rr0309 07.03.12, 12:36 Co za paranoja i nadgorliwość. Moja działka to moja sprawa co robię ze swoim drzewem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiszpan25 Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi za... 07.03.12, 12:40 "Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi zapłacić 1,7 mln zł." zawsze mnie zastanawialo takie podejscie Panstwa... jesli drzewa sa na prywatnej posesji to wg mnie pelne prawo do decydowania o nich ma wlasciciel gruntu... przeszkadzaja? wycinam... moj grunt ja decyduje o tym co na nim rosnie. a tu prosze... grunt niby moj ale drzewa juz nie moje... w takim razie poprosze o zajecie sie drzewami ogrodnika na koszt miasta/panstwa... sam nie musze sie na tym znac... Dziwne mamy prawo w Polsce... PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Powinna byc wolność wycinania i budowania... 07.03.12, 15:01 Kolega kupił kilka hektarów terenu wraz laskiem i jeziorkiem, okazało sie, ze nie moze drzewek wyciąć a jeziora zasypać... bo akurat miał inne plany z tym terenem. To trochę jak z planem przestrzennym zagospodarowania. Gmina robi plan, a nabywca nie moze tam robić co chce... choć przecież jest właścicielem - powinni to zmienić. Właściciel powinien mieć prawo do wycięcia drzew i zbudowania co chce! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LA Re: Powinna byc wolność wycinania i budowania... IP: *.globalconnect.pl 07.03.12, 15:03 > Właściciel powinien mieć prawo do wycięcia drzew i zbudowania co chce! O ile nie powoduje skażenia środowiska lub uciążliwości dla sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Powinna byc wolność wycinania i budowania... 07.03.12, 15:39 Jak mam działke przy jeziorku z drzewami, to jaki problem, żebym wycial te drzewa? Moge wtedy fajny domek zbudowac, a jak troche zasypie jeziorko, to juz w ogóle super taras bedzie. Jaka to uciazliwosc dla sasiadów - tez chetnie zrobia to samo, bo maja ten sam problem. Drzewa ograniczaja mozliwosc budowania domków i tarasow. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Powinna byc wolność wycinania i budowania... 07.03.12, 15:42 A juz skandalem sa zaostrzone przepisy w tym wzgledzie w okolicy Bonowa... Skoro mam teren, to powinienem spokojnie móc wyciac drzewa i zasypac troche jeziorko, a wtedy mozna by pobudowac wiecej domkow na takim terenie. Jak czlowiek jest wlascicielem, to powinien miec prawo robic co chce tam. Takze budowac... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Powinna byc wolność wycinania i budowania... 07.03.12, 15:45 Kolega ma taki teren nad morzem, ale wlasnie z drzewami... jak jest wlascicielem, to powinien móc wyciac drzewa, zreszta sasiedzi takze, a wówczas mozna zbudowac wiekszy dom pod wynajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc I Re: Powinna byc wolność wycinania i budowania... IP: *.183.184.160.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.03.12, 23:18 andreas.007 napisał: > i zasypac troche jeziorko, Bardzo się cieszę, że są miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego. Dzięki temu eliminuje się takie pomysły;-)))))) Wiesz jak zasypanie jeziorka może wpłynąc na stosunki wodne w okolicy? No właśnie.... takie rzeczy trzeba dokładnie ocenić, zbadać. Jeżeli przedstawisz wiarygodne analizy to nie sądze aby był problem z wszczęciem procedury zmiany planu (i zapewne też studium). Zawsze można taki wniosek złożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Powinna byc wolność wycinania i budowania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 17:02 no kolego lasku i jeziorka ktore tam juz bylo, nie porownoj do 2 drzew... inna sprawa jakby ten lasek i jeziorko on sam zainicjowal i to jego pomysl sprzed ilusc lat, a teraz mu sie odwidzial... ludzie ktorzy sadza lasy moga je spokojnie za zgoda scianac po konkretnym okresie dla danego gatunku drzewa... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Powinna byc wolność wycinania i budowania... 07.03.12, 18:39 A jak jest 5 drzew? Odpowiedz Link Zgłoś
5th_element Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi 07.03.12, 13:22 dwa drzewa dla panstwa sa wiecej warte niz dwa zycia. Opisywany wczoraj przypadek pijaka ktory juz dwukrotnie zabil 2 osoby - jaka kara jest dla niego wiezienie a jaka kara jest 1,7 mln za 2 drzewa? Kto uniesie taki ciezar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan25 Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.briteline.de 07.03.12, 14:47 fakt... za recydywe (zabicie i to nie po raz pierwszy ludzi) koles dostanie moze 7-8 lat. Na ile pojdzie siedziec czlowiek za wyciecie 2 drzew na swojej dzialce? Na ile wiezienia zamieniona zostanie kara 1.7mln PLN? Bo aby to splacic trzeba by pracowac ze 2 pokolenia... Nie ma jak logika w systemie sadowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LA Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.globalconnect.pl 07.03.12, 14:51 > e 7-8 lat. na nasz koszt Odpowiedz Link Zgłoś
lazi1 Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi 07.03.12, 21:39 5th_element napisała: >jaka kara jest dla niego wiezienie a jaka kara jest 1,7 mln za 2 drzewa? Kto uniesie taki ciezar? Dokładnie o tym samym pomyślałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LA Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.globalconnect.pl 07.03.12, 14:49 > Co za paranoja i nadgorliwość. Moja działka to moja sprawa co robię ze swoim dr > zewem. Poczekaj aż wprowadzą przepis o ochronie własnych majtek i za zniszczenie przed upływem określ. terminu naliczane będą kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.globalconnect.pl 07.03.12, 15:05 miasto, gmina itd... tną drzewa jak leci... czasami wbrew wszelkiej logice... na naszych oczach... ale dostaje szarak który wiadomo ze nigdy nie udźwignie takiej kwoty!!!! Ciekawe komu podpadł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.12, 16:10 Ten szarak najprawdopodobniej nie dostał zgody na wycinkę (o ile w ogóle o nią wystąpił) i postanowił domowym sposobem przyspieszyć zgon drzew - dąb o obwodzie pnia 3,5 m z byle powodu nie umiera. Ta niewłaściwa pielęgnacja mogła polegać np. na podlewaniu drzewa ropą. Jeśli tak było, to wcale nie dziwi ostra reakcja urzędników. Prawo mamy tak skonstruowane że wszyscy poza Lasami Państwowymi muszą występować o zgodę na wycinkę - dotyczy to osób prywatnych, urzędów gminnych jak i np. 'dyrekcji dróg i autostrad'. Jak komuś się te przepisy nie podobają to zawsze może zadziałać żeby je zmienić, a puki co musimy się im podporządkować albo przygotować na karę jak w przypadku bohatera artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.globalconnect.pl 07.03.12, 18:45 Gość portalu: Ja napisał(a): > Prawo mamy tak skonstruowane że wszyscy poza Lasami Państwowymi muszą występowa > ć o zgodę na wycinkę - dotyczy to osób prywatnych, urzędów gminnych jak i np. ' > dyrekcji dróg i autostrad'. Jak komuś się te przepisy nie podobają to zawsze mo > że zadziałać żeby je zmienić, a puki co musimy się im podporządkować albo przyg > otować na karę jak w przypadku bohatera artykułu t0o powiedz jak to jest że coraz to czytam artykuły o rym jak gmina, miasto itd zaczęły wycinkę bez zezwoleń???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.szczecin.vectranet.pl 07.03.12, 19:44 Gość portalu: p napisał(a): > t0o powiedz jak to jest że coraz to czytam artykuły o rym jak gmina, miasto itd > zaczęły wycinkę bez zezwoleń???? A co? sami na siebie mieli donieść? Od zawsze byli i będą równi i równiejsi, dlatego 'Kowalski' zapłaci a gmina nie. ...chyba że ktoś będzie na tyle odważny że doprowadzi do skutku sprawę ukarania odpowiedzialnych za samowolkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 15:51 A wokół wycina się lasy na potęgę i nikomu to nie przeszkadza i nikt nad tym się nie pochyli tylko jak ktoś wytnie drzewo, które np może zagrażać budynkowi a czy miasto przekazało odnowienie środki aby ów obywatel miał o nie dbać. Czy też powinien to zrobić na koszt własny - a co gdyby koszt ratunku wynosił np 300 tys zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.12, 16:18 Gość portalu: gość napisał(a): > A wokół wycina się lasy na potęgę i nikomu to nie przeszkadza Lasy to takie pole uprawne na którym się zarówno kosi jak i sieje, tyle że w przeciwieństwie do innych upraw długo się czeka aż uprawa będzie gotowa do ścięcia. > ...tylko jak ktoś wytnie drzewo, które np może zagrażać budynkowi Jeśli drzewo zagraża budynkowi, to idzie się z prośbą o zgodę na wycinkę do Urzędu Gminy i jeśli rzeczywiście jest taka konieczność to się ją dostaje. Jak się wycina bez zgody to można zapłacić karę - proste i czytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 16:59 no jasne masz racje, trzeba isc po zgode i wysuchac dlaczego nie omzna wyciać ... a jak nie mozna to zawsze cos mozna wymyslec ... np. dziecko niech podejdzie pod drzewko i konar na glowke spadnie ... i gmine mozna na 2mln pozwac:) A jak chca zeby je pielegnowal, a np. woli tam wywalac jakies scierwo co szkodzi drzewu a sie nie zna na tym, musi liscie odgarniac... niech zrobi konkurs na pracownika ktory sie do tego nadaje i niech Gmina pokrywa jego koszty... wioelu znam co spokojnie za 4k brutto by sie takiej opieki nad drzewami podjeli, i gwarantuje ze po 2-3 latach bylby to dwa najpiekniejsze drzewa w okolicy jak nie w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madafaka Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.teleton.pl 08.03.12, 00:02 > Lasy to takie pole uprawne na którym się zarówno kosi jak i sieje, tyle że w pr > zeciwieństwie do innych upraw długo się czeka aż uprawa będzie gotowa do ścięci > a. A czy wiesz, że jak sobie sam posadzisz taki dab czy buk na swojej posesji ...i będziesz chciał go za 30 lat wyciąć i zrobisz to bez pozwolenia urzędników toteż dostaniesz karę .... Idąc dalej - ja proponuję w takim razie wogóle nie sadzić drzew na prywatnych posesjach by w przyszłości nie mieć takich problemów ! D E B I L E !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi za... 07.03.12, 16:52 polska rzeczywistosc przegania kafki " proces" Odpowiedz Link Zgłoś
marysia.3.3 Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi za... 07.03.12, 18:28 Tylko jeśli jest się szczecińskim urzędnikiem to można bezkarnie wycinać drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi za... 07.03.12, 19:55 Wspaniale. A kto udowodni, że drzewa pochorowały się i zdechły na skutek działania z premedytacją właściciela działki ? Jeśli takiego dowodu nie będzie, to proszę szanownych PT urzędników o wypad z baru. Natychmiastowy. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi 07.03.12, 22:05 Jezeli rzeczywiscie gośc miałby zapłacic te miliony, to spokojnie mozna ściagnąć ekipe z serialu CSI z NY, by zbadac grunt... Odpowiedz Link Zgłoś
yanchez Śp. Bareja miałby co robić 07.03.12, 23:29 To może urzędnicy z tego miasteczka zajęliby się wycinką drzew na Wyspie Grodzkiej u podnóża Wałów Chrobrego? Swoją drogą, gdyby Stanisław Bareja żył, znowu miałby dużo tematów. 2 drzewa w Białogardzie, fiskus w Bydgoszczy żąda podatku od walut zwróconych do kantoru, sól chodnikowa nadaje się do spożycia, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lazi1 Re: Śp. Bareja miałby co robić 07.03.12, 23:45 yanchez napisał: > To może urzędnicy z tego miasteczka zajęliby się wycinką drzew na Wyspie Grodzk Akurat źle trafiłeś bo tu naliczyli opłaty za wycięte drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
5th_element Re: Śp. Bareja miałby co robić 08.03.12, 08:28 naliczyli. Ale to sie odbywa czesto tak, ze zamiast oplaty proponuja nasadzenia takiej samej ilosci drzew gdzie indziej. To czemu temu gosciowi , naszemu "szarakowi" tego nie zaproponowali? Odpowiedz Link Zgłoś
lazi1 Re: Śp. Bareja miałby co robić 08.03.12, 08:34 Może dlatego, że nie wystąpił z wnioskiem o ich wycięcie. Wiem, wiem i tak by nie uzyskał zgody. Nie od dziś wiadomo, że są równi i równiejsi... Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi za... 08.03.12, 08:33 Mam pytanie - czy ktoś może sprawdzić czy ktoś zapłacił za drzewa wokół kościoła w Nowym Warpnie? Wyglądały tak www.architektura.pomorze.pl/admin/foto/58_332.jpg Wyglądają tak cdn.geolocation.ws/geolocation_media/panoramio/02206/p-022065315.jpg Oczywiście to była pewnie "pielęgnacja korony" a nie wycinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.globalconnect.pl 08.03.12, 14:41 g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > Mam pytanie - czy ktoś może sprawdzić czy ktoś zapłacił za drzewa wokół kościoł > a w Nowym Warpnie? Te zdjęcia, które załączyłeś są szokujące. Trudno nawet się domyślać o co chodziło tutaj tym, którzy to zrobili. Nawet ogławianie drzew jest dość dokładnie opisane w przepisach. Dawno nie byłem w NW i nie wiem z jakiego czasu jest ta sytuacja. Taka rzecz w takim miejscu to doskonały przykład prostactwa i barbarzyństwa. Dla mnie szok. Przypuszczam, że wytłumaczeniem tego była obawa o życie proboszcza w drodze do kościoła podczas silnego wiatru. Jest to godne najwyższej pogardy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi IP: *.globalconnect.pl 08.03.12, 14:49 Już znalazłem. To sytuacja z 2006. Proboszcz nazywa się Drewicz. Oto jego tłumaczenie: "Wokół świątyni przycięto już drzewa. Ich gałęzie kładły się na dachu kościoła. Wilgoć, którą zatrzymywały, niszczyła go". Teraz z pewnością nic nie zatrzymuje wilgoci na dachu. Zwykłe ku...stwo. Odpowiedz Link Zgłoś
5th_element Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi 09.03.12, 08:31 drzewa sie czarnej mendzie kładły?? moze na oczy, jak sie wina mszalnego nachlał? Bo to nie wierzby płaczące, drzewa o pniach prostych jak drut - na co mu sie kladly? Gdzie to zglosic? Odpowiedz Link Zgłoś
5th_element Nowe Warpno - drzwa wokół kościoła 09.03.12, 08:51 gmina nic nie wie, przebąkuje, że widać ..."tak chciał ksiądz" (gratuluję urzędników gminy) Wojewódzki Konserwator Zabytków, ponoć od 2010 r. decyzji Konserwator nie wydawał... ale to księdza trzeba zapytać. Hurra, czarna władza jest władzą realną, może sobie drzewa w pień wycinać. Bez konsekwencji Odpowiedz Link Zgłoś
gozal Re: Zniszczył dwa drzewa na swojej działce. Musi 09.03.12, 01:12 jak zrobił to czarnosukienkowy kleszkowaty przedstawiciel kk, to możesz mieć pewność, że za nic nie zapłacił. mało tego, najprawdopodobniej nikt go nie ściga za takie "drobiazgi". Odpowiedz Link Zgłoś
gozal suma bulwersująco wysoka 09.03.12, 01:09 wycinanie i niszczenie drzew to rzeczywiście przesada, ale stawka wyśrubowana niesamowicie. średnio wychodzi 850.000 za jedno z tych dwóch konkretnych drzew. ja rozumiem, że kara to kara, że ma też funkcję odstraszającą, ale tak wysokie sumy to absurd! jak te stawki mają się do następującej sytuacji: ludzie leżą miesiącami w szpitalach, pokiereszowani (czyt. zniszczeni) przez pijaków za kierownicą, a potem pozostają niepełnosprawni, często niezdolni do pracy, i okaleczeni psychicznie do końca życia, a jakoś 850.000 zł na głowę za te realne krzywdy nie dostają. Odpowiedz Link Zgłoś