Dodaj do ulubionych

Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM]

15.11.11, 12:36
"Jesteśmy bezradni" - tak powinno brzmieć motto policji, można by jakoś ładnie wkomponować w logo z orzełkiem.
Obserwuj wątek
    • blakkk Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] 15.11.11, 12:41
      Często poruszam się po mieście rowerem, zatem będę sie rozglądał za NIEBIESKIM SCENIKIEM NA ALUFELGACH Z WGNIECENIEM PRAWEGO TYLNEGO NADKOLA. Poinformuję także znajomych.
      • Gość: xyz Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] IP: *.c193.msk.pl 15.11.11, 18:26
        To było ponad 2 miesiące temu, sądzisz, że sprawca nadal jeździ z dowodami przestępstwa widocznymi na aucie? :/
        • Gość: gen. Italia I tak sprawa skończy się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 23:55
          ... co najwyżej mandatem za nie-wskazanie kierującego, jeżeli nie ma innych nagrań z tego miejsca i czasu na których widać twarz kierowcy.

A tak w ogóle to jazda na rowerze po polskich miastach, a zwłaszcza po wielopasmowych drogach to jakiś absurd. Może jeszcze podobnie szybkie furmanki zaczniemy lansować?
          • chavez666 alufelgi 19.11.11, 11:51
            Z filmu z autobusu wyraźnie widać, że nie są to byle jakie felgi, tylko pięcioramienne, które nie są tak popularne jak np. 6-ramienne w tym modelu... mogły być nieoryginalne, ale niekoniecznie.
            Wg mnie jakość filmu jest na tyle dobra, by coś wyciągnąć z rejestracji... nie musi to być HD w 3D, ale składając kilka zdjęć z kolejnych kadrów i biorąc pod uwagę, że czcionka na tablicach rejestracyjnych jest jednolita, dałoby się wykluczyć niektóre cyfry i litery z tablicy na odpowiednich pozycjach i wróżyć jakie to województwo lub powiat.
            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Plcarplates379v06.png
            Ponadto, samochód nie miał haka, więc np. ten odpada:
            otomoto.pl/renault-scenic-C21410109.html
    • g.r.a.f.z.e.r.o Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] 15.11.11, 12:43
      Przecież to prawie jak usiłowanie zabójstwa było, a nie tylko złamanie przepisów.

Rozumiem gdyby rowerzysta jechał w martwym polu, ale on musiał go widzieć. Potrącił i zwiał...
      • Gość: Sz. Cienka policja-w Szczecinie cienka policja! IP: *.pppoepub.vspace.pl 15.11.11, 12:50
        Zamiast pisać paszkwile do pzpn błagając o zakaz wyjazdów dla kibiców Pogoni niech się zajmą ściganiem przestępców-banda nieuków,debili i nieudaczników!Albo niech rzeczników prasowych zagonią do roboty a nie-Karczyński śmieć bierze szmal za bełkotanie przed kamerami....
    • masaladosa Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] 15.11.11, 12:51
      nie wierzę, że z takiej jakości nagrania nie można odczytać numerów na tablicach
      indolencja policji jest skandalem

w dzisiejszej wyborczej jest materiał o bomberach straszących ikeę, a w nim następujący fragment - dotyczy przy tym niewyraźnego, bardzo krótkiego fragmentu filmu:

"Maria Lubicz-Stabińska siada przy komputerze, włącza programy graficzne i godzinami próbuje powiększać, wyostrzać zdjęcie busa. W końcu na ekranie, tam, gdzie jest tablica rejestracyjna, pojawia się zarys literki "G". To województwo pomorskie."

mdosa
      • Gość: maciej Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 12:57
        umyślnie to zrobił. WIEDZIAŁ dokładnie, że go potrącił i jeszcze dodał gazu - uciekał.
        myślę, że nie będzie trudno go namierzyć.
        od dziś się rozglądam za niebieskim scenikiem.
        nie podaruję.
        • Gość: . Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] IP: *.play-internet.pl 15.11.11, 13:10
          Nie chce mi się wierzyć, że żadna z kamer miejskiego monitoringu, kamer innych autobusów nie zarejestrowała tego samochodu w sposób umożliwiający identyfikację pojazdu....
          • kacze_buty Re:może to glinarz albo żona gliniarza 15.11.11, 16:58
          • Gość: gruby Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] IP: 91.123.169.* 15.11.11, 18:12
            Stawia to pod znakiem zapytania sens takiego monitoringu.
        • mrowkon Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] 16.11.11, 09:03
          Facet na pewno już był u lakiernika i nie ma żadnych śladów na samochodzie.
          Karą nie powinno być więzienie na koszt podatników, a kilka mięsięcy pracy w szpitalu np. przy ofiarach wypadków.
          Opróżnianie i mycie basenów oraz kaczek, byłoby niezłą okazją do refleksji dla tego debila.
    • Gość: § policja to kpina IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 13:08
      poraz kolejny widać, że policja potrafi łapać tylko staruszki na przejściu dla pieszych
      • evusia123 Re: policja to kpina 15.11.11, 13:58
        Policja swoja droga,

a gdzie postawa czlowieka....,morale...
        nie za wszytsko jest odpowiedzialna Policja,
        dawno minela juz ta epoka...,
        czy moze nie zauwazyles??
      • Gość: janczar Re: policja to kpina IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 19:51
        @$:
        bo to właśnie jest w PL podstawowa działalność tych tępych bezmózgowców.!!!!!!!!

A propos: może zasięgnąć pomocy u sąsiadów w Niemczech - tam wszystko potrafią,w odróżnieniu od naszych pasożytniczych debili.!!!!!!!!!!!!
    • olchawo44 Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [straszny... 15.11.11, 13:20
      Gdyby rowerzystą był policjant - sprawca wypadku(kierowca samochodu) byłby odnaleziony w ciągu paru godzin! Ale zwykły cyklista nie zasługuje na szybką reakcję i znalezienie winnego.Bardzo smutne.
      • fogohogo Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz 15.11.11, 16:51
        na 90% policjant prowadził furę (albo wielebny)
    • hiszpan25 Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [straszny... 15.11.11, 13:34
      "- Byłem w szoku, gdy dowiedziałem się od policji, że nic nie udało im się ustalić na podstawie zdjęć z monitoringu. Mam wrażenie, że niewiele zrobili w mojej sprawie. Ręce mi opadły, kiedy poradzili, bym w piątki w porze, kiedy doszło do wypadku, wypatrywał na krzyżówce Hangarowej i Leszczynowej auta o marce renault scenic."

a czy to przypadkiem policja nie powinna zastosowac polecanej przez siebie metody na zlokalizowanie/wytypowanie sprawcy wypadku? w koncu maja do tego ludzi i srodki a na dodatek wolno im zatrzymac podejzanego kierowce do wyjasnienia czego raczej nie moze zrobic poszkodowany... oczywiscie latwiej sprawe umorzyc z powodu niewykrycia sprawcy i z glowy... poszkodowany niech sam sie martwi - byle tylko nie probowal na wlasna reke dochodzic sprawiedliwosci bo jego prokurator szybko zlokalizuje w przypadku "samosadu" na sprawcy wypadku.
    • asiakiki Film wysłać do pracowników KPSiIM na ZUT-cie 15.11.11, 13:55
      Oni przefiltrują i odczytają rejestrację.
      Przecież są odpowiednie programy graficzne i odpowiednie algorytmy przetwarzania obrazów, które z dużym prawdopodobieństwem pozwolą odczytać tablice rejestracyjne i zawęzić grono ewentualnych sprawców.
      A dalej to już tylko proste dochodzenie na drodze kolejnych eliminacji ewentualnych sprawców.
      • Gość: slash-dev Re: Film wysłać do pracowników KPSiIM na ZUT-cie IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 22:27
        albo tu: www.polcamsystems.pl
      • Gość: Fabian Re: Film wysłać do pracowników KPSiIM na ZUT-cie IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 08:19
        Pewno że są tylko jak jest jakość nagrania do d...y a taka widać jest nic nie da się zrobić
      • inzynierolech Re: Film wysłać do pracowników KPSiIM na ZUT-cie 16.11.11, 19:50
        Jeszcze do Grissoma z CSI zadzwońcie może, on wam wszystko odczyta. I jeszcze w lusterku pokaże twarz sprawcy.

Poproszę konkretnie, podać jakie programy i jakie algorytmy, albo przestać pieprzyć o czymś co się widziało w serialu w telewizorze i nie ma się o tym żadnego pojęcia.
        • Gość: Vlad.H. Re: Film wysłać do pracowników KPSiIM na ZUT-cie IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 16.11.11, 20:55
          ja uzywam avisynth'a z z wieloma wtyczkami, jest kilka ciekawych skryptow ktore moze cos pomoga
    • evusia123 Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [straszny... 15.11.11, 13:56
      Bo...polski kierowca umie przestrzegac przepisy ruchu drogowego tylko.....................
      za granica wlasnego kraju.
      Tam nikomu nie zaimponuje swoja glupota i ignorancja... a najwazniejsze ,
      ze ma bat w postaci kary w Euro!!

W Polsce da sie wszystko "zalatwic" ,bo to wciaz korupca ...wiec po co przestrzegac....
      smutne.
      • Gość: George77 Nie do końca IP: 193.29.255.* 15.11.11, 14:13
        Można być sławkiem nitrasem - pokazać legitymację europosła - i ch.... Ci zrobią.
    • Gość: George77 Jeżeli rejestracja tego imbecyla zaczyna się na ZS IP: 193.29.255.* 15.11.11, 15:14
      to sprawa powinna być prosta.
      Wystąp do Urzędu Miasta o wykaz niebieskich Renault Scenic z odpowiedniego okresu roku produkcji. Oczywiście Tobie nie wydadzą. Więc musisz kazać Policji, żeby zrobiła to za Ciebie. Byle nie tej z Dąbia, bo wydawać by się mogło, że tam Policjanci trafiają albo z łapanki, albo zsyłają ich tam karnie z innych komisariatów. Bo aż dziw bierze, że nie potrafią poradzić sobie z identyfikacją samochodu. Dokładnie w miejscu zdarzenia jest kamera (słup na górnej trasie w stronę centrum), koło sklepów przed rondem - kamera, na rondzie w Zdrojach - kamera... Chociaż na Policję i tak nie masz co liczyć.
      Zgłoś do prokuratury. Przecież ten imbecyl chciał Cię zabić. To widać na filmie. Nie ma możliwości, żeby nie widział, że jedziesz po jego prawej. W dodatku uciekał z miejsca zdarzenia.
      A co do tego "inteligenta" z Policji - niech sam weźmie się za robotę i szuka przestępcy. O tej porze ten bandyta raczej nie wracał z pracy. A jeżeli teraz czyta ten artykuł, to szybko przestanie tamtędy wracać.
      Jeżeli masz nagranie o wyższej rozdzielczości niż to, które przesłałeś na YT i do Gazety, to może coś da się odczytać.
      Powodzenia.
      • Gość: Piotr Re: Jeżeli rejestracja tego imbecyla zaczyna się IP: *.181.63.156.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.11.11, 18:14
        > to sprawa powinna być prosta.

Wystąp do Urzędu Miasta o wykaz niebieskich Renault Scenic z odpowiedniego okresu roku produkcji....

Zgłoś do prokuratury....

Jeżeli masz nagranie o wyższej rozdzielczości niż to, które przesłałeś na YT i do Gazety, to może coś da się odczytać...
        Powodzenia.

A na koniec w US poproś aby zwrócili ci zapłacony podatek bo płacisz go aby służby typu Policja były ci pomocne a jak nie są i same wysyłają cię do roboty to nie ma za co płacić - tak śadzę
        Powodzenia
        • Gość: z boku nie płać podatku na taką policję IP: *.bb.sky.com 15.11.11, 23:05
          jeden z dobrych komentarzy - 1) w Polsce nie warto płacić podatków, bo praktycznie nic się za to nie dostaje w zamian 2) kto będzie miał jaja, by zacząć cywilizować dzikusów za kierownicą?

Ja bym okroił budżet Policji przynajmniej 2x, połowa tam zatrudnionych ludzi kompletnie nie nadaje się do tej roboty. Nie wiem, kto ich kontroluje i czemu tak słabo, ale przy tej ilości sprzętu i możliwości, ci goście na "P" są przerażająco nieudolni i szkodzą mieszkańcom. Dlaczego potrącony ma pracować na policję i równocześnie odwalać za nich robotę? Policja powinna mu zapłacić za jego czas, jego stawkę, ze swoich pieniędzy. A następnym razem wziąć d... w troki i zrobić to, za co pieniądze biorą.
      • Gość: misiek Re: Jeżeli rejestracja tego imbecyla zaczyna się IP: *.internet.szczecin.pl 15.11.11, 20:35
        najpierw należałoby sprawdzić ilu policjantów lub członków ich rodzin posiada takie samochody. Zachowanie policji sugeruje próbę zamiecenia sprawy pod dywan.
        Jeżeli tak nie jest to niech policjanci podadzą szczegółowe informacje co w tej sprawie zrobili.
    • wolfgang87 Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] 15.11.11, 15:22
      Pirat? Mało powiedziane. Wg tego filmu to raczej próba morderstwa, a nie tylko wykroczenie.
    • warcislaw_1 Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [straszny... 15.11.11, 15:47
      Co za kraj, co za ludzie..
      • Gość: M Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: 78.8.105.* 15.11.11, 16:36
        Ja bym sprawdził zapis wszystkich kamer, na wszystkich drogach po których ewentualnie mógł dalej jechać kierowca samochodu. Postąpił chamsko delikatnie mówiąc i działał z pełną premedytacją. Mam nadzieję że go znajdą i zapłaci więzieniem i odszkodowaniem!
        • Gość: ee Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: *.51.classcom.pl 15.11.11, 20:14
          na dzien dzisiejszy to pewnie nie zachowal sie zapis na innych nosnikach niz z tego konkretnego autobusu - najwazniejsze to sa pierwsze dni po zdarzeniu a nie dwa miesiace..

sam jezdze na rowerze i czesto jestem traktowany jako przeszkadzajka drogowa - dlatego jesli juz sie jedzie po drodze [tym bardziej dwupasmowa] to najlepiej jezdzic prawie srodkiem pasa aby DEBILOWI za mna nie przyszlo do glowy wyprzedzac mnie 'o lakier' [a najlepsze jest to ze ogrom kierowcow mysli ze rowerzysta to bidok co go na samochod nie stac]

kiedys dalem policji nagranie z kamery sasiada [przy kradziezy] po miesiacu przyszlo pismo ze nagranie zostalo zabezpieczone, po kolejnym czasie kolejne pismo ze nic nie dalo sie odczytac
          juz w ten sam dzien policjanci sledczy [po cywilnemu] wpadli na wizje lokalna [stracilem tylko czas i musialem wysluchiwac prostackich komentarzy] - podsmiewali sie z tego ze im plytke chcialem przekazac - dobrze ze przyjeli
          • Gość: autor Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.11.11, 20:48
            Szanuję innych użytkowników drogi i jeżdżę samochodem bardzo zachowawczo, tak, żeby nikomu nie zrobić krzywdy, ale rowerzystę, który chamsko blokuje pas ruchu jadąc środkiem wyprzedzam w bardzo niebezpieczny dla niego sposób, w międzyczasie pryskam w niego płynem ze spryskiwaczy. Ewentualnie, jak nie ma możliwości wyprzedzenia to jadę kilka centymetrów za nim. Chamstwo trzeba tępić chamstwem, inaczej się nie da, bo cham po prostu nie zrozumie. Natomiast kary za sytuacje na drodze są w Polsce tak śmieszne, że nie obawiam się uszkodzić przypadkowo takiego chama.
            • Gość: whee78 Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: *.toya.net.pl 15.11.11, 23:11
              No to myślę że brawo. Szkoda gadać.
            • Gość: z boku Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: *.bb.sky.com 15.11.11, 23:18
              Z tego, co piszesz, masz duże problemy ze sobą. Jak widziałeś na filmie, gdyby ten rowerzysta nie jechał skrajem, może byłby cały i zdrowy, nie byłoby kosztów leczenia itd. Z powodu niepotrzebnej agresji na polskich drogach (sam podałeś przykłady własnych zachowań) ubezpieczenia są coraz droższe a śmiertelność nie maleje.

Ps - nie zdziw się, jak kiedyś ktoś Ci porządnie przyp... za takie niebezpieczne zachowania na drodze, te korki na mieście nie pozwalają daleko uciec, a ew. pare dni twojego "wyłączenia z ruchu" da Ci możliwość przemyśleć zasady współżycia w społeczeństwie... Ew. dowiesz się, że właśnie świadomie okaleczyłeś kogoś ze swojej rodziny lub znajomych (jeśli masz)
              • Gość: autor Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.11.11, 17:43
                Przede wszystkim jakby jechał w kasku, to miałby mniejsze problemy ze zdrowiem. Ciekawe, że odpowiedzialni motocykliści kupują kaski, żółwie i inne ochraniacze, czy rowerzyści nie mogą? Bez kasku, w ciemnym ubraniu - sam prosisz się o wypadek. Oczywiście w sytuacji na filmie kolor ubrania nie ma znaczenia, natomiast na miejscu tego rowerzysty zwolniłbym tak żeby nie jechać równolegle z samochodem. Kiedy jadę samochodem (jeżdżę osobówką) to staram się nie jechać równolegle do ciężarówki, bo jak panu coś odbije, albo nie zauważy mnie kiedy będę w martwym polu, to co mi z tego, że wypadek będzie z powodu jego błędu, skoro to ja pozostanę kaleką? Na drodze trzeba myśleć za innych, szczególnie tych w pojazdach o większej masie i tyle.

Jazda środkiem i pokazywanie innym gdzie ma się ich prawa, zmuszanie ich do snucia się w tempie roweru to oczywiście nie jest agresja. Tak jak napisałem, wyprzedzając niebezpiecznie takiego delikwenta zniżam się do jego poziomu i to wszystko. Niestety czasami tak trzeba. Nie po to jadę samochodem, żeby snuć się w tempie roweru, bo pan rowerzysta tak postanowił, poza tym nie wszędzie są korki, a część z nich powstaje właśnie z powodu takiej jazdy środkiem. Jazda na rowerze nie jest obowiązkowa i jak ktoś się boi to nie musi jeździć
                Rowerzystę jadącego normalnie, przy prawej krawędzi, wyprzedzam tylko wtedy kiedy mogę zachować od niego odstęp zgodny z przepisami, nawet jak oznacza to snucie się za nim kilka kilometrów, nawet jak mam na plecach kilka samochodów błyskających długimi, lub trąbiących. Po prostu trzeba się nawzajem szanować lub nie szanować i tyle.

Ciekawe kto mi przypie..., jak to napisałeś? Rowerzysta wywlecze mnie z samochodu? Nie wiedziałem że wozicie ze sobą nożyce do blachy. błehehe.
            • eddiemaxfaktor Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz 15.11.11, 23:22
              debil zrozumial to co drukowanymi napisano ale "Szanuję innych użytkowników drogi i jeżdżę samochodem bardzo zachowawczo"

normalnie bezcenne
            • Gość: na morona Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 23:43
              pieprznij sie w głowę moronie, napewno masz naście lat bo taki niedojrzały jesteś. Każdy uczestnik ruchu ma takie same prawa jak to zrozumiesz to znaczy że dojrzałeś
            • Gość: turysta Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: 83.168.91.* 16.11.11, 09:36
              piszesz tak, jakbys jezdzil, jak ten kierowca scenica.. a moze to ty? btw. przyjmij, ze rowerzysta ma prawo jechac srodkiem pasa m.in. przed skrzyzowaniem i na skrzyzowaniu - od kilku miesiecy sa nowe przepisy, ktore na to pozwalaja. a poza tym wsiadz na rower i sprobuj jezdzic tuz przy krawezniku, to moze nabierzesz oglady dla rowerzystow.. im blizej kraweznika jezdzisz tym wiecej samochdow wyprzedzajacych na zylete.. jesli jezdzisz tak, jak piszesz, to mam nadzieje, ze ciebie tez ktos nagra..
              • Gość: autor Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.11.11, 17:22
                Masz jeżdzić zgodnie z przepisami, nawet na rowerze. Jak się boisz, to przesiądź się do samochodu, a nie utrudniaj życie innym. Przedmówca nie pisał o jeździe przed skrzyżowaniem, tylko przez cały czas. Znam nowe przepisy, wiem, że uprawnienia rowerzystów są teraz większe, ale bez przesady. Tamowanie ruchu nie jest dozwolone. Nie po to jadę samochodem, żeby snuć się 20 kmh tylko dlatego, że ktoś się boi.
                • Gość: xyxy1024 Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: *.icpnet.pl 16.11.11, 18:17
                  PoRD Art. 16 u. 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. (...)

"Możliwie" znaczy, że jeżeli z jakichś powodów nie ma odpowiednich warunków, można jechać choćby i przy lewej krawędzi pasa.
                  • Gość: autor Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [strasz IP: 62.87.224.* 16.11.11, 20:33
                    Strach, lub chęć utrudniania wyprzedzania to trochę słaby powód tym bardziej, że:

art. 24 ust. 6 PORD:
                    6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo w celu ułatwienia wyprzedzania.

Kamerka kosztuje 500 PLN. Jaki problem zamocować sobie takie ustrojstwo na kierownicy i zgłaszać na policję tych, którzy wyprzedzają niebezpiecznie prawidłowo jadącego rowerzystę? To chyba lepsze rozwiązanie niż wkurzanie kierowców samochodów poprzez celowe i ostentacyjne utrudnianie im jazdy. Ale to w końcu wasze życie i wasza sprawa.
                    • Gość: Vlad.H. glupi sie urodziles IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 16.11.11, 20:53
                      i glupi umrzesz
                      • Gość: Tomek Re: glupi sie urodziles IP: *.ipcom.comunitel.net 17.11.11, 00:05
                        Skoro "autor" pisze spokojnie i rzeczowo to dlaczego go obrażacie? Ja się z nim zgadzam - też mnie zwyzywacie?
                        W omawianej sytuacji w 100% winę ponosi kierowca - w to chyba nikt, kto ma prawo jazdy nie wątpi. Trudno tylko określić, czy zrobił to specjalnie (wątpię - przecież uszkodził też auto), czy po prostu zagapił się, rozmawiał przez komórkę (kto nie rozmawia, niech rzuci kamieniem :-))), itp, a po fakcie spanikował i uciekł. Natomiast dalsza dyskusja zeszła na ogólny temat zachowania rowerzystów względem samochodów i vice versa. I tu mam odmienne zdanie od większości. Rowerzyści żądają, żeby zwracać na nich więcej uwagi - bardzo słusznie! Ale niech również zachowują się tak, by nie utrudniać życia kierowcom. Bo w chwili obecnej i kierowcy rowerzystów i rowerzyści kierowców mają w poważaniu (przeważnie). Liczy się własna wygoda. Ostatnia zmiana przepisów jak dla mnie jest w niektórych punktach tak głupia, że aż się wierzyć nie chce. Ktoś, kto je pisał nie zna realiów (albo jest fanatykiem rowerów/ nawiedzonym "ekologiem"). Efektem będzie zapewne wzrost liczby zabitych rowerzystów, którzy formalnie mieli rację (albo im się tak wydawało). Chyba nie o to chodzi?
                        • Gość: Vlad.H. Re: glupi sie urodziles IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 17.11.11, 00:42
                          nie pisze rzeczowo - zaklada ze rowerzysci zlosliwe i celowo utrudniaja mu jazde samochodem

rownie prawdziwe jest stwierdzenie ze kierowcy to mordercy z choroba alkoholowa

ja nie rozmawiam w trakcie jazdy - moge rzucac kamieniem (mimo ze mam zestaw glosnomowiacy w samochodzie)

jaka zamina przepisow niedorzeczna - ile cie kosztuje zwolnic do rpedkosci roweru i spokojnie ominac rowerzyste - jak zmeczy cie cie odjecie gazu, dotkniecie hamulca zeby zasygnalizowac wytracanie predkosci, ewentualne wcisniecie sprzegla i redukcja biegu? spocisz sie?

podobnie jak kolega prerezentujesz punkt widzenia w ktorym wszyscy wokol ciebie robia ci na zlosc - utrudniaja jazde samochodem - naprawde tak trudno okazac wiecej dobrej woli?

wiesz ile sil zajmuje rozpedzenie roweru? rower nie ma silnika

rowerzysci sa zabijani przez kierowcow i jak pokazuje statystyka czesto kierowcy sa sprawcami - chronienie stalowa klatka nadwozia, dysponujacy moca w granicach 100KM, z masa pojazdu powyzej tony - skoro takbardzo zle ci z rowerzystami to powinienes zabiegac o to by byly drogi dla rowerow gdzie ruch tych zlosliwych pojazdow zostanie odseparowany od ruchu samochodowego.
    • Gość: Miejscowy Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 16:39
      Abstrahując od samego wypadku, to czy nie powinno się zweryfikować w MZK i Policji sprzętu używanego do monitoringu? Po co jest instalowany system monitoringu za setki tysięcy zł jak nic nie można z tego uzyskać? Co z tego, że ktoś to ogląda jak materiał jest jakości porównywalnej z aparacikiem w komórce?
      Monitoring powinien zapewniać jakąś przyzwoitą jakoś rejestrowanego materiału. Żyjemy w takich czasach gdzie pamięć masowa jest bardzo tania, a używa się nie wiadomo jakiej kompresji obrazu i do tego rejestruje 1 klatkę/s - PYTAM SIĘ - W JAKIM CELU? Oczywiście obraz nie musi być od razu Full HD ale taki aby dało się z niego odczytać to co jest najważniejsze, czyli numery rej. czy tam twarz człowieka.
      • Gość: zdenek Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] IP: *.mtvk.pl 15.11.11, 18:08
        Co do sprzętu dobrej jakości - u nas na parkingu w pracy ktoś notorycznie rysował samochody. Zgłosiliśmy na policję, przyjechała, było oglądanie taśm z monitoringu, zaprosili poszkodowanych, sam oglądałem - oczywiście twarzy sprawcy nie dało się rozpoznać. Był też szef ochrony - na pytanie czemu taki marny sprzęt mamy odpowiedział, że pod każdą taką lepszą kamerą musiałby postawić ochroniarza, bo jak kiedyś w takie lepsze zainwestowali, to nie minął nawet miesiąc jak zniknęły.
      • zat4ra Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [FILM] 15.11.11, 19:12
        >materiał jest jakości porównywalnej z aparacikiem w komórce?

Ty chyba zartujesz. Musieles nie widziec filmu nagranego jakakolwiek nowoczesna
        komorka wyprodukowana w ciagu ostatnich 3 lat.

Moja tam na przyklad nagrywa juz Full HD. A to co w tym busie to kpina.
    • kleklektyk Pytanie brzmi: czyj to był syn, mąż, kolega? 15.11.11, 17:01
      A może kapusta? Nawet zadka panowie policjanci nie ruszyli, żeby cokolwiek ustalić, a przecież był to niewątpliwie bandycki numer. Co na to zwierzchnicy posterunkowych?
    • qazokm Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drastyczne] 15.11.11, 17:17
      Wina kierowcy auta ewidentna, zwłaszcza, ze się nie zatrzymał, ale rowerzysta też mógł - we własnym interesie!- wskazać lewą ręka, gdzie pojedzie na skrzyżowaniu. Informacji nigdy za wiele.
      • Gość: kapusta Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 17:18
        nie mógł bo nie skręcał!
        nie można wprowadzać w błąd
      • Gość: szumowina Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 17:57
        W tej sytuacji wskazanie lewa ręka oznaczało by chęć zmiany pasa na lewy a nie chęć jazdy na wprost. We włąsnym interesie powinien korzystać ze środka jezdni. Tym bradziej we własnym interesie na tak jak widać dużej i co za tym idzie ruchliwej trasie powinien być zakaz poruszania się rowerami.
        • Gość: turysta Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: 83.168.91.* 16.11.11, 09:41
          najpierw dobra alternatywa, a potem dopiero zakaz.. moze w ogole rowerzysci maja miec zakaz jazdy z lewobrzeza na prawobrzeze, bo ktos wpadl na glupi pomysl budowania 6 pasmowej autostrady nie dajac nic w zamian?
      • tia666 Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty 15.11.11, 17:59
        juz nie kombinujcie, nadmiar informacji dezinformuje, poruszal sie pasem ktorym mogl jechac prosto albo skrecic w prawo , sygnalizujac lewa reka oznaczaloby ze chce zmienic pas ruchu, sygnalizujac prawa reka oznaczolby ze chce skrecic w prawo, nie sygnalizujac jedzie prosto koniec kropka
      • Gość: Kaz Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 18:42
        A co może rowerzysta lewym uchem miał pokazać, że jedzie prosto?????? Chamskie zachowanie kierowcy auta niczego nie tłumaczy! Tym bardziej, że uciekł z miejsca zdarzenia. WYELIMINOWAĆ DZIADA ZE SPOŁECZEŃSTWA!.
      • Gość: storch Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 22:02
        wina i bandycka postawa kierowcy to oczywiste ale masz rację odnośnie dodatkowych informacji poprzez wskazanie lewą ręką. Bardzo często jeżdżę na rowerze i w kilku podobnych miejscach zawsze sygnalizuję jazdę wprost i jeszcze ...żyję.
        • Gość: turysta Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: 83.168.91.* 16.11.11, 09:45
          kiedys wskazalem lewa reka ze jade w lewo, zjechalem do osi jezdni, ale i tak zostalem wyprzedzony z lewej strony.. doszlo do sprzeczki a kierowca powiedzial, ze myslal, ze 'macham do kolegi'... odnosze wrazenie ze prawo jazdy jest wydawane zbyt pochopnie.. najpierw trzeba sprawdzac takich delikwentow pod katem roznych zachowan na drodze, ktore moga wywolac agresje, a dopiero potem zdecydowac, czy ktos zasluguje na prawo jazdy,..
      • Gość: as Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.xdsl.centertel.pl 16.11.11, 09:19
        gazokm , ty się lecz a nie opowiadaj bzdur że rowerzysta miał lewą ręką pokazać gdzie jedzie
      • Gość: Adam Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 23:12
        jaka krzyzowka? rowerzysta nie byl zobowiazany do jakiejkolwiek sygnalizacji, jezeli nawet to jak mial to zasygnalizowac? wyciagnac reke w lewo-nie, prawo-tez nie, na przod?
    • wlodzimierz.ilicz Rowerem do pracy - tanio i zdrowo! 15.11.11, 17:18
    • kordzio1 od rowerzysty z filmu 15.11.11, 17:22
      W swoim imieniu mogę podziękować za komentarze znacznej części internautów, gdyż dzięki nim pojawiają się kolejne sposoby których mogę się chwycić aby ustalić sprawcę.
      Nagranie którym sam dysponuję jest w odrobinę lepszej jakości + nagraniem z innych kamer autobusu, samochód widoczny jest także na tylnej kamerze oraz jednej z kamer z wnętrza autobusu, podczas gdy samochód go mija.
      Na dzień dzisiejszy zamierzam przekazać nagranie ludziom, którzy mogą pomóc w obrobieniu obrazu tak aby dało się z pewną dozą prawdopodobieństwa odszyfrować numery rejestracyjne samochodu, na podstawie choćby części rejestracji powinno dać się wytypować potencjalnego sprawce lub chociaż znacznie zawęzić pole poszukiwań.
      • Gość: eustachy Re: od rowerzysty z filmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.11, 17:33
        Pomijając fakt złamania prawa ruchu drogowego o pierszeństwie, to Ty nie masz lepszego miejsca do jazdy na rowerze? Nie jestem z Twoich stron, ale po znakach domyślam sie że tamtędy raczej nikt wolno nie jeździ...gratuluje pomysłowości!

btw. jako elektronik to Ci mogę powiedzieć że jak nagranie słabej jakości to nie masz szans zrobić jak w Kryminalnych zagadkach NY czy innym badziewiu i zrobić QVGA, 100 krotnego zoomu jakości HD!
        • Gość: MrHiob Re: od rowerzysty z filmu IP: *.4web.pl 15.11.11, 17:43
          Każdy, czy to rower czy samochód ma prawo się poruszać po ulicy jeżeli znaki tego nie zabraniają, więc Twój komentarz jest raczej nie na miejscu. To, że tam szybko jeżdżą o niczym nie świadczy bo każdy ma również prawo zachować ostrożność i rozglądać się. Chyba, że wyznajesz inną racje to powodzenia w życiu życzę.
          • Gość: eustachy Re: od rowerzysty z filmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.11, 18:14
            noż właśnie mam wrażenie że znaki tego zabraniają, z mapy targeo wynika że ograniczenie prędkości na tym odcinku drogi jest większe niż 50km/h.
            • Gość: MrHiob Re: od rowerzysty z filmu IP: *.4web.pl 15.11.11, 18:23
              To, że ograniczenie prędkości jest większe niż 50 km/h oznacza tylko tyle (z przepisów), że można jeździć bezkarnie po chodniku. Nie oznacza to jednak zakazu jazdy po ulicy bo żeby tak było to musi być (dodatkowo w tym przypadku) zakaz poruszania się rowerzystów a czy takowe tam jest to już pytanie do samego zainteresowanego.
              Pozdrawiam
            • Gość: gustaw Re: od rowerzysty z filmu IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 20:04
              A ja mam wrażenie, że autor tego wpisu ("eustachy") mantalnie należy do tej kategorii kierowców, która nie widzi nic złego w tym, żeby "dawać nauczki" takim rowerzystom, co to jeżdżą po ICH drodze. A respektownie icj pierwszeństwa to już byłaby ujma na honorze, o ile takowy posiadają.
              • Gość: autor Re: od rowerzysty z filmu IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.11.11, 20:55
                Pewnie to ta sama liga, co rowerzyści, którzy dają nauczkę jadąc środkiem pasa, tak jak niektórzy wypowiadający się w tym wątku.
                • Gość: turysta Re: od rowerzysty z filmu IP: 83.168.91.* 16.11.11, 09:50
                  rowerzysci maja prawo jazdy srodkiem pasa przed skrzyzowaniem i na skrzyzowaniu.. poza tym zaden normalny rowerzysta nie bedzie jechal tuz przy krawezniku, jak moze oberwac drzwiami od zaparkowanego samochodu.. pojecie o bezpiecznej jezdzie rowerem w ruchu miejskim to macie zerowe..
        • kordzio1 Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 17:44
          Na odczytanie tablicy rejestracyjnej za pomocą funkcji zoom nie liczę nawet, gdyż jest to nierealne. Liczę na to, że pikseloza występuje na zdjęciach wg pewnych znanych wzorów i na podstawie podstawowej obróbki i przepuszczeniu przez filtry da się odczytać, albo odczytać z pewną dozą prawdopodobieństwa część numerów... ewentualnie sprawca jest nielubianym przez kogoś sąsiadem i ktoś sobie przypomni, że w jego scenicu było wgniecenie w okolicach prawego nadkola.
          • mgrzemow Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 18:07
            Napisz może trochę postów na listy dyskusyjne / fora zajmujące się grafiką.

Ja bym próbował tak:

Z wszystkich klatek wyciąłbym tablicę rejestracyjną, powiększył do jednego rozmiaru dał przezroczystość = 1/[ilość klatek] *100% i nałożył na siebie.

Domyślam się, że powinien istnieć również specjalistyczny soft do tego celu.

3maj się i nie odpuszczaj. O ile spowodowanie wypadku można jeszcze jakoś zrozumieć (myślał, że zdąży, zagapił się) o tyle ucieczka z miejsca wypadku dyskwalifikuje tego człowieka całkowicie.

• zusmann Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 18:20
              Pamiętaj, kordzio, że są oprócz tablicy inne znaki charakterystyczne: naklejka z numerem rejestracyjnym na przedniej szybie, różowe pluszowe kości do gry pod przednim lusterkiem, pies z kiwającą się głową na tylnej szybie, różne naklejki itp. Coś co jest bardzo rzadkie i rzuca się w oczy sąsiadom, rodzinie, współpracownikom bandyty.
              • kordzio1 Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 18:30
                Dlatego poddawać się nie zamierzam. Oglądam sobie wielokrotnie filmik z różnych kamer licząc, że może rzuci się w oko jakiś punkt zaczepienia.
                Jak dotąd od 2 osób słyszałem podobne informacje do tego co napisał asmok6, tzn. że mimo iż nagranie nie jest szałowej jakości to przy użyciu odpowiednich narzędzi jest szansa na odczytanie tablic. Niestety dla mnie to co słyszałem to raczej czarna magia, ale podobno możliwe. Jak będzie to się zobaczy.
                • mgrzemow Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 20:19
                  Parę pomysłów:
                  1. Wrzuć wszelkie materiały jakie masz - w oryginalnej jakości, bez żadnej edycji na serwis typu filesonic.com. Zrób sobie tam konto.
                  2. Pisz prośbę o pomoc tam gdzie tylko możesz podając linka do tych materiałów. Listy dyskusyjne związane z grafiką, fora, organizacje branżowe. Może nawet namówisz czasopisma i portale branżowe do zamieszczenia ogłoszenia.
                  3. Nie ograniczaj się do polskiego grajdołka. Pisz na listy anglojęzyczne.
                  4. Może znajdziesz jakieś fora, czasopisma itd zajmujące się techniką detektywistyczną. To też może zadziałać.
                  5. Niestety musisz weryfikować zgłoszenia - nie ma problemu dorobić w phoptoshopie szczegóły których na filmie nie ma.

Internet to potęga, a ty masz mocną i łapiącą za serducho historię. Wykorzystaj to w 100%.

Powodzenia. Ja bezpośrednio nie pomogę - jestem programistą nie grafikiem. Mogę pomóc zredagować ogłoszenie po angielsku, ale sądzę, że z tym dasz sobie świetnie radę samemu.
                • meff Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 23:53
                  poproszę o kopię materiału jeśli jest w lepszej jakości niż youtube to z wyostrzeniem i wyciągnieciem szczegółów nie powinno być problemów o ile już ktoś nie rozwiązał problemu
          • Gość: mrozna Re: od rowerzysty z filmu IP: 78.8.15.* 15.11.11, 20:25
            A kierowca autobusu nie zapamiętał żadnych liter, czy cyfr z rejestracji? Ja wiem, że całej to na pewno nie, ale chociaż początek. Już samo to znacznie by pomogło.
            • macarthur Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 20:38
              zgadzam się że rowerzysta nie jest zbyt roztropny ale tu chodzi o wskazanie winy w świetle kodeksu ruchu drogowego a nie wskazywanie spryciarzy i kozłów ofiarnych
        • asmok6 Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 18:17
          Gość portalu: eustachy napisał(a):

> Pomijając fakt złamania prawa ruchu drogowego o pierszeństwie, to Ty nie masz l
          > epszego miejsca do jazdy na rowerze? Nie jestem z Twoich stron, ale po znakach
          > domyślam sie że tamtędy raczej nikt wolno nie jeździ...gratuluje pomysłowości!

A co to ma do rzeczy?

> btw. jako elektronik to Ci mogę powiedzieć że jak nagranie słabej jakości to ni
          > e masz szans zrobić jak w Kryminalnych zagadkach NY czy innym badziewiu i zrobi
          > ć QVGA, 100 krotnego zoomu jakości HD!

Bo jesteś elektronik a nie grafik :) Ma szansę. Fakt, że z pojedynczego zdjęcia nie zrobisz więcej niż na nim jest. To co widać na filmach to bajka. Po prostu jakikolwiek filtr zwiększa szum, nie da się zwiększyć rozdzielczości.
          Ale on dysponuje nagraniem wideo. Z kilku kolejnych klatek można złożyć jedną, na podstawie różnic odfiltrować szum i uzyskać więcej szczegółów niż zawiera pojedyńcza klatka.
          Algorytm podobny do robienia hdr, tylko zamiast sumować różne rozpiętości tonalne sumujesz fotki o innym rozkładzie szumu. Dużo trudniejsze niż klasyczny hdr ale jednak możliwe.

• Gość: Vlad.H. Re: od rowerzysty z filmu IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 20:24
          en.wikipedia.org/wiki/Super-resolution
          • Gość: robertcb1 Re: od rowerzysty z filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 22:36
            Ale żeby uzyskać taki efekt, to chyba trzeba złożyć obraz z kilku klatek, i wtedy algorytm uśrednia odcienie pikseli?
            • tertium-non-datur Re: od rowerzysty z filmu 16.11.11, 00:24
              Ja ze swojej strony dodam, że nawet jeśli po wszelkich obróbkach obraz nadal będzie nieostry, to można połączyć to z wykazem wszystkich tablic rejestracyjnych samochodu danej marki i koloru ze Szczecina i okolic. Załóżmy, że będzie takich tablic 100.

Rozwiązanie jest następujące:

1. Po otrzymaniu nieco ostrzejszego zdjęcia (otrzymanego z odszumienia nałożonych na siebie kilku kadrów) należałoby potraktować te zdjęcie jako wzorcowe. Powino mieć no nieco wyższą rozdzielczość niż obrazy źródłowe.
              2. Dla tych 100 numerów można przeprowadzić operacje dostosowania ich wymiarów i rozmiarów do obrazu wzorcowego (perspektywa, obrót o kąt, zniekształcenia układu optycznego, pomniejszanie obrazu itp.). Powstały w wyniku obraz powinien być tak samo rozmyty i nieczytelny.
              3. Następnie każdy tak wygenerowany obraz należałoby odjąć od obrazu odszumionego i porównać statystycznie. Najmniejsza różnica w rozmyciu, jasności piksela byłaby wtedy widoczna. Im mniejsza różnica między obrazem odszumionym a wygenerowanym sztucznie, tym większe prawdopodobieństwo, że z taką tablicą rejestracyjną mieliśmy do czynienia. I to właśnie taka tablica najprawdopodobniej daje w rozmyciu i zmniejszeniu takie, a nie inne odcienie pikseli.

Może gdzieś na świecie istnieje już taki program, a jeśli nie to trzeba byłoby napisać własny skrypt. Metoda ta jednak jest jednak bardzo pracochłonna i jest ostatecznością. Można wyobrazić sobie jej wiele wariacji i modyfikacji i każda może dawać inne wyniki... Wszystko zależy od jakości uzyskanego obrazu odszumionego. Jeśli jest ona nadal niska, to nie warto się tym zajmować. Przykładowo w wyniku można by otrzymać

tablica nr 1: 1,03%
              tablica nr 2: 0,98%
              tablica nr 3: 0,52%
              tablica nr 4: 5,37%
              tablica nr 5: 0,11%
              tablica nr 6: 7,14%
              itd.

Coś w tym stylu.
      • krwe Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 17:34
        trzymam kciuki żeby się udało tego bandytę dorwać !
      • duch_mariana Dwa pytania do rowerzysty 15.11.11, 18:07
        Pomijając bezsporną winę kierowcy, to dlaczego mając zamiar jechać prosto, odbijasz w prawo (41 sekunda filmu)? Od momentu tego manewru do zderzenia upływa około 2,5 sekundy. Ten manewr mógł zmylić kierowcę. Pytanie drugie - dlaczego w takim miejscu nie obejrzałeś się czy jakiś wariat nie nadjeżdża, tylko jechałeś na ślepo?
        • Gość: gruby Re: Dwa pytania do rowerzysty IP: 91.123.169.* 15.11.11, 18:11
          Też zwróciłem na to uwagę. Ja jak jadę na rowerze to trzymam dla siebie co najmniej metr od krawężnika. Jak się jedzie tuż przy linii to niestety kierowcy samochodów wymijają na styk i można dostać czasami zawału.
        • kordzio1 Re: Dwa pytania do rowerzysty 15.11.11, 18:24
          1. Do pracy dojeżdżałem zazwyczaj przez ul. Jana z Kolna, trzymając się na niej ok 1metra od krawężnika nie raz kierowcy mijali mnie na grubość lakieru, nie wiem czy robili to nieświadomie, czy po chamsku na zasadzie "gdzie mi się pchasz z tym rowerem na środek jezdni. Dlatego też zazwyczaj trzymałem się linii.
          2. Dla mnie było oczywistym, że jadę prosto i nigdy bym nie pomyślał, że ktoś może mi w jakikolwiek sposób zajechać drogę. Jadąc z obciążonym plecakiem, słysząc za sobą odgłosy samochodów bałbym się odwrócić, aby przypadkiem mną nie zachwiało i ktoś kto chciał mnie minąć na grubość lakieru mógłby mnie puknąć.
          Niestety, mądry polak po szkodzie, teraz mogę co najwyżej myśleć co by było gdyby.
          • Gość: no_pis_no_cry Re: Dwa pytania do rowerzysty IP: *.4web.pl 15.11.11, 21:24
            1. I dlaczego nie nauczyło Cię to, że rower nie jest najlepszym pojazdem do poruszania się po takich drogach? Ja jak poruszam się w takich miejscach rowerem ZAWSZE jadę chodnikiem. Mam gdzieś, czy jest to zgodne z prawem - tu chodzi o moje bezpieczeństwo. Niestety jest jak jest - póki nie będzie odpowiedniej infrastruktury rowerowej takie rzeczy będą się zdarzać. Uważam, że rower w ogóle powinien mieć zakaz poruszania się po drogach, tak samo jak hulajnoga czy deskorolka. Co z tego, że prawo jest takie a nie inne, jak potem leżysz w szpitalu i szukasz sprawcy na własną rękę ;)
            Mimo wszystko trzymam kciuki i życzę powodzenia!
            • Gość: rowerzysta bezrobotni policjanci IP: *.bb.sky.com 15.11.11, 23:30
              widzisz, a ja dostałem całkiem spory mandat - 400 zł za to, że zamiast jechać ruchliwą 2-pasmową drogą, pojechałem boczną, totalnie pustą uliczką, niestety było to pod prąd i napatoczył się samotny radiowóz z nie mającymi nic do roboty policjantami (może byli naćpani, gdyż długo rozstrząsali kwestie "zagrożenia w ruchu lądowym" na ulicy, którą żaden inny pojazd w tym czasie nie przejechał - ale fakty są takie, że rowerzysta w Polandii ma przerąbane)
            • tertium-non-datur Re: Dwa pytania do rowerzysty 16.11.11, 00:37
              Ja też staram się jeździć chodnikiem. A przyjęcia mandatu po prostu bym odmówił i w sądzie uzasadnił swoje postępowanie.

Jeśli muszę już jechać ulicą i potrzebuję skręcić w lewo, to gdy jest duży ruch najpierw zjeżdżam na chodnik i przeprowadzam rower przez pasy... Stanie na środku skrzyżowania jest zbyt niebezpieczne. Z prawej i lewej omijają mnie samochody... Można też stanąć tak, by nie mogły mnie omijać te z mojego pasa ruchu. Ale w trakcie skrętu komuś z tyłu możne się bardzo spieszyć i zacznie wyprzedzać inne samochody. Nie raz były już takie wypadki, że rower skręcał w lewo, a samochód wyprzedzał na skrzyżowaniu... Śmierć rowerzysty na miejscu. Także chociaż mam prawo skręcać w lewo, to zwykle z niego nie korzystam. Dla bezpieczeństwa.
          • Gość: Ktoś Re: Dwa pytania do rowerzysty IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.11, 15:01
            Sprawdź Scenica przy Swojskiej 12. Pewnie będzie tam stał do rana.
      • voytexbezportek Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 18:33
        Mogles jednak troche bardziej defensywnie jechac i przewidywac. Ja w takich miejscach przewiduje, ze facet jadacy za mna to albo idiota albo pirat i ze napewno bedzie mi zajezdzac. Czy jechales w kasku ? Niewatpliwie to wina faceta. Juz nie tylko za to , ze cie potracij ale za to , ze sie po wypadku nie zatrzymal, powinien sidziec w wiezieniu.
      • 33qq Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 18:49
        może też by pomogło , który z funkcjonariuszy lub ich współmałżonków posiadał tego dnia taki samochód?
      • Gość: grafik a mnie ciekawi to IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 19:10
        Zastosowalem "edge detection":

imageshack.us/photo/my-images/171/platex.jpg
        Czy to zagraniczne rejestracje maja takie pionowe emblematy w tablicach?
        • Gość: > Re: a mnie ciekawi to IP: 178.73.49.* 15.11.11, 19:35
          Tak, szwedzkie. Pewnie GPS powiedzial w ostatniej chwili.
          • Gość: ezomir Szwedzkie tablice IP: *.sdn-bng-11.adsl.virginmedia.com 15.11.11, 19:56
            bjb.w.interia.pl/UE/TablEur.htm
            • Gość: robertcb1 Re: Szwedzkie tablice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 20:24
              Niekoniecznie.
              Mi to wygląda na zapis w formacie 2 znaki, spacja,4 lub 5 znaków.
              np. AB 1234, AB 12345
              Najprawdopodobniej pierwszy człon numeru składa się z dwóch znaków.
              • Gość: ezomir Re: Szwedzkie tablice IP: *.sdn-bng-011.adsl.virginmedia.net 15.11.11, 22:18
                Gość portalu: robertcb1 napisał(a):
                > Niekoniecznie.
                > Mi to wygląda na zapis w formacie 2 znaki, spacja,4 lub 5 znaków.
                > np. AB 1234, AB 12345
                > Najprawdopodobniej pierwszy człon numeru składa się z dwóch znaków.

Zgadzam sie. Na Szwedzkich tablicach "pasek" jest na srodku, na tym zdjeciu po "edge detection" jest po 2 pierwszych znakach. Moze to nie zaden pasek tylko po prostu spacja.
                • Gość: robertcb1 Re: Szwedzkie tablice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 22:34
                  Najlepiej tu widać:

img6.imageshack.us/img6/3884/81591137.jpg
                  Myślę że pierwsza litera to może być Z
                  • Gość: slazak Re: Szwedzkie tablice IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 22:48
                    Czyli Z-achodniopomorskie? To ci niespodzianka!
                  • tom.gorecki Re: Szwedzkie tablice 16.11.11, 07:37
                    ZS, a jakie ma mieć w zach-pom w okol. Szczecina.

Milicji się nie chce, bo się narobią a konkretnego dowodu nie ma. Sądy już nie te, co kiedyś, nie boją się być bardzo niezawisłe (od poborów, dorabiając na boku) a i pemaciejowatość u nich wysoka: swoich nie ruszą...
      • Gość: ee.e..e.ee Re: od rowerzysty z filmu IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 19:12
        To się w pale się nie mieści!
        Na nagraniach z ronda i przy biedronce nie widać w którą stronę pojechał na rondzie?
        Wtedy jeszcze Struga byłą otwarta i przez zdroje przechodził ruch głównie lokalny więc jest duże prawdopodobieństwo że bydle mieszka gdzieś w pobliżu.
        • miostatyna Re: od rowerzysty z filmu 15.11.11, 20:17
          może nie dojechał do ronda ! Wcześniej zawrócił przy stacji BP i pojechał estakada w kierunku centrum? Na estakadzie jest kamerka monitorująca może tam gnoja uchwycili? Życzę powodzenia :)
          • Gość: xxx niestety IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 21:04
            przeciez nikt tych nagran nie trzyma przez 3 miesiece.
        • q-ku na pewno było nagrane ale policja ma to w d.. 16.11.11, 00:59
          niedawno mnie poważnie okradziono, wraz z kilkoma innymi osobami w hotelu. Policja nawet nie próbowała przejrzeć nagrań z monitoringu. Komu by się chciało. Pozdrawiam "pracowitą" krakowską policję
      • Gość: robertcb1 Re: od rowerzysty z filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 19:44
        Udostępnij publicznie wszystkie nagrania i zdjęcia jakie posiadasz.
        W oryginalnym formacie, wrzuć pliki na serwer i podaj do nich linki,
        bez żadnej kompresji (a taką stosują serwisy typu youtube.)
        Najlepiej spakuj wszystko rarem, i wrzuć jako jeden plik,
        wtedy na bank serwer nie obniży jakości.
        Umieść posty na forach związanych z grafiką komputerową i fotografią.
        Możesz umieścić także tutaj.
        Jest dużo ludzi, którzy mają sporą wiedzę w temacie odczytywania informacji na granicy rozdzielczości ze zdjęć lub filmów.
        • kordzio1 Pliki z nagrania w formie źródłowej 15.11.11, 20:02
          www.sendspace.pl/file/42f5222d3a7935a6dd6b0a7
          www.megaupload.com/?d=KOO7YY96
          Link do archiwum zip z wieloma stopklatkami i zgranym nagraniem, nagranie jest w formacie xba i program który jest dołączony do nagrania nie daje możliwości eksportu do innego formatu, więc zgrywane to jest za pomocą snagita
          • Gość: robertcb1 Re: Pliki z nagrania w formie źródłowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 20:17
            nie można pobrać.
            wrzuć na ten serwer
            www.speedyshare.com/
          • Gość: Vlad.H. Re: Pliki z nagrania w formie źródłowej IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 20:23
            wrzuc na ktorys z FileSonic.com FilePost.com Wupload.com - ja mam problem z pobraniem tego z linkow ktore podales.
      • Gość: Vlad.H. wystaw gdzies fragmenty tego filmu IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 20:14
        moze uda sie cos zrobic z tym materialem - eustachy moze jest elektronikiem ale nie wie ze jest cos takiego jak super-resolution (oczywiscie w tej chwili trudno powiedziec czy cos z tego bedzie)
        • kordzio1 poprawione linki 15.11.11, 20:35
          Właśnie wrzuciłem na rapida i speedyshare
          rapidshare.com/files/3395563599/nagranie_i_stopklatki.zip
          speedy.sh/fFWBP/nagranie-i-stopklatki.zip
          • Gość: Vlad.H. Re: poprawione linki IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 20:58
            sciagam z rapid'a - pobawie sie tym filmem - jak mowie po filmie na YT brakuje mi jednej klatki - nie wiem czy codec w rejestratorze z autobusu zostal przeciazony czy moze ktos jednak edytowal film - jak dla mnie nawet czesciowa znajomosc numeru plus typ pojazdu i jego kolor umozliwalby zawezenie listy potencjalnych sprawcow - po raz kolejny potwierdza sie tez pasywnosc i pozoranctwo policji.

Oczywiscie nie bede skladal zadnych deklaracji ale postaram sie posiedziec przy materiale, jesli pozwolisz to bede prosil tez o pomoc ludzi bardzo mocno siedzacych w technologi video i DSP.
            Mam nadziej ze choc czesciowo uda sie cos zobaczyc.

I juz gorzka uwaga na koniec - okazuje sie rejestratory w pojazdach ZDiTM nie na wiele sie zdaja (to dziwne bo dostepne sa juz na rynku rejestratory HD oferujace wysoka jakosc), nie mozemy liczyc na pomoc policji - chyba kupie lyzke do opon.
            • kordzio1 Re: poprawione linki 15.11.11, 21:08
              Oczywiście za jakąkolwiek pomoc będę naprawdę wdzięczny, nawet odczytanie jednej lub 2 cyferek pomoże w odnalezieniu sprawcy, podejrzewam, że znając 2 cyfry, kolor i model pojazdu da się zawęzić liczbę pojazdów do co najwyżej kilku.
              Po 24 godzinach od wrzucenia tego nagrania do sieci już czuję większe zainteresowanie niż po 2 miesiącach "leżenia" tej sprawy na komendzie.
              • Gość: turysta Re: poprawione linki IP: 83.168.91.* 16.11.11, 10:06
                pewnym sposobem na odczytanie numeru jest tez, aby kazdy zainteresowany przeslal ci numer, jaki mu sie wydaje, ze widzi.. w ten sposob mozna odrzucic skrajne znaki i zawezic krok poszukiwan.. majac taki domniemany numer udac sie tam, gdzie posiadaja dane na temat pojazdow i sprawdzic, czy nic nie pasuje.. jest marka, jest kolor samochodu, nie trudno bedzie znalezc reszte majac domniemany numer.. czego zycze..
              • Gość: gal Re: poprawione linki IP: *.static.espol.com.pl 16.11.11, 12:01
                mi udało się odczytać tylko, kawałek rejestracji: [ZS ....7]
                może ktoś jest w stanie odfiltrować więcej.
                • Gość: robertcb1 Re: poprawione linki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 13:47
                  A jak to odczytałeś, zwłaszcza tą 7?
                  Możesz pokazać wynik końcowy obróbki obrazu, filtrowania, nakładania klatek?
                  Jeśli byłaby pewność że jest to ZS ...7 to to by wystarczyło, sprawca jest praktycznie namierzony.
                  Wątpię by było zarejestrowanych kilka takich modeli scenic w takim kolorze z rejestracją o jakiej piszesz.
                  Tylko czy policji bedzie sie chciało d... ruszyć.
          • Gość: Vlad.H. Prawie ok IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 21:05
            ale

czy mozesz wystawic gdzies oryginal - avi skompresowane jest codec'iem CRAM (ktory pochodzi poczatku lat 90) a to naprawde dramat, rowniez jpg nie pomaga w klatkach - potrzebne jest zrodlo bez rekompresji, jesli trzeba bedzie zrzucac poklatkowo to sobie pozrzucam
            • kordzio1 Re: Prawie ok 15.11.11, 21:13
              Film ze źródła mam w formacie xba, program który został załączony do źródła PCPlayer nie daje możliwości wyeksportowania do innego formatu, całe nagranie zajmuje 1,5giga gdyż zawiera godzinne nagranie z wszytkich kamer pojazdu
              • Gość: Vlad.H. Re: Prawie ok IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 21:20
                Sprobuj to jakos podzielic i wystawic na sieci - posciagamy - napewno w takim stanie nie da sie nic z tym zrobic - za duzo informacji ktorej i tak jest malo tracone jest w procesie kompresji.
                Tu naprawde bedzie sie liczyl nawet subtelny odcien piksela - klatek jest malo to jeszcze pogarsza sprawe...
                • Gość: stefek mucha Re: Prawie ok IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 21:26
                  I nic z tym nie zrobisz:

forum.videohelp.com/threads/272908-Can-I-convert-an-xba-%28video-file%29-to-another-format
                  To jest format wlasny producenta sprzetu. W dodatku chroniony haslem specyficznym dla kazdej instalacji.
                  • Gość: Vlad.H. Re: Prawie ok IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 21:34
                    spodziewalem sie tego - ale tu chodzi o mozliwosc zrzucenia klatek - jesli juz koniecznie to niech to bedzie kompresowalny bezstratnie format png z 24 bitowym kolorem a nie jpg
                    • Gość: stefek mucha Re: Prawie ok IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 21:36
                      zgadzam sie, ja bym napisal bezposrednio do producenta sprzetu. Bo w miejscowym zakladzie komunikacji miejskiej moga nie wiedziec jak to zrobic.
                      • Gość: Vlad.H. Re: Prawie ok IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 21:39
                        poszkodowany ma film zrodlowy i player - trzeba zgrac po prostu klatki z ekranu (np jakims programa do zrzucania screenow)
                        • Gość: stefek mucha Re: Prawie ok IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 21:46
                          Czy aby na pewno? Z tego co czytalem nie mozna playera tak sobie rozpowszechniac, bo z tym wiaze sie polityka prywatosci zapisanych danych.
                          • Gość: Vlad.H. Re: Prawie ok IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 21:58
                            poszkodowany sam o tym pisze - dysponuje plikiem z rejestratora - wielkosc ok1,5GB oraz plaerem d jego odtworzenia - ja potrzebuje wszystkie klatki na ktorych widac samochod nawet jesli nie sa one zbyt czytlelne, potrzebuje je w bezstratnej kompresji i najlepiej nie obrabiane tj np w orginalnym rozmiarze albo2x albo 4x wiekszym - najlepiej 1:1 png 24 bity
                            • Gość: stefek mucha Re: Prawie ok IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 22:01
                              Widocznie dostal to pollegalnie - mniejsza o to.
                          • Gość: robertcb1 Re: Prawie ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 22:01
                            Chodzi o zrobienie zrzutów ekranu i zapisanie ich jako pliki graficzne, najlepiej jako bezstratne PNG 24 bit lub BMP 24-bit.
                            Co do materiałów w ZIPie to najlepszy jest chyba screen 6.jpg.
                            Możliwe, że pierwsza litera numeru to "Z" porównanie z 7.jpg i 8.jpg narzuca trochę taki właśnie kształt.
                        • Gość: stefek mucha Re: Prawie ok IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 21:57
                          Zdaje sie ze tu jest duzo informacji:

www.tspace.co.uk/pdf/timespace-pclinksuite.pdf
                          np to o czym mowimy:

File > Export Image – Exports the currently selected camera view as a Windows Bitmap or JPEG to a location specified by the user.
                          • Gość: Vlad.H. Re: Prawie ok IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 21:59
                            dla mnie moze byc BMP (windows bitmap) byleby byl 24 bity
                            • kordzio1 Re: Prawie ok 15.11.11, 23:39
                              gdybym mógł prosić o jakiś prywatny adres e-mail, jestem w stanie zgrać to na jakiś serwis hostingowy i zrzucić oryginał. Znając wspaniałość naszego prawa wolę tego nie wrzucać na ogólnodostępne forum, ponieważ gdyby znalazł się ktoś oburzony tym, że jego wizerunek w autobusie upowszechniam to policja nie miałaby problemu z odnalezieniem mnie. Program daje możliwość eksportu do bmp oraz jpg, jutro od razu po pracy mogę zgrać wszystkie stopklatki na bmp i wrzucić także na serwis hostingowy, spakować i klatki umieścić tu
                  • tom.gorecki Re: Prawie ok 16.11.11, 07:43
                    Gość portalu: stefek mucha napisał(a):

> I nic z tym nie zrobisz:
                    Taaa, da się, ale producent nie zechce pomóc. O ile nie jest z cywilizowanego kraju. Może warto napisać?

> To jest format wlasny producenta sprzetu. W dodatku chroniony haslem specyficzn
                    > ym dla kazdej instalacji.

Nie chciałoby im się robić "własnego" - to pewnie zwykły format a kluczem jest "hasło" - pewnie typowy kodek + drm.
              • Gość: robertcb1 Re: Prawie ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 21:23
                Więc zrób stopklatki (printscreen) z tego oryginału z ujęć gdzie jest ten scenic, i wklej i zapisz np. w paincie, ale tylko jako format nieskompresowany, najlepiej mapa bitowa 24-bit.
            • Gość: slash-dev Re: Prawie ok IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 21:17
              mysle, ze naiwnoscia jest sadzic ze wideo w autobusach jest nagrywane bez kompresji. Wowczas jedna godzina nagrania zajmowalaby kilkadziesiat GB.
              • Gość: robertcb1 Re: Prawie ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 21:27
                I to by wystarczyło.
                Godzina nagrania, przy czym najstarsza część jest ciągle nadpisywana, w ten sposób kamera nagrywa non stop.
                Dysk powiedzmy 500 GB to jeszcze by pewnie zmiescil godzine nieskompresowanego nagrania HD.
                • Gość: slash-dev Re: Prawie ok IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 21:33
                  I zaraz po wypadku musisz recznie zatrzymac nagrywanie, tak (by nie nadpisac)?
                • Gość: Vlad.H. Re: Prawie ok IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 21:41
                  wiekszosc nowoczesnych recorderow uzywa h.264 klatek I i jakosc jest bardzo dobra ale naprawde z tego co jest trzeba bedzie wycisnac jak najwiecej.
                  moze skupmy sie na tej sprawie bez za duzego OT
                  • Gość: stefek mucha Re: Prawie ok IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 22:00
                    Export do h.264 jest mozliwy. Zobacz strone 20 instrukcji, ktora znalazlem. Pytanie tylko czy oni maja te sama wersje softu.
                    • Gość: Vlad.H. ale h.264 nie jest dobry IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 22:06
                      mala prosba najlepiej zeby poszkodowany zainstalowal w windows lags.leetcode.net/codec.html lub podobny codec video wspierajacy bezstratna kompresje video, dobrze jesli codec bedzie mial mozlsiwosc eksportu RGB i YUY2 - prosilbym wtedy o wyeksportowanie 2 razy tego samego fragmentu - raz w RGB a za drugim razem w YUY2 i wystawienie takiej paczki na jakims ogolnodostepnym miejscu.
                      • Gość: Vlad.H. wielka prosba IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 22:14
                        aaaa, wielka prosba - widze ze mozna odfiltrowac polobrazy - niech one zostana (opcja "filter odd field" ma byc nieaktywna), za to mozna nie dorzucac "include audio" nieaktywna
              • Gość: Vlad.H. Re: Prawie ok IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 21:31
                jest kompresja i jest kompresja - w autobusach zapewne zaimplementowany jest MJPEG bo scalone codec'i sa tanie i latwo dostepne
                • Gość: slash-dev Re: Prawie ok IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 21:34
                  nie, to jest wlasny format stworzony przez producenta sprzetu do monitoringu.
                  • Gość: Vlad.H. Re: Prawie ok IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.11.11, 21:42
                    uwierz mi - producent to tylko zaszyfrowal ale nie robil specjalnego codeca bo mu sie to nie oplaca - poza tym dyskusja dryfuje mocno OT
    • lukki69 Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drastyczne] 15.11.11, 17:54
      masakra.kierowca sceniika to jakis szmaciarz...no ale jak rozdaja prawo jazdy na prawo i lewo byle łajzie to potem w wekkeng ginie po kilkanascie osób...Jest grupa ludzi,która wogóle nie powinna siadac nawet na przednim siedzeniu w aucie a jezdza duzymi suvami czy innymi 3krotnie za duzymi dla nich samochodami.Motoryzacyjnie jestesmy wrecz komiczni:))
      • Gość: gruby Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: 91.123.169.* 15.11.11, 18:09
        Rozdają na prawo i lewo prawo jazdy? O jakim kraju piszesz? Chyba nie o naszym bo uzyskanie prawa jazdy jest absurdalnie uciążliwe w porównaniu z pozostałą większą częścią świata.
        Problemem w Polsce jest przyzwolenie na szaleństwo na drodze i nie zmieni tego nawet 300 godzinny kurs na prawo jazdy.
        • Gość: franko Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.60.citypartner.pl 15.11.11, 18:24
          Sądze że chodzi o to, że brakuje badań psychologicznych kierowców. Cała masa nadpobudliwych świrów, niedojrzałych emocjonalnie czy wręcz chorych psychicznie (historia z kobietą wyzywającą policję) dostaje prawo jazdy i mamy takie statystyki wypadków jakie mamy.

Sam egzamin w żaden sposób nie sprawdza czy dany osobnik powinien/nie powinien jeździć. Sprawdza jedynie stopień wykucia danej trasy egzaminacyjnej.
    • Gość: KR co za debil jeździ na rowerze po ulicy jak był IP: *.multi-play.net.pl 15.11.11, 18:36
      chodnik? za brak wyobraźni zapłacił zdrowiem.
      • Gość: Piotr Re: co za debil jeździ na rowerze po ulicy jak by IP: *.static.espol.com.pl 16.11.11, 11:10
        Sam jesteś debil. Chodnik jest dla pieszych, rower to pojazd i jego miejsce jest na ulicy/ddr.
    • 33qq Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drastyczne] 15.11.11, 18:46
      Dolary przeciw orzechom, że milicja zrobiła wiele

... by pomóc swojemu koledze
      • Gość: budegac Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.180.27.138.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.11.11, 19:21
        Zawsze jeżdżąc na rowerze rozglądam się często dookoła siebie, nawet w celu sprawdzania, czy nie ma za mną rowerzysty, który chciałby mnie wyprzedzić- ale w sytuacji, jak na filmiku byłbym bezradny.
        Nie byłoby lepiej jechać chodnikiem w tym wypadku, bo rowerzysta musiałby najpierw przedzierać przez przystanek z ludźmi, a potem odjeżdżać tym chodnikiem gdzieś na prawo wzdłuż przecznicy, chociaż zmierzał na wprost.
    • Gość: M Re: kopanie po głowie przechodniów im lepiej wych IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.11.11, 18:46
      Tak jak już pisałem wcześniej, przejeźdź się tą drogą gdzie pojechał Scenic. Może po drodze zobaczysz jakieś kamery. Może po drodze była jakaś stacja paliw, albo parking przed sklepem gdzie kierowca pewnie się zatrzymał aby z ciekawości sprawdzić co się stało z autem. Na takich parkingach lub stacjach paliw są kamery. Mówię Ci przejdź się przypuszczalną drogą po której mógł poruszać się sprawca.
    • guanabanana Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drastyczne] 15.11.11, 18:56
      mam nadzieję, że uda ci się namierzyć tego sukinkota!!!! pisz czasem, czy coś się posunęło w tej sprawie do przodu!
    • marti-32 Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drastyczne] 15.11.11, 19:04
      sorry, ale przy tej technice komputerowej, którą dysponuje policja i tablic nie zobaczyli wyostrzając obraz na stop-klatce? żenada!
      • Gość: Goździkowa... Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.netcologne.de 15.11.11, 19:19
        Co za kretyn (rowerzysta). Wjechać na drogę szybkiego ruchu rowerem?
        Trzeba być wariatem. Przecież obok jest chodnik czy też ścieżka rowerowa.
        Widziałem raz wariata w Niemczech, na A-3, który jechał maluchem z pralką
        na dachu. Przed nim i za nim radiowóz policyjny.
        Polak potrafi.
        Ciesz się głupku, że żyjesz.
        • Gość: whee78 Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.toya.net.pl 15.11.11, 23:25
          sam jesteś kretynem, jeśli nie ma tam znaku zakazującego rowerem można poruszać się rowerem po takiej drodze, polecam lekturę kodeksu drogowego. Inna sprawa że znając poziom zidiocenia i zdziczenia polskich kierowców że nie jest to najrozsądniejsza opcja i lepiej wybrać chodnik (o ile się nam nie spieszy).
      • Gość: tomo Re: Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drasty IP: *.compi.net.pl 15.11.11, 19:34
        Za dużo durnych filmów kryminalnych. "Wyostrzyć" dobry żart.
    • dorciska proponuję umieścić to również na facebooku 15.11.11, 19:10
      Jak wyżej.
      Nie ukrywajmy, w tej chwili jest to dość popularny środek masowego przekazu informacji.

Może ktoś coś widział, ktoś coś słyszał..

Zaszkodzić bardziej już chyba nie można... A nóż widelec to pomoże...
    • tadestades Bezkarny kierowca potrącił rowerzystę [drastyczne] 15.11.11, 19:12
      Aż się boję pomyśleć, ze to był nieoznakowany samochód policyjny....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka