Dodaj do ulubionych

Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojnę

04.11.11, 14:22
nie lepiej zdjecia wysyłac od razu do sadu, a SM rozwiązać?
Obserwuj wątek
    • klapouchywi Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojnę 04.11.11, 14:23
      W pełni popieram, tylko jedno ale. Dlaczego mamy odwalać pracę za SM? Tam przecież pracuję ponad 150 osób a efektów pracy brak.
      • Gość: konkretny nic to nie da, pomysł utopijny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.11, 14:51
        ..teraz pozostaje tylko kwestia udowodnienia kto faktycznie popełnił wykroczenie /właściciel, współwłaściciel, jego żona lub też mąż czy pełnoletnie acz niesforne dziecko/ roboty sporo a mandat 100 pln... Odholowywanie lawetą aut /najlepiej przez prywatną firmę aby zależało jej na skuteczności/ na specjalnie w tym celu utworzony parking, np. w okolicach os. Kasztanowego i sowita kara powinna skutecznie rozwiązać temat z parkowaniem na pasach, "martwych polach", torowiskach, skrzyżowaniach, ścieżkach dla rowerów czy tuż przed pasami dla pieszych. W Berlinie to się świetnie sprawdza. Tu nie jest ważna nawet nieuchronność kary /jak nam od kilkunastu lat wmawiają pseudokarniści i widać jaki taka idea przynosi opłakany efekt w wielu dziedzinach/ ale jej wymiar załatwi to co niemożliwe przez tyle lat. Nawet systematyczna "promocyjna" akcja karania tylko pięciu kierowców dziennie w powyższy sposób rzuci blady strach na "potencjalnych morderców pieszych" /inaczej nazwać nie można przygłupów stawiających auta bezpośrednio przed pasami/ i znacznie ukróci tego typu zachowania. Budowanie większej ilości parkingów nic nie da, bo i tak większość chce zaparkować tuż przed drzwiami swojego mieszkania czy biura.
        • Gość: sdfghjkl proponuję akcję zacząć od okolic siedziby GW IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 16:06
          Czy pan Kraśnicki jr. ma autko? Może ktoś zna numery tego pacana nawiedzonego. Chętnie za aktywistą pośmigam i porobię fotki jak to on parkuje.

Ponadto proponuję zrobić akcję jaką proponuje pan kraśnicki pod siedzibą GW - mam niedaleko - podjadę i popykam fotki redaktorkom :)
          • Gość: Paweł Re: proponuję akcję zacząć od okolic siedziby GW IP: *.globalconnect.pl 04.11.11, 22:21
            Widuję regularnie Pana Kraśnickiego na rowerze. Więc takie epitety możesz zostawić spokojnie dla swojego grona znajomych.
            Proponujesz akcję, zacznij od siebie. Każda oddolna inicjatywa mile widziana
            • Gość: Karku Re: proponuję akcję zacząć od okolic siedziby GW IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 14:06
              W sądzie mam prawo do wglądu w akta sprawy, w tym dane osobowe i adres konfidenta hehe ;)
            • Gość: asdfgsdg Re: proponuję akcję zacząć od okolic siedziby GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 06:10
              Ale jego koledzy z redakcji pewnie już nie. Ucieszą się z jazdy rowerkiem :)

> Proponujesz akcję, zacznij od siebie.

Ja się tylko przyłączam do akcji GW - więc zaczynam od proponującego ;)

• m.moskwa Re: nic to nie da, pomysł utopijny 05.11.11, 09:19
          > ..teraz pozostaje tylko kwestia udowodnienia kto faktycznie popełnił wykroczeni
          > e /właściciel, współwłaściciel, jego żona lub też mąż czy pełnoletnie acz niesf
          > orne dziecko/ roboty sporo a mandat 100 pln...

Wcale nie taki utopijny jak ci się wydaje.
          Jest na to łatwy sposób. Mianowicie stworzyć przepis zobowiązujący właściciela samochodu do określenia kto był w tym czasie w posiadaniu samochodu jeśli nie on sam. Jeśli nie potrafi ustalić kto (mało prawdopodobne), wtedy płaci on sam. Dlaczego to Policja ma się bujać z ustalaniem kto jechał samochodem, nie róbmy jaj! Taki system obowiązuje w GB, działa bezbłędnie. No chyba ze potrafi udowodnić, ze samochód został wcześniej skradziony... ;)
      • Gość: autochton Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: 217.153.6.* 04.11.11, 15:35
        a ile płacą za pracowanie zamiast Straży Miejskiej, bo może to się opłaca?
    • protest1 Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowych 04.11.11, 14:37
      Najpierw:
      1. Policzcie ruch samochodów w Centrum przed 5 laty i dziś.
      2. Policzcie liczbę miejsc parkingowych przed 5 laty i dziś.
      3. Oceńcie wydolność systemu komunikacji miejskiej przed 5 laty i dziś.

a potem, barany, wypowiadajcie wojnę ludziom, którzy w desperacji, gdy nie mają gdzie parkować, parkują byle gdzie. Choćby na chwilę, na 5 minut.
      Co w tym dziwnego, że ludzie parkują jak chcą?
      Miasto ma dostosować się do potrzeb ludzi, czy ludzie mają się dostosować do miasta, które polikwidowało setki miejsc dla samochodów w Centrum, zabudowując je centrami handlowymi, biurowcami i nakazując parkowanie wzdłuż ulic, a nie po ukosie i zupełnie nie pamiętając o kierowcach i traffic'u?
      Tępienie kierowców za parkowanie, to jest komunistyczne myślenie od d*py strony, a nie od strony potrzeb i rzeczywistego problemu z parkowaniem.
      Dziękuję za uwagę.
      • klapouchywi Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc 04.11.11, 14:45
        Sorry, mam auto i jakoś potrafię je zaparkować jak człowiek. Problemem jest to większości kierowców dupa tak przyrosła, że muszą podjechać pod same drzwi sklepu/urzędu/uczelni. To nie jest żadna desperacja tylko zwykłe chamstwo.
        • klapouchywi Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc 04.11.11, 14:49
          A co do skośnego parkowania na chodnikach to już dawno powinno zostać ono zakazane w całym mieście. Podobnie zresztą jak parkowanie na chodnikach jako takie. Prosta zasada: chodnik dla ludzi, ulice dla aut. Najwyżej przybyłoby nam więcej ulic jednokierunkowych lub miejscami zwężone zostałyby chodniki, np. tam gdzie mają one 4m lub więcej.
          • Gość: szkieletor112 Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 04.11.11, 15:38
            Dokładnie np. na Prawobrzeżu na chodniku (przy krawężnikach) zaczęto instalować metalowe/ażurowe słupki z czerwonym paskiem u góry. Proponuje to samo uczynić w centrum Szczecina a problem minie.

PS. Tylko proszę nie słupki rodzaju ''Mabo'' :).
      • ponury-spiskowiec Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc 04.11.11, 14:48
        Po trosze masz rację protest1 że miasto likwiduje parkingi albo zmienia sposób parkowania na równoległy a potem wysyła garstkę strażników na jednocześnie tysiące źle zaparkowanych aut. Tak sobie myślę że wysyłanie zdjęć tzw. gotowców do SM ma jakiś sens, tylko jedno mnie nurtuje że jeśli będzie tych fotek tysiące to ktoś je musi "obrobić" tzn. sporządzić wniosek do sądu, wysłać go itd, to znowu ubędzie strażników z ulicy (ktoś musi tą papierologię zrobić). Drugą stroną medalu są sądy, które jak zostaną nagle zawalone tysiącami wniosków o ukaranie kierowców mogą okazać się niewydolne w tej kwestii (przekroczenie ustawowego czasu na ukaranie). Tak źle i tak niedobrze...
        To tak merytorycznie z mojej strony.
      • mamoniowa303 Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc 04.11.11, 14:49
        Nie moj drogi, miasto nie jest z gumy, aby zapewniac miejsca parkingowe przede wszystkim tym, ktorym sie nie chce przejsc paru krokow, tylko blokuja chodniki, przejscia dla pieszych, sciezki rowerowe itd. Mnie jako pieszej naparwde nie interesuje, ze ktos nie ma gdzie zostawic samochodu. Chodnik jak sama nazwa wskazuje sluzy do CHODZENIA, nie trzeba byc tytanem intelektu, aby skojarzyc przeznaczenie SCIEZKI ROWEROWREJ czy PRZEJSCIA DLA PIESZYCH.
        Dlaczego miasto ma dbac o interesy tylko i wylacznie zmotoryzowanych ??? A gdzie przywileje pozostalych ???
        Wybacz cwaniaczku,ale ludzie sa sobie sami winni. Skoro na jedna rodzine czasami przypadaja trzy auta ( mamusia, tatus i dorosle dziecko) no to sorry, tzreba sie liczyc z tym, ze miejsce parkongiwe bedzie towarem deficytowym !!!
        Na osiedlu, na ktorym mieszkam, co rusz zabetonowuja kolejny trawnik, ale buractwo i tak tarasuje chodniki. Osoba pchajaca dzieciecy wozek nie ma szans, aby sie przecisnac, innicw...e zastawiaja dojscia do smietnikow.
        mam juz w przygotowaniu karteczki ze stosownym napisem przypominajacym debilnym kierowcom, gdzie nie nalezy parkowac. Moze zeskrobujac karteczke ich bezmyslne do tej pory lepetyny nawiedzi refleksja jak maja sie zachowac...
        • Gość: asdcasda piesza biedaczka IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 15:54
          Że jesteś biedna i nie stać cię na samochód - twój problem, a że ktoś ma trzy? Widać tyle mu potrzeba.

Nie każdy ma pracę stacjonarną. Ludzi w ramach pracy muszą się poruszać. Nie każdy mieszka też w zasięgu komunikacji miejskiej. Nie każdy ma możliwość poświęcania 1,5 godz. na dojazd komunikacją z trzema przesiadkami.

Chodników w szczecinie nie brakuje - brakuje natomiast parkingów. A to my ku...wa kierowcy płacimy akcyzę, za parkowanie w strefie.
          • Gość: Piotr Re: piesza biedaczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.11, 16:27
            Sprzedaj auto to nie będziesz płacił, "bogaczu"
            • Gość: gsdagsas Re: piesza biedaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 05:57
              Auto to moje narzędzie pracy bezrobotny biedaku.
              • Gość: PawelA Re: piesza biedaczka IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.11, 07:03
                Jakie tam ono Twoje? Albo firmy, albo leasingu - "pracujący" prosty człowieczku.
                Chamstwa nic nie tłumaczy, nieumiejętność używania powierzonych narzędzi też.
                • Gość: 6iury6eg5r Re: piesza biedaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 05:49
                  A jam jest sam firma - tzw. DG.

I leasingu też nie mam i kredytu na samochód.

Wiec moje ci Ono auto ... :D
      • Gość: edek Biedni kierowcy, miasto kazało im kupić samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 14:52
        Biedni kierowcy, miasto kazało im kupić samochody a teraz nie chce zamienić centrum w parking. Mało tego, korkuje jeszcze ulice komunikacją miejską.

> Miasto ma dostosować się do potrzeb ludzi, czy ludzie mają się dostosować do mi
        > asta

Miasto ma się dostosować do ludzi, czy do samochodów?
        • klapouchywi Re: Biedni kierowcy, miasto kazało im kupić samoc 04.11.11, 14:56
          Niestety miasto też dało dupy. Nie mówię to o likwidacji miejsc parkingowych czy uwalnianiu chodników ale o zachęcaniu ludzi do wjeżdżania do centrum: poszerzenie Niepodległości o kolejne pasy, zrobienie z Krzywoustego przelotówki etc. Czyli dokładnie na odwrót niż w Berlinie czy Londynie, tam zauważyli już, że miasta nie są z gumy i zaczęli wywalać auta z centrum, tworzyć strefy piesze, drogi rowerowe, inwestować w komunikację miejską etc.
          • Gość: gosc dnia Re: Biedni kierowcy, miasto kazało im kupić samoc IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 15:16
            Eee tam takie pipiduwy jak Berlin czy Londyn przy naszym Szczecinie eh...
            NIE MA PARKINGOW Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA W MIESCIE (w obrębie centrum). Jak będą to wtedy można wymyślać gigantyczne i dotkliwe kary dla debili którzy parkują wbrew pieszym, tym którzy siedzą przed kompem cały czas na forum gazety...
          • Gość: prawda Re: Biedni kierowcy, miasto kazało im kupić samoc IP: 79.175.253.* 04.11.11, 22:29
            I tu masz w 100% rację. Miasto popełnia błędy. Cała przebudowa dookoła kaskady jest wyraźnie pod auta, łącznie z cyklami sygnalizacji.
      • lonelyboy1989 Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc 04.11.11, 15:17
        Nie rozśmieszaj mnie. Wredne miasto uprzykrza życie kierowcom... budując biurowce i centra handlowe! A to ci dopiero. Mamy nie uzupełniać zniszczonej zabudowy, tylko wolne przestrzenie i place przerabiać na... parkingi, no bo się zesram.
        Są dziesiątki przykładów, że zwiększanie liczby miejsc parkingowych nie rozwiązuje problemu parkowania, a tylko go powiększa przez zachęcanie do przyjazdu samochodem do centrum. Ale nie, twardogłowy idiota będzie dalej pie...ł farmazony, że "miasto musi się dostosować do potrzeb ludzi".
        Nie kochany, to ludzie muszą się dostosować do możliwości i wydolności miasta.

Rozwiązywanie problemu braku parkowania przez zwiększanie ilości miejsc parkingowych jest jak leczenie nadwagi przez popuszczanie pasa.
        • organizacjapracy Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc 04.11.11, 21:52
          lonelyboy1989 napisał: no bo się zesram. I dalej: twardogłowy idiota będzie dalej pie...ł farmazony, że "miasto musi się dostosować do potrzeb ludzi".

Jeżdżę samochodem od kilkudziesięciu lat ,po Europie z przyjemności,po Szczecinie z konieczności. To prawda, co kwestionujesz prostacki internauto, to miasto musi się dostosować do potrzeb ludzi,nigdy odwrotnie. Do tego nie trzeba się "zes..." jak to elegancko nazywasz , do tego wystarczy myśleć i posiadać społeczną wiedzę.W przeciwnym przypadku będziesz postrzegany jako "twardogłowy idiota który dalej pier.... farmazony".A tak z ciekawości,ksywkę "lonleyboy" kto wymyślił???
          • Gość: prawda Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc IP: 79.175.253.* 04.11.11, 22:24
            To po której Europie jeździsz, że tak ci tam wygodnie? Wschodniej, tak? Moskwa? A może miałeś luz, bo tubylcy korzystają z KM? Pomyślałeś o tym?
      • cary.hiroyuki.tagawa Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc 04.11.11, 15:24
        Trza się było nie wyprowadzać z centrum, to byś nie miał takiego problemu. Nie musiałbyś stać również w korkach, bo byś na piechotę do pracy doszedł. Ale cóż, lepiej mieszkać gdzieś poza miastem w 5-piętrowym bloku i mieć ten sam problem z parkowaniem co w godzinach pracy w centrum, bo przecież wszyscy tak pomyśleli i teraz mają po 3 samochody na 3-osobową rodzinę, którymi z przedmieść muszą się do miasta dostać.

protest1 napisał:

> Najpierw:
        > 1. Policzcie ruch samochodów w Centrum przed 5 laty i dziś.
        > 2. Policzcie liczbę miejsc parkingowych przed 5 laty i dziś.
        > 3. Oceńcie wydolność systemu komunikacji miejskiej przed 5 laty i dziś.
        >
        > a potem, barany, wypowiadajcie wojnę ludziom, którzy w desperacji, gdy nie mają
        > gdzie parkować, parkują byle gdzie. Choćby na chwilę, na 5 minut.
        > Co w tym dziwnego, że ludzie parkują jak chcą?
        > Miasto ma dostosować się do potrzeb ludzi, czy ludzie mają się dostosować do mi
        > asta, które polikwidowało setki miejsc dla samochodów w Centrum, zabudowując je
        > centrami handlowymi, biurowcami i nakazując parkowanie wzdłuż ulic, a nie po u
        > kosie i zupełnie nie pamiętając o kierowcach i traffic'u?
        > Tępienie kierowców za parkowanie, to jest komunistyczne myślenie od d*py strony
        > , a nie od strony potrzeb i rzeczywistego problemu z parkowaniem.
        > Dziękuję za uwagę.
        • plosiak Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc 04.11.11, 17:00
          Pojmij w końcu, że nie każdy pracuje przy taśmie. Ja codziennie muszę się przemieszczać, po kilka razy. Komunikacja miejska z powodu opóźnień, smrodu w autobusach odpada. Nie mogę w garniturze jeździć rowerem. Nie mogę sobie pozwolić na pracę w dresach. Znam mnóstwo osób, które pracuje w usługach i mają podobnie.

Nie usprawiedliwiam idiotów parkujących przed przejściem dla pieszych, zastawiających chodniki itp. Ale skoro miasto likwiduje kolejne miejsca parkingowe - vide Rynek Sienny - to powinno zaoferować coś w zamian. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wybudowanie parkingowców. Żebym wiedział, że za sensowną opłatą znajdę tam miejsce. Dziś mogę krążyć po 15 minut i miejsc nie ma.

To, że rodziny mają więcej niż jeden samochód mnie nie dziwi. Mamy z żoną dwa - bo razem do pracy nie pojedziemy, trzeba dzieci zawieźć do przedszkola (szkoły, na zajęcia), zrobić zakupy. To jest konieczność, a nie objaw jakiegoś "bogactwa".

Równie dobrze mogę napisać, że mem gdzieś pieszych i nie powinno być żadnych przejść przez jezdnię, a jedynie przejścia nad lub pod nią. Trzeba jakoś to pogodzić, ale nie może być tak, że miasto bez żadnego zastanowienia likwiduje miejsca parkingowe.
          • Gość: turysta Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 22:07
            To jest konieczność, a nie objaw jakiegoś "bogact
            > wa".

mam pomysl.. kup jeszcze dziecku samochod, to przynajmniej nie bedziesz musial go nigdzie dowozic.. witki opadaja, ten narod jest coraz bardziej uposledzony..
          • Gość: prawda Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc IP: 79.175.253.* 04.11.11, 22:26
            "Nie usprawiedliwiam idiotów parkujących przed przejściem dla pieszych, zastawiających chodniki itp. Ale skoro miasto likwiduje kolejne miejsca parkingowe - vide Rynek Sienny"

To nigdy nie był parking, a ryneczek z którego zidiociali ludzie zrobili sobie parking.
      • blogfiles Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc 04.11.11, 15:26
        Zaparkuj więc w komisie, baranie.
      • Gość: rzepka Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc IP: *.szczecin.mm.pl 04.11.11, 19:18
        Gosciu, zart, trzeba miec chromosom bezczelnosci aby parkowac tak jak ty mowisz "na 5 minut". Wiecej nie bede pisal, bo szkoda slow
      • Gość: bleble Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 21:58
        Całkowite poparcie. To nie samowolka. To konieczność.
      • Gość: turysta Re: Wypowiedzcie wojnę brakowi miejsc parkingowyc IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 21:59
        > Tępienie kierowców za parkowanie, to jest komunistyczne myślenie od d*py strony
        > , a nie od strony potrzeb i rzeczywistego problemu z parkowaniem.
        > Dziękuję za uwagę.

nikt nie tepi kierowcow, tylko kretynow, ktorzy nie licza sie z nikim innym i maja w doopie zasady ktore czyni nas spoleczenstwem cywilizowanym.. a samochodem nikt nie kaze jezdzic.. ze masz takie hobby, nie znaczy, ze masz robic burdel w miescie.. nie ma miejsca na samochod, zostaw go tam, gdzie jest i z buta albo komunikacja miejska lub taksowka.. a do strazy miejskiej = moj szacunek macie i zapewne wielu innych osob, ktorym nie podoba sie balagan parkingowy.. o ile skutecznie bedziecie dzialac.. chyba, ze wolicie szacunek knypow, ktorych nikt nie nauczyl jezdzic.. tylko pamietajcie, ze taki ktos moze wam pozniej zaparkowac gdzies w ogrodku albo nasrac na wycieraczke albo co gorsza, rozjechac dzieciaka na chodniku, bo "on tylko na 5 minut"..
    • protest1 Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojnę 04.11.11, 15:16
      Nie ma tego problemu Berlin, nie ma Skandynawia.
      Dlaczego?
      BO SĄ LEPIEJ ZARZĄDZANE !
      I wcale nie mówię tu o restrykcjach i zamordyzmie wobec chamskich kierowców, tylko o IQ rządzących infrastrukturą. Ja chętnie przerzuciłbym się na komunikację miejską, ale podróż nią do pracy w moim przypadku to 50 minut (3 przesiadki z Warszewa do Centrum), a samochodem 15 minut. Dzień dobry piewcy ekologii i zrównoważonego transportu.
      A więc pozostaje auto.
      A więc pozostaje parkowanie.
      A więc pozostaje jeżdżenie po mieście i załatwianie setki spraw przez 8h, które zajmują wprawdzie po 10 minut w każdym miejscu, ale 20 minut szukam miejsca do parkowania w każdym punkcie.
      Pod koniec dnia mam w d*pie ścieżki rowerowe. Chcę zrobić swoje i uciekać z zawalonego autami Centrum.
      To łatwe myślenie - tępić chamstwo kierowców i w ogóle depczących trawniki.
      Ale sprawa jest znacznie głębsza. Szczecin zachłyśnięty manią wielkości (drapacze chmur itp. slajdy Floatuing Garden), zapomina o mieszkańcach i wcale nie jest dla nich wygodny do życia.
      • Gość: alternatywa Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.tktelekom.pl 04.11.11, 15:20
        To przesiądź się na rower, może będzię szybciej.
        Aha, i nie wszędzie trzeba podjechać samochodem.
        Można znaleźć miejsce parkingowe w pobliżu i dojść do wszystkich potrzebnych ci miejsc na piechotę.
        • Gość: g354fw Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 16:02
          Rowerkiem to możesz sobie do szkółki jeździć. Ja do pracy mam na piechotę 10 min. to chodzę. Ale jak muszę pojeździć po klientach to gratuluję pomysłu - w gajerku na rowerku 80 km w ciągu dnia .... najlepiej w mrozie, deszczu albo 30 st. upale...

Dziecinada.
          • Gość: Piotr Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.11, 16:28
            Robisz 80km dziennie po ścisłym centrum? Nieźle.
            • Gość: se6554tbwse Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 06:07
              > Robisz 80km dziennie po ścisłym centrum? Nieźle.

Nie - ale w centrum mieszkam i w centrum mam biuro.

A klienci po całym mieście i okolicach.

Masz jakieś rozwiązanie mądre Piotrusiu bez samochodu?
      • lonelyboy1989 Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn 04.11.11, 15:21
        Zapomniałeś napisać, że za wjazd do centrum Berlina się płaci, a stare samochody w ogóle nie mogą wjechać do centrum.

Centrum można obejść w 15 minut, nikt nie każe Ci "szukać przez 20 minut miejsca do parkowania w każdym (sic!) punkcie". W obrębie Śródmieścia i Turzynu pomiędzy oddalonymi punktami można przejechać tramwajem.
        • Gość: mariner Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 16:06
          Od kiedy placi sie za wjazd do centrum Berlina ?
          Ja jak mam cos zalatwic w centrum to parkuje w Galaxy bo to jedyne miejsce w centrum gdzie mozna znalesc miejsce do parkowania. Gdyby miasto wybudowalo ze 2 wielopoziomowe
          parkingi o dobrych lokalizacjach problem bylby na pewno mniejszy ale lepiej budowac sciezki rowerowe dla garstki fanatykow zabierajac te miejsca parkingowe ktore byly. Za pieniadze wydane na sciezki jeden taki parking mozna by wybudowac z pewnoscia.
          • lonelyboy1989 Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn 04.11.11, 20:51
            polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,8230667,Idzie_transportowa_rewolucja.html
            Przeczytaj to i możemy podyskutować. Miłej lektury.
          • Gość: prawda Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: 79.175.253.* 04.11.11, 21:50
            Pod Medicusem jest pusty parking, i co? I większość durnych kierowców zamiast tam zjechać to woli jeździć w kółko i szukać miejsca pod bramami.
            • Gość: mariner Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 10:19
              Widziales jak oznakowane sa parkingi chocby u naszych sasiadow ? Wlasnie wrocilem z Hamburga, do glowy by mi nie przyszlo zeby jezdzic i szukac miejsca jak z daleka mam duza tablice informujaca o parkingu i ilosci wolnych miejsc.
      • klapouchywi Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn 04.11.11, 15:23
        ale zdajesz sobie sprawę, że to nierealne abyś w każdym z tej "setki" miejsc miał olbrzymi parking? I że Twoje auto jest także jednym z tych które "zawalają centrum". W sumie jakbym dojeżdżał z Warszewa a później miał cały dzień jeździć po mieście to chyba kupiłbym skuter albo inny rower :)
      • protest1 Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn 04.11.11, 15:25
        Jeśli uważacie, że mamy świetną infrastrukturę i dostatecznie dużo miejsc do parkowania, to życzę miłej podróży z pracy do domów w dzisiejsze, miłe piątkowe popołudnie. Po drodze obejrzyjcie ile jest pustych miejsc do parkowania w Centrum, czekających na tylko Was.
        GOOD LUCK !
      • Gość: abc Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.euroafrica.com.pl 04.11.11, 15:31
        Jakim cudem masz 3 przesiadki z Warszewa do centrum???? Autobus do Manhattanu a stamtąd tramwaj. JEDNA PRZESIADKA! No chyba że z Warszewa do centrum jedziesz przez Police...
        • protest1 Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn 04.11.11, 15:36
          Jest taka maniera w dyskusji Polaków, że zawsze jak kończą się arumenciki na temat, to zaczynają się argumenciki ad personam. Z problemu ogólnego "tam" , schodzimy na problem "ty".
          Jak to zauważycie, to możemy podyskutować, a jak nie to przepraszam i dziekuję.
          Życzę wieeeelu miejsc parkingowych, zawsze pod ręką gdy potrzebujecie.

Trzy przesiadki są z Warszewa na Turzyn - takim oto cudem, kolego.
          • Gość: abc Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.euroafrica.com.pl 04.11.11, 15:53
            No, jeśli uważasz że Turzyn jest w centrum... Ale i tak pudło! Warszewo-Manhattan autobus. Przesiadka numer 1 na tramwaj. Dojeżdżasz do Bramy Portowej. Przesiadka numer 2 na tramwaj w kierunku na Krzekowo. Gdzie ta trzecia przesiadka, kłamczuszku??? A POZA TYM NA TURZYN JEDZIE SIĘ BEZPROBLEMOWO AUTEM, BO SA TAM LICZNE MIEJSCA DO PARKOWANIA! Więc po co dajesz takie bezsensowne przykłady swego "cierpienia"?
      • Gość: turysta Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 22:12
        czy kupujac mieszkanie na warszewie brales pod uwage, ze jest zle skomunikowane z centrum? byl jedynie zachwyt piekna okolica i spokojem? jesli tak, to sorry, ale sam jestes sobie winien.. trzeba bylo szukac chalupy w centrum..
    • ktos210 Baranki 04.11.11, 15:52
      Może zacznijmy od zabrania uprzywilejowanych miejsc bucom z UM i innym przywilejowcom? Jak sobie podejdą kilometr i zapłacą za parkowanie to może zrozumieją? Zakażmy parkowania w ogóle i zlikwidujmy samochody! PO co one nam! Autor tekstu to kmiotek i donosiciel. Bez pomysłu na tekst , a wierszóweczka leci. Żenada! Chyba przestanę czytać tego szmatławca.
      • Gość: Foto-Temida Re: Baranki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.11, 16:23
        PROSIMY O PIERWSZEGO KARNEGO KUT***ASA DLA Ktosia210. K***as dla K***asa i będzie nagroda pierwsza klasa!

Ktos210: Takis kozak to podaj numery rejestracyjne ;D Mam w domu cały stos tych naklejek!
        Czekają na takich kozaków jak Ty... ;)
        • Gość: Karny K*T*A*S Instrukcja obsługi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.11, 16:36
          Instrukcja obsługi dla sprawiedliwych posiadaczy naklejek KARNY K*T*A*S:

1. Odklej kawałek papieru chroniącego powierzchnię klejącą i zagnij ją.
          2. Zwiń naklejkę w rulonik i włóż do kieszeni, torby itd...
          3. Przygotuj sobie z 4-5 naklejek + chusteczka do szybkiego dociśnięcia naklejki do szyby.

4. Wyjdź na miasto i wyszukaj pojazdy, które definitywnie łamią zakaz parkowania.
          5. Podejdź i odklej szybko papier ochronny a następnie naklej bonusową odznakę na szybę.
          6. Trzema-czterema ruchami chusteczki dociśnij naklejkę do szyby.
          7. Oddal się od pojazdu z wielką satysfakcją, że walczysz o swoje prawa i nie robisz krzywdy
          komuś - kto ma Ciebie w d..pie.

Do zobaczenia na mieście!!! Będzie CZERWONO od naklejek na szybach!
          • Gość: Karny K*T*A*S Instrukcja obsługi II IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.11, 16:46
            Jak to działa:
            www.youtube.com/watch?v=4jNYuz3x4so
            www.youtube.com/watch?v=NTtZmGDRito
            Efekty:
            www.youtube.com/watch?v=vlhpzBKfsqU
    • Gość: anty-akcja Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.kalisz.mm.pl 04.11.11, 15:57
      BEZNADZIEJNA akcja i BEZNADZIEJNY tytuł.
      1. na południu Europy ludzie parkują jak im się podoba i gdzie im się podoba i nikomu to nie przeszkadza.
      2. Dlaczego napuszczacie na siebie ludzi?? Dlaczego jeden ma donosić na drugiego??
      3. Dlaczego używacie retoryki wojennej, dlaczego podjudzacie do agresji?
      4. Miasto jest niewydolne parkingowo. Najłatwiej jest ukarać ludzi, którzy nie są takiej sytuacji winni. Miasto powinno zadbać o wystarczającą ilość miejsc parkingowych dla mieszkańców, a nie karać swoich mieszkańców.
      5. Więcej wzajemnego zrozumienia!
      • Gość: Off Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 15:59
        Gość portalu: anty-akcja napisał(a):

> BEZNADZIEJNA akcja i BEZNADZIEJNY tytuł.
        > 1. na południu Europy ludzie parkują jak im się podoba i gdzie im się podoba i
        > nikomu to nie przeszkadza.

Np. w takim Neapolu śmieci miesiącami zalegają na ulicach i też nikomu to nie przeszkadza. A w Somalii brat z głodu wpie... swoją siostrę i też to nikogo nie obchodzi. Nie widzę tylko powodu, dla którego mielibyśmy się na nich wzorować.
        • Gość: Foto-Temida do #protest1 i anty-akcja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.11, 16:12
          Do: #protest1 i anty-akcja

Treść: NIE MA SENSU polemizować z wami. Aparaty w dłoń i urządzamy regularne polowania na wszystkich kierowców, którzy łamią przepisy. Zero litości. Zero zrozumienia.

TĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIĆ jak szkodniki.

Może wtedy i po otrzymaniu 10 mandatów nauczy się ta swołocz, że samochodów nie daje specjalnych względów a piesi, rodzice z wózkami, rowerzyści oraz osoby starsze NIE MUSZĄ schodzić na jezdnię lub przeciska się pomiędzy autem a ścianą kamienicy...

PO KIESZENI! Stać Was na łamanie prawa to PŁACIĆ! A jak nie to karnego KUT***ASA na szybę i będzie brecht na ulicy...
      • Gość: prawda Gnębienie pieszych, każdego dnia! IP: 79.175.253.* 04.11.11, 21:46
        "5. Więcej wzajemnego zrozumienia! "

Nie bądź śmieszny. O jakim zrozumieniu piszesz? O takim, że kierowcy blokują chodniki, że piesi są przyparci do ściany? W wielu cywilizowanych krajach niedopuszczalne jest parkowanie gdzie popadnie.

I kto powiedział, że musisz się pchać autem do ścisłego centrum miasta?
    • aysy.1 jestem fanem kraśnickiego 04.11.11, 16:06
      panie krasnicki jestem pana fanem. tak trzymac i pilnować tych leni.
      w lublinie widocznie rządził wtedy ktoś kto był red bull a u nas rządzi krzystek, niestety i młodzi chłopcy z kloakolicji w tym jeden z żelem na głowie.
      proszę się nie przejmować tutejszymi słowiańskimi trollami dyskutującymi,że jak za mało parkingów to mozna na 5 minut postawic auto tarasując komus wyjazd .... hej trolle ponoc sex bez całowania to nie jest zdrada podobnie jak parkowanie na zakazie to tez nie jest naruszenie naszych wspólnych przepisów i norm współzycia w jednym mieście.
    • Gość: Karol Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.univ.szczecin.pl 04.11.11, 16:13
      W Warszawie Policja zdjęcia pobiera z monitoringu miejskiego i wzywa właścicieli aut na komendę...a może u nas też się da bez korzystania ze zdjęć mieszkańców...

Zachęcam do lektury artykułu z tvnwarszawa
      www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,policja-wylapuje-quot-cwaniakow-drogowych-quot-,315887.html
      • Gość: Asa Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 16:41
        Wreszcie jakaś akcja na to chamstwo wozidup. K. już nie da się chodzić narmalnie po tym mieście. Wszędzie trzeba się przeciskać. Wypier. z chodników!
    • Gość: prawda Przeczytaj tego posta! IP: 79.175.253.* 04.11.11, 17:16
      I odpowiedz sobie na pytanie.

PO CO NAM STRAŻ MIEJSKA skoro nie jest skuteczna?

"Strażnicy wystawili 226 mandatów i udzielili 107 pouczeń. Sześć spraw trafiło do sądu."

6 miesięcy to ~180 dni. 226/180 = 1.25 mandatu dziennie.

SM wystawia JEDEN MANDAT DZIENNIE !!! To jest skuteczna Straż Miejska? Czym byli zajęci? Polowaniem na kierowców, którzy na prostej drodze przekroczyli prędkość o 10km/h??? Jeżdżeniem po mieście, aby wypalić paliwo opłacane przez podatników?
    • marysia.3.3 Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojnę 04.11.11, 17:27
      Kiedyś zadzwoniłam na SM z prośbą- czy mogliby sami, albo z pomocą policji (oni chyba mają dostęp do bazy nr rejestr.) skontaktować się z kierowcą, który kilka dni wcześniej zaparkował swojego busa na skrzyżowaniu, tak że zasłaniał całkowicie widoczność i pieszym i skręcającym kierowcom. Także dwa samochody nie mogły się minąć, bo zajmował częściowo jezdnię. Pani mi powiedziała, że jak nie stoi na pasach (fakt, brakowało jakieś pół metra) to oni nic nie mogą zrobić. Wieczorem wracam z pracy i co widzę- bus jak stał tak stoi (odjechał po 2 tygodniach), a na końcu ulicy (dzwoniąc niestety podałam nazwę ulicy) kilka samochodów miało założone blokady - samochody osobowe, zaparkowane równolegle na szerokim chodniku nie utrudniające poruszanie się pieszym, nie zasłaniające widoczności innym kierowcom.
      Do dnia dzisiejszego, nie mogę sobie wybaczyć, że przeze mnie kilku kierowców dołożyło się na toyotę dla sm.

Wg prawa budowlanego stawiając budynek mieszkalny należy zapewnić odpowiednią ilość miejsc postojowych. Kto wymyślił, że miejsca te deweloper może zorganizować w całkiem innym miejscu np. budynek w centrum, a miejsca postojowe na peryferiach. Czy to ci sami, którym miejsc parkingowych pilnuje sm?

• Gość: prawda Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: 79.175.253.* 04.11.11, 17:29
        "na końcu ulicy (dzwoniąc niestety podałam nazwę ulicy) kilka samochodów miało założone blokady - samochody osobowe, zaparkowane równolegle na szerokim chodniku nie utrudniające poruszanie się pieszym, nie zasłaniające widoczności innym kierowcom. "

BYŁ zakaz? Pewnie był! To nie parkuje się i tyle!
    • dziuwa Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojnę 04.11.11, 17:31
      Gdzie najciemniej -pod latarnią -codziennie na przeciwko Komisariatu Niebuszewo parkują samochody na pasie wyłączonym z ruchu i"nikomu to nie przeszkadza" często parkuje tam biały bus skutecznie zasłaniając ulicę jadącym z Mazurskiej do pl. Odrodzenia.
      Kiedyś wszedłem na komisariat i zwróciłem na to uwagę dyżurnego to kazał mi składać zawiadomienie bo sami nic nie mogą (raczej nie chcą)
      Wygląda że w naszym mieście policja i straż miejska działa tylko jak jest jakaś akcja ,wystarczy popatrzeć na al.Piłsudskiego jak była zmiana zasad parkowania to SM dziennie wypisywała kilkadziesiąt mandatów ,a teraz połowa parkuje na ukos i przejeżdżającym patrolom to nie przeszkadza
    • barnabus Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojnę 04.11.11, 17:35
      Też jestem ZAAAAAAAAA .
      Jednak aby do tego doprowadzić Trzeba BY Posadzić ZORGANIZOWANĄ GRUPĘ PRZESTĘPCZĄ która to wspólnie i w porozumieniu , kombinuje jak zgarnąć KASĘ.
      Miasto za Wydanie zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej pobiera opłatę , i nie przeszkadzaj MU to że nie ma FAKTYCZNEJ możliwości dokonania dostawy w ten Punkt. Kasa wzięta
      Teraz tylko dać CYNK Straży Miejskiej ,aby pilnowali dostaw \
      CZY to nie Jest działanie zorganizowanej grupy przestępczej ??????????
      Pozdrawiam .
      Szykanowany przez MIASTO

• Gość: sędzia Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.ibd.gtsenergis.pl 09.11.11, 14:00
      karać karać karać
    • Gość: poorki Re: Dosyć parkingowej samowolki. Wypowiadamy wojn IP: *.centertel.pl 09.11.11, 17:48
      Trzeba zakładać blokady i się nie certolić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka