g.r.a.f.z.e.r.o 30.05.11, 16:58 Młody dyrygent, tak? Ok, pod względem umiejętności dyrygenckich i muzycznych pewnie nie można mu wiele zarzucić, ale czy kompetencje menadżerskie ma jakoś udokumentowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XX4Ever Re: Wiadomo już, kto zastąpi Kunca IP: *.globalconnect.pl 30.05.11, 17:09 A Szanowny Poprzednik, jak mu operę dano do zabawy miał kompetencje menedżerskie? A co to są w ogole "kompetencje menedżerskie"? Adam Hanuszkiewicz obejmował Teatr Narodowy będąc w tym samym wieku; Maciej Englert zosrtał dyrektorem teatru w tym samym wieku i był też TYLKO reżyserem. W Szczecinie roi sie od osobników z "kompetencjami menedżerskimi" absolwentów szkół i szkółek niedzielnych zarządzania (czyli poganiania niewolników do roboty). Większośc bezrobotna. Może dyrygent szybciej nauczy się kierowania zespołem (w zasadzie umie) niz pełen menedżerskicjh kompetencji ignorant, nawet hiper-partyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny Re: Wiadomo już, kto zastąpi Kunca 30.05.11, 21:46 Czyli OnZet nie będzie już nawet operą, ani operetką, ani nawet teatrem muzycznym, ale szkółką dla młodych niedoświadczonych dyrygentów. Czy naprawdę nie można było rozejrzeć się dookoła, tylko trzeba było brać kogoś, kto się akurat "nawinął"? Dyrygenta, który nie ma na swoim koncie wygranych konkursów (odpadł w I etapie konkursu w Białymstoku), ważnych premier (tylko asystowanie lub prowadzenie oper dla dzieci w Teatrze Wielkim), ważnych orkiestr (ktoś znalazł coś poza prowincjonalną Filharmonią Olsztyńską?). Jak osoba nieznana, bez kontaktów międzynarodowych, reputacji, doświadczenia ma wypromować szczecińską operę? Robi się krzywdę instytucji, pracującym w niej muzykom i samemu kandydatowi - skończy się prawdopodobnie tak jak w przypadku Mikulskiego, Kunca czy Nałęcza-Niesiołowskiego. Zbyt wiele władzy zbyt wcześnie odbiera motywację do dalszego rozwoju. Zastanawia mnie tylko komu i dlaczego się tak spieszyło. Dlaczego postawiono wszystko na głowie i mianowano artystycznego ZANIM przeprowadzony został konkurs na dyrektora naczelnego, który przecież będzie musiał być odpowiedzialny za całą instytucję i może mu z nowym artystycznym być "nie po drodze"? Poza tym - może coś przeoczyłem, ale zdaje się, że nowy artystyczny chyba nie poprowadził jeszcze z Operą na Zamku żadnego przedstawienia lub koncertu. Czyli jak za komuny - przywieziony z Warszawy w teczce z polecenia kogoś, kto liczy pewnie na wdzięczność i regularne zaproszenia do Szczecina. Szczecin jak widać to takie miejsce, gdzie nawet najbardziej abstrakcyjne i idiotyczne pomysły (vide - wycieczka prowincjonalnego maestro do Nowego Jorku za jednego melona) potrafią stać się rzeczywistością. Szkoda tylko, że takie "eksperymenty" przeprowadza się za publiczne pieniądze i w instytucjach, w których pracują żywi ludzie - muzycy, którzy przecież wiele lat zainwestowali w swoje przygotowanie zawodowe i mogliby oczekiwać, że w swoim miejscu pracy będą mogli rozwijać swoje ambicje zawodowe. Dalej się ktoś dziwi, że pisuję wytłuszczonym drukiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy od konkursu na dyrektora można odstąpić Wyjątkowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 11:54 OBLIGATORYJNE KONKURSY - HA, HA, HA! Od Bursztyna ten teatr stale idzie w dół - bo stanowiska są dla SWOICH !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ) Re: Wiadomo już, kto zastąpi Kunca IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 18:54 Wojciech Semerau-Siemianowski, młody dyrygent Teatru Wielkiego - Opery Narodowej w Warszawie, może zostać dyrektorem artystycznym szczecińskiej Opery na Zamku. Ma opinię zdolnego specjalisty. Decyzja Zarządu Województwa w przyszłym tygodniu. Jak się dowiedziała "Gazeta", to właśnie Siemianowskiego przedstawił do akceptacji marszałkowi p.o. dyrektora Opery na Zamku Szymon Różański. - Mogę tylko ujawnić, że rozważałem cztery kandydatury, z dwoma kandydatami rozmawiałem, jednego przedstawiłem zarządowi - mówi Różański. - Zależy mi na człowieku młodym, niezależnym, który wniesie świeży powiew do opery. Zajmując się programem artystycznym, będzie myślał o ofercie "dla ludzi", ale z klasą. Więcej... szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,9595609,Z_Opery_Narodowej_do_Opery_na_Zamku__To_on_zastapi.html#ixzz1NqTqeL2D Fajnie ale jaką odpowiedzialność za tą decyzję bierze pan Szymon Różański? -- Orkiestra Academia wróciła z Nowego Yorku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Wiadomo już, kto zastąpi Kunca IP: *.pz3-nat.espol.com.p.106.168.83.in-addr.arpa 30.05.11, 19:22 przystojny;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co zalatuje lisem Re: Wiadomo już, kto zastąpi Kunca IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 22:15 >>>Buro prasowe marszałka informuje, że nowy dyrektor chce by Opera oferowała szeroki repertuar - od klasyki operowej i operetkowej po spektakle baletowe. Szczególne miejsce chce zarezerwować dla widowisk skierowanych do młodego pokolenia<<<<<<. AAA gdzie ty Panie Wojtek chcesz zaprezentować tan szeroki repertuar?? Te spektakle baletowe? Gdzie jest ten HALL na Borysa Godunowa ? Gdzie ta Wiosna Niżyńskiego ? Zapraszamy do Szczecina na Dni Morza , bo widzę ,że Pan tu nigdy nie był i nie wie co obejmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
trombonek Re: Wiadomo już, kto zastąpi Kunca 30.05.11, 22:38 "Szczególne miejsce chce zarezerwować dla widowisk skierowanych do młodego pokolenia" No tak. Przecież nowy dyrektor w swojej króciutkiej karierze na razie zdobył tylko doświadczenie w prowadzeniu przedstawień dla dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wiadomo już, kto zastąpi Kunca IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 22:55 trombonek napisał: > "Szczególne miejsce chce zarezerwować dla widowisk skierowanych do młodego p > okolenia" > > No tak. Przecież nowy dyrektor w swojej króciutkiej karierze na razie zdobył ty > lko doświadczenie w prowadzeniu Pierwsza premiera w nowym sezonie: "Pyza na polskich drogach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Wiadomo już, kto zastąpi Kunca IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.11, 01:31 Z pewnością panu Wojciechowi Semerau-Siemianowskiemu w Szczecinie przyda się to, że z wykształcenia jest też prawnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ) Re: Wiadomo już, kto zastąpi Kunca IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 22:37 Jest też żeglarzem więc łatwo może odpłynąć. Z Trzebieży. Odpowiedz Link Zgłoś