Dodaj do ulubionych

12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głosujcie

17.11.11, 06:49
Gazeta powinna opublikować artykuł "12 sposobów na pozbycie się samochodów z Deptaku (sic!) na Kaszubskiej.

--> Szczecin Blog - wiedz, że coś się dzieje
Obserwuj wątek
    • Gość: eee Spacerniak jest ok. Uzywanie nazwy Deptak IP: *.pl 17.11.11, 07:38
      dla parkingu byłoby śmieszne.
      • zed.1 Re: Spacerniak jest ok. Uzywanie nazwy Deptak 17.11.11, 09:09
        Głupie te nazwy tak samo jak i cały ten konkurs.
        • Gość: zgodny Re: Spacerniak jest ok. Uzywanie nazwy Deptak IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 18:58
          100% zgodności!
    • Gość: KingD To jest deptak? IP: *.szczecin.mm.pl 17.11.11, 09:40
      Brakuje pozycji "parking" "plama oleju". Kto to nazywa deptakiem?
      • warcislaw_1 Re: To jest deptak? 17.11.11, 09:48
        to jest dreptakoparkingciecinskidlamenelawkoszulce.
    • danutadom Dla mnie to: "Mała Kaśka" 17.11.11, 11:30
      "Mała Kaśka". Swojsko, sympatycznie i niepompatycznie.
    • Gość: szerszeń_stepowy jeśli szczecinianie nazwą to "Dachy Paryża" IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 15:35
      to znaczy, że tu mieszkają głównie sfrustrowani wiochmeni. Ani to dachy, ani Paryża. Szczecin ma szczególną tendencję do nazywania pewnych miejsc/obiektów nazwami wziętymi z innych miast, jakby był zakompleksioną wiochą, która zrobi wszystko, aby tylko wyprzeć się swojej wsiowej tożsamości. Popatrzcie sami - targowisko w pobliżu ronda Giedroycia nazwano kretyńską nazwą "Manhattan", wymyślono nazwę "szczecińska Gubałówka", bo widocznie Szczecin ma kompleksy w stosunku do Zakopanego (nie wyobrażam sobie, żeby np. w Krakowie czy Wrocławiu nazwano miejski stok narciarski krakowską/wrocławską Gubałówką, oni nie są tak zakompleksieni). Mniej rażące jest to, że Górny Wik (ul. Kolumba) nazywa się szczecińską Wenecją, bo takie liczne "wenecje" to już standard nazewniczy dla wszystkich miast, mających budynki bezpośrednio nad rzeką. Ale teraz jeszcze te "Dachy Paryża"... - żałosne. W następnej kolejności proponuję przemianowanie Zamku Książąt Pomorskich na Szczeciński Wawel a Cmentarza Centralnego na Szczecińskie Powązki. W ten sposób dowartościuje się Szczecin, który jak widać chce być zakompleksionym miastem podróbek (zaczęło się od podróbki weneckiego pomnika Colleoniego) - miastem które wolałoby być Paryżem, Londynem, Berlinem, Wenecja i Zakopanem w jednym, byle nie być Szczecinem.
      • Gość: Jonatan Do szerszenia_stepowego, nazwa "Dachy Paryża" IP: *.szczecin.mm.pl 17.11.11, 19:30
        Jak czytam takie wypowiedzi jak szerszenia_stepowego, to zawsze zadaję sobie pytanie, jak ciężko musi się mieszkać takim osobom w mieście, które się nienawidzi. Facet po kiego licha wypisujesz takie długie teskty, pokazując swoją frustarcaję i niezadowolenie ze wszystkiego co szczecińskie. Dachy Paryża, to "obiegowa" i ŻARTOBLIWA nazwa zadaszonych budek z piwem, które niegdyś tam stały. Nazwa ta miała przewrotne znaczenie, podobnie jak Manhattan, który zresztą jest popularny w całej Polsce, jak długa i szeroka. Nie czaisz facet w podtekście tych nazw żartu? Każdy szczecinianin to wie, tylko do ciebie to nie dociera? A kompleksy to sam sobie lecz, a nie imputuj tego mieszkańcom Szczecina
        • Gość: . Re: Do szerszenia_stepowego, nazwa "Dachy Paryża IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 19:46
          Akurat szerszeń_stepowy może i nie ma poczucia humoru, ale uwiecznianie w nazwie deptaka nazwy pijackiej meliny to fatalny pomysł. O "Dachach Paryża" i ich menelskiej klienteli zdegenerowanych śródmiejskich żuli trzeba jak najszybciej zapomnieć, a nie jeszcze to upamiętniać...
        • Gość: szerszeń_stepowy Re: Do szerszenia_stepowego, nazwa "Dachy Paryża IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 23:27
          Gość portalu: Jonatan napisał(a):

> Jak czytam takie wypowiedzi jak szerszenia_stepowego, to zawsze zadaję sobie py
          > tanie, jak ciężko musi się mieszkać takim osobom w mieście, które się nienawidz
          > i. Facet po kiego licha wypisujesz takie długie teskty, pokazując swoją frustar
          > caję i niezadowolenie ze wszystkiego co szczecińskie

Mylisz się. Pierwszy raz chyba się tak mocno wściekłem (jeszcze dziś jak pisałem poprzedni post, to "Dachy Paryża" miały pierwsze miejsce i 136 głosów a "Spacerniak" ok. 100 głosów, a za pół godziny "Spacerniak" raptem zyskał 11 tysięcy głosów więcej jako jedyny ze wszystkich propozycji). Ja wiem, że tam była knajpa, która tak się nazywała, ale ta nazwa właśnie z jednej strony jest trochę menelska (więc moim zdaniem nieodpowiednia), a z drugiej - zupełnie nieszczecińska. Zrozum, że nazywanie miejsc Szczecina nazwami wziętymi z Paryża, Nowego Jorku czy Zakopanego jest żałosne i ośmieszające dla samego Szczecina. O to mi chodzi, a nie o to, że ja czegoś nienawidzę. Tylko, że nazwy przestrzeni miejskiej w Szczecinie powinny być jak najczęściej historycznie związane z samym Szczecinem. Niestety, wiele ulic w Szczecinie utraciło swoje nazwy - historyczna ul. Łasztowa ma bezbarwną nazwę "ul. Energetyków".

Szczeciński jest nie tylko paprykarz i pasztecik, szczecińskie jest Pedagogium Szczecińskie, szczeciński jest Pokój Szczeciński z 1570 roku, szczecińskie są Pałac pod Globusem, Kamienica Loitzów czy Baszta SIedmiu Płaszczy. Szczecińskie są wreszcie takie postacie jak Loewe, Sydonia, Gryfici, Wyszak i wiele innych osób. Również postacie fantastyczne takie jak Sedina czy Trygław (czczony w słowiańskim grodziszczu szczecińskim, którego wizerunek przedstawiła Zofia Stryjeńska na jednym ze swoich obrazków z autorskim podpisem:TRYGŁAW ZE SZCZECINA) . To właśnie są symbole miasta i do nich należy odwoływać w nazewnictwie przestrzeni miejskiej, a nie tworzyć jakieś podróbki nazewnicze typu "Dachy Paryża".
          • themaxmaster Re: Do szerszenia_stepowego, nazwa "Dachy Paryża 23.11.11, 10:57
            Ale co w tym osmieszającego? Nie jesteśmy miastem ani wielkością ani atrakcyjnością choćby porównywalnymi z metropoliami typu Nowego Jorku czy Paryża. W tym przypadku nazwa nie ma na celu nawet stricte odwoływania się do Paryża, ale do śmiesznej i łatwej do zapamiętania nazwy. A nawet gdyby to było odwołanie bezpośrednie do francuskiej stolicy, której podobieństwo w konstrucji miasta jest często przywoływane, czy naprawdę zasługuję to na tak agresywne słowa?
      • a.malin Tuś mi Brat 17.11.11, 21:16
        Święte słowa - sam chciałem coś takiego napisać. Kocham Szczecin i nienawidzę tych zakompleksionych szczecinian, którzy odczuwają potrzebę ustawicznego utwierdzania siebie i innych, ziomali i obcych, że przyszło im mieszkać na najbardziej beznadziejnej prowincji. Mogę dorzucić jeszcze jeden casus ilustrujący ten szczeciński syndrom - dla budowanej obecnie plomby przy ul. Monte Cassino, deweloper wymyślił nazwę "Szczeciński Monciak". Przypuszczam, że większość szczecinian nawet nie wie o co chodzi - nie będę im wyjaśniał bo nie chcę przyczyniać się do propagowania tej nazwy. Wiele wspólnego z opisywanym zjawiskiem ma wyjątkowo idiotyczna nazwa "Starówka Jagiellonów". Chciałbym wrócić do szczególnie denerwującej mnie nazwy - "Szczecińska Gubałówka". Ta nieformalna nazwa przyjęła się do tego stopnia, że nawet na całkiem poważnych mapach wyparła oficjalną, urzędową. Pewnie niewielu szczecinian pamięta, że brzmi ona - LISIA GÓRKA. Mało brakowało a spadłbym z roweru, gdy przejeżdżając ścieżką w Lasku Arkońskim, przeczytałem na drogowskazie informację po niemiecku STETTINER GUBALOWKA. To już ekstremalna głupota. Trudno byłoby znaleźć Niemca, który wie co to jest Gubalowka a pewnie wielu z nich wie jak to miejsce nazywało się przed wojną. Nie udało mi się ustalić tej nazwy - nie znalazłem nawet w słowniku Sediny. Nie zdziwiłbym się gdyby to była - Fuchshügel.
        Na koniec ciekawostka. Udało mi się odkryć, że nazwa, z lubością używana przez "prawdziwych" szczecinian, na określenie swojego (naszego) miasta, też nie jest oryginalna ale odgapiona. Ciekawostka - bo przejęta od "metropolii" co do której chyba nikt w Szczecinie nie ma kompleksów. Mam na myśli "Wioskę z tramwajami". To epitet, który wymyślili mieszkańcy Zielonej Góry, na określenie Gorzowa. W pierwszym z tych zantagonizowanych miast nie ma tramwajów a po drugim jeżdżą dawne nasze "helmuty".
        Bardzo mnie ucieszyło, ze znalazł się "haker" który was przechytrzył i ustanowił rozsądną i dowcipną nazwę - Spacerniak. Sam głosowałem na Deptak Kaszubski, uznałem, że skoro jest to fragment ul. Kaszubskiej, to nie należy komplikować z jakimś innym patronatem
        • danutadom wolę Małą Kaśkę 18.11.11, 02:02
          Nie jest to jednak ani wielki deptak, ani tym bardziej spacerniak, do tego kaszubski. Ten właściwy spacerniak, fakt znajduje się na ul. Kaszubskiej, ale spacer jest tam raczej reglamentowany. Rozumiem, że to taki żart, jeżeli tak, to fakt, udany :)
        • lili.1 Re: Tuś mi Brat 18.11.11, 21:41
          nic dodać, nic ująć :)
    • tajemnicapanstwowa 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głosujcie 17.11.11, 18:33
      ktos widze ma wielkie parcie na 500zl...

11 tys. klikniec nabic w kilka godzin. a gdzie byl antyspam?
      • Gość: kasia Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 17.11.11, 18:53
        nie w kilka godzin. to było raptem w kilkanascie minut:) przypadkowo byłam świadkiem. moze to bywalec prawdziwego spacerniaka:)
        • Gość: Ola Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 19:27
          Ponieważ jest to hasło, które zaproponował mój ojciec wiem, że nie jest to żaden podstęp z jego strony tylko autentyczny błąd strony. W wyborczej już to wyjaśniają - na pewno nie chcemy oszukiwać i sami o to poprosiliśmy.
          • Gość: X Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.11, 02:09
            I co, coś się wyjaśniło, Szanowna Pani? bo ja nadal widzę 11 tysięcy wzięte z dupy... Czy też może chłopaki ze spacerniaków z całej polski zagłosowały na pomysł Pani ojca? Gratuluję - nie dość, że jesteśmy miastem z najdurniejszymi rządzącymi, to jeszcze będziemy mieli w centrum zamiast deptaka wybieg dla kryminalistów. Udało się Państwu zamienić to miasto w melinę, nie ma co...
            • Gość: Ola Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.11, 07:15
              Skąd ja mam wiedzieć czemu te 11 tysięcy dalej tam jest? Czy to moje zadanie? Siedzę w wyborczej i sprawdzam?
              I po co te idiotyczne sugestie? Poniżej wszelkiego poziomu.
    • mallana Jestem jak najbardziej za nazwą Spacerniak! 17.11.11, 21:35
      To jest konkretny pomysł. Polska nazwa(nareszcie), a poza tym nie ma co wydziwiać. Przecież wszystkim szczecinianom ul.Kaszubska kojarzy się z ZK. Mam nadzieję, że ta nazwa zyska sobie najwięcej zwolenników. Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących.
      • Gość: moj duch Re: Jestem jak najbardziej za nazwą Spacerniak! IP: *.ias.bredband.telia.com 17.11.11, 21:51
        "Wybieg meneli"
      • Gość: Gość2 Re: Jestem jak najbardziej za nazwą Spacerniak! IP: *.ipartner.com.pl 18.11.11, 14:00
        Bo wszyscy szczecinianie to jedna rodzina......zk?...żenujacy wpis, no chyba że sarkazm.
    • mr_ryba 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głosujcie 18.11.11, 07:09
      Takie konkursy jak i codzienne informacje na temat uroczej galerii przypominają mi artykuły o pani Katarzynie Niezgodzie - ociekającej seksem, pięknie ubranej itp. Nie ma dnia żeby na onecie czy innej interii nie pojawił się artykuł sponsorowany o tej kobiecie.
    • kasisko30 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głosujcie 18.11.11, 09:56
      dlaczego spacerniak????ludzie przeciez to wstyd nazwac plac w centrum miasta żargonem więziennym,co to za kapituła,nie rozumiem ?????
      • Gość: gosc Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: 217.153.7.* 18.11.11, 10:22
        nie widzę w tym nic niestosownego, przecież Kaszubską zamieszkuje element patologiczny...
      • Gość: Gość2 Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.ipartner.com.pl 18.11.11, 13:07
        jacy dziennikarze, taka kapituła. ile znajomych na portalach spolecznościowych tyle głosów oddanych. znaczy sie taka rzeczywistość. takie społeczeństwo. a wszystko w imie demokracji, wolności itp. wszedzie tam gdzie głos oddaje sie "społeczeństwu", mamy takie rezultaty głosowań.
        • Gość: . Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.11, 13:23
          Bandyckie miasto, bandyckie społeczeństwo, bandycki plebiscyt...
          • Gość: Gość2 Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.ipartner.com.pl 18.11.11, 13:56
            Może nie aż "bandyckie", ale ilość glosow oddanych na dwie "czołówki" napawa smutkiem...
          • Gość: Danuta Domańska Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.nitka.net.pl 21.11.11, 23:00
            Napisał bandyta? :):):)
      • Gość: vx Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.11, 15:15
        Przecież z drugiego krańca Kaszubskiej jest już dawno spacerniak.
        Myślę, że i wzajemny przepływ klienteli będzie POmyślny.
    • Gość: kot Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.11, 16:18
      A co robią tam te samochody skoro to jest deptak? Parking samochodowy!!!
    • prestidigitator70 91% na - spacerniak - LOL 18.11.11, 18:32
      Większość propozycji jest wg mnie bardzo podobnych ... dlatego te 91% to jest jakiś przekręt :) Tym bardziej, że aż tyle głosów oddano, gdy w innych sondach GW nigdy nie ma takiej frekwencji ....
    • Gość: Mondry Dobromir Wiem! IP: *.ias.bredband.telia.com 18.11.11, 18:52
      Dreptak im wszystkich konkursow Gazety Wyborczej!
      :-))
      • Gość: Bezzębna jóźwa Jusz wiem! IP: *.ias.bredband.telia.com 22.11.11, 17:34
        Wychodek!
        :-)
    • maximsyndicate 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głosujcie 19.11.11, 13:21
      A ja bym dał Prospekt Krzystka
    • miox nazwa: deptak galerianki :) 19.11.11, 16:26
      ... a na końcu opróżniacz portfela. :D
    • maxymus1 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głosujcie 19.11.11, 17:46
      12 nazw i muszę wybierać, a ja chcę 13-tą.
      Proponuję Floatin Deptak, jestem pewny że bym wygrał u Pana Krzystka z taką nazwą! Tylko proszę ją dopuścić do konkursu.
      • Gość: ala widok z zewnątrz kaskady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 11:42
        żałosny ( z pierwszego pietra) takiego syfu dawno nie widziałam
    • Gość: x Re: 12 nazw dla nowego deptaka. która wygra? głos IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.11, 19:34
      spacerniak? chyba sie powinniscie mieszkancow zapytac , a nie robic jakas internetowa sonde, .. ta nazwa jest totalnym dnem niech pan , który ja zaproponował nazwie tak swoją ulice. Bo ja nie mam zamiaru mieszkac na spacerniaku porazka. I co za argumentacja ? to nie jest druga kaszubska, tylko kaszubska na której stała pleciuga, spłonęła kaskada, ta nazwa to porazka . Jesli ona wygra to pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka