Dodaj do ulubionych

Nie palc czynszu

09.06.05, 07:55
miasto ci i tak umorzy. nowy wspanialy projekt. dlugi w komunalnych 55 mlz zl. a ludzie sie przejmuja jakims placeniem. niepotrzebnie calkiem.
pozdrawiam black
Obserwuj wątek
    • blackexit Re: Nie plac czynszu 09.06.05, 07:56
      nie plac oczywiscie mialo byc. pozdrawiam black
      • ja_aska Re: Nie plac czynszu 09.06.05, 08:47
        po co płacić skoro "niektórzy" radni i tak otworzą buzie, że ludzie są biedni i
        trzeba umorzyć im zaległości.
    • Gość: e.beata Re: Nie palc czynszu IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.05, 10:09
      Czy u nas zamiast zalepiać tymczasowo dziury nie można zrobić czegoś porządnie?
      Szkoda mi ludzi którzy wpadli w takie długi nie z własnej winy, ale głównie
      dlatego, że państwo wsadziło ich w biedę i bezrobocie. Problem jest poważny.
      Należy coś z tym zrobić. No to może to "coś" niech będzie jakimś lepszym
      rozwiązaniem, długofalowym a nie najłatwiejsze wyjście, wymagające najmniej
      myślenia i pod publikę?
      Jeżeli będziemy tak umarzali co parę lat czynsze, niczego to nie załatwi.

Jakiś czas temu odbyła się taka akcja. Czy ktokolwiek sprawdził ile osób po
      umorzeniu zaczeło regularnie czynsz płacić?
      Przecież sytuacja w tym mieście nie idzie na lepsze. Bezrobocie jeszcze przez
      długi okres nas czeka. Zasiłki i pomoc są niewielkie.

Nie jestem od myślenia i rozwiązywania tego problemu. Inni mają za to płacone.
      Może jednak trzeba zrobić wyższe dodatki mieszkaniowe? /prawnie można to chyba
      rozwiązać w formie jakis dopłat do dodatku przyznanego/
      Podnieść granicę dopłat do przedszkoli, darmowych obiadów itp.
      Zdaje się że 326 zł na osobę jest teraz, kto z takim dochodem ma na spłatę
      czynszu?? Elektryka, gaz i jedzenie. Brakuje nawet na leki. Jak tu płacić
      czynsz??
      Sprawdzić tych którzy nie płaca!! Wywiad środowiskowy itp. W papierach można
      udawać biednego.
      Jak jest w przepisach? Czy osoby które mają dług czynszowy mogą wykupic
      mieszkanie komunalne na własność?
      ...
      ...

Jestem przeciwna umarzaniu długów, jest to totalnie demoralizujące!!
      Jestem za inną formą pomocy, taką aby dług się nie tworzył.
      • maciej.popielarz Re: Nie palc czynszu 09.06.05, 10:35
        100% sie zgadzam z e.beatą.
      • Gość: XXL Re: Nie palc czynszu IP: *.idea.pl 09.06.05, 10:40
        Ostatnio byłem swiadkiem rozmowy dwóch panów.Jeden do drugiego mówił jak kroi
        frajerów z magostratu (ta ich nazwał).Ma podpisaną umowę -zlecenie z pewną
        firmą portową,pracuje kiedy chce i to kilka dniówek aby na zaświadczeniu do
        opieki było mało,idzie co miesiąc i stęka jak to z pracą cięzko,jak mało
        zarabia,żona bez pracy,dzieci koszmar,brak mieszkania.Był na tyle bezczelny że
        poleciał do Kuriera, Kurier wysmalił wielki artykuł ,facio łaps za artykuł do
        Jurczyka i Jurczyk dobry człek mieszkanie dał ale kolesiowi się nie podobało
        więc dostał drugie.Reasumując facio do kolesia powiedział -będę w porcie
        za.....dalał,głupi nie jestem niech dają,na piwko codziennie jest,fajeczki też
        machnę starej nastepnego brzdąka i sielanka.
        Takie to cholera w naszym kraju bezrobocie!!!!!!!!!
        • felix_edmundowicz nauczył się od sldowców i esdepelowców 09.06.05, 10:42
          • Gość: aws Re: nauczył się od sldowców i esdepelowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:14
            autorami najwiekszego bajzlu prawnego ktorego efekty sa do dzisiaj jest prawica z aws na czele
            • Gość: szmelc Re: nauczył się od sldowców i esdepelowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 18:18
              Dokładnie! Popieram w 100%. teraz jak prawicowi siepacze dojda do władzy,
              burdel zrobia jeszcze wiekszy - RATUNKUU!!!!!
      • blackexit Re: Nie palc czynszu 09.06.05, 14:24
        Gość portalu: e.beata napisał(a):

> Szkoda mi ludzi którzy wpadli w takie długi nie z własnej winy, ale głównie
        > dlatego, że państwo wsadziło ich w biedę i bezrobocie.

beatko co znaczy panstwo wsadzalo w biede? panstwo wlewa im wode do gardla? nie palca swiadomie i od bardzo dawna. nie pracuja i nigdy nie pracowali i nie maja zamiaru. to jest typowy szczecinski lump zasiedlajacy dziesiatkami tysiecy centrum tego biednego miasta. rodziny biednych ludzi czy emerytow niemal zawsze placa. podejmuja sie jakiejkolwiek pracy., ale jesli mamy umarzac (kolejny raz) to po co placic. idioci placa. reszta zeruje i ma niezly ubaw ze starego wylnialego misia.
        co do recepty to tylko egzekwowanie plus windykacja przez prywatne firmy co winych miastach przynioslo doskonale rezultaty i ci biedni rzekomo ludzie przyniesli po kilka/kilkanascie tysiecy od razu.

> Jestem przeciwna umarzaniu długów, jest to totalnie demoralizujące!!
        > Jestem za inną formą pomocy, taką aby dług się nie tworzył.

amen. pozdrawiam black
    • felix_edmundowicz racje ma e.beata 09.06.05, 10:26
      to demoralizujace,takie sowieckie ,żeby umarzać czynsze
      a nie mogą odpracować? przecież UM jurczyka kupuje drogie urządzenia do
      sprzątania psich kup, mozna przecież je sprzątać inaczej... a jak ktoś się
      wstydzi to można bardzo wcześnie rano... ale przed wyborami dobrze jest pseudo-
      lewicowy elektorat podbechtać
      • Gość: zona pijaka Re: racje ma e.beata IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 10:45
        Mowisz feliksie ze zagonilbys wszystkich starszych, ktorzy nie sa juz az tak
        sprawni, wszystkich ktorych nie chca zatrudniac koncerny, wszystkich ktorzy w
        mlodosci budowali ta Polske - do sprzatania kup psich. I Police i Hute i
        Stocznie i Famabud i Odre, i Junaka i tysiace innych fabryk. Wiesz co ci
        powiem, jesteś kur.. i gnida.
        • Gość: zona pijaka [...] IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 10:47
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: :/ Re: racje ma e.beata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 10:49
        Są ludzie, którzy nie płacą, a piją i na picie mają. Ale są i tacy, którzy nie mają z czego płacić. Wiecie jakie są wyskości niektórych rent? Z całkowitym zakazem pracy? Te renty są czasem mniejsze niż czynsze. A bezrobotny? Z czego ma płacić?
        To się wszystko takłatwo mówi.
        • maciej.popielarz pracujący nędzarze 09.06.05, 12:23
          Co gorsza. Są tacy co pracują cieżko i uczciwie ale też ich nie stać. Są to tak zwani "pracujący nędzarze".
          • felix_edmundowicz Re: pracujący nędzarze 09.06.05, 14:46
            w sejmie w senacie w partiach lewicowych i w energetyce
            neo-red-burżujska-nomenklatura
    • skuter70 Re: Nie palc czynszu 09.06.05, 10:49

jak zwykle uczciwy wychodzi na frajera.
      • felix_edmundowicz Re: Nie palc czynszu 09.06.05, 10:52
        i ma zone pijaczke
        • Gość: zona pijaka Re: Nie palc czynszu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 10:55
          Do sprzatania kup sie wez nierobie
          • felix_edmundowicz Re: Nie palc czynszu 09.06.05, 10:57
            no ale ja MAM kupe roboty !! : z przewagą kupy
            • Gość: zona pijaka [...] IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 11:02
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • felix_edmundowicz Re: Nie palc czynszu 09.06.05, 11:03
                ????????????
                admin !
                • Gość: XXL opanujcie się!!!! IP: *.szczecin.pl 09.06.05, 12:18
                  Oj nie ładnie aby w taki sposób polemozować, wstyd !!!
              • sid15 Dosć bagna! 09.06.05, 14:34
                Mam pytanie,nie można wyeliminować tego chamstwa.Zaczyna to być irytujące,jak
                pare osób robi z tego forum bagno.Może pzrydałoby się obowiązkowe logowanie?Co
                o tym myślicie?
                • ja_aska Re: Dosć bagna! 09.06.05, 14:47
                  i co to da? ty też jesteś logowany a w większości wpisów bywasz chamski.
                  • sid15 Re: Dosć bagna! 09.06.05, 14:59
                    Nigdy nikogo nie zaatakowałem,chyba.Jeżeli wypowiadm sie ostrzej to tylko gdy
                    ktoś po chamsku mnie atakuje jak np twój miecio49.Zresztą jego wypowiedz
                    została częściowo usunięta,a więc chyba to nie tylko moje zdanie.
                    • ja_aska Re: Dosć bagna! 09.06.05, 15:01
                      masz rozdwojenie? poczytaj swoje wpisy.
                      • sid15 Re: Dosć bagna! 09.06.05, 20:59
                        Rozdwojone to można mieć paznokcie,jeśli już to jest schizofrenia.Nie mam.
                        • ja_aska Re: Dosć bagna! 10.06.05, 10:47
                          mam inną ocenę.
                • blackexit banowac 09.06.05, 20:04
                  sid15 napisał:
                  Co
                  > o tym myślicie?

ja mysle ze mozna by spokojnie osobe typu zona pijaka zabanowac. bo to jest zupelny syf z ktorym nie che sie obcowac wchodzac na forum dla normalnych ludzi. pozdrawiam black
                  • Gość: zona pijaka Re: banowac IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 20:13
                    Wiesz co szczoszku mozesz mi zrobić? Najpierw sie cieciu naucz ortografii
                    • blackexit Re: banowac 09.06.05, 21:14
                      Gość portalu: zona pijaka napisał(a):

> Wiesz co szczoszku mozesz mi zrobić? Najpierw sie cieciu naucz ortografii

widzisz misiu kultura jest czyms czego nie mozna sie nauczyc. jetes chlopem malorolnym i takim pozostaniesz. pozdrawiam black
          • Gość: F. Re: Nie palc czynszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 21:53
            Gość portalu: zona pijaka napisał(a):

> Do sprzatania kup sie wez nierobie

A kto mi zapłaci? Ty?
    • Gość: Fugazi Białoruś w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 11:16
      Nie doczytałem o warunkach umorzenia zaległości.

Czy aby umorzyć dług wystarczy być dłużnikiem?
      A może dodatkowo nie trza mieć roboty albo chodzić dookoła magistratu?
      Innymi słowy czy aby nie płacić i mieszkać wystarczy nie płacić, czy coś
      jeszcze?

A jeżeli wystarczy tylko nie płacić to pytam się czy wystarczy nie płacić rok,
      dwa czy więcej?
      Bo stoję przed poważną decyzją. A żona mi kracze, że działam na szkodę
      gospodarstwa domowego bo płacę a nie muszę.
      Aby ziścić sen o mieszkaniu za darmo pytam obeznanych w temacie:
      Co należy zrobić aby mieszkać i nie płacić?

Z drugiej strony takie jurczykowo-lokatorskie perpetum mobile może być
      niebezpieczne.
      Mieszkasz za darmo ale ponosisz ewentualne ryzyko, że kamienica się zawali.

A więc samonapędzające się i rujnujące kamienice do cna pomysły o umarzaniu
      rodem z Białorusi niekoniecznie działają na korzyść niepłacących.
      Mogą niedoczekać decyzji o umorzeniu.

Pozdrawiam
      Fugazi
      • Gość: zona pijaka Re: Białoruś w Szczecinie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 15:50
        • Dosć bagna!
        sid15 09.06.2005 14:34 + odpowiedz
        Mam pytanie,nie można wyeliminować tego chamstwa.

Najpierw sie naucz polskiego, prawidłowej składni. Chociaz własciwie, nic do
        ciebie nie mam.
        • sid15 Re: Białoruś w Szczecinie 09.06.05, 20:55
          Składnia prawidłowa,po prostu zapomniałem znaku zapytania.To nie odnosiło się
          tylko do ciebie,zresztą już zaczynam się przyzwyczajać.
    • Gość: e.beata blackexit IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.05, 18:43
      >"beatko co znaczy panstwo wsadzalo w biede? panstwo wlewa im wode do gardla?
      nie palca swiadomie i od bardzo dawna. nie
      pracuja i nigdy nie pracowali i nie maja zamiaru. to jest typowy szczecinski
      lump zasiedlajacy dziesiatkami tysiecy centrum
      tego biednego miasta. rodziny biednych ludzi czy emerytow niemal zawsze placa.
      podejmuja sie jakiejkolwiek pracy., (...)"

po pierwsze napisałam wyrażnie których ludzi mi szkoda, aby odróżnić ich o
      naciągaczy.
      po drugie nie tylko menele nie płacą.
      po trzecie tych meneli też wychodowało sobie państwo. Im większa w narodzie
      bieda tym ich więcej.
      • blackexit Re: blackexit 09.06.05, 20:06

> po trzecie tych meneli też wychodowało sobie państwo. Im większa w narodzie
        > bieda tym ich więcej.

nie moge sie z toba zgodzic beatko. menelem nie ziostaje sie z woli panstwa. panstwo nie odpowiada za to z ektos ejst pijakim zlodzijem albo mnelem. odpowiada on sam. i tylko on. pozdrawiam black
        • maciej.popielarz wychodzenie z biedy 10.06.05, 00:00
          > nie moge sie z toba zgodzic beatko. menelem nie ziostaje sie z woli panstwa. pa
          > nstwo nie odpowiada za to z ektos ejst pijakim zlodzijem albo mnelem. odpowiada
          > on sam. i tylko on. pozdrawiam black

Nie z woli państwa ale też nie ze swojej. Wina jest zarówno w menelu jak i w społeczeństwie (a więc i państwie). Gdzieś menel musiał nabrać wzorców, gdzieś państwo/społeczeństwo nie dało rady pokazać mu atrakcyjniejszego wzorca.

Trzeba pamiętać, że to menelstwo będzie się teraz dziedziczyć jesli nie przerwie się tej nici. Jednak na dłuższą metę takie działania są opłacalne pod każdym względem - z ekonomicznym na czele.

Ale droga jest ciężka i kosztowna - edukacja przedszkolna, szkolna i pozaszkolna. To państwo i organizacje pozarządowe powinny się zajmować wychodzeniem z patologii. Miasto musi mieć program wychodzenia z dziedzicznej biedy. I nie załatwią tego kolejne hipermarkety będące farmami pracujących nędzarzy.
          • blackexit Re: wychodzenie z biedy 10.06.05, 09:29
            maciej.popielarz napisał:

>
            > Nie z woli państwa ale też nie ze swojej. Wina jest zarówno w menelu jak i w sp
            > ołeczeństwie (a więc i państwie). Gdzieś menel musiał nabrać wzorców, gdzieś pa
            > ństwo/społeczeństwo nie dało rady pokazać mu atrakcyjniejszego wzorca.

misiu panstwo nie jest od pokazywania wzrocow. to jest jakas chora utopia komunistyczna albo faszystowska. zyjesz w tym samym spoleczenstwie. nikt ci wodki na sile do pyska nie lal. kazdy jest kowalem swojego losu. tez moglbys siedziec na mutrku na slaskiej czerpac dodtki zasilki i czekac az ci czynsz umoza popijajac winko. wybrales inny styl zycia i bardzo slusznie.
            skoncz z mitem ze w hipermarkecie ludzie slabo zarabiaja. nie te czasy. maja umowe i musza dostac chocby minimum. czesto (bardzo) dostaja powyzej 1 tys zl. a np takie kancelarie prawnicze pensja na czarno 800 zl to jest szczyt marzen. moze kiedys i tam dotrze inspekcja pracy i socjaldemokracja dawniej sld. pozdrawiam black
            • maciej.popielarz Re: wychodzenie z biedy 14.06.05, 02:02
              > nikt ci wodki na sile do pyska nie lal.

Mi nie. Ale są liczne domy gdzie tak się dzieje.

> skoncz z mitem ze w hipermarkecie ludzie slabo zarabiaja. nie te czasy. maja um
              > owe i musza dostac chocby minimum. czesto (bardzo) dostaja powyzej 1 tys zl.

blacki - mam kolegę który rekrutuje do marketów i doskonale wiem ile zarabia sie w marketach - 1200 dostaje kierownik majacy pod soba kilku ludzi. A kasjerki czy układacze towarów mają max 900 (przy nadgodzinach).

No i faktycznie. Szczyt marzeń zostać kasjerką w markecie.

Co do kancelarii prawniczych - problem lezy w dostępności zawodu. PiS napisał ustawę o adwokaturze i sam... ją zablokował! Zablokował też inne. oczywiście nie sam.

Zresztą zablokowane przez różne lobby (głównie finansowe) ustawy to temat rzeka np. ust. o upadłości konsumenckiej, ustawa o przeciwdziałaniu lichwie, o tytule egzekucji bankowej itp.
              • blackexit Re: wychodzenie z biedy 14.06.05, 09:57
                maciej.popielarz napisał:

> > nikt ci wodki na sile do pyska nie lal.
                >
                > Mi nie. Ale są liczne domy gdzie tak się dzieje.

jak liczne? i czy to oznacza ze sa zwolnione z oplat?

>
                > > skoncz z mitem ze w hipermarkecie ludzie slabo zarabiaja. nie te czasy. m
                > aja um
                > > owe i musza dostac chocby minimum. czesto (bardzo) dostaja powyzej 1 tys
                > zl.
                >
                > blacki - mam kolegę który rekrutuje do marketów i doskonale wiem ile zarabia si
                > e w marketach - 1200 dostaje kierownik majacy pod soba kilku ludzi. A kasjerki
                > czy układacze towarów mają max 900 (przy nadgodzinach).

no i co to jest taki dramat? nie jest to wyzysk ani niewolnictwo szczegolnie patrzac na obecny stan rynku w szczecinku.
                pozdrawiam black
    • felix_edmundowicz jak walczyć z chamstwem i z tymi niepłacącymi 09.06.05, 19:03
      na pewno część lokatorów ma kłopty od czasu do czasu . stąd pojawiły się
      dodatki mieszkaniowe. znam przyzwoitego człowieka który przez 3,5 roku był bez
      pracy. Pięciokrotnie podjął się pracy ale w rezultacie był niewolnikiem , bo mu
      nie zapłacono ani za 1 dzień pracy.W końcu udało mu się znaleźć pracę,odbił
      się.Przez cały czas otrzymywał dodatek mieszkaniowy.
      ale co zrobić z ludźmi którzy nie płacą ,bo uważają że to frajer ma płacić.
      właśnie do nich powinny być adresowane prace interwencyjne,miejskie.
      Nie trzeba nic umarzać,bo to demoralizuje. I oczywiście potęguje chamstwo,które
      i na tym forum mieliśmy niestety okazję zaobserwować.
      No cóż , takie jest życie. Ale należy przeciwstawiać się godnościom osobistom!
      • Gość: zona pijaka Re: jak walczyć z chamstwem i z tymi niepłacącymi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 19:19
        Węzykiem se przewiąz
        • Gość: wizytka Re: jak walczyć z chamstwem i z tymi niepłacącymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 21:02
          Nie tylko w tym temacie, ale i wielu juz tutaj poruszanych dyskutujemy o
          podwójnej moralności. Czyli o nieuczciwym wykorzystywaniu przepisów prawnych, o
          korzystaniu z luk. O poglądzie, że tylko głupek nie skorzysta jak wolno. Znam
          ludzi zyjących od prawie 20 lat w stałym związku, nie małżeńskim oczywiście.
          Posiadają 4 dzieci, ona w swoim zyciu przepracowała może dwa lata, on około pół
          roku. Posiadają dwa duże mieszkania komunalne, ona jako samotna matka z dziećmi
          a on swoje.Jeden z tych lokali od ponad 15 lat wynajmują. Na oba lokale biorą
          dopłaty mieszkaniowe, otrzymali renty, ponieważ oboje byli lub sa nadal
          narkomanami, ponadto jeszcze bank alimentacyjny lub teraz zasiłki rodzinne.
          Znam ludzi, ktorzy przez 9 m-cy w roku pracują od lat w Niemczech, mają jedno
          dziecko, nie są malżeństwem, zajmują ponad 70 m mieszkanie komunalne i
          korzystają z zaziłków i dopłat... Spróbujcie im wytłumaczyć, że są nieuczci,
          spróbujcie im powiedziećże kradną.
          Uważam, że powinien powstać twór podobny do policji społecznej, opłacany z
          budżetu,mieszczący się np przy ZUS-ie. Inna sprawa to jego uprawnienia,
          etyka,donosy ... ale mozna by chyba sprobować.
          • blackexit rynek jako policja spoleczna 09.06.05, 21:19
            nie moze byc tak ze tysiace ludzi dostaje mieszkania 120 m kw ze smiesznym czynszem w okolicy 1 zl za metr. zadna policja nic tu nie pomoze ani mnozenie isnstytucji.absolutnie wszystkie mieszkania musza byc w rekach praywatnych. miasto moze (i powinno) prowadzic schroniska i noclegownie, domy samotnej matki, domy opieki spolecznej itd. plus system dodatkow gdzie nie mozna dostac doplaty gdy ma sie za duzy metraz. natomiast cala reszta powinna pracowac na mieszkanie kupione lub wynajmowane i tyle. pozdrawiam black
            • Gość: v Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:18
              przesadzasz
            • Gość: e.beata Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.05, 23:56
              Czasem masz poglądy jak 15 latek. Wszystko biało-czarne. Zero szarości.
              A życie z tych szarości się składa.

Rozumiem doskonale osoby, które trzymają się dużego metrażu.
              W normalnym kraju, jak zabraknie na czynsz zamienia sie mieszkanie na mniejsze.
              Potem gdy człowiek dostanie pracę przenosi się na wiekszy, lepszy metraż.
              Większośc osób, które dzisiaj nie płaci w Polsce, jeżeli przejdzie na mniejsze
              lokale, nie ma szans późniejszej ich zamiany na większe. Nawet jak oboje
              zarobią po 1 tys. zł. Poza tym w obecnej sytuacji skoro czynszu nie płacą za
              duże, nie będą płacili za małe mieszkanie. Im jest więc z tego powodu wszystko
              jedno. Nie jest to oczywiście sytuacja zdrowa.

"plus system dodatkow gdzie nie mozna dostac doplaty gdy ma sie za duzy
              metraz. "
              Tak jest teraz, dodatek zależy też od metrażu.

"absolutnie wszystkie mieszkania musza byc w rekach praywatnych"
              Przy PORZĄDNYCH uwarunkowaniach prawnych.
              Na razie państwo nie ma i długo mieć nie będzie pieniędzy na dodatkowe
              noclegownie i pomoc dla tych, których nie stać na płacenie.

• blackexit Re: rynek jako policja spoleczna 10.06.05, 09:34

> Czasem masz poglądy jak 15 latek. Wszystko biało-czarne.

myslalem z etylko czarne :))

15 latek bo czuje sie mlodo.

Zero szarości.
                > A życie z tych szarości się składa.
                >
                > Rozumiem doskonale osoby, które trzymają się dużego metrażu.
                > W normalnym kraju, jak zabraknie na czynsz zamienia sie mieszkanie na mniejsze.

pierwsze zdanie jakby przeczy drugiemu.

>
                > Potem gdy człowiek dostanie pracę przenosi się na wiekszy, lepszy metraż.
                > Większośc osób, które dzisiaj nie płaci w Polsce, jeżeli przejdzie na mniejsze
                > lokale, nie ma szans późniejszej ich zamiany na większe.

betako! co znaczy nie ma szansy. idzies zkupujes zmozesz mic i 500 m jak ci na to stac. teraz te lumpy trzymaja wielkie mieszkania i maja w d.. jurczyka i cale spoleczenstwo normalne.

Nawet jak oboje
                > zarobią po 1 tys. zł. Poza tym w obecnej sytuacji skoro czynszu nie płacą za
                > duże, nie będą płacili za małe mieszkanie.

male ma to do siebie ze czynnsz jest mniejszy. a jesli i jego nie sa w stanie placic to niestety nie powinni mieszkac. do malego sa tez dodatki dla biednych a do duzego nie.

Im jest więc z tego powodu wszystko
                > jedno. Nie jest to oczywiście sytuacja zdrowa.
                >
                > "plus system dodatkow gdzie nie mozna dostac doplaty gdy ma sie za duzy
                > metraz. "
                > Tak jest teraz, dodatek zależy też od metrażu.

no wlansie o tym mowie. dlaczego ie wysiedla sie lumpow do malych mieszkan?

>
                > "absolutnie wszystkie mieszkania musza byc w rekach praywatnych"
                > Przy PORZĄDNYCH uwarunkowaniach prawnych.

co to oznacza? jakie prawo bys zmienila w polsce w tej sprawie? ja tylko i jedynie zakaz eksmisji. doszlo do takiej paranoi ze za mieszkanie darmozjadow placic wlasciciel bo tamtych nie mozna w zaden sposob ruszyc.

> Na razie państwo nie ma i długo mieć nie będzie pieniędzy na dodatkowe
                > noclegownie i pomoc dla tych, których nie stać na płacenie.

wiesz ie mzna noclegowni postawic za 55 mln? w szczecinie nie ma sytuacji w ktorej nie starczyloby miejsca w noclegowni wiec nie ma problemu.
                pozdrawiam black
                • Gość: e.beata Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.05, 15:45
                  oj, młodyś i uparty ;-)
                  I marzyciel....

Jak ktoś ma mieszkanie, kamienicę, czy lokal i je wynajmuje to po to aby
                  zarobić na tym. Skoro teraz ludzie nie mają na czynsze to nie będą mieli dla
                  prywaciarza. Ci wszyscy którzy teraz nie płaca znajdą się na ulicy. Ciebie to
                  nie obchodzi? Nie widzisz zagrożenia?

> Rozumiem doskonale osoby, które trzymają się dużego metrażu.
                  > W normalnym kraju, jak zabraknie na czynsz zamienia sie mieszkanie na
                  mniejsze.

pierwsze zdanie jakby przeczy drugiemu.

Nie przeczy! Pierwsze zdanie dotyczy Polski, drugie normalnego kraju.

>
                  > Potem gdy człowiek dostanie pracę przenosi się na wiekszy, lepszy metraż.
                  > Większośc osób, które dzisiaj nie płaci w Polsce, jeżeli przejdzie na
                  mniejsze lokale, nie ma szans późniejszej ich zamiany na większe.

betako! co znaczy nie ma szansy. idzies zkupujes zmozesz mic i 500 m jak ci na
                  to stac. teraz te lumpy trzymaja
                  wielkie mieszkania i maja w d.. jurczyka i cale spoleczenstwo normalne.

No nie żartuj, nie wiesz gdzie żyjesz??! Kogo z tych ludzi stać będzie na
                  mieszkanie?? Wiesz przecież jakie są zarobki. Rozumiem doskonale strach tych
                  osób.

Nawet jak oboje
                  > zarobią po 1 tys. zł. Poza tym w obecnej sytuacji skoro czynszu nie płacą za
                  > duże, nie będą płacili za małe mieszkanie.

male ma to do siebie ze czynnsz jest mniejszy. a jesli i jego nie sa w stanie
                  placic to niestety nie powinni mieszkac. do malego sa tez dodatki dla biednych
                  a do duzego nie.

Nie mówimy o samotnej emerytce. Która ma stały dochód i jak przejdzie z 3 pokoi
                  do kawalerki to jej sytuacja finansowa się polepszy.

>no wlansie o tym mowie. dlaczego ie wysiedla sie lumpow do malych mieszkan?

Bo na razie tylko się o tym gada. I przestań w końcu grać jak Kaczyński. Nie
                  wszyscy którzy nie płacą są lumpami. Szczerze mówiąc to nawet wydaje mi się, że
                  stanowią mniejszość. Są tylko bardziej widoczni.

>wiesz ie mzna noclegowni postawic za 55 mln? w szczecinie nie ma sytuacji w
                  ktorej nie starczyloby miejsca w noclegowni wiec nie ma problemu.

Skąd wezmiesz 55 mln?
                  A wiesz że póżniej te noclegownie i tych ludzi w noclegowniach trzeba
                  utrzymać??

Wiecej pokory black, przed życiem, przed ludzmi.
                  Wyznajesz zasadę, że człowiek odpowiada za to co robi, kieruje swoim losem,
                  jeżeli nie będzie chciał nie zostanie lumpem. Ostre poglądy.
                  Człowiek jednak nie jest robotem. Wpływ na jego postępowanie ma środowisko,
                  człowiek ma różną odporność psychiczną, czasami nie daje rady. Nie trzeba go za
                  to obwiniać. Czy kiedykolwiek żyłeś dłużej wśród patologicznego środowiska,
                  byłeś w prawdziwym dołku? Jesteś w stanie przewidzieć jakie byłyby konsekwencje
                  dla Twojej psychiki, jak byś reagował, co stałoby się z Tobą po jakimś czasie?
                  Nie każdy jest zdrowy, odporny i inteligentny. Nie każdy umie poradzić sobie z
                  życiem, problemami. Gdy tobie podwinie się noga, tak chętnie przejdziesz z
                  rodziną do noclegowni??

• blackexit Re: rynek jako policja spoleczna 10.06.05, 16:13

> oj, młodyś i uparty ;-)
                    > I marzyciel....
                    >
                    > Jak ktoś ma mieszkanie, kamienicę, czy lokal i je wynajmuje to po to aby
                    > zarobić na tym. Skoro teraz ludzie nie mają na czynsze to nie będą mieli dla
                    > prywaciarza.

uwazam ze bledne jest stwierdzenie ze ludzie nie maja na czynsze. onie nie
                    placa i ch co nie jest rownoznaczne z brakiem piniedzy a dowodzi jedynie
                    slabosci egzekucji. w miastach ktore zaczely uzywac firm windykacyjnych
                    zaleglosci zmalaly kilkukrotnie.

>Ci wszyscy którzy teraz nie płaca znajdą się na ulicy. Ciebie to
                    > nie obchodzi? Nie widzisz zagrożenia?

mysle ze zdecydowana wiekszosc przyniesie pieniadze tam skad j ukradla czyli od
                    nas wszystkich placacych czynsze. a ci ktorzy nie maja powinni korzystac z
                    pomocy miasta i panstwa.

>
                    >
                    > > Rozumiem doskonale osoby, które trzymają się dużego metrażu.
                    > > W normalnym kraju, jak zabraknie na czynsz zamienia sie mieszkanie na
                    > mniejsze.
                    >
                    > pierwsze zdanie jakby przeczy drugiemu.
                    >
                    > Nie przeczy! Pierwsze zdanie dotyczy Polski, drugie normalnego kraju.

wiec powinnismy chyba dazyc do tego zeby polska byla kiedys normalnym krajem.

>
                    >
                    > No nie żartuj, nie wiesz gdzie żyjesz??! Kogo z tych ludzi stać będzie na
                    > mieszkanie?? Wiesz przecież jakie są zarobki.

na kupno? a czy ktos sie pyta mnie czy mnie stac na to? jelsi przyjmeimy ze za
                    czynsz sie nie placi to mozna ustawa zniesc czynsze w calej polsce i z glowy.
                    spoleczenstwo bedzie szcesliwe i usmiechniete. albno placa wszyscy albo mamy
                    tysiace swietych krow ktore nie placa tylko i wylacznie dlatego ze nikt im nic
                    nie moze zrobic. oni nie maja zadnego strachu po prostu rzna to glupie
                    spoleczenstwo placacych.

Rozumiem doskonale strach tych
                    > osób.
                    >
                    > Nawet jak oboje
                    > > zarobią po 1 tys. zł. Poza tym w obecnej sytuacji skoro czynszu nie płacą
                    > za
                    > > duże, nie będą płacili za małe mieszkanie.
                    >
                    > male ma to do siebie ze czynnsz jest mniejszy. a jesli i jego nie sa w stanie
                    > placic to niestety nie powinni mieszkac. do malego sa tez dodatki dla
                    biednych
                    > a do duzego nie.
                    >
                    > Nie mówimy o samotnej emerytce. Która ma stały dochód i jak przejdzie z 3
                    pokoi
                    >
                    > do kawalerki to jej sytuacja finansowa się polepszy.

zdaje sie ze wpsomialas ze 2 osob zarabiajacych razem 2 tys zl nie stac na
                    zapacenie 150 zl czynszu za 120 m mieszknaie.

>
                    > >no wlansie o tym mowie. dlaczego ie wysiedla sie lumpow do malych mieszkan
                    > ?
                    >
                    > Bo na razie tylko się o tym gada.

no wiec wlasnie.

I przestań w końcu grać jak Kaczyński. Nie
                    > wszyscy którzy nie płacą są lumpami.

reszta jest zlodziejami. i tu dopiero mozna sie zastabnawiac czy kradna z biedy
                    czy z wyrachowania.

>
                    > >wiesz ie mzna noclegowni postawic za 55 mln? w szczecinie nie ma sytuacji
                    > w
                    > ktorej nie starczyloby miejsca w noclegowni wiec nie ma problemu.
                    >
                    > Skąd wezmiesz 55 mln?

sciagne z dluznikow. moze nie 55 ale 30 napewno.

> A wiesz że póżniej te noclegownie i tych ludzi w noclegowniach trzeba
                    > utrzymać??

no to zle. na tym wlansie ma polegac pomoc panstwa. wcale nie na tym zeby dawac
                    im luksusowe mieszkania ktore zasyfia i robic slumsy wielotysieczne w centrum
                    miasta.

>
                    > Wiecej pokory black, przed życiem, przed ludzmi.

nie mam ochoty. pokora mi sie znudzila.

> Wyznajesz zasadę, że człowiek odpowiada za to co robi, kieruje swoim losem,
                    > jeżeli nie będzie chciał nie zostanie lumpem. Ostre poglądy.

dokaldne tak uwazam. co w tym nie zwyklego. moze nie ja ale ty nop podjelas
                    jakas droge swiadomie i raczej nie jestes lumpem. gdybys byla to pewnie panstwo
                    powinno ci pomagac zapisac na leczenie dawac ubranko i jakies schronienie ale
                    nadal sama bedzies zponosic odpowiedzialnosc za to co robisz teraz, wczesniej i
                    w przyslzosci.

> Człowiek jednak nie jest robotem. Wpływ na jego postępowanie ma środowisko,
                    > człowiek ma różną odporność psychiczną, czasami nie daje rady.

ja te znie daje rady i jaik sie w ku...

Nie trzeba go za
                    >
                    > to obwiniać.

czyli winne jest panstwo sasiedzi mamusia wojek z wroclawia kwasniewski i
                    kaczynski tylko nie pan pijaczej co w zyciu nie pracowal i ma 3 wyroki.

Czy kiedykolwiek żyłeś dłużej wśród patologicznego środowiska,
                    > byłeś w prawdziwym dołku?

ja jestem z niebuszewa.

Jesteś w stanie przewidzieć jakie byłyby konsekwencje
                    >
                    > dla Twojej psychiki,

moja psychika jzu jest w strzepach. czy mozesz zaczac placic czynsz za mnie?
                    czy zrobi to sdpl?

> Gdy tobie podwinie się noga, tak chętnie przejdziesz z
                    > rodziną do noclegowni??

pewnie inechetnie. najpierw wykorzystam wszystkie mozliwosci. stawiasz
                    alternatywe: nieplacenie czynszu-noclegownia. wiele jest opcji posrednich.
                    zmaiana mieszknia plus dodatek np. zycie u rodziny wyjazd do innego miasta. w
                    ostatecznosci noclegowania i pomoc panstwa. pozdrawiam black
                    • Gość: e.beata Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.05, 20:31
                      widzę, ze jakoś się nie rozumiemy ;-)
                      Na innych falach nadajemy.
                      Ja piszę o tym co jest teraz w Polsce, a ty o tym jak powinno być w normalnym
                      państwie.

> uwazam ze bledne jest stwierdzenie ze ludzie nie maja na czynsze. onie nie
                      > placa i ch co nie jest rownoznaczne z brakiem piniedzy a dowodzi jedynie
                      > slabosci egzekucji. w miastach ktore zaczely uzywac firm windykacyjnych
                      > zaleglosci zmalaly kilkukrotnie.

Słabość egzekucji, tak naprawdę to u nas nie ma egzekucji (poza sporadycznymi
                      przypadkami).
                      Zauważ, że ja nie piszę o tych co mają i nie płaca - taki szczegół.

>> a ci ktorzy nie maja powinni korzystac z pomocy miasta i panstwa.

Tak, tak POWINNO BYĆ. Tylko jak na razie ta pomoc jest mizerna.

> wiec powinnismy chyba dazyc do tego zeby polska byla kiedys normalnym krajem.

O.K. Ale dopóki nie jest nie mozemy stosować bezkrytycznie zasad krajów
                      bogatych.

> na kupno? a czy ktos sie pyta mnie czy mnie stac na to? jelsi przyjmeimy ze
                      za czynsz sie nie placi to mozna ustawa zniesc czynsze w calej polsce i z
                      glowy.

?! nie roumiem do czego to odnieść, bez sensu.

> zdaje sie ze wpsomialas ze 2 osob zarabiajacych razem 2 tys zl nie stac na
                      > zapacenie 150 zl czynszu za 120 m mieszknaie.

Wspomniałam, że kiedy te osoby wyjdą z dołka i bedą zarabiały 2 tys. to i tak
                      nie będzie ich stać na większe mieszkanie.

> sciagne z dluznikow. moze nie 55 ale 30 napewno.

;-) tak i miasto przeznaczy te zaległosci na noclegownie ;-)

> dokaldne tak uwazam. co w tym nie zwyklego. moze nie ja ale ty nop podjelas
                      > jakas droge swiadomie i raczej nie jestes lumpem. gdybys byla to pewnie
                      panstwo powinno ci pomagac zapisac na leczenie dawac ubranko i jakies
                      schronienie ale nadal sama bedzies zponosic odpowiedzialnosc za to co robisz
                      teraz, wczesniej i w przyslzosci.

Każdy ponosi odpowiedzialność za swoje czyny. Ale nie każdy wyłacznie sam jest
                      winien tego, że stał się lumpem.

>> czyli winne jest panstwo sasiedzi mamusia wojek z wroclawia kwasniewski i
                      > kaczynski tylko nie pan pijaczej co w zyciu nie pracowal i ma 3 wyroki.

Wyrok ma, czyli odpowiedział za to co zrobił niezgodnie z prawem.
                      Ale nie wiesz dlaczego się rozpił, brak pracy moze być tego konsekwencją.
                      Jesteś tak pewien, że gdyby was w szpitalu podmieniono i trafiłbyś do jego
                      domu, wyrastałbys tam gdzie on, pojawiiłbyś się na tym forum a nie w
                      więzieniu?? Tak wierzysz w swoją siłę ducha, charakter??

> ja jestem z niebuszewa.
                      Ale żyjesz w normalnej rodzinie.
                      Pisałam o czymś innym, o wejściu w środowisko a nie przyglądanie się z boku, z
                      pozycji lepszego.

> moja psychika jzu jest w strzepach. czy mozesz zaczac placic czynsz za mnie?
                      > czy zrobi to sdpl?

? Znowu się wygłupiasz.

> najpierw wykorzystam wszystkie mozliwosci. stawiasz
                      > alternatywe: nieplacenie czynszu-noclegownia. wiele jest opcji posrednich.
                      > zmaiana mieszknia plus dodatek np. zycie u rodziny wyjazd do innego miasta. w
                      > ostatecznosci noclegowania i pomoc panstwa. pozdrawiam black

To nie ja, to ty wyganiałeś niepłacących do noclegowni ;-)
                      Ja nie mówię o potknięciu, ale o totalnym dołku.
                      Dodatek? Skoro teraz nie mają na czynsz to i na mniejszy czynsz nie będzie.
                      Życie u rodziny? Tak... już widzę jak chętnie przyjmujesz pod swój dach rodzinę
                      z 3 dzieciaków, rodzinę biedną bez środków na życie. Dobrze jak zwrócą tobie za
                      wykorzystaną wodę. A jz. mieszkasz w spółdzielni to Twój czynsz znacznie się
                      zwiększy. U mnie np. wyszłoby ok. 100 za dodatkową osobę. Dodatkowo pozbywając
                      się mieszkania ta rodzina nie będzie miała szans na inne w najbliższej 10
                      latce. Wiesz przecież ile się czeka na jakieś lokum.
                      • blackexit Re: rynek jako policja spoleczna 10.06.05, 21:11

> widzę, ze jakoś się nie rozumiemy ;-)
                        > Na innych falach nadajemy.
                        > Ja piszę o tym co jest teraz w Polsce, a ty o tym jak powinno być w normalnym
                        > państwie.

to tylko kwestia dostrojenia. chcialbym zeby polska byla normalnym krajem. mam
                        nadzieje ze ty rowniez.

>
                        > > uwazam ze bledne jest stwierdzenie ze ludzie nie maja na czynsze. onie ni
                        > e
                        > > placa i ch co nie jest rownoznaczne z brakiem piniedzy a dowodzi jedynie
                        > > slabosci egzekucji. w miastach ktore zaczely uzywac firm windykacyjnych
                        > > zaleglosci zmalaly kilkukrotnie.
                        >
                        > Słabość egzekucji, tak naprawdę to u nas nie ma egzekucji (poza sporadycznymi
                        > przypadkami).
                        > Zauważ, że ja nie piszę o tych co mają i nie płaca - taki szczegół.

no wlansie niech placa niech bedzie mega skuteczna egzekucja. dlaczego zamiast
                        o tym mowi sie o masowych umozeniach

>
                        > >> a ci ktorzy nie maja powinni korzystac z pomocy miasta i panstwa.
                        >
                        > Tak, tak POWINNO BYĆ. Tylko jak na razie ta pomoc jest mizerna.

glowna pmoc to taki rozwoj ktory prowadzi do stworzenia miejsc pracy. plus
                        wspomniane dodatki i noclegownie.

>
                        > > wiec powinnismy chyba dazyc do tego zeby polska byla kiedys normalnym kra
                        > jem.
                        >
                        > O.K. Ale dopóki nie jest nie mozemy stosować bezkrytycznie zasad krajów
                        > bogatych.

polska jest w srod 30 najbogatszych panstw swiata. nigdy ine bedzie tak z enie
                        ebdzie biendnych i cwaniakow. ktos u pisal ze iles mln w usa gloduje. ale tam
                        nikt nie daje mieszkan za darmo.

>
                        > > zdaje sie ze wpsomialas ze 2 osob zarabiajacych razem 2 tys zl nie stac n
                        > a
                        > > zapacenie 150 zl czynszu za 120 m mieszknaie.
                        >
                        > Wspomniałam, że kiedy te osoby wyjdą z dołka i bedą zarabiały 2 tys. to i tak
                        > nie będzie ich stać na większe mieszkanie.

jeszcze wieksze?

>
                        > > sciagne z dluznikow. moze nie 55 ale 30 napewno.
                        >
                        > ;-) tak i miasto przeznaczy te zaległosci na noclegownie ;-)

wszystko jedno na co to sa nasze pieniadze bezczelnie nam kradzione.

>
                        > Każdy ponosi odpowiedzialność za swoje czyny. Ale nie każdy wyłacznie sam
                        jest
                        > winien tego, że stał się lumpem.

a co ja jestem temu winien ze ktos stal sie lumpem?

>
                        > Wyrok ma, czyli odpowiedział za to co zrobił niezgodnie z prawem.

ciekawe czy za wszystkie. to uprawnia go do bezplatnego zamieszkiwania na koszt
                        uczciwych?

> Ale nie wiesz dlaczego się rozpił, brak pracy moze być tego konsekwencją.

jasne szczegolnie jak nigdy sie nie pracowalo. rozpil sie bo pil. dlatego sie
                        rozpil pic nie musial i nadal nie musi. to jego problem nie moj.

> Jesteś tak pewien, że gdyby was w szpitalu podmieniono i trafiłbyś do jego
                        > domu, wyrastałbys tam gdzie on, pojawiiłbyś się na tym forum a nie w
                        > więzieniu?? Tak wierzysz w swoją siłę ducha, charakter??

to pytanie o to skad sie biora patologie jesli przyjac ze patologia bierze sie
                        tylko z rodziny to nie mielibysmy mordercow z tzw porzadnych rodzin. kazdy
                        czlowiek dorosly jest odpowiedzialny za to co robi. moze swiadomie kierowac
                        swoim losem w dowolnym kierunku. panstwo powinno mu 1. stawiac bariery tej
                        swobody 2. pomagac jesli calkiem upadnie.(ale pomoc ta to ine stworzenie w
                        centrum szczecina tysiecy ogromnych mieszkan dla absolutnie wszystkichj
                        noieplacacych i jakies umazanki.

>
                        > > ja jestem z niebuszewa.
                        > Ale żyjesz w normalnej rodzinie.
                        > Pisałam o czymś innym, o wejściu w środowisko a nie przyglądanie się z boku,
                        z
                        > pozycji lepszego.

jak ktos jest lepszy to moze chyba tak patrzec chociaz oczywiscie powinien miec
                        odpowiednia pokore. jak postawice ciebie osobe mila kulturalna i zadbana obok
                        niebuszewskiego menela mma prawo powiedziec z4e jestes lepszym czlowiekiem co
                        nie jest rownoznaczne ze musze pogardzac calkowicie tym drugim. moge mu
                        wspolczuc itd.

>
                        > > moja psychika jzu jest w strzepach. czy mozesz zaczac placic czynsz za mn
                        > ie?
                        > > czy zrobi to sdpl?
                        >
                        > ? Znowu się wygłupiasz.

to oznacza nie?

>
                        > > najpierw wykorzystam wszystkie mozliwosci. stawiasz
                        > > alternatywe: nieplacenie czynszu-noclegownia. wiele jest opcji posrednich
                        > .
                        > > zmaiana mieszknia plus dodatek np. zycie u rodziny wyjazd do innego miast
                        > a. w
                        > > ostatecznosci noclegowania i pomoc panstwa. pozdrawiam black
                        >
                        > To nie ja, to ty wyganiałeś niepłacących do noclegowni ;-)

jak znajda pieniadze nigdzie nie musza isc. niech przestana zerowac na
                        uczciwych.

.
                        > Dodatek? Skoro teraz nie mają na czynsz to i na mniejszy czynsz nie będzie.

gdzies jest prog. moze nie maja 150 zl ale mieliby 100. ale obecnie lepiej
                        sobie czynszem glowy nie zawracac bo i tak przyjdzie jurczyk i umozy.

> Życie u rodziny? Tak... już widzę jak chętnie przyjmujesz pod swój dach
                        rodzinę
                        >
                        > z 3 dzieciaków, rodzinę biedną bez środków na życie.

z wlasnej rodziny? jesli ine mieli by gdzie mieskzac i byli czysci i ine pili
                        to mysle ze po dlugiej rozmowie bym sie zgodzil.

A jz. mieszkasz w spółdzielni to Twój czynsz znacznie się
                        > zwiększy.

i tak jest duzy bo musze placic setki darmozjadow ine z rodziny ktoprzy maja w
                        d... czynsz. ja to ja ale placa to tez calkem biedni ale uczciwi ludzie.

U mnie np. wyszłoby ok. 100 za dodatkową osobę. Dodatkowo pozbywając
                        > się mieszkania ta rodzina nie będzie miała szans na inne w najbliższej 10
                        > latce. Wiesz przecież ile się czeka na jakieś lokum.

co znaczy czeka sie. mieszkania sie kupuje albo wynajmuje. trzeba skonczyc z
                        jakims czekaniem. pozdrawiam black
                        • Gość: e.beata Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.05, 05:56
                          im dalej w las tym twoje poglądy zaczynają przerażać.
                          Pewnie, zadbajmy o czystość rasy.
                          Tych którym się w życiu nie udało, wysiedlmy do noclegowni, najlepiej
                          położonych za miastem i ogrodzonych wysokim murem. Rzucimy im jakieś ochłapy.
                          Trudno taki jest koszt społeczny.

>>no wlansie niech placa niech bedzie mega skuteczna egzekucja. dlaczego
                          zamiast o tym mowi sie o masowych umozeniach

Też jestem za porządną egzekucją, ale rozmawiamy o tych, od których egzekucja
                          jest nieskuteczna.

>>glowna pmoc to taki rozwoj ktory prowadzi do stworzenia miejsc pracy. plus
                          wspomniane dodatki i noclegownie.

Znowu zaczynasz ;-))
                          Tak byłoby miło- kolorowe neony, czyste ulice, szczęsliwi ludzie.
                          Jak w Polsce dojdzie do takiego stanu, że bezrobocie diametralnie spadnie, a
                          zasiłki pozwolą przeżyć i czynsz zapłacić, to zaprzestanę z tobą dialogu w tej
                          sprawie.

>>>polska jest w srod 30 najbogatszych panstw swiata. nigdy ine bedzie tak z
                          enie ebdzie biendnych i cwaniakow. ktos u pisal ze iles mln w usa gloduje. ale
                          tam nikt nie daje mieszkan za darmo.

Na zachodzie za zasiłek dla bezrobotnego, czy inne z pomocy społecznej da się
                          przeżyć na przyzwoitym poziomie, czynsz spokojnie zapłacić a czasem nawet na
                          wakacje wystarczy. U nas 1/2 roku zasiłku głodowego (jak ktoś jest sam to nie
                          starczy na czynsz nawet z dodatkiem mieszkaniowym), a pomoc społeczna też nie
                          ma wystarczających funduszy.

> Wspomniałam, że kiedy te osoby wyjdą z dołka i bedą zarabiały 2 tys. to i tak
                          > nie będzie ich stać na większe mieszkanie.

jeszcze wieksze?

Czytaj uważnie. Pisałeś o tym, że ludzie nie zamieniają mieszkań na mniejsze.
                          Wytłumaczyłam tobie dlaczego. Jeżeli zamienią na MNIEJSZE, to przy późniejszej
                          poprawie sytuacji i dochodzie nawet 2 tys. na rodzinę nie będzie ich stać aby
                          mieć większe mieszkanie. A dzieci rosną. Szans na własne lokum w takich
                          rodzinach nie mają.

> > sciagne z dluznikow. moze nie 55 ale 30 napewno.
                          > ;-) tak i miasto przeznaczy te zaległosci na noclegownie ;-)

wszystko jedno na co to sa nasze pieniadze bezczelnie nam kradzione.

Czyli zrobić cos aby zrobić, bez patrzenia na konsekwencje.
                          Tak własnie działa nasz sejm ;-)

> Każdy ponosi odpowiedzialność za swoje czyny. Ale nie każdy wyłacznie sam
                          jest winien tego, że stał się lumpem.

a co ja jestem temu winien ze ktos stal sie lumpem?

mam nadzieję, że z twojego powodu to nikt ze znajomych się nie rozpił.
                          Ale jako członek społeczeństwa, ponosisz jakąś tam częściową winę za stan
                          gospodarki.

> Wyrok ma, czyli odpowiedział za to co zrobił niezgodnie z prawem.

ciekawe czy za wszystkie. to uprawnia go do bezplatnego zamieszkiwania na koszt
                          uczciwych?

Nie wiem czy za wszystkie. I o żadnych uprawnieniach tego typu nie pisałam,
                          więc pytanie nie do mnie.

>>jasne szczegolnie jak nigdy sie nie pracowalo. rozpil sie bo pil. dlatego sie
                          rozpil pic nie musial i nadal nie musi. to jego problem nie moj.

Nie to także twój problem i mój.
                          Bo ty, twoja córka, zyjecie w tym społeczeństwie.

> to pytanie o to skad sie biora patologie jesli przyjac ze patologia bierze
                          sie > tylko z rodziny to nie mielibysmy mordercow z tzw porzadnych rodzin.

Właśnie dobrze, że dodałeś z "tzw".
                          To ze w rodzinie są pieniadze i np. wykształcenie wcale nie świadczy, że tam
                          się dobrze dzieje.
                          Poza tym powinieneś się orientować, że mordercy z porządnych rodzin stanowią
                          niewielki %, tak samo jak tylko niewielki % osób pochodzących z rodzin
                          patologicznych, pijących itp. ma szanse na normalne życie.

>>. jak postawice ciebie osobe mila kulturalna i zadbana obok
                          > niebuszewskiego menela mma prawo powiedziec z4e jestes lepszym czlowiekiem co
                          > nie jest rownoznaczne ze musze pogardzac calkowicie tym drugim. moge mu
                          > wspolczuc itd.

A ja tak tego nie odbieram. Nie wiem czy jestem lepszym człowiekiem, czy po
                          prostu miałam wiecej szczęścia w życiu?

> > ? Znowu się wygłupiasz.
                          >
                          > to oznacza nie?

tak.

> > To nie ja, to ty wyganiałeś niepłacących do noclegowni ;-)

> jak znajda pieniadze nigdzie nie musza isc. niech przestana zerowac na
                          > uczciwych.

Jak znajdą pieniądze ;-)
                          no, najlepiej napad na bank.
                          Gdyby mieli to by w ogromnej większości płacili.
                          Nigdy nie było aż takich zaległości czynszowych.
                          Myślisz że na złość Unii nie płacą? ;-)
                          To tak jak z piractwem komputerowym. Gdyby było ludzi stać ogromna większość
                          wolałaby legalne oprogramowanie.

> gdzies jest prog. moze nie maja 150 zl ale mieliby 100. ale obecnie lepiej
                          > sobie czynszem glowy nie zawracac bo i tak przyjdzie jurczyk i umozy.

Gdyby mieli 100, to by 100 płacili.
                          Oni nie mają nawet tych 100. Czy naprawdę tak trudno tobie to zrozumieć?
                          Przecież dodatek mieszkaniowy się opłaca, jest to jakaś suma dokładana gratis
                          do kosztów utrzymania, myslisz, że tak łatwo osobom biednym z tego rezygnować?

> z wlasnej rodziny? jesli ine mieli by gdzie mieskzac i byli czysci i ine pili
                          > to mysle ze po dlugiej rozmowie bym sie zgodzil.

;-)))))))
                          już nie wiem, czy ty na poważnie czy masz dobry humor i żarty sobie robisz.
                          Nie wiem jak duże masz mieszknie?
                          Ale sam od poczatku udowadniasz że to lumpy nie płaca, a teraz chcesz czystych
                          abstynentów? ;-)
                          Ja nie pytam o rodzinę która przyjeżdza w odwiedziny na 2 tygodnie.

> U mnie np. wyszłoby ok. 100 za dodatkową osobę. Dodatkowo pozbywając
                          > > się mieszkania ta rodzina nie będzie miała szans na inne w najbliższej 10
                          latce. Wiesz przecież ile się czeka na jakieś lokum.

> co znaczy czeka sie. mieszkania sie kupuje albo wynajmuje. trzeba skonczyc z
                          > jakims czekaniem. pozdrawiam black

Tak, wnieś postulat do jurczyka - niech od jutra zlikwiduje kolejki na
                          mieszkania komunalne.
                          Wiesz ile kosztuje kupno mieszkania, ile wynajęcie.
                          Jak ludzi nie stać na czynsz, ty proponujesz wynajem ;-)

• blackexit Re: rynek jako policja spoleczna 11.06.05, 11:26

> im dalej w las tym twoje poglądy zaczynają przerażać.
                            > Pewnie, zadbajmy o czystość rasy.

????

> Tych którym się w życiu nie udało, wysiedlmy do noclegowni, najlepiej
                            > położonych za miastem i ogrodzonych wysokim murem. Rzucimy im jakieś ochłapy.
                            > Trudno taki jest koszt społeczny.

tym ktorym sie nie udalo pomagajmy jak mozmey najlepiej.

>
                            > >>no wlansie niech placa niech bedzie mega skuteczna egzekucja. dlaczeg
                            > o
                            > zamiast o tym mowi sie o masowych umozeniach
                            >
                            > Też jestem za porządną egzekucją, ale rozmawiamy o tych, od których egzekucja
                            > jest nieskuteczna.

rozmawiamy o tydsiacach dluznikow ktorym wszystkim masowo umorzy sie czynsze. nikt nie analizowal kogo stac a kogo nie. przyjeto: nie palci czyli go nie stac. ciezko sobie wyobrazic wieksza glupote i demoralizacje.

>
                            > >>glowna pmoc to taki rozwoj ktory prowadzi do stworzenia miejsc pracy.
                            > plus
                            > wspomniane dodatki i noclegownie.
                            >
                            > Znowu zaczynasz ;-))

no tak aprawda niestety nie ma innego wyjscia jesli chcemy zyc w normalnym miescie i panstwie.

> Tak byłoby miło- kolorowe neony, czyste ulice, szczęsliwi ludzie.
                            > Jak w Polsce dojdzie do takiego stanu, że bezrobocie diametralnie spadnie, a
                            > zasiłki pozwolą przeżyć i czynsz zapłacić, to zaprzestanę z tobą dialogu w tej
                            > sprawie.

jesli ludziom bedzie sie zawsze nalezalo cos za darmo nie beda musilei pracowac zeby mieszkac w ogromnych mieskzkniach gornicy beda dostawiali 14 pensji za 12 mies pracy, nauczyciele beda pracowali polowe czasuu pracy itd to to panstwo zdrowe dlugo nie bedzie. teraz wprowadzony zakaz eksmisji absolutnie kazdego uczy jedynie zlodziejstwa i deprawuje maksymalnie.

>

> Czytaj uważnie. Pisałeś o tym, że ludzie nie zamieniają mieszkań na mniejsze.
                            > Wytłumaczyłam tobie dlaczego. Jeżeli zamienią na MNIEJSZE, to przy późniejszej
                            > poprawie sytuacji i dochodzie nawet 2 tys. na rodzinę nie będzie ich stać aby
                            > mieć większe mieszkanie. A dzieci rosną. Szans na własne lokum w takich
                            > rodzinach nie mają.

jesli to male bylo ich walsnoscia to bez problemu zaminia na wieksze. zreszta popatrz jake stawias zalternatywy: ktos moz eokradac spoleczenstwo i nie ruszy sie z wielkiego mieskznaia bezczelnie bo moze kiedys jak mu sie poparwi to nie bedzie mogl kupic wiekszego. to jakas paranoja stanowiaca prymat cwaniactwa i zlodziejstwa.

>
                            > > > sciagne z dluznikow. moze nie 55 ale 30 napewno.
                            > > ;-) tak i miasto przeznaczy te zaległosci na noclegownie ;-)
                            >
                            > wszystko jedno na co to sa nasze pieniadze bezczelnie nam kradzione.
                            >
                            > Czyli zrobić cos aby zrobić, bez patrzenia na konsekwencje.
                            > Tak własnie działa nasz sejm ;-)

konsekwencje to ukrucenie zlodziejstwa. dlaczego jestes przeciwna skutecznej egzekucji dlugow?

>
                            > > Każdy ponosi odpowiedzialność za swoje czyny. Ale nie każdy wyłacznie sam
                            >
                            > jest winien tego, że stał się lumpem.
                            >
                            > a co ja jestem temu winien ze ktos stal sie lumpem?
                            >
                            > mam nadzieję, że z twojego powodu to nikt ze znajomych się nie rozpił.
                            > Ale jako członek społeczeństwa, ponosisz jakąś tam częściową winę za stan
                            > gospodarki.

no bez zartow. za stan polskiej gospodarki ponsza wine komunisci. a teraz udalo sie zrobic w 15 lat ogromny skok. nie wiem co ma stan gospodarki do tego ze ktos pije albo kradnie. jego praca nie interesowal nie interesuje i nie bedzie interesowac.

> >>jasne szczegolnie jak nigdy sie nie pracowalo. rozpil sie bo pil. dla
                            > tego sie
                            > rozpil pic nie musial i nadal nie musi. to jego problem nie moj.
                            >
                            > Nie to także twój problem i mój.

w tym sensie ze zeruje na tobiie i na mnie, okrada nas oboje, a jak przjedziemy slaska albo jagielonska noca to da nam w ryja i zabierze zegarek to jest w tym sensie nasz problem.

>
                            > > to pytanie o to skad sie biora patologie jesli przyjac ze patologia bierz
                            > e
                            > sie > tylko z rodziny to nie mielibysmy mordercow z tzw porzadnych rodzin.
                            >
                            > Właśnie dobrze, że dodałeś z "tzw".
                            > To ze w rodzinie są pieniadze i np. wykształcenie wcale nie świadczy, że tam
                            > się dobrze dzieje.
                            > Poza tym powinieneś się orientować, że mordercy z porządnych rodzin stanowią
                            > niewielki %, tak samo jak tylko niewielki % osób pochodzących z rodzin
                            > patologicznych, pijących itp. ma szanse na normalne życie.

kazdy ma sznase kto ma checi. a jak mu sie nie chce to trudno jesli ma iles lat to jego zycie jest w pelni swiadfome wie jakie sa pozadane wzorce zachowan spolecznych. nie chce ich realizowac to decyduje sie tez na konsekwencje swoich dzialn jedna z ktorych jest wywalenie z mieszkania za ktore nie placi.

>
                            > >>. jak postawice ciebie osobe mila kulturalna i zadbana obok
                            > > niebuszewskiego menela mma prawo powiedziec z4e jestes lepszym czlowiekie
                            > m co
                            > > nie jest rownoznaczne ze musze pogardzac calkowicie tym drugim. moge mu
                            > > wspolczuc itd.
                            >
                            > A ja tak tego nie odbieram. Nie wiem czy jestem lepszym człowiekiem, czy po
                            > prostu miałam wiecej szczęścia w życiu?

oczywiscie z ejestes lepsza. zycie to nie totolotek ze trzeba mniec szczescie. odpowiadasz sama za siebie moglas wybrac inna droge.

>
                            > > > To nie ja, to ty wyganiałeś niepłacących do noclegowni ;-)
                            >
                            > > jak znajda pieniadze nigdzie nie musza isc. niech przestana zerowac na
                            > > uczciwych.
                            >
                            > Jak znajdą pieniądze ;-)
                            > no, najlepiej napad na bank.

a moze tak do pracy normalnie?

> Gdyby mieli to by w ogromnej większości płacili.

oczywiscie z enie. powtarzam. nie palca i niebeda placicli bo maja taki styl zycia. nigdy nikt im nic nie zrobil i im to wisi.

>
                            > Gdyby mieli 100, to by 100 płacili.

beatko. ty znasz tych ludzi? popdasz w jakies socjalistyczne utopie. czlowiek jest dobry tylko spoleczenstwo go spaczylo a on jest mily i kochany i tylko trzba z aniego wszyustko pooplacac i kupic mu flaszke bo mu jest ciezko.

>
                            >
                            > ;-)))))))
                            > już nie wiem, czy ty na poważnie czy masz dobry humor i żarty sobie robisz.
                            > Nie wiem jak duże masz mieszknie?

tyle co w piosnece.

> Ale sam od poczatku udowadniasz że to lumpy nie płaca, a teraz chcesz czystych
                            > abstynentów? ;-)

a co musze brac do mieskznaia wszystkich?

> Ja nie pytam o rodzinę która przyjeżdza w odwiedziny na 2 tygodnie.

ja wiem. odpowiedzialem pod jakimi warunkami mogliby u mnie zamieszkac na "stale"

>
                            > Tak, wnieś postulat do jurczyka - niech od jutra zlikwiduje kolejki na
                            > mieszkania komunalne.

to jest banalnie proste i postulowalem to juz tutaj 300 razy. trzeba sprzedawac cale kamienice przy cenie wywolawczej 1 zl plus remont. zero mieskzna komunalnych.

> Wiesz ile kosztuje kupno mieszkania, ile wynajęcie.
                            > Jak ludzi nie stać na czynsz, ty proponujesz wynajem ;-)

mysle z ejak odwiesi sie rpawo do eksmisji a mieskznaia beda prywatne to oni pieniazki znajda. jestem o tym gleboko przekonany. pozdrawiam black
                            • Gość: e.beata Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.05, 14:02
                              black mozemy powoli zakończyć?
                              Mam już dosyć, posty długie, a ty jak rzep uczepiony jednego i mędlisz to samo
                              w kółko. Ja piszę o osobach, które nie mają z czego placić, a nie o oszustach i
                              wielokrotnie to podkreślałam. A Ty ciągle swoje o lumpach i utopijnych środkach
                              na opiekę społeczna. Zejdź z księzyca na ziemię.

>rozmawiamy o tydsiacach dluznikow ktorym wszystkim masowo umorzy sie czynsze.
                              nikt nie analizowal kogo stac a kogo nie. przyjeto:
                              nie palci czyli go nie stac. ciezko sobie wyobrazic wieksza glupote i
                              demoralizacje.

A gdzieś cos takiego wyczytał? Umorzenie ma być po dokładnej analizie.

> >>glowna pmoc to taki rozwoj ktory prowadzi do stworzenia miejsc pracy.
                              > plus wspomniane dodatki i noclegownie.
                              >
                              >> Znowu zaczynasz ;-))

>no tak aprawda niestety nie ma innego wyjscia jesli chcemy zyc w normalnym
                              miescie i panstwie.

CHCEMY, ale NIE ŻYJEMY! potrafisz to pojąć?
                              Najpierw niech się pojawią nowe miejsca pracy i środki na dodatki i noclegownie.

>jesli to male bylo ich walsnoscia to bez problemu zaminia na wieksze.

Cały czas pytam się ciebie jak??? Przy zarobkach z dolnej półki.

>>zreszta popatrz jake stawias zalternatywy: ktos moz eokradac
                              spoleczenstwo i nie ruszy sie z wielkiego mieskznaia bezczelnie bo moze kiedys
                              jak mu sie poparwi to nie bedzie mogl kupic wiekszego. to jakas paranoja
                              stanowiaca prymat cwaniactwa i zlodziejstwa.

Ja tego NIE POPIERAM. Ale rozumiem tok myslenia tych ludzi. I nie wiem czy w
                              ich sytuacji też byłbyś taki hop do przodu. Cały czas tłumaczę, że skoro nie
                              mają na jakikolwiek czynsz to sie nie przeprowadzają na gorsze. Jak spadać to z
                              wysokiego konia ;-) a jest szansa, ze moze uda sie to mieszkanie zatrzymać,
                              kasek łakomy.

> Czyli zrobić cos aby zrobić, bez patrzenia na konsekwencje.
                              > Tak własnie działa nasz sejm ;-)

konsekwencje to ukrucenie zlodziejstwa. dlaczego jestes przeciwna skutecznej
                              egzekucji dlugow?

A gzdie napisałam, ze jestem przeciwna. Jestem za egzekucją długu!!! Ale madrą
                              egzekucją, która nie wrzuca wszystkich do jednego worka.
                              Za tym aby spokojnym, biednym rodzinom pomóc przetrwać, i nie w formie
                              umorzenia długu, czy wyrzuceniem na ulicę. Państwo powinno mieć taki system
                              pomocy, kontroli, który do dużych długów nie powinien dopuścić. Ale tego nie
                              ma. Pomoc społeczna też nie ma srodków. I dlatego nie jestem za tym aby ludzi
                              wywalać z domów do noclegownii, tylko dlatego, że jest bezrobocie a panstwo
                              sobie z pomocą nie radzi.

>no bez zartow. za stan polskiej gospodarki ponsza wine komunisci. a teraz
                              udalo sie zrobic w 15 lat ogromny skok. nie wiem co ma stan gospodarki do tego
                              ze ktos pije albo kradnie. jego praca nie interesowal nie interesuje i nie
                              bedzie interesowac.

Tak... komuniści? teraz w czasach demokracji?? To nie społeczeństwo głosuje w
                              wyborach??
                              Stan gospodarki ma ogromny wpływ na każdego pojedyńczego człowieka, na rodzinę,
                              na określone środowiska. To już powinienes wiedzieć.

>kazdy ma sznase kto ma checi???????????? ;-)

Urocze stwierdzenie. Tak szanse teoretycznie ma każdy.
                              Tylko że dobre chęci nie zawsze wystarczą, potzrebne są jeszcze jakieś warunki.
                              Gdyby zależało od chęci to bylibyśmy bogatym społeczeństwem.

>>oczywiscie z ejestes lepsza. zycie to nie totolotek ze trzeba mniec
                              szczescie. odpowiadasz sama za siebie moglas wybrac inna droge.

Nie, ja miałam duzo łatwiejszy start. W moim domu się nie piło i nie biło,
                              miałam wszystkie książki i zeszyty do szkoły, nikt mi nie wmawiał, ze nauka nie
                              ma sensu, nie musiałam kraść aby równać do środowiska znajomych itp. itd.
                              Pod tym względem miałm bardzo duże szczęście. Nie spaczono mi kręgosłupa w
                              dzieciństwie.

Mogłam wybrać inna drogę? Tak, tylko do wybrania innej drogi nie potrzbowałabym
                              siły, wręcz przeciwnie okazałabym słabość.
                              Mówisz że wiele osób z marginesu mogło wybrać inną drogę? Tak, mogło.
                              Ale oni do zmiany musza miec ogromną siłe i zaparcie, nie wszyscy są az tak
                              silni. To jest ta różnica w wyborze dróg.
                              A alkoholizm jest chorobą. A marazm, bezsilność, brak nadziei też robią swoje.
                              > Jak znajdą pieniądze ;-)
                              > no, najlepiej napad na bank.

a moze tak do pracy normalnie?

To daj wszystki chętnym pracę. Przecież cały czas do tego się odnoszę. W innych
                              warunkach gospodarczych nie byłoby aż takiej skali problemu.

>mysle z ejak odwiesi sie rpawo do eksmisji a mieskznaia beda prywatne to oni
                              pieniazki znajda. jestem o tym gleboko przekonany.

To trwaj dalej w swoim przekonaniu a ja będę w swoim.
                              Walczę z silnym ale nie dobijam słabego. Takie mam babskie serce ;-)
                              Polecam Szczepkowską w dzisiejszych obcasach.

• blackexit Re: rynek jako policja spoleczna 13.06.05, 18:46

> black mozemy powoli zakończyć?
                                > Mam już dosyć, posty długie, a ty jak rzep uczepiony jednego i mędlisz to
                                samo
                                > w kółko. Ja piszę o osobach, które nie mają z czego placić, a nie o oszustach
                                i
                                >
                                > wielokrotnie to podkreślałam. A Ty ciągle swoje o lumpach i utopijnych
                                środkach
                                >
                                > na opiekę społeczna. Zejdź z księzyca na ziemię.

no koncyzc mozmey jak najbardziej. ja mowie o 55 konkretnych milionow i zero
                                pomysl;u na sciagniecie dlugow o zlodziejstwie jakim jest nieplacenie czynszu i
                                zycie na koszt innych byc moze rownie biendych ludzi. i mowie jeszce o
                                latynsoskich slumsach w samym centrum tego biednego miasta.

> >jesli to male bylo ich walsnoscia to bez problemu zaminia na wieksze.
                                >
                                > Cały czas pytam się ciebie jak??? Przy zarobkach z dolnej półki.

kup[ia sobie moga miec bardzo tani i dlugi kredyt. z czasem znalezc lepsza
                                prace jak juz nikt nie bedzie pamietal ze jakis marian z magazynu chodzil po
                                tej ziemi.

>
                                >> Ja tego NIE POPIERAM. Ale rozumiem tok myslenia tych ludzi.

widzisz dziisaj pani zabila corke i siebie . jak ktos mi mowi nie popieram ale
                                rozumiem to mi sie zapala lampeczka specjalna.

> Urocze stwierdzenie. Tak szanse teoretycznie ma każdy.
                                > Tylko że dobre chęci nie zawsze wystarczą, potzrebne są jeszcze jakieś
                                warunki.

mysle ze warunki do placenia czynszu ma kazdy kto ma chec do pracy. inna spraw
                                ajest jesli ktos ine moze pracowac jest niepelnosprawny czy cos takiego.

> Gdyby zależało od chęci to bylibyśmy bogatym społeczeństwem.

jestesmy spoleczenstwem leni i brudasow do tego zapijaczonyc, ktorzy portafia
                                tyklko rzadac i co wybory licza na cud. no i maja pretensje ze te cholerne
                                papiery trzeba wypelniac zeby ue wplacila pieniadze na knto.

> Ale oni do zmiany musza miec ogromną siłe i zaparcie, nie wszyscy są az tak
                                > silni. To jest ta różnica w wyborze dróg.

to jest ich problem na ile sa silni. jesli jest bardzo zle to panstwo powino im
                                pomngac ale konkretnemu i wybranemu i w dobry sposob nie wszystkim stadami
                                zyjacym w swoich melinach.

> A alkoholizm jest chorobą. A marazm, bezsilność, brak nadziei też robią
                                swoje.
                                > > Jak znajdą pieniądze ;-)
                                > > no, najlepiej napad na bank.
                                >
                                > a moze tak do pracy normalnie?
                                >
                                > To daj wszystki chętnym pracę.

mysle ze ta praca jest. nawet tu w tym upadlym kompletnie miasteczku. nie jest
                                praca marzen ale czasem trzeba schowac amibicje do kieszeni.

> Walczę z silnym ale nie dobijam słabego. Takie mam babskie serce ;-)

przejdz sie wieczorem w okolice zamieszkale przez tych ktorych nazywasz slabymi
                                i przywroca ci normalne widzenie swiata. pozdrawiam black
                                • Gość: e.beata Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.05, 21:18
                                  Czy naprawdę nie potrafisz rozróżnić podmiotów o których piszemy?
                                  Bo już jaśniej nie mogę wytłumaczyć o czym ja piszę, a ty ciągle swoje.
                                  Też jestem przeciwko obibokom i ludziom którzy świadomie nie płacą choc mogą.

Ale jeżeli daję dobre rady jak z tego wyjść, to przynajmniej odnoszę je do
                                  RZECZYWISTEJ sytuacji tego kraju a nie marzeń jak powinien on wyglądać. Nie
                                  bądz jak polityk przed wyborami ;-)

pozdrawiam
                                  • blackexit Re: rynek jako policja spoleczna 13.06.05, 21:48

> Też jestem przeciwko obibokom i ludziom którzy świadomie nie płacą choc mogą.

nop i co dla nich proponujesz. roznimy sie tez w rozumieniu kto to jest biedny.
                                    bo ty wydaje mi sie ze przyjmujesz tu najszersza definicje czyli osoba ktora
                                    nie placi czynszu. dla mnie to osoba niezdolna do pracy nie posiadajaca
                                    wystarczajacych srodkow na utrzymanie.

>
                                    > Ale jeżeli daję dobre rady jak z tego wyjść, to przynajmniej odnoszę je do
                                    > RZECZYWISTEJ sytuacji tego kraju a nie marzeń jak powinien on wyglądać. Nie
                                    > bądz jak polityk przed wyborami ;-)

no jak nie ma sie celow i marzen to zawsze tak to bedzie wygladalo. albo chce
                                    sie cos zmienic albo jak juz mowilem rozdac wszystkim i zniesc czynsze. nie
                                    wiem czemu ja mam placic a te lumpy nie. to gleboko niesprawiedliwe. nie dosc
                                    ze place za siebie to jeszce za nich. pozdrawiam black
                                    • Gość: e.beata Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.05, 11:49
                                      black, bo ja zwątpię w twoją inteligencję.

1. Co proponuję dla oszustów już pisałam.

2. "wydaje mi sie ze przyjmujesz tu najszersza definicje czyli osoba ktora
                                      > nie placi czynszu."
                                      A skąd taki wniosek?! Nigdzie tak nie napisałam... Choć przyznaję, że gdy
                                      chodzi o biede, to moja osobista poprzeczka finansowych warunków jest wyższa
                                      niż państwowa. To co państwo uważa tylko za biedę dla mnie jest nędzą.
                                      Napisałam wyrażnie że wśród osób które nie płacą nie wszyscy są biedni.

3. "dla mnie to osoba niezdolna do pracy nie posiadajaca
                                      > wystarczajacych srodkow na utrzymanie."

Osoba niezdolna do pracy ma z zasady jakieś minimalne środki na utrzymanie,
                                      czyli rentę. Zasiłek pielegnacyjny o ile o niego wystąpi.

Dla mnie biedna jest także osoba zdolna do pracy, która tej pracy nie ma. Taka
                                      która łapie prace dorywcze lub nawet pracuje ale zarabia b. mało. Taka która
                                      zarabia niewiele ale dużo musi wydać na lekarstwa. Biedne są osoby, które
                                      zarabiają ale utrzymać muszą nie tylko siebie.

4."no jak nie ma sie celow i marzen to zawsze tak to bedzie wygladalo. albo
                                      chce sie cos zmienic albo jak juz mowilem rozdac wszystkim i zniesc czynsze.
                                      nie wiem czemu ja mam placic a te lumpy nie. to gleboko niesprawiedliwe. nie
                                      dosc ze place za siebie to jeszce za nich. pozdrawiam black"

Cele i marzenia trzeba mieć, ale nie jest to równoznaczne z ich realizacją gdy
                                      nie ma ku temu warunków.
                                      Zastanowiłeś się kiedys nad tym, że z zasady lumpy poza nielicznymi wyjątkami
                                      mieszkają w lokalach zapuszczonych, starych, często z toaletą na półpiętrze itp.
                                      Przeniesieni na mniejszy metraz też nie będą płacili. Wiesz jakie są czynsze
                                      mieszkań socjalnych? Czyli nadal BĘDZIESZ płacił na nich. Tyle że suma MOŻE
                                      będzie mniejsza.
                                      Poza tym w wielu rodzinach są dzieci. Tak chętnie wysyłasz je do noclegowni?

Mam wrazenie black, że wzięłeś pod lupę część osób które nie płacą, piją i
                                      swoje spostrzerzenia rozszerzasz na wszystkich.
                                      Bardzo radykalny jesteś w poglądach. A moze sprawdz ile osób czynszu nie płaci
                                      a ile mamy rodzin z problemem alkoholowym? Można czynszu nie płacić. O.K ale
                                      skoro dzieci chodzą głodne to nie opowiadaj, że te rodziny stać na czynsz.
                                      Myślisz, że są rodziny które czynsz zapłacą kosztem jedzenia dla dziecka?
                                      Ponad połowa dzieci w tym roku nie wyjedzie na wakacje. Myślisz że ich rodzice
                                      celowo czynszu nie płacą?
                                      Jeżeli nic się nie zmieni lumpów będzie coraz więcej. Coraz więcej bedzie osób
                                      które z czynszem zalegaja.
                                      • blackexit Re: rynek jako policja spoleczna 15.06.05, 08:39

w zasadzie mowimy o tym samy z tym ze ty masz jakas dziwna nadwrqzliwosc spoleczna. pewnie wynika to z wieku (wybacz). tylko skuteczna windykacja moze pokazac prawdziwa ilosc biednych ktora moim zdaniem nie przekaracza kilku procent. a i tu trzeba miec spore watpliwosci wobec wyrozumilosci dla zlodziejstwa. jak ktos kradnie ze sklepu lodowke i mowi ze jest biedny i mu sie nalezy to budzi to duze watpliwosci. to samo jest z zasiedlaniem ogromnych miekszan przez tzw biednych. myslisz ze wszystkie rodziny dzieci ktore nie jad ana wakacje sa biende? zarty jakies. jak mowie mas ztakie szerokie granice biedy ze najcghetnie zabralabys wszystkimi rozdala. ale mozesz robic tak tylko ze swoimi pieniedzmi nie zadac od calego spoleczenstwa takiej pdeudopomocy. jak taa kupil merca z niemeic to moze i na wakacje nie starczylo a moze dorabia na lewo jako taksiarz a zasileczek sie bierze. pzodrawiam black

> black, bo ja zwątpię w twoją inteligencję.
                                        >
                                        > 1. Co proponuję dla oszustów już pisałam.
                                        >
                                        > 2. "wydaje mi sie ze przyjmujesz tu najszersza definicje czyli osoba ktora
                                        > > nie placi czynszu."
                                        > A skąd taki wniosek?! Nigdzie tak nie napisałam... Choć przyznaję, że gdy
                                        > chodzi o biede, to moja osobista poprzeczka finansowych warunków jest wyższa
                                        > niż państwowa. To co państwo uważa tylko za biedę dla mnie jest nędzą.
                                        > Napisałam wyrażnie że wśród osób które nie płacą nie wszyscy są biedni.
                                        >
                                        > 3. "dla mnie to osoba niezdolna do pracy nie posiadajaca
                                        > > wystarczajacych srodkow na utrzymanie."
                                        >
                                        > Osoba niezdolna do pracy ma z zasady jakieś minimalne środki na utrzymanie,
                                        > czyli rentę. Zasiłek pielegnacyjny o ile o niego wystąpi.
                                        >
                                        > Dla mnie biedna jest także osoba zdolna do pracy, która tej pracy nie ma. Taka
                                        > która łapie prace dorywcze lub nawet pracuje ale zarabia b. mało. Taka która
                                        > zarabia niewiele ale dużo musi wydać na lekarstwa. Biedne są osoby, które
                                        > zarabiają ale utrzymać muszą nie tylko siebie.
                                        >
                                        > 4."no jak nie ma sie celow i marzen to zawsze tak to bedzie wygladalo. albo
                                        > chce sie cos zmienic albo jak juz mowilem rozdac wszystkim i zniesc czynsze.
                                        > nie wiem czemu ja mam placic a te lumpy nie. to gleboko niesprawiedliwe. nie
                                        > dosc ze place za siebie to jeszce za nich. pozdrawiam black"
                                        >
                                        > Cele i marzenia trzeba mieć, ale nie jest to równoznaczne z ich realizacją gdy
                                        > nie ma ku temu warunków.
                                        > Zastanowiłeś się kiedys nad tym, że z zasady lumpy poza nielicznymi wyjątkami
                                        > mieszkają w lokalach zapuszczonych, starych, często z toaletą na półpiętrze itp
                                        > .
                                        > Przeniesieni na mniejszy metraz też nie będą płacili. Wiesz jakie są czynsze
                                        > mieszkań socjalnych? Czyli nadal BĘDZIESZ płacił na nich. Tyle że suma MOŻE
                                        > będzie mniejsza.
                                        > Poza tym w wielu rodzinach są dzieci. Tak chętnie wysyłasz je do noclegowni?
                                        >
                                        > Mam wrazenie black, że wzięłeś pod lupę część osób które nie płacą, piją i
                                        > swoje spostrzerzenia rozszerzasz na wszystkich.
                                        > Bardzo radykalny jesteś w poglądach. A moze sprawdz ile osób czynszu nie płaci
                                        > a ile mamy rodzin z problemem alkoholowym? Można czynszu nie płacić. O.K ale
                                        > skoro dzieci chodzą głodne to nie opowiadaj, że te rodziny stać na czynsz.
                                        > Myślisz, że są rodziny które czynsz zapłacą kosztem jedzenia dla dziecka?
                                        > Ponad połowa dzieci w tym roku nie wyjedzie na wakacje. Myślisz że ich rodzice
                                        > celowo czynszu nie płacą?
                                        > Jeżeli nic się nie zmieni lumpów będzie coraz więcej. Coraz więcej bedzie osób
                                        > które z czynszem zalegaja.
                                        • Gość: e.beata Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.05, 21:32
                                          "w zasadzie mowimy o tym samy z tym ze ty masz jakas dziwna nadwrqzliwosc
                                          spoleczna. pewnie wynika to z wieku (wybacz)."

Obyś się nie zdziwił co do wieku ;-)
                                          Dziwna nadwrazliwość społeczna?!
                                          Fakt wrażliwa jestem.
                                          Ale skoro dla Ciebie wyrzucanie z mieszkań ludzi, których nie na ich prośbę
                                          wsadzono w biedę, jest dziwną nadwraźliwością społeczną, niech tak w twoim
                                          umyśle zostanie.
                                          Masz rację, że mówimy o tym samym. Mamy tylko inne punkty widzenia, a od
                                          punktu widzenia przecież wszystko zależy ;-)
            • Gość: wizytka Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.teleton.pl 10.06.05, 08:22
              Jeżeli mialoby sie tak stac blecki to za jakiś czas bedziesz utyskiwal na tym
              forum, że twoje podatki idą na budowę tanich osiedli. Z całym szacunkiem
              czarny :)
              Są ludzie, ktorzy pracują uczciwue całe zycie i nigdy nie będzie ich stać na
              wykup mieszkania. Są np 80-letnie staruszki od ponad 40 lat mieszkające w
              wielkich mieszkaniach, kto je przeprowadzi do mniejszych ? Z czego mialłby
              wykupić te duże ? Instytucja, o której napisałam wyżej sprawdza się w wielu
              państwach. Jakoś tam jest mniej "samotnych" matek i "rencistów" .
              Na marginesie - jak córcia ?
              • blackexit Re: rynek jako policja spoleczna 10.06.05, 09:37
                Gość portalu: wizytka napisał(a):

> Jeżeli mialoby sie tak stac blecki to za jakiś czas bedziesz utyskiwal na tym
                > forum, że twoje podatki idą na budowę tanich osiedli.

nie zrozumielismy sie. powtarzam: mieszkania wszystkie rowniez te nowobudowane powinny byc prywatne. a im tansze tym lepiej.

Z całym szacunkiem
                > czarny :)
                > Są ludzie, ktorzy pracują uczciwue całe zycie i nigdy nie będzie ich stać na
                > wykup mieszkania.

no to powinno byc ono sprzedawane tym ktorzy pieniadze maja wraz z cala kmienica. ci ktorzy pracuja ze spokojem zaplaca za czynsz.

Są np 80-letnie staruszki od ponad 40 lat mieszkające w
                > wielkich mieszkaniach, kto je przeprowadzi do mniejszych ?

no kto? ja? co to jest za filozofia?

> Na marginesie - jak córcia ?

w porzadeczku bardzo ladnie rosnie. chyba ma juz blisko 6 kg. pozdrawiam black
                • Gość: wizytka Re: rynek jako policja spoleczna IP: *.teleton.pl 10.06.05, 09:53
                  Ty o idei a ja o praktyce :) Filozofia chyba trochę przestarzała :) Ale ja juz
                  stare pokolenie jestem.
                  Fajne takie małe dziciątko, nie pyskuje, na balety nie chodzi... wiesz gdzie
                  jest - leży w łóżeczku. Ciesz się każdą chwilą z nią spędzoną, bo to jest
                  najpiękniejszy czas dla rodziny.
                  • blackexit Re: rynek jako policja spoleczna 10.06.05, 10:45
                    Gość portalu: wizytka napisał(a):

> Ty o idei a ja o praktyce :) Filozofia chyba trochę przestarzała :)

ani to filozofia ani przestarzala mowie o prostych praktycznych rozwiazaniach.

> Fajne takie małe dziciątko, nie pyskuje, na balety nie chodzi... wiesz gdzie
                    > jest - leży w łóżeczku. Ciesz się każdą chwilą z nią spędzoną, bo to jest
                    > najpiękniejszy czas dla rodziny.

potem czasy nie sa piekne? nie traktuje nigdy dziecka jako jakiejs kary to szczescie i calkiem po ludzku sympatyczne wydarzenie. albo bedzie mial mnie kto popierac albo sie klocic. na balety wiadomo ze pojdzie zobaczymy kogo stamtad przyprowadzi. byleby mi nie wyskoczyla w rozowych koturnach. pozdrawiam black
                    • Gość: wizytka do czarnego IP: *.teleton.pl 13.06.05, 14:46
                      Piękne, ale trudniejsze :(
      • Gość: e.beata Re: jak walczyć z chamstwem i z tymi niepłacącymi IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.05, 23:43
        3,5 roku bez pracy i płacy, a dostawał dodatek??
        Aby dostać dodatek /wniosek co 1/2 roku/ trzeba być na bieżąco z czynszem, to
        WARUNEK!
        • Gość: Treo Re: jak walczyć z chamstwem i z tymi niepłacącymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:25
          > Aby dostać dodatek /wniosek co 1/2 roku/ trzeba być na bieżąco z czynszem, to
          > WARUNEK!

Nieprawda. Żeby utrzymać dodatek trzeba opłacać czynsz regularnie. Zaległości można rozkładać na raty. I mozna dostać dodatek przy zaleglościach.
          • Gość: e.beata Re: jak walczyć z chamstwem i z tymi niepłacącymi IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.05, 15:23
            no własnie- na bieżąco z czynszem. REGULARNIE opłacać bieżący czynsz.
            Nie myślałam o STARYCH zaległościach i rozwiązani tej sprawy z administracją,
            czyli np. raty.
            Skąd człowiek kóry nie ma pracy, nie ma dochodu lub ma grosze ma wziać na
            bieżący czynsz???? Nawet ten po odliczeniu dodatku??
        • felix_edmundowicz Re: jak walczyć z chamstwem i z tymi niepłacącymi 11.06.05, 00:11

> 3,5 roku bez pracy i płacy, a dostawał dodatek??
          > Aby dostać dodatek /wniosek co 1/2 roku/ trzeba być na bieżąco z czynszem, to
          > WARUNEK!
          sorka e.beato za tak późną odpowiedź
          a odpowiedź jest prosta : mama , mama kochana jak to w życiu bywa pomgogła!
          ...no w końcu ja wkroczyłem ,ale tak nie może być!
          uczciwy ,prawy człowiek ,mój friend - nie widziany przez kilka lat, jak
          niewolnik !
          co za inteligencja ! wysmakowana !
          ale....kawaler !
          mamy,nasze mamy z ich emeryturami ratują wiele spraw
          • Gość: e.beata Re: jak walczyć z chamstwem i z tymi niepłacącymi IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.05, 05:08
            cieszę się że mama mogła pomóc.
            Ale w takim razie nie podawaj przykładu znajomego jako osoby bez pracy,
            dochodu, któremu się udało czynsz opłacać ;-))))))))
            Bo napiszę o kasjerce z hipermarketu, która ma 600 zł na rękę a dorobiła sie
            samochodu - wygrała w konkursie ;-))))
    • rpoznan Re: Nie palc czynszu 11.06.05, 02:04
      Na początku chce się odnieść do tych dość radykalnych stwierdzeń,m.in.
      szanowanego przeze mnie blacka-notabene,strasznie się black wkurzyłeś!
      A ile to wiosenek na karku,że jeszcze się nie przyzwyczaiłeś do tego,
      że sprawiedliwość społeczna nie zawsze oznacza "jaki wkład taki zysk"!
      No właśnie!Niestety musimy przyjąć do wiadomości,że menele,oszusci,nieroby,
      i wszelkie patologie to część nas czyli społeczeństwa!Jesteśmy my i oni jednym
      organizmem!Chore części trzeba leczyć!I to także do nas porządnych należy!
      Czy tego chcemy czy nie!Nie robimy żadnej łaski!Ba!Nawet to nasz w pewnym sensie
      obowiązek!W Polsce i na świecie takie działania mają miejsce
      np.wolontariaty,programy,misje np.z trudną
      młodzieżą,narkomanami,prostytutkami,alkoholikami,chorymi na AIDS czy bezdomnymi!
      Musimy z nimi współpracować i pomagać im przechodzić na dobrą stronę mocy!
      Przynosi to nie tylko zysk społeczny,ale także ekonomiczny!
      Nie bądźmy zbyt radykalni!Getta nie przynoszą nigdy nic dobrego!
      Na koniec mam wielką prośbę:
      NIE DORABIAJCIE DO TEGO CO NAPISAŁEM ŻADNEJ IDEOLOGII!
      TO BYŁO TAK NA ZDROWY ROZSĄDEK!!!

Pozdrawiam bardzo serdecznie!Black Ciebie szczególnie!
      I oczywiście mnóstwo zdrowia życzę!
      Hr.Roman E.Poznań
      • blackexit Re: Nie palc czynszu 11.06.05, 11:31
        rpoznan napisał:

> Na początku chce się odnieść do tych dość radykalnych stwierdzeń,m.in.
        > szanowanego przeze mnie blacka-notabene,strasznie się black wkurzyłeś!

to tylko taki styl. miasto juz mnie coraz mniej interesuje.
        zgadzam sie z etrzeba impomagac robic programy itd. ale jak nie beda chcieli sobie pomoc to nikt im nie pomorze. znam osobe ktora przepija wszytsko i wali 20 piw dziennie i nie widzi problemu i wkurza sie jak ktos wspomni o leczeniu. chocby wyjsc z super programem fundacja i innymi cudami to nie ma szans na poprawe jesli ta osoba nie chce tej pomocy i nie widzi problemu. ludzie zasiedlajacy slumsy w szcecinie wlasnie tak zyja i taka droge wybrali oni nie chca naszejpomocy i naszej fundacji moga nas skroic albo z czynszu albo z portfela wieczorem.

> Nie bądźmy zbyt radykalni!Getta nie przynoszą nigdy nic dobrego!

no wlansie a my mamy takie getto dokaldnie w samym centrum i to ogromne wielotysieczne.

> TO BYŁO TAK NA ZDROWY ROZSĄDEK!!!

czyli jak w ing banku.

>
        > Pozdrawiam bardzo serdecznie!Black Ciebie szczególnie!
        > I oczywiście mnóstwo zdrowia życzę!
        > Hr.Roman E.Poznań

dzieki panie hrabio. rowniez sle uklony. pozdrawiam black
    • Gość: Miśka Re: Nie palc czynszu IP: 195.136.49.* 11.06.05, 11:44
      Sprzedać mieszkania za 1 zł + zobowiązanie do wyremontowania mieszkania.
      Koszt remontu "wbić" w hipotekę i spłacać przez 30 lat.
      Stać będzie na spłatę i babcię i wnuczka.
      Pomysł wymaga dopracowania ale jest to jakaś alternatywa.
      • blackexit Re: Nie palc czynszu 13.06.05, 21:46
        Gość portalu: Miśka napisał(a):

> Sprzedać mieszkania za 1 zł + zobowiązanie do wyremontowania mieszkania.
        > Koszt remontu "wbić" w hipotekę i spłacać przez 30 lat.
        > Stać będzie na spłatę i babcię i wnuczka.
        > Pomysł wymaga dopracowania ale jest to jakaś alternatywa.

tak tyle z enie mieskznaia ale calej kaminicy i 1 zl to cena wywolawcza.
        pozdrawiam black

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka