Dodaj do ulubionych

wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 00:11
SLD Sojusz Lewicy Demokratycznej
NRS Niezależny Ruch Społeczny Mariana Jurczyka
dzisiaj na sesji rady miasta koalicja SLD i NRS odrzuciła projekt uchwały
zgłoszony przez Od Nowa o umożliwieniu najemcom mieszkań i lokali użytkowych
mieszczących się w starych kamienicach w centrum Szczecina przekazanych przez
Mariana Jurczyka na własność do TBS STBS i SCR wykup tych mieszkań i lokali
na zasadach obowiązujących w gminie czyli za 5% wartości
w ten sposób radni klubu SLD i NRS zabrali tym ludziom mieszkającym w
mieszkaniach często od 1945 roku prawo do posiadania własnego mieszkania

podejmowano też przede wszystkim decyzje o planach zagospodarowania
przestrzennego między innymi Gontynki i Południowej

SLD razem z NRSjurczykowcami wspólnie przegłosowywali
na wniosek Kęsika z SLD bezdyskusyjne przyjęcie wszystkich uchwał dotyczących
planów zagospodarowania przestrzennego przy głosie przeciwnym Jacyny-Witt
którą poparli radni z POPis i Od Nowa
radna Jacyna-Witt zdecydowanie przeciwstawiała się zamykaniu przez SLD i NRS
radnym gęby w celu uniemożliwienia im zadawania pytań Czesnemu dotyczących
planowanych inwestycji oraz innych kuglowań z gruntami

radni SLD i NRS wspólnie odrzucili projekt uchwały o przystąpieniu do planu
zagospodarowania przestrzennego przy ul Południowej z poprawkami radnej
Masłowskiej zakazującymi budowy w tym miejscu obiektów szczególnie
uciążliwych na terenie gdzie Rethmann chce budować sortownię śmieci
odrzucenie tego projektu uchwały z poprawkami umożliwi potencjalnym
inwestorom w tym miejscu budowanie następnych uciążliwych obiektów

radni SLD i NRS wspólnie odrzucili poprawkę klubu Od Nowa do projektu uchwały
dotyczącej przystąpienia do planów zagospodarowania przestrzennego na terenie
Gontynki która uniemożliwiałaby postawienie na tym terenie hipermarketów
poprawkę poparł klub POPis i Od Nowa
prezydent Jurczyk nie chciał przyjąć tej poprawki jako autopoprawki czyli
zgodził się na dwa nowe hipermarkety na Gontynce

na koniec radni klubu SLD i NRS wybrali Grzegorza Durskiego z klubu NRS na
wiceprzewodniczącego rady miasta
Obserwuj wątek
    • Gość: MRS Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 07:37
      Jeszcze nie ma wyników głosowania w internecie ale ciekawa jestem czy to
      prawda. Bo jeżeli tak to jest skandal. Fałsz i zakłamanie SLD jest znane i
      oczywiste ale to co wyprawiają w Szczecinie nie mieści mi się w głowie.
      Dlaczego prasa o tym nie pisze.
    • Gość: paula Re: to widać IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.04, 10:55
      Takie działania było widać od samego początku. To dziwne że niektórzy daja sie
      nabrać na skomlenie sojuszu który twierdzi że jest taki biedny a jednocześnie
      tak naprawdę rządzi miastem razem z Jurczykiem. Cały pseudobiznes szczeciński
      stara sie wślizgnąć w układ z Czesnym bo myśli że będą mieli profity. Naiwni.
      • anamar grzech zaniechania 26.05.04, 11:04
        szczecinianie mieli możliwość przerwania tego układu,ale z niej nie
        skorzystali...tak więc widać musi być...
        • ja_aska Re: grzech zaniechania 26.05.04, 11:13
          1. Miasto musi mieć jakiś (procentowy) zapas lokali komunalnych.
          2. dlaczego zakaz tylko w tym miejscu? bo p. Masłowska jest radną z tamtego
          okręgu? a co z innymi mieszkańcami?
          3. Czy już można zakazywać bydowy sklepów wielkopowierzchniowych? pytam bo
          kiedyś NSA wypowiedział się, że nie można Uchwałą tego robić.
          • Gość: paula Re: grzech zaniechania IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.04, 11:35
            ja_aska napisała:

> 1. Miasto musi mieć jakiś (procentowy) zapas lokali komunalnych.

No to ma. Te mieszkania, których lokatorzy nie chca wykupywać. Takich jest
            większość. Powiedz to ludziom dla których największą wartością jest nadzieja i
            pełne prawo do posiadania przez nich swojego mieszkania, gdzie następnie
            Jurczyk razem z SLD jednym to prawo pozostawia a właśnie tym nie.

> 2. dlaczego zakaz tylko w tym miejscu? bo p. Masłowska jest radną z tamtego
            > okręgu? a co z innymi mieszkańcami?

Nie. Dlatego że właśnie w tym miejscu, na tej sesji, była ta uchwała o
            przystąpieniu do sporządzania planu zagospodarowania przestrzennego. A radna
            Masłowska jest z okręgu wyborczego na prawobrzeżu.

> 3. Czy już można zakazywać bydowy sklepów wielkopowierzchniowych? pytam bo
            > kiedyś NSA wypowiedział się, że nie można Uchwałą tego robić.

Można. W planie zagospodarowania przestrzennnego można zastrzeć zakaz budowania
            obiektów wielkopowierzchniowych pow. 2000 m2. Można zresztą dużo więcej. Nowe
            plany zagospodarowania przestrzennnego powinny być bardzo szczegółowe gdyż jest
            to jedno z najważniejszych narzędzi polityki miasta.

Tak, że nie udało ci się storpedować tych faktów. Próbuj dalej.

• Gość: XYZ po pierwsze IP: 212.14.0.* 26.05.04, 12:09
              1. Miasto musi mieć jakiś (procentowy) zapas lokali komunalnych.

No to ma. Te mieszkania, których lokatorzy nie chca wykupywać. Takich jest
              większość. Powiedz to ludziom dla których największą wartością jest nadzieja i
              pełne prawo do posiadania przez nich swojego mieszkania, gdzie następnie
              Jurczyk razem z SLD jednym to prawo pozostawia a właśnie tym nie.

Lokale wniesione aportem do TBSów i SCRu nie stanowią mieszkaniowego zasobu
              gminy (art. 20 ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów oraz umowa spółki SCR).
              Przekazanie tych nieruchomości ma (i miało poprzednio) na celu rewitalizację
              Śródmieścia. Mieszkańcy budynków przeznaczonych do renowacji mają trzy wyjścia:
              przyjąć lokale zamienne, pozostać jako najemca, kupić mieszkanie po remncie.
              Przegłosowanie populistycznych wykrzyków Masłowskiej spowodowałby jedynie
              zablokwanie procesu rewitalizacji Śródmieścia. Wskazane kwartały zamieszkują
              głównie ludzie biedni. Substancja mieszkniowa w tym miejscu jest katastrofalna.
              Sprzedając im te mieszkania obciąża się ich kosztami remontów i burzy koncepcję
              odnowienia Śródmieścia. Przypominam również o podatku katastralnym, który
              wykończy właścicieli z tych rejonów (tych biedniejszych). Wniosek Masłowskiej
              to krótkowzroczny populizm, nic więcej.
              • Gość: pieszy Re: po pierwsze IP: *.fnet.pl 27.05.04, 22:12
                XYZ - przecież wiesz, że "przyjąć lokale zamienne, pozostać jako najemca,
                kupić mieszkanie po remncie" to bujda, a pierwszy wariant sprowadza się do
                faktu otrzymania mieszkania w TBS z opłatą miesięczną ok. 700 zł - i o tych
                mieszkańcach mówisz, że ich nie będzie stać na utrzymanie mieszkania we
                wspólnocie w starej kamienicy?

"Przekazanie tych nieruchomości ma (i miało poprzednio) na celu rewitalizację
                Śródmieścia."- jeżeli w to wierzysz to mogę się tylko modlić w twojej intencji
                • Gość: XYZ Re: po pierwsze IP: 212.14.0.* 28.05.04, 08:49
                  To nie kwestai wiary. Obejrzyj róg Jagiellońskiej i Wojska Polskiego. No chyba,
                  że mam zwidy. Aha zapraszam tez do spacerku Bolka Śmiałego. Mieszkania w TBSach
                  przydzielane jako zamienne wynajmowane są za czynsz "miejski" nie TBSowski.
                  • Gość: pieszy Re: po pierwsze IP: *.fnet.pl 28.05.04, 21:30
                    proponuję porozmawiać ze wspólnotami, które remontują swoje budynki, zobaczyć
                    ich koszty po remoncie i porównać to z kosztami najmu w TBS (czynsze są zawsze
                    miejskie)a jeszcze lepiej zapoznać się z ofertą mieszkań nowobudowanych (czynsz
                    wraz z kredytem ok. 700 zł miesięcznie, a po jego spłacie mieszkanie staje się
                    własnością TBS).
                    zawsze za całość płaci najemca i to on powinien być właścicielem mieszkania
                    (jak wiesz ta cała bajka, że najemców nie stać na utrzymanie budynków to papka
                    dla ubogich, ale umysłowo)
                    to większy temat, temat jak ograbić kolejny raz tych, których całe życie
                    okradano w PRL

co do:"róg Jagiellońskiej i Wojska Polskiego" i inne, to proponuję wejść do
                    piwnicy tych ponoć remontowanych budynków, albo zapytać bydowlańców jaką to
                    cudowną metodą były one odizolowane od gruntu. zresztą jest tych pytań więcej -
                    za kilka lat będzie na co ponarzekać

• Gość: XYZ po drugie IP: 212.14.0.* 26.05.04, 12:58
              www.um.szczecin.pl/prawo/rada/2002/ur1192_2002.htm
              www.um.szczecin.pl/rada/radni/maslowska.htm
            • Gość: XYZ po trzecie IP: 212.14.0.* 26.05.04, 13:11

Art. 15.  ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
              ust. 3 planie miejscowym określa się w zależności od potrzeb:
              4) granice terenów pod budowę obiektów handlowych, o których mowa w art. 10
              ust. 2 pkt 8;

Art. 10.
              ust. 2. W studium określa się w szczególności:
              8) obszary, dla których obowiązkowe jest sporządzenie miejscowego planu
              zagospodarowania przestrzennego na podstawie przepisów odrębnych, w tym obszary
              wymagające przeprowadzenia scaleń i podziału nieruchomości, a także obszary
              rozmieszczenia obiektów handlowych o powierzchni sprzedaży powyżej 2.000 m2
              oraz obszary przestrzeni publicznej;
    • absztyfikant Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS 26.05.04, 11:09
      Wspolpraca czarnych i czerwonych sotni trwa. I to nie od wczoraj, wiec dziwie
      sie Waszemu zaskoczeniu.
      • ja_aska Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS 26.05.04, 11:43
        1. Jak masłowska jest z prawobrzeża (okręg nr III) to ty jesteś "głos wybrzeża".
        np Stare Miasto. Do tego jej syn startował z pomorzan.
        2. rzeczywiście to świetne zabezpieczenie dla miasta mieć po jednym mieszkaniu
        na klatce zamiast całych kwartałów.
        3. to było tylko pytani8e

Tak ty to oczywiście błyskasz jak neonówka.
    • albert_c Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS 26.05.04, 13:12
      student kto Ci to napisal? przeczytales to co ktos Ci napisal?
      nie bez przyczyny te pytanie:)))
      • Gość: XYZ Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS IP: 212.14.0.* 26.05.04, 13:15
        nie bez przyczyny te pytanie:)))

Możesz jasniej? Bo dla mnie cały ten post to bełkot;)
        • Gość: XYZ Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS IP: 212.14.0.* 26.05.04, 13:18
          radni SLD i NRS wspólnie odrzucili poprawkę klubu Od Nowa do projektu uchwały
          dotyczącej przystąpienia do planów zagospodarowania przestrzennego na terenie
          Gontynki która uniemożliwiałaby postawienie na tym terenie hipermarketów
          poprawkę poparł klub POPis i Od Nowa
          prezydent Jurczyk nie chciał przyjąć tej poprawki jako autopoprawki czyli
          zgodził się na dwa nowe hipermarkety na Gontynce
          Chodzi o to?
        • albert_c Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS 26.05.04, 13:20
          Gość portalu: XYZ napisał(a):

> nie bez przyczyny te pytanie:)))
          >
          > Możesz jasniej? Bo dla mnie cały ten post to bełkot;)

* jakis tydzien czasu Pismak, jak ma w zwyczajuz dobrym stylu i dosc
          obeszernie odpowiedzial na atak studenta, cos w stylu takim student
          napisal 'pismak ty cienaku, placa ci te czerwone swinie za wierszowke, wiec
          piszesz jak idiota', wiec Pismak mu grzecznie: 'ze student sie nie uczyl itd"
          cierpliwie mu wytlumaczyl raz jeszcze o co chodzi i troche tego wyszlo, po czym
          student mu odppwoedzial 'to z adlugie nie bede czytal, znow ci zaplacily te
          czerwone swinie'.
          no to ja sie teraz smieje ze studenta, ze on pewnie cos wkleil co od kogos
          dostal i ze nawet nie przeczytal.

XYZ, czy teraz jest jasniej?:)
          • Gość: XYZ Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS IP: 212.14.0.* 26.05.04, 13:22
            O to jak blask prawdy rozświetla mroki niewiedzy:))))
    • Gość: zorro Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS IP: 62.233.217.* 26.05.04, 18:09
      ty student nie przykładasz się do nauki, jak byś się przykładał to byś wiedział
      że głupie poprawki się odrzuca.
    • Gość: mimi Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 26.05.04, 20:06
      Względem tych mieszkań:
      Wiesz, nie 5%, tylko 10% po bonifikacie.
      Mieszkam w tym "oddanym kwartale".
      Oddali mnie jak psa razem z budą...
      Przez 2 lata czekałam, aż po złożeniu wniosku "pozbierają się do kupy" i
      wreszcie pod koniec listopada zapadła upragniona propozycja sprzedaży.
      I wiecie co?
      Była ważna przez dokładnie 10 dni, ponieważ już 4 grudnia Magazynier wstrzymał
      realizację decyzji o sprzedaży, bo postanowił oddac mnie w jasyr STBS...
      Od tego czasu, chodzę i pytam juz to w urzędzie miasta, juz to w STBS, czy mam
      wydać szmal i zapomieć, czy tez czekać dalej na zmiłowanie pańskie, bo
      oczywiście- nikt nic nie wie...
      STBS wysyła mnie po informację do Wydz. Mieszkalnictwa, a ci udają, że nie maja
      z tym już nic wspólnego...
      A wiecie co?
      W połowie stycznie dostałam , mimo wstrzymania sprzedaży, list z Wydz.
      Mieszkalnictwa, że mam sie zgłosić w celu podpisania umowy kupna...
      Gdy już tam polazłam z nieśmiałym pytaniem, czy pan Jurczyk już "uwolnił" mnie
      z niewoli STBS, to usłyszałam, że ...oni nic o tym nie wiedzą.
      Szmalec wyszedł wcześniej z lokaty bankowej, a oni mi po kilku dniach mówią;
      ach, to pomyłka urzędnika, nic sie nie stało...
      Jak to nic, a strata odsetek to pies?
      Moja skarga, leży gdzieś i gnije, choć dawno minął już urzędowy termin na
      odpowiedź...
      A ogólnie, to mogłam się już przecież do tego przyzwyczaić, ale czasem
      mnie "rusza", gdy pytają mnie o "uwagi o pracy urzędu"- ktoś je czyta?
      I tak do zaj.....a!
      Howg, skończyłam...
      Trochę mi ulżyło!!!
      Dziękuję za uwagę, do zobaczenia w urzędzie...
      • Gość: student Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 22:48
        proponuję abyś zgłosiła się do Jacyny-Witt
        wiem że ona zbiera wszelkie informacje na ten temat aby doprowadzić do
        umożliwienia ludziom wykupu tych mieszkań
        i wiem że jeżeli sprawa ta nie będzie upubliczniona to Jurczyk z Krzystkiem
        będą chcieli następne mieszkania razem z ludźmi poprzenosić do spółek
        a co bedzie z mieszkaniami w spółkach to nikt nie wie
        bo tam rządzą prezesi i nikt nie ma nad tym kontroli
        numer telefonu masz na stronie urzędu miasta
        • Gość: Ana student dobra rada IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.05.04, 09:51
          do jacyny-witt warto się zgłosić.w końcu to ona zaproponowała,by miasto dało
          jurczykowi mieszkanie w prezencie.można więc powiedzieć,że w dziedzinie
          mieszkalnictwa ma pewne osiągnięcia...
      • Gość: student Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 22:53
        i jeszcze jedno
        masz rację mimi
        5% obowiązuje przy wykupie mieszkań w całej kamienicy
        ale pocieszę cię
        wczoraj na sesji rady miasta Od Nowa poinformowało że składa projekt uchwały o
        umożliwienie wykupu mieszkań za 1% ich wartości
        mam nadzieję że radni SLD przestraszą się ludzi i przegłosują to
        jeżeli jednocześnie Od Nowa dopilnuje aby te same zasady obowiązywały w TBS i
        STBS to tylko na tym zyskasz
        • ja_aska Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS 27.05.04, 08:01
          Jak zgłoszą propozycję, że będą płacić za wzięcie mieszkania to wchodzę w to!!!
        • Gość: mimi Re: wczorajsze osiągnięcia SLD i NRS IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 27.05.04, 13:33
          Tekstu tej uchwały nie mogę się doprosić, bo ktoby dbał o taki szczegół, jak
          informacja:)
          A jeśli się nie mylę, uchwała o zmaianie dot. zmian w zasadach sprzedaży
          mieszkań "odpadła" większością głosów...
          "Dopadłam" TV Gryf niestety dopiero w momencie, gdy było głosowanie, ale nie
          wiem o co chodziło w tej uchwale, bo...żeby mieć pełną informację to trzeba
          chyba mieszkać w UM i...nie pracować, jeno "gapic się w telewizor", lub na
          stałe "podłączyć" się od mózgu do internetu :)
          Swoją drogą informacje na stronie Rady Miasta też są "troszku przeterminowane",
          bo z kwietnia...
          Gazeta W. oddz. Szczecin też pewnie zreszta uważa, że to pryszcz i zajmuje się
          informacjami typu "człowiek pogryzł psa" i trzeba zawsze zainwestować jeszcze i
          w Głos i Kurier, żeby się czegokolwiek o mieście i regionie dowiedzieć...
          Pozdrawiam
          • Gość: student do mimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 21:39
            jeszcze raz powtarzam
            skontaktuj się z Małgorzatą Jacyną-Witt 0 601 742 783
            na temat uchwały umożliwiającej wykup mieszkań obecnie należących do TBS i STBS
            na prawach komunalnych
            to ona przygotowywała tę uchwałę
            jeżeli osoby takie jak ty nie zaczną popierać inicjatywy uchwałodawczej
            dotyczącej ich bezpośrednio to nic z tego nie będzie

• piter2004 OGÓLNOPOLSKIE FORUM TBS !!! 29.05.04, 00:36
              OGÓLNOPOLSKIE FORUM TBS

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16657
            • Gość: Lex Re: do mimi IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.05.04, 13:28
              A co Panu Mimi zawiniła,panie Student,że ją do Jacyny-Wit posyłasz?Przecież
              wiadomo,że ona nigdy nikomu,w niczym nie pomogła.Interesuje ją tylko promocja
              własnej osoby.Stąd to jej krzykactwo,z którego nic nie wynika.Wszystkie jej
              akcje umarły natychmiast po ich prasowym nagłośnieniu.To osoba chora na władzę
              i do tego całkowicie niespełniona.Zawsze taka była.Wiem co mówię,bo znam ją od
              wielu lat.
              • Gość: zorro Re: do mimi IP: 62.233.217.* 29.05.04, 15:19
                mysle trzeba tu troche korekty, ona jest wogole chora, nie tylko na wladze.
                pomysl odnowy w sprawie TBS jest niewykonalny z prawnego punktu widzenia i oni
                to dobrze wiedzieli. cale zamieszanie bylo obliczone na efekt medialny
            • Gość: mimi Re: do mimi IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 29.05.04, 18:18
              Studencie byłam...i nic.
              • Gość: student Re: do mimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 18:34
                sk syństwem jest przekazywanie mieszkań do TBS razem z ludźmi
                sk syństwem jest głosowanie przeciwko umożliwieniu tym ludziom wykupu mieszkań
                na zasadach komunalnych
                sk syństwem jest krytykowanie słusznych działań dla jedynie słusznej partyjnej
                racji
                doświadczyło tego właśnie SLD w sejmie
                doświadczy też w końcu w Szczecinie
                przypominam ci Lex że Mirosława Masłowska z PiS czyli ugrupowania które
                reprezentujesz współpracuje bardzo mocno z Jacyną-Witt
                zresztą nie tylko ona
                chyba w niewłaściwą stronę kierujesz ataki
                chyba że są to twoje osobiste animozje
                podsuwam ci takie nazwiska jak Kochańska Dużyński Malanowska Jerzyk Mickiewicz
                i reszta
                jak chcesz to mogę ci dorzucić jeszcze kilkunastu pozorantów
                może zaczniemy porównywać

a ty mimi nie byłaś
                przed chwilą dzwoniłem i zapytałem
                szkoda że okazałaś się następną podpuchą z jakiegoś ugrupowania
                • Gość: mimi Re: do mimi IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 29.05.04, 18:37
                  A ty studencie mnie nie obrażaj, Byłam 03.03.2004.
                  Sprawdź teraz
                  • Gość: student Re: do mimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 19:16
                    niestety
                    ani 03 03
                    ani żadnego innego dnia
                    możesz zresztą sama potwierdzić
                    zadzwoń ty
                    nie piszę że kłamiesz
                    piszę że szkoda że to tylko podpucha
                    • Gość: mimi Re: do studenta IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 30.05.04, 12:51
                      Studecie- wkurzyłeś mnie!!!
                      O co Ci do diabła chodzi z tą podpuchą?
                      Do kogo mam zadzwonić?
                      Do Pani Jacyny-Witt, do Ciebie, do Prezydenta? I po co? Mam się Pani Radnej
                      przypomnieć?
                      Jak mam ci udowodnić, chociaż nie wiem czy warto, że nie jestem wielbłądem...
                      Do Pani Radnej zwracałam się w dwóch sprawach: opisanej w tym wątku i sprawie
                      szkoleń dla bezrobotnych, organizowanych przez PUP i ARiMR...
                      Z Panią Radną prowadzę dość jednostronną wymianę maili, o co zresztą nie mam do
                      Niej pretensji, bo wiem, że była w ostatnim czasie bardzo zajęta...i nie wiem,
                      co niby miałaby zrobić w mojej sprawie?
                      Nie chciałabym się "awanturować", ale nie lubię, gdy ktoś wątpi- ot tak sobie-
                      w moje słowo !
                      Twoje dzielenie gatunku ludzkiego na "podpuchy" i "niepodpuchy" uważam za lekko
                      paranoiczne... :)
                      Jak mówi system WINDOWS: kliknę OK, żeby wybaczyć...
                      A na przyszłość: Trochę wiary w ludzi!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka