09.06.05, 10:54
zawsze mi sie zdawalo, ze nie ma zadnych problemow z naszymi sasiadami zza
Odry, ze zaszlosci historyczne mnie nie ruszaja i w ogole jestem normalny:)

Okazuje sie, ze jednak jest odwrotnie.

Zobaczylem na "termosiku" wywieszona niemiecka flage i od razu stanely mi
przed oczami zdjecia dawnego szczecina z wielkim hakenkreuzami zdobiacymi
budynki:(

po kiego grzyba to tam wisi?
Obserwuj wątek
    • sid15 Re: mam fobie 09.06.05, 11:02
      Ale to już było,
      i nie wróci więcej,
      i choć tyle się zdarzyło,
      to do przodu wciąż wyrywa moje serce...
      • ja_aska Re: mam fobie też 09.06.05, 11:04
        nie wróci?
        • Gość: XXL Re: mam fobie też IP: *.szczecin.pl 09.06.05, 12:33
          Już dawno wróciło, teraz nie muszą z nami wojować poprostu nas kupują
          sukcesywnie za grosze.
    • gradus2004 Re: mam fobie 09.06.05, 12:39
      Sochanski tam ma swoja kancelarie a jest on jednoczesnie konsulem honorowym
      Niemiec...
    • Gość: minimi a boisz sie tez napisu na Walach IP: *.arcor-ip.net 09.06.05, 13:37
      tam stoi po germansku "Hakentarassen wybudowane 19xx",
      to nawet straszniejsze od niemieckiej flagi bo przypomina ze oni juz tu byli! :O
      • Gość: maria Re: a boisz sie tez napisu na Walach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 18:31
        tak, oni już tu byli i byli.... u siebie. I przestań jojczyć, jeżeli masz fobie
        to na kozetkę do psychoanalityka albo wyjedż z tzw. "ziem odzyskanych". Tu
        przybyliśmy wcale nie tak dawno i musimy tę historię przyjąć, bo nawet jeżeli
        zniszczysz napis na Wałach to niczego nie zmieni... oni tu byli, zostawili
        wiele zabytków, budowli i naszym europejskim obowiązkiem jest to utrzymać, z
        tym się pogodzić. Wilnianka
    • hanka41 Re :fobie mozna i nalezy leczyc. 09.06.05, 22:28
      Dziwie sie Skuterku, ze nie odrozniasz flagi niemieckiej od hitlerowkich
      hackenkreuc'ow. Tamte, wojenne sa nienawistne kazdemu Polakowi ale tez wielu
      Niemcom. Dzis to inny kraj i inni ludzie. Bywaja wsrod nich jeszcze elementy
      neo-nazistowskie ale jak nazwac wypowiedzi z tego watku ? W dzisiejszych
      czasach sianie nienawisci opartej na przynaleznosci narodowej jest tak samo
      wsteczne jak odczynianie czarow spotykane jeszcze gdzie niegdzie na wsiach.
      Chcemy byc rownoprawnym czlonkiem Unii Europejskiej, korzystac z przywilejow,
      ponosic ciezary ( bo te tez beda ) a nie potrafimy zapanowac nad naszymi "
      fobiami ", ja bym to nazwala ksenofobiami, bo dotyczy nie tylko Niemcow.
      Rozumiem , ze forum to wymiana pogladow i opinii, czesto skrajnie roznych ale
      dziwi mnie brak reakcji forumowiczow inaczej myslacych anizeli Skuter.
      Czasy hasel " My tu nie przyszlismy, mysmy tu wrocili " na szczescie minely
      bezpowrotnie. Nie musimy ani ukrywac ani tymbardziej obawiac sie przyznac , ze
      Szczecin byl miastem niemieckim. To nie wstyd, nie zdobylismy go rozbojem a
      zostal nam dany jako ( bardzo zreszta nieproporcjonalna ) rekompensata za
      ziemie wschodnie. Mamy pretensje , ze Lwow, ze Cmentarz Orlat, a jak my
      postapilismy ( i dalej postepujemy) z cmentarzami niemieckimi, zydowskimi itd.?
      Moze juz naprawde czas przestac podkreslac co nas dzieli a skupic sie na tym co
      nas laczy? Miejmy nadzieje, ze pokolenia mlodych, ktore wyrosna i wyksztalca
      sie w nowej zjednoczonej Europie zostana uwolnione od takich fobii, oby , ale to
      zalezy rowniez od tego jak je wychowamy, jaka filozofie damy im na nowa droge
      zycia.
      Pozdrawiam jak zwykle optymistycznie.
      • sid15 Re: Re :fobie mozna i nalezy leczyc. 09.06.05, 22:40
        A poza tym dzięki Niemcom egzystuje w Szczecinie mnóstwo firm mniejszych i
        większych,dzięki którym do kasy miasta i państwa wpływają pieniądze,a mnóstwo
        ludzi ma zatrudnienie.Z jednej strony narzekamy na bezrobocie i brak inwestycji
        w tym mieście,a z drugiej jesteśmy niechętni niemieckim turystom.
        Uważam,że ściąganie ich i promowanie w ten sposób Szczecina jest jak
        najbardziej właściwe.A ,że mamy jakieś historyczne fobie z nimi związane?No
        cóż ,trzeba się ich po prostu pozbywać i uczyć się dobrosąsiedzkich
        stosunków,które zresztą nie są chyba najgorsze?
      • ja_aska Re: Re :fobie mozna i nalezy leczyc. 10.06.05, 09:10
        mam skrajną odmianę tej fobii. wiem o tym. nawet staram się wstydzić. ale nie
        zmienię tej fobii na inną ani się jej nie pozbędę.
        • albert_c Re: Re :fobie mozna i nalezy leczyc. 15.06.05, 15:53
          na Olechu jest flaga Dunska - kurka wodna oni tez tu juz byli!

na Curie Sklodowskiej flaga Szwedzka - ONI tez tu byli!

Czy ONI tu wroca?...boziu na Niepodleglosci flaga norweska...oni dopiero sie tu
          pojawia...jasna cholera, trzeba wiac;)
    • Gość: Jazzek Re: mam fobie IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 15.06.05, 16:46
      Uff, już myślałem, że chodzi o homofobię...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka