Dodaj do ulubionych

dłuższa trasa zamkowa

08.04.02, 07:46
kilka razy w luźnej gadce z osobami odrobinę starszej daty słyszałem że trasa
zamkowa miała być o wiele dłuższa, sięgać o wiele bardziej na północ
w każdym razie wały chrobrego miały być minięte od strony uw
służyć temu miały również przejścia przy cezasie
ktoś wie?
plany
aadresy!
kontakty!
Obserwuj wątek
    • koala_ Re: dłuższa trasa zamkowa 08.04.02, 09:21
      franekkk napisał(a):

> kilka razy w luźnej gadce z osobami odrobinę starszej daty słyszałem że trasa
      > zamkowa miała być o wiele dłuższa, sięgać o wiele bardziej na północ
      > w każdym razie wały chrobrego miały być minięte od strony uw
      > służyć temu miały również przejścia przy cezasie
      > ktoś wie?
      > plany
      > aadresy!
      > kontakty!

Trochę sobie tego nie wyobrażam, żeby ją jeszcze bardziej pociągnąć na północ.
      Przecież chyba nie przez wyspę Grodzką? ani nie przez ... no właśnie -
      przedłużenie tej trasy po osi na północ wypada kanałem portowym, więc?
      Czyżby więc przez wyspę? Ale koniec wyspy znajduje się na wysokości stoczni, a
      później w górę do miasta lecą wąskie drogi tj. Szarotki, Storrady i dalej Park,
      więc niemożliwe żeby tamtędy przeprowadzić trasę.

Ale Trasy nie dokończono. M.in. nie ma zjazdu z trasy na wysokości Energetyków
      (tzn. wyjeżdżając z miasta na ulicę Bulwar Gdański i dalej do portu), chociaż
      most "urywa się" nad tą ulicą, no i stoi tam kilkanaście filarów do zejść dla
      pieszych. No bo po co robić na trasie zatoki autobusowe, kiedy nie ma z nich
      zejść na dół, no i kiedy nie jeżdżą nią autobusy.
      • Gość: skuter Re: dłuższa trasa zamkowa IP: 192.168.0.* 08.04.02, 09:56
        a ja staram sie sobie przypomniec co bylo miedzy zamkiem a walami zanim
        powstala trasa zamkowa i mam przed oczami biala plame:((
        zupelnie nic nie pamietam
        • koala_ Re: dłuższa trasa zamkowa 08.04.02, 10:13
          Gość portalu: skuter napisał(a):

> a ja staram sie sobie przypomniec co bylo miedzy zamkiem a walami zanim
          > powstala trasa zamkowa i mam przed oczami biala plame:((
          > zupelnie nic nie pamietam

Była zwykła ulica, z torami tramwajowymi, z których w latach chyba 70-tych na
          ostrym zakręcie w lewo a potem w prawo (jadąc w dół) wyleciał tramwaj (stara
          drynda). Ponoć byli ranni lub nawet zabici.
          Ulica ponoć była wybrukowana i były tam jakieś drzewka, latarnie cy cuś tam
          jeszcze.
          • Gość: skuter Re: dłuższa trasa zamkowa IP: 192.168.0.* 08.04.02, 10:23
            koala_ napisał(a):

> Była zwykła ulica, z torami tramwajowymi,

ale tam jest spory kawal ziemi jak na jedna ulice:)nie bylo jakichs budynkow?
            • koala_ Re: dłuższa trasa zamkowa 08.04.02, 10:32
              Gość portalu: skuter napisał(a):

> koala_ napisał(a):
              >
              >
              > > Była zwykła ulica, z torami tramwajowymi,
              >
              > ale tam jest spory kawal ziemi jak na jedna ulice:)nie bylo jakichs budynkow?

Tego nie stety nie wiem, bom za młody :) ale to ciekawe, czy może ktoś ma jakieś
              zdjęcia z tego rejonu? Może jeszcze wcześniejsze? Jakoś brak widoków z widokuwek
              na rejon teatru miejskiego od strony Odry. To by coś wyjaśniło.
              • jottka Re: dłuższa trasa zamkowa 08.04.02, 10:44
                Mam wrażenie, że a propos tej historii o katastrofie tramwajowej, to GW ją
                opisywała jakiś czas temu i chyba jeszcze można poczytać w "Archium Sz." Tam
                też obrazek (obrazki?).

A co trasy zamkowej i wielkich szlaków komunikacyjnych, to moja mama -
                zamieszkała w okolicach Malczewskiego - opowiadała, że były plany pociągnięcia
                trasy przelotowej przez tzw. "górkę", czyli kawał łysego placu z chwastami,
                gdzie w końcu "Falę" postawili. Przez całe lata 70te się namierzali, potem
                zdechło, a łysy plac został ku uciesze psów.

Ale nie można było nic tam budować. Jeszcze ten plac koło "Dany" miał być ponoć
                częścią w/w dumnych planów, ale ostatecznie nic z tego nie wyszło.
                • franekkk Re: dłuższa trasa zamkowa 08.04.02, 11:05
                  niech się psy nie cieszą droga przez górkę i falę cały czas jest w planach ach
              • Gość: Uotr Zdjecia sprzed Trasy Zamkowej IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 22:51
                koala_ napisał(a):

> Tego nie stety nie wiem, bom za młody :) ale to ciekawe, czy może ktoś ma jakie
                > ś
                > zdjęcia z tego rejonu? Może jeszcze wcześniejsze? Jakoś brak widoków z widokuwe
                > k
                > na rejon teatru miejskiego od strony Odry. To by coś wyjaśniło.

Dla zainteresowanych przeslalem na forumszczecin@ plik ze zjeciami jaki u siebie
                znalalazlem ulic Klosterhof i Soltysiej.
                Tam wiele widac.
                Mam tez zdjecie ze wspomnianego wypadku tramwaju.

• Gość: Jazzek Re: dłuższa trasa zamkowa IP: 212.244.79.* 10.04.02, 09:20
                Nie było żadnych budynków... Jedynie Baszta 7P samotnie górowała nad okolicą, i
                było jej bardziej do twarzy niż teraz. Natomiast w albumie z początku lat 70.
                znajdziemy zdjęcie z opisem (cyt. z pam.) "Tutejsza giełda samochodowa ma też
                morską oprawę", ponieważ, wierzcie albo nie, na placyku między zakrętem Wyszaka
                a Jana z K. w niedziele handlowano autami, a było ich jeszcze tak mało, że sie
                wszystkie tam mieściły...
        • ga Re: dłuższa trasa zamkowa 08.04.02, 15:06
          Przed wojną stały wzdłuż ulicy domy - lustrzne odbicie domków profesorskich. A
          po zrównaniu ich z ziemią zasadzono tam krzaczory i był to "pieski trawnik".Jak
          koparki równały go pod Zamkową, to z drużyną Zuchów (serio) wygrzebywaliśmy ze
          zwałów ziemi stare łóżka, latarnie, sztućce i porcelanę. Były tam też niestety
          i kości. Pamiętam oburzenie pani z Muzeum na Staromłyńskiej jak "w czynie"
          przytachaliśmy jej całą masę złomu na schody - nie była zainteresowana. A co do
          zdjęć to chyba mam jakieś - mieszkałam na podzamczu.
          • Gość: elaf Re: Inny przebieg Trasy Zamkowej IP: *.adsl.hansenet.de 08.04.02, 15:43
            Nie wiem ile w tym prawdy ale napisze, com slyszala.
            Ponoc w pierwotnych planach, trasa Zamkowa miala leciec do samego bylego
            budynku partii i policji,co byloby lepszym rozwiazaniem niz teraz, ale owczesni
            dygnitarze nie zgodzili sie z ta koncepcja (halas, smrod pod samym PZPR i KW
            MO) ze nakazano zmienic trase przelotu. I jest jak jest.
    • Gość: Jazzek Re: dłuższa trasa zamkowa IP: 212.244.79.* 10.04.02, 09:27
      Były w zasadzie dwa plany: jeden zrealizowany, drugi - projektujący
      poprowadzenie trasy wysoką (stalową) estakadą nad terenami portowymi z
      włączeniem w istniejący układ ulic mniej więcej przy zetknięciu ulic
      Łady/Plater. Dalej na północ miała iść trasa łukiem omijająca tereny
      stoczniowe, a z kolei w kierunku centrum ruch miała odprowadzać
      Nowowielkopolska (czego znakiem jest "skrzyżowanie" koło Dany), idąca
      równolegle do Malczewskiego (z linią tramwajową, a jakże)
    • Gość: Jazzek Re: dłuższa trasa zamkowa IP: 212.244.79.* 10.04.02, 09:30
      A co do przejścia przy Cezasie... Nie widzę innego uzasadnienia jego powstania,
      jak zaspokojenie mocarstwowych pragnień mieszkańców Szczecina, no bo co w końcu
      kurcze blade, inne miasta mają, a Szczecin nie? I wybudowano jakiekolwiek
      przejście w miejscu, gdzie nie jest ono zupełnie potrzebne :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka