Dodaj do ulubionych

Rząd kontra Sejm

29.09.04, 10:35
Mam pewien przesyt, gdy idzie o wątki poświęcone Pogoni.Moi drodzy decyzja
została podjęta.Każdy będzie odpowiadał za to jak zagłosował.Proponuje do
tego wrócicić po pewnym czasie.Oby moje obawy nie znalazły potwierdzenia w
przyszłszej rzeczywistości. Rozpoczynam więc inny wątek by poznać wasze
opinie co do realcji rząd-sejm na kanwie :

1. Całkowitego zlekceważenia ( cokolwiek by o sejmie powiedzieć ) legalnie
wybranego i jednomyślnego Sejmu w sprawie kwesti polsko-niemieckiej.

2. zlekceważniena stanowiska sejmu w sprwie prywatyzacji PKO b.p.
Obserwuj wątek
    • Gość: kibic Pogoni Re: Rząd kontra Sejm IP: *.espol.com.pl 29.09.04, 10:42
      Ja też mam przesyt.... Tobą
    • Gość: ex Re: Rząd kontra Sejm IP: *.espol.com.pl 29.09.04, 10:43
      panie radny, prosze sobie isc na forum aktualnosci z takimi problemami, tu jest
      szczecin
    • Gość: Nico Re: Rząd kontra Sejm IP: 212.14.11.* 29.09.04, 10:46
      Podejrzewam że nikt tak na prawdę nie traktuje Sejmu poważnie - zwykle jest to
      po prostu maszynka do głosowania, może to i smutne ale kolejne rządy tak właśnie
      postrzegają tę izbę. Dlatego zwraca się uwagę na głos parlamentu wtedy kiedy to
      jest zgodne ze stanowiskiem rządu, jeśli natomiast nie jest - tym gorzej dla posłów.
      To kwestia kultury i interesu politycznego aktualnej ekipy rządzącej...
    • Gość: Gryf Arkadiusz Litwinski kontra elektorat sz-nski IP: *.nitka.net.pl 29.09.04, 10:50
      Panie Arku a coz to za przesyt? Ma pan zgage (moralna?).Sledzilem szczegolnie
      Pana wypowiedzi przed podjeciem decyzji w sprawie Pogoni.Wygladalo to tak jakby
      wszystkich wokolo namawial Pan do glosowania za a sam zaglosowal przeciw.Dziwne.

ad1.Sprawa ta moim zdaniem slusznie zostala zamknieta biorac pod uwage fakt ze
      to Niemcy sa najwiekszym inwestorem w Polsce (jeszcz?).Komunisci smeja sie w
      politycznym grobie bo to oni zrezygnowali z "planu Mashalla" z ktorego
      skorzystali Niemcy.Ujmujac najkrocej posluze sie polskim powiedzeniem ..."zgoda
      buduje, niezgoda rujnuje"

ad.60% pakiet akcji pozostaje w polskich rekach, to powinno
      wystarczyc.Pieniadze z prywatyzacji to cos ok 6mld zl.Przydadza sie rzadowi dla
      mam nadzieje napedzenia boomu gospodarczego w najblizszym czasie.

Sumienie i slowo czynia czlowieka krolem ziemi.
      • Gość: kibic Pogoni Re: Arkadiusz Litwinski kontra elektorat sz-nski IP: *.espol.com.pl 29.09.04, 11:03
        Gość portalu: Gryf napisał(a):
        > Wygladalo to tak jakby wszystkich wokolo namawial Pan do glosowania za a sam
        zaglosowal przeciw.Dziwne
        >

Sztuka dla sztuki, niczym Wałęsa - jest za, a nawet przeciw:-)
      • arkadiusz_litwinski Re: Arkadiusz Litwinski kontra elektorat sz-nski 30.09.04, 00:43
        Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Panie Arku a coz to za przesyt? Ma pan zgage (moralna?)

Nie.Nie mam kaca, jeśli o to Ci chodzi. Odczuwam niesmak z powodu
        karykaturalnego przebiegu "procesu uchwalodawczego" i wybryków niektórych jego
        uczestników.

.Sledzilem szczegolnie
        > Pana wypowiedzi przed podjeciem decyzji w sprawie Pogoni.Wygladalo to tak
        jakby
        >
        > wszystkich wokolo namawial Pan do glosowania za a sam zaglosowal
        przeciw.Dziwne
        > .
        >

Deklarowaliśmy wolę udzielenia pomocy pogoni na czytelnych, zgodnych z prawem i
        rachunkiem ekonomicznym zasadach. Zachecałem do intensywnej pracy nad takim
        rozwiazaniem.Niestety zrealizowano z góry ukartowany scenariusz.Szkoda mozna
        było inaczej.

> ad1.Sprawa ta moim zdaniem slusznie zostala zamknieta biorac pod uwage fakt
        ze
        > to Niemcy sa najwiekszym inwestorem w Polsce (jeszcz?).Komunisci smeja sie w
        > politycznym grobie bo to oni zrezygnowali z "planu Mashalla" z ktorego
        > skorzystali Niemcy.Ujmujac najkrocej posluze sie polskim
        powiedzeniem ..."zgoda
        >
        > buduje, niezgoda rujnuje"
        >
        > ad.60% pakiet akcji pozostaje w polskich rekach, to powinno
        > wystarczyc.Pieniadze z prywatyzacji to cos ok 6mld zl.Przydadza sie rzadowi
        dla
        >
        > mam nadzieje napedzenia boomu gospodarczego w najblizszym czasie.
        >
        >Czy możesz wskazać zauwazalne symptomy tego bommu?A może chodzi tylko o
        łatanie dziur budżetowej wyprzedażą majatku zamiast racjonalizacji wydatków?
        >
        > Sumienie i slowo czynia czlowieka krolem ziemi.
      • arkadiusz_litwinski Dziękuję za opinie. 30.09.04, 00:44
    • buddy Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 11:08
      z tego co się oriętuje to Pan forsuje pomysł przekazania pogoni jeszcze
      większej kwoty
      jeśli chodzi o ignorowanie sejmu to bardzo dobrze zrobił rząd po uchwała sejmu
      jest czystym chwytem populistycznym nie służącym naszej polityce zagranicznej
      ale zadając takie pytanie chyba pan się w niej kompletnie nie oriętuje
      • ja_aska Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 11:10
        uchwała sejmu spełniała moje prywatne oczekiwania (i tak zbyt łagodna i
        kulturalna) ale nie jestem pewna co miała "dać"?
      • Gość: kibic Pogoni Re: Rząd kontra Sejm IP: *.espol.com.pl 29.09.04, 11:13
        buddy napisał:
        > z tego co się oriętuje to

Orient !
      • Gość: Ana Re: Rząd kontra Sejm IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 12:33
        pytanie:kto się
        najlepiej" "ORIĘTUJE"?

odpowiedź:BUDDY!
        tak trzymać budziaczku!fms górą!
        • buddy Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 12:41
          a już myślałem że o mnie zapomniałaś Pani profesor jak tam sprawy z facetami
          dalej nic
          • Gość: Ana Re: Rząd kontra Sejm IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 13:20
            współczuję ci buddy,że ci z facetami nie wychodzi.spróbuj może z
            dziewczynami...zresztą,to twoja sprawa.moja wypowiedź dotyczyła czego
            innego:może byś przestał ośmieszać organizację,którą reprezentujesz?i bez
            twoich postów jest wystarczająco śmieszna....no,chyba,że robisz to
            specjalnie,budziaczku.....
            • buddy Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 13:25
              bardzo śmieszna szczególnie śmieszne było zorganizowanie w ostatni piątek
              wycieczki do sejmu dla licealistów bardzo śmiesznę a jak się uśmiałem kiedy na
              onkologii czytaliśmy bajki dzieciakom
              może masz dziury w głowie pisałem już dysleksja wiesz co to jest
              • Gość: Ana Re: Rząd kontra Sejm IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 13:30
                czytałeś na onkologii bajki dzieciakom?to gratuluję.poważnie.na której
                onkologii konkretnie?zachodzi pytanie,czy do czytania bajek trzeba aż fms-u,ale
                ładnie,że to robicie.moze mogłabym wam pomóc?
                • buddy Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 13:36
                  nie trzeba aż fms-u ale tacy krzykacze jak ty nic nie robia oprócz krzyczenia a
                  tam wystarczy przyjść i chwile z nimi posiedzieć. jeśli chodzi o szpital to
                  onkologia dziecięca jest na Unii
    • albert_c Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 12:07
      arkadiusz_litwinski napisał:

> Mam pewien przesyt, gdy idzie o wątki poświęcone Pogoni.Moi drodzy decyzja
      > została podjęta.Każdy będzie odpowiadał za to jak zagłosował.Proponuje do
      > tego wrócicić po pewnym czasie.Oby moje obawy nie znalazły potwierdzenia w
      > przyszłszej rzeczywistości. Rozpoczynam więc inny wątek by poznać wasze
      > opinie co do realcji rząd-sejm na kanwie :

* Arku, widac co niektorzy przestytu nie maja i na pewno beda jeszcze
      bombardowac jedni drugich, ale pytanie ponizsze takze ciekawe i wcale nie
      dotyczy tylko skali makro (zwlaszcza to pierwsze):

> 1. Całkowitego zlekceważenia ( cokolwiek by o sejmie powiedzieć ) legalnie
      > wybranego i jednomyślnego Sejmu w sprawie kwesti polsko-niemieckiej.

* uwazam ze jest to szczegolny problem zwlaszcza dla nas, mieszkancow
      Szczecina, wsrod ktorcyh gro jest przedsiebiorcow nastawionych na biznes z
      Niemcami (zdaje sie ze wsrod tych jest takze spolka ktora Cie zatrudnia). Na
      szczescie klimat polityczny nie wplywa tak na kontakty biznesowe jak to ma
      miejsce w przypadku Rosji. Niemcy sa na tle Rosji krajem zupelnie cywilizowanym.

W moim mniemaniu rzad ingorujac sejm zyskal tylko splendor, bo juz tylko ulamki
      % naszego spoleczenstwa traktuja powaznie to co ma miejsce w sejmie. zwlaszca
      ze ludzie sa mocno 'skolowani' tym ze spora czesc poslow podniosla reke za
      reparacjami a pytana pozniej o skutki prawne tej decyzji oznajmiala 'to i tak
      jest niemozliwe aby uzyskac reparacje' - no takie zachowanie od tych ktorzy
      maja stanowic prawo jest zenujace i jest kolejnym krokiem pognebiajacym ta
      izbe. w tym konteksice wypowiedzial sie m.in. marszalek Borowski, ale takze
      inne wybitne osobowosci zycia publicznego.

rzad zachowal siew moim przekonaniu racjonalnie nie zajmujac sie w ogole
      tematem ktory jest absurdalny z prawnego punktu widzenia. poslowie zachowali
      sie jak grupa populistow do potegi entej bojac sie powiedziec glosno ze ta
      uchwala to jakis humbug i jest glupia po prostu. Ponadto podniso nastroje
      antyniemieckie w naszym spoleczenstwie i zapewne antypolskie w Niemczech (a i
      tak jetsesmy najmniej lubianym sasiadem przez Niemcow).

>
      > 2. zlekceważniena stanowiska sejmu w sprwie prywatyzacji PKO b.p.

* biegly w tej tematyce nie jestem, ale wydaje mi sie ze uchwalanie tego ze
      kupic akcje moga tylko polskie instytucje jest jakims mocnym nieporozumieniem,
      zwlaszczaw konteksice naszego czlonkowstwa w UE.
      poslowie i partie nie majc obecnie nic konkretnego do zaoferowania
      spoleczenstwu zabawiaja sie budowaniem nastrojow anty - antynienickich,
      antyinwestorskich i jakie tylko anty ich dopadnie. PO tym trybem daleko nie
      zajedzie (budowanie nastroju antyparlamentarnego wczesniej czy pozniej uderzy w
      sama PO - to odnosnie 4xTAK). Populizm musi miec jakies granice a tych wydaje
      mi sie obecny parlament nie jest juz w stanie zauwazyc.

wystarczy ze jakas marginalna grupa poslow tupnie mocno noga zaraz zbiega sie
      reszta poslow i tupie jeszcze mocniej w obawie aby czasem nie zostac
      nazwanym 'zdrajca' czy cos w tym guscie. kompletny brak odwagi. wielu sposord
      nich zachowuje sie aby przypodobac sie tej najmniejn wyksztalconej wartswie
      spoleczenstwa ignorujac coarz czesciej ta bardziej wyksztalcona wartswe (bo to
      warstwa oczekuje konkretow a nie mydlenia oczkow). zapominaja przy tym ze to
      akurat ci lepiej wyksztalceni chodza raczej do wyborow niz ci mniej.

tyle, troszke jakby nie na temat momentami:)
      • blackexit Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 12:39
        albert_c napisał:

> * biegly w tej tematyce nie jestem, ale wydaje mi sie ze uchwalanie tego ze
        > kupic akcje moga tylko polskie instytucje jest jakims mocnym
        nieporozumieniem,

co gorsza chodzi o osoby prywatne. pomysly po dotyczace reform parlamentaryzmu
        nie sa chyba populizmem chociaz za taki mozna uznac ten moment i spob
        dokonywania zmian. generalnei pomysly sa dobre choc ja jestem za pozostawieniem
        senatu. pozdrawiam black
        • albert_c Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 12:51
          blackexit napisał:

pomysly po dotyczace reform parlamentaryzmu
          > nie sa chyba populizmem chociaz za taki mozna uznac ten moment i spob
          > dokonywania zmian. generalnei pomysly sa dobre choc ja jestem za
          pozostawieniem
          >
          > senatu. pozdrawiam black
          >
          >

* a ja jetsem za pozostawieniem immunitetu.
          • blackexit Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 15:12
            albert_c napisał:

> * a ja jetsem za pozostawieniem immunitetu.

powaznie? takim jak jest teraz? za jazde po pijaku np i kradziez w sklepie i
            podpisy? pozdrawiam black
            • Gość: XYZ Re: Rząd kontra Sejm IP: 213.155.191.* 29.09.04, 15:23
              Przepisy są w porządku. Pozwalają zatrzymać posła "na gorąco". Problemem
              są "psy" bo się boją Pana posła zatrzymać. A PO demagogicznie ma zamiar wylać
              dziecko z kąpielą. Inna sprawa, że składając razem chęć likwidacji Senatu,
              likwidacji immunitetu, ograniczenia liczby posłów i wprowadzenia JOW zaczyna mi
              to pachnieć brzydko. A dodając do tego prywatyzację TVP zaczyna już
              śmierdzieć... dyktaturą. Zanim obsobaczysz przemyśl. Wprowadzamy te zmiany, a
              wybory wygrywa Samoobrona bądź LPR... hehe Rokicie też się pulchne łapki do
              władzy trzęsą. O Kaczorach nie wspomnę.
              • albert_c Re: Rząd kontra Sejm 30.09.04, 10:00
                Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Przepisy są w porządku. Pozwalają zatrzymać posła "na gorąco". Problemem
                > są "psy" bo się boją Pana posła zatrzymać.

* no za jazde po pijaku nie moga zatrzymac 'na goraco'. problemem nie tyle jest
                policja co raczej wymiar sparwiedliwosci z naciskiem na skutecznosc sadow w
                tych sparwach, a czesto i prokuratury. i to raczej sady nie raz daly dowod zbyt
                lagodnego traktowania parlamentarzystow przestepcow.
                z tego co pamietam sa dwa wyjatki w prawie ktore pozwalaja zatrzymac 'na
                goraco' parlamentarzyste: jezeli zlapie sie go 'za reke' na przestestwie
                zagrozonym kara min 3 lat i jezeli zachodzi podejrzenie ze w sledzwie bedzie
                mataczyl.
                • Gość: XYZ Re: Rząd kontra Sejm IP: 213.155.191.* 30.09.04, 10:35
                  Drobny błąd albercie. Ustawa o wykonywaniu mandatu posła i senatora
                  Art. 10. 1. Poseł lub senator nie może być zatrzymany lub aresztowany bez zgody
                  Sejmu lub Senatu, z wyjątkiem ujęcia go na gorącym uczynku przestępstwa i
                  jeżeli jego zatrzymanie jest niezbędne do zapewnienia prawidłowego toku
                  postępowania.

Nie ma więc mowy o zagrożeniu karą. Jeżeli czyn wypełnia znamiona opisane w KK
                  można zatrzymać bez względu na wysokość grożącej kary.

Z pijanymi posłami jest ten problem, iż w polskim prawi istnieją dwie
                  instytucje prawa karnego związane z prowadzeniem pojazdu. Stan po użyciu
                  alkoholu (wykroczenie) i oraz prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości
                  (przestępstwo). Art. 10 ogranicza immunitet tylko do przestępstw, wyłączając
                  wykroczenia. Zatem policja ma problem takiej natury, że nie może na miejscu
                  stwierdzić, czy poseł ma we krwi 0,5 promila czy więcej. jeżeli zatrzyma posła,
                  a okaże się, że jest mniej, to zatrzymanie jest bezprawne. Stąd wolą nie
                  zatrzymać.
                  Rozwiązanie jest tu bardzo proste (moim zdaniem) usunąć z kodeksu wykroczeń
                  stan nietrzeźwości.
                  • albert_c Re: Rząd kontra Sejm 30.09.04, 10:55
                    Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Drobny błąd albercie.

* racja. dzieki za poprawke:)
                    oparlem sie na tym co zaczytalem i widocznie tam wlasnie chodzilo o roznice
                    pomiedzy wykroczeniem a przestepstwem.

• Gość: XYZ Re: Rząd kontra Sejm IP: 213.155.191.* 30.09.04, 11:55
                      Podział, który cię zwiódł w artykule, to podział przestepstw na zbrodnie i
                      występki. Czyn zagrozony karą minimum 3 lat, jest zbrodnią. Pozostałe czyny to
                      występki.
            • albert_c Re: Rząd kontra Sejm 30.09.04, 09:55
              blackexit napisał:

> albert_c napisał:
              >
              > > * a ja jetsem za pozostawieniem immunitetu.
              >
              > powaznie? takim jak jest teraz? za jazde po pijaku np i kradziez w sklepie i
              > podpisy? pozdrawiam black
              >

* tak, mimo takich historii jestem za pozostawieniem immunitetu w niezmienionej
              formie.
              w powyzszych przypadkach nie bylo ani razu problemu z pozbawieniem
              parlamentarzysty immunitetu.
    • blackexit Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 12:28
      wydaj emi sie ze to byly uchwaly i rzad nie musi sie niemi kirowac co ciekawe
      glosowalo za nimi zaplecze polityczne rzadu i tez rzad sie nimi ie przejal.
      co do konkretnych spraw

w interesie polski chyba jest raczej urtrzymywanie ze sprawa jest zamknieta i
      niepodejmowanie zadnych rozmow o roszczeniach. jesli odpowiedzia na prywatne
      roszcenia niemiecki beda panstwowe roszczenia polskie to jedynie moze
      zaszkodzic wzajemnym stosunkom. obecna polska polityka zagraniczan wydaje mis
      ei ze prowadzona jest w sposob fatalny. pan cimoszewicz zupelnie sie do tego
      nie nadaje. mamy zle stosunki z rosjka i niemcami jednoczesnie plus zle z
      francja dobre retorycznie z usa co zupelnie nic nam nie daje.

>

moim zdanime ten bank podobnie jak wszystkie inne powinno sie calkowicie we 100
      proc sprywatyzowac. to co sei w nim dzije niczym nie rozni sie od pkp czy tp.
      mamnadzije ze kolejny rzad dokonczy prywatyzacje. pozdrawiam black
    • Gość: XYZ Re: Rząd kontra Sejm IP: 213.155.191.* 29.09.04, 13:14
      1. "Jednomyslnośc w głupocie nie jest argumentem" Władysałw Frasyniuk (fakt, ze
      wypowiedź dotyczyła PKO, ale pasuje jak ulał). Uchwała Sejmu w tym temacie, to
      po prostu żenada. Rząd postapił słusznie, a tobie (juz mogę chyba na "Ty" wszak
      już wszyscy wiedzą kim jestem?) przypomne, że za polityke zagraniczną odpowiada
      rząd nie sejm.
      2. Trzeba było uchwalic ustawę, wtedy rzad musiałby ja wykonac. Uchwała Sejmu
      nikogo (poza samym Sejmem) do niczego nie upowaznia ani nie zobowiązuje.
    • hans_kloss_szczecin Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 13:42
      ... nie, nie Arku, tak łatwo się nie odpędzisz od TEMATU. I nie wymyślaj nowych
      zastępczych wątków, zastanów się lepiej nad swoją przyszłoscia polityczną w
      Szczecinie.

A tu jeszcze taki mój cytat z innego ciekawego wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=15147589&a=16206769

hans_kloss_szczecin napisał:

> Jak dla mnie, to na razie jedyna akceptowalna kandydatura.
      > Lecz, powinien się Arek jeszcze nauczyć panowania nad emocjami. Przykład,
      > wczoraj w TVP3 w rozmowie o usunięciu wiceprezydenta Pan Arek strasznie
      > się 'podkręcił', zaczął się nawet jąkać ... A to niedobrze, chociaż mając już
      > sporą praktykę w kontaktach z madiami, czy w dyskusjach politycznych ze
      swoimi
      > oponentami, musi się jeszcze sporo nauczyć - jakiś seans u Piotra
      Tymochowicza
      > by się przydał;)

We wczorajszym sławnym głosowaniu (Pogoń+opłaty targowe)prawdopodobnie Pan Arek
      głosował na NIE.
      Przykre to, ale w związku z powyższym nie mam w tej chwili dobrego kandydata na
      przyszłego prezydenta naszego miasta ... ;/

Nie wiem jakie ambicje ma Arkadiusz Litwiński, ale tym głosowaniem bardzo
      przymknął sobie drzwi do kariery politycznej - przynajmniej w Szczecinie. Taka
      postawa Litwińskiego mnie trochę zdziwiła czytając jego wypowiedzi w wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=15980414&a=15980414
      sądziłem, że
      jeżeli nie będzie na TAK to przynajmniej wstrzyma się od głosu ... A tu taka
      przykra niespodzianka. Ja rozumiem, że POPiS miało swoją koncepcję doraźnego
      wspomagania Pogoni, ale pomysł ten wysunęli dopiero po koncepcji
      prezydeckiej ... Dlaczego wcześniej POPiS nie dał popisu 'nosa' politycznego i
      np miesiąc temu gdy wiadomo było, że Ptak już nie ma kasy, nie wysunął swojego
      pomysłu do realizaji? Dzisiaj Liwiński wychwalony byłby pod niebiosa. A wczoraj
      odsunął się w kąt ... ;/
      • arkadiusz_litwinski Re: Rząd kontra Sejm 30.09.04, 00:36
        hans_kloss_szczecin napisał:

> ... nie, nie Arku, tak łatwo się nie odpędzisz od TEMATU. I nie wymyślaj
        nowych

Się nie opędzam :)
        >
        > zastępczych wątków, zastanów się lepiej nad swoją przyszłoscia polityczną w
        > Szczecinie.
        >
        Myślenie o niej nie powinno i nie musi iść w poprzek myslenia o Szczecinie,
        szacunku dla prawa, zasady jawności życia publicznego i pieniedzy podatników.

> A tu jeszcze taki mój cytat z innego ciekawego wątku
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=15147589&a=16206769
        >
        > hans_kloss_szczecin napisał:
        >
        > > Jak dla mnie, to na razie jedyna akceptowalna kandydatura.
        > > Lecz, powinien się Arek jeszcze nauczyć panowania nad emocjami. Przykład,
        >
        > > wczoraj w TVP3 w rozmowie o usunięciu wiceprezydenta Pan Arek strasznie
        > > się 'podkręcił', zaczął się nawet jąkać ... A to niedobrze, chociaż mając
        > już
        > > sporą praktykę w kontaktach z madiami, czy w dyskusjach politycznych ze
        > swoimi
        > > oponentami, musi się jeszcze sporo nauczyć - jakiś seans u Piotra
        > Tymochowicza
        > > by się przydał;)
        >
        > We wczorajszym sławnym głosowaniu (Pogoń+opłaty targowe)prawdopodobnie Pan
        Arek
        >
        > głosował na NIE.
        > Przykre to, ale w związku z powyższym nie mam w tej chwili dobrego kandydata
        na
        >
        > przyszłego prezydenta naszego miasta ... ;/
        >
        > Nie wiem jakie ambicje ma Arkadiusz Litwiński, ale tym głosowaniem bardzo
        > przymknął sobie drzwi do kariery politycznej - przynajmniej w Szczecinie.
        Taka
        > postawa Litwińskiego mnie trochę zdziwiła czytając jego wypowiedzi w wątku
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=15980414&a=15980414
        > sądziłem, że
        > jeżeli nie będzie na TAK to przynajmniej wstrzyma się od głosu ...

Wstrzymuje się od głosu wyłącznie gdy nie wiem czego dotyczy głosowanie (
        zdarzyło sie to kilka razy ), radny powinien mieć opinię i odwage ją
        prezentować.

A tu taka
        > przykra niespodzianka. Ja rozumiem, że POPiS miało swoją koncepcję doraźnego
        > wspomagania Pogoni, ale pomysł ten wysunęli dopiero po koncepcji
        > prezydeckiej ...

Gdybyś Czytał gazety, słuchał wiadomosci i Miał dobrą pamieć z pewnościa
        Wiedziałbyś, że PO zgłosiła swoje propozycje w tydzień po zapowiedzi p.Ptaka
        (że sie wycofuje ) i na tydzień przed propozycja p.Jurczyka.

Dlaczego wcześniej POPiS nie dał popisu 'nosa' politycznego i
        > np miesiąc temu gdy wiadomo było, że Ptak już nie ma kasy, nie wysunął
        swojego
        > pomysłu do realizaji? Dzisiaj Liwiński wychwalony byłby pod niebiosa. A
        wczoraj
        >
        > odsunął się w kąt ... ;/
    • masaladosa Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 13:58
      arkadiusz_litwinski napisał:
      > Rozpoczynam więc inny wątek by poznać wasze
      > opinie co do realcji rząd-sejm na kanwie :

uchwala sejmu jest dla mnie populistycznym zerowaniem na dosc powszechnej w
      narodzie niecheci do wszystkiego co niemieckie ktora to niechec ma jednak
      wymiar szczegolnej hipokryzji bo jakos sporo osob nie czuje jej chocby w
      stosunku do niemcow zostawiajacych swoje pieniadze w naszych sklepach
      co szczegolnie widac w naszym rejonie

tym niemniej zeby przyciagnac elektorat warto potrzasnac szabelka i pokazac
      jakim to sie jest bohaterskim niemcozerca najlepiej odwolujac sie do
      slynnego 'nie bedzie niemiec plul nam w twarz' i do naszej bogatej acz
      szkodliwej zwykle tradycji mesjanistycznej wedle ktorej polska bez przerwy pada
      ofiara rozmaitych miedzynarodowych knowan i spiskow

w tym jakze niezdrowo emocjonalnym fermencie nie warto wiec nawet wspominac ze
      wedlug ekspertow prawa miedzynarodowego podwazanie postanowien konferencji
      poczdamskiej w chocby niewielkiej ich czesci grozi zanegowaniem pozostalych
      czesci tego traktatu na przyklad w postaci podwazania ukladu granicznego

no ale ekspertow w polskim sejmie brak a tych z zewnatrz i tak w patriotycznym
      ferworze nikt nie slucha a jak juz ktos gdzies jakas opinie przeczyta to i tak
      wiadomo-wszyscy kwestionujacy bohaterska postawe sejmu to platni agenci berlina

poza tym zupelnie chybione jest adresowanie roszczen zwiazanych z reparacjami
      do rzadu niemiec gdyz polska miala swoja ich czesc uzyskac od rzadu zsrr
      wiec jezeli juz sie do kogokolwiek o to zwracac to do rosjan
      no ale od tego sejmu prozno oczekiwac chocby sladu logiki rozsadku i
      odpowiedzialnosci

co do prywatyzacji pko bp to uchwala sejmu to tez czysty ksenofobiczny populizm
      i przemawiaja przez nia najgorsze i najciemniejsze polskie demony leki i fobie
      i tu oczywiscie tez eksperci powiadaja ze wprowadzenie tego typu ograniczen w
      publicznej emisji akcji jest niezgodne z prawem UE oraz traktatem akcesyjnym
      no ale gawiedz widzi jak sie wspaniali poslowie troszcza o polskie narodowe
      dobro i o to przeciez chodzi

jednym slowem obie uchwaly to horrendalne buble merytoryczne
      ujawniajace po raz kolejny brak elementarnej wiedzy i fachowowsci poslow
      a w niektorych przypadkach demagogiczne i zaklamane odrzucenie tychze na rzecz
      zapewnienia sobie poparcia ludu
      czyli polska norma niestety...

mdosa
    • blackexit Re: Rząd kontra Sejm 29.09.04, 15:15
      >

moze by tak kolejne forum polska -niemcy o tym zrobic? bywasz jeszce na tych
      spotkaniach?
      pozdrawiam black
    • Gość: Żużlowiec Re: Rząd kontra Sejm IP: *.espol.com.pl 30.09.04, 06:32
      Przesyt?
      Radny litwiński ma przesyt, no coś podobnego?
      Panie, weź się pan do roboty, zmęcz i powiedz, że masz przesyt.
      Teraz wszyscy radni powinni chodzić na mecze. Obowiązkowo i odpłatnie, co by
      klub ratować z zapaści.
    • babciny_bambosz zawracanie d... 30.09.04, 12:41
      Sejm to chyba najbardziej skompromitowana instytucja
    • mlody.patriota Re: Rząd kontra Sejm 30.09.04, 18:12
      zenujaca postawa zalosnego rzadu
      • Gość: kibic Pogoni Witamy kibica IP: *.espol.com.pl 30.09.04, 18:47
        A co z tym szalikiem Pogoni zrobiłeś, Panie Szalikowcu???
        • Gość: kibic Pogoni Re: Witamy kibica IP: *.espol.com.pl 30.09.04, 18:55
          Może zróbmy tak. Ja odkupię od ciebie ten szalik za stówę. A ty zasponsorujesz
          tą stówę na Pogoń. W następnych wyborach z podniesionym czołem będziesz mógł
          powiedzieć że wspomagałesz Naszą Drużynę. OK?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka