piękny polski język.Poznaj trochę historii miasta, później możesz coś mądrze napisać *poprawną*polszczyzną.Pozdrawiam.
      • wodni.k Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę 12.02.11, 20:29
        Wieża dla katedry była w dużej części z funduszy unijnych.
        Pomnik niemiecki?
        Pomnik był szczeciński.
        A Ty wolałbyś sierp i młot?
        • Gość: Lazar Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 08:45
          Pomnik był szczeciński? Jak mi się wydaje nazwa Szczecin (bo od niego utworzony przymiotnik) funkcjonuje od 1945 roku. Więc jeśli już to raczej stettinski. Poza tym równie dobrze mógłby być chiński. Nie ma znaczenia, że był niemiecki. 1. Sami Niemcy dorobili do niego szowinistyczną symbolikę. 2. Nie da się "zrekonstruować" czegoś czego nie ma.

Wiesz jaka jest różnica między "Damą z łasiczką" Leonarda a dzisiaj namalowaną kopią? Wartość.
      • zed.1 Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę 12.02.11, 23:17
        Odpowiadasz na:
        megarobol napisał:

> Jak nie ma pieniendzy to niech ci co go chco sami zbioro od ludzi tak jak ksiad
        > z na wierze katedry zebral a nie te biedne miasto na kase naciagac dla jakiegos
        > pomnika niemieckiego

Nimieckiej katedry. I za unijne a nie za swoje.
    • wicker_man.73 Postaw znicz za użytecznych idiotów 12.02.11, 09:49
      ,
      [_]
      • Gość: paprykarz100 Re: Postaw znicz za użytecznych idiotów IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 12.02.11, 16:50
        zamknij ryja frajerze polonista debil sie znalazl
        • Gość: Lazar Re: Postaw znicz za użytecznych idiotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 08:45
          O! Elokwentny, rzeczowy i grzeczny adwersarz się znalazł.
    • serenita123 a będzie Parade-Marsch ? 12.02.11, 09:49
      barwne marsze z pochodniami są widowiskowe

a zgadnijcie!

klik -> CZYJE TO JEST ???
      • Gość: kiełbaska Re: a będzie Parade-Marsch ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 10:04
        Pan panie Kraśnicki ma obsesje, ale z tym można żyć. Jednak redaktor, który to puszcza (trzeci raz w tym tygodniu) to powinien skonsultować się z wydawcą lub psychiatrą.
        Czas walizki pakować, ale GW.
        • Gość: z Love Parade IP: *.play-internet.pl 12.02.11, 10:12
          www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=1&idx=67981
          Pomnik Sediny ma szansę - powiedział w rozmowie z reporterem Radia Szczecin prezydent Piotr Krzystek.

Aby monument pojawił się na placu Tobruckim w Szczecinie konieczna będzie nowelizacja budżetu miasta.

Prosili o to prezydenta radni Platformy Obywatelskiej podczas ostatniej konferencji prasowej. Jak zapewniał dziś Krzystek, to jest możliwe, ale nie zależy od niego, ale samych radnych. - Jeżeli radni zwrócą się do mnie z taką propozycją, spłynie wniosek formalny w tej sprawie, ja przedłożę to do dyskusji - powiedział prezydent Szczecina."

no żesz któż tu miesza?
          • Gość: czy-telniczka Re: Love Parade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 18:14
            > Prosili o to prezydenta radni Platformy Obywatelskiej podczas ostatniej konfere
            > ncji prasowej. Jak zapewniał dziś Krzystek, to jest możliwe, ale nie zależy od
            > niego, ale samych radnych. - Jeżeli radni zwrócą się do mnie z taką propozycją,
            > spłynie wniosek formalny w tej sprawie, ja przedłożę to do dyskusji - powiedzi
            > ał prezydent Szczecina."
            >
            > no żesz któż tu miesza?

Radni którzy proszą Prezydenta o spełnienie obietnic wyborczych I - kadencji PO
            to Floating Garden w Stfefinie 2050 - zgodnie z linią partii czy ogółu mieszkańców?
            • Gość: Lazar Re: Love Parade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 08:51
              Uwaga! Świński dowcip.

Członek PZPR został z Warszawy przeniesiony na wysuniętą placówkę do PGR w zachodniopomorskiem. Obchodzi z pracownikami gospodarstwo i w pewnej chwili wskazuje wielką maciorę. - A tą grubą świnię zarżnąć i na kiełbasy wysłać towarzyszom do Warszawy. - Panie dyrektorze, ona się prosi. - Choćby na kolanach prosiła zarżnąć i wysłać dla towarzyszy w Warszawie.
        • Gość: mieszkaniec Re: a będzie Parade-Marsch ? IP: *.tpnet.pl 12.02.11, 10:35
          Gość portalu: kiełbaska napisał(a):

> Pan panie Kraśnicki ma obsesje, ale z tym można żyć. Jednak redaktor, który to
          > puszcza (trzeci raz w tym tygodniu) to powinien skonsultować się z wydawcą lub
          > psychiatrą.
          > Czas walizki pakować, ale GW.

Rzeczywiście, Kraśnicki przeżywa jakby chodziło o nowy most, tunel albo obwodnicę dla miasta.
          Ale przecież od czasów "Misia" wiadomo że najlepsze są słomiane inwestycje!
          • Gość: Lazar Re: a będzie Parade-Marsch ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 08:53
            Dodajmy - za publiczne pieniądze. Przy Colleonim też jajko znosili. Miała to być atrakcja turystyczna. I jest. Turyści pytają: dobrze, ale co wenecki kondotier robi w Szczecinie? Urodził się tutaj? Zaiste atrakcja.
        • Gość: Aga Re: a będzie Parade-Marsch ? IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 18:18
          To prawda "kiełbasko". Jak można urządzać takie hocki-klocki wokół sprawy mało ważnej dla większości szczecinian. Gazeta się zaangażowała jak za poprzdniej epoki.
          • Gość: Marcin Re: a będzie Parade-Marsch ? IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.11, 02:10
            Tylko cep z młotkiem lub kielnią może twierdzić że sprawy kultury, zagospodarowania i wyglądu miasta są "mało ważne".
            • Gość: Lazar Re: a będzie Parade-Marsch ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 08:55
              Tylko cep może zignorować opinie konserwatorów zabytków, historyków i naukowców. Co reanimacja trupa Sediny ma do kultury?
    • Gość: vx I gromnice za szczecińskie ulice. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.11, 10:15
      .
      • Gość: edi Re: I gromnice za szczecińskie ulice. IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 10:20
        Brawo!
    • Gość: mariner Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 10:15
      Lepiej zeby zamiast znicza kazdy zwolennik pomnika przyniosl kilogram zlomu kolorowego :)
      Jak jest tylu zwolennikow ( prawdziwych) to na pare pomnikow powinno starczyc.
      • Gość: dziki Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 10:54
        I nie kupujcie zniczy w tym szfabskim Karfurze.
        • Gość: . Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.11, 11:17
          A ile tobie zniczów będzie trzeba, żeby (tak od niechcenia) ustawić w formie hakenkretz'a?
          A ciebie chleb i mleko z polskich sklepów nie dławi?
          • sobiepan1 Re: Ludzie w mieście gadali 12.02.11, 13:31

Ofiarom kul z tej przetopinej fontanny powinno sie zapalić niejeden znicz,
            Sobiepan
            ...jestem sobie panem; wójtem, plebanem...
            Nigdy nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
      • Gość: czy-telniczka Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 18:18
        > Lepiej zeby zamiast znicza kazdy zwolennik pomnika przyniosl kilogram zlomu kol
        > orowego :)
        > Jak jest tylu zwolennikow ( prawdziwych) to na pare pomnikow powinno starczyc.

:)))) jakich dobrych/nowych rzeczy - w "infrastrukturze miasta może zniknąć" ?
        Poznałam :))) też akcje zbierania metalowych kratek ściekowych i wycieraczek z PRL
    • swarozyc Uprasza sie rodzicow aby 12.02.11, 12:45
      zabrali dzieciom legitymacjie szkolne..
      • wicker_man.73 Re: Uprasza sie rodzicow aby 12.02.11, 13:09
        swarozyc napisał:

> zabrali dzieciom legitymacjie szkolne..
        >

I zapałki !
      • Gość: szerszeń_stepowy Re: Uprasza sie rodzicow aby IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 16:04
        swarozyc napisał:

> zabrali dzieciom legitymacjie szkolne..
        >

#######

A ty kiedy ostatnio byłeś w Szczecinie? Przyjeżdżasz choćby raz na rok?

Z czasów, kiedy znałeś Szczecin na co dzień pozostała ci jedynie legitymacja szkolniaczka, prawda?

A więc nie wtrącaj się do życia codziennego miast polskich.
        • tadeusz.4 Re: Uprasza sie rodzicow aby 12.02.11, 16:13
          Gość portalu: szerszeń_stepowy napisał(a):

> A ty kiedy ostatnio byłeś w Szczecinie? Przyjeżdżasz choćby raz na rok?
          >
          > Z czasów, kiedy znałeś Szczecin na co dzień pozostała ci jedynie legitymacja s
          > zkolniaczka, prawda?
          >
          > A więc nie wtrącaj się do życia codziennego miast polskich.

Oraz zostały mu sprzed 30 lat, gdy wyjeżdżał z Polski, os.rane gacie, dlatego z takim sentymentem stale o nich pisze (powiesił sobie tę relikwię nad kompem). Takich leśnych dziadków, którzy lubią wspominać, jak drzewiej bywało, jest pełno wszędzie. Dlatego nie ma się co przejmować dziadziem-gawędziarzem, który jest nieszkodliwy i tylko pie.rdoli sobie na klawiaturze, ale nic z tego nie wynika, nie wynikło i nigdy nie wyniknie. Podobnie jak z głosów przeciwko Sedinie, wyszczekiwanych z Warszawy, Krakowa, Londynu, Perth czy Nowego Jorku - tych ludzi nie ma w Szczecinie od 30, 20, 10, 5 lat, mają zerowy wpływ na to miasto. A karawana idzie dalej.
          • Gość: Majtki sediny Re: Uprasza sie rodzicow aby IP: *.privatedns.com 12.02.11, 16:21
            tadeusz.4 napisał:
            A karawana idzie dalej.

tylko po niej pajacu posprzataj
          • Gość: Lazar Re: Uprasza sie rodzicow aby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:02
            Ot, ledwo mleko spod nosa otarł a już się mądrzy. Od przetopienia Sediny minęło 69 lat. Jakoś nie znalazłem dokumentacji życia miasta by przez 58 lat choćby padło słowo o odbudowie Sediny. Wielu ludzi mieszkało w Szczecinie (nim wyjechało) więcej lat niż ty masz teraz chłopcze.
        • Gość: Lazar Re: Uprasza sie rodzicow aby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 08:58
          No nie, bądźcież konsekwentni. Sedina to nie pomnik niemiecki a szczeciński. Szczecin to nie polskie miasto a szczecińskie.
      • Gość: macgregor Cześć zdziadziały RAMOLU IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 09:16
        Chapeau bas durny pryku i na kolana przed młodą krwią.
        "Kto nie był buntownikiem za młodu, ten na starość będzie sku....synem." - Józef Piłsudski
        • wicker_man.73 Re: Cześć zdziadziały RAMOLU 13.02.11, 10:01
          Gość portalu: macgregor napisał(a):

> Chapeau bas durny pryku i na kolana przed młodą krwią.
          > "Kto nie był buntownikiem za młodu, ten na starość będzie sku....synem." - Józe
          > f Piłsudski

A co ty masz wspólnego z buntem japiszonie?
          • Gość: macgregor stary i głupi RAMOLU IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 14:45
            w d..pie byłeś i gó..o widziałeś. Do dorosłości popchnęło mnie przed chwilką młodsze pokolenie depczące mi po piętach. I za to ich szanuje!!!
            • Gość: Stary głupi ramol Re: stary i głupi RAMOLU IP: *.pl 13.02.11, 14:55
              >popchnęło mnie przed chwilką młodsze pokolenie depczące mi po piętach

Za moich czasów nazywało się to przecweleniem;)
              • Gość: macgegor Re: stary i głupi RAMOLU IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 15:21
                Człowiek pisze dla zabawy,cw... czyta bo ciekawy. miłej lekturki
                • Gość: Stary głupi ramol Re: stary i głupi RAMOLU IP: *.pl 13.02.11, 15:35
                  Gość portalu: macgegor napisał(a):

> Człowiek pisze dla zabawy,cw... czyta bo ciekawy

Dowiedziałeś się tego, przed, w trakcie czy po akcie?:)
                  • Gość: macgregor Re: stary i głupi RAMOLU IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 15:42
                    idz zdoic węża na widok chłopców z konstelacja bliźniaków na twarzy . I ci przejdzie albo daj adres pedale inny twoim pedalskim braciom
                    • Gość: Majtki sediny Re: stary i głupi RAMOLU IP: *.privatedns.com 13.02.11, 15:56

> idz zdoic węża na widok chłopców z konstelacja bliźniaków na twarzy . I ci prze
                      > jdzie albo daj adres pedale inny twoim pedalskim braciom

ooo patrze i widze ze masz podobny problem co tadeusz4cm. przeczytaj u niego pomoglo:

"Bywasz agresywny na forach internetowych? Obrażasz innych uczestników dyskusji na blogach? Być może powód nie tkwi w anonimowości, ani w chęci bronienia do upadłego swojego zdania lecz w ..... niedoskonałościach anatomicznych.

Brytyjscy naukowcy po sześciu latach badań nad przyczynami agresji w internecie udowodnili, że istnieje niepodważalny związek pomiędzy ilością negatywnych wypowiedzi na blogach i forach, a długością męskiego przyrodzenia.

Po pierwsze dowiedli, że 95 procent agresywnych zachowań w sieci dotyczy mężczyzn. Okazało się, że płeć, powszechnie uważana za piękną potrafi w internecie dyskutować kulturalniej. Wiąże się to oczywiście podobnie jak w świecie realnym z ilością testosteronu, ale również z tym, że panie rzadziej dyskutują w internecie na tematy kontrowersyjne, a częściej o problemach dnia codziennego, dzieciach, urodzie i zdrowiu.

Po drugie zbadali przyczyny frustracji leżące u źródeł zachowań agresywnych w internecie. Okazało się, że są to mężczyźni, którzy w świecie realnym zachowują się raczej wstydliwie i nieśmiało. Głównym problem, wypowiadających obelgi i wulgaryzmy w sieci wiąże się z budową anatomiczną i długością prącia. Dowiedziono, że im dalej od średniej długości ogólnej populacji mężczyzn czyli 13 cm. tym więcej negatywnych zachowań. Średnia internetowych frustratów wynosi 10,1 cm, a u najbardziej sfrustrowanego i szyderczego blogera było to 8 cm.

Czytając wiele polskich forów trudno się z tym nie zgodzić."
                      • Gość: macgregor Re: stary i głupi RAMOLU IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 16:43
                        dobre uchchałem sie. brawo
                        • Gość: Majtki sediny Re: stary i głupi RAMOLU IP: *.privatedns.com 13.02.11, 17:25
                          Gość portalu: małygregor napisał(a):

> dobre uchchałem sie. brawo

i o to chodzi. mimo niedoskonalosci miec dystans do siebie:) wtedy jest mniej zolci na forum ktora tryska jak fontanna na placu tobruckim
                          • Gość: macgregor stare dziurawe żóte majtki IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 19:11
                            zdejmowane przez głowę. Źle mnie zrozumiałeś(łaś). Jeśli chcesz się przekonać przyprowadź swoją kobiety i będzie zadowalana, a ty się przekonasz jak chybione jest twoje klawiaturkownictwo. Jeśli niestety jesteś kobietą to z autopsji wiem, ze takie nerwuski forumowe urządzające prywatne wycieczki są do kitu w tej materii ale możemy razem powalczyć z tą okrutną naturą.
                            • Gość: Wesoły Romek Re: stare dziurawe żóte majtki IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 20:45
                              Gość portalu: macgregor napisał(a)
                              >przyprowadź swoją kobiety

pojechał cię mały gregorze, że aż się zasapałeś i paluszki się plączą po klawiaturce hehehe:D
                              swoją drogą takiej tyry jak zrobiły wam dziś wściekłe gacie to dawno nie widziałem:D trzeba tu częściej zaglądać robi się wesoło na tym forum miłośników rzeźb z małymi fiutkami:)))))

• Gość: macgregor Re: stare dziurawe żóte majtki IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 20:58
                                literówka oznaką zasapania? jesteś domorosły psycholog pełną gębą
                                • Gość: Lazar Re: stare dziurawe żóte majtki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:06
                                  Spokojnie młody, pojechano cię równo. Ochłoń nieco może błyśniesz. Bo jak tak będziesz sapać przy komputerze to mama nabierze podejrzeń i ograniczy ci neostradę.
                          • Gość: macgregor majtki z draską IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 19:48
                            tak wiem mam przeczytać forum.gazeta.pl/forum/w,70,122036762,122119857,Re_nowa_religia.html
    • Gość: kiełbaska Sedinoobsesyjni, i jak było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 13:51
      Ponoć zadeptaliście trawnik na śmierć i trzba mu znicz zapalić?
      • Gość: Vlad.H. Re: Sedinoobsesyjni, i jak było? IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 13.02.11, 00:38
        czytales co sam napisales? jak tu prowadzic dyskusje z takimi jak ty?
    • krzysztofsf Paranoja. 12.02.11, 15:47
      O ile grupa ludzi z zapałem tropiaca ślady ukrytego być może pomnika, aby go odnaleźć, odrestaurować i postawić na poprzednim miejscu budziła mój szacunek, to przerodzenie sie ich dążeń w żądanie wykonania dużym nakładem środków kopii przeciętnego dzieła średniej klasy w miejsce zniszczonego wywołuje niechęć i sprzeciw.
      Przypominają mi biuro obsługujące uporczywie Szczecin 2016 - zawiązali się, są i starają się uzasadnić swoje istnienie, mimo, że nie ma już do tego podstaw.
      • Gość: kiełbaska Paprykarz 100, słyszałem, że Kraśnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 16:59
        zamówił 10 wywrotek do wywiexienia z placu Tobruckiego śmieci po zapalonych zniczach?
        • Gość: Vlad.H. Re: Paprykarz 100, słyszałem, że Kraśnicki IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 13.02.11, 00:45
          a ile smieci bedzie po protektorze pedofili habemus papam?
      • Gość: Duszan Re: Paranoja. IP: *.static.sitel.net.pl 15.02.11, 09:10
        Masz rację. Pamiętam jak sam byłem zainteresowany poszukiwaniami. Sedina mi się bardzo podobała. Potem poznałem opinię historyków i konserwatorów zabytków. Szybko mi przeszło. Niech to się już skończy bo sprawa robi się męcząca.
    • Gość: gość Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.11, 17:30
      Ja postawiłem dzisiaj za sedinę figurkę z brązu w kiblu. Mam nadzieję że pomoże.
    • Gość: Aga Z igły widły IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 18:15
      Kilkadziesiąt osób - to pokazuje skalę problemu. Z igły robi się widły. To nie problem, czy pomniek jest polski czy niemiecki. Problem, że go nie ma, a odbudowy nie jest wart, a już na pewno nie jest wart inwestowania publicznych pieniędzy, skoro szczecinianie nie chcą ich dać.
    • lojalista Zapłonęły znicze dla Sediny 12.02.11, 18:41
      przedsięwzięcie pt. "odbudowa sediny" jest postawione na głowie od samego początku... ci, którzy znają temat od podszewki wiedzą ile było nieprawidłowości i niezgodności z prawnym porządkiem obowiązującym w polsce... ile wysiłku i zabiegów (niekoniecznie szlachetnych) trzeba było włożyć żeby przekonywać ludzi do swojej niezbyt przekonywującej wizji... myślę, że gdyby zamiast forsowania na siłę swojej wersji, wysiłek "oddolnych inicjatorów" był od początku zsynchronizowany z profesjonalistami z "górnej półki", to rezultat byłby wypadkową działania wszystkich mieszkańców i dziś mielibyśmy problem sediny rozwiązany... myślę też że maniacki upór inicjatorów obstających (wbrew wszelkim opiniom fachowców) przy kopiowaniu rzeźby manzla, rozwalił całkiem niezłą ideę i gdyby nie ich brak zdolności do współpracy, sedina mogłaby być na najlepszej drodze by zostać symbolem miasta... niestety "oddolni inicjatorzy" sami pogrzebali swój pomysł i dziś postawili na nim swoje znicze...
      • Gość: manzel Re: Zapłonęły znicze dla Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 10:47
        Jeszcze ra ci powtarzam, ze jestes głupcem i nie masz pojecia o obowiazującym porządku prawnym, ani o tej inicjatywie, o ktorej bez zadnej wiedzy zabierasz glos. Kazda grupa obywateli ma prawo do dowolnej inicjatywy wznoszenia budowli nowej i starej, do woli; wszystkie ewentualne uzgodnienia branzowe sa potrzebne w momencie realizacji; skąd wiesz, jak wygladały poczatki? Poczytaj stare gazety, zamiast pleść androny. Żadni fachowcy ani profesjonaliści z wyższej półki nie wypowiadali sie przeciw; Pierwotni inicjatorzy nie maja nic wspolnego z tym szczeniactwem, ktore kompromituje idee. W dodatku zaprzeczasz sam sobie, bo jak sedina mialaby zostac symbolem miasta, skoro nie bylaby sediną? Czy ty w ogole myślisz?
        • Gość: Lazar Re: Zapłonęły znicze dla Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:17
          To może opowiesz jak to było? Skoro pamiętasz początki to pewnie pamiętasz słowa Lecha Karwowskiego i innych "Nie szukamy pieniędzy publicznych, będziemy starali się o własne". nie kłam, że "Żadni fachowcy ani profesjonaliści z wyższej półki nie wypowiadali się przeciw" - ich wypowiedzi są wciąż dostępne w sieci i archiwach (ale pewnie powiesz, że to żadni "fachowcy" i "profesjonaliści" a już na pewno "nie z górnej półki"). Dla was ważny głos to chciejstwo małej grupy kupców - ot "fachowcy" i "profesjonaliści".
    • maxymus1 Zapłonęły znicze dla Sediny 12.02.11, 18:46
      Odczucia mam ambiwalentne, z jednej strony Młodzież, może inspirowana przez kogoś, ale tak musi być, bo to przekaz historii jest. Uważam że Sedina nie jest ładna! Sedina jest piękna! Cacko, majstersztyk, co prawda na widokówkach tylko, ale tak pięknego pomnika oprócz Fontana di Trewi, nie widziałem jeszcze nigdy, i nie ważne kto go stawiał, jakie państwo, bo napewno Szczecinianie!
      A z drugiej strony przeciwstawia się remonty szkół, powiem więcej, ludzie mieszkają jak bydło, w wydzielonym gettcie rezerwy mieszkaniowej Krzystka, od 30 lat nie malowanej nawet, dla estetyki choćby, o remontach kapitalnych nie marzymy nawet, totalne poniżanie wydzielonej grupy społecznej, która miała pecha, i nie zdążyła nabyć mieszkań kmunalnych, przed nastaniem Pana Krzystka. A środki są, tyle że na klatki schodowe należące do współnot mieszkaniowych, a nie do ZBiLK. Nie wiem jak to jest? Kolor skóry mamy taki sam? Więc co to za rasizm zawoalowany? Czym kierowany? Dobrem ludzi? Ha, ha ha!, chcecie przykładów, choćby z ul. Bogusława 25, gdzie mieszkam, czy 26? STOJĄ WOLNE MIESZKANIA! Kto da więcej? Jedno szczególnie atrakcyjne, na parterze we froncie kamienicy, dobre na sklep, czy kancelarię prawną, zobaczymy kto je dostanie, czy rodzina z 8-semką dzieci? Czy pan mecenas kolejny? I na wynajem, i bunga-bunga będzie, bo tak zrobiono piętro wyżej!
      Konkluduję, pomimo wszystko jestem za Sediną, a oszczędności należy szukać w zamówieniach Magistratu, pominę już słynne Snickersy i resztę słodkości zamówionych w ubiegłej kadencji, ale może co do zamówień aktualnych się odniosę, może papier toaletowy, nie musi być o wymaganej miękkości, czy zwartości struktury? Może wystarczy standardowy? Taki jak jest wszędzie, lub w ogóle go nie ma. Wiem że będzie to trudne, takie poświęcenie się, przy spożyciu takiej ilości słodyczy, ale choć Państwo spróbujcie.
    • euromichnik Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii 12.02.11, 19:17
      Właśnie ukazał się 3 Supelment ENCYKLOPEDII SZCZECINA, a nim hasło: SEDINA.
      Znakomity historyk Pomozra Zachodniego prof. zw. dr han. Tadeusz Białecki tak oto przedstawia bożyszcze germanofilów szczecińsskich:

SEDINA.
      Sztucznie wymyślone imię rzekomej pogańskiej bogini i patronki germ. plemienia Sidinów, które miałoby jakoby zamieszkiwać obszary ujścia Odry w okresie Wędrówek Ludów (V–VI w.) i od nich miałaby się wywodzić nazwa Szczecina. Samo miano Sediny wymyśliła w końcu XIX w. grupa nacjonalistycznie nastawionych berlińskich studentów wywodzących się ze Szczecina, którzy ogłosiwszy ją patronką Szczecina, pragnęli w ten sposób podkreślić rzekomo germ. genezę powstania miasta Szczecina i jego nazwy. W 2 poł. XIX w. Cesarstwo Niem. przechodzące okres rosnącej potęgi gosp. i milit., stało się miejscem narodzin różnych nacjonalizmów i szowinizmów narod. oraz dużej fali antysłow. i antypol. Równocześnie społeczeństwo zaczęło sobie wtedy szerzej uświadamiać, że cały niem. wschód, tj. ziemie na wsch. od Łaby i Soławy we wczesnym średn. były zamieszkałe przez Słowian, którzy byli założycielami ich najstarszych osiedli miej. i wiej. Należało się temu przeciwstawić, szukając niejednokrotnie wbrew faktom hist. ich germ. korzeni. Niezbędne tylko było podbudowanie takiej teorii jakąś prawdopodobną faktografią. Z pomocą przyszedł im z czystego przypadku XVI-wieczny kronikarz pom. ® Th. Kantzow i jego Pomerania. Kantzow śledząc siedziby i przemieszczenia germ. plemion w okresie Wielkiej Wędrówki Ludów, natknął się na wymienione przez Ptolomeusza germ. plemię Sidinów (Sidinoi), których siedziby bez żadnego uzasadnienia zlokalizował w obszarze ujścia Odry. Nie umiejąc w sposób naukowy wyjaśnić skąd wzięli się w tym miejscu Słowianie, doszedł do fantazyjnego wniosku, że w zapisie źródłowym Sidini nastąpiła pomyłka, tj. zamieniono literę „d” na „t” i w ten sposób powstały łac. zapisy Sitin (Szczecin) oraz Sitini (szczecinianie). Według takiego rozumowania Szczecin założyli germ. Sidinowie. Był to więc dowód odpowiadający poglądom o germ. pochodzeniu tego miasta. Wystarczyło dodać jeszcze do tego wymyśloną niebawem pseudomitolog. postać rzekomej bogini Sediny, opiekunce Sidinów i „historyczny dowód” germańskości Szczecina stał się faktem. Niebawem nazwę Sedina przeniesiono na odsłonięty w 1898 pomnik rzeźbiarza ® L. Manzela – Manzelbrunnen, poświęcony pomyślnemu rozwojowi miasta, jego kupiectwu i morskim tradycjom Szczecina. Cały ten splot zdarzeń, u podstaw których leżały antysłow. poglądy szowinist. i nacjonalist. grup niem. społeczeństwa miasta, jest zupełnie obcy obecnemu pol. Szczecinowi i jego pol. mieszkańcom. Wprowadzanie germ., pseudomitolog. elementów do pol. historii miasta i jego tradycji (próby rekonstrukcji pomnika Sediny) wzbudziły wiele sprzecznych kontrowersji wśród mieszkańców Szczecina, jako szkodliwych moralnie dla pol. interesów narodowych. TB
      • serenita123 Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii 12.02.11, 19:41
        euromichniku - zerknij do tego suplementu, czy coś tam jest na temat rodowodu kotwicy?
        • euromichnik Coś nie tak z matematyką 13.02.11, 11:03
          hasło do krzyżówki: "łże jak pies", na 9 liter...?

Towarzyszu Serenita 123,

Pomyliłeś się o dwie litery:
          Jeśli miało to być: MICHNIK - to 7 liter
          jeżli zaś ADAM MICHNIK - to 11 liter
        • euromichnik Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii 13.02.11, 11:06
          hasło do krzyżówki: "łże jak pies", na 9 liter...?

Towarzyszu Serenita 123,

Pomyliłeś się o dwie litery:
          Jeśli miało to być: MICHNIK - to 7 liter
          jeśli zaś ADAM MICHNIK - to 11 liter
        • Gość: Lazar Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:21
          Nawet konserwator miejski nie wie skąd jest kotwica. Ponoć nie jest objęta ochrona konserwatorską.
          • Gość: czy-telniczka Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 11:50
            >Ponoć nie jest objęta ochrona konserwatorską.

kto wie, kto powie - jaki status prawny jest nie istniejącej Sediny oraz faktu Kotwicy ?
            www.zabytek.pl/idm,146,idn,960,nowelizacja-ustawy-o-ochronie-zabytkow-i-opiece-nad-zabytkami.html
      • Gość: Antos Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii IP: *.146.213.171.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.02.11, 20:39
        Pan prof Tadeusz Bielecki doskonale wywiazal sie ze zlecenia napisania nowej wersji opowiadan biblijnych dla potrzeb aktualnych mieszkancow tych ziem. Takich wersji naczytalem sie sporo.
        Szczecin jako przedpotopowe miasto slowianskie, zamieszkiwali rasowi Polacy z odlamem etnicznym slowianie. Bylo to jeszcze przed Wszechpotopem i tylko dzieki arce Noego ten gatunek rasy bialej zostal uratowany. Obecnosc tego gatunku odkrywa sie nad brzegami Atlantyku. Nazwa Szczecin - odwieczna i objawiona pochodzi od slowa szczekac" przy wymawianiu przez sepleniacego moze byc zblizona do obecnej zapisanej fonetycznie. Nazwa Sedina jako typowo polska a nastepnie przejeta przez polskie plemione zwane slowianami pochodzi od slowa "siedziec" jako jedyna czynnosc wykonywana przez mieszkancow z ww rasy bialej gatunku polactwo. Jezeli mieli co robic to siedzieli na drzewach i strugali figurki bozkow, a jezeli nie mieli nic do zrobienia to tylko siedzieli. Z tej ciezkiej pracy stali sie wiodacymi w forsowaniu nowych wzorcow cywilizacyjnych.
        • euromichnik Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii 13.02.11, 11:18
          Antos,
          gratuluję genialnej nowej teorii pochodzenia Szczecina i zamieszkałych tu Słowian. Jesteś megagenialny. Znasz sie nawet na przedpotopie, widziałeś Arkę Noego. Teraz też już wiem skąd tak doskonale znasz się na szczekaniu.
        • Gość: gość zdumiony Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 12:02
          To sobie niedouku , przeczytaj Pomeranię Kanzowa. Dla takich jak ty jest nawet po polsku, to się wreszcie dowiesz, ale banialuków o Sidinach i tak pewnie nie zrozumiesz. Żałośni pojedynczy smarkacze z wieloma zniczami. No to w następnej kadencji K...toi na prezydenta. W końcu od seniora junior przejął umiejętności manipulowania tłumem. Dobra szkoła z długą tradycją. Pozdrawiam Ruch Otrzeźwienia Społecznego, może to jakieś kolo ratunkowe na kolejne nietrafione akcyjki wyborczej i nie tylko...
      • zed.1 Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii 12.02.11, 23:29
        EuroMichnik czy ty przypadkiem nie jestes z NIKLOT? Bo jak tak to o szowinizmie mozesz nam duzo opowiedzieć. Ale swoim.
      • Gość: Vlad.H. Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 13.02.11, 00:54
        Szczecin nie jest polski wiec trudno mowic tu o zagorzeniu dla interesow narodowych Polski
        Zreszta Szczecin nie jest tez niemiecki czy germanski.

Niech wybitny historyk Bialecki wskaze na czym ma polegac POLSKOSC Szczecina - zreszta nawet obecnie sprawujaca wladze partia a ktora glosuje zanczaca czesc spolecznstwa Polski nie uwaza by Szczecin byl POLSKI. Taki wpis swiadczy o jednym - historyk przestal byc naukowcem a stal sie politykiem.
        • euromichnik Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii 13.02.11, 11:40
          Towarzyszu Vlad.H., wybitny historyku

W pełni się z tobą zgadzam, że [i]"obecnie sprawujaca wladze partia a ktora glosuje zanczaca czesc spolecznstwa Polski nie uwaza by Szczecin byl POLSKI"[/i].
          Na każdym kroku widać, że reprezentuje ona interes szkopów. Dowodów pełno. Choćby milcząca zgoda na likwidację przemysłu stoczniowego, likwidację już prawie wszystkich galęzi przemysłu. Nie słyszałem ani słowa protestu przeciwko nowemu paktowi Ribbentrop-Mołotow (Merkel - Putin) - rura po dnie Bałtyku powstaje bez słowa sprzeciwu ze strony Polski. Przecież to prosta droga do kolejnego rozbioru Polski. To, że niedługo porty w Szczecinie i Świnoujściu staną sie w najlepszym razie portami rzecznymi nikomu z rządzących snu nie zabiera. Najważniejsze, aby kwitły stocznie i porty niemieckie. Nie wspomnę już o tym "pięknym" logo Szczecina, które tak z uporem maniaka lansują PO i prezydent Krzystek. WIELKIEMU REDAKTOROWI Kraśnickiemu i jego "Wybiórczej" to nie przeszkadza. Podbudowę gospodarczą pod niemiecki zabór Szczecina już więc "nasze" etyly zrobiły. Teraz trwa walka o podbudowę ideologiczną. SEDINA jest tego dobitnym przykładem.
          • Gość: Vlad.H. Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 13.02.11, 15:00
            kazdy kto nie uwaza jak ty jest towarzyszem - a mnie sie widzi towarzyszu ze jestes zlodziejem ktory najglosniej krzyczy lapac zlodzieja by wywolac zamieszanie i w tym zamieszaniu ukryc swoja partyjna - komunistyczna przeszlosc. mialem takich sasiadow - wywieszali flage na 1 maja, chowali na 3 maja, kazde komunistyczne glosowanie jako jedni zpierwszych ddawali glos i pietnowali tych ktorzy ich zdaniem byli zbyt opieszali, do tego donosili - nagle po 1989 zaczeli wywieszac flage watykanska, chodzic ostro do kosciola i rzecz jasna pietnowac komunistow... ciekawe czy to szczery zal za grzechy czy moze raczej goraczkowa chec wtopienia sie w tlum innych neofitow ktorych spotykali na schodach przy Malpolskiej...

Co do rury - tak, uwazam ze Nord Stream nie powienine powstac ale skoro powstal to my powinnismy pokrzyzowac te plany nie jeczac na kolanach i nie proszac Niemcow by laskawie pozwolili nam na korzystanie z toru podejsciowego PO NIEMIECKIEJ stronie, tak Niemcy robia z Ruskimi wszystko by utracic mozliwosc rozwoju naszego portu ale to ich praw - my zas jestesmy durni i glupi ze nie poglebimy toru podejsciowego ktory jest po POLSKIEJ stronie - dlaczego ten tor zostal zaniedbany? Dlaczego musimy liczyc na przychylnosc Niemcow?
            Popatrz na przedwojenna Gdynie, w ile lat powstal na plazy nowoczesny port, przytocze osiagniecia 5 letniej prezydentury Stefana Starzynskiego:
            "Bilans 5-letnich rządów Starzyńskiego w Warszawie: budowa ponad 100 tys. mieszkań z infrastrukturą, budowa 30 gmachów szkolnych i modernizacja kilkudziesięciu starych, wykończenie i oddanie do użytku – Muzeum Narodowego, Domu turysty, hali targowej na Żoliborzu, szpitala Przemienienia Pańskiego, renowacja Pałacu Blanka, Arsenału, Pałacu Brühla, odkrycie średniowiecznych murów Warszawy, założenie muzeum na Zamku Warszawskim i Muzeum Piłsudskiego w Belwederze, przygotowanie projektu budowy mostu Piłsudskiego i sieci metra, modernizacja tras wylotowych Warszawy, modernizacja siedmiu szpitali. 27 lipca 1939 napisał testament, w którym własne zbiory sztuki zapisał Muzeum Narodowemu." za wikipedia - gdzie do Starzynskiego np takiemu Krzystkowi???

A Sedina - z fontanny zrobiliscie walke o nard - a ja bywajac w Szczecinie nieustannie mijam napisy w stylu "Kasy Dworcowe" tyle ze po niemeickiemu malowac szwabicha bo przez 60 lat Polski nie potrafiono nawet odmalowac elewacji kamienicy...
            Nie zmienicie tego ze Szczecin bedzie tak samo Polski jak Niemiecki - co wazne mam nadzieje z nikomu nie uda sie odebrac Szczecinowi jego wlasnej historii i tozasamosci - nie udalo sie to Niemcom i nie udalo wladzy ludowej...
            • swarozyc Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii 13.02.11, 15:15
              Gość portalu: Vlad.H. napisał(a):
              Popatrz na przedwojenna Gdynie, w ile lat powstal na plazy nowoczesny port, przytocze osiagniecia 5 letniej prezydentury Stefana Starzynskiego: "Bilans 5-letnich rządów Starzyńskiego w Warszawie: budowa ponad 100 tys. mieszkań z infrastrukturą, budowa 30 gmachów szkolnych i modernizacja kilkudziesięciu starych, wykończenie i oddanie do użytku – Muzeum Narodowego, Domu turysty, hali targowej na Żoliborzu, szpitala Przemienienia Pańskiego, renowacja Pałacu Blanka, Arsenału, Pałacu Brühla, odkrycie średniowiecznych murów Warszawy, założenie muzeum na Zamku Warszawskim i Muzeum Piłsudskiego w Belwederze, przygotowanie projektu budowy mostu Piłsudskiego i sieci metra, modernizacja tras wylotowych Warszawy, modernizacja siedmiu szpitali.
              ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
              Przypomnę że Starzyński był zarządcą komisarycznym, przez 9 lat, bo w przeciwnym razie Warszawa wtedy wyglądałaby jak Kamień Pomorski dzisiaj..
              allegro.pl/dysproporcje-rzecz-o-polsce-kwiatkowski-1932-i1387141136.html
          • Gość: czy-telniczka Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 18:46
            euromichnik napisał:

> Towarzyszu Vlad.H., wybitny historyku
            >
            > W pełni się z tobą zgadzam, że [i]"obecnie sprawujaca wladze partia a ktora
            > glosuje zanczaca czesc spolecznstwa Polski nie uwaza by Szczecin byl
            > POLSKI

> "[/i].
            > Na każdym kroku widać, że reprezentuje ona interes szkopów. Dowodów pełno. > Choćby milcząca zgoda na likwidację przemysłu stoczniowego, likwidację już
            > prawie wszystkich galęzi przemysłu.

> Nie słyszałem ani słowa protestu przeciwko nowemu paktowi Ribbentrop-
            > Mołotow (Merkel - Putin) - rura po dnie Bałtyku powstaje bez słowa sprzeciwu
            > ze strony Polski.

Prawda mało o tym informacji - program partii cicho ułożony - kto z kim ? 2050 r.
        • Gość: gość wkurzony Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 11:49
        • Gość: Lazar Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:31
          Brawo! Szczecin nie jest polski, Szczecin jest... szczeciński. Poznań poznański a Warszawa warszawska. Obejrzyj swój dowód osobisty... oj przepraszam, pewnie nie masz jeszcze.
      • lehoo Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii 13.02.11, 10:50
        Wyborne. Lepsze było tylko hasło "cybernetyka" w "Krótkim Słowniku Filozoficznym" pod redakcją pp. Judina i Rozentala.
      • lehoo Re: Bożyszcze germanofilów w Encyklopedii 13.02.11, 21:54
        Niezłe. Prawie jak hasło "cybernetyka" w "Krótkim Słowniku Filozoficznym" redakcji pp. Judina i Rozentala :-)
    • maxymus1 Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] 12.02.11, 19:34
      Do Euromichnik, wywód ściśle naukowy, trafny!
      Tyle że nie o to chodzi, można by tak a Grenadzie, czy Jerozolimie.
      Co kto kiedyś zrobił, jest nieaktualne, chodzi o wspólcześnie żyjących, i nie o to czy będę pochowany przy Bronowickiej, czy na Ku Słońcu się jeszcze załapię, wiadomo że o pochówek mój chodzi, ale o to jak Miasto moje teraz wygląda, no chyba nie Bogusław X nie jest temu winien? Zaiste na nagrody wszelakie nie zabraknie roczne? Co? Zakład? Stawiam że będą! Będą pomimo trudności obiektywnych!
    • wicker_man.73 Było kilkunastu, a oni policzyli kilkadziesiąt. 12.02.11, 20:34
      A nawet dwie setki padły z ust organizatorów. Tak samo było z z trzema Paligłupami - gazeta napisała o kilkunastu. Cóż, "słuszną linię ma nasza partia(Gazeta Szczecin)".
      • Gość: masakra ręce precz od zniczy! IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 20:45
        Tymi ręcami zapalimy tysiące zniczy by pokazać im kto tu ma rację!

Na każdą rzecz można patrzeć z dwóch stron. Jest prawda czasów, o których mówimy, i prawda ekranu, która mówi: „Prasłowiańska kotwica chroni w swych łapach plebejskiego licealistę”.
        reżyser:
        Zróbcie mi przebitkę zająca na sedinie... Nie, nie! Zamieńcie ją na kotwicę! Zamieńcie na kotwicę. Niech on się odszczekuje swoim prześladowcom z pruskiego dworu i malkontenckiego forum!
        Niech on nie miauczy.
        miauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
      • Gość: rudy -oszust Re: Było kilkunastu, a oni policzyli kilkadziesią IP: *.play-internet.pl 12.02.11, 21:00
        .. oszukiwać by NAM żyło się lepiej he he
    • ludpracujacy Już nie ma Stettina 12.02.11, 21:17
      jest od 1945 roku miasto Szczecin.
      • wuk4 Re: Już nie ma Stettina 12.02.11, 21:59
        Chłopku-roztropku, Stettin to jest po niemiecku Szczecin. Można jeszcze dodać, że po włosku Stettino a po łacinie wariantywnie Stettinum lub Sedinum. Obie nazwy używane i sto i dwieście lat temu, i dzisiaj. Podobnie z Wrocławiem (po niemiecku Breslau, po włosku Breslavia, po czesku Vratislav, po węgiersku Boraszló, po łacinie Wratislavia).

Ktoś by mógł powiedzieć, że nie ma dzisiaj Wilna, tylko jest Vilnius. Bzdura! Vilnius mówili i mówią Litwini, Wilno - Polacy.

Stare i dostojne miasta Europy mają swój herb oraz historyczną nazwę w kilku językach. Byle wiocha czegoś takiego nie ma. Szczecin ma jednak tu powód do dumy.
        • Gość: Majtki sediny no wlasnie chlopku roztropku IP: *.privatedns.com 13.02.11, 10:23
          wuk4 napisał:
          > Ktoś by mógł powiedzieć, że nie ma dzisiaj Wilna, tylko jest Vilnius. Bzdura! V
          > ilnius mówili i mówią Litwini, Wilno - Polacy.

litwinowi przez gardlo nie przejdzie slowo wilno, chyba ze jakiemus z mniejszosci polskiej. a na sedina.pl wszyscy mowia stettin, czyli mamy chyba do czynienia z mniejszoscia? no rozwin swoja mysl chlopku roztropku bo ladnie sie wkopales
          • wuk4 nie podskakuj, majtku-obsrajtku 13.02.11, 17:44
            wszedłeś ty kiedyś na portalu sedina.pl? To jest portal w języku polskim.

Słowa "szczecin", "szczeciński" występuje na stronie głównej 40 razy. Odpowiednie słowa po niemiecku ("Stettin", "Stettiner"). A gdyby nawet to słowo zostało użyte po niemiecku, np. w opisie niemieckich archiwaliów czy innych dokumentów - to co? Chcesz zakazać? Wprowadzić cenzurę? W imię czego? Polska się od tego zawali? A może w ogóle wprowadzić zakaz używania języków obcych w Polsce, co?

Chciałeś się popisać jeszcze jako domorosły znawca mentalności litewskiej? No pewnie, że Litwin powie Vilnius, bo Litwin mówi po litewsku. Po polsku powiedziałby Wilno. Tak samo ja po polsku mówię: Szczecin, Wrocław, Warszawa, Drezno, Gdańsk, Lipsk - a po niemiecku: Stettin, Breslau, Warschau, Dresden, Danzig, Leipzig. Tych toponimów używa się w różnych formach w języku polskim i niemieckim. Ich używanie nie świadczy o byciu Polakiem czy Niemcem, ale o poprawnym posługiwaniu się językiem polskim czy niemieckiem. Doucz się trochę.
            • Gość: Majtki sediny Re: nie podskakuj, majtku-obsrajtku IP: *.privatedns.com 13.02.11, 17:55
              wuk4 napisał:

> wszedłeś ty kiedyś na portalu sedina.pl?

no baaa bo raz i nawet nicki adminow byly niemieckojezyczne:) a juz teksty bach institut to klasyka

ale duzo tu 4ek od sediny;)
            • Gość: Lazar Re: nie podskakuj, majtku-obsrajtku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:39
              Zapomniałeś nieco. Wystarczy wejść na forum sedina.pl i już zaroi się od Stettinów, Finkenwaldów i innych niemieckich nazw. Poza tym jest i miejsce na forum dla niemieckojęzycznych.
          • lojalista Re: no wlasnie chlopku roztropku 13.02.11, 17:45
            gdyby to pisał "kapelusz sediny", a nie "majtki sediny" to może ten tekst miałby trochę więcej sensu... majtki bowiem jak wiadomo nie myślącą głowę kryją, a zupełnie coś innego... każde miasto ma swoją nazwę, którą mu nadają jego mieszkańcy i to jest właśnie obowiązująca pisownia... w przypadku szczecina to jest szczecin... nie stettin, nie shtchetsin, a szczecin... ważniejsze historycznie nazwy miast, regionów, państw itp. mają swoje tłumaczenia w innych językach co wcale nie znaczy, że ludzie posługujący się innym językami zmieniają nazwy obcojęzyczne!!! argument, że w portalu sedina.pl używa się nagminnie niemieckiego tłumaczenia nazwy miasta szczecin może świadczyć, że portal prowadzony jest przez niemców, albo proniemieckich polaków, albo po prostu z głupoty wynikającej... nie wiadomo z czego????
            • Gość: Majtki sediny Re: no wlasnie chlopku roztropku IP: *.privatedns.com 13.02.11, 18:00
              lojalista napisał:
              > gdyby to pisał "kapelusz sediny", a nie "majtki sediny" to może ten tekst miałb
              > y trochę więcej sensu... majtki bowiem jak wiadomo nie myślącą głowę kryją, a z
              > upełnie coś innego...

zalezy co jeszcze komu w tej glowie siedzi tobie widze tylko jedno;)
              poczytaj tutaj moze zboczysz na inny tok myslenia;)
              forum.gazeta.pl/forum/w,70,122036762,122119857,Re_nowa_religia.html
        • Gość: Lazar Re: Już nie ma Stettina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:38
          Co innego nazwa administracyjna a co innego nazwa zwyczajowa. Nazwy zwyczajowe dopuszczają przepisy unijne. W oficjalnych dokumentach używa się oficjalnych nazw administracyjnych. Dlatego potocznie używa się w mowie i piśmie Paryż a nie Paris.
    • maxymus1 Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] 12.02.11, 23:12
      A może niech Miasto Szczecin sprzeda, te mieszkanie komunalne po umarłych lokatorach, i przeznaczy na budowę Sediny? Powtarzam adres Bogusława 25, Front lewy parter. jest jeszcze w oficynie, ale tego to raczej nie kupią notable.
    • lojalista Logika symboliki 12.02.11, 23:52
      zwolennikom symboliki rzeźby manzla daję pod rozwagę takie pytanie (oczywiście retoryczne): ilu ludzi zginęło od kul wyprodukowanych z sediny?
      • tadeusz.4 Re: Logika symboliki 13.02.11, 00:25
        lojalista napisał:

> zwolennikom symboliki rzeźby manzla daję pod rozwagę takie pytanie (oczywiście
        > retoryczne): ilu ludzi zginęło od kul wyprodukowanych z sediny?

Prawdopodobnie żaden, bo nie ma dowodów, co się naprawdę stalo z Sediną (zdaje się, że masz na myśli nie Sedinę, tylko figurę alegroyczną z fontanny na pl. Tobruckim, nicht wahr?)...
        • lojalista Re: Logika symboliki 13.02.11, 00:52
          na zdjęciach datowanych na 1942 r. figury alegorycznej z fontanny na pl. Tobruckim (w skrócie "sediny") już nie widać na cokole, więc z dużym prawdopodobieństwem można jednak przypuścić, że przetopiono ją na coś co miało zabijać ludzi... zresztą to było pytanie retoryczne...
      • tadeusz.4 Re: Logika symboliki 13.02.11, 00:31
        >ilu ludzi zginęło od kul wyprodukowanych z sediny?

Ani jeden:

A wiec prawdopodobnie pomnik odnalezli Rosjanie i przewiezli go do siebie. Niecy w tym czsi 1944 lub 45 r nie przetopili go na czolgi, bo to nie ten material , nie zdarzyli wogole przerobic go na nic innego bo w tym czsie nie bylo juz takiej mozliwosci.

forum.gazeta.pl/forum/w,70,122014908,122055074,Re_12_lutego_akcja_Postaw_znicz_za_Sedine_.html?wv.x=2
        • Gość: Lazar Re: Logika symboliki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:43
          Nie doczytałeś? Na zdjęciach datowanych na 1942 Sediny już nie ma)niemieckie zdjęcia z niemieckich źródeł). Mieli mnóstwo czasu by przetopić na cokolwiek - na pewno nie na popiersia Adiego.
      • Gość: ,,,,,,, Logika symboliki? IP: *.aircity.pl 13.02.11, 00:47
        Nie kule chcą odtwarzać, tylko rzeźbę.
        • lojalista Re: Logika symboliki? 13.02.11, 00:56
          rzeźbę która niemcy przerobili na przedmioty do zabijania wyzwalających szczecin żołnierzy... symbol na symbolu!!!
          • Gość: . Re: Logika symboliki? IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 01:08
            lojalista napisał:

> rzeźbę która niemcy przerobili na przedmioty do zabijania wyzwalających szczeci
            > n żołnierzy... symbol na symbolu!!!

Przecież sam przed chwilą napisałeś, durniu, że rzeźba (nie Sedina) zniknęła z fontanny w 1942 - a Szczecin sowieciarze zajęli w 1945, więc kule z rzeźby trafiały ludzi pod Stalingradem, a nie pod Dąbiem, idioto...
            • lojalista Re: Logika symboliki? 13.02.11, 01:42
              Gość portalu: . napisał(a):
              > Przecież sam przed chwilą napisałeś, durniu, że rzeźba (nie Sedina) zniknęła z
              > fontanny w 1942 - a Szczecin sowieciarze zajęli w 1945, więc kule z rzeźby traf
              > iały ludzi pod Stalingradem, a nie pod Dąbiem, idioto...
              nie wiedziałem, że jesteś tak dobrze zorientowany kiedy została wyprodukowana amunicja z sediny i jak rozdysponowana wśród wojsk niemieckich... to chyba dlatego, że nie jesteś takim idiotą jak ja, bo mi, durniowi, jest wszystko jedno których ludzi, w którym miejscu i w którym dokładnie roku zabito sedinowymi kulami... brawo... pogratulować inteligencji...
              • Gość: PawelA Re: Logika symboliki? IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 20:11
                Już jednemu tutaj myślącemu inaczej tłumaczyłem, teraz drugi zaczyna.
                Zrób sobie z brązu kulę i strzel się nią najlepiej w głowę, bo nie wydaje mi się, żeby rzeźba była z ołowiu zrobiona.
          • Gość: macgregor wyzwolony czy zdobyty? IP: *.szczecin.mm.pl 13.02.11, 09:23
            o to jest pytanie
            • Gość: czy-telniczka Re: wyzwolony czy zdobyty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 19:02
              > o to jest pytanie

aaaa może było "fifty/fifty" za kresy i socjalizm w przyszłości ?!
          • Gość: Off Re: Logika symboliki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 15:05
            > rzeźbę która niemcy przerobili na przedmioty do zabijania wyzwalających szczeci
            > n żołnierzy... symbol na symbolu!!!

Zdobywających Szczecin. Wyzwalać to mogli Kraków, przy okazji ostrzeliwując zamek na Wawelu. Poza tym zdobyli miasto, spalili, a wszystko, co wartościowe, wywieźli do ZSRR. Pierdolę takich wyzwolicieli.
            • Gość: Off Czerwona zaraza a nie wyzwoliciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 15:12
              Im więcej po drodze hitlerowcy ruskich wytłukli, tym lepiej.
              • Gość: Lazar Re: Czerwona zaraza a nie wyzwoliciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:49
                Czy to oficjalne stanowisko zwolenników odbudowy Sediny?
            • Gość: Lazar Re: Logika symboliki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:49
              Gdyby nie ci wyzwoliciele to kto wie czy byś się narodził bo twoi dziadkowie zaharowaliby się na śmierć dla rasy panów. Na pewno nie mieszkałbyś w Szczecinie. Zastanów się zanim zaczniesz wieszać psy.
        • lojalista Re: Logika symboliki? 13.02.11, 01:09
          Gość portalu: ,,,,,,, napisał(a):

> Nie kule chcą odtwarzać, tylko rzeźbę.
          rzeźbę, którą przerobiono na przedmioty do zabijania żołnierzy wyzwalających szczecin... symbol na symbolu!!!
          • blechtrommel Militaryzm a estetyka 13.02.11, 09:18
            No ale przecież nie po to Manzel zrobił rzeźbę, żeby z niej czołgi odlewano! Zrobił coś, co miało cieszyć oko, zachwycać mieszkańców i przyjezdnych. Dzieło sztuki zostało wykorzystane instrumentalnie do chorej ideologii i prawdopodobnie unicestwione. Który twórca zgodziłby się na taki los swojego "dziecka"?

Z innej beczki: czy gdyby podczas wojny przetopiono pomnik Colleoniego, innej ozdoby niemieckiego Szczecina, byłbyś również przeciwny jego odtworzeniu?

Argument przerobienia Sediny na kule moim zdaniem nie podważa sensowności odtworzenia rzeźby. Chodzi przecież nie o to, by tą kopią odbudowywać pochwałę niemieckiego militaryzmu, a o to by wrócić do podstawowej funkcji fontanny, czyli funkcji estetycznej.
            • Gość: Olin Re: Militaryzm a estetyka IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 11:19
              Z tajnych akt PiS: postument odrestaurowac, kotwicę zdemontować a na jej miejsce zamontować strzepy Tu-154. I tak osiągnie sie cel pt. pomnik patryjotom czlonkom jedynie polskiej partii pomordowanym w zamachu smoleńskim 10 IV 2010 roku.

Z tajnych dokumentów SLD: [i]z wszelką cene uniemożliwić odbudowę obcej ideologicznie postaci na ziemiach zwróconych Polsce Ludowej dzieki ofiarze krwi bratniej Armii Czerwonej i wielkiemu bratu Ludowej Ojczyzny Związkowi Socjalistycznych Republik Radzieckich z Towarzyszem Stalinem na czele.
              Ewentualne odnowienie postumentu, tak samo jak budowa jakiś nowych pomnikow w mieście nie pozostanie bez wpływu na ocenę mieszkańców działe naszego towarzysza Jana Stopyry. Ten swiatły członek naszej Partii jako jedyny myślą swą wyprzedził czas. Dzięki jego socjalistycznej duszy i codziennej walce z elementami rewizjonistycznymi Szczecin otrzymał pomnik, upamiętniający polskość tych ziem.
        • Gość: Lazar Re: Logika symboliki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:44
          A z czego ją będą odtwarzać? Ze zdjęć? Chyba za mało tych zdjęć by z nich ulepić Sedinę.
      • Gość: manzel Re: Logika symboliki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 11:16
        Denerwujaca jest głupota nawet w słusznej sprawie. Symbolem kul które odlano z fontanny, nie jest wzniesienie fontanny, tylko jej zniszczenie. Ewentualne wzniesienie nie jest holdem zlozonym kulom, tylko aktem odwrócenie tego barbarzyństwa, ktore przerobilo pokojowy symbol pracy na kule. Tak odczytalby to ktos srednio rozgarniety, ale dla glupca za trudne. Czy natomiast ktokolwiek zginął od tych kul? (nawet jesli przerobiono rzeżbę na kule) - prawdopodobieństwo jest nikłe. W czasie II wojny trafiała w cel jedna kula na 50.000 wystrzelonych.
    • Gość: manzel Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 11:08
      Co którzy pamiętają, gdzie w Szczecinie i w innych miastach stawiano znicze i dlaczego - z żalem patrzą na rozwydrzone i głupie szczeniactwo, wpierane przez dziennik ktory sam zapomina swoich korzeni. Płonące ścieżki pod krzyżami, ku pamięci ofiar tych którzy przeciwstawiali się systemowi dławiącemu wolność słowa i manifestacji, dziś są kontynuowane na cmenatrzu, pod krzyżem katyńskim, symbolicznymi nagrobkami tych którzy nie powrócili z Sybiru i tych którzy nie powrócili z morza. To są autentyczne tradycje polskich szczecinian, które tym gestem zostały ośmieszone. Znicze - symbol tlącego się życia na cześć kawału dekoracyjnego brązu, którego rekonstrukcja nie jest ani rzeczą pilna ani koniecznie potrzebną, a który faktycznie jest symbolem niemieckiej historii miasta (choć wcale nie jako jakaś tam sedina, ale jako fontanna Mazela)...
      Jest różnica między szacunkiem i zainteresowaniem (zrozumiałym) niemiecką historią, a pogardą dla własnej.
      Ta granica zostala przekroczona. Takimi kreaturkami pogardzają zarówno swoi jak i obcy.
      Proniemieckie włazidupstwo. Można kultywować przeszłość miasta zachowując godność. Ten szczaniak co to wymyślil (czy też dał się namówić), napewno zasili w przyszłości grono cynicznych polityków naszego miasta - zapamietajcie go. Nie chcę mieć z taką hołotą nic wspólnego i przechodzę do grona przeciwników fontanny.
      • Gość: kiełbaska Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 15:54
        Gość portalu: manzel napisał(a):

przechodzę do grona przeciwników fontanny.

Witamy!
        Widzę, że jest wiara w narodzie i myslę, że może odbudowa sediny zerwie podział na tych są za(nowoczesni, otwarci i z wiedzą = PO) i tych co są przeciw (ramole, ksenofobiczni gamonie - PiS), bo podział przebiega zupełnie w innym miejscu. Dzieli nas przede wszystkim zdolnośc do refleksji i odporność - przynajmniej na tanią - manipulację. Możemy mieć różne argumenty przeciwko odbudowie ale mamy zdolnośc przeciwstawienia się populistycznemu myśleniu.
      • Gość: vx Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.11, 16:13
        Przecież to idea szczególowo przemyślana, jedna z wielu, która metodą (już nie małych nawet ) kroków ma doprowadzić do wyeliminowania polskości.
        A pierwsze bznięcia za Sediną pojawiły się tu bodaj ze dwa, trzy lata temu.
        Z początku nie wiedziałem o co chodzi.
        To były "żarliwe" myśli, tęsknota za " CZYSTYM PIĘKNEM " tego pomnika.
        Bo przecież wszysko co polskie to tylko "osrane majtki"
        • Gość: manzel Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 17:35
          Że też człowiek musi się miotać między Scyllą jakskinowego prymitywizmu nic nie rozumiejącej gów.....żerii, a Charybdą troglodytyzmu etnicznego, zalęknionego majakami o przemyślanym zamachu na swoją plemienną tożsamość... Niedawo innemu głupkowi poradzilem czytanie starych gazet, aby sobie przypomniał jakie były początki. Z tobą też nie chce mieć nic wspólnego.
          • Gość: vx Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.11, 17:43
            Tak, nie masz i wiem, ze nie będziesz miał ze mną nic wspólnego.
            A co napisałem podtrzymuję.
      • Gość: Off Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 18:27
        > Co którzy pamiętają, gdzie w Szczecinie i w innych miastach stawiano znicze i d
        > laczego - z żalem patrzą na rozwydrzone i głupie szczeniactwo, wpierane przez d
        > ziennik ktory sam zapomina swoich korzeni.

Płonące ścieżki pod krzyżami, ku pam
        > ięci ofiar tych którzy przeciwstawiali się systemowi dławiącemu wolność słowa i
        > manifestacji, dziś są kontynuowane na cmenatrzu, pod krzyżem katyńskim, symbol
        > icznymi nagrobkami tych którzy nie powrócili z Sybiru

Panią z tego zdjęcia też nazwiesz rozwydrzonym, głupim szczecinakiem?
        img59.imageshack.us/img59/2706/pict0008td.jpg
        W przeciwieństwie do ciebie, ta pani żyła zapewne w czasie II WŚ, pamięta z autopsji zsyłki na Sybir i Katyń, kłamstwa ówczesnej propagandy. Rzeczy, o których Ty co najwyżej przeczytałeś w szkolnym podręczniku.
        Tymczasem grasz tu nie wiadomo jakiego mędrca, który wszystko wie, wszystko widział i na wszystkim się znasz, a jesteś głupi jak but, powtarzając frazesy o szczeniactwie i gównażerii, któreś wyczytał na stronie Stop-Sedina albo rodzimowierców.
        • Gość: Wesoły Romek Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.041-176-74686e1.cust.bredbandsbolaget.se 13.02.11, 19:15
          Gość portalu: Off napisał(a):
          > Panią z tego zdjęcia też nazwiesz rozwydrzonym, głupim szczecinakiem?

a skąd wiesz, ze ta pani nie przyszła tam tylko wyprowadzić kotka na spacer?:)\
          tnij.org/keya
        • Gość: maznel Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 20:23
          Napisałem co napsialem i kazdy moze to przeczytac , a nawet zrozumiec, poza analfabetami, do ktorych sie zaliczasz. Moge jedynie przyznac, ze szczeniactwo zalezy od stanu umysłu, nie daty urodzenia. A kogo mozna podejrzewac o brak szacunku dla rytualow spolecznych okresu solidarności?
          • Gość: Off Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 21:00
            > Napisałem co napsialem i kazdy moze to przeczytac , a nawet zrozumiec, poza ana
            > lfabetami, do ktorych sie zaliczasz.

Idź lepiej zamawiać piwo z kumplami.
      • Gość: czy-telniczka Re: W sobotę postaw znicz za Sedinę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 19:15
        manzel napisał(a):
        > Znicze - symbol tlącego się życia na cześć kawału dekoracyjnego brązu,
        > którego rekonstrukcja nie jest ani rzeczą pilna ani koniecznie potrzebną,
        > a który faktycznie jest symbolem niemieckiej historii miasta (choć wcale
        > nie jako jakaś tam sedina, ale jako fontanna Mazela)...

> Jest różnica między szacunkiem i zainteresowaniem (zrozumiałym) niemiecką > historią, a pogardą dla własnej.
        > Ta granica zostala przekroczona. Takimi kreaturkami pogardzają zarówno
        > swoi jak i obcy.
        -------
        Myśl jako odbiór Dnia 12.02 2011 roku podzielam.
        Warto powtórzyć, by błędy dla nowego tworzenia przyszłości eliminować.
        Moim zdaniem zwolennicy Sediny nie powinny cofać zdarzeń z historii.

Sedina - "nowe dziecko od sponsorów i nowym adresem" - czy to jest możliwe?
    • lojalista Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] 13.02.11, 17:23
      jak widać symbolika (w tym przypadku rzeźby manzla) kieruje się swoimi prawami i można ją uformować odpowiednio do swoich poglądów... można też ją forsować z większym lub mniejszym samozaparciem i powodzeniem mając nadzieję, że się przyjmie w narodzie... zabiegi pr-owe są znane i stosowane od tak wielu lat, że logicznie rzecz biorąc dorośli ludzi powinni rozróżniać kiedy się nimi manipuluje, a kiedy nie... w tym kontekście chciałbym zasugerować dziennikarzom pokroju pana krasnickiego jr, żeby wrócili do podręczników dobrego dziennikarstwa albo zmienili zawód... w dobrej gazecie naczelny jest odpowiedzialny za treści przekazywane czytelnikom i to on na zabraniach redakcji powinien przypominać podwładnym czym jest dobre dziennikarstwo... nie wiem jak jest w w szczecińskiej gazecie, ale może tam nie ma naczelnego??? a przy okazji chciałbym ostrzec przed takimi, którzy z łatwością przechodzą z obozu przeciwników do zwolenników... nie wystarczy zmienić nick z manzel na manzlowski, żeby zacząć nagle inaczej myśleć... do tego trzeba trochę czasu...
      • Gość: maznel Re: Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 17:42
        Ty nalezysz do tych co nie myśla w ogole. Durnie ktorzy wyobrazaja sobie ze symbolami mozna manipulowac do woli, bo nie ma wiedzy tylko czyjas "indywidualna prawda", to wlasnie typowi przedstawiciele felietonowej postmoderny, dla ktorych rzeczywisctość to sprawa umowna. I taki głupek wyobraza sobie ze on broni jskias narodowych wartości, a tylko kompromituje tych ktorzy w kakofonii glupoty chcą zachować rozsądek.
        • lojalista Re: Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] 13.02.11, 17:52
          Gość portalu: maznel napisał(a):

> Ty nalezysz do tych co nie myśla w ogole. Durnie ktorzy wyobrazaja sobie ze sym
          > bolami mozna manipulowac do woli, bo nie ma wiedzy tylko czyjas "indywidualna p
          > rawda", to wlasnie typowi przedstawiciele felietonowej postmoderny, dla ktorych
          > rzeczywisctość to sprawa umowna. I taki głupek wyobraza sobie ze on broni jski
          > as narodowych wartości, a tylko kompromituje tych ktorzy w kakofonii glupoty ch
          > cą zachować rozsądek.
          faszerowanie swoich wypowiedzi inwektywami osłabia siłę argumentacji... czyżbyś czuł się aż tak słaby i niedowartościowany, że bez nawrzucania adwersarzowi twoje "racje" nie zwyciężą???
          • Gość: manzel Re: Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 18:31
            Nie udawaj że sie martwisz moja kondycja intelektualną. Przede wszytskim jestes bezradny, więc zmieniasz temat.
            • lojalista Re: Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] 13.02.11, 19:13
              oczywiście, że nie interesuje mnie twoja kondycja intelektualna... to twoje, pełne chwastów, poletko... w dyskusji posługujesz się nieuczciwymi chwytami erystycznymi, które nie wnoszą nic nowego do dyskusji ale za to dają ci poczucie ważności i samozadowolenia z pokonania urojonego przeciwnika... napisałeś "z tobą też nie chce mieć nic wspólnego"... nigdy nie miałeś i prawdopodobnie nigdy nie będziesz miał... chyba, że wykorzystasz inteligencję do jakiegoś szczytniejszego celu...
              • Gość: manzel Re: Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 19:42
                No widzisz - nadal tylko chcesz oddawac zasluzone przez siebie zlościwosci, a temat pogrzebales pod nimi. Nie zalewaj, tylko wytlumacz sie z głupot ktore wypisujesz na temat bezprawnego dzialania inspiratorów fontanny. Poki tego nie zrobisz, nie bede uzywal zadnych chwytow erystycznych, bo nie używam, tylko po prostu nazywal cie glupkiem. Chyba że wolisz oszusta, co respektowałoby twe mniemanie o swej inteligencji.
                • lojalista Re: Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] 13.02.11, 22:02
                  1. nie bardzo rozumiem jak może taki inteligent jak ty dyskutować z takim głupkiem i idiotą jak ja? czyżby w twojej wsi panował obyczaj chamstwa w dyskusjach?
                  2. nigdy nie pisałem "na temat bezprawnego działania inspiratorów fontanny"...
                  3. pisałem o nieprawidłowościach i niezgodnościach z prawnym porządkiem obowiązującym w polsce w całym procesie "odbudowy" fontanny... to jest właśnie dobry przykład na stosowanie erystyki...
                  4. jeżeli nie dostrzegasz tych nieprawidłowości i niezgodności to odsyłam cię chociażby do ustawy o ochronie zabytków i przepisów uściślających postanowienia tej uchwały... resztę pozostawiam tobie...
                  5. to że się napisze że się nie stosuje erystyki nie jest równoznaczne z tym, że się jej nie stosuje - czy mam cie w takim razie nazwać kłamcą czy po prostu nieukiem?
                  6. na zakończenie przywołam opinię internauty, który napisał coś, co bardzo pasuje do ciebie: "gdybyś spadł z poziomu swojego ego na poziom swojego iq, to byś się zabił"...
                  7. nie zamierzam więcej reagować na twoje zaczepki personalne...
                  • Gość: manzel Re: Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 22:59
                    Inteligent moze dyskutowac z głupkiem z różnych powodow. Najszalchetnijszym jest walka z głupstwem. Są i mniej szlachtene jak np zaspokajanie sadystycznych skłonności przez znęcanie sie nad człowiekiem niepełnosprawnym umysłowo. Wybierz co ci wygodnie - bo mnie wszystko jedno. Nic to nie zmienia w kwestii tego, CO jest powiedziane.
                    Jak typowy głupek nie wiesz że mówisz proza. Puszysz się uczonymi słowamim jak erystyka, nie odrózniając argumntów od inwektyw a sam nie rozpoznajesz własnych, najprywmitywniejszych chwytów erystycznych. Bo czymże jest okrzyk o rzekomych nieprawidłowściach, uzasdaniony propozycją żebym to ja szukał w ustawach argumnetów na rzecz owych nieprawidłowości, skoro to twoja opinia?
                    Jest to argument z autoryetetu, a nie rzeczowy. podwojnie prymitywny bo nawet autorytetu nie cytuje, tylko mgliście daje do zrozumienia, ze gdzies tam jest taka madra ustawa co wszytsko przewidziala i świadczy na rzecz twoich pokrzykiwań. A ty nie tylko nie przywołasz konkretnych paragrafów, ale jakbyś nie wiedział (w końcu jestes głupkiem), że tekst nie odnosi sie do fontanny tylko podaje reguły ogólne, co znaczy ze trzeba je poddac interpretacji, by wykazać związek z konkretną sytuacją. Ale jak zinterpretować jeśli sam nie wiesz co?
                    Ja mam to robić? Bo ty nie umiesz? Jazda do roboty, śmierdzący leniu, a nie zapowietrzać się z miną obrażonej cnoty. Żadnej cnoty nie ma, tylko pustosłowie i pustogłowie.
                    I nie łżyj ze nie będziesz odpowiadał za zaczepki personalene - tylko na nie umiesz reagować, więc będziesz.
                    • gosc_dnia Re: Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] 14.02.11, 00:25
                      Stary ty mówisz o inteligencji???
                      Jesteś kretyn i basta, wystarczy spojrzeć na twojego dostawcę Internetu...
                      Nazwiska piszemy w Polsce wielką literą tak poza tym:)
                      • Gość: Lazar Re: Zapłonęły znicze dla Sediny [wideo] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:56
                        Ot powiedział co wiedział. Skoro człowieka ocenia po dostawcy internetu... czy innych oceniasz też po marce ubrań jakie noszą? A manzel to w tym przypadku pseudonim na forum i może być pisany jak sobie użytkownik zażyczy.
    • swarozyc Kto chce, moze 15.02.11, 10:38
      spojrzec na problem z szerszej perspektywy...
      www.youtube.com/watch?v=_YGE7Pksomo&feature=related
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka