szczeciniak01 15.01.13, 08:51 czy w tym mieście ktoś za cokolwiek odpowiada... jeden wielki bur... tylko świstak siedzi i zawija zielone papierki ...jakie zarządzanie takie tłumaczenie...żadne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Police-Centrum 3h Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.13, 09:15 Drogowcy utkneli w korkach i nie sypali. Ale dlaczego nikt tym drogowcom nie pomógł przejechac miasta? Dlaczego służby transportowe stały na oblodzonych i zamknietych ulicach w Centrum, zamiast jeździć i wyszukiwac bezpiecznych tras zastępczych dla komunikacji autobusowej? Dlaczego w czasie gdy odcinek Hoża-Sczanieckiej był zamknięty, dołem, przy stoczni i przez Gocław mozna było jechac do Polic nawet 50 km/h nikt z nadzoru ruchu tego nie sprawdził i nie puscił tam autobusów? Dlaczego ludzie, którzy stali na Rodła i nie mieli żadnych informacji o autobusach do Polic ponad 2 godziny, a w tym czasie radiowozy ZDiTM stały sobie spokojnie na Wilczej i czekały na odwilż? Dlaczego policja nie staneła na rogatkach miasta i nie zrobiła zakazu wjazdu dla cięzarówek? Takich pytań dlaczego i z jakiego powodu jest duzo. Warunki były bardzo ciezkie i to trzeba uznać jako okoliczność łagodzącą ale moim zdaniem zabrakło koordynacji i pomysłu, a przede wszystkim CHĘCI, żeby ułatwić ludziom powrót do domów. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny 15.01.13, 09:40 Dołem przez Gocław w 50km/h w piątek?! Czy Cię pogięło?! Odcinek Firlika-Lubeckiego zajął mi niemal 1.5h! 15:40-17:00. Na rozjeździe Lubeckiego/Stalmacha ciężarówka stanęła sobie w poprzek drogi i sobie tak stała. A za nią stało wszystko, tramwaje i samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc odpowiedzialny jest prezydent Krzystek IP: 195.124.114.* 15.01.13, 09:45 ktory tradycyjnie juz do niczego sie nie poczuwa ... zreszta wszyscy wiedza ze jak jest zima to musi byc zimno i w ogole "niedasie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Police-Centrum 3h Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.13, 11:01 "Dołem przez Gocław w 50km/h w piątek?! Czy Cię pogięło?! Odcinek Firlika-Lubeckiego zajął mi niemal 1.5h! 15:40-17:00. Na rozjeździe Lubeckiego/Stalmacha ciężarówka stanęła sobie w poprzek drogi i sobie tak stała. A za nią stało wszystko, tramwaje i samochody" O godz. 20.00 wyjechałem z Galaxy w kierunku Polic. Już na Sczanieckiej stało, a przy BP kończył sie korek. Zapytałem ludzi co się dzieje i powiedzieli, że zakrety na Wilcej zamknięte przez policje. Pojechałem w kierunku stoczni i miałem piekną i prawie pustą drogę, a od Gocławia do Polic była taka nawierzchnia, że spokojnie jechałem 50 km/h W tym czasie autobusy do Polic stały na Wilczej i nikt ich dołem nie puścił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.artecom.pl 15.01.13, 11:32 "Monachium i Berlin . Tam nikt nie sypie kretyńskiej soli na ulice i chodniki, tylko grys właśnie. Ale tam ludzie używają opon zimowych, nie oczekują że zimą jezdnia będzie czarna jak latem, a poza tym chodzą też po mieście pieszo czasem i nie lubią mieć zniszczonych butów. W Polsce jest inaczej." - cytat. Odpowiedz Link Zgłoś
ulrich66 Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny 16.01.13, 02:11 W Monachium nie ma śniegu.Temperatura ok. 0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 zglos sie Tu Borewicz: IP: *.ias.bredband.telia.com 15.01.13, 10:01 Takich pytań dlaczego i z jakiego powodu jest duzo. Warunki były bardzo ciezkie i to trzeba uznać jako okoliczność łagodzącą ale moim zdaniem zabrakło koordynacji i pomysłu, a przede wszystkim CHĘCI, żeby ułatwić ludziom powrót do domów. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kapitan Sowa jest juz na tropie. Pomagaja mu Pan Samochodzik i 40 Templariuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.zchpolice.com 15.01.13, 10:10 Trasa Pilchowo - Głębokie również była nieprzejezdna A wystarczyłoby postawić 2 patrole policji - jeden przy Bartoszewie , drugi na Głebokim i kierować ruch osobówek przez Bartoszewo i Dobrą Pierwszy patrol policji w okolicy Pilchowa widziałam ok godz 22 - o tej godzinie korek w stronę miasta kończył się w Pilchowie (wcześniej gdzieś za Tanowem) Sądzę, ze tego typu rozwiązań było więcej - tylko jak ktoś słusznie zauważył - zabrakło koordynacji i chęci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Stachniuk Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.ias.bredband.telia.com 15.01.13, 10:17 "Niższość tętna życiowego Polski jest czymś prawidłowym, jeśli się uwzględni totalne władztwo światopoglądu katolickiego w duszy narodu." Odpowiedz Link Zgłoś
tengu1 Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny 15.01.13, 15:56 Dokładnie. W drugą stronę to samo - jechałem w kierunku Polic objazdem przez Dobrą - ruch był znikomy. Odpowiedz Link Zgłoś
dsone Sypaliśmy... 15.01.13, 10:09 W tym Remondisie muszą mieć prawdziwe cuda współczesnej chemii, skoro nawierzchnia zamarza przy -2... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Sypaliśmy... IP: 195.124.114.* 15.01.13, 10:40 sciemniaja dranie jak zwykle, pewnie znow szwagier wygral przetarg i sypal jakis tanim gownem ... na niemieckich drogach woda stoi do -10C a u nas zamarza przy -2C ? cuda panie cuda na kiju ... komu wy ten kit chcecie wcisnac ? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sypaliśmy... 15.01.13, 14:55 Łaziłem po miescie okolo godziny 20 i pozniej, to nigdzie w centrum nie sypali, a wiec okolice centrum było lodowisko, z rzadka jakis samochód tylko tanczył na lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip z Konopii ZDiTM kłamie IP: *.cdma.centertel.pl 15.01.13, 15:53 "mimo że oprócz paraliżu drogowego zanotowano konkretne straty" Proponuję to zweryfikować, bo w ZDiTM nie ma odnotowanych ŻADNYCH strat na liniach autobusowych i tramwajowych. Wg dokumentacji wszystko jeździło zgodnie z planem. Ktoś kłamie? Ktoś ukrywa straty? Często tak? Zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mist Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.ip.netia.com.pl 15.01.13, 10:29 Naprawde glupie tlumaczenie. Ciekawe ze w piatek jechalem ze Slaska autostrada przez Niemcy i droga caly czas byla czarna mimo opadow sniegu. dopiero od ronda Hakena na wjeżdzie do miasta zaczal sie horror Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wram Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: 83.16.225.* 15.01.13, 12:11 To łatwe pytanie, odsyłam do czwartkowych prognoz pogody w GW i TVP Szczecin a nawet do piątkowych porannych prognoz "oczywiście tylko w radiu szczecin" -nie ma tam słowa o zbliżających się tak potężnych opadach. Odpowiedz Link Zgłoś
ulrich66 Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny m... 15.01.13, 12:40 A ja uważam,że większość nie potrafi jeździć zimą.Bo jeżeli przez skrzyżowanie przejeżdża tylko jeden samochód,to coś jest nie tak.Bez problemu jechałem 40 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Brak Opony zimowe IP: *.play-internet.pl 15.01.13, 17:29 Sam mam 3 sezon opony więc nie można powiedzieć że są idealne mimo to nie miałem większych problemów z jazdą po mieście.. ale to co widziałem u innych użytkowników dróg woła o pomstę do nieba... jeśli 3-4 osoby pchają auto które mimo to na skrzyżowani boksuje kołami i nie posuwa się do przodu to jakie opony miał ten kierowca... nie dość że letnie to pewnie jeszcze łyse...większość problemów powodują kierowcy mający w nosie przepisy i zasady zdrowego rozsądku.. nie mam zimowych opon czy też nie potrafię jeździć zimą .... zostawiam auto w garażu,proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kłamca i znów bzdury o temp. przepisane z ZDiTM IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 13:14 Rzeczywistą temperaturę w Szczecinie monitoruje się w automatycznych stacjach. Nie było żadnych radykalnych zmian temperatury: www.wios.szczecin.pl/bip/chapter_16140.asp a już na pewno nie takie, o jakich piszą w artykule. Nawet zza biurka dziennikarz Rabenda mógł to sprawdzić, ale pewnie żywcem przepisał kolejną notatkę podyktowaną przez ZDiTM. Taka praktyka "dziennikarska", że żyje się w zgodzie z urzędnikami, to łatwo tworzy się bylejakie artykuły za które płacą. Tylko czytelników już nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Mróz Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.nowogrodekpomorski.pl 15.01.13, 14:25 To naturalne, że jak jest zima, to może spaść śnieg i może być mróz. Trudno, żeby drogowcy się rozmnożyli i byli w każdym miejscu na raz. A my musimy po prostu jeździć z większą ostrożnością, lżejszą nogą i mniejszą brawurą. Pozdrawiam wszystkich pieszych i kierowców! Odpowiedz Link Zgłoś
jatoks Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny m... 15.01.13, 14:42 Winę ponosi Prezydent Krzystek oraz firmy zatrudnione do oczyszczania miasta. Krzystek głównie dlatego, że nic go nie obchodzą korki na wjeździe i wyjeździe z miasta -latem gdy tłumaczone jest to najazdem turystów i zimą- gdy oczywiście winna jest aura. A kto pozwolił na wybudowanie w Podjuchach wjazdu na S3 z takim stromym podjazdem? Kto toleruje istnienie zaledwie dwóch połączeń Szczecina z Polską? Poprzez zaniechanie tez można ponieść karę i być winnym. Wystarczy wypadek na Gdańskiej + wypadek na Autostradzie Poznańskiej i miasto jest odcięte od świata. To skandal, żeby tak duże miasto miało tylko 2 drogi wyjazdowe. To skandal, że w Świętej wciąż nie ma przeprawy. To skandal, że miasto się bawi w ogrody i zloty mamiąc mieszkańców głupotami zamiast robić coś z komunikacją. Jeżeli nadal będzie stosowana metoda" jakoś to będzie" to za kilka lat będziemy chodzić pieszo nad morze- bo nie będzie jak wyjechać z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.13, 14:51 a ja myślałam że to wina Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Powinni za to odpowiedziec mieszkancy! 15.01.13, 14:57 Powinni za to odpowiedziec mieszkancy, a kara najlepsza byłaby jakas podwyżka... albo jeszcze lepiej seria podwyzek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan25 Re: Powinni za to odpowiedziec mieszkancy! IP: *.briteline.de 15.01.13, 16:59 Niestety chyba zbyt czesto mamy do czynienia z sytuacja ze za wszelkiego rodzaju wtopy wobec mieszkancow nikt nigdy za nic nie ponosi odpowiedzialnosci... ale niech mieszkaniec nie zaplaci np podatku gruntowego... wtedy szybciutko sie udaje go zgnoic i wydoic do ostatniej zlotowki... mieszkam w okolicy gdzie od KILKUNASTU lat nie udalo sie miastu zrobic porzadku z drogami dojazdowymi. nadal mamy gruntowa droge przypominajaca powierzchnie ksiezyca... ja nie moge wyegzekwowac na UM zadnego zadoscuczynienia za taki stan rzeczy ale jakbym przestal placic podatek gruntowy to zaloze sie ze komornik szybko by zapukal po naleznosci wraz z odsetkami itp... to jest sprawiedliwosc?! Odpowiedz Link Zgłoś
gryf8801 Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny m... 15.01.13, 16:36 A czemu nikt za to nie odpowie. Jeżeli urzędnicy nie dali radę tego ogarnąć to zwolnić ich i zatrudnić takich ludzi, którzy będą podobne rzeczy potrafili ogarnąć. Jeżeli miasto podpisało za duże pieniądze z firmami umowy na odśnieżanie miasta to te firmy deklarują że są w stanie poradzić sobie z opadami śniegu. Nie wywiązały się z umowy więc powinna być naliczona kara za nie odśnieżone jezdnie i chodniki. Albo nie zapłacić im za ten dzień ponieważ skoro stały w korku to nie odśnieżały ulic bo jaki stan ulic i chodników był wszyscy widzieliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: 195.124.114.* 16.01.13, 07:45 ha ha ha przeciez wiekszosc z nich to gamonie z towarzyskiego, rodzinnego czy partyjnego nadania ... nie musza sie starac bo wiedza ze nic im nie grozi a to ze tego roku (i poprzedniego) skiepscili wyjatkowo duzo spraw to juz pech prezydenta i owoc jego polityki kadrowej pt. "Mierny ale wierny" ... to samo dotyczy firm z ktorymi podpisano umowy, zamiast twardo egzekwowac zapisy w umowach urzednicy miejscy probuja jeszcze ich usprawiedliwiac :-) przeciez w takim ukladzie nic sie nie zmieni bo po prostu wszyscy sa zadowoleni. wszyscy z wyjatkiem mieszkancow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek spadło tylko 10 - 15 cm śniegu IP: *.internet.szczecin.pl 15.01.13, 18:18 W piątek w Szczecinie spadło tylko kilkanaście centymetrów śniegu. To jest normalny opad w zimie. Natomiast policja i służby miejskie zamiast zająć się kierowaniem ruchem siedziały w cieple na komendach. A później policjanci opowiqdają bajki o ich ciężkiej pełnej wyrzeczeń służbie. Gdyby właściwie były kierowane samochody ciężarowe i autobusy, nie byłoby takiego kataklizmu. To miejskie autobusy blokowały główne ulice np. al.Wyzwolenia czy Wilczą. Ale żaden dyspozytor nie podjął wcześniej decyzji aby autobusy nie wjeżdżały na te ulice na których były utrudnienia. Po mieście można było jeździć z prędkością 20 - 30 km/godz. i jazda z taką prędkością spokojnie rozładowałaby wszelkie korki. Odpowiedz Link Zgłoś
tslmkdc Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny m... 15.01.13, 21:29 odpowiedź na to pytanie poznamy przy przyznawaniu nagród rocznych przez pomaranczowy sweterek jezeli jakas biurwa zamiast 300tys zl dostanie 280tys to oznacza ze zostala surowo ukarana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Przeciez podobne warunki byly nie tak dawno IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.01.13, 22:58 chocby wtedy kiedy byly pozrywane linie energetyczne... pamietny blackout... Odpowiedz Link Zgłoś
ulrich66 Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny m... 16.01.13, 02:17 Moja rada:ruszaj z dwójki i hamuj biegami.Na prawdę, po śniegu też można jeździć.I to jak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOm Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.13, 12:31 Urzędnicy zawsze się wybronią. Mogliśmy zostać w pracy do 20, urzędnicy po 15 wróciliby do domu, a reszta plebsu wieczorem i nie byłoby problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.centertel.pl 21.01.13, 19:19 No i co cała Polska się dziś ślizga i wielki szum że Szczecin się ślizgał. Przy takich warunkach nie ma mocnych choć byłoby 200 piaskarek, a posypanie przed opadem i tak by nic nie dało bo gęsty śnieg przykrywa szybciej niż sól topi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Kto odpowie za piątkowy paraliż komunikacyjny IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.13, 02:02 Oczywiśśśśście - zima jest zimno. Pada śnieg - widocznie musi. Niech pada. a jak komuś nie pasi - jazda na Gran Canaria. Odpowiedz Link Zgłoś