Dodaj do ulubionych

Żyjemy w państwie wyznaniowym

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 19:31
Znajoma nauczycielka zdradziła mi dziasiaj że do szczecińskich szkół
przyszedł list od biskupów kościoła katolickiego zabraniający urządzania
imprez o charakterze rozrywkowym w piątki. Zatem młodziez nie może juz
organizować dyskotek i innych imprez na terenie szkoły ze względu na postny
charakter piątku.hm...może w zamian moznaby różaniec odprawić...Chodzi o
czywiście o szkoły publiczne... to jest kolejny dowód na to że zyjemy w
państwie wyznaniowym ...
Obserwuj wątek
    • Gość: H56 Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.comnet.krakow.pl 06.11.04, 11:29
      wyznaniowe na szczęście jeszcze nie, ale są siły które by tak chciały.
      Biskup nie ma mocy wydawania zarządzeń. Nie wierze aby cś takiego mógł napisać,
      ale Fakty i Mity warto chyba powiadomić. Postów niech przestrzegają ci co chcą.
      Kiedyś biskupi kazali nam pościć w wigilię, a sami wcinali kiełbasy wstrętne
      katabasy.
      • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:24
        Katabasy?
    • Gość: fenol Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.devs.futuro.pl 06.11.04, 17:48
      zapomniałeś dodać że kasę zamiast na dyskotekę należy dać na tacę
      • Gość: H56 Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.comnet.krakow.pl 07.11.04, 09:19
        w tym przypadku akurat o kasę nie chodzi, tylko o zniewolenie kulturowe.
        • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:25
          Obyczajowe. Chodzi o "czas wolny"
    • stefandedalus Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym 07.11.04, 09:26
      Czy biskup katolicki może czegoś zakazać,chyba niewiele może bo X.Jankowksiego
      wyrzucić jest ciężko.
      A list pasterski pewnie adresowany jest do społeczności katolickiej.
      jak ktoś w takiej społeczności nie jest, to nie musi się do niego stosować.
      A tak na marginesie to bardzo ciekawy jestem czy naprwadę taki list został
      wysłany i co naprawdę w nim jest napisane.
      Bo że znajoma z Tow.Wiedzy Powszechnej coś powiedziała,to jeszcze za mało
      forumowicze badźcie czujni!
      zbadamy sprawę
      • ja_aska Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym 08.11.04, 10:03
        a w du... ich mam.
        • Gość: H56 Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.comnet.krakow.pl 08.11.04, 10:44
          kapłan Nosal wysłał do dyrektorów szkół, kuratorów oświaty prezydentów i
          burmistrzów miast w Opolskiem ,list z apelem o poparcie akcji zakupu biblii
          dla miejsc gdzie prowadzone jest intensywne pranie mózgów w ilości niezbednej do
          prowadzenia skutecznego nauczania.Oczywiście apel przyjeto z dużym zrozumieniem
          władz i wkrótce od kościoła dla kościoła zakupione zostaną duże ilości
          egzemplarzy mitologii chrześcijańskiej. Tylko patrzeć jak za przykładem Nosola
          pójdą inni purpuraci.Artykuł wraz z kserokopia pisma Nosala w ostatnim wydaniu
          tygodnika "Fakty i Mity".
          • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:28
            Biblia sama w sobie to szmer literatury. NIc nie szkodzi.jeszcze jakby greką
            pisana.... to by było.
        • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:26
          W duchu?
      • Gość: WOY Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: 212.14.63.* 08.11.04, 10:40
        własnie dlatego ze z Jankowskim mu nie wyszlo, to odreagowuje na dzieciach.
        Kulafon jeden!
        • ja_aska Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym 08.11.04, 11:15
          podatek dla czarnych i na czarnych.
          • blackexit Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym 08.11.04, 17:27
            i dopalata na pejsiastych. pozdrawiam black
            • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:29
              Jak zwykle bez sensu nie na temat i w ogóle szkoda słów.
        • Gość: MYCHA Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 16:48
          Najgorsze to to, że tej Biblii nikt nie czyta ze zrozumieniem. Nawet w swej
          większości duchowieństwo.
          A wracając do państwa wyznaniowego - to wg naszej telewizji - hospicja to
          wyłącznie domena kościoła katolickiego. Od dwóch dni telewizja wbija do głowy
          ludziom, że godne odejście z tego swiata zapewnia kościół. Oczywiście wyłącznie
          katolicki. Tak jakby jakaś religia miała wyłączność na umieranie. Nie ma w
          Polsce świeckich hospicjów, czy też odwiedzanych przez innych duchownych? O ile
          wiem, śmierć nie dzieli luidzi na wierzących, ateistów i agnostyków. Kosi, wg
          własnego uznania. No i jest zjawiskiem nieuchronnym dla każdej żyjącej istoty.
          Kota także.
          • blackexit Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym 08.11.04, 17:28
            Gość portalu: MYCHA napisał(a):

> Najgorsze to to, że tej Biblii nikt nie czyta ze zrozumieniem. Nawet w swej
            > większości duchowieństwo.

no nie liczac wiernych kociolow protestanckich bo tylko oni to potrafia.

Nie ma w
            > Polsce świeckich hospicjów, czy też odwiedzanych przez innych duchownych?

chetnie sie dowiem jesli sa zapodaj mi jedno takie na 150.

O ile
            >
            > wiem, śmierć nie dzieli luidzi na wierzących, ateistów i agnostyków. Kosi, wg
            > własnego uznania. No i jest zjawiskiem nieuchronnym dla każdej żyjącej
            istoty.
            > Kota także.

rewelacyjnie blyskotliwe. pozdraiwam black
            • Gość: MYCHA do Bleckiego Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 20:46
              Blecky - czasami na studiach, zwłaszcza polonistyce, gdzie biblia jest
              wałkowana chyba przez semestr, znajdują się studenci, którzy czytają ze
              zrozumieniem. Nie jestem fanatykiem biblii, ale wychodząc z założenia, że
              jest to księga stworzona przez kilka pokoleń i stanowi ona kanwę do wszystkich
              kanonów etycznych naszego kręgu cywilizacyjnego od tysiącleci - uważam, że
              powinno się ją znać, bez względu na światopogląd czy wyznanie. One dopiero
              stanowią ewentualna podstawę do interpretacji zawartych w biblii treści.
              Bibilia, jak dzieła Homera, Szekspira itp powinna stanowić kanon literacki
              każdego inteligentnego człowieka cywilizacji śródziemnomorskiej, o ile taki
              człowiek chce pojąć tę cywilizację. I tylko tyle w temacie - biblia.
              Blecky - nie warcz mi tu sarkazmem, bo mało kto chce pamiętać, że z dniem
              narodzin rozpoczął drogę ku śmierci. Jestem w sytuacji, ze wszyscy z mego
              najbliższego otoczenia rodzinnego - nie żyją - ani rodzice, ani brat, nie żyją
              też moje dzieci, zmarłe zbyt szybko. Nie mam przed śmiercia już żadnej bariery
              pokoleniowej. Ani za sobą, ani przed sobą. Ostatnio przyszło mi towarzyszyć
              odchodzeniu w zaświaty moim długoletnim zwierzęcym domownikom. Mam do śmierci
              osobisty stosunek - i to co mi serwowała telewizja, było dla mnie trudne do
              zniesienia.
              Śmierć jest aktem, którego nie da się uniknąć, jest naturalny i nieuchronny. Z
              drugiej strony jest potężny imperatyw życia, co obserwowałam u mego kota, który
              zdychał mając 18 lat i do końca walczył ze śmiercią, choć mózg mu gasł, życie
              uchodziło, łąpki sztywniały a serce silne i zdrowe, nie chciało się poddać.
              Mój kot nie chciał się pogodzić ze śmiercią do końca.
              Ckliwe gadanie i przesłodzone pseudomiłosierdziem teksty o hospicjach były dla
              mnie nie do zniesienia.
              Śmierć jest trudna do akceptacji przez każdą żywą istotę, o ile nie jest ona
              zmęczona cierpieniem poprzedzającym ostateczny kres. Mnie śmierć doświadczyła w
              przerżny sposób. Ojciez dostal; 3-go zawału serca w pracy i zmarł na stole
              kardiochirurga. Bratu pękła torbiel na sercu podczas prowadzenia ćwiczeń ze
              studentami na Jeziorze Dąbskim, zmarł natychmiast, bez cierpień. Cierpienie
              dopadło rodzinę, która pożegnała rano brata jadącego na uczelnię a potem
              odbierała telefony z policji wodnej z serią pytań w stylu: czy pani zna denata?
              Matka odchodziła prawie rok, zaliczajac po koleji zawał nerki, 4-ty zawał
              serca, operacje pęchężyka żółciowego. Zmarła we śnie w 10 dni po operacji.
              Więc Ty mi Blacky nie chrzań, że moje stwierdzenia są "rewelacyjnie
              błyskotliwe". O śmierci wiem wystarczająco dużo, by mnie klecha z telewizji
              wkurzał.
              • blackexit Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym 08.11.04, 20:52
                Gość portalu: MYCHA do Bleckiego napisał(a):

> Blecky - czasami na studiach, zwłaszcza polonistyce, gdzie biblia jest
                > wałkowana chyba przez semestr, znajdują się studenci, którzy czytają ze
                > zrozumieniem.

no pewnie tak i co?

Jestem w sytuacji, ze wszyscy z mego
                > najbliższego otoczenia rodzinnego - nie żyją - ani rodzice, ani brat, nie
                żyją
                > też moje dzieci, zmarłe zbyt szybko.

wspolczuje.

Ostatnio przyszło mi towarzyszyć
                > odchodzeniu w zaświaty moim długoletnim zwierzęcym domownikom.

zwierzeta nie odchodza w zaswaity ale normalnie koncza zycie i koniec.

rozczulasz sie nad kotkiem a potem:

> Ckliwe gadanie i przesłodzone pseudomiłosierdziem teksty o hospicjach były
                dla
                >
                > mnie nie do zniesienia.

wykonywalem pewna prace dla takiego hospicjim idz tam popracuj pozniej powiesz
                ze jest zbyt ckliwie na twoja wrazliwosc.

> O śmierci wiem wystarczająco dużo, by mnie klecha z telewizji
                > wkurzał.

chyba jestes jedyna osoba na swiecie ktora mowi ze o smierci wie duzo. i jak
                zwykle ta antykatolicka nienawic. smutny post namalowalas. pozdrawiam black
                • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:34
                  zwierzeta nie odchodza w zaswaity ale normalnie koncza zycie i koniec.

NORMALNIE TO ZNACZY JAK? GDZIE SĄ ZAŚWIATY? CZYŻBY ZA ŚWIATEM?

Jak zwykle żałosne biedne czarnodziurowanie
                • Gość: MYCHA Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 09:55
                  Blacky - ja hospicjum prawie rok miałam w domu, gdy odchodziła mi matka. Nie
                  muszę praktykować gdzie indziej.
          • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:31
            Od dwóch dni telewizja wbija do głowy
            > ludziom, że godne odejście z tego swiata zapewnia kościół. Oczywiście
            wyłącznie
            >
            > katolicki

Od dwóch lat? OD 1000 LAT!!!!!
    • korfi Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym - nie sądzę 08.11.04, 16:10
      W państwie wyznaniowym o jakim piszesz nie mógłbym przeczytać treści Twego
      wątku.

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
      • ja_aska Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym - nie sądzę 08.11.04, 16:50
        MÓGŁBŚ KORFI. WŁAŚNIE BY STWORZYĆ POZORY WOLNOŚCI.
        • blackexit Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym - nie sądzę 08.11.04, 17:30
          ja_aska napisała:

> MÓGŁBŚ KORFI. WŁAŚNIE BY STWORZYĆ POZORY WOLNOŚCI.

jedni twierdza ze jestesmy pod okupacja izraela inni ze usa a jescze inni
          kosciola niektorzy musza sobie jakos prosto swiat wytlumaczyc. jest prosto to
          jest jasno a wszytko inne to tylko pozory wolnosci. ty asiu nawet pozorow
          madrosci nie potrafisz zachowac. pozdrawiam black
        • korfi Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym - nie sądzę 08.11.04, 18:27
          ja_aska napisała:

> MÓGŁBŚ KORFI. WŁAŚNIE BY STWORZYĆ POZORY WOLNOŚCI.

Wiesz, temat wolności jest sam w sobie trudny i skomplikowany. A jak dodamy do
          tego pozory to już zupełnie ciężko. Jednak moim zdaniem żyjemy raczej w
          państwie populistów, niedouków i panikarzy. Państwo wyznaniowe to właśnie hasło
          części z nich. To łatwiejsze niż poważna dyskusja o wolności.
          -------------------------------------------------------
          Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
      • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym - nie sądzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:35
        "świetny" argument, tylko za czym?
    • gradus2004 Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym 08.11.04, 18:57
      co to za panstwo wyznaniowe jesli nie bedac katolikiem, nie chodzac do kosciola
      i nie majac bierzmowania nie odczuwam z tego powodu zadnej dyskryminacji???
      • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:38
        To powiedz że papież śmierdzi. ale głośno.
        • gradus2004 Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym 09.11.04, 16:28
          Gość portalu: @ napisał(a):

> To powiedz że papież śmierdzi. ale głośno.

no ale po co mam cos takiego mowic??
    • mlody.patriota Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym 08.11.04, 22:09
      Ciesz sie. Gdybys zyl w panstwie wyznaniowym to juz bys siedzial w ciupie.
      • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:39
        Właśnie ciesz sie . nie siedzisz w ciupie znaczy jest ok. gratuluje młodemu
        pomysłowości.
      • Gość: gosia Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 23:41
        oj, chyba właśnie podobny wyrok grozi za "obrażanie" głowy innego państwa -
        papieża skandaliście Urbanowi. czyż nie?
        • Gość: H56 Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.comnet.krakow.pl 18.11.04, 10:03
          Jurczyk jest głową państwa szczecińskiego, dużo wiekszego od jakiegoś tam
          Watykanu. Więc też mu sie należy szacunek, tym większy ,że prezydentem został
          wybrany z woli swoich poddanych a nie swoich kolegów. Niestety ,jest dla mnie
          fajansiarzem bez honoru bo składa hołdy feudalnemu władcy kieszonkowego państwa.
    • Gość: @ Re: Żyjemy w państwie wyznaniowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:23
      Normalne.
      • ja_aska bleki 09.11.04, 08:03
        ciebie też mam w du...
        dopłat dla pejsatych nie trzeba wprowadzać bo dawno są wprowadzone. w końcu to
        my rządzimy światem.
        PS w moim prywatnym "raju" jest miejsce dla każdego zwierzaka ale dla takich
        jak ty nie ma miejsca.
        • Gość: H56 Re: Asiu ! IP: *.comnet.krakow.pl 09.11.04, 08:15
          nie daj się sprowokować
          • ja_aska Heniu 09.11.04, 08:47
            moje zwierzątka napewno są lepsze (charakterologicznie) od większości ludzi. a
            od pewnego osobnika na pewno.
            PS nie dam się:)
        • blackexit Re: bleki 09.11.04, 09:21
          ja_aska napisała:

> PS w moim prywatnym "raju" jest miejsce dla każdego zwierzaka ale dla takich
          > jak ty nie ma miejsca.

nie wybioeram sie do twojego raju. pozdrawiam black
          • ja_aska Re: bleki 09.11.04, 10:00
            na inny też nie masz szans.
            • blackexit Re: bleki 09.11.04, 10:08
              ja_aska napisała:

> na inny też nie masz szans.

to ty mi juz robisz sad ostateczny? pozdrawiam black
          • Gość: H56 Re: bleki IP: *.comnet.krakow.pl 09.11.04, 10:01
            czarni do raju nie trafiają ,he,he
            • ja_aska Re: bleki 09.11.04, 10:59
              isnieje możliwość, że piekło na ziemi
          • Gość: XYZ Re: bleki IP: 213.155.191.* 09.11.04, 11:19
            A to ciekawe dziurko, bo złożyłeś doniesienie na kiboli odnośnie groźby
            pozbawienia cię życia. A aby móc mówić o przestępstwie, ofriara czyli dziurka,
            powinna bac się spełnienia groźby. Skoro się nie wybierasz się znekiem tego
            nie boisz się spełnienia groźby, a to oznacza, że złożyłeś fałszywe doniesieni
            dziurko. Kolejne przestępstwo (domniemane)?

Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę
            lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną
            obawę, że będzie spełniona,
            podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
            2.
            § 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu
            sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje
            nieprawdę lub zataja prawdę,
            podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Oj dziurko jeszcze troche i zapiszemy cię do SLD:)

P.S.
            Kibolom poroponuję skopiować ten post, może byc dowodem w sprawie;)
            • blackexit Re: bleki 09.11.04, 15:03
              Gość portalu: XYZ napisał(a):

> A to ciekawe dziurko, bo złożyłeś doniesienie na kiboli odnośnie groźby

zakochales sie czy cos? nie mam dziurki. musze ci wyjasnic. skieruj swoje
              uczucia gdzie indziej koty papuzki pana jacka albo pana grzegorza.
              pozdrawiam black
              • Gość: H56 Re: bleki ,to ty nie masz dziurki ? IP: *.comnet.krakow.pl 09.11.04, 19:23
                ja sobie tłumaczę, że exit to jednak jakiś wylot, wyjście, więc jakaś dziura
                jednak musi być. Bleckexit to czarny wylot może się kojarzyć z kiszką
                stolcowa ,Arschlochem /wulgaryzmy/, albo katolackim tokiem myślenia. Tak więc
                kojarzenie w Twoim przypadku z dziurką jest całkowicie uzasadnione. Będziesz
                chyba musiał znowu zmienić nicka.
                • blackexit Re: bleki ,to ty nie masz dziurki ? 09.11.04, 20:42
                  heniu moze z kolega z konca alfabetu zapiszecie sie na jakis kurs inny niz
                  leninizmu-stalinizmu? tam wyjasnia co znaczy tajemniczy wyraz exit. kiedys po 6
                  tyg kursie zostawalo sie sedzia teraz po rozmowach z odpowiednimi ludzmi
                  zostaje sie radca prawnym. ale inteligentem nie zostanie sie nigdy bez
                  stosownej pracy, edukacji i wychowania. pozdrawiam black
                  • Gość: *(*(* Re: bleki ,to ty nie masz dziurki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 00:49
                    zamknij sie żałosny młodzieżowy do końca życia kmiocie
                    • blackexit Re: bleki ,to ty nie masz dziurki ? 10.11.04, 09:13
                      Gość portalu: *(*(* napisał(a):

> zamknij sie żałosny młodzieżowy do końca życia kmiocie

nie wiem co prawda czy to do mnie ale jak to juz wszystko co ams zdo
                      powiedzenia to chyba nie warto bylo stukac raczka w klawisze. pozdrawiam black
                      • Gość: . Re: bleki ,to ty nie masz dziurki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 19:14
                        tak do ciebie i warto było
                        • Gość: H56 Re: bleki ,to ty nie masz dziurki ? IP: *.comnet.krakow.pl 10.11.04, 19:20
                          ja nie mówię ,że jestem uczony, ale jeżeli jest inaczej to oświeć mnie jak można
                          po polskiemu cytać twojego pseudonima.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka