Dodaj do ulubionych

Szczecin przedostatni per capita

30.05.05, 20:35
brawo jurczyk i ci kretyni niepismienni co na niego glosowali.
pozdrawiam black
Obserwuj wątek
    • blackexit Re: Szczecin przedostatni per capita 30.05.05, 20:35

• Gość: R. Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.devs.futuro.pl 30.05.05, 20:55
      eh jeszcze koledzy dwa lata aż działkowiczowi i jego bandzie skończy się
      kadencja, wtedy (oby!) Szczecin odżyje...
      • Gość: a Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:00
        A ja jakos nie wierze w ta analize. Po tym jak widze jak szczecinianie szastaja
        pieniedzmi na lewo i prawo w sklepach to na prawde mam inne zdanie. Przeciez
        wszystkie markety mowia ze otworzyc sklep w Szczecinie to strzal w dziesiatke,
        spojrzcie tez na sklepy z markowymi ciuchami, ludzie kupuja jak by byla wieczna
        wyperzedaz. No i popatrzcie jakie ceny sa w szczecinie a jakie w innych
        miastach. u nas jest wszystko o wiele drozsze!
        • Gość: Rafis Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 30.05.05, 21:09
          Problem Szczecina to chyba bardziej populizm władz miasta(i to nie tylko
          obecnych), które nie chca "wyprzedawac polskiej ziemii niemcom". Modne hasło.
          Mnie zaszokowało to ze Szczecin od roku 1990 sprzedał działki o wartosci około
          70 mln zł podczas gdy Wrocław tylko w zeszłym roku sprzedał działke na placu
          Grunwaldzkim za 45 mln zł.
          Oczywiscie wrocławscy populisci nazywaja to wyprzedaza majatku, polskiej ziemii
          itp ale to mniejszosc która nie ma nic do powiedzenia. A co ma z tego miasto?
          1)jednorazowa kwota ze sprzedazy
          2)coroczny podatek od sprzedanej nieruchomosci
          3)inwestycje budowlana
          4) stałe miejsc apracy po zakonczeniu inwestycji a wiec kolejne podatki od osób
          które znajda zatrudnienie w tej inwestycji.
          Pomijam juz kwestie estetyczne.
          Natomiast jakie korzysci ma miasto z posiadania nieruchomosci np działki?

pozdrawiam z Wrocka.
          • Gość: kanibalistyk wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:36
            Rafis dobrze mowisz ale wroclaw wtopil, ludzi etam zlinczowac chca
            ichnego "jurczyka" co to sprzedal. Dzialka poszla dla echo co nam galaxy
            zrobila i tam tez w jednym z najciekawszych miejsc pod budowe ma powstac
            blaszak. Nasza dzialka poszla z tego co pamietam za troche wiecej.No i gdzie
            ten szmal? Ludzi eja naprawde nie moge na tego dziada patrzec ja mam juz
            obsesje na jego punkcie. Black ma racje - umiejetnosc postawienia przez
            analfabete krzyzyka ma straszne skutki
            • Gość: ! Re: wroclaw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.05, 22:11
              Kanibalistyk masz bardzo słabe wiadomości odnośnie Wrocławia...
              • Gość: kanibalistyk Re: wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 22:20
                pewno dlatego ze tam mieszkam
                • Gość: kanibalistyk Re: wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 22:21
                  a co mi tam i tak mni enie znajdziecie - dokladnie na piastowskiej:)
                  • Gość: Rafis Re: wroclaw IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 30.05.05, 22:28
                    nie sciemniaj :)
                    a miejsc na budowanie we Wrocku sa setki ha w samym centrum. We Wrocławiu nie
                    ejst problemem to ze braknie gruntów na sprzedaz, problemem jest ilosc
                    kupujących :)
                    • Gość: kanibalistyk Re: wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:11
                      moze inaczej - nie sadzisz ze piastowska jest bardzo podobna do jagiellonskiej?
                      dla mnie sa prawie blizniacze, z malym wyjatkiem na jagielonskiej jest asfalt a
                      na piastowskiej cholerny bruk. I zabrali mi moj ryneczek i wybieg dla psa!
                      • Gość: Rafis Re: wroclaw IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 30.05.05, 23:21
                        I zabrali mi moj ryneczek i wybieg dla psa!

trzeba było od razu mówic o co tak naprawde chodzi :)

Tak na marginesie to jestes wrocławianinem czy szczecinianinem? ;)
                        • Gość: kanibalistyk Re: wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:27
                          alez oczywiscie ze o ryneczek:) o to ze transport towaru o 4 rano bedzie do
                          blaszaka to wcale mi nie przszkadza, mieszkam na parterze i tramwaj mnie budzi
                          i tak z samego rana (to sarkazm).
                          Odpowiedz nie nie jestem wroclawianinem za co Bozi serdecznie dziekuje:) Taki
                          dmuchany balon propagandy jesli chodzi o to miasto ostatnio mial tylko Gdansk.
                          Do Poznania np. dziela wroclaw lata swietlne a patrz jak o pyrkach cicho w TV
                          • Gość: Rafis Re: wroclaw IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 31.05.05, 10:04
                            Gość portalu: kanibalistyk napisał(a):

> alez oczywiscie ze o ryneczek:) o to ze transport towaru o 4 rano bedzie do
                            > blaszaka to wcale mi nie przszkadza, mieszkam na parterze i tramwaj mnie
                            budzi
                            > i tak z samego rana (to sarkazm).
                            > Odpowiedz nie nie jestem wroclawianinem za co Bozi serdecznie dziekuje:) Taki
                            > dmuchany balon propagandy jesli chodzi o to miasto ostatnio mial tylko
                            Gdansk.
                            > Do Poznania np. dziela wroclaw lata swietlne a patrz jak o pyrkach cicho w TV

oj żartownis z ciebie :)
                            • Gość: kanibalistyk Re: wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 14:02
                              moze bardziej realista:) pozdrawiam;)
          • Gość: minimi do rafisa - dzialki IP: *.arcor-ip.net 30.05.05, 23:53
            > Problem Szczecina to chyba bardziej populizm władz miasta(i to nie tylko
            > obecnych), które nie chca "wyprzedawac polskiej ziemii niemcom". Modne hasło.
            > Mnie zaszokowało to ze Szczecin od roku 1990 sprzedał działki o wartosci
            około
            > 70 mln zł podczas gdy Wrocław tylko w zeszłym roku sprzedał działke na placu
            > Grunwaldzkim za 45 mln zł.

Sorry Rafis, ale masz bledne dane. Tylko dzialka na placu Rodla (pod Galaxy)
            poszla za 126 mln zl, a np. C&R Group kupilo 2 dzialki za 13 mln zl.
            • albert_c Re: do rafisa - dzialki 02.06.05, 16:49
              Gość portalu: minimi napisał(a):

>> Sorry Rafis, ale masz bledne dane. Tylko dzialka na placu Rodla (pod Galaxy)
              > poszla za 126 mln zl,

* tylko ile z tego wplynelo do naszego budzetu od tamtego czasu???

z tego co sie pisalo w prasie pamietam, ze ta platnosc zostala rozlozona na 99
              lat.
        • Gość: gosia prawda leży gdzieś pośrodku(zależy, coijak badamy) IP: 217.96.3.* 30.05.05, 21:16
          Analiza ekspertów opiera się na czymś więcej niż na obserwacja. Obserwacja to
          chyba najbardziej intuicyjne i niepewne narzędzie badawcze, które może (nie
          musi) prowadzić do błędnych wniosków. Poza tym, wielu czynników nie sposób
          wtedy wziąć pod uwagę (czy zaobserwował(a) Pan / Pani, ilu Niemców, a nie tylko
          naszych ziomków, zostawia tu ile pieniędzy?). A żeby w tym wypadku mieć lepsze
          porównianie, należałoby w dodatku rozłożyć krzesełko w centrum pozostałych
          miast wojewódzkich i obserwować do bólu. Ale i tak nie sądzę, żebyśmy byli
          lepsi od poznaniaków czy stolyczaków na przykład.
        • Gość: sim Re: Szczecin przedostatni per capita IP: 82.177.167.* 30.05.05, 21:23
          szasta kilkaset, max kilka tysięcy osób, a reszta robi zupę z buta! Vivat
          magazynier!
      • Gość: gosia a propos ogródków działkowych... IP: 217.96.3.* 30.05.05, 21:04
        widać najlepszy tu klimat na buraki :D:D co prawda niektóre 'szczecininaki' są
        uczulone na samą wzmiankę o tym warzywie, ale co tam...
    • Gość: spud Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.iscnet.pl 30.05.05, 21:16
      dla naszego kolegi z Wrocławia mam wskazówkę, aby przyjmował z lekką rezerwą to
      co pisza rózne osoby na tym forum. cos chyba w 2000 roku sprzedano parcelę pod
      obecny galaxy za 123 mln zł.
      • Gość: Rafis Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 30.05.05, 21:23
        ja mówie o oficjalnych danych o których pisała GW jakis czas temu(przy
        uchwalaniu budzetu). No i chodzi o grunty miejskie.
        • Gość: minimi Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.arcor-ip.net 30.05.05, 23:57
          > ja mówie o oficjalnych danych o których pisała GW jakis czas temu(przy
          > uchwalaniu budzetu). No i chodzi o grunty miejskie.

to oficjalne dane.
          dzialke Echo Investment nabylo od miasta.
    • Gość: Antyknajak Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:30
      Tylko dlaczego zawężasz to tylko do Jurczyka ? Ten Pan w dwa lata tyle złego
      nie mógłby uczynić. Nie ma takich "zdolnych". To jest wynik pracy kilku ekip a
      szczególnie ekip z RuJnowiczem w tle lub na czele.
      Pragnę przypomnieć, że to za RuJnowicza Urząd Miejski do sprzątania dostała
      firma w Wrocławia pod którą specjalnie zrobiono warunki przetargowe stawiając
      wydórowane warunki rocznego przychodu.
      No i CIT wypadł w naszego budzetu i wszedł do budżetu Wrocławia.
      Tylko, że RuJnowicz dobrze żył z mediami w tym i z GW i mało kto to przypomina
      i uświadamia.

• Gość: kanibalistyk a Koćmiel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:42
        nie zapomnijmy o nim do spoleczki. kolejny to ten maly gruby z wasem jak mu
        tam, wielki pan adwokat nazwiska nie pomne. Wiem ze obecnie broni tych co sa
        przeciwko szczecinowi. cud prrezydentow mialo nasze miasto. najgorsze ze
        przyszlosc tez nam sle na kark jakas lubinska, witta czy innego puzona. Nie
        wiem co tu juz moze naprawde pomoc, napalm chyba tylko...
        • pst-pst Re: a Koćmiel? 31.05.05, 15:32
          Bartolomeo Sochański
      • albert_c Re: Szczecin przedostatni per capita 02.06.05, 16:53
        Gość portalu: Antyknajak napisał(a):

> Pragnę przypomnieć, że to za RuJnowicza Urząd Miejski do sprzątania dostała
        > firma w Wrocławia pod którą specjalnie zrobiono warunki przetargowe stawiając
        > wydórowane warunki rocznego przychodu.
        > No i CIT wypadł w naszego budzetu i wszedł do budżetu Wrocławia.

* z tego co pamietam idzie o firme Impel.

zreszta niezle, a nawet bardzo uzlozona z wladza nie tylko w Szczecinie...
    • Gość: gość forum Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.chello.pl 30.05.05, 21:38
      blackexit napisał:

> brawo jurczyk i ci kretyni niepismienni co na niego glosowali.
      > pozdrawiam black

a kimże ty jesteś cwaniaczku forumowy aby obrażać kilkadziesiąt tysięcy
      szczecinian wyzywając ich od niepiśmiennych kretynów? to jest ta demokracja
      której tak wszyscy chcieli - i to że wybrano magazyniera na prezydenta
      czterystotysięcznego miasta jest naturalnym tej demokracji skutkiem. jeśli ci
      się nie podoba prezydent to sam wystartuj w następnych wyborach, z chęcią
      poczytam jak ktoś napisze na forum "brawo blackexit i ci analfabetyczni debile
      co na niego głosowali" - a co do tego raportu, to tylko statystyka, która nie
      pokazuje całości problemu a tylko suche cyferki w słupkach, aby taka np.
      "gazeta" mogła sobie poużywać jak to źle nami rządzą, a powoływanie się w
      tekście na prof. lubińską jest zupełnym nieporozumieniem - to tak jak gdyby
      spytać się rokitę co sądzi o millerze...

• shp80 Re: Szczecin przedostatni per capita 31.05.05, 00:05
        > i to że wybrano magazyniera na prezydenta
        > czterystotysięcznego miasta jest naturalnym tej demokracji skutkiem

Skoro demokracja polega na wyborze więkoszością głosów, to jakby nie było
        większość chciała odwołania. Tylko, że mamy do czynienia z jakąś dziwną odmianą
        demokracji.. :-/
        • albert_c Ekspert Lubinska w oczach redaktor Kowalewskiej 02.06.05, 16:56
          Gosciu Forumowy niech Cie nie dziwi, ze jako ekspert w art zostala przytoczona
          Lubinska, toc art zostal napisany przez zawsze 'odnowiona' redaktor
          Kowalewska...

...dziennikarski 'wzor' obiektywizmu...
    • Gość: Piotr Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.pl / *.smsnet.pl 30.05.05, 21:39
      A mnie te wyniki nie dziwią, również tak uważam! I doszedłem do tego już dawno
      obesrwując jaka człowiek jak zmienia się i Poznań i Warszawa, Kraków. To co tu
      widać to istna żenada!! To miasto umiera!!! Czy nie widać, że tu grupa Ptaszka
      rzuca się na na majątek tego miasta??? Przecież tu się NIC nie dzieje!!
      Przyjeżdżają szemrani biznesmeni!! to ma być rozwój Panie Jurczyk?!?!?!
      • Gość: zona pijaka [...] IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.05.05, 21:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • student1 Re: Szczecin przedostatni per capita 30.05.05, 23:25
          droga żono pijak
          pragnę cię uświadomić że Szczecin ma ponad 1 mld długów
          i nie sil się na wulgaryzmy
          członkowi to nie uchodzi
          możesz dostać naganę partyjną
    • Gość: policjant Policjanci garnizonu szczecińskiego także!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 22:23
      Dzięki takiej nieudolnej polityce i "wymuszonego posłuszeństwa"Warszawie za
      sprawą szerokorozumianego wszechwładnego generała-szczecińscy policjanci
      zarabiają mniej od swoich kolegów z np.Warszawy Gdańska,Wrocławia Łodzi itd.Niby
      jeden Kraj-jedna Policja-te same żołądki a tu.......niestety nędza ale cóż
      wymagać od srebra skoro "złoto rdzewieje".Bogaty biednego nie zrozumie,tak jak
      najedzony głodnego-panowie decydenci.
      • Gość: See Re: Policjanci garnizonu szczecińskiego także!!!! IP: *.cable.net.pl 30.05.05, 23:41
        4 lata Wieczorków i innych podobnych stracone, jurczykowe tak samo i co tu
        więcej pisać. Przeciez to moze krew zalać, nic tylko sie napić z bezsilności...
        Żeby Ci analfabeci chociaż mieli za co.. i to jest ten plus, że więcej razy
        Jurczyka nie zakreślą...
    • Gość: andreas a może by tak.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:46
      moze by tak oddac Niemcom ten Szczecin z całym inwentarzem, czyli nami?
      Zagosppodarowaliby, uporzadkowali, byłoby lepiej...
      Tak Pan Jurczyk nam uzmysłowił, że musimy wrócic do macierzy,
      dzieki panu prezydentowi zrozumiałem, że mamy tylko jedna drogę!!!
      Mój tata urodził sie w Niemczech!
      • shp80 Re: a może by tak.. 31.05.05, 00:10
        > moze by tak oddac Niemcom ten Szczecin z całym inwentarzem, czyli nami?
        > Zagosppodarowaliby, uporzadkowali, byłoby lepiej...

Jestem za... Tylko wolałbym dalej po polsku się porozumiewać - więcej
        możliwości :-)
      • Gość: hans Szczecin !!!!!!!!! IP: *.chello.pl 31.05.05, 09:47
        Oznacza to że jesteśmy bardziej zaradni !!! Po co płacić podatki (w różnej
        formie) skoro można to miło wydać nad morzem albo w centrach
        handlowych.Pozdrawiam wszystkich ze Szczecina i okolic !!!!!!!
    • Gość: minimi ciekawe jakby tak policzyc rzeczywiste dochody IP: *.arcor-ip.net 30.05.05, 23:50
      mieszkancow. lacznie z tym co przywoza marynarze, co zarabiaja budowlancy,
      sprzataczki, kafelkarze i babysitterki w niemczech, albo wlasciciele biznesow
      turystycznych w pasie nadmorskim. ludzie ci podatki placa zagranica, duza czesc
      dochodow ukrywaja albo wogole robia na czarno.

no bo jak inaczej wytlumaczyc ze znajomym niemcom wyszly galy z orbit jak
      zobaczyli jakie fury u nas po miescie jezdza?

troche to wszystko zaczyna przypominac wlochy.
      a z drugiej strony czy to chyba dobrze jesli urzedasy dostaja jak najmniej
      naszej forsy do dyspozycji?
      • Gość: andreas Re: ciekawe jakby tak policzyc rzeczywiste dochod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:57
        hm podejrzewasz, że szczecinianie sa najsprytniejsi?
        Tak...
        Gdańszczanie czy inni wrocławianie, to po prostu wykazuja wszystko?

Ej, uproszczenie!

To statystyka, i gdzies prawda jest!
        Błąd taki sam prawie w każdym miescie ...
        No, zgodzę sie, że najwiecej szczecinian emigruje za praca,
        ale to dlatego, że u nas najbiedniej!
        Czyli jednak prawda!
        • Gość: minimi Re: ciekawe jakby tak policzyc rzeczywiste dochod IP: *.arcor-ip.net 31.05.05, 00:02
          > hm podejrzewasz, że szczecinianie sa najsprytniejsi?

sa i sprytniejsi i maja duzo blizej. poza tym ilu absolwentow WSM-ki mieszka w
          np. Krakowie?

ostatnio przez niemieckie media przelala sie fala informacji ot tym jak WLASNIE
          SZCZECINSCY majstrowie masowo porejestrowali jednoosobowe dzialalnosci
          gospodarcze w Berlinie (samych kafelkarzy bodajze 1700 osob, to samo jest tez w
          innych branzach np. z rzeznikami, piekarzami) omijajac w ten sposob zakaz
          zatrudnienia w RFN. ich koledzy z Lublina maja w tym wypadku o niebo trudniej,
          bo i materialow nie dowioza w jedno popoludnie i do domku sobie wieczorem nie
          przyjada.
          • Gość: andreas Re: ciekawe jakby tak policzyc rzeczywiste dochod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 00:10
            No to w takim razie tym bardziej podnoszę wniosek,
            by naskutek działalności pana prezydenta oddać Szczecin Niemcom!
            Bedzie jeszcze łatwiej i szybciej, bo pobuduja drogi,
            ba jeździc nigdzie nie trzeba będzie, bo tu będą Niemcy!
            • Gość: minimi Re: ciekawe jakby tak policzyc rzeczywiste dochod IP: *.arcor-ip.net 31.05.05, 00:15
              Lodz i Warszawa tez sa w jednym kraju, a lodzianie jak w wahadle codziennie
              musza te swoje 130 km w kazda strone przejechac...
            • Gość: Jaro Re: ciekawe jakby tak policzyc rzeczywiste dochod IP: *.fnet.pl 01.06.05, 22:38
              heh :) warszawka pewnie i tak nawet nie zauważy. Oni nawet nie wiedzą, gdzie
              jest ten cały Szczecin.
              • Gość: andreas Re: ciekawe jakby tak policzyc rzeczywiste dochod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:41
                moze nie wiedza dokładnie, ale na pewno sie domyślają!
                Przeciez pan Piechota jest ze Szczecina,
                ba prezydent z nieopodal Szczecina...
        • Gość: minimi Re: ciekawe jakby tak policzyc rzeczywiste dochod IP: *.arcor-ip.net 31.05.05, 00:08
          aha, i jeszcze ci ludzie nie sa prawdziwymi emigrantami, bo najczescie
          przebywaja w berlinie tylko na czas wykonywania zlecenia, a b. czesto wogole
          wieczorem wracaja do domu.

ciekawie mozna to zaobserwowac na przykladzie firm przewozowych. jest tak
          ogromny rozwoj tych uslug i tak wielki wzrost kursow ze do berlina przejechac
          mozna juz za 30 zl. najciekawsze ze wiekszosc wyjazdow jest wczesnie rano, a
          powroty o 17:00-19:00.

a czy pracuja tam z biedy? a kto by nie wolal zarabiac 2000 euro zamiast 2000
          zl? taka jest prawda.
    • Gość: KL Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 01:53
      Jacek Piechota, budowniczy Polski, chyba nie narzeka. Mieszka w Szczecinie, na
      starym Osowie, w wielkim domu (dlaczego już nikt nie pamięta szczegółów jego
      pożyczki).Wieczorek zarabia ponad 200 tysiecy w ENEA. Stanowisko to otrzymał,
      według Wyborczej, dzieki zuchowi Piechocie. Radna Kochańska,nieustraszona
      obrończyni biednych i swojego stanu posiadania (przyrost rok do roku)ma swoje
      stanowisko, według Wyborczej,od Wieczorka. Nowy wśród wodzów SLD Napieralski,
      niby doradca wojewody za prawdziwe pieniądze,to także protegowany i wychowanek
      Jacka P. Jak być bogatym? Trzeba wstąpić do drużyny Jacka P.
    • Gość: qwer Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.checkflow.net / 62.193.254.* 31.05.05, 02:00
      Fakt, że w Szczecinie inwestycji jak na lekarstwo, a magazynier J. czuje się
      bezkarny, ale w to przedostatnie miejsce jakoś trudno mi uwierzyć, ponieważ:
      1. Niedawno chyba w GW publikowano informacje o średnich dochodach mieszkańców
      województw i zachodniopomorskie było - jeśli dobrze pamiętam - na miejscu
      trzecim (coś około 2100 zł). Oczywiście, tak wysokie miejsce mogło wynikać z
      wysokich dochodów w innych gminach poza Szczecinem, ale Szczecin raczej do
      najbiedniejszych w Zachodniopomorskiem nie należy.
      2. Robiąc zakupy w centrach handlowych Szczecina zawsze widzę tabuny ludzi z
      wyładowanymi po brzegi wózkami. Jeśli taka bieda w Szczecinie, to jak ich na to
      stać? I to raczej nie są tylko nasi sąsiedzi zza Odry.
      3. Wiele osób pracujących w Szczecinie mieszka i odprowadza podatki w gminach
      ościennych - w Kołbaskowie, Policach, Goleniowie, Gryfinie, czy nawet Pyrzycach
      (ale to pewnie zjawisko dotyczące wszystkich dużych miast, dlatego można
      przyjąć, że uwzględnienie tego faktu nie poprawiłoby naszego miejsca).
      4. Jak już ktoś z przedmówców wspomniał, wielu szczecinian zarabia w Niemczech
      (nie zawsze oficjalnie), ale w Szczecinie ma rodziny i tu wydaje zarobione
      pieniądze.
      5. Jakiś czas temu w naszym mieście (na Bezrzeczu) otwarto prywatny basen dla
      dzieci i niemowląt. Biorąc pod uwagę fakt, że ceny są tam horrendalne (za 15
      minut zajęć płaci się ok. 20 zł, co za semestr daje ok. 300 zł za dziecko),
      wydawało mi się, że ten biznes nie wypali w biednym Szczecinie. Bardzo szybko
      okazało się, że nie ma wolnych miejsc.

Na zakończenie wywodu jeszcze jedna informacja - żeby przekonać się, jak to się
      źle powodzi mieszkańcom Szczecina, wystarczy wybrać się na przejażdżkę na
      którekolwiek z nowych osiedli domów jednorodzinnych (Warszewo, Osów, Bezrzecze,
      Bukowo, czy nawet Stołczyn). Faktycznie, widać "biedę" po wybudowanych tam
      rezydencjach.
      Nie zmienia to faktu, że w naszym mieście powinno być lepiej.
      Pozdrawiam i na pochybel Maryjanom
      • Gość: Nicolae Re: Szczecin przedostatni per capita IP: 83.168.104.* 31.05.05, 09:12
        Wszystko ok, ale...mylisz dochody mieszkańców z dochodami miasta.
        • Gość: minimi dochody miasta IP: *.arcor-ip.net 31.05.05, 09:32
          Gość portalu: Nicolae napisał(a):

> Wszystko ok, ale...mylisz dochody mieszkańców z dochodami miasta.

niech miasto podwyzszy podatki od nieruchomosci i uzytkowanie wieczyste, oplaty
          za wode i scieki, zlobki, komunikacje miejska, czynsze w mieszkaniach
          komunalnych itp. - to bedzie mialo wysokie dochody.
          tylko ze jest to dokladnie to czego nie powinno robic!

MNIEJ NASZYCH PIENIEDZY W REKACH URZEDASOW = LEPEJ DLA NAS!

• nicolae74 Re: dochody miasta 31.05.05, 09:46
            O ile się nie mylę, w Stanach jak jest kryzys, pierwsze co robią to obniżają
            podatki. I to jest logiczne, szkoda że u nas tego nie robią.
        • Gość: qwer Re: Szczecin przedostatni per capita IP: 217.153.4.* 31.05.05, 10:46
          To nie jest pomyłka, tylko mój komentarz do fragmentu artykułu (zwłaszcza do
          zdania, że szczecinianie są coraz ubożsi):

"Kolejna przyczyna niskiej pozycji Szczecina to wysokie bezrobocie (15 proc.) i
          mała średnia płaca. Udział Szczecina w łącznych dochodach kraju z podatku CIT
          [od firm - dop. red.] i PIT [od osób fizycznych - dop. red.] maleje. To
          oznacza, że inne miasta rozwijają się szybciej, my wolniej.

Tezę tę potwierdzają pracownicy Katedry Finansów Uniwersytetu Szczecińskiego -
          prof. Teresa Lubińska i mgr Maciej Lisman, którzy przeanalizowali wpływy do
          budżetów Szczecina, Wrocławia i Poznania. Szczecinianie w porównaniu z
          poznaniakami czy wrocławiakami są coraz ubożsi. "

Wydaje mi się zresztą, że sedno problemu nie tkwi w poziomie podatków (powinny
          być jak najniższe, bo tylko w ten sposób zachęcimy firmy do inwestowania w
          mieście), ale w właściwym gospodarowaniu pieniędzmi publicznymi. Tacy
          gospodarze jak Maryjan i inni populiści z RM roztrwonią nawet największe
          dochody miasta.
          • Gość: Rafis Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 31.05.05, 11:08
            Gość portalu: qwer napisał(a):

> To nie jest pomyłka, tylko mój komentarz do fragmentu artykułu (zwłaszcza do
            > zdania, że szczecinianie są coraz ubożsi):
            >
            > "Kolejna przyczyna niskiej pozycji Szczecina to wysokie bezrobocie (15 proc.)
            i
            >
            > mała średnia płaca. Udział Szczecina w łącznych dochodach kraju z podatku CIT
            > [od firm - dop. red.] i PIT [od osób fizycznych - dop. red.] maleje. To
            > oznacza, że inne miasta rozwijają się szybciej, my wolniej.
            >
            > Tezę tę potwierdzają pracownicy Katedry Finansów Uniwersytetu Szczecińskiego -

> prof. Teresa Lubińska i mgr Maciej Lisman, którzy przeanalizowali wpływy do
            > budżetów Szczecina, Wrocławia i Poznania. Szczecinianie w porównaniu z
            > poznaniakami czy wrocławiakami są coraz ubożsi. "
            >
            > Wydaje mi się zresztą, że sedno problemu nie tkwi w poziomie podatków
            (powinny
            > być jak najniższe, bo tylko w ten sposób zachęcimy firmy do inwestowania w
            > mieście), ale w właściwym gospodarowaniu pieniędzmi publicznymi. Tacy
            > gospodarze jak Maryjan i inni populiści z RM roztrwonią nawet największe
            > dochody miasta.

a ja sie nie zgodze ze problem lezy w bezrobociu i niskiej sredniej płacy.
            Wrocław ma niewiele mniejsze bezrobocie od Szczecina a płace chyba nawet niższą
            ale dochody na mieszkanca wyzsze od Poznania.Klucz tkwi w podatku od
            nieruchomosci i inwestycjach-zreszta te dwie sprawy sa nieodłączne.
    • Gość: Tylko podatnik Mniej wydajne firmy ? - co za kretyństwo... IP: 80.72.196.* 31.05.05, 07:46
      a może beznadziejne zarządy tego miasta, a nie "mniej wydajne firmy" - przecież
      z tej wsi wyszyscy uciekli, którzy chcieliby coś zainwestować. Co za bzdury...
      • Gość: asfalt Re: Mniej wydajne firmy ? - co za kretyństwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 11:42
        Jurczyk i spolka powinni wiedziec, ze jedynie 1tys.2tys. podwyzka czynszow i
        innych naleznosci sciaganych od mieszkancow tych ktorzy jeszcze pozostali w tym
        miescie moze wybitnie podniesc ich chwale i diety!A o to w koncu tylko chodzi.
    • Gość: pomorzanin Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 31.05.05, 13:47
      TO nie Jurczyk jest winien,tylko nienormalny system,który toczy się niczym
      nowotwór złośliwy.Kołobrzeg to też miasto lichwiarzy,ceny wyższe niż np.w Poznaniu.
    • Gość: emigrant Re: Szczecin przedostatni per capita IP: *.cust.tele2.es 31.05.05, 14:32
      Brawo Brawo Brawo!!!!!! Włodarze - najwazniejsze to robić swoje, a waszym celelm
      jest jak sądze utopienie tego miasta. A z tonącego statku sie ucieka. I czy juz
      tak jest czy tylko tak czuje, ale niedługo karzdy z tąd wyemigruje. jak ja i
      coraz więcej moich znajomych. Niedługo zostaną sami jurczykowi kombatanci i
      policjanci.
    • xyz-xyz Re: Szczecin przedostatni per capita 31.05.05, 14:48
      A także ci, co woleli nie iść do wyborów by nie poprzeć Edmunda.
      • Gość: H56 Re: a może by tak ... IP: *.comnet.krakow.pl 31.05.05, 17:31
        andreasie, ja też tak uważam.
      • Gość: kanibalistyk xyz-xyz kaczor tak powiedział?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:53
        no to wreszcie mam na kogo glosowac na prezydenta, dzieki chlopie!
    • Gość: kapslarz A czy ktos widzial ten raport??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:30
      Bo ja tak szukam i szukam na stronie MF i jakos nie moge tego znalezc. Moze ktos
      to znalazl i podesle??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka