Dodaj do ulubionych

Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? Fa...

22.02.13, 18:51
"Fyfek w sosie arcybiskupim", a na deser, "szept Opus Dei". Podejrzewam jednak że podobne potrawy o nazwach lokalnych, występują w całej Polsce.
Obserwuj wątek
    • rozkoszny_bobasek Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 23.02.13, 13:33
      Po obiedzie zaś, zamiast jointa na lepsze trawienie - modlitwa w oparach kadzidła.
      • Gość: b587v65efsg nutella odwilżowa IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 22:55
        Psie gó... rozsmarowane nierównomiernie na granitowej płycie chodnikowej , przypieczone w letnim słoneczku ...

, lub nutella odwilżowa na ul. Jagielońskiej ....
    • andreas.007 Ja bym polecił reszcie Polski... 23.02.13, 13:40
      Ja bym polecił RESZCIE Polski... nasza potrawę, chleb powszedni taki...
      SETE i GALARETE!
      • andreas.007 Re: Ja bym polecił reszcie Polski... 23.02.13, 13:42
        A i nie dodalem...KOCHAM WAS!
        Bo ja tańczyć chce, bawić sie, bawić sie, a ona tu jest!
        Seta i galareta!
    • Gość: vx Ruskie pierogi i barszcz ukraiński. IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.13, 16:48
      .
      • Gość: SromotnikBezwstydn Ryż w keczupie ala "Paprykarz Szczeciński" i IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 23.02.13, 17:45
        i "panga" w sosie chińskim jako wspomnienie rybach z "Odry" i "Gryfa".
    • Gość: twarda wazelina Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.13, 17:52
      My nie mamy nikomu nic do zaoferowania, chyba ,że elektroniczna wkładkę gazety na Pomorzu
    • Gość: obcy gastronom Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? IP: *.ip.maverick.com.pl 23.02.13, 19:34
      Może kebab "Wyrollo" ?
      • Gość: mtm Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 16:25
        Na mysl przychodza mi tylko paszteciki. Tyle ta wichura z tramwajami do zaoferowania jesli chodzi o gastronimie jak i ogolnie tez.
        • szczecin74 Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 25.02.13, 20:52
          Gość portalu: mtm napisał(a):

> Na mysl przychodza mi tylko paszteciki. Tyle ta wichura z tramwajami do z
          > aoferowania jesli chodzi o gastronimie jak i ogolnie tez.

"Wichura z tramwajami" jest najpiękniejszym określeniem Szczecina jakie usłyszałam przez 39 lat mieszkania w tym mieście , bez pasztecików i paprykarza.
        • mrrrwrrr Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 26.02.13, 08:42
          ..paszteciki? Ale tylko te z Wojska Polskiego. Reszta nie trzyma poziomu i wstyd przynosi.
    • proth Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? Fa... 25.02.13, 23:03
      a dlaczego My prości szczecinianie, może lepiej wypowiedzieli by się w tej sprawie "znani szczecińscy gastronomicy"?
      • exman Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 26.02.13, 05:25
        proth napisała:

> a dlaczego My prości szczecinianie, może lepiej wypowiedzieli by się w tej spra
        > wie "znani szczecińscy gastronomicy"?

to wszak oni kształtują gust polityków i biznesmanów tego pięknego grodu !
    • maxymus1 Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? Fa... 26.02.13, 00:11
      Normalny śledź Bałtycki
      1) opakowanie śledzia we wiaderku, z NETTO
      2) cebula czerwona 1
      3) cebula normalna 1, 1 czerwona, dla koloru.
      4 )5 ziarenek ziela angielskoego
      5) 2 listki laurowe
      6 )kilkanaście ziarenek kolendry
      7 )olej
      Moczymy śledzia ok. 1/5 godz. , potem surowe cebule, pokrajane, to ok 0,5 godz. leży, następnie składniki podane są obojętnie, oby były, wtedy mieszamy delikatnie, i tak kilka razy. Smacznego
      • evergreen111 Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 26.02.13, 09:18
        Ufff, nareszcie ktoś napisał coś sensownego i na temat. Spróbuję tego przepisu! Wyjaśnij jedynie pkt 2 i 3 bo mi te czerowne cebule pomieszały :-)
      • evergreen111 Re: Jaką naszą potrawę polecacie reszcie Polski? 26.02.13, 12:35
        Aha, i ile czasu moczymy śledzie? 1/5 godziny czyli 12 minut czy 1,5 godziny?
    • zgr-edo zachodniopomorska potrawa ? nie ma coś takiego 26.02.13, 11:26
      mieszkam w Krakowie od prawie 30 lat, ale jedyną potrawą która kojarzy mi się z rodzinnymi stronami, a której tutaj nie ma, to paszteciki. Zachodniopomorskie to zbieranina potomków ludzi z całej Polski i przesiedleńców ze wschodu, więc nic takiego co może zaskoczyć innych nie znajdziemy. Kiedyś taką innością był Paprykarz Szczeciński, ale nie zastrzeżono znaku towarowego, więc teraz robią go różne wytwórnie, z różną recepturą, i teraz ten produkt do polecenia się nie nadaje. Jeżeli już coś szukać innego to wśród pokolenia Ukraińców wysiedlonych z Bieszczad, albo jakieś przepisy podebrane naszym sąsiadom zza Odry.
      • Gość: Łemko zachodniopomorska potrawa ? IP: *.ias.bredband.telia.com 26.02.13, 13:51
        Ukraińców wysiedlonych z Bieszczad
        --------------------------------------------------
        W Bieszczadach nie mieszkali Ukraincy.
        • Gość: hakelberry Re: zachodniopomorska potrawa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 14:52
          A w Bieszczedach Ukrainskich to kto mieszkal - Tutsi ?
          • Gość: hans na cekaemie Re: zachodniopomorska potrawa ? IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 15:19
            Bingo 100%, chyba nawet gorsi.
          • Gość: Łemko Re: zachodniopomorska potrawa ? IP: *.ias.bredband.telia.com 26.02.13, 15:31
            A w Bieszczedach Ukrainskich to kto mieszkal - Tutsi ?
            -----------------------------------------------------------------------
            Chyba tych nie wysiedlano? bo niby dlaczego.
            Zreszta tez watpie aby w gorach mieszkali ukraincy; tam mieszkaly plemiona zrutenizowane, procz Lemkow, Bojkowie, Huculi i inni. Trudno mi mowic o ich identyfikacji narodowej, ale podobno opierali sie przed uznaniem siebie za Ukraincow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka