Dodaj do ulubionych

Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkowiczom

13.10.04, 21:54
Po pierwsze: instalacje elektryczne na działkach to w większosci amatorszczyzna, nigdy nie kontrolowana, nie spełniajaca wymogów żadnych przepisów. Ich używanie okazjonalne latem jeszcze daje się przeżyć ( w dosłownym sensie). Stałe używanie do ogrzewania zimą, w zatłoczonych altanach, na pewno stworzy poważne zagrożenie - pożarowe i porażenia prądem. Jest niemal pewne, że będą one przeciążane a zabezpieczenia (zwane przez lud "korkami"), naprawiane drutem. Boże, bądź miłościw...
Po drugie: altany w zimie stają się niekiedy przytuliskiem dla bezdomnych nie-działkowców. Jeżeli dojdzie do tego możliwość ogrzewania za darmo, pokusa , by zamieszkać w cudzej altanie stanie się dużo silniejsza. I trudno się dziwić, że działkowcy sezonowi z "humanitaryzmu" pp radnych cieszą się raczej średnio.
Więcej z tej dobroczynności bedzie szkód, niż pożytku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Potapiej Jurczyk tam przecież mieszka IP: *.atr.bydgoszcz.pl 13.10.04, 23:03
      Jurczyk przecież mieszka na działkach. Cały rok.
      I to by było na tyle.
      • Gość: Ogrodnik Re: Jurczyk tam przecież mieszka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 06:18
        Regulamin Pracowniczych Ogródków działkowych zabrania zamieszkiwania na
        działkach. Jakiś nierób z magistratu chce dopłacić za prąd Z moich podatków. A
        kto zapłaci za dostarczanie wody? Gdzie ci mieszkańcy załatwiają potrzeby
        fizjologiczne? Gdzie wyrzucają śmieci? Hojni urzędnicy, może zaprowadzą
        bezdomnych do McDonalda i pozwolą im popatzryć jak ludzie jedzą frytki!
        • skuter70 Lepiej zapobiegac niz leczyc 14.10.04, 08:53
          podobno

wic niech ktos zaplaci za mnie prad, dopoki jeszcze nie jestem mieszkancem
          dzialek

za gaz tez
        • Gość: gandalf Re: Jurczyk tam przecież mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 09:54
          zgadzam sie z przedmowca. Co na to SANEPID ? kto bedzie placil za wode,
          usuwanie smieci i zanieczyszczen ? Dzialki - w przeznaczeniu rekreacyjne stana
          sie potencjalnym zrodlem zagrozen ekologicznych , a takze azylem meneli roznej
          masci . A przyklad idzie z gory !! MARYJAN swietojebliwy - pozal sie Boze -
          prezydent Szczecina lamie prawo i udaje, ze sie nic nie stalo ! Dlaczego wiec
          nie maja korzystac inni? Hulaj dusza, piekla nie ma !!!
        • Gość: brutal Re: Jurczyk ty sie rozejrzyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:41
          Jurczyk ty sie rozejrzyj za niedrogim miejscem na cmentarzu, bo tobie tam juz
          blizej niz do zarzadzania miastem, a jako katolik/ ludu moj, ludu cozem ci
          uczynil/wiesz ze za zle wypelnione obowiazki przyjdzie ci przed Bogiem
          odpowiedziec.I tam juz nie krzykniesz;ludu etc
      • Gość: bufor Re: Jurczyk tam przecież mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 18:44
        ten to juz wstydu nie ma
      • Gość: pLAY Re: Jurczyk tam przecież mieszka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 18:45
        Jurczyk ma osobne ujęcie prądu, Wieczorek mu to załatwił i w tym wypadku mister
        president jest out of norm, as always... bla bla bla..to pewne
        • Gość: potasu Re: Jurczyk tam przecież mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 21:10
          to nic, ze Jurczyk ma osobny licznik elektryczny, jak uchwala wejdzie w zycie
          to bedzie mowila o dzialkach i osobach tam zamieszkalych w okresie zimowym , a
          prezydent od siedmiu bolesci, znaczy Jurczyk bedzie spelnial wymogi uchwaly ,I
          tak sie dostosowuje prawo do potrzeb Jurczyka, prawda pp radni?????????????????
      • Gość: reksio Re: co z ty miastem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:03
        szczurow 5 razy wiecej niz mieszkancow, a Sanepid szczesliwy spi latami pod
        dowodztwem hr.Maslowskiej.Niewzruszony i niczym nie niepokojony. Co tam szczury
        i brod na miescie, smrod jeszcze nikogo nie zabil, a szczury nie zzaly.Jurczyk
        poleca oplacic sobie prad za okres zimowy/rozumiem ze ogrzewanie juz w tym sie
        znajduje/ jako, ze mieszka lata cale na dzialkach.Radna /chyba/Jacyna w meczach
        widzi najtansze widowiska, zadna wrazen, az jej wspolczuje bo rozgrywki
        pilkarskie zaraz sie skoncza.Poki co Pani Radna moze sie zainteresowac
        grzebiacymi w smietnikach- to teatr jednego aktora i tez tania a jakze
        ogromnie , widowiskowa i tak realistyczna chwila, ze zaden szczecinski, czy
        stoleczny teatr rownac sie nie moze.
        Jurczyk i Cala Rada Miejska moga pospac, bo okres zimowy juz sie zaczal to i
        ludzie mniej ruchliwi wlasnego ciepelka pilnuja.Moze do konca kadencji da sie
        jakos bez niepotrzebnych wstrzasow i dzialan przetrwac.
        A ci glupcy co to chca godnie zyc, chleba, czy pracy- to przeciez nie do
        radnych czy prezydenta z tymi zadaniami, wiadomo oni na 1 kadencje i tylko, aby
        przetrwac.To nie ich dzialka i nie ich zmartwienie.Zeby jeszcze tak troche
        publikatory ukrocic....
      • Gość: wowka Re: szczecinscy bezradni radni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:36
        czy radni miescy to bezmozgowcy?W przedwyborczych obietnicach, az roilo sie /
        oprocz Jurczyka naturalnie/ od tytulow naukowych, a teraz w czasie sprawowania
        mandatu widac, ze interesuje ich tylko forsa za nic czyli diety i zdobycie dla
        siebie jak najwiecej dobr.
    • Gość: MODLISZKA Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: *.gryfnet.szczecin.pl 14.10.04, 11:18
    • Gość: ADAM Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 12:08
      No muszę was "pocieszyć" ...pod warszawą jest podobnie...
      dwa lata temu "stałem się bezdomny"...mieszkam w domku letniskowym,jak się
      okazało nie ja jeden....( w sąsiedniej miejscowości, jest zatrzęsienie zimowych
      działkowiczów)Wynajęcie mieszkania równe jest z całą moją pensją, bo chwalić
      boga, prace jeszcze mam...od wczoraj nie mam wody i nie będe miał az do
      kwietnia...pozostaje....wiaderko i studnia...
      Oczywiście ,że NA DZIAŁKACH nie wolno....ale jak to jest...że wyrzucić na bruk-
      WOLNO!!!? żyjemy w chorym kraju, więc nie dziwcie się, ze ludzie starają się
      sobie radzić jak mogą....ciekawe, ze gdy śpimy po dworcach nikt się nie
      zastanawia nad brakiem bieżącej wody ...
      w Stanach są całe osiedla "przyczepowe" i ludzie jakoś żyją...może należałoby
      się zastanowić JAK ZORGANIZOWAC LUDZIOM W MIARĘ NORMALNY DOM a nie zastanawiać
      się, jak to zwykle u nas, JAK ZABRONIĆ czegoś tam....
      pozdrawiam wszystkich szczecińskich działkowiczów- działkowicz warszawski
      • swantevit Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow 14.10.04, 12:11
        Fajnie! Altanka na dzialce z internetem! Tez tak bym chcial...
        • Gość: ADAM Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 15:33
          HA! internet na działce............... no przecież w pracy jestem......
      • Gość: andreas Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: 62.233.223.* 14.10.04, 12:13
        może trzeba zrobic taki camping przyczepowy zimą dla bezdomnych a latem dla
        turystów
        byłoby tez dla żeglarzy którzy zlecą z całego swiata na zlot
        mieliby atrakcje po meczu Pogoni
        Wyobraźcie sobie
        żeglarze na MECZ
        potem powrót z kibicami do campingów
        PRZEZYCIE NIE DO ZAPOMNIENIA
      • skuter70 Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow 14.10.04, 12:27

> działkowiczów)Wynajęcie mieszkania równe jest z całą moją pensją,

wynajecie pokoju przy rodzinie w szczecinie to chyba gora jakies 300zl

w jakiej pracy z internetem zarabia sie w warszawie tak malo?
        • Gość: ADAM Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 15:35
          W WARSZAWIE ZARABIA SIĘ 1000 zł i tylez samo kosztuje wynajęcie kawalerki!!!!
          • skuter70 Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow 15.10.04, 12:17
            ja nie pisalem o kawalerce tylko o POKOJU
            • Gość: ADAM Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 11:45
              Tak, znalazłem "pokój" za 300 zł miesięcznie...BEZ OKNA, wspólna z 7 osobami
              kuchnia i łazienka...TO JUZ WOLĘ ZA 1000 zł ROCZNIE zimny domek z ogródkiem,
              bez wody....samemu.....!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Szczecinian Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: *.prokom.pl 14.10.04, 12:35
      Czy chodzi o tworzenie slumsów, zamiast mieszkań socjalnych ? To chyba
      nieporozumienie ! A co z kanalizacją, wywozem śmieci ?
    • Gość: andreas Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: 62.233.223.* 14.10.04, 12:50
      Należy pomagać tym,
      którzy są w stanie pomóc sobie!
      Żeby pomoc nie stała się dla nich sposobem na zycie.
      Jakos ludzie żyja na tych ogródkach, mieszka tam też nasz prezydent
      niektórzy w altankach, niektórzy w rezydencjach
      Jak miasto chce pomóc?
      wszystkim, wybranym, przez losowanie...
      W Szczecinie sa chyba specjalne organizacje charytatywne...

Interesuje mnie jak do tej radzono sobie
      na działkach
      z kanalizacja, wodą, prądem, instalacjami nie przystosowanymi do obciążeń
      związanych z grzaniem, śmieciami
      Przeciez zawsze tam mieszkali
      niektórzy z wyboru, inni z konieczności
      Musimy się zastanowić, czy chcemy usankcjonować mieszkanie na działkach
      czy pomóc tym ludziom, którzy pomocy potrzebują

Pomagać tym, którzy potrafią pomóc sobie!

• Gość: andreas Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: 62.233.223.* 14.10.04, 13:10
        Najlepszą, najskuteczniejszą pomocą
        byłoby stworzenie miejsc pracy
        danie mozliwości zarobku
        Ludzie ląduja na ogródkach, na dworcach
        - to prawda niektórzy z wyboru -
        wielu z braku srodków do zycia
        NIE SANKCONUJMY tego sposobu na życie
        pomózmy żeby było im lepiej
        MIEJSCA PRACY!
        INWESTORÓW
        MĄDREGO ZARZĄDZANIA MIASTEM
        tego potrzebujemy

I nad tym powinni głowkować
      • Gość: Ogrodnik Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: *.teleton.pl 14.10.04, 14:43
        Andreas! O tym piszą co rok! W tym roku miesiąc temu też było w Głosie Sz..
        Pani Agnieszka Pochrzęst czasami pisuje.
        Kanalizacji nie ma, sa nieszczelne (albo otwarte) szamba, woda działkowa jest
        zamykana z wyjątkiem jednego kranu. Wówczas koczownicy odkręcają kran żeby w
        nocy i dzień nie zamarzło. Wokół kranu lodowiska. A jak zamarznie, to podpalić
        obudowę ujęcia. Śmieci zawija się w reklamówkę i won z dala od domu. Prąd
        Prezesi są zobowiązani wyłączyć na okres zimowy (zgodnie z regulaminem i
        uchwałą Walnego Zgromadzenia). Oczywiście dziennikarze rżną głupa , nie chcą
        znać tych aktów. Dziennikarze uważają, że jeśli Prezes wyłącza prąd na zimę to
        jest zimny drań. Tego, że wykonuje postanowienia regulaminu i statutowych władz
        związku, nie chcą dostrzec. W pewnym ogrodzie zainstalowano zamki, żeby
        zapobiec wchodzeniu na teren ogrodu ludziom nie zaproszonym przez
        działkowiczów. Po trzech dniach skradziono zamek, potem rozwalono resztę.
        Zgodnie z regulaminem ogródków działkowych, są one przeznaczone na rekreację,
        do uprawy roślin w okresie wegetacji. W zimie nic się nie uprawia. Za to wolno
        mieszkać, bo dziennikarze chcą mieć temat. A władze miejskie problem z głowy.
        • Gość: andreas Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 15:02
          Z tego co piszesz Ogrodniku, to co roku to samo...
          nasze władze dostrzegają problem przed zimą
          czyli czekamy na tragedie.
          Jest ciepło - nie ma problemu.
          Przez tyle lat można było się pokusic o jakieś rozwiązania problemu.
          Przynajmniej próbę.
          Typowe działania tymczasowe.
          A przeciez bezrobocie, bezdomność,
          brak pracy, mieszkanie na ogródkach
          TO NIE PROBLEM POLITYCZNY
          Każda opcja u władzy winna chciec rozwiązania problemu.
          I co?

Czyli co rzucimy im pare groszy
          i sprawa z głowy
          Jakie to proste!
          Zbyt proste.
          I doraźne, na jedną zimę!
          • ja_aska Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow 14.10.04, 15:11
            problemem w tym wypadku jest "rozdzielność płciowa" schronisk. jak się
            rozdziela żonę z mężem i dziećmi to próbują sobie radzić w inny sposób.
            • Gość: ADAM Re: Miasto chce dopłacać za prąd zimowym działkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 15:44
              MOJE odpowiedzi na nurtujące was pytania wpisało powyżej..........
              a co do waszej dalszej dyskusji...no własnie o tym mówię...
              niestety w polsce WSZYSTKO jest polityką..pamiętacie kolesia, którego pociąg
              przejechał i wlepili mu mandat za opóźnienia na kolei?...no właśnie trzeba było
              naszej interwencji, żeby kolesiowi dali spokój.pukanie do ministrów...i innych
              szyszek NA GÓRZE...podobnie jest w tym wypadku... samo puszczenie prądu SPRAWY
              NIE ZAŁATWI..wiecie ile takich działek w Polsce jest???? i co wszystkim dac
              darmowy prąd? Trzeba by zacząć od walki z bezrobociem...bezdomnością...ogólną
              BIEDĄ!!!! ale TO SIĘ NIE OPŁACA naszym MINISTROM!!!!! pracuję 16 lat..na
              dziwiki nie wydaję...zarabiam 1000zł u was to sporo ale TU, WSZYSTKO JEST
              DROŻSZE...i mimo oszczędności nie stać mnie na wynajęcie mieszkania ani kupno
              KAWALERKI, nawet nędznej...bo bank nie da mi pożyczki....bo za mało
              zarabiam...no paranoja jakaś....
    • Gość: bektur Re: Szczeci nierzadem stoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:31
      dlaczego radni kosztem dzialkowcow chca pozbyc sie problemu z bezdomnymi ?
      Dlaczego kosztem innych mieszkancow chca zdobyc srodki na energie
      elektryczna.To Jurczyka juz nie stac na zaplacenie rachunku za energie
      elektryczna, przy takich poborach?Wstydu ten nie czlowiek juz nie ma!!!!!!!!
      Bezdomnym dac ogrzewane pokoje w urzedach, niepotrzebne palace dla urzedasow i
      nadmetraze.Jurczyk, aby podrzemac w fotelu, potrzebuje tylko miejsca na fotel.
      Roztrwonione dobra miejskie to zasluga glupka stoczniowego!!!!!!!!!!!!
    • Gość: dorcia Re: miastu ubedzie kilka geb do swiadczen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:31
      znow sie kilkanascie osob spali z powodu przeciazonej instalacji elektrycznej,
      ale Wydzial Zdrowia i tak na plusie bedzie,mniejsza ilosc bezdomnych w kolejce
      do swiadczen socjalnych.
      Miastu ubedzie kilka geb do zywienia.
      • ja_aska Re: miastu ubedzie kilka geb do swiadczen 15.10.04, 10:54
        bezdomność jest problemem na całym świecie i jeszcze nikt nie wynalazł
        lekarstwa. skoro pomysł wam się nie podoba to jaki inny macie?
        • Gość: ADAM Re: miastu ubedzie kilka geb do swiadczen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:40
          W BRUKSELI NIE WIDZIAŁEM ANI JEDNEGO BEZDOMNEGO!!!!!!!!!!!!!!!
          tak w dzień jak i w nocy....Żadnego żebrania, syfu...czyste...nie pilnowane
          dworce....więc MOŻNA!!!!
          • ja_aska Re: miastu ubedzie kilka geb do swiadczen 15.10.04, 13:01
            a ja widziałam w każdym kraju w którym byłam.
            • Gość: ADAM Re: miastu ubedzie kilka geb do swiadczen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 15:30
              POMYSŁY...?polityk ze mnie kiepski ale można by zacząc od starych
              zdewastowanych pegieerów,,,nieużytków...a oddać w cholerę ludziom niech sobie
              uprawiają ziemię...niech zajmą się zdewastowanymi już budynkami, tych
              najbiedniejszych zwolni się z podatku na czas wyjścia z kryzysu... to
              nie...niech sobie leży odłogiem, niszczeje.... prawda jest taka że u nas NIE
              MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK OPIEKA PAŃSTWA- jedno wielkie mydlenie oczu....
              jest kilka takich "zajawek" w Polsce ale to wszystko za mało...a w Belgii,
              CHYBA włóczegostwo jest karalne..i może dlatego bezdomnych nie widać.....
              NOWE PRAWO ##### każdy MUSI gdzieś mieszkać...i już....proste? tak, za
              proste!!! to sie "kłoci" z konstytucyjnym " prawem wolności" he, he....
              • ja_aska Re: miastu ubedzie kilka geb do swiadczen 18.10.04, 16:29
                kiedyś był przymus pracy. jakoś dobrze to nie wyszło.
                • swarozyc Re: miastu ubedzie kilka geb do swiadczen 18.10.04, 16:30
                  a co ciebie skarbie zmusza do pracy po pracy...:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka