Dodaj do ulubionych

"Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!"

22.12.11, 07:39
WPŁACAJĄC gotówkę na konto firmowe w innych bankach, nawet jeśli posiada się druk wpłaty z podpisem i pieczątką właściciela jako wpłacający wpisywana jest osoba, która faktycznie przyniosła pieniądze (oczywiście po uprzednim sprawdzeniu dokumentu tożsamości).
A okazuje się, że z konta w pkobp pieniądze wypłacić może każdy.
Obserwuj wątek
    • mrrrwrrr "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 08:18
      Świetna reklama dla PKO BP.
      Równie dobrze mogliby sobie powiesić baner "Omijajcie nas z daleka. Wasza kasa będzie bezpieczniejsza nawet leżąc na ulicy".
      Po cholerę bank kręci? Pojawił się oszust, zdarza się, teraz trzeba pomóc w jego łapaniu a nie kombinować.
      • 5th_element Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont 22.12.11, 08:28
        dokładnie. Podpis sie nie zgadza, pieczęć też. Ewidentnie bank dał d*. I mam nadzieje ze zaplaci za to nie ze swego ubezpieczenia.
        • Gość: nnn Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 08:57
          trza se było zrobić kursa grafologa i sfragistyka. To do mociumpana w kasie.
          Nie wiedziałem ze do podjęcia kasy z banku starczy pióro i kawałek silikonu który obrobim w pieczątkę.
          A serio - to śmierdzi mi tu ściemą . Gość nie ma zdolności kredytowej, wyjeżdża z kraju i nagle mu 500tyś znika. No ale to sprawa dla policji czy to aby nie próba zrobienia hiszpańskiego alibi.
          • Gość: Finwal Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.ists.pl 22.12.11, 09:24
            Spróbuj przeczytać artykuł jeszcze raz, ale tym razem ze zrozumieniem.
          • Gość: Finwal Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.ists.pl 22.12.11, 09:29
            dzięki za słowo "sfragistyka"; nie wiedziałem, że takie istnieje
      • leo-art Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont 24.12.11, 10:19
        Zwabili tysiące klientów ofertą wyższych oprocentowań a teraz :) stracą :)
    • extrafresh Kraj pieczątek 22.12.11, 08:41
      Była PIECZĄTKA!

W tym debilnym kraju pieczątka (lub jej brak) odbiera rozum.
      • xezaq Re: Kraj pieczątek 22.12.11, 09:15
        extrafresh napisał:

> Była PIECZĄTKA!
        >
        > W tym debilnym kraju pieczątka (lub jej brak) odbiera rozum.

Najlepsze jest to, że dowolną pieczątkę można mieć już za 30zł. Stempelek o dowolnej treści i nikt nawet nie zapyta "kim ty jesteś".
    • przyjaciel.krolika "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 08:54

без печaтки нельзя вoт штo
      • Gość: moe Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: 82.139.156.* 22.12.11, 09:06
        без печaтки нельзя вoт штo

Większość nie odczyta ,to pokolenie PO,a oni pieczątki lubią ,a i również podatki
        • mrrrwrrr Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont 22.12.11, 09:14
          вoт, дyрaк..
      • Gość: pociotka Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 16:30
        ALE TY MASZ KIEŁBIE WE ŁBIE
    • incipit Z innego powodu, ale prawdopodobnie po raz kolejny 22.12.11, 08:55
      Z innego powodu, ale prawdopodobnie dziś po raz kolejny z tego dupowatego nieludzkiego molocha ucieknę.

Ten bank ma tylko jedną zaletę, dużo bankomatów, ale to się da obejść i więcej z tymi palantami się nie kontaktować.
    • postnihilism "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 08:55
      Ale na razie to jest tylko podejrzenie popełnienia przestępstwa, śledztwo trwa. Na jakiej podstawie bank ma "oddać" pieniądze? Bo ten pan tak twierdzi? A jeśli kłamie, że nie zna tej osoby i był z nią w zmowie? Albo wówczas wyraził zgodę na taką operację (np. był interes na oku, a jego nie było w kraju, więc wysłał kogoś by podjął kasę), a dziś twierdzi, że nie (bo interes nie wypalił)? Skończy się postępowanie, ustalą co się faktycznie stało, kto zawinił i wówczas tan pan odzyska pieniądze. Jeżeli faktycznie bank zaniedbał identyfikację to ten pan pozwie bank o odszkodowanie i odsetki i nie ma czego się obawiać. A obok tego pozwie tego, który popełnił przestępstwo.
      • stoik_dn Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont 22.12.11, 09:36
        Co Ty chrzanisz? Bank ma natychmiast oddać forsę bo nie przypilnował procedur. Po takiej wiadomości nie odważyłbym się trzymać pieniędzy w takim banku. Mój bank dzwonił do mnie kilka razy po dokonaniu dużej jednorazowej transakcji kartą (telefon był 30 sekund po autoryzacji transakcji nie zdarzyłem ze sklepu wyjść). A tu konto biznesmena, duży obrót, musza mieć systemy zabezpieczeń np elektronicznej weryfikacji podpisu, weryfikacji czy transakcja jest typowa dla klienta itd... i w razie czego telefon. Nie odbiera lepiej nie wypłacić i przepraszać niż niesłusznie wypłacić. A co do kombinacji to jak się okaże że facet w tym palce maczał to będą mieli regres zwrotny, póki co jak nie mają podstaw do podejrzeń natychmiast wypłacać i przepraszać. Podstawą działania banku jest zaufanie które buduje! Tu natychmiast PKO zbudował sobie.... osły
        • 5th_element Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont 22.12.11, 10:21
          dokładnie. Mój bank dzwonił do mnie nawet po transakcji na 5 tys, a co dopiero na 500 tys. Podpis sie nie zgadza, bank umoczony. Dobrze ze z tego przedpotopowego banku odeszlam, tragedia, ale antyreklama.
          • Gość: kk Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.fbx.proxad.net 24.12.11, 00:30
            Prawda. To sie w glowie nie miesci, zeby czlowiek przy zdrowych zmyslach trzymal
            jakiekolwiek pieniadze w takim banku.
        • Gość: gość Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.12.11, 11:53
          W przypadku kwot powyżej 200 tys. zł określa się je prawnie jako znaczne. Tak więc dowolne przestępstwo majątkowe na co najmniej taką kwotę należy traktować jako poważne. Tym bardziej nie rozumiem banku, który przy tak dużej dyspozycji nie zweryfikował poprawności podpisu pod dokumentem i innych detali, które mogłyby wzbudzić podejrzenie. To jest znaczne uchybienie autoryzacji. Pamiętam, jak w innym banku zapomniałem pewnego szczegółu mojego podpisu. Wówczas pracownik nabrał wody w usta i powiedział tylko, proszę spróbować jeszcze raz... W ostateczności wezwałby policję, choć kwota była znacznie niższa. A tu po prostu nie rozumiem, jak bank może tak lekkomyślnie postąpić ze znacznymi w powszechnej opinii środkami klienta, a potem iść w zaparte. Zablokowanie przez kogoś w tym czasie telefonu tego pana, że niby skradziony, było niezłym wybiegiem, ale powinno spowodować również brak możliwości potwierdzenia dyspozycji, czyli przynajmniej czasowe zablokowanie znacznej wypłaty. Bank jest ponoć instytucją zaufania publicznego... O tempora, o mores.
      • krzysztofsf Bank powinien oddac ze swojego ubezpieczenia 22.12.11, 10:58
        I tyle.
        • 123456ag Re: Bank powinien oddac ze swojego ubezpieczenia 22.12.11, 11:34
          Przecież to proste jak budowa cepa :
          Bank pieniądze wziął ?? Wziął.
          Bank pieniądze ma ?? Nie ma.
          Czy nie ma, bo oddał je właścicielowi lub wydał je zgodnie z jego wolą i decyzją ?? Nie !
          Czy zamierza oddać ?? Też nie !
          Czyli rżnie głupa jak Kramer w Vabank.
          • krzysztofsf Re: Bank powinien oddac ze swojego ubezpieczenia 22.12.11, 14:24
            Wlasnie od tego sa (w cywilizowanych ukladach) ubezpieczenia.

bank niezwlocznie oddaje pieniadze wyplacone z ubezpieczenia a ubezpieczyciel dostaje ich zwrot od zlodzieja w przypadku odzyskania.

Wczesniej bank powinien wspomoc okradzionego na poczet ubezpieczenia (wlasnego - ktore bank oplaca na takie wypadki).
    • dry242 Mogło być tak,że wypłacający kasę był w zmowie z 22.12.11, 08:56
      Rudnickim i obydwaj mają teraz 500tys,a być może PKO da im tę kasę jeszcze raz.No i oglądający pieczątkę i podpis też musiał coś dostać.
      • Gość: zgrywus Re: Mogło być tak,że wypłacający kasę był w zmowi IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.12.11, 09:57
        Wspaniała teoria Szerloku !
        Zmowa polegała na :
        - gość wypłacający kasę był inny niż "ten" uprawniony do konta
        - posłużył się lewym - niepodobnym do oryginału podpisem
        - posłużył się lewą - niepodobną do oryginału pieczątką

Super :-).
        Powiem tak, już jedno z powyższych wystarczy aby bank odmówił wypłaty.
        Nawet gdyby Twoja teoria była słuszna (że współpracowali) gdyby się okazało, że wypłacający i właściciel miziają się codziennie po plecach i szepczą czułe słówka, TO BANK DAŁ D...Y i powinien ponieść tego odpowiedzialność. Dlaczego ?
        Po prostu nie zadziałały ŻADNE procedury weryfikacji klienta, co więcej robią BARDZO poważny błąd idąc w zaparte i umożliwiając nagłośnienie tej sprawy, dlaczego ?
        Po TYM artykule KAŻDY średni myślący człowiek mający konto w PKO BP zada sobie pytanie:
        Czy moje pieniądze są bezpieczne? i niestety odpowiedz nie będzie twierdząca..
        • dry242 Re: Mogło być tak,że wypłacający kasę był w zmowi 22.12.11, 10:16
          Dokładnie o tym napisałem,kasjer dostał w łapę.
          • m4t Re: Mogło być tak,że wypłacający kasę był w zmowi 22.12.11, 10:40
            No to bank teraz będzie kazał oddeć te pieniądze kasjerowi :D
            • Gość: ojej Re: Mogło być tak,że wypłacający kasę był w zmowi IP: *.pools.arcor-ip.net 24.12.11, 10:48
              No to bank teraz będzie kazał oddeć te pieniądze kasjerowi :D

To byl przelew na inne konto a potem ten ktos pobral pieniadze z wlasnego konta awizujac to pare dni przedtem. I co sie kasjera czepiasz?
    • Gość: waldi najlepiej trzymac kase w skarpecie IP: *.lodz.mm.pl 22.12.11, 08:58
      teraz to juz żadnemu bankowi nie można zaufac. wczesniej był taki przypadek z bankiem Millernium
      • Gość: as a dlaczego nie pokazano monitoringu biznesmenowi? IP: 80.50.142.* 22.12.11, 09:04
    • waldi_46 "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 09:09
      tak czy tak należy unikać takiego banku . człowiek pobiera 500 złotych to dowód pięć razy oglądają a tu przy takiej sumie szybko przelali . zmowa kasjera z oszustem i może właścicielem sprawa do prokuratora .
    • mazi.maziasty "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 09:10
      Dlatego należy omijać PKO BP jak najszerszym łukiem... Niech odczują to we własnych kieszeniach
      • vader2010 myślisz że w innych bankach jest inaczej? 22.12.11, 09:28
        Winne są same banki rozliczające pracowników tylko i wyłącznie ze sprzedaży i się kończy tak jak tutaj, że sprawy operacyjne traktowane są byle szybciej, byly jak, żeby tylko mieć czas na następnego petenta, który może jednak coś "kupi"...
    • gdziekucharek6 co to jest "biznesmen" - nic, zwykły człowiek 22.12.11, 09:15
      i gdybyście tak napisali cały artykuł, a nie śliniąc się przez cały czas,
      to sprawa by wyglądała inaczej
    • pluszsz Zawsze omijam ten gów... bank szerokim łukiem 22.12.11, 09:15
      PKO BP? Nigdy w życiu ! Przez 20 lat nie skorzystałem nawet z ich bankomatu. Nie straciłem. Jaka z tego nauka?
    • jungleman PKO BP to bank państwowy? 22.12.11, 09:25
      ...no to wszystko jasne. Omijać z daleka!
    • three-gun-max Jaki poważny biznesmen korzysta z PKO BP? 22.12.11, 09:28
      • Gość: as Re: Jaki poważny biznesmen korzysta z PKO BP? IP: *.nplay.net.pl 22.12.11, 10:39
        Może ten który ma kontrahentów w tym banku i chce widzieć od razu, że przeszły pieniądze?
        • three-gun-max Re: Jaki poważny biznesmen korzysta z PKO BP? 23.12.11, 08:39
          To chyba jakiś wieczerzakopodobny "biznesmen", który robi interesy na styku państwo-sektor prywatny.
    • alien0 Majewskiemu ponownie 3 mln za reklame zapłacą i 22.12.11, 09:39
      znowu i będą was urabiać i ocieplać swój wizerunek, haha

• g.r.a.f.z.e.r.o "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 09:55
      Sprawa wygląda tak.
      Jeśli bank działał zgodnie z procedurami, to ofiarą oszustwa został biznesmen - jego dokumenty/pieczątkę/podpis sfałszowano i on stracił.
      Ale jednocześnie oznacza to że PKO BP zapewnia ZEROWE bezpieczeństwo środków.
      Bo powszechnie wiadomo że podpis i pieczątka NIE SĄ metodami weryfikacji prawidłowości zlecenia, jako że może je podrobić każdy w 15-30 minut.
      Bank MUSI mieć mechanizmy które pozwalają tego uniknąć.
    • ulanzalasem "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 09:56
      Stanowisko PKO BP: To nasza sprawa komu i ile wypłacimy twoich pieniędzy ;)
    • 1_monterro Re: 22.12.11, 10:09
      Oni maja klienta w dupie i tyle.

Lokaty i konta na najniższym oprocentowaniu (w stosunku do innych banków)
      Kredyty mało atrakcyjne (dla osób fizycznych)
      mega kolejki do kas (zawsze).
      niech ktoś mi wytłumaczy fenomen tego banku (Bazują na emerytach ?)
      • drzejms-buond kto trzyma pieniądze w PKO? 22.12.11, 10:17
        ta zabawa jest tylko dla przedsiębiorstw , które potrzebują rządowych gwarancji przy umowach międzynarodowych.
        typowa schizofrenia urzędowa.>>bank wypłacił pieniądze prawidłowo ale kredytu nie da bo gościowi ktoś ukradł pieniądze!<<

bank- bankiem, wiadomo, nikt nie chce płacić za błędy ale postawy policji/ prokuratury to ja już kompletnie nie rozumiem! NO PRZECIEŻ GOŚCIOWI UKRADLI PIENIĄDZE!!! ŚCIGAĆ ZŁODZIEJA!
        • tom.gorecki Re: kto trzyma pieniądze w PKO? 25.12.11, 08:40
          drzejms-buond napisał:

> bank- bankiem, wiadomo, nikt nie chce płacić za błędy ale postawy policji/ pro

Niech się ubezpieczą. Mają teraz problem

> kuratury to ja już kompletnie nie rozumiem! NO PRZECIEŻ GOŚCIOWI UKRADLI PIENIĄ
          > DZE!!! ŚCIGAĆ ZŁODZIEJA!

Po pierwsze, to nie IM powinno zależeć na ściganiu, a przedsiębiorcy. "Jak się da, to się da." Tam też są ludzie i mają wydatki...

A poważnie (choć nie wiem, czy wyżej nie pisałem poważnie) - jakby sąd dowalał w takiej sytuacji odszkodowanie dodatkowo, to zaraz bank zorientowałby się, że lepiej się ubezpieczyć i zadbać o to, aby sprawy nie nagłaśniano...

Ale jak myślisz, co się bankowi bardziej opłaca: inwestować w zabezpieczenia, ubezpieczenie czy "niezawisłość"?
    • m33h0w Tak działa "instytucja zaufania publicznego". 22.12.11, 10:17
      Jednak wbrew oficjalnej propagandzie pieniądze najbezpieczniejsze są "w skarpecie" :)
    • andreas.007 Oczywiście, ze to wina klienta, a nie banku 22.12.11, 10:35
      Oczywiście, ze to wina klienta, a nie banku...
      Bankowi należy z pieniędzy państwa wyrównać ewentualne straty i premie dla pracownikow.
      Tak jak dziala sie w przypadku kryzysu finansowego, ktory nakrecaja przecież banki.
      Winę zawsze ponoszą klienci...
    • kniazwitold "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 10:37
      Kto przy zdrowych zmyslach zaklada rachunek firmowy w PKO???
      To zwyczajny skansen socjalizmu.
    • jogar "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 11:50
      Kooorva- tylko to przyszło mi na myśl. Poza tym bardzo proszę gazetę by monitorowała temat-
      na pewno wielu z nas jest ciekawych jak sie skończy.
      • Gość: bankowiec Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: 80.50.132.* 22.12.11, 12:47
        TAK powinno być w każdym banku!!!!
    • Gość: pan buk Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.ias.bredband.telia.com 22.12.11, 14:28
      W tym poyebanym kraju nic nie funkcjonuje!
      Tylko na ksiedza mozna liczyc!
      • Gość: ksiadz Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.pools.arcor-ip.net 24.12.11, 10:44
        W tym poyebanym kraju nic nie funkcjonuje!
        Tylko na ksiedza mozna liczyc!

Tak, mozesz liczyc jak masz pieniadze.
    • Gość: Ekspert PKO BP Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 15:46
      Szanowni Użytkownicy, odnosząc się do powyższego komentarza informujemy, że PKO Bank Polski złożył doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa oraz współpracuje z Prokuraturą Rejonową Szczecin-Śródmieście w zakresie śledztwa dotyczącego oszustwa i fałszowania dokumentów. Dla dobra toczącego się postępowania Bank - będąc stroną w sprawie - nie może szczegółowo wypowiadać się na ten temat. Prowadzone przez nas działania mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa zasobów Banku, a także troskę o dobro Klientów oraz powierzonych nam aktywów.
      • Gość: gość Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.ip.netia.com.pl 22.12.11, 17:14
        Wstyd, wstyd, wstyd. Powinniście uszczelnić procedury bezpieczeństwa w banku już dawno. Sposób w jaki pieniądze wyciekły z PKO BP świadczy o tym, że nawet dziecko z gimnazjum by mogło okraść waszych klientów, gdyby tylko wyglądało na dorosłe. Na koniec zostawiliście klienta bez pieniędzy. Powinniście wykazać się inicjatywą w rozwiązaniu problemu. Jeżeli macie monitoring w banku (zgroza jeżeli nie), to powinniście upublicznić wizerunek złodzieja, wyznaczyć jakąś nagrodę za schwytanie sprawcy, ale nawet tego nie zrobiliście. Jeżeli dla dobra toczącego się postępowania nabieracie wody w usta, a za szczyt swoich sukcesów traktujecie złożenie doniesienia do prokuratury o popełnieniu przestępstwa, to jestem przerażony. W waszych słowach troska o powierzone aktywa klientów ma grobowy wydźwięk. Jestem ciekaw co zrobicie w tej sprawie, aby pomóc klientowi oraz zatrzymać złodzieja.
        • Gość: eith Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont IP: *.ennet.pl 22.12.11, 17:32
          Przecież za pokazanie takich nagrań bank by odpowiedział przed sądem. Zatrzymanie złodzieja jest zadaniem policji nie banku, jedyne z czym się zgodzę, to bank powinien jakoś klientowi pomóc w tym momencie.
        • leo-art Re: "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego kont 24.12.11, 10:13
          Tak, bracie, to nie specjaliści bankowości ale prości złodzieje :).... ale czy banki robią co innego jak kradną?
    • fogohogo "Pół miliona w gotówce zniknęło z mojego konta!" 22.12.11, 17:48
      szczerze mi poszkodowanego żal; ale ktoś podjął pieniądze z konta, a nie wypłacił; kasjer mu te pieniądze - oczywiście niepotrzebnie - wypłacił, na boga!!!!! kasjer i klient przed okienkiem są stronami tego samego aktu, ale jeden z nich (klient) podejmuje pieniążki, a drugi - wypłaca. Gdyby nie to der die das już by byli niemce z nas, nie potrafię ułożyć równie trafnego wierszyka na poloków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka