ciecin 09.04.13, 20:06 Mrzonki nawiedzonych fantastów. No i wybory niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxymus1 Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się na ... 09.04.13, 20:08 Ja tak na marginesie, bo wiem, że Radni będą czytać te wpisy, chciałem więc zapytać, skoro metr kwadratowy kamienicy w najatrakcyjniejszym punkcie Szczecina, jednym z najlepszych punktów w Polsce, a także w Europie, czyli przy al. Niepodległości, kosztował nabywcę po 2300 PLN, za metr kwadratowy, to wobec tego, ile będą kosztowały nabywców, którzy zgłosili się do wykupu mieszkań należących do Gminy Miasto Szczecin, w starych od ponad 30 lat nie remontowanych oficynach , bez kibla, a raczej z kiblem na klatce schodowej, to po ile bądą traktowane cenowo te kamienice, za metr kwadratowy, dla zwykłych obywateli naszego Miasta? To także potencjalne pytanie do CBA, i PROKURATURY Odpowiedz Link Zgłoś
hubba_hubba Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się na ... 09.04.13, 20:13 Czy plan przewiduje wyburzenie ohydnej podstawówki z boiskiem przy ulicy Grodzkiej i pozostałych podobnych bud dookoła? Bo jeśli nie, to będziemy mieli Stare Miasto z kuriozum na miarę światową pośrodku. Chyba, że przerobimy te szare baraki na coś w rodzaju Centrum Pompidou i będziemy udawać, że to twórcze i oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 10.04.13, 00:15 Plan nic nie przewiduje. Doczepia jedną mrzonkę do drugiej. Na szczęście nic z tego nie będzie bo zmiany w infrastrukturze wyniosłyby kilkadziesiąt milionów jakich nie ma i nie będzie jeszcze długo. A ten co chce burzyć elementy trasy zamkowej wyląduje przed sądem za niegospodarność bo nie burzy się wartej kilkadziesiąt milionów estakady dla radości fantastów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spree Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.205.87.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.04.13, 16:27 zed 1 nie byłbym takim pewniakiem. Ta rada skladajaca sie z lekarzy, nauczycieli, tzw" biznesmenów" i różnego rodzaju specjalistów od wszystkiego czyli zgodnie z niemieckim powiedzeniem- ciasny w 7 specjalnosciach nazywa sie wszechstronny" dawała juz dowody zdrowego polskiego myslenia. ?bałbym sie oddawać swoje zdrowie w rece takich lekarzy//, którzy najlepiej znają sie na budownictwie. i urbanistyce.. Całe szczęscie, ze brakuje im inwestorów i być może mieszkańcy zapamiętaje te słynne nazwiska, które zrobiły temu miastu tyle szkody. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 10.04.13, 16:35 Ja się bardziej boje, że oni zabiorą się za burzenie nawet bez inwestorów. Tak na zapas. I będzie plac budowy na 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 11.04.13, 15:14 Jest chyba jeden sposób na problemy tego miasta. ZABRAĆ W CHOL... WSZYSTKIE KOMPUTERY URZĘDNIKOM I POLITYKOM!!! Już się mdło robi od tych wszystkich wizualizacji. Regularnie co kilka miesięcy przechodzimy zbiorową ekstazę na temat tego jak to dookoła mogłoby być pięknie i światowo, a potem albo nic z tego nie wynika (dworzec kolejowy, szczecińska wenecja, rewitalizacja Starówki, apartamentowce na Łasztowni i opera na Kępie Grodzkiej), albo już jak coś wyniknie to ma się wrażenie, że wizualizacje swoje a skrzecząca rzeczywistość swoje (Aleja Transformatorowo-Betonowa - d. Kwiatowa, zacieki na elewacjach nowych biurowców na Bramie Portowej, Krzywoustego, Kępa Grodzka wyglądająca na Tall Ship Races jak po upadku meteorytu Tunguska etc.). Można naprawdę odnieść wrażenie, że politycy już dawno oderwali się od rzeczywistości za oknem i "odlecieli" w coraz bardziej kolorowe prezentacje w Power Poincie. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 11.04.13, 15:26 A tu jeszcze pewien ciekawy aneks do mojej wypowiedzi: Wyspa Grodzka na Tall Ship Races Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ornitolog Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.ias.bredband.telia.com 11.04.13, 16:02 Prać osrane majtki, prać frenetycznie niczym szop pracz a na widok wizualizacji, onanizować się ile wlezie... Tak trzymać, ciecińska młodzieży - głupia i naiwna niczym stare marabuty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www@23 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 12:31 Taki plan powinien mieć perspektywę czasową - co najmniej 500lat ,zeby w trakcie realizacji delirycznych wizji nie zostały nawet dokumenty poświadczające od czego się to wszystko zaczęło. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Barbara! Barbara! 10.04.13, 08:43 BARBARA! BARBARA! BARBARA! ...i tak to się skończy przy naszych światłych urzędnikach i ich podejściu do estetyki miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
4head Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się na ... 09.04.13, 20:21 Bardzo dobre wieści! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.globalconnect.pl 10.04.13, 01:12 > Bardzo dobre wieści! :) idioci na pewno się cieszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))))))))))) Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.13, 20:21 Na pewno konieczna jest odbudowa mostu Kłodnego (w sąsiedztwie Trasy Zamkowej), który zapewniałby dobre połączenie z Łasztownią. Jest też zgoda planistów na wyburzenie estakad Trasy Zamkowej od południowej strony (zostaje nitka zjazdowa na ul. Jana z Kolna i podjazd z tej ulicy na trasę). :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 09.04.13, 20:24 Teraz potrzeba tylko cierpliwości, a może nie będzie trzeba ślinić się nad zdjęciami dawnego bulwaru. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 09.04.13, 20:42 Jakiego starego bulwaru? Przecież to była biedniejsza część miasta. Handel rybą, przeładunki drobnicy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Kraśnicki Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.agora.pl 09.04.13, 20:58 Bulwar nie był najbiedniejszą częścią miasta. Wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 09.04.13, 21:48 I tak ma byc teraz? bedzie to czesc miasta zarezerwwabna dla najbogatszych przekretasow tzn managerow? Bo miasto to firma ktora zarzadzaja managerowie po przeczytaniu (pobieznym) ksiazek w stylu "firma nie dla orlow"? Pan redaktor chyba nie wie ze tam sprzedawano wegiel i ryby... Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 09.04.13, 22:13 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > I tak ma byc teraz? bedzie to czesc miasta zarezerwwabna dla najbogatszych prze > kretasow tzn managerow? Bo miasto to firma ktora zarzadzaja managerowie po prze > czytaniu (pobieznym) ksiazek w stylu "firma nie dla orlow"? > Pan redaktor chyba nie wie ze tam sprzedawano wegiel i ryby... Skąd takie informacje? Wskaż źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 09.04.13, 23:04 ja nie forsuje durnej idei odbudowania starego miasta z pianobetonu by kilku bogatych przekretasow moglo zawlaszczyc kawalek miasta dla siebie - nie wiem z jakiej wsi sie wywodzicie ze musicie sobie zabetonowac wszystko i dopiero wtedy paradujac w cynkach wsrod psiego lajna i szarych slupkow czujecie sie odpowiednio wielkomiejsko - jeszcze pokibicujcie Herthcie zeby sie dowartosciowac... Oblokancze idee budowy apartamentowcow - ty wskaz zrodlo ze tam staly 4 - 5 pietrowe apartamentowce - ty skaz zrodlo ze tam byly puby i wskaz zrodlo skad Szczecinianie wezma na rozwodnione piwo z plynem do mycia naczyn po 7 zl za pinte... Kompleksy z was wylaza na kazdym kroku - a to kamienica z Gdanska a to z Wroclawia a tu bedzie metro z Paryza - wizjonerzy - przebudowy Sowinskiego nie potraficie zakonczyc a chcecie sie brac za projekty - nawet syfu na Bramie portowej nie chcialo wam sie uprzatnac - za to klaskaliscie uszami jak wam szmaciaki z Ikei postawili betonowa kupe... im nawet szkoda bylo kasy na wylozenie elewacji klinkierem... Cokolwiek nie wezmiecie do obrobki to jest spieprzone - dziwie sie ludziom ze nie maja dosc samokrytycyzmu by powstrzymac sie od samozachwytow nad dzielem zniszczenia jakie uprawiaja - okradacie przyszle generacje - pewnie dlatego ze po zgarnienciu paru srebrnikow wyprowadzicie sie gdzies majac w dupie to czego dokonaliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 10.04.13, 00:16 Jestem sympatykiem Herthy od ponad 10 lat. :P Ale do rzeczy - skończ opowiadanie swoich farmazonów o kompleksach, Paryżach i klinkierach, tylko odpowiedz skąd wziąłeś cyklicznie powtarzaną przez siebie bzdurę o handlu węglem i rybami. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 10.04.13, 01:30 a co twoim zdaniem tam bylo skoro zaraz obok jest rynek a na nabrzezu statki handlowe rozladowujace towar? niemcy tam nie chodzili na spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 10.04.13, 01:46 zed.1 napisał: > a co twoim zdaniem tam bylo skoro zaraz obok jest rynek a na nabrzezu statki ha > ndlowe rozladowujace towar? > > niemcy tam nie chodzili na spacery. Jak rozumiem, mówimy wciąż o pierwszej połowie XX wieku, nie zaś o wieku XIV? Przecież już w XIX wieku istniał kompleks portowy na Łasztowni i tam odbywał się rozładunek statków. Jak to sobie wyobrażasz, że podpływał statek i wysypywał węgiel, zboże albo ryby na ulicę i tym handlowano? Albo że wytaczano ze statku beczki ze śledziami? Chyba Ci się pomyliło ze średniowieczem. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 10.04.13, 04:06 No to powiedz mi co też tam takiego było :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 10.04.13, 08:40 To ty chcesz starowke z ktorego wieku budowac w pianobetonie? Te mlodsza czy te starsza? Tobie sie chyba pomylil porty - w tym miejscu cumowalo sporo lodzi i malych barek - to byl lokalny port srodladowy - tu wlasnie nastepowal ich rozladunek bo przeciez nie przy reprezentacyjnych Hakenterasse... a czy Wielka tez bedziecie zwezac wzorem pierwotnego biegu ulic w tym obszarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 10.04.13, 08:35 > Ale do rzeczy - skończ opowiadanie swoich farmazonów o kompleksach, Paryżach i > klinkierach, tylko odpowiedz skąd wziąłeś cyklicznie powtarzaną przez siebie bz > durę o handlu węglem i rybami. Przeciez to sami mowicie - ulica handlowa, bulwary itp? Zrob analize fotografi tego obszaru - dlatego powstaly wlasnie Tarasy Hackena - by zerwac i otworzyc widok na rzeke - wy chcecie zrobic cos odwrotnego - dlaczego nie ma pomyslu by wybudowac kamienice naprzeciw Walow Chrobrego? Wegiel, ryby, rozladunek lodzi i barek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 09:58 Prawdę piszesz, ten pomysł jest tak samo poroniony, jak ta zgraja nieudaczników - radnych-bezradnych - klepiąca zgodę i farmazony ile wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spree Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.205.56.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.04.13, 17:01 lonelyboy - w Starym Ratuszu jest muzeum miejskie - wejdż w sobote / bo bezpłatne/ i zerknij z uwaga a obrazy Szczecina tak dokładniej , moze coś dojżysz. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan na Arkonie Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.ias.bredband.telia.com 10.04.13, 22:15 Misiu, moze ze swojom dziennikarkom przeniosl sie do "Plomyczka"? Podstawowej literatury o Szczecinie nie znasz gryzipiorku. (Fragment z III tomu "Dziejow Szczecina") forum.gazeta.pl/forum/w,70,80231802,80490239,Wioska_z_tramwajami_w_miescie_juz_za_Niemca_.html Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 09.04.13, 21:03 Dobrze mówisz, naprawdę! Handel rybą, to mi się podoba, ale handel rybą bez pośredników! W Stepnicy, czy nawet bliżej są rybacy, może gdzieś oni sprzedają, ale drogo, to niech przyjadą do nas do Szczecina, i z rzeki Odry wprost sprzedają, trzeba to zalegalizować, ale żeby nie było tak czasami jak ze sprzedacami truskawek przy drogach, nie dość że ceny jak w hipermarketach wyższe , to jeszcze zgniłe pod spodem w kobiałce. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 09.04.13, 21:07 maxymus1 napisał: > Dobrze mówisz, naprawdę! Handel rybą, to mi się podoba, ale handel rybą bez poś > redników! W Stepnicy, czy nawet bliżej są rybacy, może gdzieś oni sprzedają, al > e drogo, to niech przyjadą do nas do Szczecina, i z rzeki Odry wprost sprzedają > , trzeba to zalegalizować, ale żeby nie było tak czasami jak ze sprzedacami tru > skawek przy drogach, nie dość że ceny jak w hipermarketach wyższe , to jeszcze > zgniłe pod spodem w kobiałce. Przykro mi ale nie można chyba tego zalegalizować. Nie te czasy... :) Teraz są centrale rybne. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Idioci u wladzy IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 09.04.13, 20:47 Wyburzcie cos i postawcie Coloseum oraz krzywa wieze z Pizzy - kopisci bez wyobrazni... A pan inzynier nic nie udowodnil - szkic nawet w 3D nie jest zadnym dowodem - bo zabraklo tu analizy ruchu w przyszlosci. Co do slinienia sie nad bulwarem jeszcze raz przypominam ze w tym miejscu nie bylo zadnego bulwaru tak jak przedstawiaja to wasze wizualizacje - nie oszukujcie ze cos odbudowujecie gdy wprowadzacie w ten obszar budynki o gabarytach wielokrotnie wiekszych niz "orginalne". Znow ktos sie nachapie i tylko miasta mi zal (bo juz jego mieszkancow wcale). Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: Idioci u wladzy 10.04.13, 08:24 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > Wyburzcie cos i postawcie Coloseum oraz krzywa wieze z Pizzy - kopisci bez wyob > razni... > > A pan inzynier nic nie udowodnil - szkic nawet w 3D nie jest zadnym dowodem - b > o zabraklo tu analizy ruchu w przyszlosci. > > Co do slinienia sie nad bulwarem jeszcze raz przypominam ze w tym miejscu nie b > ylo zadnego bulwaru tak jak przedstawiaja to wasze wizualizacje - nie oszukujci > e ze cos odbudowujecie gdy wprowadzacie w ten obszar budynki o gabarytach wielo > krotnie wiekszych niz "orginalne". > > Znow ktos sie nachapie i tylko miasta mi zal (bo juz jego mieszkancow wcale) obecny koalicjant kloakolicji sld-pis niejaki duklanowski zdaje się, że był współautorem wiekopomnej (znamy efekty) koncepcji scr u Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_1185 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 09.04.13, 20:50 dokładnie, ja już przynajmniej wiem na kogo nie będę głosować... Odpowiedz Link Zgłoś
popis-zczyk Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się na ... 09.04.13, 21:00 he, he ale to juz było przed Zarembą i przed nalotami aliantów Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się na ... 09.04.13, 21:44 No dorze skoro mi uświadomiono że ryb sprzedawać z kutra w Szczecinie nie można, to z tą krzywą wieżą, to też dobry pomysł jest, bo proszę sobie wyobrazić, że byłem w tej całej Pizzie, i co ? Normalna krzywa wieża! Tłumacz mówił, że podono budowniczowie ówcześni coś spieprzyli z robotą, i ja sobie pomyślałem wtedy, to żeście w Szczecinie jeszcze nie byli! I nie wiecie Narody Świata co tracicie. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf Kolejne bzdety 09.04.13, 21:57 Większa część Śródmieścia wygląda jak chlew. Smród, bród i ubóstwo wygląda z większości bram kamienic. Dzisiaj w Centrum po ulicach wiatr przewalał sterty śmieci wszelkiej maści. Cała ta "śmietanka" radnych i zarządu miasta ma problem z finasowaniem remontów trotuarów a zabiera się za coś na co nie mają w kasie złamanego grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
taglinda podoba mi się poczucie humoru p. Witt 09.04.13, 22:27 jak pamiętam, historia zabudowy drugiej pierzei ul. Panieńskiej ma sporo ponad 20 lat. Na razie osiągnęła stadium dziury w ziemi po przerwanych (acz nieukończonych) wykopaliskach archeologicznych. Wobec czego życzenie pani Witt z pewnością musi dotyczyć za- i za- i zaprzyszłego życia p. Hinca. Zważywszy zaś jego przywiązanie do eksplozji mgły wskutek złego naprowadzenia dwóch bomb helowych - nie jest to życzenie przyjazne miastu - oj, nie jest. AD REM: Można wyrysować nowy Most Kłodny - ok., ale przecież będzie on miał jedynie znaczenie lokalne (dla komunikacji z Łasztownią). Można też założyć rozbiórkę Trasy i schowanie Arterii pod ziemią. Komputer jest cierpliwy, zniesie strzałki w każdym kolorze i o dowolnym zwrocie. Tylko że do tego brakuje wizji całości ruchu samochodowego w mieście. Nikt z szanownych urbanistów nie zauważył, że problem przepustowości/natężenia ruchu na Wyszyńskiego czy Trasie Zamkowej to w znacznej mierze problem ruchu wyjazdowego z miasta. Ruchu, który MUSI pojechać Gdańską, żeby w Kijewie zjechać na "3". Spora część tych aut jedzie na północ - na Świnoujście albo na Gdańsk. PYTANIE: jak bardzo zmalałby ruch wyjazdowy ze Szczecina, notowany na Trasie Zamkowej i Moście Długim, gdyby funkcjonowała przeprawa Police-Święte? (to pytanie retoryczne) KONKLUZJA: prezentowane wizje są niekompletne. Mniejsza o to, że nie posiadają jakichkolwiek szacunków kosztów. Problemem jest to, że nie da się ich zrealizować bez odciążenia miasta przeprawą w Policach. A budowa tejże pozostaje poza zasięgiem wyobraźni rajców. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_1185 Re: podoba mi się poczucie humoru p. Witt 09.04.13, 22:39 Jak przeczytałem wypowiedź MJW od razu na myśl przyszły mi dialogi z filmów Barei... Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_1185 A co z klockami na Starym Mieście? 09.04.13, 22:31 nie jestem kompletnym krytykiem przywołanej koncepcji, ale co się stanie z klockami z płyty na tym rzekomym Starym Mieście? jakaś koncepcja? wyburzyć, czy jak? Ten obszar nie będzie żadnym Starym Miastem nawet za 20 lat, chyba że większość zabudowy najpierw się wyburzy. odnośnie budowy parkingowców - ile parkingowców miasto wybudowało w ostatnich latach? jak są one wykorzystywane? ile kosztuje w nich jedna godzina postoju? jak dobrze pamiętam, Prezes Gajda zapowiedział niedawno, że godzina parkowania w parkingowcu NiOL będzie niewiele wyższa od godziny parkowania w SPP...to ma być rozwiązanie problemu miejsc parkingowych w centrum i zachęta dla kierowców? Odnośnie ograniczenia ruchu kołowego - dalej nikt nie rozumie, że właśnie trudności z dojazdem i parkowaniem na Podzamczu są główną przyczyną obecnej sytuacji tej części miasta? Właśnie przypomniałem sobie dlaczego na lunczyk jeżdżę do Pepperoni na Poniatowskiego lub też do Kaskady, a nie na Podzamcze...po prostu jak mam godzinę wolnego, nie będę jechać w miejsce, do którego trudno dojechać i gdzie nie zaparkuję, a KM nie zdążę obrócić w dwie strony, zresztą... Kolejne pomysły zmierzające do zarżnięcia tego miasta. Nagromadzenie rozsypanych deptaków, bez jakiejkolwiek koncepcji, szerszego spojrzenia i skoncentrowania środków. Wesoła twórczość oderwana od rzeczywistości. Jak napisałem wcześniej nie jestem kompletnym krytykiem tej koncepcji, ma ona dużo plusów. Ale trzeba stąpać twardo po ziemi. Nasi radni zasługują natomiast na osobną ocenę...Ten skład Rady Miasta nie dokonał w tej kadencji kompletnie niczego wartościowego. Potrafi tylko przyklaskiwać na kolejne pomysły SENSu i podobnych stowarzyszeń. W żadnej istotnej kwestii nie ma postępu... Gospodarczo miasto kuleje, nie ma żadnych ułatwień dla lokalnych przedsiębiorców i nowych, poważnych inwestorów w mieście. Są tylko akcyjki jak ta... i nic. jak dla mnie, artykuł wymienia nazwiska radnych, którym czas przy kolejnych wyborach już podziękować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka szczecina Re: A co z klockami na Starym Mieście? IP: *.static.espol.com.pl 10.04.13, 00:59 pPoodpisuję się się pod przemko. Dodam, że aleja upadłej stoczni ( dwana kwiatowa) tak mi obrzydziła władze miasta, ze kolejny ich pomysł napawa mnie lękiem. Nasze kochane miasto skazano na zagładę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: przemek_1185 IP: *.play-internet.pl 10.04.13, 09:30 Dlatego Szczecin jest biedny... masz dużo innych możliwości aby zjeść dobrze i nie nabijać kasy korporacją w Kaskadzie. Nie ma większych problemów z parkowaniem na Starym Mieście i jest tam też kilka ciekawych miejsc aby zjeść smacznie i w rozsądnej cenie. Są też inne miejsca w całym mieście gdzie Twoje pieniądze bardziej się przydadzą niż wielkich molochach. Popierajmy nasze szczecińskie knajpki ale też wymagajmy dobrego stosunku jakości/ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: przemek_1185 IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 14:09 Opowiedz jeszcze jakąś bajkę o tym parkowaniu bezproblemowym. Pewnie tego dowodem są porozjeżdżane trawniki przy zjeździe z Trasy Zamkowej, zaraz koło Kany? Pewnie, że jest sporo miejsc ciekawych na Starym Nowym, ale nie w porze obiadowej niestety. Wieczorem tam można się wybrać, albo z buta ewentualnie, na pewno nie w czasie pracy na przerwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: przemek_1185 IP: *.play-internet.pl 10.04.13, 15:45 Właśnie wróciłem , i o dziwo zaparkowałem. Cafe Popularna, polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: przemek_1185 IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 09:39 Yhym.. I od 11-13 do 15 zajęło Ci szukanie miejsca? No to gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: przemek_1185 IP: *.play-internet.pl 13.04.13, 09:42 Nie jestem Tobą .... Odpowiedz Link Zgłoś
marek12345-6 Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się na ... 10.04.13, 01:10 taaaaa. najpierw budują nabrzeże wydając z tego co mi się wydaje unijne pieniądze aby później je przebudować i wszystko zmienić. Takie pomysły to tylko w Szczecinie. Totalny bezsens i pokazywanie, że kolejne koncepcje to tak naprawdę brak koncepcji i pomysłu na Szczecin. Gratuluje "pomysłu" planistom i mam coraz większy szacunek do przedwojennych planistów, którzy koncepcje miasta umieli utrzymać na wiele lat. Teraz to tylko nieumiejętna próba stworzenia czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n 10.04.13, 01:31 co tam nabrzeza, oni chca burzyc estakady trasy zamkowej. a tej jeszcze przeciez nie skonczyli od kilkudziesieciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla07 Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.centertel.pl 10.04.13, 15:13 Brak spójności urbanistycznej i planowania przestrzennego, która jest następstwem wieloletniej NIEUDOLNOŚCI urzędniczej powoduje, ze miasto rozwija się BARDZO słabo, zostając w ogonie miast (nawet tych małych) w Polsce. Owszem Szczecin stawia przed planistami spore wyzwanie, bo nie jest logistycznie prosty i od wieków określony jak Poznań czy Wrocław ze swoim starym rynkiem jako sercem miasta, ale dla sprawnych urbanistów nie jest to zadanie nie do wykonania. Najpierw chciano ulicę Jana Pawła II uczynić sercem miasta, później powstał deptak Bogusława a następnie nowa Starówka, ŻADNE Z TYCH MIEJSC NIE JEST DOPRACOWANE! Żadne nie zyje i nie ma tam tzw. trafficu, dlaczego?? Wlaśnie dlatego, ze za DUŻO jest tych centrów i dlatego, ze mamy w centrum miasta dwie wielkie galerie handlowe! i takze dlatego, ze 150tys mieszczkańców Prawobrzeża nie rusza swoich czterech liter na Lewobrzeże, bo po pierwsze nie ma czym (szybki tramwaj powinien już działac od min. 10 lat!!!), a po drugie po co?? w centrum spotkają głównie BIEDĘ. Aż żal tych wszystkich przedsiebiorców, którzy zainwestowali np. w restauracje przy Bogusława, Jagiellońskiej i Jana Pawła II. Miasto i tzw. "planiści-urbaniści" kiwają ich od lat, mamiąc obietnicą zbudowania serca miasta, a i tak ostatecznie przedłuża się na kolejne lata dzierżawę drewnianych bud Panu G i spółce na Wałach Chrobrego. Chore miasto, chory system - uleczyć je może tylko mądry prezydent, który wyrzuci z pracy połowę urzędasów i weźmie przykład z Wrocławia, Poznania i Gdańska. Niestety nikt z obecnych szczecińskich polityków nie nadaje się na Prezydenta...więc co dalej???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek 'Odbudujemy'? Jacy 'my'? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.13, 02:14 Kraśnicki z kolegami z z 'sens' i sky scraper forum? To powodzzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: 'Odbudujemy'? Jacy 'my'? 10.04.13, 02:21 My - szczecinianie. I w tym mieście będzie ch...nia tak długo, jak długo vlady, zedy, andreasy i lutki tego nie zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: 'Odbudujemy'? Jacy 'my'? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.13, 02:36 lonelyboy1989 napisał: > My - szczecinianie. I w tym mieście będzie ch...nia tak długo, jak długo vlady, > zedy, andreasy i lutki tego nie zrozumieją. To zaczynaj choćby dziś! Zacznij od: 'skąd wezmę pieniądze na ten cel?' Tylko najpierw zakończ remonty zdewastowanych kamienic w centrum, zlikwiduj sławojki na Skolwinie, wyrównaj drogi i chodniki w całym mieście.. Marzenia macie, ale nie bierzecie pod uwagę najważniejszego - ekonomii. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: 'Odbudujemy'? Jacy 'my'? 10.04.13, 05:07 Ja proponuje by zaczęli od budowy w Lego. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: 'Odbudujemy'? Jacy 'my'? IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 10.04.13, 08:53 chujnia to jest bo takie buractwo jak ty i tobie podobni z masa kompleksow nie chce zobczyc unikalnosci Szczecina - tego ze nie jest to Gdansk czy Wroclaw - macie mase wielomiejskich kompleksow i boicice sie wychylic poza stereotypowy wyglad. Jelsi dodac do tego zamilowanie do kopertek to pojawia sie dramat. Ch...nia jest w Szczecinie bo wy - milosnicy cudzych portfeli pod pozorem robienia czegos dobrego zwyczajnie kradniecie kase i niszczycie szanse miasta na rozwoj - rzeczywisty a nie wydumany. Nigdzie, ani ty ani oredownicy tej chorej koncpecji nie przedstawiliscie zadnej analizy popartej jakimkolwie warygodnym materialem dlaczego budowac w tym miejscu kamienice - w kolko powtarzacie stek bzdur o odbudowie i tylko nie bardzo wiadomo co mialoby byc odbudowane ale kto by sie tam takimi drobiazgami przejmowal... Mantrujecie w kolko o Gdansku, Poznaniu, Wroclawiu (i pomijacie z uporem idioty np Krakow gdzie akurat koncepcja przywisla jest podobna do Szczecinskiej). Tak oto by napic sie piwa w pubie otowi jestescie zniszczyc szanse miasta na zagospodarowanie tego terenu bo nei mam watpliwosci z ejeszcze dzisiatki lat bedziecie niezdolni do przeprowadzenia tej inwestycji z niezbedna jakoscia - chyba zew ciagu kilku at zbudujecie w tym miejscu "ekskluzywna" stryopianowa mieszkaniowke na czym oblowi sie kilku przekretasow z banda tobie podobnych klakierow. O nieczystosci wqaszych intencji swiadczy to ze nigdy nie bylo dyskusji jak zagospodarowac tn obszar - od poczatku forsowano jedynie te koncpecje - nigdy nie przeanalizowano tego w jaki sposob miasto bedzie sie rozwijac - to daje mi prawo nazywac ten pomysl przekretem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawy niedoVlad Re: 'Odbudujemy'? Jacy 'my'? IP: *.ip.netia.com.pl 10.04.13, 10:09 Myślisz że jest tu na forum ktoś bardziej zakompleksiony od ciebie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: 'Odbudujemy'? Jacy 'my'? IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 10.04.13, 21:02 nick, wpisy, tresc wpisow swiadcza ze bywasz na forum wylacznie z mojego powodu - nie wiem czy w takim razie ktos ma wiekszy kompleks niz ty - tylko ty sam wiesz dlaczego cierpisz na kompleks vlada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawy niedoVlad Re: 'Odbudujemy'? Jacy 'my'? IP: *.ip.netia.com.pl 11.04.13, 11:01 Jesteś uzależniony ode mnie, musisz mi odpisywać klopie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: 'Odbudujemy'? Jacy 'my'? IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 11.04.13, 20:55 juz wiele razy pisalem ze jestes za cienki miedzy uszami - no ale rozumiem ze to nie kwestia racjonalnego postepowania ale kompleksu ktory masz na moim punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 koniecznie należy 10.04.13, 08:22 1. powołać nowy "SCR" z jakimś supermenagerem "z miasta". 2. skorygować o to strategię rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: Idioci u wladzy 10.04.13, 08:25 Gość portalu: nigga pimp napisał(a): > dobrze mowisz bialasie ale te tepe czarnuchy lykaja wszystko jak mlody pelikan. > szczecin procentowo ma wiecej mentalnych czarnuchow jak detroit ale przyszlosc > ta sama. frajerzy znow dadza wyszlakowac sie w oko saurona ze swoich podatkow > by paru czarnuchow u koryta mialo gdzie ryj w piwie umoczyc. maloczarnuchom st > arowki z ytongu beda mieli cale blokowisko na czym polega twój problem z czarnymi ? Odpowiedz Link Zgłoś
questguest To jakiś obłęd 10.04.13, 09:23 To jakiś obłęd . Wszystko opera się na fałszywej tezie że między mostem Długim a trasą Zamkową mamy znikomy ruch samochodowy a tymczasem wystarczy tam stanąć, popatrzeć, policzyć i zsumowac ruch na trasie i bulwarze Piastowskim. Ruch jest duży i w przyszłości będzie większy. Odpowiedz Link Zgłoś
szczecin321 Szczecin bez korupcji - facebook - zapraszam 10.04.13, 09:24 ZAPRASZAM Odpowiedz Link Zgłoś
tezmaciej To teraz wystarczy 10.04.13, 09:33 To teraz wystarczy jeszcze załatać dziury w jezdniach a właściwie na nowo je wybudować, wyrównać chodniki, wyremontować slums-śródmieście, zaopatrzyć wszystkich mieszkańców w bieżącą wodę, wysłać straż miejską do pilnowania porządku, zapewnić wszystkim dzieciom miejskie żłobki i przedszkola, zatrudnić kompetentnych urzędników (nie gwiazdy), posprzątać oraz skosić na czas trawniki, a także wykonać kilka innych i nie wartych wspominania czynności, o których wszyscy wiedzą i miasto, jak się patrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.13, 10:20 rozumiem ze miasto wyda ponad 30 mln na przygotowania pod inwestycję (przebudowa dróg, torowiska) żeby tereny pod budownictwo sprzedać za 2 mln? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom To jest najlepsze! IP: *.tktelekom.pl 10.04.13, 11:49 www.24kurier.pl/W-Kurierze/Domy-nad-Odra-i-most-Klodny Kiedy mogłaby zacząć się budowa mostu Kłodnego i przebudowa ulicy Jana z Kolna? Michał Przepiera, dyrektor Biura Strategii Miasta odpowiada krótko: - Trzeba poczekać na pieniądze z Brukseli. Niewątpliwie mówimy o kolejnej perspektywie unijnej, czyli latach 2014-2020. Wam kury szcz... prowadzać a nie miastem zarządzać! Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus.4 Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się na ... 10.04.13, 12:54 N a r e s z c i e ! Odpowiedz Link Zgłoś
al9 To jeszcze o zabudowę prosi się Grodzka 10.04.13, 13:21 na placu przed Katedrą Jest miejsce wewnątrz kwartału koło przedszkola (obok Liceum Plastycznego) Może Wyszyńskiego na odcinku naprzeciw Campanille - wszędzie tam stały domy... Zacznijmy jednak od rzeczy mniejszych - np Plac Orła Białego. Akademia i Paweł G. juz zmieniają oblicze tego miejsca, ale tam się prosi i imprezy, knajpy z ogródkami, ograniczenie ruchu aut. I wprowadzenie rowerów, które na całym Starym Mieście są traktowane per noga... al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red fszystkie inwestycje zwykle opóżnione IP: *.xdsl.centertel.pl 11.04.13, 22:51 budowa cmentarza, filharmonii i.d. podobno budynek filharmonii miał być ukończony w 2010r. mało tego bo mówi się, że projekt budynku jest plagiatem. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Odbudujemy Stare Miasto! Radni zgadzają się na ... 12.04.13, 12:44 Pamiętam że oglądałem taki fajny propagandowy filmik WFDIF o rozwoju miast Polskich. Szczecin miał w 2000 roku sięgać od Świnoujścia po Stargard i Pyrzyce. Transport miał się odbywać wodolotami. Przemysł i handel miał kwitnąć, a wieżowce rosnąć. Idę o zakład że gdyby filmik odnowić w warstwie wizualnej - pokolorować i dobre logo walnąć, to radni łyknęli by to jak młode pelikany. Odpowiedz Link Zgłoś