Dodaj do ulubionych

Ile stracił ZUS na chorobach Bernarda K.? "Osie...

20.11.12, 09:54
ZUS nic nie stracił . Bernard K. chyba odebrał swoje wcześniej wpłacone tak jak każdy z nas. My wszyscy tam płacimy haracze i ich nie odzyskamy nawet na emeryturze. On po prostu odzyskiwał swoje pieniądze wcześniej nie czekając na jałmużną emeryturę.
Obserwuj wątek
    • levy Re: Ile stracił ZUS na chorobach Bernarda K.? "Os 20.11.12, 10:30
      Nie pieprz. Stawiam dolary przeciw orzechom, że przez całe życie nie wpłacił do ZUS-u takiej kwoty na jaką naciągnął. Te 190 tys. pobierał na "papierze" i tylko przez parę miesięcy żeby "nabyć" uprawnienia do chorobowego. A potem przez 3 lata okradał nas wszystkich.
      • Gość: Stefan Brak nadzoru ze strony dyrektora i naczelników ZUS IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 10:52
        Szczeciński ZUS nie ma szczęścia do kierownictwa. Poprzednie kierownictwo z dyrektorem na czele odeszło w niesławie i część z nich jest oskarżona o przekręty, teraz pod okiem obecnego dyrektora mamy następną aferę. Brak reakcji na takie przekręty może być sygnałem o kolejnej aferze spowodowanej brakiem kompetencji dyrektora i kierownictwa jakie sobie dobrał.
        Mam nadzieję że kiedyś w ZUS będą pracować fachowcy a nie ludzie z poparcia partyjnego i ich poplecznicy.
        • Gość: Gosc to jest zamkniety krag IP: 195.124.114.* 20.11.12, 12:22
          zatrudniasz miernych ale wiernych, niestety oni najczesciej sa debilami wiec sobie nie radza i w koncu sami (badz z czyjas pomoca) daja dupy na calego ... i tak to wyglada w tej wiosce z tramwajami
          • Gość: petent Re: to jest zamkniety krag IP: *.asterisc.pl 20.11.12, 13:05
            są i fachowcy i dobrzy ludzie (co nie zawsze się łaczy) ale wyżej jak są już nie wskoczą bo nie mają pleców... taka oto nasza codzienność
      • Gość: misiek Re: Ile stracił ZUS na chorobach Bernarda K.? "Os IP: *.internet.szczecin.pl 20.11.12, 18:14
        mechanizm mógł być prosty. Bernard K deklarował zarobki na poziomie 200 tysięcy miesięcznie, składek ZUS i podatku dochodowego nie płacił, po kilku miesiącach poszedł na zwolnienie i z otrzymanego zasiłku chorobowego w ciągu dwóch miesięcy spłacił zaległości wobec ZUS i urzędu skarbowego. Nastepne zasiłki to już czysty zysk.
    • Gość: oficer_ABW Gdzie są ci wszyscy obrońcy ? IP: *.cable.smsnet.pl 20.11.12, 11:16
      Gdzie są teraz ci forumowi "obrońcy" niewinnego biznesmana ?
      Kto dawniej robił przekręty to na stare lata nie będzie parał się ciężką i uczciwą pracą.
      My tu w Warszawie od dawna jesteśmy przeszkoleni iż wielu biznesmenów ze Szczecina rejestruje swe firmy w stolicy licząc na to że ze względu na mnogość firm kontrola podatkowa ich ominie.
      Widzę że należy się przyjrzeć działaniom państwowych urzędów na terenie waszego miasta.
      I lekarzom też.
      • tuhanka Re: Gdzie są ci wszyscy obrońcy ? 20.11.12, 19:36
        Jestem, nie zniknęłam. I powtórzę to jeszcze raz: Bernard K. jest niewinny, zwolnienie lekarskie było uzasadnione. Co do Ciebie wierzę, żebyś pracował w ABW, bo wtedy byś nie pisał tego i owego na forum, a jeżeli byś to robił, to na pewno nie podpisując się w ten sposób. Gdybyś jednak był faktycznie z ABW... to nie świadczyłoby dobrze o Twoim profesjonalizmie.
        Dziennikarz "Gazety Wyborczej" oddział w Szczecinie za to z pewnością popisał się znów nieprofesjonalizmem pisząc:

"Wiadomo, że analizie poddana została dokumentacja lekarska, na podstawie której K. wyłudził wiele milionów świadczeń chorobowych i rehabilitacyjnych. Śledztwo na pewno potrwa jeszcze wiele miesięcy."

Skoro bada, to znaczy, że jeszcze nic nie wie na pewno. Skoro nie wie na pewno, to domniemanie wyłudzenie jest tylko przypuszczeniem, nie stwierdzonym faktem. Polecam poczytać co nieco o domniemaniu niewinności, które obowiązuje w polskim prawie.

O jednym zaś jestem przekonana. Jeśli ktoś naraża Skarb Państwa na straty, to są to ci, którzy stoją za aresztowaniem Bernarda K. Przetrzymywanie człowieka w areszcie bez uzasadnienia (bo skoro dokumentacja została zabezpieczona, to uzasadnienia nie ma, można zastosować inne środki dozoru) oznacza, że w przypadku uniewinnienia (w co głęboko wierzę, bo jestem przekonana o niewinności aresztowanego) Skarb Państwa powinien wypłacić odszkodowanie osobie aresztowanej; dodajmy do tego koszty pobytu w areszcie (znów nieuzasadnione). Jeśli zaś chodzi o długość przetrzymywania w areszcie, to Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu nieraz już wydawał orzeczenia przeciwko państwu polskiemu za tę właśnie praktykę.
    • tajemnicapanstwowa Re: Ile stracił ZUS na chorobach Bernarda K.? "Os 20.11.12, 13:11
      polecam sprawdzic do jakich kwot w Polsce odprowadza sie skladki na ZUS i jakie sa wartosci poszczegolnych skladowych przy takim wynagrodzeniu...

przy takiej pensji w rok gosc wplacil do kasy ZUSu nie wiecej jak 68 tys. zl, a jego pracodawca w jego imieniu nie wiecej jak 58 tys. zl. da to ok. 126 tys. zl...

jak wiec widzisz jezeli umowa byla "lipna" to po 2 miesiacach bycia na chorobowym (skladka chorobowa od 190 000zl to troche ponad 4,5 tys. zl, a ZUS w uproszczeniu placi te 80% wynagrodzenia dopiero po miesiacu) juz wyciagnal z kasy ZUSu wiecej niz do niej rocznie wlozyl, a raczej przez rok nie pracowal...
    • karkowiak2plus Spoko. 20.11.12, 14:51
      Póki co mamy nieudolny ZUS na tapecie i pomówionego biznesmena. Służby prowadzą grę operacyjną podsuwając mediom jakieś gnioty. Teraz zostaną nagrane rozmowy kilku ludzi i na tej podstawie sporządzi się akt oskarżenia,który i tak w sądzie zostanie wyśmiany.
      • karkowiak2plus Re: Spoko. II 20.11.12, 14:59
        cyt: ABW sprawdza, czy w aferę są zamieszani również lekarze, którzy wystawili zaświadczenia o dolegliwościach Bernarda K. i pracownicy ZUS, których uwagę powinny zwrócić gigantyczne sumy wypłacane ludziom z kilku firm.

Co sprawdza ABW? Czy lekarze skończyli Akademię Medyczną?
        Dolegliwości Bernarda K są jego intymną sprawą.
        A ZUS jest od między innymi od wypłacania sum zgodnie z przepisami.
        --
        Choroba afektywna dwubiegunowa to pryszcz.
        Szukam dobrego dermatologa.
        • karkowiak2plus Re: Spoko. III 20.11.12, 15:02
          cyt: Wyłudzenia wyszły na jaw przez przypadek, kiedy Agencja wzięła pod lupę warszawską firmę "M." Bernarda K., w której "pobierał" owe 190 tys. zł.

Może redakcja napisze jak się nazywał ów przypadek i co nim kierowało,gdy wskazał miejsce poszukiwań.
          • karkowiak2plus Re: Spoko. IV 20.11.12, 15:05
            cyt:ABW interesuje się wieloma interesami (chodzi m.in. o kupowanie nieruchomości), które K. prowadził w ostatnich latach, a także jego kontaktami - K. miał wśród znajomych urzędników i polityków.

A co ma ABW do interesów? Będą sprawdzać czy miał okruszki w łóżku?
            • Gość: badziewiak To co robi Dyrektor ZUS i jego pracownicy IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 19:06
              Czym faktycznie zajmują się pracownicy ZUS i ich Dyrektor. Wychodzi ich nieudolność.
            • tuhanka Re: Spoko. IV 20.11.12, 20:11
              A który biznesmen nie ma znajomych wśród polityków i urzędników? Czy jest czymś złym posiadanie znajomych? To mogą być na przykład koledzy ze szkolnej ławy. Czy to jest naganne? Nagannym jest jedynie nieuczciwie wykorzystywanie takich znajomości.
              • tuhanka Re: Spoko. IV 20.11.12, 20:16
                Aby nie być gołosłowna, podam przykład. Znam pewnego posła, mam go wśród znajomych na pewnym portalu społecznościowym, czasem wymieniamy opinie. I co z tego wynika? Ano nic, poza tym, że ów poseł był przed laty moim nauczycielem, bardzo przeze mnie lubianym. Znajomy polityk? Jak najbardziej!
        • tuhanka Re: Spoko. II 20.11.12, 20:06
          Przypadkiem usłyszałam dziś w "Wiadomościach TVP", że rząd szykuje reformę ABW, w której mają być odebrane Agencji uprawnienia śledcze (nie wiem, czy dokładnie usłyszałam, bo sekundę wcześniej włączyłam telewizor). I tak się zastanawiam, na ile ta cała sprawa ma związek z planowaną reformą, tzn. ABW chce uzasadnić utrzymanie swoich dotychczasowych uprawnień? Może to mieć związek, może nie mieć, ale jest co najmniej zastanawiające.
      • tuhanka Re: Spoko. 20.11.12, 20:02
        Owszem, zostanie wyśmiany, bo póki co, sędziowie wydziałów karnych wydają się mieć w tym kraju jeszcze głowy na karku i wiedzą, do czego one służą. Cała nadzieja więc w niezawisłym sądzie. Ale kto zwróci Bernardowi K. i jego rodzinie miesiące wyjęte z życiorysu i wszystkie związane z tym stresy?
    • tuhanka Re: Ile stracił ZUS na chorobach Bernarda K.? "Os 20.11.12, 21:09
      Przy okazji znalazłam ciekawy opis kompetencji niektórych pracowników ZUS:

wyborcza.pl/1,95892,12893821,Przed_paniami_z_ZUS_u_chron_nas__Panie_____list_.html?utm_source=HP&utm_campaign=wyborcza&utm_content=cukierek1&utm_medium=AutopromoHP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka