Dodaj do ulubionych

Słabe wyniki matury próbnej

IP: *.intranet.salsa.pl / 62.233.223.* 05.02.05, 08:43
A może zamiast całą winę przypisywać leniwym uczniom, należy się zastanowić
nad poziomem umysłowym i kwalifikacjami osób, które storzyły reformę matury.
Z moich informacji wynika, że ocena z jęz. polskiego wynosiła średnio poniżej
3 (także w naszych renomowanych szczecińskich liceach). Po prostu system
oceniania prac z języka polskiego polega na ocenie wg klucza - czyli
obowiązuje "jedyna słuszna linia" twórcy egzaminu i dlatego uczniowie, którzy
dotąd nie mieli problemu z tym przedmiotem, oczytani, z ortografią i
gramatyką radzili sobie bardzo dobrze, ba, nawet zajmowali pierwsze miejsca w
konkursach literackich, otrzymali ocenę z próbnego egzaminu np 2.
Mam wrażeni, że tworcy tej reformy bedą teraz zaciekle się bronili, całą winę
zrzucając na uczniów lub nauczycieli, ale na poparcie swoich rozważań podam
jeden ewidentny przykład.
Oceniając, oczywiście według klucza egzamin z języka angielskiego, osoba
oceniająca odjęła uczniowi 50% możliwych do zdobycia punktów w danym zadaniu,
tylko dlatego, ze było to zadanie z poziomu podstawowego, a nieborak, jako,że
angielski zna perfekcyjnie, nieopatrznie użył zbyt rozbudowanego i
świadczącego o bardzo dobrej znajomości języka słownictwa. Mam propozycje dla
dziennikarzy - zamiast przyklaskiwać pożal się Boże "reforatorom" naszego
szkolnictwa, spróbują uczciwie przedstawić ten problem. Mnie zastanawia fakt,
że najgorsze wyniki są właśnie z języka polskiego, czyli przedmiotu, którego
nie da się zmierzyć i zważyć. Jeżeli "reformatorom" chodzi jednak o to, to
wyrzućmy ze szkół podręczniki, a rozpocznijmy tzw, bryków, z których przyszli
maturzyści dowiedzą się jak mają myśleć i pisać..... (co wam to przypomina?)
Obserwuj wątek
    • Gość: raingirl Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: *.intranet.salsa.pl / 62.233.223.* 05.02.05, 09:46
      No tak, oczywiście inaczej być nie mogło - znowu całą winę zrzuca się na
      uczniów...To co nazywają nową maturą z języka polskiego ,(bo to zdaje się o nią
      chodzi przede wszystkim) to jest po prostu w najlepszym razie śmieszne, jesli
      nie żałosne. Niech osoba, która jest odpowiedzialna za ten "genialny" pomysł
      wyjaśni mi proszę, w jaki sposób można przedmiot humanistyczny przeliczyć na
      klucz odpowiedzi???? Może niedługo zaczniemy mierzyć wypracowania na metry i
      zostawiać same wykropkowane miejsca na konkretne odpowiedzi? Będzie to wszak
      bardzo "zachodnie". A przy okazji przestaniemy myśleć - ale kto by tam się tym
      przejmował, prawda? To fakt - do nowej matury lepiej przygotuje bryk, niż
      uczciwy podręcznik i nauczycielski wykład. Takie schematy, z jakimi mieliśmy do
      czynienia na próbnej maturze to może i są dobre, ale przy wypełnianiu ankiety ,
      a nie przy pisaniu własnego tekstu. Mam wrażenie że chodziło tylko o to, żeby
      ułatwić zadanie egzaminatorom - bo na pewno nie uczniom - i proszę mi tu nie
      wmawiać, że się nie uczymy, bo nie można jedną miarą mierzyć wszystkich
      licealistów w okręgu (o proszę, znowu próbują narzucać scheamt - to już chyba
      jakiś tik nerwowy.... Jakoś dziwnym trafem znam osoby, które nie dość, że
      przygotowują się do matury i dużo pracują, czytają lektury z zakresu
      podstawowego i rozszerzonego, a wyniki z próbnej matury z j. polskiego tych
      osób nie były zadowalające. Jak to jest, że ludzie którzy zawsze (u różnych
      nauczycieli) zbierali piątki, czasem szóstki i pochwały oraz dyplomy w
      szkolnych konkursach, teraz dostają pracę maturalną z wynikiem trochę ponad 60
      % ?? Nie wiem - na mnie to na pewno nie zadziałałoby mobilizująco - raczej bym
      przestała wierzyć w to, że te wszystkie wcześniejsze oceny były miarodajne, a w
      najlepszym razie trochę by mnie to przyłamało...
      Wiem co piszę - sama jestem maturzystką i powiem jedno. Żałuję, że muszę zdawać
      tą nową maturę, bo to nic więcej, tylko jakiś chory eksperyment - całą winę
      zrzuca się na uczniów, a tak naprawdę to chyba chodzi o co innego. Ale dążmy do
      tej Ameryki - potem nie będzie się czemu dziwić, jak wszyscy będą pisali tak
      samo i w nudny sposób.
      • Gość: nina Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 17:48
        Zgadzam sie z przedmówcą , reforma oświatowa jest do bani i ogromnie kosztowna
        • Gość: mirek Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 15:41
          bo pokazuje naocznie jak beznadziejne jest nauczanie w polskich szkołach. Winę
          za to ponoszą w różnych proporcjach wszyscy. Od nauczycieli poczynając, a na
          uczniach nie czytających lektur i ich rodzicach skończywszy. Najdziwniejszy
          jest brak motywacji do nauki w rejonach o dużym bezrobociu. Jeżeli matka czy
          ojciec nie pracują to niech przynajmniej gonią do nauki swoje dzieci, ale
          wynika z tego, że rodzice również olewają naukę swoich dzieci.
      • Gość: Agelasta Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 05.02.05, 19:38
        Całkowicie zgadzam się z wypowiedzią raingirl. Warto jednak pamiętać, że:
        lubimy małpować Amerykanów, chociaż głupota absolwentów ich uniwersytetów,
        dziennikarzy i artystów jest powszechnie znana, oczywiście jest trochę bardzo
        wybitnych - to olbrzymi kraj. Przeciętny Rosjanin góruje nad przeciętnym
        Amerykaninem dziesięciokrotnie, co widać w internecie.
        Polskie lampucerstwo nauczycielskie jest z roku na rok głupsze, więc nie zdaje
        sobie sprawy z tego, że kształci neoniewolników dla przyszłego ustroju
        globalnego. Taki przyszły niewolnik powinien być łatwo sterowalny, myśleć
        poprawnie politycznie, umieć pisać na komputerze, wypełniać ankiety w jednym z
        międzynarodowych języków, sprawnie zakładać prezerwatywę, czytać GW, a w
        przyszłości płacić podatki.
        Oczywiście wyhodowenie hipernowego człowieka się nie uda, bo nie udało się
        wyhodowanie nowego człowieka przez komunistów. Po każdym takim eksperymencie
        pozostają na placu tabuny zwyrodniałych mutantów. Już widać ich w sądach,
        wieczorami na ulicach, a ostatnio nawet w sejmie.
        Tak, bryki to przyszłość! Przynajmniej do czasu, gdy powszechne stanie się
        wszczepianie sztucznej inteligencji.
        • Gość: mirek Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 15:45
          twoja głupota nie ma granic. Wystrczy porównac poziom najlepszych uniwersytetów
          amerykańskich z polskimi i rosyjskimi. Jeżeli tak wysoki jest poziom rosyjskiej
          czy polskiej nauki, to czemu znaczna część nowych technologii powstaje w USA a
          nie w Polsce. Nauka amerykańska nie składa się z samych imigrantów.
    • Gość: Krzysztof Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: *.chello.pl 05.02.05, 17:04
      I tu chyba cały przysłowiowy pies jest pogrzebany, czyli matura i to co za tym
      się kryje. Nikt poważnie nie przeprowadził analizy wpływu tej pseudoreformy na
      rozwój wiedzy i umiejętności uczniów. Winni leniwi uczniowie, nauczyciele i
      rodzice, tylko twórcy partacze nie. Może dosyć tego zrzędzenia i czas na
      normalną debatę, dokąd to szkolnictwo zmierza. Może czas zwykłych nauczycieli
      popytać, jak wyobrażają sobie nowe programy i system kształcenia. Powiedzmy
      wreszcie dosyć tej głupocie - wszystkie trzy reformy buzkowe są naprawiane tylko
      oświatowa nie. Tu trzeba współdziałania uczniów, nauczycieli i rodziców -
      zacznijmy wreszcie o tym mówić głośno.
      • Gość: nauczyciel Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: *.gorzow.mm.pl 05.02.05, 21:57
        W 200% zgadzam się z Krzysztofem i wszyskimi przedmówcami na tym
        forum.Osobiście uczestniczyłem w spotkaniu z panią dyr.OKE w Poznaniu.Jest to
        osoba niereformowalna.Lekceważy wnioski zgłaszane przez nauczycieli dotyczące
        zasadności sprawdzianów klas VI, egzaminów gimnazjalnych i wreszcie
        matur.Najbardziej irytującym jest w tym wszyskim szum medialny wywoływany przez
        raczkujących dziennikarzy, którzy nie znając problemów oświaty i zagrożeń dla
        przyszłości polskiego społeczeństwa jaki niesie "reforma", próbują wpierać
        społeczeństwu, że wszyskiemu są winni nauczyciele.Po części mają rację , bo
        opluwają nas od lat , a my generalnie nie upubliczniamy swoich sądów na temat
        bzdurnej polityki oświatowej.
        • Gość: brz Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 23:20
          trzeba znac realia polskiej szkoly a obawiamsie że pani przewodnicząca nigdy w
          szkole albo dawno uczyła...klasy są przeludnione,nie ma szans na takie wyzwania
          które oke stawia ...po co takie sprawdzanie dat,tyle zdań,jakies strzelania w
          kluczu...jestem za nową maturą,ale zamiast mowić że ślabo wypadli/co nie do
          końca jest prawdziwe/lepiej jest zastanowić sie jak polskiej oświacie
          pomóc...jest klasa np 34 osobowa --co to za efektwyność nauczania...po co takie
          śmieszne stugodzinne szkolenia a lekcji w szkole nie ma bo nauczyciela nie
          ma...uważam że program jest przeładowany ...partę innnych uwag napiszę przy
          okazji...
        • Gość: nauczyciel Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: 217.153.48.* 10.02.05, 21:36
          całkowicie się zgadzam z tą wypowiedzią. Ja tez jestem nauczycielem - i to
          uczciwie pracującym. Staram się ciągle podnosić swoje kwalifikacje. Ciągle
          tylko szkolenia, pogoń za literaturą itp. Dlatego bardzo bolę mnie wypowiedzi
          Pani dyr. OKE w Poznaniu, która każdym niepowodzeniem obarcza nauczycieli, a
          sukcesem siebie. Przykro, że to nauczyciel tak pogardza innym nauczycielem.
          Słabsze wyniki matury próbnej w liceach profilowanych były do przewidzenia.
          Każdy kto pracuje w tego typu szkole nie miał raczej złudzeń. To dlaczego ma je
          Pani dyr. OKE i o wyjaśnienie każe pytac dyrektorów szkół. Czy to złośliwość
          czy ignorancja? A może dyrektorzy szkół są tak samo beznadziejni jak ich
          nauczyciele?
          • Gość: be Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: 217.153.6.* 11.02.05, 13:40
            szkołom należy sie pomoc..powinny znależć się środki na dodatkowe zajęcia, nie
            tylko dla maturzystów--zajęcia w grupach a nie w molochowatych 30-osobowych
            klasach...kto z radny tak powie? wszyscy się boją...
      • Gość: Spoza Re: Słabe wyniki matury próbnej IP: *.rybnet.pl 08.02.05, 05:11
        > czas na normalną debatę,
        > dokąd to szkolnictwo zmierza. Może czas zwykłych nauczycieli
        > popytać, jak wyobrażają sobie nowe programy i system kształcenia. Powiedzmy
        > wreszcie dosyć tej głupocie - wszystkie trzy reformy buzkowe są naprawiane
        tylk
        > o
        > oświatowa nie. Tu trzeba współdziałania uczniów, nauczycieli i rodziców -
        > zacznijmy wreszcie o tym mówić głośno.

Tylko z kim i gdzie? Chętnie podejmę debatę _dokąd zmierza szkolnictwo?_, ale z
        kim i gdzie? Kto dziś słucha zwykłych nauczycieli?
        Pozdrawiam LD
        • Gość: krz Re: dobre wyniki matury próbnej IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 11:19
          nauczyciel ma siedzieć cicho bo tak ma być===nie to nie moja opinia---wiadomo
          od lat co szwankuje i to się nie zmienia-ja życzyłbym uczniom i nauczycielom
          aby klasy w liceach były mniejsze ---zdziwiłbym się gdyby ktoś to z wysokiego
          szczebla zaakceptował---to byłaby sensacja-np maksimum 20 osób---to bylyby
          warunki---ale tego nikt nie zrobi...wszystkim krytykom szkoły i nauczycieli
          proponuje wejście do liceum na dużej przerwie i potem do dowolnej klasy-jak
          jedna osoba ma kształcić i wychowywać/kiedys nawet treści o wychowaniu w
          rodzinie zalecano `wtykac` w treści nauczania na kazdym przedmiocie/ 34 osoby
          na raz? a takich klas jest dużo---i kolejny raz-ten tytuł jest prowokujący---
          może i dobrze bo autor wywołał to co z pewnością zamierzał---jeszcze raz
          przypominam ze po raz pierwszy jest to matura z calosci materialu a nie jakis
          wybor jak kiedys -matematyka 3 zadania z 5 - a większość innych przedmiotów
          jeszcze rok temu to bylo pisanie pracy na 1 temat z 3 do w y b o r u ...teraz t
          e g o n i e m a już---i to jest ta roznica---nigdy przedtem nikt też nie pisał
          że probne matury zawsze były pol roku wczesniej czy tez kilka miesiecy i do
          matury bylo duzo---3 miesiace zawsze przynosilo lepsze rezultaty...
          • Gość: Pozdrawiam maturzy Re: dobre wyniki matury próbnej IP: *.kuznia.rybnik.pl 08.02.05, 12:01
            stów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka