Dodaj do ulubionych

Nowe zasady opłat za przedszkola. I skomplikowane

13.07.11, 09:07
A dlaczego nie piszecie ile naprawdę kosztują te przedszkola. Przecież na to zrzucają się wszyscy podatnicy!
Obserwuj wątek
    • prawdziwy.nieuk Nowe zasady opłat za przedszkola. I skomplikowane 13.07.11, 09:40
      A jeśli dziecko nie wykorzysta zadeklarowanych godzin, bo we wtorek idzie do lekarza, a w czwartek ciocia odbierze je wcześniej? Czy wtedy można ubiegać się o zwrot części odpłatności?
      W tym czasie praca nad dzieckiem nie jest wykonywana, więc zapłata dla opiekuna się nie należy. Każda minuta to 5 groszy. 10 minut to bułka. W ciągu roku tych minut zwykle zbiera się dość sporo.
      Dlaczego nikt o tym nie mówi?
      Jak trzeba płacić to łapy wyciągają, ale jak trzeba zwrócić, to zawsze znajdzie się 100 powodów by tego nie robić.
      • maxikasek Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko 13.07.11, 10:45
        "Jak wynika z wyliczeń magistratu, miesięczny pobyt dziecka przy zadeklarowanych ośmiu godzinach dziennego pobytu ma kosztować ok. 192-211 zł (20-22 dni roboczych). "
        A przy 5 godzinach przedszkole gratis ;-). TYlko kto dostarczy i odbierze dziecko w ciągu tych 8 godzin? Ktoś kto robi na 3/4 etatu?
        A czy zajęcia dodatkowe będą w czasie płatnym- to czy czas ich trwania będzie odliczamy od rachunku czy będą opłacane podwójnie?
        • Gość: ech zajęcia dodatkowe IP: *.szczecin.mm.pl 13.07.11, 15:30
          "Zmienią się pory zajęć dodatkowych, jak rytmika, język angielski czy gimnastyka korekcyjna. Nie mogą odbywać się w czasie realizacji bezpłatnej podstawy programowej, czyli między 9 a 14."
          I oto chodzi aby zrezygnować z zajęć dodatkowych.
          Dodatkowa kasa dla miasta za przebywanie dziecka w przedszkolu podczas zajęć dodatkowych.
          Przedszkole u mnie czynne do 16:30 więc i czasu mało na zajęcia dodatkowe.
          A ceny za zajęcia w przedszkolu były bardzo konkurencyjne w stosunku do tych samych zajęć poza przedszkolem.
          Po prostu "uśmiercili" zajęcia dodatkowe, które nie były w podstawie programowej. Ciekawe czy to był czyjś interes czy też kalkulacja zysków do kasy miasta?
      • Gość: realista Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.zchpolice.com 13.07.11, 11:21
        Za niewykorzystany tramwajowy bilet miesięczny (tzw. sieciówka) też nie zwracają i nikt nie ma pretensji. Sądzę, że nikt z kilku minut spóźnienia rodzica nie będzie robił pretensji. Jakiś margines – zdroworozsądkowy, działający w obie strony – zapewne zostanie ustalony w danej placówce, co do czasu odebrania pociechy z przedszkola czy żłobka. Nie ma, co „drzeć szat” z tego powodu. Rodzice często zamiast przyjść po swoje pociechy, robią najpierw zakupy (by dziecko nie przeszkadzało), a następnie udają się, już spóźnieni (opiekunka czeka po godzinach za darmo nawet kilkadziesiąt minut bez wynagrodzenia) do placówki po maluszka.
        PS. Nie jestem pracownikiem Oświaty ani nikim z nią współpracującym. Po prostu znam życie.
        • dusia25 Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko 13.07.11, 16:41
          nie można porównywać rozliczeń za przedszkole, gdzie mamy podpisywać umowę i konkretnie wskazywać godziny przebywania dziecka w przedszkolu do rozliczania "sieciówki" gdzie mam dowolność przejazdu i nie ma fizycznej możliwości rozliczenia wykorzystanych przejazdów. To chyba oczywiste. A w przedszkolach czy żłobkach w przypadku nieobecności dziecka odpowiednia kwota stawki żywieniowej już była rozliczana i zwracana, więc da się...

Co do proponowanego "marginesu" obawiam się, że to się w praktyce nie sprawdzi, bo niby czym się różni margines 5 minut od 15, 25 czy 45 minut? Gdzieś granicę trzeba postawić i pewnie będzie to granica równej godziny. Ale tak serio, to nie wyobrażam sobie pań nauczycielek czy opiekunek, które zamiast zajmować się dziećmi, będą ślęczeć rano i po południu nad tabelkami i odhaczały, o której przyszedł/wyszedł Jasiu, o której Ola, a o której Ania itp. I tak 30 dzieci, 2 razy dziennie, 20 lub 22 dni w miesiącu. A potem pani księgowa będzie to wszystko zliczać (jakby już teraz miała za mało roboty) i naliczać kary/zwroty (??).
    • andreas.007 Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko 13.07.11, 10:08
      switonemsi napisał:

> A dlaczego nie piszecie ile naprawdę kosztują te przedszkola. Przecież na to zr
      > zucają się wszyscy podatnicy!
      -------

Otóż wszyscy podatnicy zrzucili sie także na kilka milionów, by doprowadzić media
      do działek pod domki na Warszewie... ktoś wyliczył, ze wyszło 100 tys. na działkę.

Także wszyscy podatnicy zrzucili sie, by w centrum miasta do Kaskady i wokół
      dało sie jakoś jeździć i dojeżdżać, gdy ruszy to centrum handlowe...

Wszyscy podatnicy zrzucać sie bedą na spłatę kredytu za hale widowiskowa...
      a także na opłaty za eksploatację tej hali u utrzymywanie dyrekcji i personelu.
      A to trochę kosztuje... w ogóle zrzucamy sie na budżet tego miasta!
      • Gość: mama M Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: 195.170.108.* 13.07.11, 17:14
        Oplaty powinny byc zwracane za wszystkie niewykorzystane godziny ktore rodzic zdazyl zglosic najpozniej w dniu roboczym rano. Tak jak za stawke zywieniowa. Np. disiaj budzi sie moje dziecko i ma goraczke, dzwonie do przedszkola i zglaszam nieobecnosci w dniu dzisiejszym(i np w nastepne dni) i za te zgloszone nieobecnosci powinna oplata byc zwracana! Co innego jak rodzic nie zgosi czego takiego a poprostu nie da dziecka do przedszkola lub wczesniej odbierze...
    • mareceliusz Nowe zasady opłat za przedszkola. I skomplikowane 13.07.11, 11:40
      Ale jakie 8h?????
      8h to jest czas pracy na pełen etat i wydaje mi się,że większość ludzi właśnie tak pracuje.
      Trzeba jeszcze do tej pracy dojechać,a potem z niej wrócić po dziecko.Przy dobrych układach robi się z tego 9h,jak ktoś ma dalej to10h.
      Natomiast korków nikt nie jest w stanie przewidzieć,czyli będzie dopłacał za godziny nieujęte w umowie.
      • Gość: PawelA Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.11, 12:37
        Tak jak piszesz. Korków które w sumie funduje nam Miasto nikt nie bierze pod uwagę, albo w magistracie myślą sobie, że w sumie wszyscy pracują na 1/5 gwizdka jak oni. Nie biorą pod uwagę, że 5 godzinna opieka to pikuś przy 8h pracy, w której trzeba być chwilę wcześniej żeby się przygotować(nikt za to nie płaci) i wychodzi się "chwilę" później po zakończeniu/zamknięciu/wykąpaniu się/itp_itd. Wraz z dojazdami robi się z tego 10h.
        Echhh... i tak za parę lat następnych/tych samych darmozjadów wybierzemy....
      • dusia25 Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko 13.07.11, 16:42
        a propos korków - pisałam już w poprzednim wątku: miasto robi remont Struga, za chwilę znaczna część miast dosłownie stanie w korkach. Dzisiaj dojazd z pracy (centrum) na Słoneczne (przedszkole) zajmuje mi 45 minut. Po zamknięciu Struga zajmie przynajmniej 1,5 godziny. A ja mam zapłacić za to, że miasto akurat teraz rusza z inwestycją??
      • Gość: mama M Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: 195.170.108.* 13.07.11, 17:25
        dokladnie tak. Ja pracuje 8 godzin. moje dziecko jest 9.5 godziny w przedszkolu. Pracuje w roznych godzinach, od 9-17 lub 10-18 i w takim razie musze oplacac godziny od 8-19...bo czasem maly jest w przedszkolu od 8:30 do 17:30 a czasem od 9:30 do 18:30...a trzeba placic za pelne godziny. Darmowe sa od 9-14 czyli musze codziennie placic za dodatkowe 6godzin dziennie+wyzywienie, nie mowiac o zajeciach dodatkowych. MASAKRA!
    • hirenna Nowe zasady opłat za przedszkola. I skomplikowane 13.07.11, 11:49
      To jest po prostu chore! PAŃSTWOWE przedszkola, opłacane z NASZYCH podatków, a trzeba płacić i jeszcze określać szczegółowo tryb korzystania z usługi, która się nam po ludzku NALEŻY!
    • magda-7746 Nowe zasady opłat za przedszkola. I skomplikowane 13.07.11, 13:49
      Wydaje mi sie, ze ustawa o 5 godzinnych bezplatnych przedszkolach istniala juz dawno, tylko nikt jej nie respektowal. Kierownicy placowki widzac ze rodzic ubiega sie o pieciogodzinny pobyt dziecka w przedszkolu odrzucali takie podania z marszu, bo za to dostawali pieniadze z gminy a od rodzica nic juz nie mogli "wyrwac". Bierzmy pod uwage dzieci niepelnosprawne, dla ktorych brakuje miejsc w przedszkolach integracyjnych. Dla ich rodzicow jest to na pewno swietna wiadomosc. Moze teraz dziecko z padaczka czy zaburzeniami mowy bedzie moglo trafic bez problemu do przedszkola i wspolzyc z rowiesniakimi, 5 godzin dla dziecka z ulomnoscia to wystarczajaca ilosc czasu dla pozytywnego rozwoju, a dla rodzica ogromna oszczednosc pieniedzy, ktorych i tak od panstwa nie dostaje za wiele a pracy podjac nie moze (przynajmniej legalnie) nie z braku checi ale z mnostwa obowiazkow jakie wynikaja z opiekowania sie dzieckiem z jakakolwiek ulomnoscia. Tylko godziny sa przymusowe, jakby nie mozna bylo sie dogadac. Wszystkim sie nie dogodzi...
      • dusia25 Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko 13.07.11, 17:00
        w zeszłym roku był też artykuł o tym, jak ktoś chciał dziecko przy rekrutacji zapisać tylko na 5 godzin, to podanie takie było z góry odrzucane. Czy teraz będzie można dziecko przyprowadzać tylko na 5 godzin?

A co z zajeciami dodatkowymi? Od 8 do 8:30 dzieci się zbierają w przedszkolu na śniadanie. Śniadanie z myciem zębów itp. trwa tak do ok. 9 rano. Po tym czasie zaczyna się "podstawa programowa" i trwa do 14. W tym czasie nie wolno robić zajęć dodatkowych. O 14 jest zupa i dzieci zaczynają się rozchodzić do domu z rodzicami/opiekunami. Więc po 14 też kijowo robić zajęcia dodatkowe? To kiedy je w końcu zrobić??
        A nawet jeśli zadeklaruję, że dziecko będzie do 14 a potem okaże się że zajęcia dodatkowe za które zapłacę, będą np. o 14:30 to muszę zapłacić nie tylko za zajęcia, ale i za tę dodatkową godzinę??
        Paranoja...
        • Gość: mama M Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: 195.170.108.* 13.07.11, 17:28
          a co z rytmika? W naszym przedszkolu jest to zajecie dodatkowe, platne ale obowiazkowe! Inne zajecia to rozumiem, mam wybor oplacam albo nie! A rytmika? Ona powinna byc w takim razie w darmowej opiece!
          • Gość: ech Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.szczecin.mm.pl 13.07.11, 18:13
            nic z tego twój ustawodawca nie przewidział rytmiki w podstawie programowej wychowania przedszkolnego:
            www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2064%3Apodstawa-programowa&catid=230%3Aksztacenie-i-kadra-ksztacenie-ogolne-podstawa-programowa&Itemid=290
    • mareceliusz Nowe zasady opłat za przedszkola. I skomplikowane 13.07.11, 21:37
      I jeszcze jedno.Dlaczego mamy podpisywać umowę od września do sierpnia????
      Przecież przedszkole jest latem nieczynne! Ma raptem 2 tygodnie dyżuru.
    • Gość: Marek Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.szczecin.mm.pl 15.07.11, 20:07
      Ciekawe jak oni wyliczyli te 190 zł.
      Jakoś ja płacę co miesiąc 290 zł.

Co za debil wymyślił 5 godzinne dni pracy, skoro norma etatu to 8 godzin!
      • Gość: ech Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.szczecin.mm.pl 16.07.11, 07:30
        bo wygląda to tak jak gdyby polityczki pomylili przedszkole z przechowalnią walizek
      • Gość: arti Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.11, 08:06
        czterogodzinne men, bo przecież musisz jeszcze odprowadzić dzieciaka, dojechać do pracy, dojechać po pracy, odebrać. Z założenia wszyscy pracują tak jak oni...cztery godzinki.
      • Gość: gość Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.acn.waw.pl 11.08.11, 20:45
        Bo tak się składa,że w większości rządzą nami debile, przyniesieni w teczce, nie mający zielonego pojęcia o pracy...i tworzą debilne przepisy...
    • slonko1335 Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko 16.07.11, 20:49
      Mnie najbardziej bawi to, że po wprowadzeniu 5 bezpłatnych godzin przedszkole dla dzieci normalnie pracujących rodziców będzie droższe niż zanim te 5 bezpłatnych godzin było. Fajna ta darmocha...Biorąc pod uwagę 8 godzinny dzień pracy rodzica i nierozliczanie połówek godzinowych rodzic pracujący między 8-16 będzie musiał zapłacić za 10 godzin gdy przywiezie dziecko przed 8 i odbierze po 16....
      I sprawa druga. Nie rozumiem zupełnie czemu kwestia odpłatności i zasad tej odpłatności jest ustalana po zakończeniu naboru? przecież te warunki powinny być znane rodzicowi zanim w tym naborze weźmie udział....
    • gaja25 Nowe zasady opłat za przedszkola. I skomplikowane 17.07.11, 08:45
      Nowe oplaty w Szczecinie są wyższe od ustalonych w Warszawie! Stawka 10 zł za godzine ponad zadeklarowane jest nieporozuminiem. A gdzie system elastyczny np.praca na zmiany? Gdzie można to oprotestować, nie może być tak że normalnie pracujący rodzic oddający dziecko na 9-10 godzin zapłaci 100 zl więcej. A jeżeli o 14.00 przyjdzie polowa opiekunow po dziecko to w przedszkolu bedzie taki ścisk, że będzie to niewykonalne!
      • Gość: Tekla Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.szczecin.mm.pl 20.07.11, 12:44
        No właśnie, gdzie i jak można złożyć protest przeciwko temu projektowi. Zarobki w naszym mieście są bardzo niskie, opłaty za przedszkole mają być najwyższe? Tylko tak z drugiej strony kto ma zaprotestować? Jest nas tak dużo - rodziców dzieci przedszkolnych, powinniśmy wykorzystać tą przewagę. Powiadomcie znajomych rodziców o tym forum, niech piszą co myślą chociaż tutaj na początek
    • Gość: mama Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.centertel.pl 18.07.11, 14:02
      Dlaczego w Szczecinie opłata za godzinę ma być jedna z najwyższych? w Zamościu za godzinę jest 1,3, w Bielsku 1,8, dlaczego w Szczecinie jest aż tak wysoka? Porównywalna do Warszawy, a przecież zarobki są o wiele niższe...zgodnie z nowymi zasadami przedszkole dla ludzi "normalnie" pracujących (od 8-16) kosztować będzie ok. 500zł!!! Nie możemy do tego dopuścić, Szczecin to nie metropolia gdzie zarabia się Bóg wie ile, 500zł za państwowe przedszkole to blisko 100% więcej jak w poprzednich latach. Dlaczego nasi Radni nie mogą być tak przyjaźni jak w innych miastach, dlaczego fundujecie nam 100% podwyżkę, dlaczego znów chcecie zarobić na rodzinach! Jak decydować się na więcej dzieci skoro Państwo tak z nami zagrywa, sprawiając, że Przedszkola stają się fanaberią!
      • Gość: ech i nie będzie już przepełnionych przedszkoli IP: *.szczecin.mm.pl 18.07.11, 20:06
        i dzieci, które się nie dostały do przedszkola
        • Gość: mama2 Re: i nie będzie już przepełnionych przedszkoli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.11, 13:25
          a w Kanadzie przedszkole publiczne kosztuje równowartość 400 PLN / miesiąc
          • Gość: mama Re: i nie będzie już przepełnionych przedszkoli IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 22:36
            z tego co słyszłam, to w innych miastach nie dość że nizsza opłata godzinowa, to za dni, kiedy dziecko nie chodzi do przedszkola, opłata jest zwracana. A u nas jak zawsze najdrozej i bez zwrotów...
            A co, jesli rodzice pracują na zmiany? Jak podac deklarowane godziny?
            A tu link do proponowanej uchwały i wzór umowy do podpisania: bip.um.szczecin.pl/UMSzczecinFiles/file/projekt_264(3).pdf
            • Gość: i co teraz? musimy coś zrobić. Co proponujecie? IP: *.szczecin.mm.pl 20.07.11, 23:00
              Nie dość, że nasze państwo i nasi politycy wyrzucają nasze maluszki o rok wcześniej do źle przygotowanych szkół i nauczycieli to jeszcze taka urzędniczo-polityczna BEZMYŚLNOŚĆ!
              W Szczecinie przecież mamy jedne z najdroższych ciepło, wodę, komunikację a teraz też przedszkole a zarabia się najmniej w Polsce
              www.tvp.pl/szczecin/aktualnosci/gospodarka/zarabiamy-najmniej-w-kraju/4919157
            • Gość: tata Re: i nie będzie już przepełnionych przedszkoli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.11, 23:14
              No i to jest właśnie polityka prorodzinna w naszym chorym kraju! I niech mi potem nikt nie wytyka, że mam jedno dziecko. Na drugie mnie zwyczajnie nie stać...
              Miał być łatwiejszy dostęp do żłobków i przedszkoli... proszę a oto co mamy.
              Rzeczywiście będzie łatwiejszy dostęp, bo dużej części rodziców nie będzie na nie stać.
              Pozamykali tak dużo tych placówek tłumacząc się niżem demograficznym , że łatwiej teraz jest wprowadzać takie złodziejskie ustawy niż budować nowe żłobki i przedszkola.
              Paranoja!
              Pora na jakiś ruch rodziców. Zbierzmy się w dniu, gdy będą głosować tę uchwałę i nie pozwólmy im na wprowadzenie jej w takim kształcie. Ktos tu słusznie napisał - Ceicin to nie Warszawa. Nie mamy tu takich pensji!
              • Gość: poinformowany Re: i nie będzie już przepełnionych przedszkoli IP: *.centertel.pl 20.07.11, 23:25
                uchwała jest w programie sesji która jest w najbliższy poniedziałek www.szczecin.pl/UMSzczecinSwiat/chapter_59139.asp?soid=0D705D18DD92468CBB2F1972E70E1DF2
                pod numerem 264/11.

Jestem początkującym użytkownikiem Facebooka ale może tam zrobić apel przeciwko tak wysokim opłatom. Na sesję przyjść się nie da - praca.
            • Gość: ech Re: i nie będzie już przepełnionych przedszkoli IP: *.szczecin.mm.pl 20.07.11, 23:18
              może na fejsie sie skrzyknąć?
              • Gość: mama Re: i nie będzie już przepełnionych przedszkoli IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.11, 20:40
                jestem za skrzyknimy się na facebooku to chyba jedyny ratunek teraz...do pn tak mało czasu!
                • Gość: teżmama Re: i nie będzie już przepełnionych przedszkoli IP: *.szczecin.mm.pl 21.07.11, 21:42
                  no to już:) A może na tym portalu, na którym tworzy się petycje? Jak już zgodnie z prawem muszą zmienić zasady opłat za przedszkole, to niech będą one odpowiadały szczecińskim realiom. Ok, chcą utrzymać tymczasową opłatę stałą to niech to zrobią, tylko że w innej formie, niech skalkulują ja na cały czas kiedy przedszkole jest czynne i po sprawie.
                  • Gość: tata Re: i nie będzie już przepełnionych przedszkoli IP: 31.61.55.* 22.07.11, 00:55
                    Lepiej na Facebooku. Ja tam mam konto od niedawna i mało znajomych. JAk się robi strony takich akcji?
    • Gość: tata Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: 31.61.55.* 22.07.11, 01:04
      na przedszkola, na szkołę, na policję i nawet na więzienie w którym nie mam nikogo z rodziny ale więziennictwo jest opłacane z moich podatków chociaż mogłoby być opłacane z majątków osób tam przebywających.
      Biblioteki i domy kultury opłacają wszyscy a chodzą nieliczni.

Cena za przedszkole dla osoby która pracuje 8 godzin będzie o 100% większa niż dotychczas.
      Za darmo będą tam dzieci osób niepracujących a pracujący w mieście z najmniejszym dochodem na osobę w Polsce będą płacić najwięcej.
      Tak to Krzystek rozwija miasto...
    • Gość: Dorota protest na Facebooku IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.11, 17:13
      Zamieściłam wydarzenie na Facebooku, z treścią protestu. Dopisujcie się, jeśli chcecie, dodawajcie komentarze, niech Radni zobaczą, że nie jest nam obojętne, co się dzieje z przedszkolami!!

www.facebook.com/event.php?eid=106771022755154
      • Gość: tata Re: protest na Facebooku IP: *.globalconnect.pl 24.07.11, 10:18
        Jak to możliwe, że jest nas tam tylko 40 osób? Ludzie ogarnijcie się i działajmy!
        • dusia25 Re: protest na Facebooku 24.07.11, 18:36
          no, już 53 :) Mam wrażenie, że w wakacje mało kto zna temat i zagląda na Facebooka...

Głos Szczeciński temat podchwycił, a trzech radnych obiecało zadać pytania przedstawione w proteście prezydentowi i powalczyć o stawkę...

Dopisujcie się, rodzice i trzymajcie kciuki za powodzenie protestu :)
      • arabela27 dlaczego akurat na facebooku? 01.08.11, 09:25
        rozumiem, że jest to obecnie bardzo popularny portal ale spora część osób nie ma tam konta ani nie zagląda tam, więc nie dziwię się, że jest tam tak mało wpisów. Spora część znajomych chciała oddać swój głos ale nie widzą "gdzie , co i jak? " więc może poza facebook' iem warto byłoby założyć coś jeszcze?
        • Gość: trok Re: dlaczego akurat na facebooku? IP: *.szczecin.mm.pl 01.08.11, 17:17
          co więc proponujesz?
    • Gość: barbara Re: Nowe zasady opłat za przedszkola. I skompliko IP: *.pam.szczecin.pl 04.09.11, 23:21
      Ale potem z ich pracy bedzie Twoja renta. A może tak dowiemy się ile kosztuje nas sponsorowanie przez MOPR alkoholików co?!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka