Dodaj do ulubionych

Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie???

IP: 64.9.159.* 15.07.02, 15:14
Wlasnie wczoraj bedac w dallas, jechalem taka stara winda ( taka w srodku klatki schodowej, cala z krat) czy
mamy takie cudo w szczecinie??? Jedyna co pamietam ( moze nie wygladajaca na zabytkowa ale wew srodku
klatki schodowej) byla w jakims instytucie obliczeniowym( lata 70) tam gdzie stala kiedys sedina. taki nieciekawy
budynek miedzy czerwonym ratuszem i biblioteka!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: mike102 Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.bauboden.com, 15.07.02, 18:43
      Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Wlasnie wczoraj bedac w dallas, jechalem taka stara winda ( taka w srodku
      klatk
      > i schodowej, cala z krat) czy
      > mamy takie cudo w szczecinie??? Jedyna co pamietam ( moze nie wygladajaca na
      z
      > abytkowa ale wew srodku
      > klatki schodowej) byla w jakims instytucie obliczeniowym( lata 70) tam gdzie
      st
      > ala kiedys sedina. taki nieciekawy
      > budynek miedzy czerwonym ratuszem i biblioteka!!!

taka slynna winde to maja w Slupsku.
      a u nas to cos mi sie wydaje ze kiedys byla w przychodni przy pl.Grunwaldzkim.
      • Gość: naim Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.telan.pl 15.07.02, 20:46
        Gość portalu: mike102 napisał(a):

> taka slynna winde to maja w Slupsku.
        > a u nas to cos mi sie wydaje ze kiedys byla w przychodni przy pl.Grunwaldzkim.

Istotnie w Słupsku jest taka winda, zasilana prądem stałym i pochodzi bodajże
        grubo z przed II światowej. Ziomkostwo swego czasu chciało ją odkupić za duże
        pieniądze. W Szczecinie niestety nie ma tak starych i pięknych wind, najbliższe
        są w Berlinie. Ta z przychodni to nic nie jest warta. Budynek z resztą zmienił
        właściciela.
        naim
        • mike102 A czy... 15.07.02, 21:09
          ...nie ma takiej windy w tej pieknie odremontowanej siedzibie Warty przy
          ul.Sw.Ducha? Wydaje mi sie ze widzialem na zdjeciach (nie bylem tam w srodku).
          • Gość: JACEK Re: A czy... IP: 64.9.159.* 16.07.02, 01:10
            A co z komuchowymi windami,mam na mysli takie z podwojnymi drzwiami(drewniane) i otwieralo sie je takim
            specjalnym kluczem do windy albo jak nie miales specjalnego klucza to zwyklym,takim od domu.Te windy to tez
            zabytki,pamietam takie w osmiopietrowcach na wyzwolenia.Sa tam jeszcze????
            • Gość: Jazzek Re: A czy... IP: 2.4.STABLE* / 172.16.84.* 16.07.02, 10:14
              Wydaje mi sie, ze wszystkie windy tego typu zostaly wymienione na bezdrzwiowe i
              bezkluczowe.
        • Gość: ZetKa Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.net.com / 3.149.7.* 17.07.02, 08:30
          > Istotnie w Słupsku jest taka winda, zasilana prądem stałym i pochodzi bodajże
          > grubo z przed II światowej. Ziomkostwo swego czasu chciało ją odkupić za duże
          > pieniądze. W Szczecinie niestety nie ma tak starych i pięknych wind,
          najbliższe
          >
          > są w Berlinie.
          A mozesz dowiedziec sie dokladniej, please, gdzie jej szukac?
          Jak bym kiedys pojechal je ogladac, to nawet zainteresowanym moge zdjecia potem
          wyslac, tylko musze wiedziec, gdzie jej szukac...

• Gość: konserwaror Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.07.02, 21:31
      A co się stało,może teściowa dokucza.Taka winda to fajna rzecz jak do niej
      wejdzie to i może będzie po problemie.
    • hsps Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? 16.07.02, 14:42
      A propos zabytkowych wind - ostatnio miałem okazję dwa razy w krótkim odstępie
      czasu jechać zabytkową windą typu "pater noster" gdzie musisz wskoczyc w czasie
      jazdy i odpowiednio też wysiąść w "locie". Bardzo fajne uczucie.
      (Jedna była w rządowym ośrodku obliczeniowym w Wiedniu, druga w ratuszu w
      Kilonii - obie chętnie używane przez pracowników i b. dobrym stanie technicznym)

Szkoda, że w Sz-nie nie zachowała się żadna z tego typu.
      • Gość: jottka zaraz, IP: *.net.autocom.pl 16.07.02, 14:52
        bo ja nie rozumiem. hsps, co to jest ta winda, o której ty mówisz? mógłbyś to
        bliżej opisać, bo wygląda na intrygujące urządzenie do treningu survivalu :))
      • Gość: mike102 Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.bauboden.com, 16.07.02, 15:27
        hsps napisał:

> A propos zabytkowych wind - ostatnio miałem okazję dwa razy w krótkim
        odstępie
        > czasu jechać zabytkową windą typu "pater noster" gdzie musisz wskoczyc w
        czasie
        >
        > jazdy i odpowiednio też wysiąść w "locie". Bardzo fajne uczucie.
        > (Jedna była w rządowym ośrodku obliczeniowym w Wiedniu, druga w ratuszu w
        > Kilonii - obie chętnie używane przez pracowników i b. dobrym stanie
        technicznym
        > )
        >
        > Szkoda, że w Sz-nie nie zachowała się żadna z tego typu.

mnie zawsze zastanawia jak to jest ze one jada i jada. czy one jakos zawracaja,
        czy pracuja wahadlowo?
        • Gość: naim Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.telan.pl 16.07.02, 16:18
          Gość portalu: mike102 napisał(a):

> hsps napisał:
          > mnie zawsze zastanawia jak to jest ze one jada i jada. czy one jakos
          zawracaja,
          >czy pracuja wahadlowo?

Wyłącznie wahadłowo
          • Gość: JACEK Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: 64.9.159.* 16.07.02, 16:25
            Gość portalu: naim napisał(a):

> Gość portalu: mike102 napisał(a):
            >
            > > hsps napisał:
            > > mnie zawsze zastanawia jak to jest ze one jada i jada. czy one jakos
            > zawracaja,
            > >czy pracuja wahadlowo?
            >
            > Wyłącznie wahadłowo

Co wahadlowo?? zawracaja wahadlowo???? ;-)))

A jak tam winda w bylym PEDECIE????
          • hsps Re: Paternoster 16.07.02, 23:27

> Wyłącznie wahadłowo

Nie wiem co masz na myśli pisząc : wahadłowo.

Ja bym powiedział: dookrężnie, jak diabelski młyn. Zawieszone są na łańcuchach
            i poruszają się ze stałą prędkością co miało kiedyś znaczenie poniewż silniki,
            wówczas nie najdoskonalsze, nie były przez ten ruch jednostajny przeciążane.

Nawiasem mówiąc w Niemczech jest jeszcze ponad 400 sztuk w użyciu, o innych
            krajach nie znalazłem danych. Zasada tej windy została wymyślona w Stanach
            ponad 150 lat temu.
            • Gość: naim Re: Paternoster IP: *.telan.pl 17.07.02, 00:38
              hsps napisał:

> Nie wiem co masz na myśli pisząc : wahadłowo.
              > Ja bym powiedział: dookrężnie, jak diabelski młyn. Zawieszone są na
              łańcuchach i poruszają się ze stałą prędkością co miało kiedyś znaczenie
              poniewż silniki, wówczas nie najdoskonalsze, nie były przez ten ruch
              jednostajny przeciążane.
              >

Ej, humaniści. Taka winda to nie schody ruchome. Wahadłowo znaczy tyle, że
              jedna winda jedzie w dół, zaś druga w górę - na wspólnej linie (jak na bloczku
              do wciągania ). Drzwi zasuwane są pionowo - jadąca do góry kabina otwiera górną
              krawędzią pionowe drzwi- dolną krawędzią na powrót zamyka. A zamyka po to ,
              żeby nikomu nie przyszło do głowy zagladać w dół szybu. To o windach
              napędzanych silnikami. O innych rozwiazaniach nie słyszałem, co nie oznacza że
              takowych nie było.
              naim
              • Gość: JACEK Re: Paternoster IP: 64.9.159.* 17.07.02, 00:51

> hsps napisał:
                >
                > > Nie wiem co masz na myśli pisząc : wahadłowo.
                > > Ja bym powiedział: dookrężnie, jak diabelski młyn. Zawieszone są na
                > łańcuchach i poruszają się ze stałą prędkością co miało kiedyś znaczenie
                > poniewż silniki, wówczas nie najdoskonalsze, nie były przez ten ruch
                > jednostajny przeciążane.
                > >
                >
                > Ej, humaniści. Taka winda to nie schody ruchome. Wahadłowo znaczy tyle, że
                > jedna winda jedzie w dół, zaś druga w górę - na wspólnej linie (jak na bloczku
                > do wciągania ). Drzwi zasuwane są pionowo - jadąca do góry kabina otwiera górną
                >
                > krawędzią pionowe drzwi- dolną krawędzią na powrót zamyka. A zamyka po to ,
                > żeby nikomu nie przyszło do głowy zagladać w dół szybu. To o windach
                > napędzanych silnikami. O innych rozwiazaniach nie słyszałem, co nie oznacza że
                > takowych nie było.
                > naim
                Teraz to juz mnie kompletnie skolowales , panie inzynier!!!
                Czy to znaczy ze sa dwie windy i na przemian jezdza do gory i na dol??? Jesli tak , to ja wiem ze bym zawsze sie
                pomylil i wsiadl do tej co jedzie na gore , gdy planowane bylo przez moje szare komorki( takie male szare
                pedzelki w srodku glowy,ktore w gruncie rzeczy decyduja o twoim zyciu) by jechac na dol !!! Zdarza mi sie to nawet
                w super nowoczesnych windach !!

-oh,to my jedziemy do gory??
                -tak (odpowie pasazer)nie widzial pan strzalki???
                -jakiej strzalki? kto tu strzela??? wojna czy co???

i tak wew hameryce rodza sie tzw polskie dowcipy,przepraszam !!!!!
                • hsps Re: Paternoster 17.07.02, 00:58
                  Nie ma dwóch wind tylko jedna, dla urozmaicenia niektóre poruszają się zgodnie
                  ze wskazówkami zegara inne przeciwnie - żeby Ci Jacek utrudnić życie.
              • hsps Re: Paternoster 17.07.02, 00:55
                Nie za bardzo zrozumiałem z tymi drzwiami - tam nie widziałem żadnych drzwi,
                wszystko otwarte, do szybu nie da się zajrzeć, kabiny są otwarte.
                Dlatego porównałem to do diabelskiego młyna, tyle, że gondole nie wiszą luźno,
                a są prowadzone na łańcuchu.
                Najbliższa winda tego typu znajduje się bodajże w Berlinie, w domu rozgłośni SFB
                • Gość: naim Re: Paternoster IP: *.telan.pl 17.07.02, 01:08
                  hsps napisał:

> Nie za bardzo zrozumiałem z tymi drzwiami - tam nie widziałem żadnych drzwi,
                  > wszystko otwarte, do szybu nie da się zajrzeć, kabiny są otwarte.
                  > Dlatego porównałem to do diabelskiego młyna, tyle, że gondole nie wiszą
                  luźno,
                  > a są prowadzone na łańcuchu.
                  > Najbliższa winda tego typu znajduje się bodajże w Berlinie, w domu rozgłośni
                  SFB

Nie dacie spać po nocach. Sprawdziłem. Masz rację , są takie rozwiązania jak w
                  diabelskim młynie - godola za gondolą - chamerykanckie. Pózniej wprowadzono
                  rozwiązanie o którym pisałem powyżej, ale na jaka skalę ni znaju.
                  Tak czy siak - trzeba uważać na włosy przy wsiadaniu.
                  pozdro.naim
                  • hsps Re: Paternoster 17.07.02, 01:16
                    Najśmieszniejsze jest to, że na samej górze i na samym dole znajdują się
                    zazwyczaj tablice z uspokajającymi tekstami, że jak ktoś nie zdąży wysiąść to
                    nie znaczy, że pojawi się za chwilę z drugiej strony do góry nogami.
                    Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy bez wind.
                    • Gość: JACEK Re: Paternoster IP: 64.9.159.* 17.07.02, 01:24
                      hsps napisał:

> Najśmieszniejsze jest to, że na samej górze i na samym dole znajdują się
                      > zazwyczaj tablice z uspokajającymi tekstami, że jak ktoś nie zdąży wysiąść to
                      > nie znaczy, że pojawi się za chwilę z drugiej strony do góry nogami.
                      > Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy bez wind.

A ja w dalszym ciagu ,nie wiem o czym ty do cholery mowisz, mysle,mysle i nie moge sobie tego ustrojstwa
                      wyobrazic!!!!!
          • Gość: ZetKa Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.net.com / 3.149.7.* 17.07.02, 08:35
            > > mnie zawsze zastanawia jak to jest ze one jada i jada. czy one jakos
            > zawracaja,
            > >czy pracuja wahadlowo?
            > Wyłącznie wahadłowo
            A mozecie po ludzku? o co chodzi z tym zawracaniem i praca wahadlowa? Czy to
            jest taka winda, ktora (jak schody ruchome) jezdzi przez caly czas?
            • hsps Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? 17.07.02, 10:10
              Jeździ przez cały czas.
              • Gość: ZetKa Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.net.com / 3.149.7.* 17.07.02, 15:47
                > Jeździ przez cały czas.
                I zakladam, ze podobnie jak w schodach ruchomych, jest iles wind jedna za
                druga, do kazdej mozna wskoczyc (taki ruchomy podest?), one jada do gory, a
                innym szybem wracaja (w schodach ten "inny szyb" jest ukryty z oczywistych
                wzgledow)?
                Ale cos mi wtedy z tym zamykaniem/otwieraniem drzwi nie pasuje :<
                Mozesz zrobic jakis szkic w paintbrushu jak to wyglada i wyslac mi na uuk@ps.pl?
      • Gość: ZetKa Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.net.com / 3.149.7.* 17.07.02, 08:33
        > czasu jechać zabytkową windą typu "pater noster" gdzie musisz wskoczyc w
        czasie
        > jazdy i odpowiednio też wysiąść w "locie".
        Wiesz, najnowoczesniejsze windy maja tak fajnie, ze drzwi zaczynaja sie
        otwierac, jak winda jeszcze jest w ruchu, ale zanim drzwi otworza sie na tyle,
        zebys sie przecisnal, to ona juz PRAWIE stoi...

> (Jedna była w rządowym ośrodku obliczeniowym w Wiedniu, druga w ratuszu w
        > Kilonii - obie chętnie używane przez pracowników i b. dobrym stanie
        technicznym
        A mozesz podac maila/www na ten osrodek w Wiedniu, bo nie wiem, jak to cudo po
        niemiecku/angielsku sie nazywa, i bedzie ciezko znalezc... oczywisce z ratuszem
        nie powinno byc problemow...
        • hsps Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? 17.07.02, 10:13
          Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> A mozesz podac maila/www na ten osrodek w Wiedniu, bo nie wiem, jak to cudo
          po
          > niemiecku/angielsku sie nazywa, i bedzie ciezko znalezc... oczywisce z
          ratuszem nie powinno byc problemow...

Bundesrechenzentrum Ges.M.B.H.
          Hintere Zollamtsstr. 4
          A-1030 Wien
          • Gość: ZetKa Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.net.com / 3.149.7.* 17.07.02, 15:56
            Mialem na mysli www, bo to troche za daleko jechac, ale dzienx, bedzie latwiej
            znalezc www, a zawsze majac adres, to tez prosciej naciagac ludzi, zeby mi to
            sprawdzili i opisali.
    • Gość: ZetKa A ja pisze prace o windach ;> IP: *.net.com / 3.149.7.* 17.07.02, 08:20
      > Wlasnie wczoraj bedac w dallas, jechalem taka stara winda ( taka w srodku
      klatk
      > i schodowej, cala z krat) czy
      > mamy takie cudo w szczecinie???
      Jako iz bede pisal prace dyplomowe wlasnie o windach (sterowanie), to chetnie
      zbieram takie ciekawostki. Jak cos, to jak znacie jakies namiary (adres, w
      przypadku zagranicznych - najchetniej email do administratora budynku lub
      konserwatora windy, albo jakis inny kontakt) to blagam, wysylajcie na adres:
      uuk@ps.pl

Z gory dzienx
      (ps. nowoczesne windy tez mnie interesuja, zwlaszcza takie w drapaczach chmur,
      ale te prosciej znalezc)...
      • naim Re: A ja pisze prace o windach ;> 17.07.02, 10:07
        Przed laty w warszawskim hotelu Bristol była ponoć jedna z piękniejszych wind w
        Europie (świecie?)- kryształowa. Nie wiem, czy ocalała z wojny , bo sam hotel
        był zniszczony - faktem jest , że takowa była. Jak wieść gminna niesie,
        winda "stłukła" się w czasie, gdy korzystała z niej H.Banaszak. Warto
        pogrzebać.
        ps.
        podam kilka namiarów na ciekawe publikacje n/t wind
        pozdr. naim
        • Gość: ZetKa Re: A ja pisze prace o windach ;> IP: *.net.com / 3.149.7.* 17.07.02, 16:09
          > podam kilka namiarów na ciekawe publikacje n/t wind
          > pozdr. naim
          A gdzie podasz? jak mailem - to na uuk@ps.pl, ew. kopie na zetkax@o2.pl...
          bo sadzac po czasie, jaki minal, to albo jeszcze ich szukasz (bedzie duzo,
          bedzie duzo ;>, albo gdzie zginely po drodze :<
          • Gość: naim Re: A ja pisze prace o windach ;> IP: *.telan.pl 17.07.02, 20:50

> > podam kilka namiarów na ciekawe publikacje n/t wind
            > > pozdr. naim
            > A gdzie podasz? jak mailem - to na uuk@ps.pl, ew. kopie na zetkax@o2.pl...
            > bo sadzac po czasie, jaki minal, to albo jeszcze ich szukasz (bedzie duzo,
            > bedzie duzo ;>, albo gdzie zginely po drodze :<

Trochę tego będzie, tylko biegam między klawiszami i zarabianiem na utrzymanie
            podstawowej komórki społecznej. Podeślę bystro. Mam nadzieję, że nie bronisz w
            piątek?
            pozdr. naim
            • Gość: JACEK Re: A ja pisze prace o windach ;> IP: 64.9.159.* 17.07.02, 21:00
              A ja sie tu popisze ciezko wyszukanym linkiem do stron o windach!!!! Moze to ci w pracy pomoze ;-))
              • Gość: ZetKa Re: A ja pisze prace o windach ;> IP: *.net.com / 3.149.7.* 18.07.02, 08:42
                Gość portalu: JACEK napisał(a):

> A ja sie tu popisze ciezko wyszukanym linkiem do stron o windach!!!! Moze to
                c
                > i w pracy pomoze ;-))
                TU? To chyba nie ten 64.9.159.* ;>?

Do Naima: nie spieszy sie, prace na powaznie zaczne pisac we wrzesniu, bylebys
                nie zapomnial, wiec jesli bede ci sie przypominal, to bedzie to przypominanie,
                a nie poganianie!
                • Gość: JACEK Re: A ja pisze prace o windach ;> IP: 64.9.159.* 18.07.02, 14:42

> Gość portalu: JACEK napisał(a):
                  >
                  > > A ja sie tu popisze ciezko wyszukanym linkiem do stron o windach!!!! Moze
                  > to
                  > c
                  > > i w pracy pomoze ;-))
                  > TU? To chyba nie ten 64.9.159.* ;>?
                  >
                  > Do Naima: nie spieszy sie, prace na powaznie zaczne pisac we wrzesniu, bylebys
                  > nie zapomnial, wiec jesli bede ci sie przypominal, to bedzie to przypominanie,
                  > a nie poganianie!
                  OKdalem plame, zapomnialem o linku a teraz nie mam pojecia gdzie jest.Poszukam..................jak mi sie bedzie chcialo
                  ;-)))) No powaga, jag znajde to zara wypostuje!!!
                  • Gość: ZetKa A chcesz zaprojektowac winde? ;> IP: *.net.com / 3.149.7.* 18.07.02, 14:57
                    Jesli tak, zajrzyj na strone www.prolift.com.pl, tam jest taki flashowy
                    programik do projektowania. Co prawda tylko wygladu, ale zawsze ...
                    • Gość: LilSnake Windy, ale w Bydgoszczy IP: *.plan.auc.dk / *.i4.auc.dk 18.07.02, 22:02
                      Hej, jesli chcesz zobaczyc takie windy, to zapraszam do Bydgoszczy. Sa
                      conajmniej dwa takie sprawne odrestaurowane cacka, ktore sam widzialem. Jedna
                      miescie sie w kamienicy, gdzie znajduje sie lokalny oddzial "GW" w Bydgoszczy,
                      ul. Gdanska 27, a druga niedaleko- ul. Slowackiego 1. A poza tym w Bdg. jest
                      sporo przedwojennych kamienic z pustymi szybami po takich windach- czesto
                      kabina stoi na dole i jest zawalona smieciami, niestety, ale powoli prywatni
                      administratorzy sie za nie biora. Pozdrawiam!
                      • Gość: ZetKa Re: Windy, ale w Bydgoszczy IP: *.net.com / 3.149.7.* 19.07.02, 08:36
                        > ul. Gdanska 27, a druga niedaleko- ul. Slowackiego 1. A poza tym w Bdg. jest
                        > sporo przedwojennych kamienic z pustymi szybami po takich windach- czesto
                        > kabina stoi na dole i jest zawalona smieciami, niestety, ale powoli prywatni
                        > administratorzy sie za nie biora. Pozdrawiam!
                        A czy do takiego szybu mozna zajrzec? Bo w ramach pracy mam tez zrobic caly
                        model - wlasnie z szybem, winda itp. Jesli tak - to bylbym wdzieczny za
                        adresy...

Co prawda bede chcial sobie zalatwic praktyke w jakiejs firmie budujacej windy,
                        i wtedy zobaczylbym takie "nowoczesne" szyby, ale w razie czego...
                        • Gość: LilSnake Re: Windy, ale w Bydgoszczy IP: *.plan.auc.dk / *.i4.auc.dk 19.07.02, 16:24

> A czy do takiego szybu mozna zajrzec? Bo w ramach pracy mam tez zrobic caly
                          > model - wlasnie z szybem, winda itp. Jesli tak - to bylbym wdzieczny za
                          > adresy...

A jak chcesz zajrzec do takiego szybu- od gory, czy od dolu (to moze byc
                          niebezpieczne)? I do dzialajacego, czy takiego opuszczonego i zasyfionego?
                          Mysle, ze na pewno mozna by sie bylo jakos dogadac, szczegolnie z tymi w "GW".
                          Musialbys napisac na adres redakcji w Bydgoszczy, a oni, tak sadze, ulatwili by
                          Ci znacznie przeprowadzenie takiej obserwacji- moze nawet machneliby jakis
                          artykulik.

>
                          > Co prawda bede chcial sobie zalatwic praktyke w jakiejs firmie budujacej
                          windy,
                          >
                          > i wtedy zobaczylbym takie "nowoczesne" szyby, ale w razie czego...
                          • Gość: ZetKa Re: Windy, ale w Bydgoszczy IP: *.net.com / 3.149.7.* 19.07.02, 16:44
                            > A jak chcesz zajrzec do takiego szybu- od gory, czy od dolu (to moze byc
                            > niebezpieczne)?
                            A czemu od razu niebezpieczne? Zakladam, ze sama nie spadnie? ;>

> I do dzialajacego, czy takiego opuszczonego i zasyfionego?
                            Chetnie bym zobaczyl takie starego typu, i takie nowoczesne. Pewnie sie duzo
                            nie roznia, ale diabel tkwi w szczegolach ;>
                            Aze zasyfiony - co za roznica?

> Mysle, ze na pewno mozna by sie bylo jakos dogadac, szczegolnie z tymi
                            > w "GW".
                            No, mysle, ze w budynku gdzie jest dzialajaca winda, moze byc wlasnie
                            najtrudniej. Raczej przy okazji przegladu, czy w niedzialajacej.

> Musialbys napisac na adres redakcji w Bydgoszczy, a oni, tak sadze, ulatwili
                            > by
                            > Ci znacznie przeprowadzenie takiej obserwacji
                            Zawsze mozna sprobowac ;>

> - moze nawet machneliby jakis
                            > artykulik.
                            Tylko niech potem nie zadaja trudnych pytan, w stylu: a co pan sadzi o szybie,
                            jak sie prezentuje na tle... (no, chyba ze na tle zoltych kafelkow na scianie ;>
                            >
                            > >
                            > > Co prawda bede chcial sobie zalatwic praktyke w jakiejs firmie budujacej
                            > windy,
                            > >
                            > > i wtedy zobaczylbym takie "nowoczesne" szyby, ale w razie czego...
    • Gość: konserwator Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.07.02, 14:44
      Winda typu koło diabelskie byla zainstalowana w Dyrekcji Kolei Państwowych
      w Sczecinie ul.Korzeniowskiego.Nie mam pojecia czy jeszcze funkcjonuje.
      Jechałem nią z 20 lat temu.
      • Gość: naim Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.telan.pl 18.07.02, 16:16
        Gość portalu: konserwator napisał(a):

> Winda typu koło diabelskie byla zainstalowana w Dyrekcji Kolei Państwowych
        > w Sczecinie ul.Korzeniowskiego.Nie mam pojecia czy jeszcze funkcjonuje.
        > Jechałem nią z 20 lat temu.

Już niestety nie.
        • Gość: JACEK Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: 64.9.159.* 18.07.02, 18:52
          Polecam howstuffworks.lycoszone.com/elevator.htm
          • Gość: ZetKa Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.net.com / 3.149.7.* 19.07.02, 08:40
            A dzieki, calkiem fajny... sam nie znalazlem, bo szukalem pod haslem "lift", a
            faktycznie "elevator" jest lepszy...
            • Gość: JACEK Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: 64.9.159.* 19.07.02, 15:06
              Howstuffworks.com to swietna strona( #1 na mojej liscie,patrz twoja ulubiona www strona he he he)
              • Gość: Rychu Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.07.02, 22:33
                Pasjonujące!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Gryf Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.07.02, 22:04
      Czy tylko windy Ciebie [ bueee!!!]interesuja
    • Gość: mike102 Budynek Warty IP: *.bauboden.com, 25.07.02, 09:21
      Czesta takie stare ozdobne windy widac we francuskich filmach. Tez sie zawsze
      zastanawialem czy w szczecinie cos takiego sie uchowalo. Moze w ktoryms z
      hoteli?
      Tak czy siak, w sobote przyjezdzam na wakacje, to odwiedze budynek Warty na Sw.
      Ducha. Widzialem zdjecia po generalnym remoncie i cos mi sie tak roi ze tam
      maja taka winde...
    • franekkk Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? 25.07.02, 14:26

w warcie po remoncie jest panoramiczna - wiec nowa :((
      widzialem tylko foto ale

natomiast o wahadlowej gadali niedawno w telewizorze ze we wroclawiu przy rynku
      jest taki paskudny blok siedziba bzwbk (okazuje sie ze poniemiecki z 1937) i
      tam takie wahadlo kursuje wlasnie po remoncie
      • Gość: ZetKa Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.net.com / 3.149.7.* 25.07.02, 17:16
        > natomiast o wahadlowej gadali niedawno w telewizorze ze we wroclawiu przy
        rynku
        > jest taki paskudny blok siedziba bzwbk (okazuje sie ze poniemiecki z 1937) i
        > tam takie wahadlo kursuje wlasnie po remoncie
        Jak byscie podali dokladny adres, to moglbym w ktorys weekend wyskoczyc...
        czy bzwbk to bank zachodni WBK? Jak tak - to nawet nie musicie podawac, tylko
        czy w sobote mnie wpuszcza do windy?
        I czy to jest ten paternoster slawetny?
        • Gość: windziarz Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? IP: *.nowacom.pl 25.07.02, 20:07
          Na 3-go Maja róg pl. Zawiszy w budynku po starej przychodni kolejowej widziałem
          takie "coś". Fakt, to było około 15 lat temu... Nawet nie wiem, czy to
          jeździło. Stara, zabezpieczona kratami, na środku klatki schodowej. Fajna,
          tylko zaniedbana. A szkoda...
        • franekkk Re: Czy mamy zabytkowe windy w szczecinie??? 25.07.02, 20:55

ten chamski blok przy samym rynku - no jedyny taki podobnie poniemiecki jak
          nasz polmozbyt przy orla bialego
          zekomo tylko dla pracownikow ale jak piszesz prace pewnie jest szansa
          a banki w sobote to chyba wiesz jak pracuja

i przypomnialo mi sie ze chyba powtarzam chyba widzialem martwa stara winde w
          budynku gdzie siedzibe ma (mial) upr vis a vis parku zeromskiego
          az mnie zaciekawilo slowo daje ze cos tam bylo
          • naim Re: naim do ZetKi 25.07.02, 21:10
            Jęsli interesuje Cie praktykowanie w firmie produkującej dzwigi , to mogę pomóc.
            Firma nazywa się ELEKTRODZWIG z siedzibą niestety w tej Warszawie. Właściciel
            to autentyczny, sympatyczny pasjonat - na koncie ma wiele nietypowych i
            śmiałych realizacji na terenie całego kraju. Jest po trosze moim przyjacielem
            więc z pewności może Ci pomóc. Jak się zdecydujesz, daj odzew. O materiałach
            pamiętam i wyślę w ciągu 10 dni.
            pozdr. naim
            • Gość: ZetKa Re: naim do ZetKi IP: *.net.com / 3.149.7.* 26.07.02, 08:51
              > Firma nazywa się ELEKTRODZWIG z siedzibą niestety w tej Warszawie.
              Niestety, mam na mysli praktyki w ciagu roku akademickiego, wiec nie ma szans...
              Ale razem z materialami mozesz mi wyslac jakies namiary na niego, zawsze moze
              sluzyc jako konsultant na odleglosc ;>

• Gość: mike102 do ZetKi: o tej windzie nie zapomnij! IP: *.bauboden.com, 26.07.02, 12:59
                w wiezowcu TPSA Tower jest bardzo ciekawa winda - otoz nie dosc ze jest na
                zwenotrz budynku to jeszcze porusza sie pod katem 14'.
                www.sky.s64.pl/home/Wwa/tpsa.htm
                zdaje sie ze zewnetrzna winda panoramiczna miala tez byc w "termosiku" przy
                Matejki ale cos tam wzrostu nie widac.
                • Gość: ZetKa Re: do ZetKi: o tej windzie nie zapomnij! IP: *.net.com / 3.149.7.* 26.07.02, 16:09
                  > w wiezowcu TPSA Tower jest bardzo ciekawa winda - otoz nie dosc ze jest na
                  > zwenotrz budynku to jeszcze porusza sie pod katem 14'.
                  Z punktu widzenia sterowania to ona zadna rewelka, po prostu inny szyb ma. A
                  mnie interesuje glownie sterowanie.
                  A o stronie s64.sky juz wczesniej slyszalem, i sobie zapisalem jako zrodlo
                  informacji o windach... no, moze jedynie o ich polozeniu
                  • Gość: JACEK Re: do ZetKi: o tej windzie nie zapomnij! IP: 64.9.159.* 26.07.02, 16:19

>
                    > Z punktu widzenia sterowania to ona zadna rewelka, po prostu inny szyb ma. A
                    > mnie interesuje glownie sterowanie.
                    >
                    Sterwowanie winda??? Tak to sie dzisiaj nazywa??? Gosc w hotelowym mundurku , w windzie , stoi przy takom
                    kolku i " steruje" do gory albo na dol !!! wow, zetka , wow az mi slow zabraklo !!!! ;-))))))))
                    • Gość: JACEK Re: do ZetKi: o tej windzie nie zapomnij! IP: 64.9.159.* 27.07.02, 01:15
                      A ciekawe kto jeszcze pamieta windziarza i windziarzowa w bylym PEDECIE a pozniej POSEJDONIE a dzis to juz nie
                      wiem. Zima siedziala se tam pani w windzie na krzeselku, miala obrzydliwy czerwony,nylonowy fartuch i oczywiscie
                      miala taka udziergana na drutach czapeczke !!! Wtedy bylismy narodem gdzie kobieta musiala zawsze miec jakas
                      okropna czapke na glowie i chuste ( jedwabno podobna) na ramionach. Co do tych czapek ,to byly wszedzie, w
                      pracy,domu,teatrze, wszedzie,wszedzie!!!
                      Ja pamietam Pedetowska winde jak miala wajche a nie tam jakies durne ,nowoczesne guziki !!! Ech , zakrecil bym se
                      ta wajcha , echh!!!!! Podobnie jak pokrecil bym se ta wajcha w starym tramwaju !!!!!
                    • Gość: ZetKa Re: do ZetKi: o tej windzie nie zapomnij! IP: *.net.com / 3.149.7.* 29.07.02, 17:24
                      > Sterwowanie winda??? Tak to sie dzisiaj nazywa???
                      Sterowanie polega na tym, ze jak gosciu w hotelowym mundurku wcisnie np. 4, to
                      moim (a wlasciwie mojego sterowania) problemem jest, zeby winda zatrzymala sie
                      wlasnie na 4 pietrze, zeby drzwi nie otworzyly sie za wczesnie, zeby wogole sie
                      otworzyly, itp., itd.

• Gość: JACEK Re: do ZetKi: o tej windzie nie zapomnij! IP: 64.9.159.* 29.07.02, 17:33
                        A tam zetka, bajerujesz, windziarzem chcesz byc i ta wajcha operowac !!!!! ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka