Dodaj do ulubionych

Ścieżka rowerowa za 13 mln zł pęka

03.02.13, 22:31
Na pewno rowerzysci zniszczyli...
a tak sie urzad stara dla nich.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wladza No i spoko.. IP: *.ias.bredband.telia.com 03.02.13, 22:53
      rozliczenie do UE poszlo, swoi dostali pieniadze, niewolnicy "droge", wiec wszystko jest w porzadku.
      • zed.1 Proponuje konkurs na nazwę 04.02.13, 00:37
        Dlaczego jeszcze gazeta nie ogłosiła konkursu na nazwę? Proponuje "przekręt", "układowa" albo "korupcyjna".

Wszyscy w urzędzie miasta udają, że jest ok mimo, że od początku do końca wszystko śmierdzi. Czy za tym nie musi stać jakiś większy przekręt? Zmieniono warunki przetargu, kwota wyszła inna niż wygrała, zbudowano co innego niż miano zbudować, z inną jakością, marszałek się wypiął na dofinansowanie tego, i jeszcze te powiązania personalne między wykonawcami a nadzorem. I co? Nic. Cicho.
        • tadeusz.4 Re: Proponuje konkurs na nazwę 04.02.13, 16:08
          > Wszyscy w urzędzie miasta udają, że jest ok mimo, że od początku do końca wszys
          > tko śmierdzi. Czy za tym nie musi stać jakiś większy przekręt? Zmieniono warunk
          > i przetargu, kwota wyszła inna niż wygrała, zbudowano co innego niż miano zbudo
          > wać, z inną jakością, marszałek się wypiął na dofinansowanie tego, i jeszcze te
          > powiązania personalne między wykonawcami a nadzorem. I co? Nic. Cicho.

Jesteście malkontentami, drodzy przedpiścy. Jęczycie tylko i po prostu szukacie do tego pretekstu. Na szczęście jest na tym forum jednostka, która wie, że RZADKO KTÓRA budowa jest realizowana wg pierwotnego prejktu. Więc nie kwękać mi tu, jeno sie uczyć od najlepszych (i mądrzejszych od siebie):

A poza tym rzadko ktora budowla powstaje dokladnie wg projketu, bo w rzeczywistosci jest wiecej zmiennych, niz projket moze załozyc. Czyli - nie jęcz; wyglada ze po prostu szukasz pretekstu.

forum.gazeta.pl/forum/w,70,142249374,142261968,Re_odkrycie_i_jego_wielkosc.html?wv.x=2
    • zwyczajnae Ścieżka-zlodziejska 04.02.13, 00:21
      Czyli nieustajaco Zlodzieje panuja,
      wstyd,ze tyle pieniedzy to kosztuje...
      ale Nareszcie Unia wstrzymala kase na jezdnie i drogi...SUPER!!!

Dostep lapowek sie urwal.cha,cha...
      • zed.1 Re: Ścieżka-zlodziejska 04.02.13, 00:39
        Na tą ścieżkę też nie poszło w końcu z unii więc miasto samo zapłaci za to.
        • Gość: mimi zniknely IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.02.13, 05:26
          znikły biało-czerwone

ZNIKNELY

andrzejku, ty gwiazdo pomorza nasza kochana i nieuku
          • evergreen111 Re: zniknely 04.02.13, 10:38
            mimi, gwiazdo netu nasza kochana i nieuku:

PYTANIE DO JĘZYKOZNAWCY

„Która forma czasownika w tym zdaniu jest poprawna: bomba wybuchła czy bomba wybuchnęła i od czego to zależy? Jest mnóstwo takich czasowników, których nie wiem, jak powinnam używać (np. znikła, zniknęła), a zastanawia mnie to już od dłuższego czasu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wszystkie formy, które Pani podała, tj. wybuchła, wybuchnęła, znikła, zniknęła, zasadniczo są poprawne.”

www.ekorekta24.pl/porady-jezykowe/22-odmiana/239--zniknela-czy-znikla-wybuchnela-czy-wybuchla-czyli-problem-z-czasownikami-na-nac
            • Gość: mimi Re: zniknely IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.02.13, 13:07
              evergladzie kochaniutki, przeciez to takie proste, ze swym wyksztalconym umyslem miales prawo na to nie wpasc

a przeciez jaki jezykoznawca, taka odpowiedz
              jezykoznawca TEZ sie MUSI jakos i gdzies nauczyc, a nie tylko na druga strone ulicy do szkoly z przymusu i obowiazku szkolnego uczeszczac i "papior posiadywac"

nieuctwo az kipi, a wy sie klepiecie po udach i z zadowoleniem mlaskacie

co zas do gwiazdowania, to kazdy ma taki zasieg, na jaki zasluzyl
              widac, andrzejkowi jeszcze "trochu" brakuje
              • evergreen111 Re: zniknely 04.02.13, 13:33
                Przepraszam, panie profesorze Bralczyk (Miodek?). Zmylił mnie Pan swym nickiem.
                Od tej chwili będę stosował się tylko i wyłącznie do Pańskiej interpretacji zasad języka polskiego.
                P.S. Będę wdzięczny za podanie listy językoznawców, których opinii od tej chwili nie powinieniem brać pod uwagę.
              • evergreen111 Re: zniknely 04.02.13, 13:41
                Proszę o światłą poradę, panie profesorze. Czy wykładnię tych dwóch pań też powinienem wyrzucić do kosza?

ZNIKNĄĆ
                Odmiana tego czasownika w czasie przyszłym: ja zniknę, ty znikniesz, on, ona, ono zniknie, my znikniemy, wy znikniecie, oni, one znikną. W czasie przeszłym: ja zniknąłem/ znikłem/ zniknęłam/ znikłam, ty zniknąłeś/ znikłeś/ zniknęłaś/ znikłaś, on zniknął/ znikł, ona zniknęła/ znikła, ono zniknęło/ znikło, my zniknęliśmy/ znikliśmy/ zniknęłyśmy/ znikłyśmy, wy zniknęliście/ znikliście/ zniknęłyście/ znikłyście, oni zniknęli/ znikli, one zniknęły/ znikły. 2 os. lpoj trybu rozkazującego: zniknij!

Magdalena Tytuła, Marta Łosiak "Polski bez błędów. Poradnik językowy dla każdego"
                Opracowano przy współpracy z Wydawnictwem Szkolnym PWN

portalwiedzy.onet.pl/141692,,,,zniknac,haslo.html

• evergreen111 Re: zniknely 04.02.13, 13:43
                  Oczywiście chodzi mi o ten mały fragmencik: "one zniknęły/ znikły".
                  • evergreen111 Re: zniknely 04.02.13, 13:50
                    I nawet profesor Markowski (znany z telewizji) też się myli, w dodatku wrednie podpierając się autorytetem PWN! Oczywiście myli się tylko według Pana, profesorze Bralczyk (Miodek?):

"Jak się mówi: znikło czy zniknęło?
                    Obie formy są uznawane poprawne, zob. Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN pod red. A. Markowskiego. "

www.fil.us.edu.pl/ijp/poradnia/baza_archiwum.php?POZYCJA=220&AKCJA=&TEMAT=Odmiana&NZP=&WYRAZ=

• evergreen111 Re: zniknely 04.02.13, 14:00
                      A jednak, mimi, nie jesteś prof. Bralczykiem, bo on też twierdzi, że i ZNIKŁ i ZNIKNĄŁ jest poprawnie! Oto fragment z nim rozmowy:

Jak się mówi: ktoś „znikł” czy „zniknął”?

Jerzy Bralczyk: Możemy i tak i tak.

www.bralczyk.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=81

• evergreen111 Re: zniknely 04.02.13, 14:11
                No dobra mimi, wystarczy moich celnych ciosów. Jeszcze tylko na zakończenie, ot taka polonistyczna mizerykordia:-)

„Czasowniki polskie ze względu na sposób ich odmiany można podzielić na 11 grup. W związku z poszczególnymi grupami należy zwrócić uwagę na następujące sprawy wiążące się z zagadnieniami poprawności:

W grupie V (typ: szarpnąć) pewne osobliwości występują w odmianie czasowników na -nąć o rdzeniu zakończonym spółgłoską (np. zamknąć, kwitnąć itp.). Czasowniki te mają w czasie przeszłym formy z przyrostkiem -ną- lub bez niego (w formach żeńskich daje się zauważyć wyraźna tendencja do pomijania przyrostka), NP. ZNIKŁ, RZADZIEJ ZNIKNĄŁ; ZNIKŁA, RZADZIEJ ZNIKNĘŁA”

www.hamlet.edu.pl/uczen/?id=czasownik1
                • Gość: Miodzik z ucha Re: zniknely IP: *.ias.bredband.telia.com 04.02.13, 14:30
                  Sraczki (pseudo)intelektualnej dostales?
                  kompleksiki leczysz?
                  • evergreen111 Re: zniknely 04.02.13, 14:42
                    swarozyc, a ty znowu defekujesz na forum? A tak przy okazji: przyda ci się przeczytanie paru lekcji polskiego, bo masz wyjątkowo ubogie słownictwo (osr... gacie, sr..ka, komuchokatole czy jakoś tak). Masz dzięki mnie wielką szansę na nauczenie się kilku polskich słów, które nie są wulgaryzmami.
                    • Gość: upławy cuchnące Re: zniknely IP: *.ias.bredband.telia.com 04.02.13, 15:23
                      he, he, he.. nie dosc że śmieszny to jeszcze zabawny... mój ty "zamku piastowski"..
                      :-)
                      • Gość: Dominki-Górskie Re: zniknely IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.13, 17:51
                        No to już wiemy, na jakim etacie pracuje... rzeczywiście, w SCRze ma dużo czasu na pieprzenie głupot na forum dyskusyjnym
    • aysy.1 pieniądze niczyje 04.02.13, 05:59
      to tak jak w prlu kiedy pieniądze państwowe były niczyje a marnowanie lub kradzież państwowych/gminnych pieniędzy nie było grzechem.
      podobnie jest dzisiaj. pieniądze z unii to pieniądze niczyje. zmarnowanie ich to żaden problem. one są znikąd.
      • aysy.1 Re: pieniądze niczyje 04.02.13, 06:02
        aysy.1 napisał:

> to tak jak w prlu kiedy pieniądze państwowe były niczyje a marnowanie lub kradz
        > ież państwowych/gminnych pieniędzy nie było grzechem.
        > podobnie jest dzisiaj. pieniądze z unii to pieniądze niczyje. zmarnowanie ich t
        > o żaden problem. one są znikąd.
        pieniądze z gminy też są niczyje i znikąd :) zed twierdzi,że są gminne a jemu trzeba w tych akurat kwestiach wierzyć bo pracuje gdzieś tam za jakims biurkiem:)
        • zed.1 Re: pieniądze niczyje 04.02.13, 08:07
          zed twierdzi, ze pieniadze sa nasze, a nie twoje.
          • aysy.1 Re: pieniądze niczyje 04.02.13, 08:49
            Odpowiadasz na:

zed.1 napisał:

> zed twierdzi, ze pieniadze sa nasze, a nie twoje.
            Czy ja Cie zawsze muszę przyłapywać na kłamstwach :) Wstydż się !

zed.1 04.02.13, 00:39Odpowiedz

Na tą ścieżkę też nie poszło w końcu z unii więc miasto samo zapłaci za to.
            • zed.1 Re: pieniądze niczyje 04.02.13, 19:08
              Ty chyba czytasz co chcesz czytać. Gdzie mówiąc o tym, że zapłaci miasto mówię, że pieniądze są niczyje? Chyba twoje domysły biorą górę nad tym co czytasz.
              • zed.1 Re: pieniądze niczyje 04.02.13, 19:09
                Dokonajmy rozkład logicznego
                Miasto - my
                Samo - bez unijnej dopłaty
                Zapłaci - pokryje wydatek
      • Gość: Vlad.H. nie rozumiesz IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 04.02.13, 08:35
        To nie tak ze pieniadz sie marnuje bez niczego - pieniadz musi sie marnowac bo tylko zawyzajac koszt inwestycji i marnujac ciezka kase udaje sie przy okazji wyciagnac kilka kopertek - to brutalna zasada projektow realizowanych z "niczyich" pieniedzy - ilesdziesiat % musi byc drozej i trzeba zmarnowac by mozna bylo zarobic 1% pod stolem...

Wiec jesli widzi sie koszty inwestycji to juz od razu wiadomo ile z tego przejdzie pod stolem do kieszeni...
        • aysy.1 Re: nie rozumiesz 04.02.13, 08:50
          Gość portalu: Vlad.H. napisał(a):

> To nie tak ze pieniadz sie marnuje bez niczego - pieniadz musi sie marnowac bo
          > tylko zawyzajac koszt inwestycji i marnujac ciezka kase udaje sie przy okazji w
          > yciagnac kilka kopertek - to brutalna zasada projektow realizowanych z "niczyic
          > h" pieniedzy - ilesdziesiat % musi byc drozej i trzeba zmarnowac by mozna bylo
          > zarobic 1% pod stolem...
          > Wiec jesli widzi sie koszty inwestycji to juz od razu wiadomo ile z tego przejd
          > zie pod stolem do kieszeni...
          no jasne bo im MIŚ jest większy tym lepiej.
    • jeruzalemo Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, jakb... 04.02.13, 07:04
      Naiwnosc kosztuje,wreszcie UNIA zatrzymala pieniadze,mozliwe ze pwstrzyma to naszych zlodziei i kombinatorow,choc Polak potrafi i znajdzie inna droge aby dorwac sie do kasy,przykre to, jwstesmy narodem 'wybranym' i walimy kogo sie da.
      • Gość: arek Re: Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, ja IP: *.globalconnect.pl 04.02.13, 08:08
        zabawne jest że od początku wszyscy mówią że ścieżka to bubel

a i od początku urząd twierdzi ze wszystko gra

czyli urząd jest przeciwko tym dzięki którym żyje bo mu "płacą", a jest za tym którego zatrudnia!!!

ten Szczecin to naprawdę dziwne miasto!!!!!
        • ok-cham Urząd nie jeździ rowerem. 04.02.13, 10:20
          Urząd tak naprawdę nawet nie popiera rowerzystów. Ponieważ jednak drogi rowerowe są warunkiem otrzymania dofinansowania na to czy tamto, to się je robi... tak, żeby tylko były. Sztuka się liczy, a to czy się do czegokolwiek nadaje, nie obchodzi nikogo w UM.
        • levy Re: Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, ja 04.02.13, 11:23
          Gość portalu: arek napisał(a):
          > zabawne jest że od początku wszyscy mówią że ścieżka to bubel
          > a i od początku urząd twierdzi ze wszystko gra
          "Miasto, odpowiadając na te zarzuty, zawsze podkreślało, że droga została wykonana prawidłowo."

"Ja jestem kierownikiem tej szatni. Nie mamy pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi?"
        • andreas.007 Re: Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, ja 04.02.13, 11:47
          Arku, podobna myśl naszla mnie, gdy dowiedzialem sie, ze wykonawca
          alei betonowej z akwarium obniżył zapłaty niektórym szczecińskim podwykonawcom
          za nieterminowosc i zła jakość lub nie taki jaki powinien byc materiał,
          a Urzad wypłacił wszystko... bez zastrzeżeń.
    • lehoo Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, jakb... 04.02.13, 08:08
      Skoro wykonana jest prawidłowo, to czemu jest do dupy ?
    • blogfiles Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, jakb... 04.02.13, 08:12
      Droga została wykonana prawidłowo i to nie jest nasze ostatnie słowo!
    • resident_troll Re: Ścieżka rowerowa za 13 mln zł pęka 04.02.13, 09:07
      andreas.007 napisał:

> Na pewno rowerzysci zniszczyli...
      > a tak sie urzad stara dla nich.

Z pewnością rowerzyści. Na pewno ich rowery były przeładowane i miały ponadnormatywny nacisk na oś. Nie może być inaczej - wszak ścieżka się zapada. Żadna ścieżka tego by nie wytrzymała. Żadna.
      Drogi Magistracie, pozwij tych pedałujących chłystków, niech płacą za zniszczenia. Urzędnik się zamartwia o los mieszkańców, niedosypia, niedojada, resztki włosów wyrywa, a ta swołocz nic nie robi, tylko niszczy i krytykuje.
    • swinton Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, jakb... 04.02.13, 09:13
      "Nie jest też zagrożeniem dla rowerzysty"? Czyżby autor, Andrzej Kraśnicki jr, był aż takim autorytetem?
      Proponuję mu by wsiadł na rower z oponami 700x21. Ciekawe czy czułby się bezpiecznie pokonując te pęknięcia.
    • questguest separatory haha 04.02.13, 09:24
      Przestańcie się wygłupiać z tymi separatorami. Trzeba je wszędzie usunąć bo stanowią zagrożenie dla rowerzystów i dla kierowców. Poza tym nie przetrwają żadnej zimy.
      Sugeruję tanie zamalowanie stref na czerwono i poprzedzającą tarkę dla kierowców samochodów.
    • starszy-65 Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, jakb... 04.02.13, 11:09
      Nie ma się czego dziwić bo wszyscy wytykali błedy w wykonastwie,mnie tylko zadziwia głupota urzędników miejskich odpowiedzialnych za tą inwestycję,że nie pofatygowali się by skontrolować stan inwestycji.Moim zdaniem nie są za wysoko opłacani przez wykonawcę.
      • exman Re: Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, ja 04.02.13, 12:49
        Urzędnicy nie mają sobie kompletnie nic do zarzucenia, riozmawiąłem z kilkoma na temta różnych inwestycji, w tym tych kompletnie spapranych. Robią duuuuuże oczy, że ich praca może się komuś nie podobać ... Oni są z niej dumni.
        • Gość: Gosc Re: Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, ja IP: 195.124.114.* 04.02.13, 14:28
          To Urząd Miasta był inwestorem, który wyłożył na inwestycję 13 mln złotych

taki inwestor to zyla zlota, kase daje, jakosci nie sprawdza, malo tego jeszcze w mediach broni wykonawce :-) gdzie ten Szczecin miasto bogaczy lezy ?
          • andreas.007 Re: Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, ja 04.02.13, 15:50
            A kto bogatemu zabroni...
        • andreas.007 Re: Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, ja 04.02.13, 16:48
          exman napisał:

> Urzędnicy nie mają sobie kompletnie nic do zarzucenia, riozmawiąłem z kilkoma n
          > a temta różnych inwestycji, w tym tych kompletnie spapranych. Robią duuuuuże oc
          > zy, że ich praca może się komuś nie podobać ... Oni są z niej dumni.
          ----

Ich praca... polega na tym, ze biorą pieniądze z podatków i opłat,
          by płacic tym, ktorzy cos projektują i wykonują!
          Swoją prace urzednicy i politycy wykonują więc dobrze.
          Wydają pieniądze...
          ;)
    • kite29 Ścieżka bubel,aleja kwiatowa bubel,miasto bubel... 04.02.13, 15:36
      pewnie znów KOMUŚ mocno zależy by się ROZESZŁO " PO KOŚCIACH"....hahahaha
      • Gość: do 29 Re: Ścieżka bubel,aleja kwiatowa bubel,miasto bub IP: *.tarniny.pl 04.02.13, 18:49
        Ten ktoś to szeryf tego miasta piotr krzystek , bez kapelusza, rewolweru , pasa i lassa i konia została mu tylko słoma
        Wstydż się pan panie prezydencie , najpierw dostała Eurovia o3 mln zł więcej a śmierdzi i zapyla asfaltem mieszkańców Pieszej i Gdanskiej z wytwórni teren arbetu

WSZYSCY SĄ NIETYKAALNI AALLEEE DO CZASU I TEN CZAS POWOLI IDZIE
        • Gość: ostoja Re: Ścieżka bubel,aleja kwiatowa bubel,miasto bub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 09:50
          byleby coś jeszcze zostało do spieprzenia, niedobrze mi, to są nasze prze.ebane pieniądze
    • tezmaciej Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, jakb... 05.02.13, 04:12
      W Szczecinie, w zasadzie, nawierzchnie wszystkich dróg i chodników nadają się do wymiany. A nawet jeśli nie, to za chwilę będą się nadawały.
      • Gość: . Re: Ścieżka-bubel za 13 mln zł pęka. "Wygląda, ja IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 10:59
        > W Szczecinie, w zasadzie, nawierzchnie wszystkich dróg i chodników nadają się d
        > o wymiany. A nawet jeśli nie, to za chwilę będą się nadawały.

Bo w Ciecinie chodniki służą do parkowania aut - do czego służą w innych miastach, można się przekonać 90 km na zachód, w Berlinie.
    • Gość: Kafel z Worlin Re: Ścieżka rowerowa pęka; Puśćcie bauerów niech zaorzą IP: *.pool.mediaWays.net 05.02.13, 10:29
      i posadzą las.
      Ci i tak jeżdżą po Szczecinie bez roboty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka