carlsbergit 24.06.13, 09:23 Te informacje już dawno były dostępne na stronie ecozmiany.szczecin.pl/. Ochrona środowiska? - Dowiedz się więcej: on.fb.me/12kpkhr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczecin321 Gra w trzy kolory. Jak konkretnie będziemy segr... 24.06.13, 09:31 Mieszkańcy muszą sami zająć się ścinkami: albo je kompostować, albo wywozić do jednego z pięciu ekoportów. Super rozwiązanie, godne naszych władz. Obywatelu radź sobie sam. Zastanawia mnie jak firma, która wygrała przetarg na wywóz śmieci, mogła go wygrać nie mając kompostowni ? Pozdrawiam i zapraszam na facebook "Szczecin bez korupcji" www.facebook.com/pages/Szczecin-bez-korupcji/459647790774706 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osowiak Re: Gra w trzy kolory. Jak konkretnie będziemy se IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.13, 11:49 Popatrzyłem gdzie mam najbliższy eko-port, gdzieś na Gumieńcach. Dwa razy w tygodniu muszę wywieźć worek trawy, muszę kupić bilet dwugodzinny za 5 zł.(jakie to szczęście, że radni znieśli opłatę bagażową). Tracę dwie godziny czasu. DO LASU PRZY DOMU PREZYDENTA MAM MIN PIESZO!! Gdzie wywalę?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Gra w trzy kolory. Jak konkretnie będziemy se IP: *.internet.szczecin.pl 24.06.13, 19:06 a wystarczyło uważnie przeczytać ustawę o utrzymaniu czystości w gminach art.6 r, że opłaty wnoszone są przychodem gminy. Bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
questguest Gra w trzy kolory. Jak konkretnie będziemy segr... 24.06.13, 09:40 >Mieszkańcy muszą sami zająć się ścinkami A ci dalej swoje. Miasto zobowiązało się odbierać wszystkie śmieci w ramach podwyższonej opłaty więc ścinki muszą trafiać do odpadów zmieszanych, czytaj mokrych, bo to dokładnie to samo. Tak jak dawniej będzie szło na stertę i kompostowało się na starym składowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
arkonka2008 "Rada dziesieciu" 24.06.13, 10:23 Dawno dawno temu w Wenecji utworzono urząd zwany Radą dziesięciu - tym dziesięciu osobom właściwie wolno było wszystko w imię dobra Republiki. Boję się, że powstanie przysłowiowa "Rada dziesięciu, która będzie sprawdzała czy dobrze segreguję śmieciuszki - i karać opłatami za niesegregowanie śmieci za trzy lata z odsetkami. Dlatego zastanawiam się czy nie lepiej nie segregować. Moje wątpliwości są wynikiem mało precyzyjnego określenia jakie śmieci gdzie. Czy obierki po ziemniaczkach mogę czy nie mogę do kubełka na śmieci, czy wymyta buteleczka po oleju to szkło czy nie, czy z kartonika po mleku trzeba odrywać plastikowe elementy czy nie, czy wymyte wiaderko po farbie to już budowlane czy normalny plastik, czy wymyty wałek po malowaniu mogę czy nie mogę do kubełka na śmieciuszki. Oj będzie się działo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: "Rada dziesieciu" 24.06.13, 12:22 > k, czy wymyty wałek po malowaniu mogę czy nie mogę do kubełka na śmieciuszki. O > j będzie się działo. Pozdrawiam. nic się nie będzie działo, bo nikt tego nie będzie sprawdzać. A akcja informacyjna miasta jest faktycznie kiepściutka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiszcz Gra w trzy kolory. Jak konkretnie będziemy segr... 24.06.13, 11:40 Od miesiąca staram się segregować śmieci. Na razie wygląda to tak, że w domu oprócz kubła na śmieci mam trzy wiszące reklamówki, bo nie mam miejsca na 3 kosze. Mały kosz do segregacji (na 3 komory), mieszczący się w mieszkaniu jest niedostępny w zwykłych sklepach a jeśli jest to trzeba wydać na niego ponad 150 zł. Na aukcjach internetowych jest nie lepiej. Dziwi mnie, że żaden z producentów plastikowych akcesoriów nie wpadł na pomysł aby wypełnić tę lukę. Do czasu, kiedy nie pojawią się kosze do segregacji w rozsądnych cenach będę skazana na bałagan reklamówkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Hihihi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.13, 11:54 "Nic nie zmienia się w przypadku odpadów budowlanych, czyli tego wszystkiego, co zostaje np. po remoncie łazienki. Pojemnik na gruz, resztki tapet itp. trzeba zamówić i opłacić w jednej z firm, która zajmuje się tego typu usługami." Ota dlaczego nowa ustawa śmieciowa nic nie zmieni; nadal będziemy wywozić nasz gruzik do lasku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nawus Re: Hihihi 24.06.13, 12:30 w ulotce ze spółdzielni jest napisane, że do metalu i plastiku nie wrzucamy : puszek po konserwach, kubełków po jogurtach. Ponadto kartoników po mleku też nie wrzucamy do papierowych odpadów, więc Gazeto jak to jest , bo wg Was wrzucamy!? ani słowa nie ma o puszkach aluminiowych........ Odpowiedz Link Zgłoś
carlsbergit Re: Hihihi 24.06.13, 12:45 Od 1 lipca to gmina "zarządza" odpadami, a więc to gmina ustala zasady co, gdzie i jak jest zbierane. Tak więc należy sugerować się tym, co napisane jest na stronie ecozmiany.szczecin.pl/ następnie kliknąć "Segregacja odpadów", nie należy sugerować się tym, o czym informuje nas spółdzielnia. "Pojemniki przeznaczone do gromadzenia opakowań z tworzyw sztucznych - najczęściej są to pojemniki w kolorze żółtym. Gromadzimy w nich plastikowe butelki po napojach, opakowania z tworzyw po jogurcie, śmietanie, po margarynie, owocach i warzywach, opakowania po chemii gospodarczej oraz po kosmetykach, reklamówki, worki foliowe, puszki aluminiowe oraz opakowania kartonowo – foliowe (tetra paki). Nie należy w nich umieszczać opakowań po olejach i smarach, opakowań po lekach oraz środkach chwasto- i owadobójczych, jak również plastikowych zabawek." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Hihihi IP: *.static.espol.com.pl 24.06.13, 13:12 czy pojemnik po jogurcie, margarynie, keczupie trzeba myć? Skoro mam płacić od ilości zużytej wody, to na pewno nie będę jej tracić na mycie śmieci, żeby potem stosunkowo więcej zapłacić i za wywózkę i za wodę... Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicie rozumicie W Płocku zbierają 23 frakcje odpadów domowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.13, 21:52 Mieszkańcy wielorodzinnych bloków i kamienic (a więc tam gdzie selektywna zbiórka jest zazwyczaj fikcją) zamiast wynosić śmieci do zazwyczaj śmierdzących altan śmietnikowych; mogą zanosić odpady do minisortowni postawionej w miejsce altan śmietnikowych - szczegóły oglądać na google.pl po wklejeniu hasła system eko ab. Minisortownie osiedlowe pracują na dwie zmiany i pracownik przyniesione śmieci domowe wstępnie podzielone przez mieszkańca na trzy grupy (kuchenne-kompostowalne, łazienkowe-sanitarne i pozostałe) - segreguje w minisortowni aż na 23 czyste frakcje znajdujące łatwo nabywców w tym czystą biomasę do przetworzenia (patrzeć tutaj).. Dlatego mieszkańcy mają niewygórowane opłaty za usuwanie odpadów - mówi o tym minister środowiska. System jest fantastycznie ekologiczny, samofinansujący się i tworzący „zielone” miejsca pracy. Przetestowany od sześciu lat w Płocku. Wiele osób zadaje sobie pytanie - dlaczego skoro jest to najlepsze a jednocześnie najtańsze rozwiązanie - to poza Płockiem nie ma innych przykładów zastosowania Systemu EKO AB? Odpowiedź jest trywialna ale i porażająca, odsłaniająca przyczyny naszego wleczenia się w ogonie państw unijnych - małe opłaty za usuwanie odpadów - to zarazem brak odpowiednich "prowizji" dla tych co trzymają władzę w gminach i spółdzielniach... Skorumpowanie - to arcyplaga naszego życia publicznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Hihihi IP: *.play-internet.pl 25.06.13, 20:08 Jak ograniczonym umysłowo trzeba być żeby swoje śmieci do lasu wywozić? Odpowiedz Link Zgłoś
damakier1 Gra w trzy kolory. Jak konkretnie będziemy segr... 27.05.14, 17:47 Z tego wynikają też kłopoty z odpadami zielonymi, czyli przede wszystkim skoszoną trawą. Problem opisywaliśmy już w "Gazecie". Mieszkańcy muszą sami zająć się ścinkami: albo je kompostować, albo wywozić do jednego z pięciu ekoportów. Co za bzdury wypisujecie?! A niby po co kupowałam specjalny brązowy pojemnik na bioodpady? Zakup pojemnika zgłosiłam do UM tak, jak wyczytałam nie gdzie indziej, a w Gazecie i co środę MPO zabierało wszystko, co w pojemniku było przygotowane. Czy od lipca coś się zmienia? Odpowiedz Link Zgłoś