Dodaj do ulubionych

Sprawiedliwy

28.09.04, 22:47
przeciw tej skandalicznej i zlodziejskiej uchwale (dotacji dla ptaka)
glosowal pan arkadiusz litwinski i za to dziekuje przepraszajac jednoczesnie
za chwile zwatpienia w pana osobe. w szczecin nie wierze, w pana tak.
pozdrawiam black

ps jutro jeszce tylko lista radnych sprzedawczykow i zegnam sie z forum
kartaginy jak pisala anna i nia sama (kartagina).
Obserwuj wątek
    • Gość: Fugazi Re: Sprawiedliwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:58
      Jakaś plaga czy się wypaliliście Panowie.
      Co ku..a się dzieje?
      Czy same szumowiny zostaną na forum i w tym mieście?

• student1 Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:00
        bądź nam błogosławiony o święty arku
        odwdzięczysz nam się na zebraniach partyjnych
        pogładzisz nas po głowach
        a jak wygrasz wyboray to dasz nam pracę
        najlepiej w spółkach miejskich
        bo tam nas nikt nie będzie kontrolował
        • blackexit Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:05
          student1 napisał:

> a jak wygrasz wyboray to dasz nam pracę
          > najlepiej w spółkach miejskich

najlepiej to wstawiac okna do tbs i innych miejskich spoleczek. zajmij sie tym
          kobieto wez bejzbola szalik i lataj po miecie bedziesz miala 1000 procent
          poparcia. pozdrawiam black
          • student1 Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:25
            jak ty do mnie kobieto
            to ja do ciebie peno
            a co do TBS to firma Litwińskiego buduje TBS
            całe prawobrzeże jest budowane przez Calbud firmę Areczka
            • blackexit Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:28
              student1 napisał:

> jak ty do mnie kobieto
              > to ja do ciebie peno
              > a co do TBS to firma Litwińskiego buduje TBS
              > całe prawobrzeże jest budowane przez Calbud firmę Areczka

chyba firme w ktorej on pracuje a to roznica jednak. a kto wstawia okna? patyna
              kit? pozdrawiam black
              • student1 Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:34
                nie
                firma której jest współudziałowcem buduje TBS
                a współudział w wysokości 1 proc dostał za to że stanowi forpocztę polityczną
                tej firmy
                cóż
                skoro zacząłeś ten interesujący temat to kontynuujmy dalej
                firma Calbud przekazała kasę na rzecz fudacji Talent Promocja Postęp Jacka
                Piechoty
                • blackexit Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:40
                  no dawaj radna jeszce wiecej szamba litwinski ma 1 proc w calbud. ty mas zokna
                  ptak ma 1 mln zl miejski szpitakl ma 6 mln dlugu i sie sypie, na miescie kazdy
                  moze dostac w morde od dreasa albo od rozpadajacej sie niemieckeij kamienicy
                  bezrobocie 16 proc, mamy 2 od konca budzet miast wojewodzkich na oswiate trzeba
                  przyciac 40 mln zl, srednia wieku szcecinakiego tramwaju to, litwinski ma....
                  owin sie szcelniej szalikiem.
                  pozdrawiam black
                  • student1 Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:46
                    ooooooooooo
                    nerwy puszczają
                    jakiś blackot
                    ale nie martw się
                    pudrowany aruś jutro znowu zabłyśnie uroczym aczkolwiek pustym tekścikiem w tv
                    lub prasie
                    klakierzy bedą bić brawo
                    miasto się wali
                    ośmiornica się rozprzestrzenia
                    a Jacek Piechota dzielnie zmierza w towarzystwie przyjaciół do kolejnego
                    sukcesu
                    • blackexit Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:55
                      student1 napisał:

> ooooooooooo
                      > nerwy puszczają

ty mas znerwy ze stali sprzedajac miasto ale czasem czlowieka szlag trafia ze
                      takich baranow ma finansowac.

> pudrowany aruś jutro znowu zabłyśnie uroczym aczkolwiek pustym tekścikiem w
                      tv
                      > lub prasie

zarzuci grzyweczke i owinie sie szalikiem pogoni.
                      pozdrawiam black
                    • albert_c Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 09:36
                      studencie - powiem krotko i na temat; ptak bedzie sponsorem lubinskiej w
                      wyborach samorzadowych. sprzedaliscie sie i tyle.
                      • Gość: Żużlowiec Re: Sprawiedliwy IP: *.espol.com.pl 29.09.04, 22:52
                        a dawid nie może zostać politykiem?
                        taki ładny jest.
                • arkadiusz_litwinski Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 09:58
                  student1 napisał:

> nie
                  > firma której jest współudziałowcem buduje TBS
                  > a współudział w wysokości 1 proc dostał za to że stanowi forpocztę polityczną
                  > tej firmy
                  > cóż
                  > skoro zacząłeś ten interesujący temat to kontynuujmy dalej
                  > firma Calbud przekazała kasę na rzecz fudacji Talent Promocja Postęp Jacka
                  > Piechoty

Zmuszony jestem powtórzyć kilka informacji jakie przedstawiałem na forum, a
                  których Student ( ostoja obiektywizmu ) z pewnością nie zauważył ;)

Po pierwsze, niestety nie jestem udziałowcem w Przedsiębiorstwie Budowlanym
                  Calbud sp. z o.o., mam za to zaszczyt być od kilku lat jej pracownikiem.
                  Po drugie, nasza firmie udało się wygrać jeden z przetargów ogłaszanych przez
                  TBS Prawobrzeże, w wyniku czego kończymy -wespół z innymi szczecińskimi
                  firmami - realizację kilku budynków dla tego inwestora. Jeśli mnie pamięć nie
                  myli szczecińskie TBSy ( sól w oku Studenta i jego "drugiego ja")wybudowały lub
                  zmodrenizowały już kilkadziesiąt budynków i kilka tysięcy mieszkań.Nasza firma
                  nie jest więc w żaden sposób szczególnie traktowana.Ja osobiście, aby uniknąć
                  tego typu pomówień nie zajmuje się jakimikolwiek czynnościami w zakresie
                  realizacji tego zadania inwestycyjnego.
                  Po trzecie, Calbud w połowie lat 90-tych udzielił pomocy Fundacji TPP
                  nieodpłatnie wykonując prace malarskie i inne związane z drobnymi naprawami
                  pomieszczeń biurowo-dydaktycznych.
                • Gość: Ana kasa,misiu,kasa.... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 10:01
                  studentko,co z pieniędzmi,które przekazał odnowie p.brzezicki(pżm)?rozumiem,że
                  po przeniesieniu do warszawy i kopie w d.dla brzezickiego,rolę sponsora
                  strategicznego przejmie ptak?
        • Gość: Fugazi Re: Sprawiedliwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 23:05
          A to gładzenie po głowie to z doświadczenia z Lubińską?
          Czy może wolisz Litwińskiego?
      • blackexit Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:15
        Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> Jakaś plaga czy się wypaliliście Panowie.
        > Co ku..a się dzieje?
        > Czy same szumowiny zostaną na forum i w tym mieście?

nie wiem dla mnie nie ma sensu. forum sie nie martwie bo zostanie jeszce kilka
        sensownych osob a pewne przyjda nowe. a samo miasto jzu mnie nie interesuje. to
        zapadla beznadzijena dziura bez perspekty. nawet jesli p. litwinski wygra
        kiedys wybory prezydenckie to potrzeba minimum 10-15 l;at zeby wrocila tu
        normalnosc i nadrobic stracony czas. potrzeba tez zmiany pokoleniowej wymarcia
        niepismiennych i ich pierszych nastepcow rozwoju uczelni (teraz stawia ona na
        plagiatorow) wielu zmian. mi szkoda na to zycia. cyba ze znowu jakies sprawy
        mine zatrzymaja. teraz to co mi sie toczy musze zamknac i adios. zobacz na ta
        radna baba sie kompromituje tu codziennie. tez mi wstyd ze glosowalem kiedys na
        lubinska i nawet bronilem ich przed absztyfikantem. popatrz an tych mlodych
        sldowcow co niczym nie roznia sie od jaskierni i od innych szmaciakow.
        pazdziocha ktory reperezentuje na wpolcywilizowany proletariat
        szcczecina, "biznesmenow", wojeowdow, urzednikow, szarych ludzi na ulicy to oni
        beda jeszce dlugo tu rzadzili. nadawali ton miastu w ktorym na nieszcescie
        przyszlo mi sie urodzic. pozdrawiam black
        • Gość: Grzegorz Ferber Re: Sprawiedliwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 23:25
          nie jestem stalym gosciem forum. Od czasu do czasu jednak czytam wypowiedzi
          nieznanych mi w koncu osob. Jesli takich jak Pan byloby wiecej, pewnie z iles
          tam lat nie bylaby to taka wlasnie "zapadla dziura". Zupelnie nie interesuja
          mnie negatywne lub pozytywne opinie Pana w takich czy innych sprawach. Czytalem
          je wszystkie z zainteresowaniem i mam nadzieje, ze tak bedzie nadal. To
          oczywiste, ze kazdy z nas ma chwile zwatpienia (szczegolnie w takim miejscu jak
          to...). Naprawde mam nadzieje, ze chocby kilka osob tak aktywnych jak Pan moze
          zmienic miasto. Sam nawet nie wiem dlaczego to pisze... Zrobilo mi sie jakos
          przykro... Naprawde - mam nadzieje, ze jednak zmieni Pan decyzje... Bardzo
          serdeczne pozdrowienia !
          • ciotka_matylda Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:30
            blackexit prosze nie znikaj, najpierw absztyfikant, teraz ty. Od jakiegos czasu
            e.beaty nie widac. Czy ktos wie co sie z nia dzieje ? blackexit jestes potrzebny
            jako taki zimny prysznic!
          • student1 Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:31
            nie wierzę że taki tekst napisał Grzegorz Ferber
            słuchałem go w tv
            przecież ten facet ma jaja
            a tekścik mizerniutki i żałościwy
            wychwalanie tekstów forumowych jako aktywności na rzecz miasta jest zabawne
            • ciotka_matylda Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:32
              co napisala forumowa wywloka student1
            • blackexit Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:34
              cp pani radna zrobila dla miasta? nie myslic prosze miliona zl podarowanych
              ptakowi. czy ja jestem radnym? robie co do mnie nalezy. czasem napsze cos co
              mnie wkurza ot i tyle. pozdrawiam balck
            • albert_c Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 09:44
              student1 napisał:

> nie wierzę że taki tekst napisał Grzegorz Ferber
              > słuchałem go w tv
              > przecież ten facet ma jaja
              > a tekścik mizerniutki i żałościwy
              > wychwalanie tekstów forumowych jako aktywności na rzecz miasta jest zabawne

* no to uwierz w to w koncu:(
              przetrzyj oczka baranku i przekaz radnej (macie na pewno na to jakis swoj
              sposob) aby nie osmieszla sie zdjeciami z szalikiem pogoni na sesji rady
              miasta. to nie cyrk!

• blackexit Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:32
            wow to na prawde pan? no w panu to ja sie chyba zakocham. pan jest madry ale
            ilu jest tu takich? pan jest chyba z 2 razy starszy ode mnie ma pan nadzieje ze
            dozyje pan normalnego szczecina? co zrobili ze srododrzem? postawia rondo i
            disco i dziekuje bardzo. pozdrawiam black
            • Gość: Grzegorz Ferber Re: Sprawiedliwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 23:43
              Co zrobili ze Srododrzem...? Haha ! Ano nic ! Srododrze wyszlo i tak! Nie ma Pan
              pojecia ilu ludzi dzwoni i pisze. Przeciez jak nie wyjdzie teraz, to kiedys
              wyjdzie. Koniec, kropka. Co do wypowiedzi "studenta". Pewnie racja..., czasem mi
              czegos szkoda. A poza tym, nie zawsze stajemy na wysokosci wlasnej retoryki...
              Powiem zreszta to samo. Pana wypowiedzi tez mi wiele dawaly do myslenia. I gdyby
              Pan kiedys pomyslal o wycofaniu (moze nie z forum, a z mowienia o miescie w
              ogole), napisalbym dokladnie to samo. A przeciez, chodzi o to, zeby sie wlasnie
              nie wycofywac... Wtedy rzeczywiscie z miastem bedzie kicha !
              Pozdrawiam obu Panow raz jeszcze !
              • blackexit Re: Sprawiedliwy 28.09.04, 23:50
                Gość portalu: Grzegorz Ferber napisał(a):

> Co zrobili ze Srododrzem...? Haha ! Ano nic ! Srododrze wyszlo i tak! Nie ma
                Pa
                > n
                > pojecia ilu ludzi dzwoni i pisze. Przeciez jak nie wyjdzie teraz, to kiedys
                > wyjdzie. Koniec, kropka.

to i ja cos napisze. blackexit@gazeta.pl nie powiedzial pan nic o nadziei. nie
                wiem skad przeswiadczenie ze jak nie teraz to moze kiedys, a jak kiedys to
                iedy? jak juz umrzemy? to co nam z tego? mase jest zepsutej przestrzeni w
                miescie gdzie cos juz po prostu postawiono i tak sobie stoi. czesny powiedzial
                zapowiadajac jednoczesnie kompromitacje regat ze zadnych oper teatrow itd tam
                nie bedzie. zapewne sprzeda to pod hipermarket albo targowisko plus disco.
                pozdrawiam black
                • Gość: Grzegorz Ferber Re: Sprawiedliwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 00:08
                  Ano..., powiedzial ! I co z tego ?! Jest Pan pewien, ze do tego czasu ten Pan
                  zostanie w Szczecinie ...? Naprawde ??? Poza tym, pewnie mial Pan racje mowiac
                  poprzednio, ze pewnie jestem dwa razy starszy od Pana. A moze chce mi Pan w
                  takim razie powiedziec, ze nie warto zebym tracil na "walke z wiatrakami", ze
                  jak Pan stwierdzil, ze i tak wczesniej "walne w kalendarz"... Pewnie, oczywiste
                  ! Mnie sie tez nie podoba strata czasu i (takze i mojej...) energii. Tyle tylko,
                  ze i tak inaczej nie moge. No dobra - zgoda - niech mi Pan powie wprost, ze nie
                  warto sie z tym wszystkim szamotac i ja i cala masa innych ludzi powinna sobie z
                  tym dac spokoj, popijajac na spokojnie kawke przed TV... Sam Pan doskonale wie,
                  ze warto !
                  • blackexit Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 00:16
                    tu mnie pan zlapal bo jak pomysle o panu to trzymalbym pana przy tych sprawach
                    rekami i nogami bo wiem ze warto zeby pan dalej wbrew wszystkim ten glaz na ten
                    pagorek wtaczal, podziwiam to. nie zycze oczywiscie kopniecia w kalendarz bo
                    nie wiadomo co komu pisane. ja moge byc pierwszy (przepraszam za te nastroje
                    listopadowe). nie potepiam jednak ludzi ktorzy wybrali latwiejsze zycie gdzie
                    indziej albo po prostu odpoczywaja jak absztyfikant. zostane do regat raczej.
                    2007 to 3 lata. nie bedzie juz chyba czesnego ani jurczyka. a kto bedzie? jesli
                    bedzie jakis kuchcik z warsu? albo pani student? co zrobimy? pozdrawiam black

ps na forum obowiazuje w zasadzie forma ty.

Gość portalu: Grzegorz Ferber napisał(a):

> Ano..., powiedzial ! I co z tego ?! Jest Pan pewien, ze do tego czasu ten Pan
                    > zostanie w Szczecinie ...? Naprawde ??? Poza tym, pewnie mial Pan racje mowiac
                    > poprzednio, ze pewnie jestem dwa razy starszy od Pana. A moze chce mi Pan w
                    > takim razie powiedziec, ze nie warto zebym tracil na "walke z wiatrakami", ze
                    > jak Pan stwierdzil, ze i tak wczesniej "walne w kalendarz"... Pewnie,
                    oczywiste
                    > ! Mnie sie tez nie podoba strata czasu i (takze i mojej...) energii. Tyle
                    tylko
                    > ,
                    > ze i tak inaczej nie moge. No dobra - zgoda - niech mi Pan powie wprost, ze
                    nie
                    > warto sie z tym wszystkim szamotac i ja i cala masa innych ludzi powinna
                    sobie
                    > z
                    > tym dac spokoj, popijajac na spokojnie kawke przed TV... Sam Pan doskonale
                    wie,
                    > ze warto !
                  • student1 Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 00:39
                    życzę opamiętania Panu Ferberowi
                    mam nadzieję że wnioski wyciągane przez frustrata forumowego blacka są dla Pana
                    interesującym przyczynkiem do refleksji
                    nad bezcelowym siedzeniem i pisaniem na forum
                    niech Pan robi swoje a forum zostawi nam frustratom i nieudacznikom
                    ale my mamy jeszcze przed sobą dużo czasu i możemy go marnotrawić a Pan ma
                    mniej czasu a dużo do zrobienia
                    powodzenia
              • student1 Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 00:02
                jeżeli to faktycznie pan Ferber to apel do Pana
                proszę się zbytni nie ekscytować dyskusjami forumowymi
                to takie małe prowokacje
                ale naprawdę to te dyskusje nie wnoszą nic nowego
                ot
                takie zwyczajne przerzucanie się słowem
                większość z osób wypowiadających się na tym forum to zwykli frustraci bez
                sukcesu i jakichkolwiek możliwośc
                poza oczywiście ludźmi którzy swoje wypowiedzi traktuja poważnie i myślą że tak
                samo będą tutaj traktowani
                jest to nieco naiwne podejście do wirtualnego świata forum GW
                ja sam należę do tych frustratów
                jak sobie ponawrzucam różnym takim popaprańcom to mi czasami ulży
                a jak jeszcze kogoś sprowokuję albo wyprowadzę z równowagi to jestem szczęśliwy
                to taka forma rozrywki
                ale tak w rzeczywistości widząc miałkość naszych elit i pojedyncze zrywy ludzi
                którzy chcieliby coś zmienić ale walą głową w mur zastanawiam się czy to warto
                czy nie lepiej skończyć studia i zamknąć się w swoim prywatnym świecie rodziny
                przyjaciół pracy odgradzając się wysokim murem od reszt świata
                tylko czy wtedy nie oddaję pola durniom nieudacznikom i złodziejom

• blackexit Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 00:05
                  zeby byla jasnosc: ty ne jestes zadna elita a studia owszem trzeba bylo
                  skonczyc. no i moze juz nie pij dzisiaj wiecej. pozdrawiam black
                  • student1 Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 00:11
                    ale ten tekst nie był do ciebie black
                    i tak tego nie zrozumiesz
                    daj sobie spokój z komentarzami
                    elity to Ferber i ludzie którzy w końcu jasno pokazali dramat Szczecina
                    ale też inni którzy jeszcze cały czas uważają że nie są odpowiedzialni za to
                    miasto i odpowiedzialność przerzucają na durniów złodziei i nieudaczników
                    a potem dziwią się że zwyczajni ludzie odwracają się od nich i czują się
                    oszukani
                    • blackexit Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 00:18
                      student1 napisał:

> ale ten tekst nie był do ciebie black
                      > i tak tego nie zrozumiesz
                      > daj sobie spokój z komentarzami
                      > elity to Ferber i ludzie którzy w końcu jasno pokazali dramat Szczecina

na sesji? i co kto ich posluchal? wladzy nie bylo a jakby byla to i tak nie
                      jest w stanie tego zrozumiec. trzos mial ich posluchac? sldowskie cwaniaczki
                      zaintersowane pasozytnictwem kolesiowskim? odnowie juz tluste paluszki trzesly
                      sie do glosowania uchwaly dotacyjnej. pozdrawiam black
                      • Gość: Grzegorz Ferber Re: Sprawiedliwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 00:44
                        Jasne... Mam nadzieje, ze nie do konca jestem jakims ciezkim wypadkiem kretyna.
                        Doskonale zdaje sobie sprawe z wirtualiow forum. Ale Wy przeciez tez, nie ? No
                        to wytlumaczcie mi jakbym mial 5 lat po jaka cholere "tracicie czas" na
                        szamotanine z jakimis tam sprawami miasta (ja tez zreszta, haha !...)? Jak
                        widzicie, cala masa ludzi jednak to czyta, choc nie zawsze pisze (tak jak ja
                        wlasnie). No i o to chodzi ! Czy wierze w fora internetowe...? Wlasciwie nie
                        wiem, ale juz za chwile zacznie dzialac nasz wlasny portal "nowyszczecin", haha
                        ! Wiec - wierze ! adres: www.nowyszczecin.pl Mam nadzieje, ze i tam sie
                        spotkamy, lub moze w realu. Szczecin to na szczescie male miasteczko !
                        Pozdrawiam raz jeszcze
                        • germanus Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 07:12
                          Powinienem w tej chwili poprawiac testy moich studentow, ale nie mam jakos
                          glowy. Co i chwila wracam do mojego starego Szczecina. Wiesz, Grzegorz, przed
                          jakims czasem oferowalem Ci jakas pomoc, pewnie nie doczytales, nie szkodzi. Nie
                          chwale sie tym za mocno, ale ja nie mieszkam w Szczecinie (ale i nie w
                          Niemczech). Przyjezdzam co jakis czas. Ogladam. Podsumowuje. Nie tylko Szczecin,
                          ale i inne miasta, w ktorych kiedys mieszkalem i z ktorymi czuje sie zwiazany
                          (jestem absolutnie niepolskim przypadkiem czleka, ktory w jednej i tej samej
                          kamienicy nie usiedzi dluzej niz dwa lata). Ale tak sie sklada, ze w Sz.
                          mieszkalem najdluzej, cale dziecinstwo, wczesna mlodosc, poczatek studiow
                          (skonczylem w koncu UAM i juz do Sz. nie wrocilem). Niewielu ludzi naprawde mnie
                          rozumie, choc z wieloma mamy zblizone poglady. Chyba najlepiej pisalo mi sie z
                          Pismakiem, ktorego ostatnio jakby tu przybraklo. Ale pewnie i ja nieraz Was nie
                          rozumiem, a powody sa bardzo proste. Patrzycie na to zepsucie, na ten marazm,
                          na to niszczenie, na ten upadek na codzien, a ja tylko raz na dwa lata. Ale jak
                          juz przyjade i zanurze sie w miasto, to bol jest nie do opisania. Nie do
                          opisania, zapewniam Cie, a pisac to ja umiem. Moja zona, ktora nie jest
                          szczecinianka nie mogla uwierzyc wlasnym oczom - "to jest ten swietny i
                          zachwalany Sz?" Spojrzalem po raz drugi i musialem przyznac racje. Smutne,
                          biedne, zaniedbane, rozwalajace sie miasto, z bandami dresow, ludzmi czesto
                          ubranymi na pograniczu biedy, czesto z nieuleczalna glupota wypisana na twarzy
                          ... A na to wszysko wladza, ktorej wszystko wolno, ale ktorej na ulicach nie
                          widac, bo gdyby bylo, to walilaby po oczach glupota. My mowimy o marinach,
                          srododrzach, autostradach, a tu prosty przyklad - dworzec, ktory nie spelnia
                          zadnych, najbardziej liberalnych norm funkcjowania i powinien byc od 1989 roku
                          zamkniety przez wladze miejskie. pkp (tylko mala litera) zrobiloby remoncik w
                          dwa miesiace, proste przeciez, tak jest na calym swiecie, tylko nie w Sz. Moje
                          obecne miasto, tu gdzie mieszkam, rozwija sie w tempie 20-30 tys ludzi rocznie.
                          Niemozliwe? Od dobrze ponad 20 lat burmistrzem jest 83letnia pani babcia, przy
                          ktorej mlodsi kandydaci (wybory co 3 lata) na to stanowisko wygladaja jak
                          poldupki (bez najmniejszej przesady). Ma miasto szczescie do jednego czlowieka,
                          powiesz. Nie, to ona ma szczescie do miasta i do ludzi. 700tys metropolia
                          rozwija sie nie tylko dzieki dobrze wybranej wladzy, szczesliwemu polozeniu, a
                          przede wszystkim dzieki ludziom. Jak juz nieraz w pracy zejdzie na jakiejs
                          miejskie problemy, okazuje sie, ze ludzie swietnie sie orientuja, kto, co,
                          dlaczego, po co, jak, za ile i kiedy. Nie ma tu miejsca na jakies male interesy,
                          a jest za to miejsce dla perspektywicznego myslenia i planowania. Jak
                          dwadziescia lat temu postanowiono, ze caly 25km brzeg jeziora bedzie parkiem,
                          tak sie to realizuje i zadna rada miejska (9 radnych!!!) nie zmienia tej
                          decyzji. Park stanie sie faktem za 10 lat najwczesniej, ale (np) w przyszlym
                          roku zamyka sie raz na zawsze wielka elektrownie weglowa (cztery kominy z
                          leciutko bialawym ledwo widocznym dymeczkiem) zlokalizowana wlasnie nad tym
                          jeziorem. A potem przyjezdzam do Sz, Poznania, Wroclawia, Gdanska, Gorzowa,...
                          Innych miast nie wspomne (Rzeszow! az trudno uwierzyc, prawda?), pisze tylko o
                          tych, gdzie mieszkalem. I boleje i placze. W jednej z moich szczecinskich
                          rozmowek napisalem, ze za kilka lat biegunem europejskiej biedy bedzie wlasnie
                          Sz. Pewnie stanie sie to szybciej, niz przewidywalem. Pewnie, ze zawsze moze byc
                          gorzej. Nie bylo ostatnio w Szczecinie huraganow, wybuchu wulkanu, a trzesienie
                          ziemi nie rozwalilo mostow, ani calych dzielnic mieszkalnych. Ale mam wrazenie,
                          ze straty materialne, a przede wszystkim moralne sa porownywalne z tymi
                          katastrofami. I co? I - niestety - nic. Kolejne misie traca swoje pazurki i
                          zabki (i oczka), kolejnym ludziom chce sie coraz mniej, kolejni wojownicy sami
                          klada sie na tarczy. Uklad niemoznosci, jak u Kazana, a moze gorzej. Tylu juz
                          ubylo, wielu jeszcze ubedzie. Niewielu juz sie chce. Czesto i mi sie nie chce,
                          tym bardziej, ze przygniataja mnie sprawy zawodowe. Kiedys pisalem rozmowke
                          niemal codziennie, nieraz co dwa dni, teraz jedna na tydzien lub dwa. Gazeta
                          zaczela je drukowac, ale jej sie odechcialo, jak sie dowiedziala. Nawet nie
                          zaplacila za to, co wydrukowala (a to Polska wlasnie, nie?). A plany mialem
                          szerokie, chcialem pomoc, nie tylko Tobie (pomoc wlasnie oferowalem), a i osobom
                          ktore sa mi bliskie politycznie, rozwinac skrzydelka. Pewnie bym dotrwal za
                          kazda cene, bo zawsze dotrzymuje zobowiazan, ale ... rezultatow nie ma. Wlozylem
                          w pisanie setki godzin prywatnego czau, bo czytam forum i pisze tylko w domu
                          kosztem czasu rodzinnego, dla ludzi i miasta, a miasto, ludzie, nie docenili
                          tego (wiem, wiem, pare osob, w tym Hania z Filadelfii, tak). A jak juz sie
                          odskarzylem (i odchwalilem niechcacy), to powiem na koniec, ze kilku z nas (w
                          tym ja) moze zwatpic i sie wycofac, ale Tobie nie wolno. W Tobie, w Arku, i
                          kilku wariatach ostatnia nadzieje. W czym moge pomoc? A moze sie wycofac? A moze
                          sie odkochac? W koncu Lublin, ktorego nie uwielbiam, nic mnie nie obchodzi. No
                          to w czym pomoc ... zanim sie usune...
                          • Gość: krust Re: Sprawiedliwy IP: *.espol.com.pl 29.09.04, 07:35
                            Przelałeś swoje osobiste żale, że ktoś Cię nie docenil, nie zauważył Twego
                            talentu. Opisałeś Szczecin,a z grubsza mówiąc-właśnie tak wygląda calutka
                            Polska, Ojczyzna moja. Ale Ty się miotasz, ale tam, nie będę dalej..... Powiem
                            tylko tyle :
                            NIE ZNOSZĘ PŁACZKÓW! I już.
                            • Gość: Bartosan Re: Sprawiedliwy IP: *.ee.titech.ac.jp 29.09.04, 07:55
                              Oto glos prawdziwego szczecinianina. Wtorny analfabetyzm. Zgroza.
                          • albert_c Re: Sprawiedliwy Germanus i inni:) 29.09.04, 10:17
                            germanus napisał:

Niewielu ludzi naprawde mni
                            > e
                            > rozumie, choc z wieloma mamy zblizone poglady. Chyba najlepiej pisalo mi sie z
                            > Pismakiem, ktorego ostatnio jakby tu przybraklo.

* Drogi Germanusie, nie dalej jak wczoraj byles bohaterem romozwy mojej i
                            Pismaka w realu:) Pismak obecnie nie moze sie podlaczyc do forum z pwoodu braku
                            netu w domku (zreszta jestw czasie przeprowadzki,w iec moze na nowym lokum
                            bedzie mial net), a w pracy mocno tyra (przynajmniej tak mowi, a ja mu ufam:)

mnie tez ostatnio mniej an forum. praca i praca. ale obietnice dana mam wciaz w
                            pamieci, jest spsiana i mam nadzieje ze wkrotce byc moze uda sie mi (a takze
                            Pismakowi i kilku innym) pchnac ten temat troche. zalezy mi na tym.

A jak juz sie
                            > odskarzylem (i odchwalilem niechcacy), to powiem na koniec, ze kilku z nas (w
                            > tym ja) moze zwatpic i sie wycofac, ale Tobie nie wolno. W Tobie, w Arku, i
                            > kilku wariatach ostatnia nadzieje. W czym moge pomoc? A moze sie wycofac? A
                            moz
                            > e
                            > sie odkochac? W koncu Lublin, ktorego nie uwielbiam, nic mnie nie obchodzi.
                            No
                            > to w czym pomoc ... zanim sie usune...

* Germanusie nie odkochuj sie:)
                            wczoraj specjanie wybralem sie aby obaczyc budowe w miejscu,w ktorym odkryto
                            Baszte - fundamenty juz wylane - jednak zdaje sie tego miejsca gdzie odkryto
                            Baszte nie ruszaja. Wierze w to, ze po malej acz istotnej czsci to takze ansza
                            zasluga, bo walczymy o ta Baszte - niektorzy tu w matriksie na forum,
                            niektorzyw realu, niektorzy tu i tu przenikajac te swiaty, inni inspiujac sie
                            do pewnych dzialan (w tym miejscu raz jeszcze dziekuje Tobie Arku za ta komisje
                            rady miasta:)
                            niech kazdy z nas stara sie dolzoyc cegielke do tego miasta - tak jak napisales
                            to my musimy to ruszyc, to my musimy inspirowac, tak jak Grzegorz zainspirowal
                            bardzo wazny temat, juz dzis go zdusic nie mozna. i bardzo dobrze i chwala mu
                            za to, bo przy okazji widzimy jaki mechanizm decyzyjny zostal wytworzony w
                            Szczecinie i ja osobiscie licze na to ze ten mechanizm pochlonie tych ludzi,
                            sld zdaje sie juz pochlania (ale oni w swoim cynizmie wciaz tego nie zauwazaja
                            jak ich trybiki wssysaja i licza naiwnie an to ze druch jacus obejmie stery i
                            setki kolegow i kolezanekw ciaz beda grzac tyleczki na miejskich posadach).
                            niech w to wierza, niech mydla oczka - obudza sie zlani zimnym potem, ale tylko
                            wtedy kiedy my sie nie poddamy!

Black jak sie wycofasz to zapomnij o pifku spitym z albercikiem i o
                            przypomnieniu sobie wspolnych korzeni (a nie skromnie mowiac pifko z
                            albercikiem smakuje czasem wyjatkowo:))) no juz nie wiem jak Cie bardziej
                            zachecic:))))) przyszly tydzien?
                            • blackexit _Germanus i albercik 29.09.04, 10:42
                              sprawdzcie maile prosze
                              pozdrawiam black
        • Gość: XYZ Re: Sprawiedliwy IP: 213.155.191.* 29.09.04, 09:30
          Czernyj gdzie się wybierasz??? Stargard? Gdansk? ;)
          • blackexit Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 10:44
            Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Czernyj gdzie się wybierasz??? Stargard? Gdansk? ;)

kolyma. pozdrawiam black
            • Gość: XYZ Re: Sprawiedliwy IP: 213.155.191.* 29.09.04, 12:30
              E tam... nie mam cie na liście...
        • Gość: Fugazi Re: Sprawiedliwy IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 09:51
          Nie histeryzuj.

Arek nie jest jedynym lekarstwem.
          Że dziura wszyscy wiemy i widzimy ale widziałem gorsze.
          Twoja w tym rola żeby była mniejsza a kasa była wydawana przez osoby zacne i na
          szczytne cele. Swoją robotę robisz i to się liczy. Coraz więcej ludzi czyta i
          analizuje wypowiedzi forumowiczów. Głos Blacka się liczy. Wierz mi.

Moja rada dla Ciebie jeżeli można.
          Traktuj rzeczywistość z należnym dystansem także tę internetową.
          Szczekające forumowe szumowiny nie powinny powodować u Ciebie takich nastrojów.
          Jak pisze jedna z nich, to jest jej sposób na odraagowanie i relaks.
          I niech tak zostanie. Życie da jej popalić.

Pozdrawiam

blackexit napisał:

> nie wiem dla mnie nie ma sensu. forum sie nie martwie bo zostanie jeszce
          kilka
          > sensownych osob a pewne przyjda nowe. a samo miasto jzu mnie nie interesuje.
          to
          >
          > zapadla beznadzijena dziura bez perspekty. nawet jesli p. litwinski wygra
          > kiedys wybory prezydenckie to potrzeba minimum 10-15 l;at zeby wrocila tu
          > normalnosc i nadrobic stracony czas. potrzeba tez zmiany pokoleniowej
          wymarcia
          > niepismiennych i ich pierszych nastepcow rozwoju uczelni (teraz stawia ona na
          > plagiatorow) wielu zmian. mi szkoda na to zycia. cyba ze znowu jakies sprawy
          > mine zatrzymaja. teraz to co mi sie toczy musze zamknac i adios. zobacz na ta
          > radna baba sie kompromituje tu codziennie. tez mi wstyd ze glosowalem kiedys
          na
          >
          > lubinska i nawet bronilem ich przed absztyfikantem. popatrz an tych mlodych
          > sldowcow co niczym nie roznia sie od jaskierni i od innych szmaciakow.
          > pazdziocha ktory reperezentuje na wpolcywilizowany proletariat
          > szcczecina, "biznesmenow", wojeowdow, urzednikow, szarych ludzi na ulicy to
          oni
          >
          > beda jeszce dlugo tu rzadzili. nadawali ton miastu w ktorym na nieszcescie
          > przyszlo mi sie urodzic. pozdrawiam black
          >

• blackexit Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 10:45
            Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> Głos Blacka się liczy. Wierz mi.
            dzieki.

>
            > Moja rada dla Ciebie jeżeli można.
            > Traktuj rzeczywistość z należnym dystansem także tę internetową.

nie umiem niestety. kiedys dostane zawalu przed kompem. mamy najazd
            barbarzynstwa i glupoty nie tylko w radzie miasta ale i na forum.
            pozdrawiam black
            • Gość: Fugazi Re: Sprawiedliwy IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 10:49
              No to bierzmy się do roboty!
    • buddy Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 07:26
      krzyż na droge
      • Gość: Marian Paździoch Re: Sprawiedliwy IP: *.ksiazat.v.pl 29.09.04, 08:45
        dawaj tą listę i spadaj jak obiecałeś czarny frustracie! mp.
        • blackexit Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 10:47
          Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a):

> dawaj tą listę i spadaj jak obiecałeś czarny frustracie! mp.

a tobie to po co buraku? i tak nic nie zrozumiesz. pozdrawiam black
          • Gość: Marian Paździoch Re: Sprawiedliwy IP: *.ksiazat.v.pl 29.09.04, 19:47

wiedziałem że nie dotrzymasz, nie masz jaj! czarny ch...charakterze
            mp.
      • Gość: H56 Re: Sprawiedliwy IP: *.comnet.krakow.pl 29.09.04, 09:03
        Blecki, zachowujesz się jak małe dziecko które obsypane piaskiem,zabiera swoje
        zabawki i ucieka z piaskownicy.Chociaż wiele Twoich wypowiedzi mnie wkurza, to
        jednak czytam je z zainteresowaniem bo w wielu sprawach masz rację.Germanus
        jako osoba osiadła w jakimś kraju gdzie demokracja ma inny wymiar,trafnie
        przedstawia to co dzieje sie w Polsce no i naszym kochanym Szczecinie. Uważam,ze
        Polacy nie potrafią się odnaleźć w nowej sytuacji.To już 15 lat nowej
        demokracji, no i co ? korupcja,układy, prywata, jest gorzej niż za PRL-u. Szlag
        wie kto właściwie rządzi. Co mądrzejsi uciekli za granicę i wiodą normalne,
        bezstresowe życie pod rzadami ludzi, których w Polsce się ośmiesza za ich
        bezinteresowność. Polak jak nie ma bata nad grzbietem, od razu staje się Panem
        chociaż z butów mu słoma wystaje, megalomani żyjący historią kiedy Polska była
        od 'morza do morza'. Nikt na świecie oprócz Polaków nie szczyci się i nie
        świętuje wielkich klęsk.Zamiast się modlić o łaskę Boga, trzeba się w końcu
        wziąść do solidnej roboty. Kibicuję Pogonii, ale wcale nie pochwalam tego,że
        interes kibiców i kilku cwaniaków stawia się wyżej nad interesem rozwoju miasta.
        Tylko bogaci mogą sobie pozwolić na próżność i wydawanie nadwyżek finansowych
        na utrzymywanie czegoś takiego jak klub piłki nożnej w I lidze. Szczecin
        niestety to IV liga w porównaniu z innymi miastami pod wzgledem rozwoju
        gospodarczego. Tak, że blecki wal po oczach co Ci nie leży, bo masz do tego
        jako mieszkaniec tego miasta niekwestionowane prawo. Tych buraków ze Rzgowa oraz
        ich patrona z działek nie można dalej tolerować. Nie mogę zrozumieć jak można
        pozwolić funkcjonować ludziom którzy na swoje brudne interesy nie mają szans
        w miejscu swego zamieszkania i co robi ABW ?
        • blackexit Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 10:52
          Gość portalu: H56 napisał(a):

> Blecki, zachowujesz się jak małe dziecko

jestem malym dzieckiem. dzieki za mily post. musialo byc cos o religii ale
          heniu jak na ciebie to rzeczywiscie sie postarales i to mile. a co robi abw? to
          co kaze im gora. nie przeszkadzaja robic interesow pewnym panom a dlaczego? ale
          watek korupcyjno kryminalny w szcecineito jedno a brak rozwoju i syf codzinny
          uliczny to drugie i trzecie w reszcie to glupota wladzy tej geriatrycznej i tej
          cwaniakowatej owinietej szalikiem. pozdrawiam black
    • albert_c Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 09:29
      blackexit napisał:

> ps jutro jeszce tylko lista radnych sprzedawczykow i zegnam sie z forum
      > kartaginy jak pisala anna i nia sama (kartagina).

* Mr Black ja Ci sie q.... pozegnam;-) co Ty gadasz?
      pomysl o swoim fan clubie - co z nim:)?
      • Gość: Marian Paździoch Re: Sprawiedliwy IP: *.ksiazat.v.pl 29.09.04, 09:43
        czarna dziura znika. będzie jaśniej.
        choć myślę,że się znowu pojawi jako poczwara o innej jeszcze czarniejszej
        ksywie. raz już to zrobił. więc po co ten lament. mp.
      • blackexit Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 10:53
        albert_c napisał:

> blackexit napisał:
        >
        > > ps jutro jeszce tylko lista radnych sprzedawczykow i zegnam sie z forum
        > > kartaginy jak pisala anna i nia sama (kartagina).
        >
        > * Mr Black ja Ci sie q.... pozegnam;-) co Ty gadasz?
        > pomysl o swoim fan clubie - co z nim:)?

dostana urne z prochami. pozdrawiam black
      • Gość: suwak Re: Sprawiedliwy IP: 217.153.6.* 29.09.04, 11:37
        .. postaram się nie rozwodzić choc w postach jest tyle wątków że aż siewrzbi by
        pisać,pisać. Chyba odchodzisz bleckexit nie tylko dlatego jak wyzej. Sadzę że
        zmianiasz zajęcie. Dajesz jednak do wiwatu bo chamstwo na razie ucichło. Nie
        bedę namawiał ciebie na pozostanie na forum, bo sądzę że nikt cię nie pozbawił
        wolnej woli Racje w tym co piszą ma g.faber,germanus i mój ulubieniec H56. Ale
        przede wszystkim recję masz ty. Nie nalezysz do tych dla których ..'forum jest
        od tego by co poniektórym wylać wiaderko gówna na głowę'... Nie babrzeż się bo
        trzeba mieć osobisty kontakt z szambem;- znasz dobrze, wrecz w niektórych
        tematach rewelacyjnie topografię stąd wiedza o szambach smrodzie. Potrafisz
        celnie wywołać temat, uruchamiasz myslenie o tym co nie każdy dostrzega ale
        każdy powinien widzieć itd,itp...(można bardzo dużo). Dlatego wydaje mi się
        milczenie twoje będzie jeszcze bardziej dotkliwe dla tego forum niż
        absztyfikanta. Zabraknie kultury, inteligencji i uszczypliwych złośliwości w
        twoim wykonaniu. Strata oczywista ale i ograbienie w te wszystkie przymioty
        tego forum.
        ..ale jak to w życiu: umarł król niech żyje król,nie ma ludzi niezastąpionych.
        ..a'propos Szczecina; efekt jest wypadkową działań - pozytywny lub negatywny.
        Prawie ideałem jest gdy pozytytywne zamienia się w jeszcze w bardziej
        pozytywne. To co pisze o Śródodrzu i nie tylko g.faber i jaki jest oddżwięk w
        temacie to dobry prognostyk. Działanie przyniesie efekt pozytywny bo zostało
        dzięki grzegorzowi upublicznione. Wazne by nie dopuścić do decyzji ciemniaków,
        cwaniaków ptaków i czesnych. Prasa, media stały się atentyczną czwartą władzą i
        to w szerokim spektrum. Przykre że nie dotyczy do wielu
        zasiedziałych "redaktorów" szczecińskich. koterie układy układziki,
        stronniczość tworzy fałszywy obraz sciemnia i maci co pozwale na niezłe
        funkcjonowanie róznym indywiduum. Trzeba jednak działać bezruch jest grzechem.
        Wazny jest cel rozpoznanie przeciwników publiczne ich piętnowanie. To co się
        robi na ze Śródodrzem (tzn nic), to co zrobiono z Pogonią dla mnie
        jest 'zbrodnią' na Szczecinie i jego mieszkańcach, dlatego ważne są w każdej
        decyzji nazwiska. Niech się nie kryją za Radą jakąś partią itp. Boisko na
        Twardowskiego na pewno nie będzie ich trybuną.
        Trzeba być pesymistą twardo nawet na tym forum bronić swoich racji tak jak ty
        to robisz a spać można spokojnie - nawet jeśli ten sen bedzie na tyle mocny ze
        nna trwale nie pozwoli na poznanie efeku działania.
        Bardzo serdecznie pozdrawiam
    • skuter70 rado znowu umiera 29.09.04, 09:35
      ciekawe kto sie urodzi?
      • Gość: XYZ Re: rado znowu umiera IP: 213.155.191.* 29.09.04, 09:51
        skuter70 napisał:

> ciekawe kto sie urodzi?

blackinsert? ;)
    • arkadiusz_litwinski Re: Sprawiedliwy 29.09.04, 10:09
      blackexit napisał:

> ps jutro jeszce tylko lista radnych sprzedawczykow i zegnam sie z forum
      > kartaginy jak pisala anna i nia sama (kartagina).

Każdy z nas ma lepsze i gorsze dni.Popełanianie błędów jest wpisane w istotę
      człowieczeństwa.Ważne by mieć śwaidomość, że się je popełnia, że dba się o to
      by tych samych będów nie popełniać wielokrotnie. "Nie wymiękaj", Sam Widzisz,
      że można inaczej.Pan Grzegorz ma rację.Pojedyńczo nikt z nas nie da sobie rady
      >
    • blackexit zostaje 29.09.04, 11:27
      dziekuje za wszystkie mile glosy nie chce teraz wygladac jak gwiazda :) zostaje
      na forum ale ze szczecina sie wyniose ok 2007 r. pomoge tylko jeszce panu
      litwinskiemu wygrac wybory. no to do boju w walce z oszolomstwem.
      pozdrawiam black
      • skuter70 cytat 29.09.04, 11:32
        "no i moze juz nie pij dzisiaj wiecej. pozdrawiam black"
        • blackexit Re: cytat 29.09.04, 11:50
          skuter70 napisał:

> "no i moze juz nie pij dzisiaj wiecej. pozdrawiam black"

skierowany do pani radnej po tym jak wczoraj w srodku nocy na kazdy post
          odpowiadala "pocaluj mnie w dupe" pozdrawiam black
          • Gość: Ana Re: cytat IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 11:53
            no fakt,radna lubi golnąć.
      • Gość: Fugazi Re: zostaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 13:22
        No to jeszcze jest nadzieja :)))
        • skuter70 Re: zostaje 29.09.04, 13:35
          jak dobrze, ze lopatka jednak sie znalazla
          juz sie balem, ze w naszej piaskownicy zrobi sie pusto, ogarnie nas marazm,
          czarnowidztwo i ogolny brak perspektyw

teraz wierze , ze jednak uda sie wykopac dolek!
          • Gość: Marian Paździoch Re: zostaje? IP: *.ksiazat.v.pl 29.09.04, 21:11
            przecież wiadomym było,że nie wyjedzie ulubiony, niezastąpiony ( z powodu
            absencji absztyfa)czarny. kilka kadzeń wystarczyło, aby zmienił zdanie
            udowadniając tym, że nie miał i nie ma zamiaru opuszczać tego forum. cieszy się
            z tej decyzji cały szczecin, bo będzie mógł niejednokrotnie usłyszeć
            (przeczytać) jakim to wielkim buradztwem jest w istocie. ja również mam swoją
            uciechę. no, bo jak by nie było, to w buraku zawsze jest jakaś słodycz. w
            czarnej dziurze co? jedynie czarna otchłań. mp.
            • absztyfikant germanusie! 30.09.04, 03:30
              Find your strength to carry on!
    • absztyfikant rado 30.09.04, 03:47
      Madra decyzja. Walcz i nie poddawaj sie. A szczekanie rozmaitycj kreatur to dla
      Ciebie wylacznie nobilitacja!
      • Gość: XYZ Re: rado IP: 213.155.191.* 30.09.04, 08:39
        Che che absztyf i chciał ci się te 30 mil dreptać, żeby połechtac czernego? Che
        che to może i ja wystosuje jakis dramatyczny apel?:)))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka