Gość: iza IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 23:44 To mi Golemą pachnie. Jeżeli chodzi o wymierne efekty inwestycji, to przede wszystkim byłby zwiększony obrót w jego knajpach na Wałach. Może nie ? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blackexit Wały Chrobrego do remontu 14.10.04, 23:44 ojejku jejku no cuda. ciekawe na czym sie skonczy. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.fnet.pl 14.10.04, 23:48 (buty wypastować i w pole) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjebac zlodzieji [...] IP: *.client.comcast.net 15.10.04, 06:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asterix Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 15.10.04, 07:17 Usytuowanie toalety w pawilonie (rotundzie) od strony gmachu Akademii Morskiej...? Kulturka Odpowiedz Link Zgłoś
jacm1 Re: Wały Chrobrego do remontu 15.10.04, 08:31 po pierwsze:skad na to bedzie kasa? po drugie:jesli juz to trzeba myslec rzeczywiscie bardziej kompleksowo,np.o calym ciagu wzdluz odry,a nie tylko o jednym(fakt ze najbardziej reprezentacyjnym) odcinku,ale...(patrz pkt 1) po trzecie:jakos trudno mi uwierzyc ze cokolwiek sie zrobi,bo wszystko utknie w fazie prjektow i poboznych zyczen,podobnie jak to juz jest z miedzyodrzem i lasztownia po czwarte:sory,ale kostka,barierki i okucia robione recznie,a zbieracze zlomu juz zacieraja rece(niestety) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrus Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.devs.futuro.pl 15.10.04, 09:23 jacm1 napisał > po czwarte:sory,ale kostka,barierki i okucia robione recznie,a zbieracze zlomu > juz zacieraja rece(niestety) niestety przydał by sie jakiś system monitoringu! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hans_kloss_szczecin Re: Wały Chrobrego do remontu 15.10.04, 09:20 Tak, lepiej jest jak jest ładnie niż brzydko ... ;) ALe mam jeszcze jedno pytanko do pani dr Kozińskiej. Gdzie jest Stare Miasto w Szczecinie ? Jestem szczecinianinem od urodzenia i nigdy jeszcze tam nie byłem, bo takiego miejsca, już od wojny, chyba w naszym mieście już nie ma ... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska [...] 15.10.04, 09:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 213.77.27.* 15.10.04, 10:57 nie czepiaj sie, bedziesz miala ladne "obejscie", poza tym nie ma co sie angazowac, bo jak teraz przy planie takie glosy rozbiezne, to do finalizacji przynajmniej jednego z tych punktow baaaardzo dluga droga... niech najpierw zalepią dziury w skarpie, bo sie okaze, ze mozaike ledwopolozoną trzeba rozkopywac bo nie dziala kanaliza lub cos podobnego w przybytkach uslug masowych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DANNY Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:22 Muzeum zostało odremontowane z pieniędzy UE i Marszałka. Jest to odnotowane na tablicy stojącej na trawniku po prawej stronie od wejścia do Muzeum. Jak się nie wie, to niech się nie gada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDREAS NO NO IP: 62.233.223.* 15.10.04, 13:14 nie podejrzewałem Cibie ja_aska o łamanie czy uzywanie brzydkich wyrazów Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: NO NO 15.10.04, 13:29 andreas pomieszkaj sobie obok wałów albo pochodź na dłuższy spacer o każdej porze roku. zasikane klatki schodowe, połamane drzwi na klatki, zdewastowane całe wały (to przy imprezach masowych). od kilkunastu lat rada osiedla wnosi prośby i błagania i zwrot kosztów i wyłożenie kasy na renowację wałów. nic z tego. ze zwykłych obserwacji możesz ocenić to co się tam dzieje. brzydkich słów uzywam rzadko, tylko jak już nie mogę się powstrzymać. guzik mnie obchodzi co robi golema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzatka Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 11:28 A ja bardzo bym się cieszyła, żeby te plany sie powiodły. No może bez toalety w rotundzie, ale pod rotundą w podziemiach. Nawet na wycinke topoli (wyłacznie) zamykam oczy. Marzy mi się piękny Szczecin, więc niech pięknieje choćby po kawałku. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Wały Chrobrego do remontu 15.10.04, 11:47 a ja chcę by wreszcvie zrobili coś raz i porządnie. nie jak chce ten przygłup z muzeum "fragmentarycznie i po łebkach" ale jeden odcinek od a-z! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Recenzent [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiubzdziu witamy cenzorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 09:31 i tak znow mamy do czynienia z cenzura.Jak napisze sie prawde o wladzach i ich przekretach to cenzor wytnie.Czy oczekiwac tez smutnych panow nocna pora zapraszajacych na przejazdzke? Historia kolem sie toczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer toaleta w zabytkowym pawilonie !!!???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:49 błagam tylko nie to!!! już dawno straciłem nadzieję, że w magistracie decyzje podejmują jacyś normalni i rozsądni ludzie; ale żeby aż tak było z nimi żle; to może w drugim pawilonie miasto otworzy wypożyczalnię kaset wideo albo kantor. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: toaleta w zabytkowym pawilonie !!!???? 15.10.04, 12:56 Gość portalu: observer napisał(a): to może w drugim pawilonie miasto otworzy wypożyczalnię kaset wideo albo kantor. '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' albo kapliczke dla tych co nie wytrzymaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: toaleta w zabytkowym pawilonie !!!???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 18:11 w drugim pawilonie beda sprzedawac piwo Bosman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Zamknac WALY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:10 faktycznie golemie to na reke. ale dobrze, ze w koncu pomyslano o zamknieciu ruchu na walach, jeszcze tylko usuncie ta autostrade nad odra i pozwolcie na to by miasto znow lezalo nad rzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krust Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 62.233.223.* 15.10.04, 13:24 Najlepszy jest ten pomysł z zamknięciem ruchu drogowego na Wałach. Popieram, skierować wszystkie pojazdy koło Policji. Niech se regulują. I robotę będą mieli pod nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Wały Chrobrego do remontu 15.10.04, 13:34 Trzeba się zastanowić, czy tak wielkie pieniądze warto ładować w jedno miejsce. Może lepiej stworzyć ciąg spacerowy z Wałów Chrobrego na Stare Miasto i np. szybciej przejąć z prywatnych rąk bruki i chodniki przy Ratuszu Staromiejskim? to jest cytat. zamiast wyzywać od maglarek sama niech pani pomyśli co mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 213.77.27.* 15.10.04, 13:46 brawo dla admina za bystrośc i szybkosc w reakcji - wycinanie postów po 4 godzinach musi byc chyba podyktowane naciskami z gory kalwarii... aska miala racje, i nie wiedziec czemu podpadla.. nie ruszalo to regulaminu, bynajmniej forumowicze tego tak nie odebrali.. na dysputy o tym nie czas??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki19 Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 213.155.191.* 15.10.04, 16:52 Doskonały pomysł. W końcu będzie w Szczecinie miejsce spotkań wielu tysięcy mieszkańców (Kraków ma rynek a my bedziemy mieli Wały Chrobrego). Co do zakazu ruchu samochodów w tym miejscu - juz dawno powinien być wprowadzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 17:59 tak, tak i jeszcze raz tak ale wtedy musieliby dopuścić do Wałów i innych gastronomików moze jakieś stragany kwiaty i inne. Czy ma to byc takie miejsce!? Czy dostojne, bo wtedy umrze jak nowe-stare miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FUZZY Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.fnet.pl 15.10.04, 19:43 JESTEM ZA. ZA ZAMKNIĘCIEM WAŁÓW DLA RUCHU KOŁOWEGO, TYLKO GNOJE Z BARDZO MAŁYMI MÓŻDŻKAMI TAM JEŻDŻĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEXUS (Szczecin) Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:18 "Wały nie wyglądają aż tak źle i niewiele odbiegają od historycznego kształtu. Np. nawierzchnia asfaltowa jezdni jest zgodna ze stanem historycznym - po raz pierwszy taką nawierzchnię Niemcy zastosowali właśnie tutaj." To fragment wypowiedzi Pani dr Bogdany Kozinskiej. Zastanawiam sie czy warto jako racje dla decyzji dotyczacych zagospodarowania szczecinskiej przestrzeni stosowac argument "bo Niemcy...". A kto powiedzial, ze jedynym rozsadnym celem jest upodabnianie naszego miasta w jak najwiekszym stopniu do tego z przedwojennych pocztowek? Nie wypowiadam sie na temat tego, czy warto inwestowac pieniadze w takei a nie inne przedsiewziecie, ale apeluje o umiar, ktorego moim zdaniem czasami ludziom zatroskanym losem Szczecina brakuje. Nie mam watpliwosci, ze Pani dr jest taka wlasnie osoba - zatroskana losami, wygladem itd Szczecina. Sam jestem pelen podziwu dla niemieckiej kultury zagospodarowywania przestrzeni. Ale nie sadze, zebysmy musieli ich przesadnie nasladowac. Szczecin jest polski i to my nadajemy mu teraz takie a nie inne oblicze, w imie czego ma ono byc powieleniem tego co bylo? Ten sentymentalizm jest dla mnie niezrozumialy. Podobnie zreszta jak sentyment do zarzadzajacych miastem w przeszlosci Prusakow, ktorych imieniem nazywa sie ronda itd. Wiecej nawet pomysl laweczki ostatnio pojawil sie. Nalezy pamietac, ze Szczecin jako miasto zachowuje swoja ciaglosc jedynie w wymiarze materialnym. Fakt to czesc kultury. ALe nie jedyna. W pozostalych wymiarach, takiej kontynuacji nie ma. W wymiarze czysto spolecznym prozno sie jej doszukiwac. Po co na sile poszukiwac wydumanych przeslanek dla budowania szczecinskiej tozsamosci. Mysle, ze nie ma takiej potrzeby. Niczemu to nie sluzy. No moze poza odgrzewaniem pewnych resentymentow. Czasami walczac z uprzedzeniami (ktore nie zawsze maja charakter patologiczny, ale w pewnym sensie konstytuuja wspolnote) mozna "wylac dziecko z kapiela". Przypomina mi to troche dzialania Rosjan na Kaukazie. Walczac bezmyslnie z islamistami doprowadzaja do tego, ze jest ich tam coraz wiecej. A do niedawna nie bylo tam ich ani sladu... Odpowiedz Link Zgłoś
erich_honecker nexus 16.10.04, 00:18 Masz Nexus bardzo duzo racji. Nie widze powodu, by celebrowac niemiecka spuscizne do przesady. Ale warto pamietac czyje to bylo miasto. Mysle, ze Polakom tez jest milo jak widza polskie napisy na cmentarzu Orlat we Lwowie. A nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu. Hakenterrasse zasluguja na szacunek. Nie bez powodu sa wizytowka Szczecina. One sa uniwersalne. Nie tylko niemieckie. Dlatego popieram wyrzucenie asfaltu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszzy Re: nexus IP: *.fnet.pl 16.10.04, 01:04 proszę pamiętać o sedinie, której jestem przeciwnikiem - i nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonar Re: Wały Chrobrego do remontu IP: 81.190.159.* 16.10.04, 07:49 NEXUS, gratuluje dialektyki, jestes - przykro mi - po prostu zalosny w swoich wynurzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEXUS Re: Wały Chrobrego do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 12:56 Drogi Sonarze! Jezeli to wszystko co masz do powiedzenia na temat zgloszonych przeze mnie watpliwosci. To wybacz, ale to chyba nie ja jestem zalosny. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojotok Re: zarzad miasta do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 09:38 poddac gruntownej obdukcji i stosownym leczeniom zarzad miasta i radnych.Oj nie wszyscy sa zdrowi i moralni.Praca u podataw to dla nich tylko lekcyjny pozytywizm.Ich ogarnal tuwimisizm i zaborczosc dla mnozenia swojego dobr. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: zarzad miasta do remontu 18.10.04, 11:40 co roku przy organizacji dni morza miasto obiecuje o przekazaniu środków na renowację wałów. co roku nic z tego nie wychodzi. wały i okolice systematycznie są niszczone. zbocza się zapadają, zieleń jest dosłownie starta, krzey drzewa połamana, klatki schodowe zasikane, bramy zdewastowane. wypowiedź lali z muzeum ma się tak do rzeczywistości tak jak "gwiezdne wojny" pokazują realia. typowo polski sposób: zamiast zrobienia czegoś w całości próbuje sie zrobić "tu kawałek, tam kawałek". Odpowiedz Link Zgłoś