Dodaj do ulubionych

Kurator za likwidacją szkół

IP: *.man.szczecin.pl 01.03.05, 09:52
> Niektórzy radni wytknęli jednak kuratorowi,
> że w ubiegłym roku nie zgodził się na rozdzielenie szkół,
> chodziło właśnie o likwidację SP 72. - Zadecydowały wtedy
> względy bezpieczeństwa - wyjaśnia kurator. - Ale miasto
> obiecało, że umożliwi uczniom bezpieczną drogę do szkoły
> przy ul. Mikołajczyka, jeśli tak będzie, nie widzę przeszkód.

Bezpieczną drogę do szkoły na Jodłowej chyba?? Przecież tę
na Mikołajczyka chcą zamknąć, zresztą do tej szkoły droga była
bezpieczna cały czas, bo to osiedlowa szkoła...
To nielogiczna - jak dla mnie - decyzja!
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Kurator za likwidacją szkół IP: *.man.szczecin.pl 01.03.05, 11:07
      SP 36 jest małą szkołą przy ul Wojciechowskiego, niedaleko Las Arkoński, wokół
      domki jednorodzinne, bezpieczne uliczki. Prawie sielanka - idealne miejsce dla
      szkoły podstawowej.

"Walka" o szkołę trwa od kilku lat.
      Zadziwiające jest to, że w zeszłym roku "Radni" przegłosowali decyzję o
      wyniesieniu z budynku gimnazjum.
      W tym roku kolejne glosowanie i kolejna decyzja jakże inna od tej z poprzedniego
      roku. Gdzie TU jest logika?
    • Gość: rodzic Re: Kurator za likwidacją szkół IP: 212.160.172.* 01.03.05, 13:37
      Niestety Rada Rodziców SP nr 72 poddała się bez walki , przewodniczący Rady
      Rodziców sam podjął decyzję o wystosowaniu do władz miasta pisma akceptującego
      likwidację podstawówki , ciekawe jak miasto zapewni bezpieczną drogę do szkoły
      na Jodłowej z ich dotychczasowych miejsc zamieszkania na Osiedlu Zachęta ,
      zajęcia rozpoczynaja się o róznych godzinach a skrzyżowanie Santockiej z 26
      kwietnia do najbezpieczniejszych nie należy , ponadto Santocka na odcinku od
      Kordeckiego do 26 Kwietnia jest odludnym terenem i wracanie z Jodłowej po
      ciemku nie będzie bezpieczne , pogratulować pomysłu i wielkie podziękowania dla
      Pana Przewodniczącego
    • Gość: mąż Re: Kurator za likwidacją szkół IP: *.bazapartner.pl 01.03.05, 16:48
      Nareszcie Kurator podjął męską decyzję, nie ma co tak płakać nad sp 36, to sa
      po prostu konieczne zmiany, gdyby tak sie nie stało budynek wpadł by w prywatne
      ręce- ciekawe czy nie tych co tak protestuja przeciw tym zmianom, bo przeciez
      po tej zmianie gimnazjum bedzie istniało tutaj długie długie lata, .
      Zlikwidowac sp 36
    • Gość: koles Re: Kurator za likwidacją szkół IP: *.bazapartner.pl 01.03.05, 17:09
      najlepiej jak zlikwiduje te małe podstawówki takie jak 21, brawo kurator,
      likwidacja sp 36 i sp 72, brawo kurator, dajmy sie rozwijać gimnazjom
    • Gość: ojciec Re: Kurator za likwidacją szkół IP: *.bazapartner.pl 01.03.05, 17:44
      brawo kurator, wreszcie jasna deklaracja, brawo,
    • student1 Re: Kurator za likwidacją szkół 01.03.05, 17:59
      mąż koleś i ojciec w jednej osobie bardzo radykalnie wypowiadają się o
      likwidacji szkoły
      czyżby ta jedna osoba w trzech postaciach była zainteresowana budynkiem po tej
      szkole bo jakie mogą być inne powody takiej jasnej deklaracji
      • Gość: koleś Re: Kurator za likwidacją szkół IP: *.bazapartner.pl 02.03.05, 11:03
        no własnie ze zdaje sobie sprawe z tego ze gdyby nie to połaczenieszkół to
        ktos by przejał budynek na wojciechowskiego w prywatne rece.............
    • jan214 Re: Kurator za likwidacją szkół 01.03.05, 21:01
      Kurator w roku ubiegłym nie zlikwidował SP 72 ze względu na niebezpieczną drogę
      jaką miałyby do pokonania dzieci z Osiedla Zachęta do SP 51 na Osiedlu Kaliny.
      Co w ciągu roku się zmieniło względem bezpieczeństwa? Nic takiego nie
      zauważyłem. Odcinek ul. Świerczewskiej (od Karola Miarki do Santockiej) jest
      nieoświetlony Z jednej strony ulicy garaże z drugiej zaś teren
      niezagospodarowany ( liczne krzewy i jakieś przybudówki, garaże) Odcinek ul.
      Santockiej (od Świerczewskiej do 26-go Kwietnia) z jednej strony ulicy krzewy a
      z drugiej teren SCMB i magazyny policji - okolica wyludniona. Jak można puścić
      do szkoły pierwszoklasistę( zakładamy, że rodzice pracują) taką drogą?
      Kto będzie odpowiadał jak wydarzy się nieszczęście.
      KIlka lat temu moje dzieci ( 5 i 8 lat) miały kontakt z pedofilem. Na
      szczęście nic się nie stało.
      Rozmawiałem niedawno z rodzicami dziecka uczącego się w SP 51 - oto kilka
      informacji: zajęcia odbywają się od rana do 17.15,
      klasy przeludnione - niektóre mają po 32 uczniów.
      Jak to sie ma do zapewnienia należytych warunków nauki?
      Moim zdaniem oszczędności należy szukać gdzie indziej. Nie rozumiem czemu
      działają Zespoły Szkół z jedną dyrekcją i administracją, a w szkołach gdzie
      istnieje podstawówka i gimnazjum są dwie dyrekcje, dwa sekretariaty itd. Czy
      nie można zrobić jednego dyrektora i 2 zastępców odpowiadających za 2 poziomy
      nauczania - oszczędność na etatach. Trzeba tylko chcieć.
      Jeżeli chodzi o: ojca, kolesia i męża to niech chociaż wysyła komentarze z
      innych komputerów bo jak widać na załączonym obrazku jest to jeden klakier
      zatrudniony przez miasto
      Pozdrawiam
      • student1 Re: Kurator za likwidacją szkół 01.03.05, 21:31
        nie wiem czy oglądałeś sesję
        ja oglądałem
        lekko wypłoszona pani dyrektor ze Szp 51 opowiadała jak to chętnie powita
        uczniow ze Szp 72
        niestety
        z tego co się dowiedziałem zabrakło na sesji zdeterminowanych rodzicow dzieci
        ze Szp 72 i pani dyrektor Masojć cały czas powtarzała że wszyscy chcą
        zlikwidować tę szkołę
        nikt poza panią Jacyną nie protestował
        jakie były wyniki głosowania wszyscy przecież wiedzą
        • Gość: dr Re: Kurator za likwidacją szkół IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 11:27
          a może w końcu ktoś poda kto jak głosował? czy to jest gdzieś dostępne?
    • Gość: Małgorzata Re: Kurator za likwidacją szkół IP: *.chello.pl 01.03.05, 23:36
      Moje dziecko uczęszcza do kl I SP 72. Jest to szkoła blisko naszego domu
      dziecko może bezpieznie dojść! /nie dojechać autobusem/. Droga do SP 51
      prowadzi przy bardzo ruchliwej uilicy, wzdłuż ogrodów działkowych, magazynów i
      hurtowni, a więc terenów nie zamieszkałych. Proszę o wysilenie wyobraźni
      szanownych decydentów. Ponadto nasza szkoła jest to miejsce bezpieczne, szkoła
      nie wielka z tradycjami /kroniki szkoły/. Szanowne władze proszę o
      perespektywiczną wyobraźnię.
    • Gość: rodzic Re: Kurator za likwidacją szkół IP: 193.19.146.* 02.03.05, 09:35
      Totalna głupota i bezmózgowie! Rozdzielanie Gimnazjów od podstawówek, komu to
      przeszkadza? Oszczędności? Czyim kosztem pytam, bezpeczeństwa dzieci? Jestem
      rodzicem dziecka z SP 51 i szczerze współczuję rodzicom dzieci z początkowych
      klas szkoły z Mikołajczyka. Ciekawe czy kurator puściłby swoje wnuki między
      garaże i nieoświetlone ulice? Przecież rodzice pracują i nie każdy z nich ma
      możliwość zaprowadzać i przyprowadzać dzieci do szkoły i ze szkoły. Moja córka,
      która kończy włąśnie podstawówkę w 51 pyta mnie dziś: "mamusiu, to gdzie ja
      teraz będę się uczyć? boje się chodzić tak daleko na Mikołajczyka". I co mam
      odpowiedzieć mojemu dziecku na to pytanie? Mam mu kupić gaz, wynająć
      ochroniarza, płacić codziennie za taxówki??? Fakt, jest szkoła w odległości 100
      m od naszego domu ale ostatecznością jest to, że uczyć się będzie w Gimnazjum
      na Witkiewicza gdzie poziom nauczania pozostawia wiele do życzenia a
      i "element" tam uczęszczający nie zapowiada nic dobrego w przyszłych
      zachowaniach mojego dziecka. Może te kilka złotych zaoszczędzonych na
      zwolnieniach pracowników z byłego Gimnazjum przy Jodłowej nie stanie w szranki
      z bezpieczeństwem naszych dzieci. Jeszcze jedno, może ktoś raczyłby informować
      dyrekcje szkół o decyzjach. Dość już mam wysłuchiwania od sekretarek,że one nic
      nie wiedzą. Gdzie mam więc udać się po informację, bezpośrednio do kuratora czy
      do przewodniczącego urzędasa w UM? Ile jeszcze będzie trwać ta kołomyja??!
    • Gość: uio Re: Kurator za likwidacją szkół IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 11:52
      nikt nie pisze ile jest dzieci w klasach...i takie przerzucanie się
      apelami,inwektywami,błaganiami do niczego nie doprowadzi...mieszczą sie te
      dzieci czy nie mieszczą...jak jest limit/podobno 25 przeciętnie/ to nie ma o
      czym mówić...i tyle...protestujący nie wiedzą czy mają rację..może mają to
      niech sprawdzą w szkole...radni nie mieli wątpliwości...przynajmniej jakaś
      większość...
    • Gość: ricardo Gimnazja po 500 osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 16:50
      Po połączeniu dwóch gimnazjów w jednej szkole spotka się około 500 dzieciaków )
      powiedzmy dzieciaków). Zapraszam wszystkich chętnych do odwiedzenia w trakcie
      przerwy któregoś z Gimnazjum. Tam jest po prostu horror. A do tego dojdzie
      jeszcze anonimowość tych dzieciaków. Brawo Panie Kuratorze. Brawo Radni. Tak
      trzymać!!! Zmierzamy w dobrym kierunku...
      • Gość: orp Re: Gimnazja po 500 osób IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 21:22
        straszne-wątpie czy jakiś szanowny RADNY by to wytrzymał-a może by tak GAZETA
        WYBORCZA zrobiła parę reportaży z przerw w gimnazjach z pomiarem hałasu
        włącznie?
      • Gość: koles Re: Gimnazja po 500 osób IP: *.bazapartner.pl 03.03.05, 16:35
        chcesz miec małą szkółkę, zapisz do prywatnej albo daj dziecko do sp 21 na
        głebokim.............
    • Gość: JK Re: Kurator za likwidacją szkół IP: 212.14.53.* 03.03.05, 11:53
      Może uwagi zainteresowanych rodziców pomogą kuratorowi podjąć właściwą decyzję.
    • Gość: JK Re: Kurator za likwidacją szkół IP: 212.14.53.* 03.03.05, 11:53
      Może uwagi zainteresowanych rodziców pomogą kuratorowi podjąć właściwą decyzję.
    • Gość: koleś Re: Kurator za likwidacją szkół IP: *.bazapartner.pl 03.03.05, 16:23
      Ja tam uwarzam że kurator połączy w koncu sp36 z sp 68, oraz gm 34 z gm 28, i
      to zrobi dla dobra całego osiedla i dla wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka