rozkoszny_bobasek 22.02.13, 18:51 "Fyfek w sosie arcybiskupim", a na deser, "szept Opus Dei". Podejrzewam jednak że podobne potrawy o nazwach lokalnych, występują w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozkoszny_bobasek Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 23.02.13, 13:33 Po obiedzie zaś, zamiast jointa na lepsze trawienie - modlitwa w oparach kadzidła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b587v65efsg nutella odwilżowa IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 22:55 Psie gó... rozsmarowane nierównomiernie na granitowej płycie chodnikowej , przypieczone w letnim słoneczku ... , lub nutella odwilżowa na ul. Jagielońskiej .... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Ja bym polecił reszcie Polski... 23.02.13, 13:40 Ja bym polecił RESZCIE Polski... nasza potrawę, chleb powszedni taki... SETE i GALARETE! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Ja bym polecił reszcie Polski... 23.02.13, 13:42 A i nie dodalem...KOCHAM WAS! Bo ja tańczyć chce, bawić sie, bawić sie, a ona tu jest! Seta i galareta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vx Ruskie pierogi i barszcz ukraiński. IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.13, 16:48 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SromotnikBezwstydn Ryż w keczupie ala "Paprykarz Szczeciński" i IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 23.02.13, 17:45 i "panga" w sosie chińskim jako wspomnienie rybach z "Odry" i "Gryfa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda wazelina Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.13, 17:52 My nie mamy nikomu nic do zaoferowania, chyba ,że elektroniczna wkładkę gazety na Pomorzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy gastronom Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? IP: *.ip.maverick.com.pl 23.02.13, 19:34 Może kebab "Wyrollo" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtm Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 16:25 Na mysl przychodza mi tylko paszteciki. Tyle ta wichura z tramwajami do zaoferowania jesli chodzi o gastronimie jak i ogolnie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
szczecin74 Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 25.02.13, 20:52 Gość portalu: mtm napisał(a): > Na mysl przychodza mi tylko paszteciki. Tyle ta wichura z tramwajami do z > aoferowania jesli chodzi o gastronimie jak i ogolnie tez. "Wichura z tramwajami" jest najpiękniejszym określeniem Szczecina jakie usłyszałam przez 39 lat mieszkania w tym mieście , bez pasztecików i paprykarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 26.02.13, 08:42 ..paszteciki? Ale tylko te z Wojska Polskiego. Reszta nie trzyma poziomu i wstyd przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
proth Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? Fa... 25.02.13, 23:03 a dlaczego My prości szczecinianie, może lepiej wypowiedzieli by się w tej sprawie "znani szczecińscy gastronomicy"? Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 26.02.13, 05:25 proth napisała: > a dlaczego My prości szczecinianie, może lepiej wypowiedzieli by się w tej spra > wie "znani szczecińscy gastronomicy"? to wszak oni kształtują gust polityków i biznesmanów tego pięknego grodu ! Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? Fa... 26.02.13, 00:11 Normalny śledź Bałtycki 1) opakowanie śledzia we wiaderku, z NETTO 2) cebula czerwona 1 3) cebula normalna 1, 1 czerwona, dla koloru. 4 )5 ziarenek ziela angielskoego 5) 2 listki laurowe 6 )kilkanaście ziarenek kolendry 7 )olej Moczymy śledzia ok. 1/5 godz. , potem surowe cebule, pokrajane, to ok 0,5 godz. leży, następnie składniki podane są obojętnie, oby były, wtedy mieszamy delikatnie, i tak kilka razy. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 26.02.13, 09:18 Ufff, nareszcie ktoś napisał coś sensownego i na temat. Spróbuję tego przepisu! Wyjaśnij jedynie pkt 2 i 3 bo mi te czerowne cebule pomieszały :-) Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 26.02.13, 12:35 Aha, i ile czasu moczymy śledzie? 1/5 godziny czyli 12 minut czy 1,5 godziny? Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo zachodniopomorska potrawa ? nie ma coś takiego 26.02.13, 11:26 mieszkam w Krakowie od prawie 30 lat, ale jedyną potrawą która kojarzy mi się z rodzinnymi stronami, a której tutaj nie ma, to paszteciki. Zachodniopomorskie to zbieranina potomków ludzi z całej Polski i przesiedleńców ze wschodu, więc nic takiego co może zaskoczyć innych nie znajdziemy. Kiedyś taką innością był Paprykarz Szczeciński, ale nie zastrzeżono znaku towarowego, więc teraz robią go różne wytwórnie, z różną recepturą, i teraz ten produkt do polecenia się nie nadaje. Jeżeli już coś szukać innego to wśród pokolenia Ukraińców wysiedlonych z Bieszczad, albo jakieś przepisy podebrane naszym sąsiadom zza Odry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łemko zachodniopomorska potrawa ? IP: *.ias.bredband.telia.com 26.02.13, 13:51 Ukraińców wysiedlonych z Bieszczad -------------------------------------------------- W Bieszczadach nie mieszkali Ukraincy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hakelberry Re: zachodniopomorska potrawa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 14:52 A w Bieszczedach Ukrainskich to kto mieszkal - Tutsi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans na cekaemie Re: zachodniopomorska potrawa ? IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 15:19 Bingo 100%, chyba nawet gorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łemko Re: zachodniopomorska potrawa ? IP: *.ias.bredband.telia.com 26.02.13, 15:31 A w Bieszczedach Ukrainskich to kto mieszkal - Tutsi ? ----------------------------------------------------------------------- Chyba tych nie wysiedlano? bo niby dlaczego. Zreszta tez watpie aby w gorach mieszkali ukraincy; tam mieszkaly plemiona zrutenizowane, procz Lemkow, Bojkowie, Huculi i inni. Trudno mi mowic o ich identyfikacji narodowej, ale podobno opierali sie przed uznaniem siebie za Ukraincow. Odpowiedz Link Zgłoś