Dodaj do ulubionych

Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana c...

IP: *.pl / *.smsnet.pl 18.01.05, 18:32
"Należy upamiętniać tych, którzy zasłużyli się dla Szczecina, a nie dla
Stettina - irytuje się Glaza. - Nadanie takiej rondu imienia Hakena miało
pokazać, że nie jesteśmy ksenofobami."
Po pierwsze czym Powstańcy Warszawscy zasłużyli się dla Szczecina?
Po drugie Szczecin i Stettin to jedno i to samo miasto (tak jak Warszawa i
Warsaw)
Po trzecie warszawa nadal ignoruje Nasze miasto.
Myśąlę, że jest to mała przesada i rondo powinno zachowac dotychczasową
nazwę, a nie ją zmieniać. Wiadać Glaza nie jest prawdziwym szczecinianinem.
Obserwuj wątek
    • Gość: christoph Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:01
      Popieram wypowiedź przedmówcy, ja nie widzę żadnego powodu, aby zmieniać nazwę,
      poza tym Haken to część naszej historii i nie ważne czy z czasów polskich czy
      niemieckich....przynajmniej związanej ze Szczecinem
      • Gość: B52 Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:05
        podejrzewawm, że skończyłoby się to tym, że rondo nosiłoby
        imię jakiegoś świętego, jakiegoś kaznodziei albo biskupa. Była ulica Wielka,
        Plac Popiela. I co?
    • Gość: Tomek_drugi Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 18.01.05, 19:03
      Chętnie bym się dowiedział jakie sa cele statutowe tego stowarzyszenia - chyba
      nie zmiany nazw placów i ulic?? Rzeczywiście, Hermann Haken miał wiele
      wspólnego z naszym miastem i wiele dla niego zrobił (choć nie był katolikiem :-
      )) a co z naszym miastem mieli wspólnego powstańcy warszawscy...?? Czy temu
      stowarzyszeniu nie brakuje pomysłów na działanie na rzecz miasta, może lepiej
      przeznaczyć składki członkowskie tego stowarzyszenia na równanie krawężników na
      Gumieńcach czy zakładanie rabatek z kwiatkami?? Jeżeli to jest pomysł na
      zaistnienie w mediach i na tanią reklamę to mogę być tylko zażenowany... Czy to
      z nudów Panowie, z głupoty, czy to może już taki wiek członków
      stowarzyszenia....??
      • Gość: H56 i znowu katolaki rozrabiają ! IP: *.comnet.krakow.pl 18.01.05, 19:37
        absztyfikant powinien szybko zrobić listę przeciwników zmiany tej nazwy, albo
        zagrozić wnioskiem o przywrócenie nazwy ul.Wielkiej.
      • Gość: Jaro Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 18.01.05, 19:59
        "inteligencja katolicka" = oksymoron?
    • maciej.popielarz Teoretycznie 18.01.05, 19:59
      "- Niefrasobliwi radni podjęli uchwałę o nadaniu imienia Hakena, a przecież są przedstawicielami Polaków, tę decyzję należy zmienić - uważa Romuald Szmyt, przewodniczący rady osiedla Gumieńce."

Nie są przedstawicielami Polaków tylko przedstawicielami mieszkańców miasta, a to nie to samo. Oczywiście teoretycznie.

Chyba się komuś nudzi. Niech pan G. zastanowi się jakie będą koszta administracyjne takiej zmiany.

A kryterium "zasług dla Szczecina" spełnia akurat Haken, a nie Powstańcy Warszawscy czy Matka Teresa z Kalkuty (zamias pl.Popiela).
      • Gość: B52 Re: Teoretycznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 20:09
        i to blogosławiona !
        • Gość: pieszy a kto to był ten Haken? IP: *.fnet.pl 18.01.05, 20:15
          a kto to był ten Haken?
          • Gość: Marian Paździoch Re: a kto to był ten Haken? IP: 62.69.200.* 18.01.05, 20:25
            hermann.
            mp.
            • Gość: x Re: a kto to był ten Haken? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 21:29
              Burmistrz
            • Gość: Dorka Re: a kto to był ten Haken? IP: 213.155.175.* 18.01.05, 21:31
              Notatka ze strony: www.szczecin.pl Herman Haken - w 1878 roku został mianowany
              nadburmistrzem Szczecina. Swoją funkcję pełnił do 1907 roku. Dzięki niemu
              Szczecin na przełomie XIX i XX wieku był jednym z najładniejszych europejskich
              miast portowych. Powołał do życia nową, obecnie śródmiejską dzielnicę
              mieszkaniową z szerokimi alejami i gwiaździstymi placami. Był inicjatorem
              zagospodarowania starych fortów, na terenie których powstały dzisiejsze Wały
              Chrobrego. Był pomysłodawcą budowy biblioteki publicznej, gmachu
              nieistniejącego już teatru miejskiego przy Bramie Królewskiej oraz Cmentarza
              Centralnego. JESYEM PRZECIW ZMIENIANIU NAZWY. TEMU CZŁOWIEKOWI ZAWDZIĘCZAMY
              NAJPIĘKNIEJSZE MIEJSCA SZCZECINA. Dorota Pundyk
              • Gość: Marian Paździoch Re: a kto to był ten Haken? IP: 62.69.200.* 18.01.05, 22:02
                Gość portalu: Dorka napisał(a):

> Był pomysłodawcą budowy biblioteki publicznej, gmachu
                > nieistniejącego już teatru miejskiego przy Bramie Królewskiej oraz Cmentarza
                > Centralnego. JESYEM PRZECIW ZMIENIANIU NAZWY. TEMU CZŁOWIEKOWI ZAWDZIĘCZAMY
                > NAJPIĘKNIEJSZE MIEJSCA SZCZECINA. Dorota Pundyk

zniszczone nalotami, przez co już dzisiaj nie ma. ostał się tylko cmentarz.

innemu niemcowi zawdzięczamy zbombardowanie warszawy, przez co stała się
                jeszcze piękniejsza, nieprawdaż?

mp.
                • Gość: stett Re: a kto to był ten Haken? IP: *.szaf.anax.pl / 195.136.80.* 19.01.05, 10:48
                  Hitler nie był Niemcem.
                • albert_c Re: a kto to był ten Haken? 19.01.05, 10:56
                  Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a):

> zniszczone nalotami, przez co już dzisiaj nie ma. ostał się tylko cmentarz.
                  >
                  > innemu niemcowi zawdzięczamy zbombardowanie warszawy, przez co stała się
                  > jeszcze piękniejsza, nieprawdaż?
                  >
                  > mp.

* Pazdzioch, apel moj ostatni: przestan robic z siebie na sile imbecyla.

porowanie Hakena z Hitlerem jest chamstwem i swiadczy tylko o Twoim nadwyraz
                  ograniczeniu umyslowym.
                  • Gość: Jaro Re: a kto to był ten Haken? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 19.01.05, 16:39
                    > porowanie Hakena z Hitlerem jest chamstwem i swiadczy tylko o Twoim nadwyraz
                    > ograniczeniu umyslowym.

No co Ty, Paździocha nie znasz...?
                    • albert_c Re: a kto to był ten Haken? 19.01.05, 16:46
                      znam, znam...
                  • Gość: Marian Paździoch Re: nie bądź cwańszy od wafla albercik IP: 62.69.200.* 19.01.05, 20:45

może zapytam więc tak.
                    dlaczego, wały hakena nazywa się wały chrobrego? i co wspólnego ma to rondo z
                    hakenem właśnie? mądralo
                    no i wybierz się na cmentarz centralny 'obejrzyj se' ten pomnik hakena, świrze!
                    zobaczysz w jakiej pieczołowitej dbałości pozostaje i odpie##ol sie od
                    paździocha! no, zdenerwowałeś mnie.

mp.
                    • albert_c Re: nie bądź cwańszy od wafla albercik 21.01.05, 14:11
                      Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a):

>
                      > może zapytam więc tak.
                      > dlaczego, wały hakena nazywa się wały chrobrego?

* a powiiny Hakena wg mnie. Bo polityka taka byla zaraz po wojnie, ze
                      polonizujemy tak zeby bylo, ze wrocilismy na ziemie odzyskane.

i co wspólnego ma to rondo z
                      > hakenem właśnie?]

* ? a czy musi miec cos wspolnego????? nie rozumiem.

mądralo
                      > no i wybierz się na cmentarz centralny 'obejrzyj se' ten pomnik hakena,
                      świrze
                      > !

* Pzadzioszku, wyluzuj, bo zylka peknie - pisalem juz na forum nie raz i nie
                      dwa razy o tym pomniku - zreszta napisalem to takze w tym watku, wiec
                      przeczytaj sobie caly watek zanim robisz takie 'wrzutki'.

> zobaczysz w jakiej pieczołowitej dbałości pozostaje i odpie##ol sie od
                      > paździocha!

* niech Pazdioch jak wyzej uwazniej czyta co albert pisze - moze sie Pazdzioch
                      jeszcze sporo nauczyc.

no, zdenerwowałeś mnie.
                      >
                      > mp.

* luz czlowieku, jak sie wystawiasz pisaniem takich glupot to sie pozniej nie
                      dziw i nie denerwuj.
    • arkadiusz_litwinski Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 18.01.05, 22:01
      Rozumiem - znając zwłaszcza poglądy p.Glazy - jego szczególną irytację
      zachowaniami niektórych środowisk w Niemczech. To odzielny problem i nie
      spodziewam się specjalnych różnic w moich ocenach Eriki Steinbach i jej
      odobnych osób i ocen dokonywanych przez C.H. Nie zmienia to jednak histori i
      mojego szacunku dla Hermana Hakenna jako osoby wielce zasłużonej dla Szczecina
      i Szczecinian, tak dawnych jak i obecnych. Na codzień korzystamy z jego pracy.

Mam jednak prośbę, do wielu Tych z Was, którzy niepotrzebnie - być może pod
      wpływem impulsu - być może niechcący deprecjonują Powstańców Warszawy. Prosze,
      nie Utożsamiajcie działań i poglądów C.H. z Ludźmi, którzy przelewali własną
      krew i byli za to przez lata prześladowani przez władze PRL-u. Włądze, z
      którymi środowisko C.H "konstruktywnie" współpracowało.

Będę popierał inicjatywę godnego uchonorowania pamięci Powstania Warszawskiego
      przez nas Szczecinian, zwłaszcza że mamy zaszczyt mieć między sobą osoby, które
      wówczas walczyły i ich rodziny.

Mam wrażenie, że niebawem p.Glazę i p.Szmyta będzie można odnaleźć na listach
      wyborczych.
      • Gość: Sedin Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.Student.Uni-Augsburg.DE 19.01.05, 16:14
        >Mam jednak prośbę, do wielu Tych z Was, którzy niepotrzebnie - być może pod
        >wpływem impulsu - być może niechcący deprecjonują Powstańców Warszawy.

Wydawalo mi sie, ze juz mamy ulice upamietniajaca to wydarzenie.
        • albert_c Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 19.01.05, 16:33
          Gość portalu: Sedin napisał(a):

> >Mam jednak prośbę, do wielu Tych z Was, którzy niepotrzebnie - być może po
          > d
          > >wpływem impulsu - być może niechcący deprecjonują Powstańców Warszawy.
          >
          > Wydawalo mi sie, ze juz mamy ulice upamietniajaca to wydarzenie.

* tak, gdzie???

jest Powst. Wlkp.

jest Powst. Getta W-wskiego.

ale o ul. Powst. Warszawy nie slyszalem...
          • Gość: Jaro Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 19.01.05, 16:41
            ...ulica Bohaterów Warszawy...?
            • albert_c Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 19.01.05, 16:47
              no tak jeszcze ta. bym zapomnial:)
              • babciny_bambosz Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 19.01.05, 20:37
                Babciunia pamieta doskonale jak koledzy pana Mundka wychwalali Jaruzela i stan
                wojenny i grzecznie jedli okruszki z czerwonego stolu.
          • Gość: ABC Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.pl / *.atrax.pl 19.01.05, 23:58
            Jak juz chcesz byc taki elokwentny to mamy ulice Bohaterow Getta Warszawskiego,
            a nie Powstancow... :)))
            • albert_c Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 21.01.05, 14:12
              dzieki za poprawke:)
    • Gość: Karol Niech pan Szmyt zmieni nazwisko IP: *.atr.bydgoszcz.pl 18.01.05, 22:13
      Niech pan Szmyt zmieni nazwisko na bardziej polskie. Jak tak moze być, aby
      Polacy, a już szczegółónie "prawdziwi" Polacy nosili niemieckie nazwiska.
      • Gość: Tic Karol - to nie jest polskie imię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:20
        Musisz je zmienić, np. na Mścisław
        • Gość: Karol Ale ja nie jestem "prawdziwym" Polakiem IP: *.atr.bydgoszcz.pl 18.01.05, 23:06
          Ale ja nie jestem "prawdziwym" Polakiem, a na drugie mam Mieczysław. I co ty na
          to?
          • Gość: Tic Re: Ale ja nie jestem "prawdziwym" Polakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 23:20
            To już lepiej, jesteś na dobrej drodze.
    • Gość: Benek Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 07:29
      A może wszystkie ulice i place zamienimy na świętych? To corobią organizacje
      powiązane z kościołem jest co najmniej chore!Ludzie opamiętajcie się!
    • Gość: robbski Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 07:48
      Co mnie tam powstanie w jakimś odległym mieście obchodzi! Za to Haken był
      postacią zasłużoną dla mojego miasta - Szczecina. Niech się odczepią
      faszyzujacy katole od tej nazwy. Poza tam to m. in. do Warszwy pojachały łupy z
      z mojego miasta Szczecina... i to tamtejsze władze traktowały moje miasto
      Szczecin jak jakies kolonialne terytorium zamorskie. Zero inwestycji -pełna
      eksploatacja. Dlatego "NIE" dla pomysłu katoli!
    • Gość: play Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.teleton.pl 19.01.05, 07:59
      Olewając ciepłym m... porażony pomysł zmiany patrona ronda, chciałbym
      szanownemu Państu napomknąć o idiotycznej modzie nadawania nowym placom, rondom
      ulicom itd. niemal wyłącznie nazwisk ludzi mniej lub bardziej zasłużonych dla
      Szczecina, kompletnie odchodzi się od ciekawych i oryginalnych nazw
      zwyczajowych jak np. dawna Wielka itd. Takie nazwy nadawane są niemal wyłącznie
      niewielkim uliczkom na osiedlach domków 1-jednorodzinnych i to raczej poza
      gminą Szczecin. Taaaka gmina ;(((((((( zero poczucia piękna i odrobiny nawet
      dobrego humoru.
    • Gość: javal Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 08:19
      "... Za zmianą patrona ronda musi opowiedzieć się minimum 150 mieszkańców
      Gumieniec... "

Czegoś nie kumam - czy Gumieńce już się odłączyły od Szczecina? ;)
      Skąd taki durny przepis? Bo przecież ulice i ich nazwy nie należą chyba do
      mieszkańców jednej dzielnicy.

Hermann ma zostać! Jestem nawet przekonany, że należy mu się
      bardziej honorowe miejsce, niż peryferyjny plac.

• Gość: Yossarian Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.polkomtel.com.pl 19.01.05, 08:28
        A myślałem że już jednak normalnieje w naszym mieście i wreszcie zaczynamy
        doceniać CAŁĄ jego historię. Ale nie, jakiś oszołom sie zawsze znajdzie i
        zacznie szukać dziury w całym. Jestem przeciw zmianie nazwy, niech choć ten
        zaszłuzony człowiek zazna uznania w tej nazwie ronda.
        • ja_aska do A. Litwińskiego 19.01.05, 08:57
          nawet przez szacunek do historii naszego kraju nie rozumiem czemu na siłę mamy
          upamiętniać powstańców warszawskich? podkreślam: na siłę.
          PS. civitas niech lepiej publicznie rozliczy się z dotacji z komisji
          alkoholowej a nie wyciera sobie pyski polskością.
        • albert_c Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 19.01.05, 11:08
          w sumie bym sie nie przejmowal inicjatywa kilku wariatow, ktorzy na sile chca
          zaistniec szemrajac po raz kolejny idiotycznymi haslami antyniemieckosci. Nie
          przejmowalbym sie gdyzby nie fakt, ze ci wariaci uzywaja w nazwie swego
          stowarzyszenia 'Christiana'.

Mysle ze juz najwyzsza pora, aby dzialalnoscia tych wariatow zainteresowala sie
          hierarchia KK.

Dla odmiany mysle, ze ci radni ktorzy wtedy glosowali za nadaniem temu miejscu
          imienia H. Hakena powinni dzis sie zmierzyc z tym ze pomnik Hakena na Cmentarzu
          Centralnym jest wciaz ostoja nedzy i rozpaczy i z roku na rok niszczeje. Chcac
          uczcic pamiec jednego z najwybitniejszych szczecinian powinno zaczynac sie od
          spraw podstawowych, a pozniej takie historie jak nadawanie nazw rand, palcow
          etc.
          Licze na to ze znajda sie na tyle odwazni wlodarze naszego miasta, ktorzy
          zmianai ten stan rzeczy, licze sie z pewnymi ograniczeniami, nie tylko
          politycznymi, ale takze umyslowymi obecnych wladz, ale bede o sparwie pamietal
          i 'nowych' na pewno bede punktowal w tej materii (no chyba Arku ze zechcialbys
          mi juz dzis odpowiedziec co sadzisz na ten temat i czy w ogole miales okazje
          zapoznac sie z pomnikiem nagrobnym H. Hakena).

albert
    • Gość: Busol kto to napisal ? IP: *.office.softvig.pl / 217.153.4.* 19.01.05, 10:20
      Mój Szczecin!

Zawsze, gdy w zacisznej pustelni
      myśli tęskne nadciągają,
      myślę o moim domu
      w pięknym mieście Szczecinie!

Ulice, place, wąskie uliczki
      Mym intelektem na nowo odrodzone.
      Obrazy nigdy nie wyblakłe,
      lubiące słabnąć z biegiem lat!

Widzę, jak drżą mosty
      ponad szerokim nurtem Odry.
      Słyszę znowu bijące dzwony
      potężne z katedry Jakuba!

Stoję tu marząc i spoglądając
      przy bramach, jakże starych,
      przestępuję przez Quistorpaue
      wprost do Eckerberger Wald.

Nietknięty jak dawniej, widzę znowu
      mój dom, dom mój rodzinny.
      Radosne, dawno przebrzmiałe pieśni
      układające się w barwny bukiet.

Mój Szczecinie! Pozostań niezapomnianym!
      Gdy Ty teraz także mi daleki!
      Tęsknotę mogą zmierzyć
      tylko ci, którzy tam urodzeni!

sedina.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=1058
      Zapraszam na sedina.pl
    • Gość: szczecinianka Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.chello.pl 19.01.05, 11:18
      A co nam do warszawy? Tutaj jest Szczecin, a wczesniej Stettin, czy sie komus
      to podoba czy nie... historii nie zmienimy, a Haken jest jego czescia, w
      odroznieniu od powstancow warszawskich. Jak zwykle kosciol sie wpieprza w cos
      co nie potrzeba zamiast pomagac biednym....
      • albert_c Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 19.01.05, 11:37
        Gość portalu: szczecinianka napisał(a):

> odroznieniu od powstancow warszawskich. Jak zwykle kosciol sie wpieprza w cos
        > co nie potrzeba zamiast pomagac biednym....

* mozesz wskazac w ktorym to miejscu w tym temacie 'kosciol sie wpieprza'?

tak sie pytam bo zdaje sie nie potrafisz odroznic slonia od mrowki.
        • Gość: szczecinianka Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.chello.pl 19.01.05, 15:35
          jak to mowia na mszach kosciol to ludzie....i ci ludzie chca tylko wszystko co
          polskie, wszystko co zwiazane z kosciolem, a niech juz cos bedzie spoza
          naszej "mlekiem i miodem plynacej (sic!)" Polski to juz jest bee
          • albert_c Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 19.01.05, 15:43
            Gość portalu: szczecinianka napisał(a):

> jak to mowia na mszach kosciol to ludzie....i ci ludzie chca tylko wszystko
            co
            > polskie, wszystko co zwiazane z kosciolem, a niech juz cos bedzie spoza
            > naszej "mlekiem i miodem plynacej (sic!)" Polski to juz jest bee

* ja jestem jednym z tych 'ludzie' i znam dziesiatki innych ktorzy sadza
            podobnie jak ja, wiec prosze mi tu do zachowania CH nie mieszac KK.
    • Gość: Michi_Beck Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.lara.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 16:35
      Widocznie "towarzycho" szuka taniej reklamy przez wyborami.
      Nie dobrze mi sie robi gdy czytam i słysze o takich ludziach bleeeeeee...
      Jesli szukaja taniego poklasku to moga sie srogo zawiesc
    • absztyfikant Haken = Hakenkreuz (swastyka) ! 19.01.05, 17:13

To wlasnie swastyka jest symbolem najgorszego prezydenta ( wlasciwie
      nadburmistrza - absz.) w historii Szczecina.

To wlasnie przez Hakena Szczecin znany jest z gwiezdzistych ulic i szerokich
      alej, ktore przypominaja stolice Francji - miasta znanego z zepsucia, upadku
      dobrych obyczajow i perwersji znanej chocby z placu Pigalle.

To Hermann Haken byl pomyslodawca zbudowania biblioteki publicznej, a jak
      wiadomo wiedza miesza dobrym i uczciwym ludziom w glowach.

Cmentarz Centralny - trzeci pod wzgledem wielkosci w Europie jest takze
      watpliwa zasluga Hermanna Hakena. Nie mozemy sie zgodzic na propagowanie
      cywilizacji smierci.

Ten wyjatkowo podly czlowiek rzadzacy w latach 1878-1907 przyczynil sie
      takze do powstania wielu palacow, parkow i wielu instytucji publicznych. Te
      miejsca do dzis hanbia nasze miasto, gdyz chocby okolice d. Westendu budza
      nieodparte skojarzenia z Londynem - miastem Elzbiety I, ktora o polskich
      kupcach z Gdanska wypowiadala sie pogardliwie, twierdzac, ze ich zboze bywa
      zepsute.

Ow bezwstydnik mial takze czelnosc na miejscu fortow wzniesc monumentalne
      tarasy, ktore przejsciowi mieszkancy Szczecina nazwali jego imieniem.

Tarasy te dzisiaj slusznie nazwane Walami Chrobrego szpeca starozytne
      polskie miasto nadajac Szczecinowi obce naszej kulturze kosmopolityczne,
      imperialne i europejskie rysy.

Jednak nawet imie bohaterskiego krola nie jest w stanie zmyc pietna dawnej
      hanby.

Niedawno podczas konserwacji budynku Muzeum (finasowanej przez masonska i
      bezbozna UE) pod tynkiem ukazaly sie inskrypcje bedace potwarza dla
      polskosci naszego miasta.

Te rewizjonistyczne napisy, ktore sa zaciekle bronione przed ponownym
      zakryciem przez polskojezyczne media, zdrajcow i sprzedawczykow oraz tzw.
      inteligencje sa cierniem w moim sercu.

Niedawno lider LPR Roman Giertych domagal sie sprowadzenia zwlok gen. Maczka
      z bezboznej Holandii, ktora nasze wybrzeze Langenortem straszyla i do
      grzechu naszych obywateli miala czelnosc namawiac.

Ta smiala i bezkompromisowa idea zainspirowala mnie do podjecia stosownych
      krokow.

Dlatego domagam sie, by zwloki Hermanna Hakena spoczywajace na Cmentarzu
      Centralnym zostaly ze starozytnego polskiego miasta Szczecina wywiezione na
      wozie z gnojowka niczym Jagna w remontowskich "Chlopach".

Wartosci, ktorymi sie kierowali bohaterowie powiesci naszego noblisty
      powinny pozostac aktualne. Imie Hakena okrywa miasto wstydem. Szczecin
      wart jest mszy.

Z powazaniem,
      Mundek G.
      • swarozyc Katole jak zwykle budza sie z reka w nocniku 19.01.05, 17:43
        Trzeba bylo zastopowac ta szkodliwa akcje wichrzycieli "europejskich" w chwili
        powstawania. Dzisiaj jest juz za pozno i dzisiejsza akcja to zwykle warcholenie.
        no, moze nie, gdbyscie zaproponowali nowa nazwe: "Reakcji poganskiej"... :-))
        • Gość: Rex Re: Katole jak zwykle budza sie z reka w nocniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 18:09
          Przez takich jak oni naszym mało lotnym radnym miesza się w łepetynach. Stąd
          mamy Wyszyńskiego zamiast (dla Polaków historycznej) ul.Wielkiej czy też, nie
          ma Placu Popiela. A może przywrócic te nazwy? Wyszyńskiego można rzucić na
          Autostreadę(?) Poznańską, Matkę Teresę zupełnie porzucić.
          A gdyby tak pokusić się na Tarasy Hakena,a Rondo oddać obecnemu
          patronowi "Wałów" ?
          • Gość: H56 Brawo Szczecinianie !!! IP: *.comnet.krakow.pl 19.01.05, 18:20
            nie można pozwolić aby idioci ośmieszali Szczecin.
      • absztyfikant Re: Haken = Hakenkreuz (swastyka) ! 19.01.05, 18:17
        Znasz pojecie sarkazmu?
    • Gość: Warszawa Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 23:02
      >>Po pierwsze czym Powstańcy Warszawscy zasłużyli się dla Szczecina?
      Po drugie Szczecin i Stettin to jedno i to samo miasto (tak jak Warszawa i
      Warsaw)
      Po trzecie warszawa nadal ignoruje Nasze miasto.
      Myśąlę, że jest to mała przesada...

TO W TAKIM RAZIE WSZYSZCZY ZE stetina WY......C Z WARSZAWY NA SWOJA WIOSKE -
      przynajmniej w tym pieknym miescie, jakim jest Warszawa, bedzie luzniej i nie
      bedzie czuc tego stetinsko-germanskiego smrodu
      • Gość: H56 Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.comnet.krakow.pl 19.01.05, 23:22
        nie zapominaj ,ze Warszawę odbudowano miedzy innymi z cegieł szczecińskich
        budowli.Tak więc krawaciarzu nie podskakuj.
        • Gość: Michi_Beck Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.lara.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 23:34
          A co on tam moze wiedziec :p Chlopak pewnie przyjechał do Warszawy "za praca"
          spod Radomia i ma tyle wspolnego z rodowitymi warszawiakami co eskimosi z
          Sahara.

Pozdro dla przyjaciół z Warszawy! :)
    • Gość: ABC Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.pl / *.atrax.pl 19.01.05, 23:43
      I znowu CZARNI chca rzadzic, tak ?? Bo im sie nie podoba ?? A przydupasy z
      Gumieniec tylko poklaskuja...

Pieknych czasow sie doczekalismy...

Czy Ci wszyscy nie potrafia zrozumiec, ze Szczecin byl zawsze Szczecinem ??
      Obojetnie kto tu mieszkal, kto nim wladal ?? To do nas nalezy poszanowanie i
      pamietanie o jego dawnych mieszkancach... I nie ma tu akurat zwiazku z
      Wypedzonymi, bo sobie nawiedzona kobieta organizacje zalozyla... W koncu
      wolnosc przekonan jest na swiecie...

Ja jestem przeciwny zmiany nazwy... Podobnie zreszta jak byl pomysl zmiany Al.
      Struga na Papieza JP2... Bo ktos mial wizje... tyle tylko, ze w tej wizji nie
      podali kosztow zmiany ulicy i to nie tylko ze strony UM, ale takze wszystkich
      firm, ktore maja tam swoje siedziby. Niedobrze mi sie robi sluchajac czy
      czytajac o kolejnych rewelacyjnych pomyslach z pewnych kregow. Ale jest wolnosc
      slowa...

Co to za pomysl sprawdzania pochodzenia dziennikarzy... ? A co jesli okaze sie,
      ze ktorys z nich to Zyd albo inny "innowierca" ? To moze wg pomyslodawcow juz
      calkiem okaze sie bezprawne... ?

Ale mi sie monolog utworzyl... :)))) Dobrze, ze juz mi sie nie chce
      pisac... :))))

Pozdrawiam normalnych!
    • bart2k Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 20.01.05, 12:32
      ja niekumam czemu wogole powstal pomysl zmiany nazwy

moim zdaniem jest to bezpodstawne zameirzenie, chca zmienic nazwe na rondo
      Powstanców Warszawskich twierdzac ciz niezawdzieczamy nic Hakenowi

bzdura dzikei niemu mamy piekne miejsca, to dzieki Niemu na Walach Chrobrego
      odbywaja sie najwieksze imprezy w miescie

a tak po za tym to czemu nazwa miala by byc zmieniona na rodno Powstancow
      Warszawskich ?? im zawdzieczamy wicej niz Hakenowi ?? przeciez po wojnie kiedy
      uwazano iz Szczecin moze jeszcze niebyc polski wywozono cegly z rozbieranych
      budynkow - a gdzie ?? do warszawy a po drodze do poznania

wiele z rozbeiranych domow i innych budynkow nadawal osie do dalszego
      zamieszania i uzywania po remoncie , lecz wolano na polecenie wladz panstwa
      rozebra a cegly wyslac na odbudowe tej stolicy

uwazam iz niema co dzielic iz jest Szczecin a był Stettin poniewaz to jedno i
      to samo miasto zawdzieczajace piekne miejsca Hakenowi

po pierwsze uwazam iz nalezy zachowac nazwe rodna Hakena a po drugie nalezy
      odnowic jego pomnikn a cmentarzu centralnym

jesli plany przmeinawania ronda beda dalej ciagniete proponuje zroganizowa maly
      protst pod magistratem , widze ze wiele osob jest tego samego zdania wiec
      troche nas by bylo co Wy na to ???
    • Gość: vicek Re: jest takie miasteczko-historia prawdziwa.. IP: *.gryfnet.szczecin.pl 21.01.05, 02:20
      ...refleksja...
      To miasteczko /strategiczne/które od podstaw powstało w latach 20-stych
      ub.wieku, na pograniczu /niem. N.Benschen/, zbudowane przez niemców tylko dla
      niemców i co dziwne w otoczeniu wsi i majątków należących w przeważającej
      liczbie do ludności pochodzenia polskiego, po II wojnie zwanych autochtonami.
      Przypominające do złudzenia takie małe nasze Pogodno, z domkami ogródkami i
      zielenią. Po wojnie z niemców nie pozostał prawie nikt. Nowi mieszkańcy byli z
      okolic, zach.Polski ale większość z tak zwanego zabuga. Były dwa kościoły choć
      ludności było niewiele; większy ewangielicki /po wojnie katolicki/i mały
      katolicki. Oba zbudowane przez niemców. Był też mały cmentarz ładnie urządzony
      z nielicznymi grobami. W części centralnej stał obelisk /wysoki 2-3m surowo
      ociosany kamień ze sladami miejsca po sporej tablicy/. Cmentarzyk się rozrastał
      a kamień upamietniający niewiadomo co, sobie stał kilkadziesiąt lat.
      Jak nastała III RP po jakimś czasie coś się zmieniło: alejka do kamienia,
      zagospodarowane otoczenie kamienia no i tablica. Pod kamienieniem leży
      architekt-budowniczy tego miasteczka. Zarządca cmentarza /nomen omen znany
      wszystkim dawny ubek/ na moje pytanie odpowiedział że w miejskich archiwach
      znaleziono odpowiednie dokumenty, nawet zdjęcia. Renowacja zrobina rękami kilku
      mieszkańców a tablicę ufundowały władze miejskie. Dziwiłem się że nikomu nie
      przeszkadzało bo to przecież niemiec. Nie nie przeszkadzało bo byli wdzięczni,
      że ich rodzice i oni przyjeżdżając z poniewierki i straszliwej biedy mogli
      zamieszkać godnie i żyć godnie dzięki temu który leży pod tym kamieniem.
      Do mnie przemawia godność tych prostych i skromnych mieszkańców.
      Czy zaniedbany nagrobek H.Hakena na Cmentarzu Centralnym który powstał też za
      nadbumistrzowania H.Hakena nie jest swiadectwem o nas samych?
      Tak większość z nas zostanie jego sąsiadami.
      • Gość: Marian Paździoch Re: jest takie miasteczko-historia prawdziwa.. IP: 62.69.200.* 21.01.05, 09:01
        Gość portalu: vicek napisał(a):

> Czy zaniedbany nagrobek H.Hakena na Cmentarzu Centralnym który powstał też za
        > nadbumistrzowania H.Hakena nie jest swiadectwem o nas samych?
        > Tak większość z nas zostanie jego sąsiadami.

z pewnością!

ale, mamy rondo hakena. a wały, które powstały dzięki niemu, nazywają się wały
        chrobrego.
        hmmm

mp.

• Gość: Antyknajak Re: jest takie miasteczko-historia prawdziwa.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:15
        Vicek. B. trafny i konstruktywny komentarz
      • albert_c Re: jest takie miasteczko-historia prawdziwa.. 21.01.05, 14:20
        Gość portalu: vicek napisał(a):

> ...refleksja...
        > Czy zaniedbany nagrobek H.Hakena na Cmentarzu Centralnym który powstał też za
        > nadbumistrzowania H.Hakena nie jest swiadectwem o nas samych?
        > Tak większość z nas zostanie jego sąsiadami.

* Mr Vicek, bardzo ladnie nazwane. niewatpliwie jest swiadectwem.
    • amsterdamer Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 21.01.05, 13:58
      Napewno zaraz zostane uznany jako malo patriotyczny, ale prawda niestety jest
      taka, ze dzisiaj wiekszosc pieknosci Szczecina pochodzi niestety z okresu
      Stettina.
      Nazwanie ronda imieniem najwybitniejszego prezydenta tego miasta, to
      historyczny obowiazek.
      • swantevit Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana 21.01.05, 14:00
        ale zes gouda przywalił..
        wzieles na to zasilek z uni?
        • Gość: x Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:07
          Żeś, żem, żeśmy, żeśta. Super
      • Gość: pieszy Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.fnet.pl 21.01.05, 19:15
        z tym prezydentem to tzw. społeczeństwo myślało inaczej
        HH był drugi
    • Gość: maria Re: Rondo im. Hermanna Hakena. Civitas Christiana IP: *.iscnet.pl 23.01.05, 14:36
      Patriotyzm lokalny jest też patriotyzmem. Szczecin nie ma szczęścia do władz
      miasta - szczególnie ostatnio. Tym bardziej uhonorowanie tego, dzięki któremu
      miasto ma Wały Chrobrego i wiele przepięknych miejsc - uważam za bardzo
      stosowne. Jestem Szczecinianką z urodzenia. Powstanie Warszawskie jest
      oczywiście bardzo ważnym wydarzeniem w naszej hostorii, ale upamiętnioną w
      wielu miejscach naszego kraju. Może powinno mieć też swoją nazwę , podobnie jak
      AL. Powstańców Wielkopolskich. Ale Pana Hakena powinno upamiętnić właśnie nasze
      miasto. I dobrze sie stało, że rondo ma taką nazwę. Bardzo bym nie chciała, by
      ją zmieniono.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka