stokrotka_polna 27.10.04, 15:04 Dziewczyny orietujecie sie może gdzie w Szczecinie mozna wykonać 3D USG i jakie są koszta takiego badania? Pozdrawiam Magda i Tajemnicza Osóbka (31tc) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atena80 Re: USG 3D 28.10.04, 09:03 hey stokrotka, moj lekarz mowi ze na Unii Lubelskiej jest robione USG 3D i kosztuje 50 zł ale płacisz wtedy jesli sie uda zrobić to USG bo jesli np. dzidzia przylepi sobie buźkę do twojego brzucha to nie bedzie dobrze widac i wtedy ponoć nie biorą opłaty. Poprostu musi sobie pływać w wodzie, żeby wszystko wyszło ładnie. My chyba za 3 tyg tez sie skusimy na 3D ale to kwestia dyskusji. Pozdrwaiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
rhynox Re: USG 3D 28.10.04, 21:44 ja płaciłam 70 zł nie wiem od czego jest to uzależnione. uprzedzam te mamy które nie były, że na unii bardzo często tzreba długo czekać. ja czekałam godzinę, po czym lekarz spytał czy nie mogę przyjść za dwie, bo on teraz musi iśc na oddział. w sumie przyjechałam po trzech i wtedy juz nas obsłużył. było miło, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
witka55 Re: USG 3D 29.10.04, 09:51 na USG na Unii najlepiej iść do Węgrzynowskiego. Trzeba się zapisać telefonicznie tel:425-33-04. Oczekuje się około tygodnia. Najlepsze jest to, że mają super sprzęt, można zrobić usg 3d wraz z przepływami. Godne polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sula_i_komary Re: USG 3D 15.11.04, 21:18 Witka?? Wybieram się do Węgrzynowskiego.Czy oprócz przepływów i serca sprawdza też inne narządy?Mam iść na "echo serca".Czy to badanie serio kosztuje 130 zł?Jutro sie zarejestruje ale ciekawa jestem bardzo. pozdrawiam sula i chłopaki-bliźniaki 24t4d Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka77 Re: USG 3D 16.11.04, 12:37 Pierw robia zwykłe USG ktore kosztuje 70zł potem robia USG3d kosztuje 50zł nagranie na płyte kosztuje 12zł , płyte trzeba wziasc ze soba , bo chyba nie maja.Maja podobno tez USG 4 d , ale niewiem ile kosztuje.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
witka55 Re: USG 3D 16.11.04, 10:16 130zł??? A nie 70??? Ja będę szła dopiero w połowie grudnia. Sula po wizycie napisz, ile to naprawdę kosztuje. Witka 21tc. Odpowiedz Link Zgłoś
sula_i_komary Re: USG 3D 16.11.04, 14:17 Ide 23 listopada.Badanie kosztuje 130 zł.Ja idę na "echo serca płodu"dopplerem -bada to przepływy w układzie krążenia i serce.Może inne typy usg są tańsze?? pozdrawiam sula i chłopaki-bliźniaki 24t5d Odpowiedz Link Zgłoś
atena80 Re: USG 3D 17.11.04, 15:57 hey, kazda z Was ma racje ale juz tłumacze co ile kosztuje a tak poza tym to ja właśnie za godzinke ide na Unii na takie USG i juz nie moge sie doczekac :)))) Tak więc podstawowe USG kosztuje 70 zł jesli zażyczysz sobie robienie przepływów to 60 zł czyli 70 zł + 60 zł = 130 zł juz wiadomo skąd ta kwota?? :)) oprócz tego mozesz sobie nagrać to badanie wtedy jest to koszt = 15 zł, możesz zrobić sobie USG 3D koszt 50 zł ale tak jak pisałam wyżej jeśli to USG uda sie zrobic to płacisz, jesli sie nie uda to nie płacisz. Opcji jest wiele a Ty wybierz taka jaka Cie interesuje. Ja miałam tylko problem jaka płyte kupic DVD R+ czy R- bo Pani w rejestracji powiedziała ze normalna DVD no ale przeciez i jedna i druga jest normalna, wiec kupiłam i taka i taka i na wypadek złego jeszcze kasete VHS. Po moim badaniu napisze jaka płytę trzeba było. Pozdrawiam Was wszystkie Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
sula_i_komary Re: USG 3D 17.11.04, 16:23 Ateno!!!!Koniecznie napisz jak wyglądało to badanie.Czy sprawdzali inne narządy dzidzi?No i jaka płyta? sula i chłopaki 24t6d Odpowiedz Link Zgłoś
atena80 Re: USG 3D 17.11.04, 20:10 hey Sula, juz jestesmy po badaniu uczucie swietne. Pytasz jak wyglada to badanie. No wiec robil mi badanie dr Plonka bardzo sympatyczny. Jest to normalne USG przez powłokę brzuszną no i lekarz oglada każdą część ciała jakie sa wymiary i czy wszystko jest OK. Nasz doktor cały czas nam mowił to jest to i pokazywał na monitorze. Badane było wszystko, długość kości, serduszko, główka z mózgiem, nerki, zoładek watroba itd. My robilismy USG bez przepływów bo moj dr prowadzacy mowił, ze nie jest nam takie juz potrzebne (ponoć już w takim etapie ciazy sie tego nie robi a jestem w 24t 5d :))) no i dr Płonka tak jakby to potwierdził. Nasza dzidzia na początku już pokazała co kryje miedzy nożkami i jest to pięknie rozwijający się syneczek :D Ale jesteśmy z męzem szczesliwi, ja tak bardzo chciałam chłopca a wszyscy mowili ze bedzie dziewczynka. DZidzius rozwija sie bardzo dobrze, wymiary wszystkie jak najbardziej poprawne pasujące idealnie do tego okresu rozwoju płodu. Tak strasznie sie cieszę, bo martwiłam się ze urodze mikruska - bo jestem bardzo szczupła (przed ciaza 48kg) ale dzidziulka taka jak inne. Doktor później właczył obraz USG ale nasz Kacperek to aktorem nie bedzie i odwrócił się do nas pleckami i pupcią, już od małego stawiająć, ze nie będzie robił tego co my chcemy. Był strasznie uparty na różne próby i podchody doktora aby wreszcie ujrzec jego buźkę. W końcu dalismy mu spokój tak więc za USG w 3D lekarz nawet nie liczył kasy. Tak szczerze to myslalam, ze to 3D to jakos fajniej bedzie widac a było tak średnio. Tak więc na płytę DVD R "plus" lekarz nagrał 8 zdjęć oczywiście obraz jest zamrożony - plik jpg. ale ja zapobiegawczo jeszcze wziełam kasete VHS i lekarz nagrywał cały przebieg badania na nia ale nie moge jeszcze tego ogladnąc bo nie mam tu videa tylko u rodziców. Także weź płytę i kasete na niej bedziesz miała więcej nagrane no i pewnie w ruchu. A koszty takie jak wyżej pisałam - samo USG 70zł, nagranie 15 zł, 3D = 50 zł (jeśli wyjdzie czyli dzidzia pokaże twarzyczke i da sie to ludzko oglądnąć) no i przepływy - które Ty chyba bedziesz miała robione z tego co wyżej piszesz 60 zł. Ahhhh jeszcze mam banana na twarzy jak sobie to wszystko przypominam. Zyczę i Tobie, zeby to był taki szczesliwy dzień i żeby udało Ci się wszystko zobaczyć. Pozdrawiam Wszystkie Aneta i "wreszcie wiadomo - Kacperek" Odpowiedz Link Zgłoś
sula_i_komary Re: USG 3D 17.11.04, 20:28 Dziękuję.Ciesze się,że wszystko wyszło dobrze. Ja jestem w 24t6d :-) i nam nasz gin kazał zrobić przepływy....dziwne. Badanie będę miała w 25t5d, to już za późno na przepływy?? My idziemy do Węgrzynowskiego no i zobaczymy.O ile będziemy mogli zrobić te przepływy to nie zrobimy 3d -bankrut :-( . Po badaniu dam znać. Sula i chłopaki-bliźniaki Odpowiedz Link Zgłoś
atena80 Re: USG 3D 17.11.04, 20:48 no tak duzo osob chodzi do Węgrzynowskiego slyszalam ze na 100% dobrze okresla płeć. Te 3d to tak jak Ci pisalam bylam troche zawiedziona myslalam, ze to jaos dokladniej i wyrażniej bedziie widac i teraz sie ciesze ze Kacperek sie wypioł pupcia i nie musielismy dodatkowo 50 zł placic. A z tymi przeplywami to nie wiem jak, ja napisalam tak jak kazal mi moj lekarz a dr robiacy USG to potwierdzil, ze nawet nie miala zamiaru mi juz dzis proponowac przeplywow. Pozdrowionka PS. a blizniaki to juz masz czy bedziesz miala?? Odpowiedz Link Zgłoś
sula_i_komary Re: USG 3D 17.11.04, 21:08 Bliźniaki idą dopiero na to usg dopplerowskie :-) sula i chłopaki-bliźniaki 24t6d Nasz lekarz powiedział,żeby się nie napalać na 3D, bo to jest obróbka komputerowa i wszystkie dzieci wyglądają tak samo. pozdrawiam Gdyby bliźnięta rodziły się w terminie to rodziłybyśmy razem :-) A tak mam nadzieję,że dotrwam do lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
malaika7 co do przepływów... 18.11.04, 11:24 Mieliśmy robione przepływy w 27 tc. Było to wliczone w koszt całego usg - 70 zł. Badanie robił dr Węgrzynowski, tyle że nie na Unii, a w ProtoDensie, na Felczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
witka55 Re: co do przepływów... 18.11.04, 18:40 Słuchajcie, skoro na Felczaka też robi usg dr Węgrzynowski, a jest dużo taniej, to może lepiej iść tam a nie na unii?? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
sula_i_komary Re: co do przepływów... 18.11.04, 19:02 Mój gin mówi,że na Unii mają sprzęt (jeden z trzech w Polsce) super wypas, najlepszy, naczulszy....naj....najdroższy. Dlatego idziemy tam, skoro taaaki to sprzęt :-). Sula i chłopaki-bliźniaki 25tc Odpowiedz Link Zgłoś
malaika7 Re: co do przepływów... 19.11.04, 09:10 Ja też myślę, że skoro na Unii zwykłe usg z przepływami kosztuje sto-coś tam złotych, to za 70 zł wolę mieć w Protodensie. Nie jest to 3d, ale lekarz ten sam - dobry fachowiec. Nagrywa na kasetę, robi dokładny opis i nie trzeba czekać, tylko umawia się telefonicznie na godzinę. Idziemy tam znów za tydzień - będzie to 36 tydzień ciąży. Wydaje mi się, że na Unii owszem mają super sprzęt - 3d, a zwykłe usg chyba niczym się nie różni od tych wszystkich pozostałych? Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka77 Re: co do przepływów... 19.11.04, 10:45 USG 3d rozni sie tym ,ze po prostu masz pamiatke zdjecie dziecka wyglada tak jakby dziecko bylo rzażbione widac jego rysy nosek, usteczka zamkniekte oczka paluszki cudowna sprawa takie zdjecia , ale dziecko musi byc dobrze ulozone by zdjecie wyszło.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malaika7 Re: co do przepływów... 19.11.04, 12:49 Ja doskonale wiem czym się różni usg 3d od zwykłego. Chodziło mi o to, że niczym się nie rózni zwykłe usg z przepływami na unii od zwykłego w Protodensie, poza ceną. W Protodensie jest o 50 zł tańsze, a lekarz ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
malaika7 Re: co do przepływów... 19.11.04, 12:56 p.s. przecież mowa była o przepływach, a nie o 3d... Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka77 Re: USG 3D 18.11.04, 10:07 USG 3d jest w szpialu na Unii Lubelskiej koszt badania to najpierw zwykle USG 70zł , a potem 3d 50 zł , jesli chcesz nadranie na plyte doplacasz jeszcze 12 zł .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agus1975 Re: USG 3D - 1000 pytań 19.11.04, 11:51 Jestem dopiero w 16tc i tak ok 20tc chciałabym pójśc na USG 3D. Napiszcie proszę od którego tygodznia najlepiej je zrobić i gdzie. Moim gin jest dr Bielewicz , ale on u siebie ma tylko zwykłe USG i to chyba nie najlepszej jakości.Chciałabym , żeby badanie przeprowadził lekarz z dobrą renomą , znający się na rzeczy , polećcie kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka77 Re: USG 3D - 1000 pytań 20.11.04, 12:21 Jak robilam USG3D to lekarka powiedziała że najlepszy czas do ogladania dzidzi to ok. 25 tyd. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamh Re: USG 3D 19.11.04, 11:52 ja jestem z koszalina,ale jezdziłam do ars medica na mickiewicz,tam mialam własnie usg 3d.. dodatkowo nagrywaja na kasetee video Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1907 Re: USG 3D 07.01.05, 20:48 Cześć Dziewczyny, byłam na badaniu 3D w szpitalu na Unii u dr Węgrzynowskiego. Bardzo, bardzo polecam. Sprzęt świetny, lekarz jeszcze fajniejszy. Robiłam USG połówkowe z diagnostyką serca dzidziusia. 3D nie zawsze wychodzi, zależy jak ustawione jest dziecko. Nasz synek nie pokazał buzi za to pięknie "pokazał płeć". Zdjęcia jajek w trójwymiarze obiegły już wszystkich znajomych! Całe badanie trwa około 30 minut, jest bardzo szczegółowe. Warto zdecydować się dodatkowo na tzw "przepływy" - dzięki temu można sprawdzić czy prawidłowo pracuje serce, czy nie ma wad w budowie żył i tętnic. Za badanie zapłaciłam ok 140 zł (nie płaciłam dodatkowo za 3D bo słabo wyszło)A dokładnie cena obejmuje: 70 zł za USG +60 zł za diagnostykę serca + 50 zł 3D +15 zł nagranie na płytę. Dr Węgrzynowski wszystko dokładnie omawia i wyjaśnia. Nie jestem jego pacjentką- mój lekarz prowadzący skierował mnie na badanie do niego, ale byliśmy z mężem naprawdę pod wrażeniem. Uprzedzam tylko , że trzeba się dużo wcześniej umawiać (ja czekałam 3 tygodnie na wizytę!) Pozdrawiam, Kropka Odpowiedz Link Zgłoś