Dodaj do ulubionych

Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni kie...

13.03.12, 07:18
dlaczego kierpowcy nie wieżdżają bezposrednio do sklepu między regały.Mieli by jeszcze bliżej po zakupy
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowca kierowca-pieszy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.12, 07:41
      A czy kierowca po zaparkowaniu i opuszczeniu samochodu nie staje się automatycznie pieszym??? On ma też swoje prawa. A tak na razie totylko najważniejsi są rowerzyści, piesi bez samochodów. A aut przybywa. Oni nie mają swoich praw?
      • Gość: ogrodnik Zmotoryzowanej... IP: *.ias.bredband.telia.com 13.03.12, 07:55
        dziczy ciecinskiej nalezy zbudowac parkingi, a nie filharmonie i muzea.
      • mamoniowa303 chyba cię pogięło! 13.03.12, 08:04
        A jakież to prawa mają piesi i rowerzyści ??? Właśnie ten artykuł pokazuje, że żadnych, bo nawet nie mogą korzystać z chodnika, jak sama nazwa wskazuje, służy do chodzenia, bo zmotoryzowane, bezmyślne buractwo zastawia wszystko co się da. Buduje się coraz więcej parkingów, nie reperuje porozjeżdżanych chodników. Ścieżki rowerowe również służą do parkowania aut, wystarczy wymienić Niebuszewo czy Gumieńce !
        Pytam, gdzie się buduje z takim impetem jak parkingi, place zabaw, gdzie się organizuje wybiegi dla psów ???
        Może tak by ograniczyć ilość samochodów ? Może niech ludzie zaczną myśleć, gdzie będą parkować skoro decydują się na drugi czy trzeci samochód w rodzinie ???
        Normalnie mnie rozbawiłeś !
      • Gość: Vlad.H. Re: kierowca-pieszy IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 13.03.12, 09:01
        wolisz japonskie rozwiazania?
        prosiles o mozliwosc kupna samochodu? skladales podanie do gminy z prosba o mozliwosc nabycia samochodu?
      • pluszsz Nie pieprz kierowco 13.03.12, 09:42
        Gość portalu: kierowca napisał(a):
        > A czy kierowca po zaparkowaniu i opuszczeniu samochodu nie staje się automatycz
        > nie pieszym??? On ma też swoje prawa. A tak na razie totylko najważniejsi są ro
        > werzyści, piesi bez samochodów. A aut przybywa. Oni nie mają swoich praw?

Kierowca nadal jest kierowca i właścicielem źle zaparkowanego samochodu. Prawa maja wszyscy - chodzi o to, żeby "prawa" kierowcy nie likwidowały praw pieszych. No wiesz: "moja wolnośc kończy się, gdzie zaczynają prawa innych".
        Nigdy nie parkowałem niezgodnie z przepisami a jeżdzę bez przerw ponad 20 lat - wystarczy poszukać - czasem przejść 200 m więcej (dobre dla zdrowia). Nie gadaj więc glupot, że nie masz gdzie zaparkować, tylko rusz dupę, bo jako kierowcy wstyd mi za ciebie.
      • Gość: MIESZKANKA POGODNA Protest znudzoenego mieszkańca!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.12, 13:03
        Mieszkam na pogodnie, przy równoległej uliczce przylegającej do rynku. Byłam bardzo zaskoczona tym znakiem, gdy go po raz pierwszy zobacczyłam. Zastanawiałam sie co komu przeszkadza parkowanie tutaj. Sama jestm kierowca i pieszym i codziennie chodze tym chodnikiem. Nie da sie ukryć ze miejsc parkingowych brakuje i jedyne rozwiazanie to parkowanie na chodnikach. Uliczki są wąskie, nie ma innej możliwości. Kiedyś ulica ta była dwukierunkowa!!! Samochody parkowały po obu jej stronach, nie było parkingu przy rynku . I jakoś sobie wszyscy radzili. Uważam że jest to złośłiwa akcja znudzonego mieszkańca bez samochodu, bo gdyby go miał to sam by parkował przed domem na chodniku i wtedy by mu to nie przeszkadzało. A jak nie ma jak przejść to przy rynku jest szeroki, równy chodnik z polbruku, wystarczy przejsc na drugą stronę. W mieście jest wiele miejsc gdzie nia można przejść, nie ma chodników, np remontowana ulica Arkońska przy zajezdni. A tutaj taka walka, gdy są dwa chodniki, przy drodze która pod względem bezpieczeństwa nie może sie równać z Arkońską gdzie strach iść poboczem. Ludzie troche pokory i wyobraźni. Nie można tak sobie i innym życia utrudniać!!!
      • 5th_element Re: kierowca-pieszy 15.03.12, 08:13
        wyprowadz sie do Ugandy. Ma byc zostawione 1,4 chodnika. O czym tu dyskutowac?
    • resident_troll Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni kie... 13.03.12, 08:25
      Zawsze można, przechodząc, zahaczyć łokciem o lusterko. Albo kilka. Niechcący i przypadkiem.
      Albo, ciągnąc/pchając jakiś wózek, zadrapać lakier. Skoro parkujący swoje samochody czynią chodnik niedrożnym, muszą się liczyć z tym, że ktoś jednak spróbuje przejść, źle przy tym oszacowawszy szerokość.
      Ale niczego nie sugeruję.
      • swinton Nawoływanie do wyrządzania szkody jest karalne ale 13.03.12, 09:46
        samochód można unieruchomić bez robienia jakiejkolwiek szkody.
        Oglądaliście Czterech Pancernych? Wystarczy kawałek szmaty.
    • Gość: warda A lodziarzowi na Jas. Błoniach położą płytki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.12, 09:52
      na trawniku.
      Zresztą już dla niego zezwolono na parkowanie po obu sronach jezdni ( vis a vis ) lodziarni.
      Jedzie się tam tak wąskim pasem jezdni, ze ktokolwiek wyjdzie z pomiędzy samochodów kierowca go nie minie.
      Jest tam masę dzieci.
    • przyjaciel.krolika Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni kie... 13.03.12, 10:10
      Ze zdumieniem czytam napastliwe teksty o kierowcach. No to może trochę historii o parkowaniu przy rynku. Jesienią zeszłego roku przyjeżdżała straż miejska i wlepiała mandaty za parkowanie kołami na chodniku. Jednocześnie pouczała , że można parkować wzdłuż krawężnika , byle nie wjeżdżać na chodnik. Większość kierowców przyjęła to do wiadomości i wydawało się, że jest OK. Jednocześnie trzeba przypomnieć, że przy basenie p.poż. były wyznaczone miejsca parkingowe, ale jednocześnie oznakowane !!!! znakiem "zakaz postoju".
      Jak teraz rozumiem, panu, który walczy z kierowcami było za mało i doprowadził do postawienia kolejnego znaku "zakaz postoju" na wjeździe w ul. Grzegorza z Sanoka.
      Na całe nieszczęście znak jest postawiony w idiotycznym miejscu i jest prawie niewidoczny.
      Nikt z was nie zauważa (nie chce?) , że rynek w tym miejscu jest od lat. Kupują na nim ludzie z całego miasta i okolic. Rozejrzyjcie się w rejonie rynku i sami powiedzcie gdzie tam zaparkować. Teren w okolicy basenu p.poż. jest nieuporządkowany od lat i nikt nic z tym nie robi. Czy naprawdę uważacie , że budowa porządnych parkingów w mieście nie jest potrzebna? Czy naprawdę wszędzie trzeba wbijać słupki i tępić kierowców ?
      Ktoś tu pisze, że można zaparkować 200m dalej. No można, tylko że całe Pogodno ma wąskie uliczki i zaraz odezwą się inni, że mają zatkane ulice.
      Zamiast uszczypliwych uwag na temat chamstwa kierowców, wolałbym rzeczową dyskusję jak rozwiązać probelm parkowania w mieście. Wszak liczba samochodów rośnie od lat. Niestety , tak GW jak i forum opanowało lobby rowerowe, które poza ścieżkami nie widzi innych problemów.
      • Gość: Hiszpan25 Re: Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni k IP: *.briteline.de 13.03.12, 12:49
        Nie sposob zgodzic sie z przedmowca... ale prawda jest taka ze przy braku miejsc parkingowych miasto zarabia (wystawiajac mandaty) podczas gdy wybudowanie parkingow generuje koszta (ktos musi wylozyc gotowke na ich budowe) - oczywiscie mozna potem na nich zarabiac ale ile moze kosztowac godzina postoju? napewno mniej niz mandat za zle parkowanie... od lat Panstwo nastawione jest na "okradanie" obywateli wiec sytuacja napewno szybko sie nie zmieni... nie lezy to w interesie samorzadu :)
        PZDR!
        • Gość: edek Bzdury Hiszpan wygadujesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 20:10
          > Nie sposob zgodzic sie z przedmowca... ale prawda jest taka ze przy braku miejs
          > c parkingowych miasto zarabia (wystawiajac mandaty) podczas gdy wybudowanie par
          > kingow generuje koszta (ktos musi wylozyc gotowke na ich budowe) - oczywiscie m
          > ozna potem na nich zarabiac ale ile moze kosztowac godzina postoju? napewno mni
          > ej niz mandat za zle parkowanie... od lat Panstwo nastawione jest na "okradanie
          > " obywateli wiec sytuacja napewno szybko sie nie zmieni... nie lezy to w intere
          > sie samorzadu :)
          > PZDR!

Bzdury piszesz. Gdyby miasto chciało zarabiać na mandatach za złe parkowanie to dziennie wypisywano by tysiące tych mandatów. A dzisiaj nawet parkującym na przejściu dla pieszych nie ma kto wypisać mandatów. Gdyby kierowcy, zamiast utrudniać życie pieszym, rowerzystom, zamiast rozjeżdżać trawniki, dobrali się do dupy urzędasom z magistratu, preziowi i radnym to już by parkingi stały. Piesi i rowerzyści upominają się o swoje a leniwi kierowcy wolą parkować w niedozwolonym miejscu, a jak dostaną mandat to robią z siebie ofiary w mediach. Jak są zbyt leniwi, żeby wymusić budowę parkingów albo zbyt głupi, żeby prawidłowo zaparkować to niech jeżdżą komunikacją miejską.
      • Gość: Gosc I Re: Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni k IP: *.183.177.96.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.03.12, 23:01
        Przyjaciel.krolika zgadzam się z Tobą. Ja tez czasem tam parkowałam. Odkąd wiem, że jest zakaz ani razu tam nie stanęłam. I tak krążę wokół ryneczku w nadziei, że coś się zwolni i....czasem rezygnuję. Wkurzam się na brak miejsc parkingowych. Wolnych jest niewiele. (Sporo miejsc zajmują pracujący na rynku i dostawcy). Ograniczyłam więc wizyty na ryneczku do niezbędnego minimum. Rozumiem protestujących i w sumie nawet się z nimi zgadzam. Ktoś powinien dostrzec problem i pomyśleć nad rozwiązaniem korzystnym dla obu stron.
        Zanim chwycicie za gwoździe może warto podyskutować?
        Czy jest uzasadnienie dla basenu w tym miejscu? Czy w tym rejonie nie ma hydrantów? Według mnie w chwili obecnej woda w basenie mogłaby stanowić zagrożenie epidemiologiczne. Znalazłam w wyszukiwarce takie rozwiązanie: szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,87121,6449394,Myjnia_nad_basenem_przy_pl__Kilinskiego.html Pewnie są jakieś możliwości. Trzeba tylko zacząć ich szukać.
    • misiek12321 Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni kie... 13.03.12, 13:30
      Proponuje by Pan gwozdzikiem przejechal po lakierze i pospuszczal powietrze z kol. Chamstwo trzeba leczyc chamstwem, przynajmniej we wsiowym kraju = Polsce.
      • zuk30 Re: Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni k 13.03.12, 15:17
        o co Ci przyjdzie z tego namawiania do przestępstwa buraku ??
      • Gość: afaf Re: Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni k IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.12, 16:07
        a ja proponuje kupić na allegro naklejki "hu..owe parkowanie" - kilka na przedniej szybie szybko oduczy kierowcę jak przyjdzie mu je zdzierać. Następnym razem poświęci 5 minut na znalezienie miejsca parkingowego, zamiast pół godziny na zdzieranie jednej naklejki. Sprosób przetestowany w innym miejscu sczecina - działa !
    • mwpoland Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni kie... 13.03.12, 14:04
      Na parkingowych cwaniaków polecam samochodowy email - www.klaksonik.pl - ślad w sieci pozostanie na długo...
      • anika31 Re: Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni k 13.03.12, 16:09
        Mieszkam przy wąskiej (na jedne samochód) ulicy na pogodnie, do tego ślepej. Niestety na koncu zlokalizowane jest prywatne przedszkole. Mimo że można do niego spokojnie dojechć z drugiej strony i tak codziennie po południu odbywają się dantejskie sceny Pań w samochodach szerszych niż ulica usiłujących wjeć do przedszkola, przy okazji rozjeżdżając mi i sąsiadom chodnik. Pewnego dnia któryś z samochodów przejechał naszego kota. Ulicy zamknąc nie mozna mimo ze niewymiarowa ale jednak publiczna. Zdarza sie nawet ze co poniektorzy parkuja mi na prywatnej dzialce (ulica jest tak waska ze musileismy dla naszych gosci wygospodarowac miejsce parkingowe) i nikt sie nie pyta czy mozna a na zwrocenie uwagi czesto reaguja agresja. Nie robimy zdjec aninie wzywamy Strazy Miejskiej ot ciagle czekamy az rozum i kultura wezmie gora nad aroganctwem i cwaniactwem. CHyba tez lenistwem, bo pewnie ciezko tak przejsc na pieszo 50 metrow, lepiej wciskac sie samochodem.
    • Gość: turysta Re: Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni k IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 19:55
      wprowadzic na tych odcinkach strefe zamieszkania, wyznaczyc parkingi i niech sobie kierowcy radza z pieszymi chodzacymi po jezdni..
    • Gość: Waldemar Re: Wojna o chodnik na Pogodnie. Znów bezczelni k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 17:31
      Czy bezczelnym kierowcą jest parkujący wzdłuż chodnika? Dlaczego tak mogą parkować na Grzegorz z Sanoka poza terenem przyległym do Rynku w kierunku Przybyszewskiego
      • Gość: mimi obywatel junior IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.03.12, 05:19
        redaktor raczej racji nie ma

zalozmy, ze jestem straznikiem (chetnie bylbym nim spolecznie)
        wychodze na spacerek i wracam z teczka zdjatek na karcie

w ciagu godziny wysylam kazdemu mandacik na sume maksymalna
        robie tak trzy razy dziennie, moze cztery

zakladam, ze effet widac po ok siodmym mandacie otrzymanym przez najbardziej zatwardzialego parkowacza
        wszystkie uporczywe wypadki od razu do sadu, tam od reki 5 tys

no i ile to potrwa?
        miesiac? dwa?

i tak kazdy straznik i kazdy oddzialik
        kasa w urzedzie, w miescie spokoj

co nie mozna????
        no to macie do dooopy albo prawo albo pracownikow
        zmiencie se jak najszybciej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka