Dodaj do ulubionych

Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!!

IP: 64.9.159.* 10.04.02, 19:15
Tak sobie pomyslalem jak przeczytalem post mikea o szabrownikach, jak bysmy sie dzisiaj czuli np jak by z
jakiegos tam powodu wojny czy innych peturbacji powiedziano nam : wynocha ze szczecina, zostawcie
wszystko , wynocha!! zadajmy sobie pytanie co by sie stalo, wyobrazmy sobie ze nagle musimy opuscic
Szczecin i przesunac granice na wschod. wszystko co w Szczecinie mielismy wpadnie w obce rece, wasze
domy , meble, kosztownosci , wszystko, wszystko musicie wyjechac z prawie pustymi torbami....drzwi sie za
wami zamkna i juz nie bedziecie mogli do szczecina przyjechac. Jestesmy pokoleniem urodzonym w tym miescie
i tragedia przesiedlenia byla by dla nas tak samo bezwzgledna jak dla tych co Szczecin opuscili w 1945.
Jak tylko sobie to wyobrazicie to Szczecin natychmiast bedzie dla was wiecej znaczyl i moze bedziemy w stanie
lepiej zrozumiec co tez naprawde sie stalo w 1945 i dlaczego tak czesto widzimy niemieckie wycieczki w
Szczecinie ( pelne bardzo posiwialych ludzi)...........................
Obserwuj wątek
    • Gość: JACEK Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: 64.9.159.* 11.04.02, 00:11
      Dodam tylko, od wielu lat mieszkam poza granicami Szczecina i pewno tez pozostane tam bardzo bardzo dlugo
      ale nigdy domu moich rodzicow nie sprzedam i zawsze bede zyl z to mysla w mej podswiadomosci ze zawsze
      mam miejsce gdzie moge wrocic, miejsce gdzie wyroslem i kocham............ale co zrobie jak ktos mi to zabierze i nie
      bede mogl tam wrocic?!?!?!?!?!? jak bede sie czul kiedy zdam sobie sprawe ze ...domu nie ma, inni ludzie tam
      zyja, na ulicach inny jezyk, wszystko inne i nikt mnie nie zna.........................
      • Gość: mza Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.02, 23:00
        Jacek. Szkoda,że nie mieszkasz w Szczecinie. Gdybyś mieszkał, może miałbym
        szczęście przejść obok Ciebie na ulicy.

Kiedyś ojciec opowiedział mi zdarzenie, którego był świadkiem krótko po
        przyjeździe do Szczecina w 1945 roku.
        --------------------
        Przejazd kolejowy na Turzynie.
        Dwóch żołnierzy wojska polskiego znęca się nad starym niemcem, zmuszając go do
        czołgania się po torach.
        Nadchodzi żołnierz sowiecki i widząc sytuację, zdejmuje karabin, kopniakami
        przegania polaków, pomaga niemcowi się podnieść.
        --------------------
        Różni byli i są polacy, niemcy i rosjanie. Wszelkie uogólnienia są
        niesprawiedliwe.
        A tych pseudo naukowych uogólnień w tym wątku jest jak dla mnie zbyt wiele.
        Współczuję ich autorom.

Pozdrawiam.
        • Gość: JACEK Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: 64.9.159.* 01.07.02, 23:42
          Gość portalu: mza napisał(a):

> Jacek. Szkoda,że nie mieszkasz w Szczecinie. Gdybyś mieszkał, może miałbym
          > szczęście przejść obok Ciebie na ulicy.
          >
          > Kiedyś ojciec opowiedział mi zdarzenie, którego był świadkiem krótko po
          > przyjeździe do Szczecina w 1945 roku.
          > --------------------
          > Przejazd kolejowy na Turzynie.
          > Dwóch żołnierzy wojska polskiego znęca się nad starym niemcem, zmuszając go do
          > czołgania się po torach.
          > Nadchodzi żołnierz sowiecki i widząc sytuację, zdejmuje karabin, kopniakami
          > przegania polaków, pomaga niemcowi się podnieść.
          > --------------------
          > Różni byli i są polacy, niemcy i rosjanie. Wszelkie uogólnienia są
          > niesprawiedliwe.
          > A tych pseudo naukowych uogólnień w tym wątku jest jak dla mnie zbyt wiele.
          > Współczuję ich autorom.
          >
          > Pozdrawiam.

Masz swieta racje, z uogolnianiem jest tak, zabija nasza prawdziwa twarz !!!!! Tak mi przypomniales co mi np moja
          babcia mowila o okupacji w Brzesciu. We wrzesniu '39 roku wojska niemieckie i sowieckie , spodkaly sie w tym
          miescie i dom Mojej babci byl tak dokladnie na granicy tych armii. Opowiadala mi jak to Niemieccy zolnierze pukali do
          drzwi i prosili uprzejmie o wode a sowieci zabierali to co chcieli ..........Wszyscy mamy w pamieci male i duze historie ,
          ktore , tylko sa dowodem ile prawdy o ludziach ginie w uogolnianiu!!!!
          Ja zawsze mowie ze statystyczne czy uogolniajace podejscie do zwyklego czlowieka , jest tylko karma dla naszych
          dewiacyjnych instynktow!!!!! Skrzetnie wykorzystywane w polityce..............
    • Gość: Laufer1 Panie Jacku IP: *.xtra.pl 11.04.02, 06:31
      To piekne i madre co Pan napisal.
      • Gość: wiesiek Re: Panie Jacku IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 11.04.02, 07:32
        A czy widziales wycieczki posiwialych Polakow chodzacych po Wilnie, Lwowie i
        tych co nie zdazyli posiwiec za przyczyna Niemiecko- Sowieckiej przyjazni?????
        Ja tez jestem jedna z ofiar i mam prawo miec uraz wobec jednych i drugich.
        Polacy tych tragedii nie spowodowali. Ustanowienie nowych granic dokonali WIELCY
        tego swiata. Uwazam, ze nalezy rowniez spojrzeci na druga strone medalu.
        Pozdro!!
        • Gość: Tomik Re: Panie Jacku IP: *.ncr.com 11.04.02, 07:55
          Obaj macie rację! Niestety - czasu cofnąć się nie da. Wiesiek może pojechać na
          Ukrainę, Litwę czy Białoruś a dawni mieszkańcy Szczecina przyjechać tutaj -
          tylko jako nostalgiczni turyści. I tak już raczej zostanie....
    • Gość: Ross Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.04.02, 12:20
      Absolutnie się z Wami wszystkimi zgadzam. Do nostalgicznych wycieczek ma każdy
      prawo. Inna para kaloszy to agresywne wycieczki "prawnicze" o zwrot mienia.
      Zadziwiająca jest wtedy powszechna amnezja. I ten fakt ma niestety wpływ na
      ocenę wszelkich tego rodzaju wycieczek.
      • Gość: JACEK Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: 64.9.159.* 11.04.02, 14:51
        Nie szukam tu polemiki na temat kto ma racje i kto jest winny............. oytam tylko co by bylo gdyby???
        Pytanie jest tak wlasciwie skierowane do pokolenia Szczecinian..............
        • Gość: REKIN Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 11.04.02, 16:37
          Zanim opuścilibyśmy Szczecin musielibyśmy zabić miliony ludzi, tak właśnie było
          w przypadku Niemców.
          • Gość: JACEK Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: 64.9.159.* 12.04.02, 02:51
            Gość portalu: REKIN napisał(a):

> Zanim opuścilibyśmy Szczecin musielibyśmy zabić miliony ludzi, tak właśnie było
            >
            > w przypadku Niemców.

HEY, REKIN!!! Nie wazne jak to by sie odbylo, nie wazne co tez i jak tez, ci Wielcy Tego Swiata by zadecydowali...
            pytanie jest o to co bys zrobil i jak bys sie czul......zapomnij o wojnie , zapomnij o wilnie , zapomnij o lwowie, zapomnij
            o hitlerowcach .......pomysl tylko jak w tak, w tragicznie nowej sytuacji bys sie czul??? czego tez , tak nagle w zyciu
            z by ci zabaklo, jak by ci dom zabrali....( powtarzam, zapomnij o wycieczkach starych niemcow do szczecina czy tez
            polakow do wilna........jak TY bys sie dzisiaj czul , i co bys stracil........) pamietaj , dom , to nie tylko twoje
            mieszkanie.........
            • Gość: red Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: *.fish.ar.szczecin.pl 12.04.02, 11:58
              I szykujcie sie juz wszyscy, bo jak Lepperunio dojdzie do władzy to nas z
              Europy wysiedla natychmiast - na Grenlandię co najmniej.
              • Gość: rsad Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: *.pbks.pl 12.04.02, 12:51
                Gość portalu: red napisał(a):

> I szykujcie sie juz wszyscy, bo jak Lepperunio dojdzie do władzy to nas z
                > Europy wysiedla natychmiast - na Grenlandię co najmniej.
                To też Europa ;)

rsad

• franekkk Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! 12.04.02, 14:52
      mysle ze czulbym sie zaj zle a skoro wszyscy to na pewno jeszcze zakaz
      odwiedzin przez najblizsze 20 lat zgroza
      ale jeszcze gorsza bylaby chyba podroz sentymentalna polowa miasta urzadzona na
      inny sposob miejsca ktore utkwily w pamieci z ludzmi wladajacymi innym niz
      pamietany w tym miescu jezykiem
      masowa wywozka to tez zatracenie kontaktow ze znajomymi
      sszybko szybko
      a potem gdzie ich szukac bo chyba nie na piastow albo krzywegoryja
    • Gość: JACEK Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: 64.9.159.* 19.06.02, 00:23
      Wlasnie dzisiaj rozmawialem z panem ,ktorego rodzice musieli(w 1945 roku) opuscic dzisiejszy Stargard
      Szczecinski. Z dosc pobieznej konwersacji , moge tylko wnioskowac ze dramat zyje w jakims stopniu nawet w
      nim.A jest on pokoleniem juz urodzonym w stanach.Powiedzial mi tez ze jego ojciec w dalszym ciagu zyje w San
      Antonio w Texasie i jak tylko bede tam, to bardzo chetnie mnie z nim pozna. Jak tylko bede mial szanse to zaraz
      tam pojade i popytam.
      Czy macie jakies pytania , ktore byscie chcieli zadac w takiej sytuacji???
      Obiecuje ze je zadam, majac nadzieje ze moj rozmowca bedzie (w wieku 87 lat), komunikatywny i cos tam
      pamietal.......
      • Gość: Kostia Zapytaj: Jak mu się układała współpraca z NSDAPn/t IP: *.xtra.pl 19.06.02, 06:17
        Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Wlasnie dzisiaj rozmawialem z panem ,ktorego rodzice musieli(w 1945 roku) opusc
        > ic dzisiejszy Stargard
        > Szczecinski. Z dosc pobieznej konwersacji , moge tylko wnioskowac ze dramat zyj
        > e w jakims stopniu nawet w
        > nim.A jest on pokoleniem juz urodzonym w stanach.Powiedzial mi tez ze jego ojci
        > ec w dalszym ciagu zyje w San
        > Antonio w Texasie i jak tylko bede tam, to bardzo chetnie mnie z nim pozna. Jak
        > tylko bede mial szanse to zaraz
        > tam pojade i popytam.
        > Czy macie jakies pytania , ktore byscie chcieli zadac w takiej sytuacji???
        > Obiecuje ze je zadam, majac nadzieje ze moj rozmowca bedzie (w wieku 87 lat), k
        > omunikatywny i cos tam
        > pamietal.......

• Gość: Tomik Re: Zapytaj: Jak mu się układała współpraca z NSDAPn/t IP: *.ncr.com 19.06.02, 07:28
          Kostia - zajrzyj do sąsiedniego wątku i nie przesadzaj ja Cię proszę!
          Jacek - ja bym chętnie zapytał o świadomość kolejności zdarzeń, czy wiąże
          przeżytą traumę z wcześniejszymi wydarzeniami historycznymi? Czy ma jedynie
          poczucie krzywdy, czy też takie ludzkie przecież poczucie winy? Czy został
          ewakuowany na polecenie lokalnego gauleitera, czy już po zajęciu Stargardu
          przez Rosjan i Polaków? Jeśli to drugie - jak był traktowany podczas
          wysiedlania?
          :)))))
          • jottka pozdrowienia 19.06.02, 12:00
            Ja bym mu przekazała pozdrowienia ze Szczecina, bo w końcu tak samo jest stąd,
            jak i my. Zapytała, jak pamięta miasto, z czym mu się ono przede wszystkim
            kojarzy i czy wie, jak wygląda dzisiejszy Szczecin.
            • Gość: Swarozyc Re: IP: *.telia.com 19.06.02, 12:30
              Nie za duzo infantylizmu w tych wypowiedziach?
              "Rekin" (chyba bezzebny) mowi o milionach ofiar - ciekawe czym mielibysmy ich
              zabic?
              nozami? Skoro nasza armia jest bezbronna, zdemoralizowana(katolickimi agentami
              i bieda)i nie wyszkolona.
              Niemcy testuja nasze zachowanie na ich ponowna ekspansje na Pomorze a my w tych
              kategoriach nawet nie snimy! (i slusznie- bo z motyka na slonce?)Czy dajecie
              sobie sprawe ze Okreg Kaliningradzki juz od 500 lat zagraza naszej suwerennosci
              i mnie (przynajmniej)przeraza brak dyskursu politycznego nad dalszym losem tej
              enklawy.
              • rabarbarian Re: 19.06.02, 12:44
                Swarozyc - cale szczescie ty czuwasz:) wiec My mozemy spokojnie
                tu mieszkac:)))
                swoja droga skad sie rodza takie fobie?:)
                pozdrawiam
                • Gość: Tomik Re: IP: *.ncr.com 19.06.02, 13:12
                  Ale z tymi 500 latami "obwodu kaliningradzkiego" to już chyba przesadziłeś!To
                  taki skrót myślowy, że ho,ho :)))Ale dobrze, że czuwasz - my możemy spać
                  spokojnie :))
                  • Gość: Swarozyc Re: IP: *.telia.com 19.06.02, 13:34
                    Tomus nie piskaj jak malo wiesz(cytat z czterech pancernych).
                    Kazde dziecko wie ze okreg kaliningradzki ma 55 lat i Ty tez to powinienes
                    wiedziec ale poprzednik rosyjskiej enklawy -Prusy wschodnie- trwal od ok.1380
                    tj zdobycia gdanska przez Krzyzakow, czesc wrocila do polski po pokoju
                    torunskim 1466r jako prusy krolewskie a prusy ksiazece tj obecnie zwane
                    wschodnimi przyczynily sie do do upadku I i II Rzeczpospolitej.
                    Zagrozenie trwa!
                    (przez Zygmunta Starego ktory tylko zholdowal wielkiego mistrza w 1525r a nie
                    jak chcial Sejm inkorporacji prus do polski. JEDEN blad w historii a ile
                    nastepstw do dzis.)
                    • Gość: Tomik Re: IP: *.ncr.com 19.06.02, 14:40
                      Cóż - chciałbym być dzieckiem :)))) To był piekny czas!:))A fakty które
                      przedstawiłeś znam - nie wychodzi to poza program szkoły podstawowej przed
                      reformą. Absolwentem takowej udało mi się kiedyś szczęśliwie zostać:))) Ale
                      Twoje bezpośrednie przełożenie tradycji "wschodniopruskiej" i Kaliningradskoj
                      Oblast'i jako tożsamego i ciągłego w rozumieniu historycznym i geopolitycznym
                      zagrożenia dla Polski, jest moim zdaniem lekkim nadużyciem intelektualnym - i
                      to miałem na myśli pisząc, że przesadziłeś :)) No to piskam dalej (bez
                      cytatów):)))
                • Gość: Swarozyc Re: IP: *.telia.com 19.06.02, 13:24
                  rabarbarian napisał(a):

> Swarozyc - cale szczescie ty czuwasz:) wiec My mozemy spokojnie
                  > tu mieszkac:)))
                  > swoja droga skad sie rodza takie fobie?:)
                  > pozdrawiam

Spac nie moze nikt kto nie jest przygotowany na najgorsze!
                  Historia kresow pld-wsch uczy jak to w bogatej rzeczpospolitej bandy tatarskie
                  hulaly jak chcialy bez reakcji sejmu (o krolu nie mowie bo on nie mial -jak
                  zwykle w Polsce wlasza wykonawcza- pieniedzy) Rezultat dziesiatki tysiecy osob
                  wziete w jasyr i milionowe straty ponoszone w imie czego? nie mowie juz o
                  lapowkach jakie wielka rzeczpospolita placila turcji i tatarom za nienapadanie na
                  nasze ziemie.(metoda na zachowanie niepodleglosci!)
                  A wlaciwie od kiedy dalekowzrocznosc jest fobia?
                  Jeszcze tak niedawno wielu z naszych ojcow, matek lub dziadkow siedzialo w
                  obozach i pracowalo za darmo na sile naszych uwczesnych wrogow Rosji i Niemiec
                  (owczesnych, bo jak mawial jeden anglik- "anglia nie ma stalych wrogow i
                  przyjaciol, staly jest jedynie interes anglii")
        • Gość: JACEK Re: Zapytaj: Jak mu się układała współpraca z NSDAPn/t IP: 64.9.159.* 19.06.02, 23:57
          Ok , jezeli zapytam tego pana o jego wspolprace z NSDAP , to bylo by w takim razie w pozadku zapytac twoich
          rodzicow o wspolprace z NKWD albo SB, czyz nie??? Widzisz Kostia , roznica miedzy nami jest taka, ja tego
          pana o NSDAP nie zapytam , jak rowniez twoich rodzicom bym nie zadawal takich idiotycznych pytan.
          ps przeczytaj ten post raz jeszcze zanim odpowiesz, bo podejrzewam ze zaraz mi tu wywalisz ze ci rodzicow
          oskarzam.
          • Gość: JACEK Re: Zapytaj: Jak mu się układała współpraca z NSDAPn/t IP: 64.9.159.* 12.07.02, 00:05

> Ok , jezeli zapytam tego pana o jego wspolprace z NSDAP , to bylo by w takim ra
            > zie w pozadku zapytac twoich
            > rodzicow o wspolprace z NKWD albo SB, czyz nie??? Widzisz Kostia , roznica mie
            > dzy nami jest taka, ja tego
            > pana o NSDAP nie zapytam , jak rowniez twoich rodzicom bym nie zadawal takich
            > idiotycznych pytan.
            > ps przeczytaj ten post raz jeszcze zanim odpowiesz, bo podejrzewam ze zaraz mi
            > tu wywalisz ze ci rodzicow
            > oskarzam.

Tak sobie pomyslalem ze jednak zapytam tego pana o jego przeszlosc ( mam na mysli NSDAP) o ile powiesz nam
            gdzie ty nalezales ( zostawie twoich rodzicow w spokoju z prostego szacunku) Pytanie tego goscia o NSDAP bedzie
            wbrew mojej wizji rozmowy z tym panem , oraz wbrew wielu rzeczy w ktore wierze, ale coz , rodak prosi.......
            Ciekawe tylko, ktory z was bedzie klamal ???? Stawiam ze ty, drogi Kostio !!!!!!!!
      • mike102 Alte Pommern 01.07.02, 17:21

> Wlasnie dzisiaj rozmawialem z panem ,ktorego rodzice musieli(w 1945 roku) opusc
        > ic dzisiejszy Stargard
        > Szczecinski. Z dosc pobieznej konwersacji , moge tylko wnioskowac ze dramat zyj
        > e w jakims stopniu nawet w
        > nim.A jest on pokoleniem juz urodzonym w stanach.Powiedzial mi tez ze jego ojci
        > ec w dalszym ciagu zyje w San
        > Antonio w Texasie i jak tylko bede tam, to bardzo chetnie mnie z nim pozna. Jak
        > tylko bede mial szanse to zaraz
        > tam pojade i popytam.
        > Czy macie jakies pytania , ktore byscie chcieli zadac w takiej sytuacji???
        > Obiecuje ze je zadam, majac nadzieje ze moj rozmowca bedzie (w wieku 87 lat), k
        > omunikatywny i cos tam
        > pamietal.......

Kiedy planujesz sie spotkac z tym panem? Mialbym kilka pytan.
        • Gość: JACEK Re: Alte Pommern IP: 64.9.159.* 01.07.02, 17:30
          Zabieram dzieciaki do San Antonio by zobaczyly ( seaworld in san antonio) 07/19 na pare dni i wtedy pewnie
          sie
          z tym gosciem zobacze
          • Gość: JACEK ZMIANA IP: 64.9.159.* 11.07.02, 19:56
            Po powodziach w teksasie a szczegolnie w okolicach NewBraunfels i San Antonio jestem zmuszony przelozyc
            planowany wyjazd i spodkanie z tym facetem. Wszystkie hotele zajete przez tysiace ofiar powodzi. Moze w
            przyszlym miesiacu!!!!
            • mike102 Re: ZMIANA 11.07.02, 20:22

> Po powodziach w teksasie a szczegolnie w okolicach NewBraunfels i San Antonio
              > jestem zmuszony przelozyc
              > planowany wyjazd i spodkanie z tym facetem. Wszystkie hotele zajete przez tysia
              > ce ofiar powodzi. Moze w
              > przyszlym miesiacu!!!!

OK. Daj znac jak juz bedziesz wiedzial!
    • Gość: Leon Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 21:49

> Tak sobie pomyslalem jak przeczytalem post mikea o szabrownikach, jak bysmy sie
      > dzisiaj czuli np jak by z
      > jakiegos tam powodu wojny czy innych peturbacji powiedziano nam : wynocha ze sz
      > czecina, zostawcie
      > wszystko , wynocha!! zadajmy sobie pytanie co by sie stalo, wyobrazmy sobie ze
      > nagle musimy opuscic
      > Szczecin i przesunac granice na wschod. wszystko co w Szczecinie mielismy wpadn
      > ie w obce rece, wasze
      > domy , meble, kosztownosci , wszystko, wszystko musicie wyjechac z prawie pusty
      > mi torbami....drzwi sie za
      > wami zamkna i juz nie bedziecie mogli do szczecina przyjechac. Jestesmy pokolen
      > iem urodzonym w tym miescie
      > i tragedia przesiedlenia byla by dla nas tak samo bezwzgledna jak dla tych co S
      > zczecin opuscili w 1945.
      > Jak tylko sobie to wyobrazicie to Szczecin natychmiast bedzie dla was wiecej z
      > naczyl i moze bedziemy w stanie
      > lepiej zrozumiec co tez naprawde sie stalo w 1945 i dlaczego tak czesto widzimy
      > niemieckie wycieczki w
      > Szczecinie ( pelne bardzo posiwialych ludzi)...........................

Właśnie dziś w Bundestagu mówiono o koniecznosci podjecia uchwały dotyczącej
      budowy Muzeum Wypędzonych. Jeszcze przed dwoma laty uczestniczyłem
      na terenie Niemiec w dyskusji na temat usytuowania takiej instytucji w Szczecinie.
      Niestety w Szczecinie nikogo ta propozycja nie interesowała.
      Teraz polskim partnerem dla Berlina w tej sprawie jest Wrocław.

• Gość: Swarozyc Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: *.telia.com 19.06.02, 23:46
        Ciekaw jestem czy ta inicjatywa zainteresuje Kijow i Wilno.?
        Niemcy dalej testuja!
        • Gość: JACEK Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: 64.9.159.* 21.06.02, 14:41
          Myslalem ze bedzie wiecej pytan.
          • Gość: JACEK Re: Wynocha ze Szczecina!!! WSZYSCY!!!!! IP: 64.9.159.* 23.07.02, 18:33
            Po zmianie planow ( z powodu powodzi ) mam nowy termin wyjazdu do San Antonio- sierpien 19- 23 ( caly tydzien)
            jak macie wiecej pytan , to wysylac !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka