Dodaj do ulubionych

ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec...

23.03.12, 10:31
Ja się ucieszę, jak do sprzedaży trafią pełnowartościowe substytuty tradycyjnej żywności. Taki np. sprasowany batonik (nawet jeśli nie będzie smaczny), lub jakaś papka, które w pełni będą zastępowały tradycyjne posiłki. Jestem zmęczony przyrządzaniem posiłków a później ich trawieniem. Mogę z łatwością zrezygnować ze smaku świeżych warzyw na rzecz łatwości przechowywania, spożywania i trawienia (jestem z takich, którzy uważają jedzenie jako przykrą konieczność).
Obserwuj wątek
    • rystra ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec... 23.03.12, 10:41
      Stara prawda, że odsetek idiotów wśród profesorów jest taki sam, jak wśród śmieciarzy.
      W Stanach Zjednoczonych, już by na to mieli kilka patentów - na pomysl i na różne warianty, aby zablokować wszystkim innym możliwość zrobienia czegoś podobnego. I to PRZED ogloszeniem w prasie. Efekt bęzie taki, że jak zgłoszą się po patent, to się okaże, że Bayer albo inna firma, już to właśnie opatentowali i nasi wielcy uczeni będą im musieli zapłacić odszkodowanie.
      • zed.1 Re: ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szcz 23.03.12, 11:01
        niedawno bylo glosno o przypadku polskiego wynalazcy ktory przez zrobienie rozglosu wokol swojego wynalazku przed opatentowaniem zablokowal sobie droge do zabezpieczenia go. ciekawe czy tutaj bedzie podobnie.

dziwne tez, ze uczelnia od razu chce sprzedac ten patent zamiast po prostu udzielic na niego licencji i czerpac stale zyski.
        • stolowkowy Re: ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szcz 23.03.12, 15:29
          tak, Lagiewka. I g. bedzie mial z patentu ale to bylo ponad jego sily, wynalazek dobry ale mial idiotow wokol siebie, nie wszystkich ale wielu. Wystarczylo. Geniusz z Kowar.
    • Gość: purify to kup se gainer IP: *.uoks.uj.edu.pl 23.03.12, 10:48
      i po problemie.
    • jagopa ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec... 23.03.12, 10:50
      Kolejne dziadostwo, ktore "uatrakcyjni" spozywanie jeszcze wiekszego dziadostwa. Dlaczego nie mozna produkowac zywnosci tak, jak dawnie? Proste, chorujace spoleczenstwo to ogromna kasa.
      • andreas.007 Dzięki temu bedzie zyc dłużej i pracować do 80. 23.03.12, 10:59
        Dzięki temu będziemy zyc dłużej niż ZUS przewiduje i pracować do 80.
    • maria_curia ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec... 23.03.12, 11:00
      jasne. firmy farmaceutyczne zarobią jeszcze więcej... na tych, którzy kupią proszek i na tych, którzy potem i tak zachorują na raka. przeciwdziałanie nowotworom to nie dostarczenie organizmowi jednej, wyizolowanej substancji. czynniki kancerogenne to nie tylko omegi 3, ale też zdrowy styl życia, badania profilaktyczne, wykluczenie pewnych grup pokarmowych itd...
      znowu będzie reklama w tiwi i znowu rzesze naiwnych się złapią, jak na danonki, nimm2, kapsułki z kwasami omega i inne "zdrowe" dodatki.
      kwasy omega 3 są w siemieniu lnianym i oleju lnianym na przykład. nie trzeba kupować suplementów. dlaczego o tym nie piszą w wybiórczej? bo siemię lniane w sklepie kosztuje parę złotych i firmy farmaceutyczne na nim nie zarobią.
      FACEPALM!!! po prostu facepalm...
      • rikol Re: ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szcz 23.03.12, 13:54
        To moze byc dobre dla osob chorych, ktore nie moga normalnie jesc, np. dla alergikow. Nie dla normalnych ludzi.
      • mort_subite Re: ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szcz 23.03.12, 15:14
        maria_curia napisała:

> (...) czynniki ka
        > ncerogenne to nie tylko omegi 3, ale też zdrowy styl życia, badania profilaktyc
        > zne, wykluczenie pewnych grup pokarmowych itd...
        > (...)

Sorrki, że się czepiam, ale czynniki kancerogenne, to raczej obecność metali ciężkich w powietrzu, nikotyna, etc. Zdrowy tryb życia z przyległościami raczej zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
    • wyklenta_kaczuszka ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec... 23.03.12, 11:01
      Ten proszek to na bazie soli drogowej czy suszu jajecznego ? Sanepid to badał ? Będzie można kupić na odpuście u Ojca Dyktatora ?
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl No dobrze 23.03.12, 11:08
      No dobrze. Ale co mi da dosypywanie bakterii mlekowych do potraw? Chyba że chcę, żeby się te potrawy ukisiły. Jeśli chodzi o zdrowotność, to równie dobrze można napić się dobrego, musującego kefiru, albo soku z ogórków kiszonych w domu.
      • Gość: elo Re: No dobrze IP: *.156.115.240.mortin.pl 23.03.12, 11:53
        bakterie po to by wklepać na opakowaniu
        'probiotyczne'... tylko czy ma to sens jeśli nie żremy non stop antybiotyków albo nie zapijamy dzień w dzień 0,5l wódki.
        Wg. mnie nie ma. A kwasy omega-3 jak się je medialnie nazywa też jakichś wielkich ilości jeść nie musimy.
        Żadna mi to rewolucja nie będzie. A badania to w sumie nie wiem na co poszły? Stabilizację tłuszczy i liofilizowanych bakterii?!
        Jak już mają coś robić to niech to będzie "COŚ" a nie połączmy probiotyk z omega3 i uznajmy to za rewolucję.
      • Gość: g Re: No dobrze IP: *.itime.pl 23.03.12, 12:36
        Bakterie mlekowe? Coś ci się bakterie pomyliły. Tu chodzi o szczepy coli i inne probiotyczne. Bakterie mlekowe masz jako kobieta poniżej pasa - tam, gdzie słońce nie dochodzi :P
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: No dobrze 23.03.12, 13:59
          Tak, bakterie mlekowe znajdują się również w pochwie. Ale poza tym wszystko ci się pozajączkowało:
          pl.wikipedia.org/wiki/Probiotyk#Organizmy_probiotyczne
          • Gość: zakuty rycerz Re: No dobrze IP: *.ias.bredband.telia.com 23.03.12, 14:02
            No co ty opowiadasz! W pochwie to jest miecz!
      • w.s3 Re: No dobrze 23.03.12, 14:27
        Gdzie znajdziesz dobry musujący kefir. Na wszystkiuch jest napisane, że robione są z mleka w proszku. Ja zuważyłem,że jedynie na Robiko nie jest napisane mleko w proszku. Prawdziwe zsiadłe mleko jest na wsi, jak mleko jest prosto od krowy.
        • stolowkowy Re: No dobrze 23.03.12, 14:55
          a piles ty kiedys takie wiejski mleko , zsiadle lub nie? Przeciez to sie nie nadaje do spozycia. Smietana- tak, odciagniete mleko- tak, maslanka tak. Ale krowskie mleko?!
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: No dobrze 23.03.12, 16:27
          w.s3 napisał:

> Gdzie znajdziesz dobry musujący kefir.

To zależy od lokalnych mleczarni. W Warszawie musujący jest kefir Robiko, polecam. W Rzeszowie powinien być dobry kefir z Jasienicy Rosielnej. W Krakowie kiedyś udało mi się kupić dobry kefir w szklanych butelkach z aluminiowym kapslem na ryneczku na Lea. Ale nie wiem, co to była za mleczarnia.
    • gustav45 Może to być HIT na miarę paprykarzu 23.03.12, 11:24
      :)
      • stolowkowy Re: Może to być HIT na miarę paprykarzu 23.03.12, 14:56
        wlasnie!
    • condor ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec... 23.03.12, 11:24
      "Łączy on zalety probiotyków (bakterie lub drożdże regulujące pracę przewodu pokarmowego i obniżające poziom cholesterolu we krwi) i kwasów omega-3 (m.in. zmniejszają ryzyko zachorowania na raka). Takiej substancji na rynku jeszcze nie ma".

Taka substancja jest od wieków a nazywa się chleb żytni na zakwasie.
      Problem w tym że trzeba go upiec samemu ponieważ ten z piekarni udaje tylko chleb na zakwasie i może nam mocno zaszkodzić. Zachęcam do własnoręcznego wypieku i życzę smacznego.
    • robert_foltyn ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec... 23.03.12, 11:41
      Chyba też wystąpię z wnioskiem patentowym. Zjadłem wędzonego dorsza i popiłem jogurtem.
      • srull Z tym najlepiej zwrócić się do 23.03.12, 13:14
        któregoś z producentów papieru toaletowego.
    • poiuyt12qwas ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec... 23.03.12, 11:58
      "Na czym polega wyjątkowość proszku? Łączy on zalety probiotyków (bakterie lub drożdże regulujące pracę przewodu pokarmowego i obniżające poziom cholesterolu we krwi) i kwasów omega-3 (m.in. zmniejszają ryzyko zachorowania na raka)."
      Ale propaganda naukowa.... i ludzie w to wierzą.
      1. Zostajesz zniewolony przez nich bo zamiast samemu wytwarzać bakterie jelitowe pobierasz je z proszku- bez proszku masz problem- idealny klient
      2. Cholesterol jest niezbędny dla organizmu ("dobry" LDL jak i ten "zły" HLD) i leczenie objawi nie usunie przyczyny- tylko je ukryje.
      3. "Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka" No i nawet matematyka jest używana do niecnych celów. Jedź omega-3 inaczej rośnie szansa na raka! Ciągłe straszenie naszego mózgu w telewizji, radiu, reklamach daje porażające efekty- ciągły stres, lęk, zamartwianie się + produkty z hipermarketów nieubłaganie pokaże efekty czy to w wieku 30 lat czy 50, bądź 70.
      Medycyna, Polityka, Ekonomia- wszystkie błądzą i mają problemy bo patrzą powierzchownie na problem i zajmują się skutkami, a nie chcą przyjąć do wiadomości że to przyczyna powoduję problem. A lecząc skutki, trzeba następnie leczyć skutki leczenia.

Zdrowie jest najważniejsze, czemu to olewacie? Zjem sobie zapiekankę z colą, słyszałem o suplementach więc nakupię sobie mega pack witamin i będę łykał. Jak zachoruję to lekarz mnie wyleczy bo mi się należy- bo płacę przecież. Mam ból głowy to tabletka, zapalenie to antybiotyk. Nie mam czasu na te bzdury, muszę pracować cały czas. Potrzebuję nowy samochód, telewizor. Po co kupować i wspierać lokalne "droższe" rolnictwo- szybciej i taniej do Tesco.
    • marcelam Sól drogowa tańsza 23.03.12, 12:13
      nie ulega frekwencji
    • mallerco Zielona pożywka. 23.03.12, 12:33
      40 lat później.
    • wlodzimierz.ilicz A więc znów wynaleziono cudowny proszek, 23.03.12, 12:37
      który można sypać do sałatek?
      Tylko po co?
    • ksiadztezczlowiek ProBioKap. Jakby odkryto w Niemczech, we Wloszech 23.03.12, 13:25
      Jakby odkryto w Niemczech, we Wloszech albo Francji patent kupily by firmy Niemieckie, Francuskie zaplacilyby 2%, zarobilyby dalsze 98% kosztow i zrobilyby fortune.

W Polsce cos wynajda, dostana pare oklapow od Niemcow. A potem taka Niemiecka Firma sprzeda Polakom ich produkt przez lata zam setki milionow i taki zrobilismy interes!
      • stolowkowy Re: ProBioKap. Jakby odkryto w Niemczech, we Wlos 23.03.12, 15:26
        jak widac tendencja jest zeby robic cos z niczego czyli ukrecic bicz z g. Bierze sie cos co jest tanie i jest go duzo, najlepiej w proszku bo po radiacji mozna trzyamc przez 20 lat w silosach pod ziemia. Potem dodaje sie wypelniacz, stabilizator, zapach, kolor i juz tylko potrzebna maszuna do kapsulek albo plastykowa lyzeczka z chin do precyzyjengo odmierzania 1-3/8 na sniadanie. Cena moze byc wysoka na poczatek bo marketingowcy wypchna to cieciom jadacym na narty do Austrii jak zabezpieczenie prostaty. Takie mieszanki to mozna mieszac dzien w dzien i patentowac na lewo i prawo. Dostali kase to ja wydaja: 30% poszlo na pensje, jest ich prezentacja na necie z detalami. Szkoda ze nr tego tymczasowego patentu nie ma bo chetnie bym poczytal.
        • wypedzonyzziemodzyskanych a wodę w proszku ? 23.03.12, 20:21
          A czy wynajdą wodę w proszku ?
          Sprzedając ją na Saharze poprzez firmę Kraftport zarobilibyśmy nie tylko na floating a nawet wiszące ogrody
    • duchen ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec... 23.03.12, 20:43
      niesamowity wynalazek i do tego Polaków, super goście

www.mowimyjak.pl/fakty/nauka/czym-jest-probiokap-cudowny-proszek-spozywczy-wymyslony-przez-polskich-naukowcow,25_39612.html
    • dziewski ProBioKap. Cudowny proszek wynaleziony w Szczec... 26.03.12, 19:53
      Już na pewno znajdą się Polacy tacy, co wynalazek utrącą. Nie wierzę w wdrożenie proszku do produkcji. Lubliniacy opracowali technologię produkcji benzyny ze spalin i czy ktokolwiek słyszał, aby ktoś wynalazkiem się zainteresował? PO-wiacy zadbają o to, aby wynalazek nie ujrzał światła dziennego. Przecież nikt z Polski nie ma prawa wysuwać się przed europejski szereg. Nasz premier mógłby nie otrzymać nagrody niemieckiej, jakby Polacy wykazali się osiągnięciem, które by przyćmiło osiągnięcia wiodącej w Europie RFN.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka