Gość: mlody IP: 217.153.6.* 19.07.05, 22:54 oto adres: freewebs.com/korczak_k/ i bardzo dobrze że to jest jawne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: observ Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.devs.futuro.pl 19.07.05, 23:31 czy to ten słynny Cehak, który podróżuje po szczecińskich urzedach i mocno krzycząc i wachajac rękami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126p Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:38 nie wiadomo, ten ma na imię Maciej, ale tamten to chyba jego brat??? Odpowiedz Link Zgłoś
elefantino1 brawo, doskonały pomysł trzeba tępić ubecję 20.07.05, 13:56 za zbrodnie przeciwko ludzkości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek WWW.CIMOSZEWICZ.NEOSTRADA.PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 15:09 WWW.CIMOSZEWICZ.NEOSTRADA.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korvin WWW.CIMOSZEWICZ.NEOSTRADA.PL do wlodek ! IP: 195.136.7.* 20.07.05, 20:03 Przeczytałem Twoją stronę. Ponieważ sam jestem aktywnym wrogiem komunizmu od lat, już dziś schorowanym, ale ze sporym gronem wpływowych Przyjaciół. Jeśli chcesz mieć swoją stronę na bardzo szybkim serwerze (Uniwersytet Toruński) i to dla Ciebie za darmo i bez bannerów - ja zaplacę - odpisz tutaj. Podam Ci do siebie telefon. Resztę uzgodnimy. Pozdrowienia dla Młodych Ludzi którym się w Polsce chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: WWW.CIMOSZEWICZ.NEOSTRADA.PL IP: *.pl / *.atrax.pl 30.09.05, 10:20 Jak mozna byc takim oszolomem... eh... Jakby sie realnie patrzylo na to co sie dzieje to pewnie w Polsce od dawna byloby lepiej... a taki tworca strony, przesiakniety do szpiku kosci oszolomstwem, propaganda jak ma realnie patrzec ?? nijak... Trzeba wiedziec gdzie, kto, co itd. Nie, nie glosowalem tym razem na SLD, a na SDPL (Arłukowicz) bo mnie partie nie ineteresuja, a jedynie ktos, na kogo glosuje, ma reprezetowac wyborcow godnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cipa Re: brawo, doskonały pomysł trzeba tępić ubecję IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.07.05, 16:28 tępić idiotów, i dopisać, że spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeneq Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 62.244.131.* 21.07.05, 12:06 Wojtek Cehak był opiekunem WiP'u. Ścigał np. mojego kumpla Maćka Dymnego. Maciek opowiadał, że niedawno spotkał Cehaka przy fontannach. A co tam słychać, tralalala. Że niby w tym kraju dużo się zmieniło. No bo o to przecie wszyscy walczylimy, panie Wojtku. No jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.chello.pl 23.10.08, 10:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wildst Re: Nazwisko z listy Wildsteina: M.A.Ż IP: *.chello.pl 02.12.08, 15:06 lista wildsteina:M.A.Ż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oddanie Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.chello.pl 09.12.08, 11:20 M.Ż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paw Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:39 Nie, to pewnie jego syn ;) Mnie ciekawi kim jest współpracownik "Robert"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126p Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:45 Polecam piesze wędrówki po wzgórzach warszewskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.pl / *.atrax.pl 20.07.05, 08:19 A w jakim celu... moze cos nie kumam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126 p Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 11:46 Jak się przejdziesz na piechotę po tych terenach, być może będziesz miał szczęście spotkać Roberta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 217.153.6.* 02.08.05, 13:50 Wojtek Cehak nie żyje i był jednym z lepszych policjantów w Szczecinie w III RP, a Maciek z Urzędu, to jego brat!!! A co do pozostałych na tej liście _ większość z nich ma firmy ochroniarskie. Dostają zlecenia, bo nie pozbyli się co lepszych teczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:22 yes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieczysław Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.chello.pl 29.01.09, 12:24 m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.comnet.krakow.pl 19.07.05, 23:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esbek Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 06:46 Przeczytałem. Nazwiska funcjonariuszy SB to w 90% ludzie, którzy o istnieniu tego pseudodziałacza Solidarności nie mieli pojęcia. Komendanci, Naczelnicy i inni wysocy rangą funkcjonariusze. Kilku już nie żyje. Wśród nazwisk jest jedynie trzech inspektorów, którzy bezpośrednio rozpracowywali Korczaka, a łaściwiej byłoby napisać kierowali jego działaniami. Dlaczego Krzysztof Korczak nie opublikował materiałów ze swojej teczki dot. jego dokonań w podziemnej Solidarności? Czyży nic nie robił? Odwaga potaniała i dzisiaj każdy chce sie przedstawić jako wielki działacz tamtego okresu. Nadmienię jedynie, że gazetka o której wspomina czyli "Solidarność Walcząca" była drukowana w Komendzie przez funkcjonariuszy SB, a jej kolportaż kontrolowany. Robiono tak, gdyż SB też musiała wykazać się przed Warszawą, że i u nas coś się dzieje. Lepiej było dla SB robić coś samemu i od początku kontrolować niż czekać, aż powstaną podziemne struktury i potem je rozpracowywać. Dzisiaj wiele osób myśli tak jak pan Krzysztof Korczak, że wydawali gazetki, spiskowali, dukowali, kolportowali, gdy tymczasem naprawdę robiła to za nich SB. Odpowiedz Link Zgłoś
malky niewiarygodne... 20.07.05, 07:55 Moze jeszcze kolega esbek napisze, zescie sami siebie w pierdlu sadzali, palowali po pietach i przeciwko sobie akcje operacyjne prowadzili? Wkrotce dowiem sie, ze to ubecja komune rozwalila i bedzei sie domagac panstwowych odznaczen... przezabawne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: niewiarygodne... IP: *.bazapartner.pl 20.07.05, 11:16 Oczywiście, ze komuna rozwaliła komunę. Wszyscy walczyli o demokrację - opozycja i towarzysze tylko nieco inaczej. edni w podziemiu a drudzy w biurach partyjnych ..... Niedługo może doczekamy sie takiej interpretacji w GW albo jeszcze lepiej w książkach do historii jak Agora wykupi Wyd. Szkolne i Pedagog. jeśli jeszcze tego nie zrobiła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariuszek Wydawnictwo to ,chciał wykupić Czarzasty IP: *.pl 20.07.05, 12:36 Było blisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: niewiarygodne... IP: *.chello.pl 06.09.08, 22:13 historia dzieje sie na naszych oczach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EA Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 213.155.191.* 20.07.05, 08:30 > Wśród nazwisk jest jedynie trzech inspektorów, którzy bezpośrednio > rozpracowywali Korczaka, a właściwiej byłoby napisać kierowali jego > działaniami. Taaa... a świstak zawijał w sreberka... > Dlaczego Krzysztof Korczak nie opublikował materiałów ze swojej teczki dot. > jego dokonań w podziemnej Solidarności? Czyży nic nie robił? Na stronie Solidarności Walczącej jest cała jego historia z lat 1981 do 1990 bodajże... > Odwaga potaniała i dzisiaj każdy chce sie przedstawić jako wielki działacz > tamtego okresu. A gdzie on się przedstawia jako wielki działacz ? Prosty człowiek, jeden z wielu niedocenionych do dzisiaj... ciekawym co ty robiłes w tym okresie... walczyłeś z wrogami ludu pracującego miast i wsi w imię wiecznej przyjażni ze Związkiem Radzieckim i zostałeś zdradziecko raniony w łydkę podczas Grudnia' 70 w Szczecinie ? > Nadmienię jedynie, że gazetka której wspomina czyli "Solidarność Walcząca" > była drukowana w Komendzie przez funkcjonariuszy SB, a jej kolportaż > kontrolowany. Robiono tak, gdyż SB też musiała wykazać się przed Warszawą, że >i u nas coś się dzieje. Już widzę tych spoconych funkcjonariuszy SB w piwnicy komendy uwijających się przy powielaczu... > Dzisiaj wiele osób myśli tak jak pan Krzysztof Korczak, że wydawali gazetki, > spiskowali, dukowali, kolportowali, gdy tymczasem naprawdę robiła to za nich > SB. Spiskowaliście, drukowliście, kolportowaliście, sami siebie wsadzaliście na 48godz, sami siebie internowaliście, samym sobie łamaliście życie i kariery, sami na siebie donosiliście... kiedy masz następną kontrolę u swego psychiatry ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin pzpr IP: 217.153.6.* 20.07.05, 15:43 histria jest skomplikowana, ok 1 mln czlonkow partii zapisalo sie do solidarnosci, i bynajmniej nie byli to sabotazysci. Odpowiedz Link Zgłoś
maglowa Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci 02.09.07, 15:48 Gość portalu: EA napisał(a): > 48godz, sami siebie internowaliście, samym sobie łamaliście życie i kariery, > sami na siebie donosiliście... kiedy masz następną kontrolę u swego psychiatry > ? Czemu sie dziwisz EA? Po co ekscytujesz się ubekami skoro w wolnej kaczej Polsce, na Twoich oczach Ziobro robi to samo? Przecież świry z Solidarności nie walczyli z komuną. Świry chciały mieć władze nad ludźmi taka jaką mieli komuniści. Ziobro to zrobił i dlatego jest wychwalany pod niebiosa. Suwnicowa jest zachwycona, Gwiazda podskakuje z radości. Udupili swojego. Jak Gierek Gomułkę. Ziobro udupi Kaczora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofic,Wydz IV SB Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.chello.pl 20.07.05, 12:07 najgorzej jak dyletanci cywile rozmawiaja na tematy sluzb spec jalnych Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci 20.07.05, 23:08 Trzeba Was było wytłuc, jak robactwo! M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laufen Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 212.71.114.* 21.07.05, 13:53 Bardzo sie ciesze, ze jestem dyletantem w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Koniuszko Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 22:50 SB jakie to służby specjalne? Napisz poprostu policja polityczna której jedynym zadaniem była obrona interesów PZPR . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 23:44 chyba nie tylko...to raczej uproszczenie...ale nie chciałbym dyskutowac..każdy ma prawo dzisiaj do wlasnych poglądow..stare czasy minęły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korvin Re: esbekowi i miłośnikom tow. Maleszki korvin IP: 195.136.7.* 20.07.05, 17:02 > Przeczytałem. Nazwiska funcjonariuszy SB to w 90% ludzie, którzy o istnieniu > tego pseudodziałacza Solidarności nie mieli pojęcia. Przeczytałem i ja. To co Pan pisze ma sens. Ale nie żaden "esbek" a zwyczajnie syn koleżanki szkolnej mojej Matki pracujący w MO najzwyczajniej niszczył pracę zespołu sadystów dzwoniąc z uprzedzeniem o rewizji lub nalocie. Z gory. Mama mu dziękowała i po kilkunastu minutach było w domu "czysto". Spece niczego nie zdołali Mamie dowieść. Po latach dowiedziałem się że ten człowiek służył w SB. Jak ocenić to co czynił? Zdradzał zdrajców czy też może rozbrajał komunizm? Czy był on może "pseudoesbekiem" używajac Pańskiego języka? > nie opublikował materiałów ze swojej teczki dot. jego dokonań w podziemnej > Solidarności? Czyży nic nie robił? Odwaga potaniała i dzisiaj każdy chce sie > przedstawić jako wielki działacz tamtego okresu. To zależy co nazywamy "działaniem" i kiedy. W latach pięcdziesiątych mój dziadek był w lesie (w partyzantce ludowej (!) przeciwnej okupacji Polski przez Zwiazek Sowiecki) za co resztę życia był w więzieniach i szpitalach. Tak Mu "władza ludowa" zapłaciła. Wtedy to właśnie było "działanie". W połowie lat osiemdziesiątych, ja, wnuk nieżyjacego już wtedy partyzanta szedłem chodnikiem słysząc z esbeckiego "fiata" dialog na swój temat: "- To ta reaganowska kanalia jeszcze krzywymi kulasami powłóczy? - Nie przejmuj się Tadek, dokopisamy mu wkrótce zdrówka po cichu" Chyba jedyny raz nie żałowałem że mam jedynie zawodówkę a ci co mówią są... po studiach. Sam fakt istnienia wielu osob, mówienia przez nie GŁOŚNO co myślą, zwania czarnego - czarnym, czerwonego - czerwonym, kapusia - kapusiem, sprzedawczyka Jaruzelskiego - sprzedawczykiem było wtedy odwagą. Za co inaczej pałaliby do mnie aż taką "miłościa"? Za samo roznoszenie przeze mnie bibuły, za sam fakt ujawniania prawdy o zbrodni komunizmu? Chciałoby się wam?.. A katowanie? Po co biliście?... Tylko dla uśmiechu swego Rosyjskiego pracodawcy?... Czas spojrzeć w lustro, towarzyszu, i palnąć sobie w swój pusty przegrany łeb. Zdradziliście wszystko: Polskę, rodzinę, przyjaciól. Czas odejść, Przegrani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: esbekowi i miłośnikom tow. Maleszki korvin IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:20 Ktoś inny napisał cyt. "juz widzę jak esbecy siedzą w piwnicy i drukują ulotki", "idź sie leczyć", czy coś w tym rodzaju. Odpowiadam: Jesteś prawdopodobnie głupkiem, który nie dorósł do dyskusji na temat pracy służb specjalnych. Osobiście drukowałem w moim pokoju, a nie w piwnicy, na powielaczu spirytusowym ulotki i inne wydawnictwa. Nadmieniam, że ich treść była napisana przez tzw. działaczy podziemia i nic nie zmienialiśmy. Śmierdziałem denaturatem używanym do druku tych ulotek na odległość. Dopiero później dostaliśmy powielacz na farbę drukarską. Drukowaliśmy nie tylko ulotki, ale też książki np. Miłosza, Konwickiego i inne. Robiliśmy to, gdyż nasza szczecińska opozycja była zbyt leniwa, aby to robić. Kłopoty mieliśmy z kolportażem. Usiłowaliśmy dokonać tego za pośrednictwem tzw. działaczy podziemia. Niestety, nie udało się. Byli zbyt leniwi. Sam musiałem wyrzucać te ulotki np. z wieżowca przy ul. Woj. Polskiego (dawna Moda Polska). Dlaczego to robiliśmy? Ponieważ w Szczecinie nic sie nie działo, a Warszawa mówiła, "że się dzieje tylko wy nic nie wiecie". A co miało się dziać, jeśli na trzech działaczy Solidarności dwaj byli tajnymi współpracownikami =================================================================== no comments bo co tu można napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korvin Re: esbekowi i miłośnikom tow. Maleszki korvin IP: 195.136.7.* 20.07.05, 17:35 > =================================================================== > no comments bo co tu można napisac? Ależ ten autocytat nie jest dla mnie żadną odpowiedzią. Nie ja pisałem te brednie które Pan cytuje, nie ja jesem antysemitą, oraz to ja nie zdołałem powstrzymać swoich emocji za co mi wstyd. Przepraszam. Ale ja wtedy MUSIAŁEM "żyć". Czy znane są Panu zasady "roli społecznej"? Jeśli Jaś stłucze szybę to potem Jana będą winić o każde zniszczenie. Podobnie jest z opozycją. Nie jestem Konradem ale Go rozumiem, bo i mnie ZMUSZONO do bycia tym kim byłem. To nie "lenistwo opozycji" ale zwykły strach przed wami kazał ludziom siedzieć w domach. Nie było odpowiedzialności zbiorowej, jak tu ktoś twierdzi? Miałem kolegę w wieczorówce - chodziliśmy pod fabrykę obuwia odprowadzić Jego Matkę bo ten sam milicjant uprzedzal że "będą z nią chcieli przeprowadzić rozmowę ostrzegawczą" czyli palowanie często połączone z gwałtem. Pisze Pan "Wersal"? Wyście tak robili ale tylko z takimi którzy "sypali" - kolejna "metoda zmiękczania". Ci którzy pluli wam w twarze byli dla was jak robactwo: "kapralu lejcie dopóki nie zacznie rzęzić, potem wyrzucić na chodnik za komendę". Te słowa zapamiętałem na zqwsze. Oto całe MO/SB... Walki wprost.. baliście się zawsze. Choć my mieliśmy gołe ręce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korczak Krzysztof Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.07.05, 16:17 Rozczaruje Pana ale Nic z tego mialo ze mna wspolnego nie bylo drukowane na SB. Moze tez pan poczytac protokoly ubeckie te ktore sie zachowaly na str:freewebs.com/korczak_k/ o ile nie zostal zablokowany po tym artykule. Moze tez Pan przeczytac moj zyciorys na str www.sw.org.pl Jest tam pare nazwisk moich kolegow z krorymi drukowalismy pisma.Prosze sie takze ich zapytac.Te bzdury o ktorych Pan pisze musza brac sie z ignorancji wobec historii lub z....Bezpieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek bzdury opowiada były SB-ek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:17 że ujawnienie agentury sprzed 20 i wiecej lat godzi w interesy państwa. Godzi jeżeli byli esbecy twierdzą "państwo to ja". Prawie wszyscy ci ludzie którzy współpracowali z SB obecnie nie pracują dla bezpieczeństwa Polski a wręcz przeciwnie np. Orlen, afera paliwowa itp. Dane o polskich agentach z lat 70 i 80-ych miały służbyradzieckie i paranoją jest, że rosjanie mają wiecej informacji na temat poskich służb specjalnych niż Polacy. Duża część esbeków, która w 90 r. nabyła prawa emerytalne ma dużo wyższe emerytury i inne świadczenia od swoich ofiar. Jeżeli robili coś przyzwoitego to powinni się chwalić a nie chować do mysiej dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:11 Szanowny Panie Korczak ! Podanie tylko nazwis ubeków to tylko półśrodek. Dlaczego Pan nie poszedł dalej i nie zajął się tym czym się ci ubecy zajmują dzisiaj. Jakie firmy prowadzą ?. Jakie pobierają renty ? Niektórzy z nich wyemigrowali za granic - co tam robią ? A może ktoś z czytelników wie coś na ten temat? Takie informacje są oczekiwane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 80.55.199.* 20.07.05, 12:17 wydaje mi się, że pan Korczak zrobił tyle ile do niego należało, teraz na nas kolej. On z Londynu nie może widzieć co robią SB-cy i ich TW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Korczak Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 212.85.1.* 28.07.05, 17:40 Szanowny Panie Polska zmieniajac system polityczny i sojusze w 1989r i pozniej nie zrobila tego co zrobily Czechy a mianowicie nie pozbawila Bylych wysokich funkcjonariuszy Panstwa oraz sluzb PRL wplywu na Panstwo.Stalo sie tak bo nie znalazla sie sila parlamenarna ktora byla w stanie przeforsowac ustawe.Prosze zauwazyc jak pozno zostala przeglosowana ustawa o IPN ktora otworzyla droge do przejrzenia tego co zostalo po SB.A co z kontrwywiadem wojskowym?Nadal nie ma ustawy ktora by pozwolila przejrzec te teczki.Wiec ja tylko zrobilem to na co pozwolilo mi prawo.Postapilem tak bo nie chce krzywdzic nikogo przez pomowiena ze byl tym lub tamtym.To co dostalem z IPN to dokumenty niepodwazalne.I o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eri Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.chello.pl 02.09.05, 21:27 jeden z nich pracuje na tkackiej 55 ;3-cie piętro...kawał gnojka do dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci 20.07.05, 10:43 Przeczytałem i... mam pytanie: * 2 pułkowników, 2 podpułkowników 2 kapitanów, porucznik,podporucznik i 2 chorążych, wszyscy etatowi pracownicy WUSW w Szczecinie - to agentura? * dzielnicowy MO, jakaś urzędniczka z MO i ZOMO-woiec - to agentura? To nie żadna agentura, ale etatowi pracownicy określonego urzędu wykonywujący swoje określone, etatowe zadania. Nic wiecej. Zadania były parszywe, dotyczyły rozpracowania domniemanego wroga kraju czy też wichrzyciela porządu publicznego. A za takiego uważano wtedy aktywistów z "Solidarności". Nie ma się czym podniecać. Wystarczy powiesić w interenecie listę płac od szefa po sprzataczkę z WUSW w Szczecinie oraz wykazy pracowników wszystkich komend MO. Część tych ludzi przeszła weryfikację i pracuje nadal. Natomiast - dla ludzi ówczesnej opozycji - ważniejsze powinno być raczej kto i dlaczego z ich grona donosił na kolegów i rozpracowywał ich od wewnątrz. Bo to jest autentyczna agentura, a nie etatowi pracownicy WUSW czy MO. Odpowiedz Link Zgłoś
malky Zadna roznica... 20.07.05, 10:50 Czy to byly etatowe, czy "hobbystyczne" swinie - czyli agentura. Faktem jest ze wszyscy oni dzialajac w imie systemu bliznim robili delikatnie mowiac nienajmilsze rzeczy. I za to powinni poniesc CO NAJMNIEJ tak kare, ze inni sie dowiedza jakich ludzi mieli (i maja) za sciana. Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Zadna roznica... 20.07.05, 11:02 Nie ma czegoś takiego jak odpowiedzialność zbiorowa. Poza tym przyjmij do wiadomości - że ABW i każdy inny wywiad wewnętrzny w każdym innym kraju - działa na podobnych zasadach i jego zadaniem jest rozpracowanie wszelkich środowisk, które zagrażają tak samo jak domniemywano przed laty - państwu lub porządkowi wewnętrznemu. Takie ich niewdzięczne zadanie. Problemem jest to - kogo, jakie środowiska czy grupy społeczne, aktualnie rzadzący uważają za wrogów państwa czy wichrzycieli i jakie stosuje środki do pacyfikowania tych środowisk. Jak są pretensje - to pod ten adres należy je kierować. I jeszcze jedno - jeśli dawni UB-ecy przeszli pozytywnie weryfikację i nadal funkcjonują np. w WSI lub ABW - ich denuncjacja niczemu dobremu nie służy. Prawem tych służb - jest działanie niejawne. Odpowiedz Link Zgłoś
malky Odpowiedzialnosc zbiorowa? 20.07.05, 11:09 A gdzie ja o czyms takim napisalem? We wsyzstkich dokach sa precyzyjnie podane nazwiska i podpisy. I tylko o te osoby moze chodzic. Poza tym nic nie mialem i nie mam do ABW - skad ci sie to wzielo? Niech dziala i przynosi efekty - byle nie takie jak z Modrzejewskim - to przeciez siepacze Siemiatkowskiego organizowali ten cyrk - pewnie tez przeszli pozytywnie weryfikacje. Sluza kazdemu byle dobrze zaplacil - za takich tajniakow w sluzbie niepodleglej Polski to na serdecznie dziekuje... O porownaniu rzadzacych dzisiaj i przed 20 laty nic nie napisze - odesle do dobrej ksiazki historycznej skoro dla Ciebie nie ma miedzy nimi roznicy. Poza tym smiac mi sie chce z jeszcze jednej przyczyny - stary dzialacz SM publikuje pare nazwisk a juz ludzie portkami trzesa piszac o "pacyfikowaniu srodowisk". Oczywiscie Ci dzisiaj "pacyfikowani" to byli SB-cy, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Odpowiedzialnosc zbiorowa? 20.07.05, 11:34 Malky - pisząc swój post miałem na uwadze jedno - w każdym kraju i praktycznie zawsze działał, działa i działąć będzie wywiad wewnętrzny. To, że rządzący ongiś, czy teraz - wykorzystują służby tego wywiadu do pacyfikowania niewygodnych - to także nic nowego. Niestety, metody pacyfikacji czy walki z niewygodnymi dla jakieś ekipy rzadzącej poprzez te służby, niewiele się zmieniły, vide afera Orlenowska, sprawa prezesa Optimusa, czy afery związane z mafią paliwową. Polskim problemem jest - jak te służby wywaidowcze są wykorzystywane i jakim celom tak na prawdę służą. Natomiast te parę nazwisk funkcjonariuszy etatowych sprzed lat z WUSW, jakie wymieniono jako "agentów" - nie ma większego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Zadna roznica... IP: *.bazapartner.pl 20.07.05, 11:20 Nie ma odpowiedzialności zbiorowej????? A Polacy za Jedwabne to pies. Ty szmatławty goju! Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Zadna roznica... 20.07.05, 11:41 Jak ochłoniesz, przedstaw mi to szerzej, bo nie pojmuję o co ci chodzi. To, ze ktoś mści się na Bogu ducha winnych ludziach za występek określonego człowieka lub imię bliżej nueokreśłonych celów i w[rowadza odpowiedzialnosć zbiorową - jest zbrodnią przeciwko ludzkości. Taką zbrodnią był i mord Żydów w Jedwabnem i Holokaust i obozy zagłady dla Polaków i inych nacji, jakie prowadzili hitlerowcy. Taką samą zbrodnią było wyrzynanie niewiernych podczas chrystianizacji naszych ziem, czy masakry Indian w USA. Czy poza epitetami typu "ty szmatlawy goju" - możesz jakoś normalniej wypowiadać swoje opinie i poglądy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: Zadna roznica... IP: 80.55.199.* 20.07.05, 12:30 może ja za niego odpowiem: nie wiem jak to było faktycznie z tym Holo-colo ale do dzisiaj tam gdzie komuna była nie można się doliczyć ok. 100 mln. ludzi. Odpowiedział ktoś za to? A taki zbrodniarz jak żyd Morel żyje sobie w Izraelu jeszcze dostaje za swoje zbrodnie na Polakach z moich ciężko zapracowanych pieniędzy emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Zadna roznica... IP: *.sasiedzi.pl 20.07.05, 12:19 Co za przygłup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: Zadna roznica... IP: 80.55.199.* 20.07.05, 12:24 jakoś takich pragmatycznych działań nie prowadzono w stosunku do funkcjonariuszy GeStaPo, SD, RSHA, Abwehry i tym podobnym służb wywodzących się z III Rzeszy. Tylko tych z góry na stryczek, a tych z dołu do ciupy Odpowiedz Link Zgłoś
baba_w_oknie Re: Zadna roznica... 20.07.05, 12:28 Gość portalu: gogo napisał(a): jakoś takich pragmatycznych działań nie prowadzono w stosunku do funkcjonariuszy GeStaPo, SD, RSHA, Abwehry i tym podobnym służb wywodzących się z III Rzeszy. Tylko tych z góry na stryczek, a tych z dołu do ciupy ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ Ta, nawet ewidentnych zdrajcow nie ruszono, a nawet ich cholubiono, vide szczecinskie losy Ludwika Kalksteina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Zadna roznica... IP: *.sasiedzi.pl 20.07.05, 12:30 Czy takich intelelktualistów jak Ty czy<a> gdzieś hodują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 80.55.199.* 20.07.05, 12:20 kurde.felek tylko częściowo ma rację; TW powinni wisieć na najniższej gałęzi a nad nimi ich oficerowie prowadzący. Tak byłoby sprawiedliwie Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci 20.07.05, 13:30 > Natomiast - dla ludzi ówczesnej opozycji - ważniejsze powinno być raczej kto i > dlaczego z ich grona donosił na kolegów i rozpracowywał ich od wewnątrz. Bo to > jest autentyczna agentura, a nie etatowi pracownicy WUSW czy MO. Na pytanie dlaczego istnieje sensowna odpowiedź. Wystarczy, że w rozmowie w 4 oczy złożono im jedną z propozycji (współpracy) "nie do odrzucenia". Ot na przykład wystarczy komuś uświadomić, że dzieci czasem ulegają nieszczęśliwym wypadkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EA Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 213.155.191.* 20.07.05, 13:55 >Zadania były parszywe, dotyczyły rozpracowania domniemanego wroga kraju czy też >wichrzyciela porządu publicznego. A za takiego uważano wtedy aktywistów >z "Solidarności". "Domniemany wróg kraju i wichrzyciel porządku publicznego"... jak to mocno jeszcze do dzisiaj brzmi... a chodziło przecież o opozycję polityczną...swoboda zgromadzeń i wypowiedzi była gwarantowana w konstytucji... "Domniemany wróg kraju i wichrzyciel porządku publicznego"... powiedz to studentom relegowanym z uczelni czy ludziom z paszportem w jedną stronę... > Nie ma się czym podniecać. Z punktu widzenia bezmózgowego SBeka rzeczywiście... > Natomiast - dla ludzi ówczesnej opozycji - ważniejsze powinno być raczej kto i > dlaczego z ich grona donosił na kolegów i rozpracowywał ich od wewnątrz. Jedno nie wyklucza drugiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.07.05, 16:37 W ten sposob tlumaczyli sie takze hitlerowcy mordujacy ludzi w imie prawa III- rzeszy.Sa pewne standarty wolnosci,niepodleglosci,humanitaryzmu.Zadne z tych standartow nie mialo zastosowania w PRL.PRL bylo panstwem podleglym interesom ZSRR.Ci ktorzy pracowali dla tego panstwa wypelniali swoje role agentow wobec Zwiazku Sowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Apropos W.C. - wyjaśnienie. IP: *.chello.pl 20.07.05, 10:50 Wojtek Cehak był bratem Macieja(jaką dokładnie funkcję obecnie sprawuje niewiem, chyba jest szefem jakiegoś biura promocji Szczecina lub coś w tym rodzaju). Mówię był ponieważ niestesty, nieżyje od kilku miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igel 1 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.07.05, 12:11 Chwala ma za to...dal dobry przyklad na przyszlosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapominajka Kurde.felek - dlaczego tak bronisz ZOMO-wców? IP: *.winfor.pl 20.07.05, 12:51 Ilekroć ujawnia się ubeków czy pracowników dawnego WUSW, podnosi się pisk, że oto krzywdzi się zwykłych ludzi: sprzątaczki, biuralistki, niewinnych dzielnicowych. Otóż - w aktach operacyjnych SB nie występowały sprzątaczki i wątpię aby ich nazwiska przeniknęły do archiwów IPN. Jeśli ktoś znalazł się w tych dokumentach, to nie dlatego że sprzątał, chyba że słowu "sprzątać" nadamy inne, złowieszcze znaczenie. Uważam, że ujawnianie nazwisk byłych pracowników funkcyjnych WUSW i SB ma dziś sens , bo: 1. Ludzie ci wciąż szkodzą Polsce, wysługując się rozmaitym zakulisowym układom i sitwom 2. Wykonywali podłą robotę i czas najwyższy, aby ich z niej rozliczyć. Doskonale pamiętam ówczesną nadgorliwość "zwykłych" milicjantów, ZOMO-wców i smutnych panów. Praca w bezpiece to nie zawód - to charakter. Od bezinteresownego pałowania studentów na ulicy, poprzez szykanowanie w pracy i łamanie ludziom życiorysów - tak wyglądał "zakres obowiązków" tych "zwykłych" pracowników WUSW. Część z nich już nie żyje - dożyli sowitych emerytur i odeszli z tego świata nie niepokojeni. Część korzysta z przywilejó, ba! piastuje fukcje publiczne i czerpie pełną garścią z dobrodziejstw kapitalizmu w rozmaitych agencjach ochrony. 3. Może trzeba przyjrzeć się raz jeszcze, kto przeprowadzał weryfikację służb w 1990? 4. Jest dla mnie podłością i cynizmem stawianie w równym szeregu tych którzy pałowali i łamali, z pałowanymi i łamanymi. Owszem - ubecy wykonywali swoje obowiązki - ale w imię zbrodniczegoo państwa, doskonale wiedząc, dla kogo pracują. Nie zapomnę tych chamskich, prostackich mord, typów spod ciemnej gwiazdy pastwiących się nad uczniakami podczas solidarnościowych manifestacjach. Ci sadyści są wciąż wśród nas i wychowują kolejne pokolenie cyników. Skoro musimy na to patrzeć, to warto przynajmniej poznać ich nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Kurde.felek - dlaczego tak bronisz ZOMO-wców? 20.07.05, 16:39 A gdzie ja to bronie ZOMO-wców? W prezentowanym i omawianym na forum wykazie "agentury" - był po prostu jeden zomowiec. Teraz powiem Ci rzecz brutalną: Mieszkam koło obecnej komend wojewódzkiej policji. manifestacje i inne działania "Solidarności" wobec milicji w minionych latach często rozgryały się pod moimi oknami. Piszesz o "prostackich mordach" pastwiacych sie nad dzieciakami w maniferstacjach "S". Owszem, na własne oczy idziałem nastolatków, wyrywających brukowce z torowisk tramwajowych obok Bramy Królewskiej i rzucanych w szeregi milicji i zomo stanowiących szpaler ochronny przez KWMO. Widziałem smarkaczy rzucających koktaile mołotowa i tychże wyrostków, którzy z robotnikami wyrwawszy z placu zabaw (dzisiaj p. Solidarności) łodzią taranowali drzwi do komendy. Modliłem się do Boga o opanowanie tego tłumu, gdzie pętało mnóstwo się dzieciaków, by nie udało im się wywarzyć drzwi komendy i dorwać do arsenałów broni i amunicji, bo jatka byłaby wtedy przeogromna. Nie jedna matka opłakiwąłaby do dzisiaj swojego 12 -16-latka, którego ta "zabawa" cholernie rajcowała. Więc jeśli jakiś zomowiec czy milicjant spałował wtedy tyłek takiemu smarkaczowi - to nich się cieszy, bo to lanie - to była dla niego przepustka na dalsze życie. Los chciał, że mam taką a ne inną optykę na manifestacje pod komendą. Włos mi dęba stawał nad ilością smarkaterii, która latała wokół manifestantów jak stado rozbrykanych źrebaków. I nie widziałem, by ktokolwiek z dorosłych wysyłał smarkaterię do domów, oni harcowali za zgodą i przyzwoleniem manifestującego tłumu. Odnosiłem wrażenie (to moja osobista opinia), że manifestujacym było to na rękę, że łudzili się iż nikt do dzieciaków strzelać nie będzie, choć te dzieciaki miały w rękach butelki z benzyną... Byłem przerażony tym niewiarygodnym cynizmem i bezstroską wobec życia nieletnich. Żadna wojna nie jest dla dzieci... Nawet w imię najbardziej słusznych idei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 83.238.95.* 20.07.05, 12:23 Kiedyś golono głowy SB'ekom. Teraz moda ta przeszła na mięśniaków. Widać to ta sama nacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 63.218.109.* 20.07.05, 12:32 Ogłaszam konkurs na plucie na odległość. Moj rekord wynosi 3.23 metra. Pobije mnie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
baba_w_oknie Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci 20.07.05, 12:33 Jak sie we mnie zolc zbierze to moge nawet dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek36 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:55 Zabrakło jednego: Ryszard Śniadek SB-pijaczyna ze Stargardu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Ciekawe co porabia obecnie ten Maculewicz? IP: *.chello.pl 20.07.05, 13:00 Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
2yoo4yoocorne2 Re: Ciekawe co porabia obecnie ten Maculewicz? 20.07.05, 13:21 Jest w Olsztynie i ma sie bardzo dobrze.Jak wszyscy z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarekWu To jakaś zbiorowa histeria - fascynacja nazwiskami IP: 213.227.80.* 20.07.05, 13:36 Od kiedy to zangażowanie w pacę na rzecz utrzymania podstaw ustroju ( jaki by on nie był, na pewno nie był zbrodniczy - proszę nie mówić o przypadkowych ofiarach takich jak św. Popiełuszko) jest powodem do infamii. W normalnym kraju ludzi którzy gotowi są przyjać ryzyko potępenia i zemsty ze strony spiskowców chroni się i utajnia ich dane do trzeciego pokolenia (Anglicy do dzisiaj nie odtajnili archiwów dotyczących śmierci Sikorskiego). Samobójstwem jest odrzucanie wszystkiego co nie zgadza się ze wzorcem aktualnej wersji poprawności politycznej. Gdyby ją stosować konsekwentnie obecną fobia powinna również obejmować wywiadowców LWP którzy zwalczali dywersantów i maruderów oraz inny element na tyłach frontu. Służyli przecież "obiektywnie" zdradzie narodowej napotykamy to na absurd i to powinno tym, którzy jeszcze to umieją, dać do myslenia. W chwili ogłoszenia Stanu Wojennego miałem 23 lata i byłem wtedy rozgoryczony, rozżalony itd. chciałem strajkować dalej na UW, ale teraz przybyło mi trochę siwych włosów, poznałem losy wielu ideowców z "S" w różnych rolach i dochodzą do wniosku, że każdy ma swoją miarę przyzwoitości, zmienną w czasie i przestrzeni - niektórzy nazywają to relatywizmem moralnym, a ja nazywam to rozsądkiem i ten pogląd doskonale nadaje się do życia. Miłośnikom literatury pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamamamamamamamam już nie ma dostępu do tej strony!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sg.gov.pl / 194.204.135.* 20.07.05, 13:42 juz nie ma dostępu do tej strony ciekawostka prawda?????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubububu Re: już nie ma dostępu do tej strony!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 20.07.05, 14:07 >Gość portalu: mamamamamamamamam napisał(a): > juz nie ma dostępu do tej strony ciekawostka > prawda????????????????????????????????????????????????????????????????????????? > ? > ???????????????? Jesli tacy geniusze pilnuja naszych granic... A tak powaznie - po prostu i zwyczajnie autor umiescil strone na darmowym serwerze, ktorzy ma limit ruchu na dany miesiac. I najzwyczajniej limit ten sie wyczerpal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EA Re: już nie ma dostępu do tej strony!!!!!!!!!!!!! IP: 213.155.191.* 20.07.05, 14:10 > juz nie ma dostępu do tej strony ciekawostka > prawda? Zajrzyj na stronę Solidarności Walczącej: www.sw.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: już nie ma dostępu do tej strony!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:12 Podaj swojego email'a do ci ją przyślę, mam zapisaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budrys Re: już nie ma dostępu do tej strony!!!!!!!!!!!!! IP: *.iscnet.pl 22.07.05, 20:32 prosze o listę na budrys67@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRYF Re: już nie ma dostępu do tej strony!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 06:58 częściowo (sama lista ubeków) znajdziesz ją też na www.sw.org.pl w dziale dokumenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral miś Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:47 CZŁOWIEK MUSI SIĘ RAZ ŻELASKIEM SPAŻYĆ. ŻEBY NIE AŁOŻYĆ GŁOWY DO MAGLA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lancet "NADEJDZIE KIEDYS DZIEN ZAPLATY.." IP: *.telia.com 20.07.05, 14:19 To jest wlasnie to, czego potrzeba tym, ktorzy przezyli te czasy.. Szczegolnie tym, ktorzy aktywnie te czasy przezyli.. Kto ma czyste rece i czyste sumienie NIE POTRZEBUJE BAC SIE UPUBLICZNIENIA akt SB-e.. - Ktos kto choc troche zajmowal sie konspiracja(nie w sensie rozmow towarzyskich: - "cobysmytoniezrobili"), ten wie ze istniala bezustanna swiadomosc zagrozenia, a zagrozenie to glownie i przede wszystkim.. szpicle i kapusie.. I oczywiste jest i to, ze mialo sie konkretne podejrzenia - czesto intuicyjne, czesto poparte "dziwnymi" zachowaniami lub tzw. "zbiegami okolicznosci" itd., czesto nieuzasadnione.. I nie ma w tym nic dziwnego ze kogos okresowo podejrzewalo sie ze jest kapusiem.. Ale.. wobec niektorych osob mialo sie niemal pewnosc i chociaz nie mozna bylo niczego im udowodnic, to po prostu.. unikalo sie okazji dajacych takiej osobie moznosc zbierania informacji.. Dzisiaj.. dostep do akt SB moze ujawnic te osoby, i lamentowanie ze stanie sie im.. KAPUSIOM krzywda, jest sukinsynstwem i wrzaskiem "homoeSBecusa" typu "Maleszka", ktory teraz drzy o swoja skore, nie pamietajac o tym jakie czesto bylo zycie tych, na ktorych donosili.. Natomiast ci, ktorzy maja czyste rece i sumienie, wiedza ze zadna prowokacja ani notatka jakiegos "kaprala" z SB-e im nie zaszkodzi. - Wlasnie CALOKSZTALT akt SB-e danej osoby, jak tez akta SB-e osob ze srodowiska i z otoczenia osoby na ktora "znalazlaby sie" taka "notatka" jakiegos SB-ckiego kapraliny, moze bez trudu takie insynuacje i "rewelacje" skompromitowac i osmieszyc.. Pod warunkiem wszakze.. ze OPUBLIKUJE SIE WSZYSTKIE AKTA bedace w posiadaniu IPN... Dlatego tez tak cenny jest wylom, ktory uczynil pan Krzysztof Korczak.. Szkoda tylko ze zaczerniono te wszystkie nazwiska.. Jednym by slawa byla.. innym zas.. pogarda i nieslawa.. Mozna tez - jak to chce robic "Bolek" Walesa - szukac "wiarygodnych swiadkow" wsrod.. kapitanow czy "gienieralow" SB-e - by zmyc z siebie g..wno, ale niech "Bolek" nie mysli iz publika - ta starsza - nie pamieta iz "Bolek" juz raz ta sama "sztuczke" zastosowal.. A zastosowal ja w stosunku do swego syna, kiedy to na poczekaniu (tym razem sprawa z "wiarygodnym" SBekiem jest trudniejsza) "wynalazl - a jakze - "wiarygodnego psychiatre", ktory to "wiarygodny psychiatra" - tez na poczekaniu - "wynalazl" przeslawna tzw. "pomrocznosc jasna", pozwalajaca pijaczynie - synalkowi "Bolka" unikniecia odpowiedzialnosci karnej.. Mozna i tak.. Mozna tez brac swoje akta do domu i zwracac je niepelne.. Ale na to trzeba byc "prezydętem", np. Maleszka tego juz nie mogl zrobic i Maleszke w koncu ujawniono.. Brawo dla p.Krzysztofa Korczaka! - Tak trzymac! lancet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korvin Re: "NADEJDZIE KIEDYS DZIEN ZAPLATY.." TAK IP: 195.136.7.* 20.07.05, 16:00 Nie umiem pisać tak ładnie jak Pan, nie byłem nigdy posłem ani Prezydentem. Nie powiodło mi się w życiu, trudno bylo się uczyć głosząc jednocześnie bez zająknięcia takie jak mam nadal poglądy: o zdradzie renegata Jaruzelskiego, o koszmarnej okupacji Polski, o zniewoleniu i upodleniu milionów Polaków. Kończę swe życie w chorobie sam chcąc być w cieniu, nie pragnę nagród ani pochwał. Mogę napisać jedynie że jedno tylko człowiek ma lub nie ma: HONOR. Reszta jest już tylko jego pochodną. Popatrzmy ilu dziś ma ten nie mający ceny honor? Ilu wolało być bitymi i więzionymi w ciszy niż donosić i szpiclować? Darujcie mi dziś szczerość - niewielu. Nie potrafię pisać pięknie, już to pisalem. Jako że idzie Rocznica Sierpnia który straciliśmy zamiast swej grafomanii zacytuję: tadzikborcz [Sun Jul 17 13:32:40 2005] Polska. przed 25 rocznicą Wydarzeń Sierpniowych List otwarty. POWSTANIE SIERPNIOWE Wkrótce będziemy świętować 25 rocznice wydarzeń które na trwałe wpisały się w historie Polski i Europy . Narodowy zryw Polaków ,który otworzył drogę ku wolności wielu narodom zasługuje na maksimum słów uznania. Z okazji jubileuszu nie będzie wypadać marudzić na temat negatywnych skutków transformacji ustrojowych. Więc teraz jest czas na rachunek sumienia i spowiedź. Pokutę wyznaczą wyborcy. Ponieważ byłem aktywnym uczestnikiem tamtych wydarzeń często słyszę pytanie :CZY TO TAK MIAŁO BYĆ? Dlaczego tak mówisz ? ....pytam...Ty też należałeś do tych 10 milionów.... Ja tylko popierałem....Gdybym wiedział że tak będzie ,to te palce { V } siekierą bym sobie obciął ............................... Mamy suwerenny kraj - wolno nam napaść i okupować inny kraj...... Mamy zagwarantowane prawo własności - wolno nam człowieka lub rodzinę wyrzucić na bruk..... Mamy wolność gospodarczą - wolno niektórym zawłaszczać majątkiem narodowym..... Nie ma przymusu pracy - wolno nam nie pracować..... Nikt nie zmusza Cię byś płacił za leczenie - wolno Ci umrzeć ... Nie ma cenzury - można zniesławiać człowieka ....i wyśmiewać jego uczucia rteligijne i patriotyczne.... W wywiadzie dla Moniki Olejnik znany polityk co to z niejednego partyjnego pieca chleb jadł powiedział że na pewnym zebraniu działaczy Solidarnościowych był jedynym człowiekiem z Inteligencką twarzą ..... Polacy czują żal do Solidarnościowej Inteligencji ..[ okrągłostołowej ]] gdyż czują się oszukani , zdradzeni , okradzeni z majątku Narodowego.... Jeśli by KTOŚ o inteligencji tak wielkiej jak stąd do księżyca i z powrotem x 15 ....próbował tłumaczyć że jest inaczej ....to będą to tylko propagandowe slogany . Bardzo pouczająca może być wypowiedź bogatego Człowieka Aleksandra Gudzowatego dla dziennika Fakt [2-3 maja 2005 }. "To wy , politycy , doprowadziliście do takiej sytuacji. Nie byliście przygotowani do objęcia władzy. Wyprzedaliście Polskę , doprowadziliście do chaosu gospodarczego. Jeśli nic się nie zmieni, ludzie kiedyś zrobią rewolucje . Najpierw być może zabiorą się za mnie, bo zobaczą że jestem gruby i bogaty. Ale jeśli w pierwszym dniu zabraknie im ofiar, dobiorą się do was." Ja podobny pogląd publikuje od lat 15. Nie mam podstaw myśleć że Pan Gudzowaty pierwszy miliard ukradł . Ale na pewno skorzystał z prawa wilczego kapitalizmu które stanowi że jeśli jedno państwo jest bogate, to MUSI być 10 państw biednych. Jeśli jeden człowiek jest bogaty, to MUSI być 100 lub więcej ludzi biednych. Wystarczy mieć wykształcenie wyższe od Nikifora by podstawę kapitalizmu znać. Jednocześnie przestrzegam przed przyłączaniem się do rewolucji. Żadna rewolucja nie rozwiązała problemu ludzi biednych. Rewolucja Solidarności { na szczęście bezkrwawa } również. Biednych ludzi przybyło . ...... Problem ludzi biednych mogą rozwiązać tylko reformatorzy... Mądrzy Reformatorzy . Jest nadzieja w Pokoleniu Jana Pawła II . Jeśli rozpoznają i odrzucą politycznych cwaniaków .... to odmienią oblicze Tej Ziemi..... NASZEJ ZIEMI . tadzik borcz Z Pełnym Szacunkiem dla Koleżanek i Kolegów z Sierpnia Roku 1980 I ja się pod tymi słowami z Forum SW skopiowanymi oburącz podpisuję ze swej klatki pełnej kurzu, biedy, ciszy i pająków. Czekam na Nią, marząc aby przyszła do mnie nocą.. Nadal pozostaję w konspiracji. Do Zwycięstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci 20.07.05, 14:28 i esbeków, co ważne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.07.05, 15:01 Przegladalem liste zamieszczona na internecie w sprawie Korczaka jakie wyciagnalem wnioski. To jest lista pracownikow WUSW (od chorazego do generala) i nie mozna tu robic zadnej sensacji. Kazdy funkcyjny pracownik WUSW mial za zadanie takie informacje zbierac to byla jego praca. Nie ma nazwisk osob cywilnych z otoczenia Korczaka, zadnego sasiada, bylego kumpla co na niego donosil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.ift.uni.wroc.pl 20.07.05, 15:53 W sumie ta lista to zadna sensacja. Raczej żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wszech.. Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 15:19 Jeszcze jeden dowód na to iż najgorsi to są zdrajcy, wywodzący się ze skundlonej polki.Za działanie na szkodę Polski powinno się go potraktować parasolką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.chello.pl 24.01.09, 11:55 Kiedy pojawią się wszystkie nazwiska i polityków, i dziennikarzy, i naukowców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 22:55 I czy to ważne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esbek Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:53 To ja ponownie. Widzę, że wywołałem burzę swoim postem na tym forum. Odpowiadam więc niektórym forumowiczom. Ktoś, jakiś wściekle nienawistny od urodzenia (pewnie z PiS) uczestnik tego forum napisał, że cyt. "pewnie sami siebie osadzaliście w pierdlu". Po trosze to prawda. Około 50 % osadzonych w ośrodkach internowania, to byli nasi tajni współpracownicy dla kontroli pozostałych. Inny uczestnik forum napisał " warto sprawdzić co robią byli funkc. SB w kraju i za granicą, jakie mają firmy itp." Odpowiadam: Robią to co inni. Jeśli im się powodzi to tylko ich zasługa. To nie ich wina, że są wykształceni i teraz korzystają ze swojego rozumu. Ktoś inny napisał cyt. "juz widzę jak esbecy siedzą w piwnicy i drukują ulotki", "idź sie leczyć", czy coś w tym rodzaju. Odpowiadam: Jesteś prawdopodobnie głupkiem, który nie dorósł do dyskusji na temat pracy służb specjalnych. Osobiście drukowałem w moim pokoju, a nie w piwnicy, na powielaczu spirytusowym ulotki i inne wydawnictwa. Nadmieniam, że ich treść była napisana przez tzw. działaczy podziemia i nic nie zmienialiśmy. Śmierdziałem denaturatem używanym do druku tych ulotek na odległość. Dopiero później dostaliśmy powielacz na farbę drukarską. Drukowaliśmy nie tylko ulotki, ale też książki np. Miłosza, Konwickiego i inne. Robiliśmy to, gdyż nasza szczecińska opozycja była zbyt leniwa, aby to robić. Kłopoty mieliśmy z kolportażem. Usiłowaliśmy dokonać tego za pośrednictwem tzw. działaczy podziemia. Niestety, nie udało się. Byli zbyt leniwi. Sam musiałem wyrzucać te ulotki np. z wieżowca przy ul. Woj. Polskiego (dawna Moda Polska). Dlaczego to robiliśmy? Ponieważ w Szczecinie nic sie nie działo, a Warszawa mówiła, "że się dzieje tylko wy nic nie wiecie". A co miało się dziać, jeśli na trzech działaczy Solidarności dwaj byli tajnymi współpracownikami. Coś ktoś wspomniał o "pałowaniu po piętach" itp. Żal mi słów. Tak piszą ci, którzy nigdy z SB się nie zetnęli. Rozmowy z działaczmi opozycji to był Wersal, to była kurtuazja. Nikt nikogo nie bił, ani nie obrażał. To była gra. Na koniec dodam, że szanuję ludzi, którzy umieli ocenić system komunistyczny, jego zło itp. Ja sam spostrzegłem, że biorę udział w jakimś gó..e - za późno. Ale kiedy to stwierdziłem zwolniłem się z tej pracy. Odszedłem z SB w 1988 r. To były inne czasy. Niektórzy uczestnicy tego forum, tego nie zrozumieją. Byc może byłem tępakiem. A jeśli chodzi o prawdziwych działaczy, ludzi naprawdę walczących z systemem to wielki hołd należy złożyć panu prof. Modzlewskiemu, Jackowi Kuroniowi i Adamowi Michnikowi. Im należy się ogromny szacunek za to co teraz mamy. I dlatego im budujcie pomniki. To byli ludzie o wielkim honorze i oni mieli największy udział w walce z poprzednim systemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.07.05, 17:28 Gość portalu: esbek napisał(a): > To ja ponownie. Widzę, że wywołałem burzę swoim postem na tym forum. Typowe dla osób z przerostem ambicji. Prawde mowiąc, nie podałeś żadnego faktu, żadnego dodatkowego nazwiska dla uwiarygodnienia siebie. Gdzie np. przesłuchiwaliscie ludzi, gdzie sie spotykaliście "po pracy" itp. Frazesy, frazesy. Jeszcze troche a wg. twojej chorej teori, to nie stoczniowcy szli i palili komitet, tylko SB-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyesbek Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:46 Żono pijaka. Twoje posty na tym forum już wszyscy znają o dawna. Daj sobie spokój. Wypij jednego i pisz. Może wtedy ktoś Cię zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korvin słowo w obronie Pana "esbeka" IP: 195.136.7.* 20.07.05, 17:56 Prosze wybaczyc ale to co pisze ten Pan ma sens. Tak MOGLO byc. Oczywiscie moze to pisze nastolatek ktoremu opowiedzial ojciec, znajomy. Niewazne. Wazne sa fakty. Oczywiscie problemem pozostaje tez moja autentycznosc, bo i proxy i pisze dziwacznie, bez pl-literek bo juz ponad dwie godziny uzywam komputera lezac i jedna reka. Wstawac juz nie mam sily co ma spory zwiazek z tamtym czaem o ktorym dywagujemy. Powtarzam ze istnial imperatyw do bycia w opozycji, najczesciej pochodzenie, rodzina, wychowanie. Imperatyw. PRZYMUS WEWNETRZNY. Czy istnial takowy imperatyw do bycia esbekiem, czy kapusiem - nie wiem. Nie umiem sobie wyobrazic siebie w tej roli choc probowalem nie raz czytajac "wyjasnienia" takich roznych Maleszkow. "Pomrocznosc jasna"... Jeszcze tylko slowo o wychodztwie, to znam z autopsji. Tam, poza Polska jest WIECEJ zdrajcow i donosicieli niz w Kraju. Uciekli nie mogac opanowac nerwow: a jak ujawnia "teczke"? Z oddali czuja sie pewniej. Czesto to wlasnie oni (po co?) rozwalaja teraz ruchy Polonijne, oni kreuja sie na hero`es - choc prawda o nich byla zupelnie inna, ohydna. Trudniej jest konczyc swe zycie w kraju, bez strachu przed "teczka" i z zawsze (czasem na poduszkach) podniesiona glowa. Nikt nie rodzi sie zdrajca ani bohaterem. Stajemy sie tymi lub tymi sami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EA Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 213.155.191.* 20.07.05, 17:43 > Ktoś inny napisał cyt. "juz widzę jak esbecy siedzą w piwnicy i drukują > ulotki", "idź sie leczyć", czy coś w tym rodzaju. Odpowiadam: Jesteś > prawdopodobnie głupkiem, który nie dorósł do dyskusji na temat pracy służb > specjalnych. Osobiście drukowałem w moim pokoju, a nie w piwnicy, na > powielaczu spirytusowym ulotki i inne wydawnictwa. Nadmieniam, że ich treść > była napisana przez tzw. działaczy podziemia i nic nie zmienialiśmy. > Śmierdziałem denaturatem używanym do druku tych ulotek na odległość. Dopiero > później dostaliśmy powielacz na farbę drukarską. Drukowaliśmy nie tylko > ulotki, ale też książki np. Miłosza, Konwickiego i inne. Rzeczywiście... "praca operacyjna" komunistycznych służb specjalnych że aż podziw bierze... poświęcenia dla służby warte odnotowania... > Robiliśmy to, gdyż nasza szczecińska opozycja była zbyt leniwa, aby to robić. > Kłopoty mieliśmy z kolportażem. Usiłowaliśmy dokonać tego za pośrednictwem > tzw. działaczy podziemia. Niestety, nie udało się. Byli zbyt leniwi. Sam > musiałem wyrzucać te ulotki np. z wieżowca przy ul. Woj. Polskiego (dawna > Moda Polska). Nie mogę... ze śmiechu nie mogę już wklepywać literek... Szkoda że nie czyta tego Bareja... scenariusz na następną komedię gotowy... > Dlaczego to robiliśmy? Ponieważ w Szczecinie nic sie nie działo, > a Warszawa mówiła, "że się dzieje tylko wy nic nie wiecie". No tak... i tak SB obaliła komunę... ciekawe skąd Warszawa wiedziała że w Szczecinie coś się dzieje kiedy wy nie... a pomyślałeś kiedyś że twoja "praca operacyjna" nie ma nic wspólnego z walką niepodległościową ? Zastanowiłeś się kiedyś nad pobudkami dla których wykonywałeś tą - pożal się Boże - "pracę operacyjną" ? Jedynie po to aby się przypodobać zwierzchnikom w Warszawie, ot co... miałeś w d.p.e walkę z "jedynie słusznym ustrojem" i ludzi autentycznie zangażowanych ideowo... różnica jest taka że ty nadal jesteś w Polsce a ci pozostali zostali przez takich jak ty w dużej mierze zmuszeni do opuszczenia kraju... porównaj sobie dwa życiorysy: twój i p.Korczaka... tak swoją drogę: ile wynosi twoja sbecka emeryturka ? > Ja sam spostrzegłem, że biorę udział w jakimś gó..e - za późno. Ale kiedy to > stwierdziłem zwolniłem się z tej pracy. Odszedłem z SB w 1988 r. Chciałoby się powiedzieć że odszedłeś w samą porę... twoja epoka dobiegła końca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działacz Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:47 jesteś dupek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:57 Co ty bredzisz. Ten ubek czy tam esbek pisze sensownie. Twoje argumenty są g...no warte. Jesteś prawdopodobnie z PiS albo LPR. Dla was nic nie jest warte, oprócz waszych teorii. Zafajdańcy Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.07.05, 18:14 Gość portalu: jolka napisał(a): > Co ty bredzisz. Ten ubek czy tam esbek pisze sensownie Co sensownie?. Sama woda, żadnych faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekin Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 18:49 A jakich faktów Ty oczekujesz żono pijaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.comnet.krakow.pl 20.07.05, 20:28 czym Wy się karwa podniecacie ? czy komukolwiek znane było wcześniej nazwisko tego działacza Solidarności z Londynu ? nigdy nie uwierzę aby jakimś szeregowym działaczem zajmowali się pułkownicy SB. Dzielnicowy mógł co najwyżej napisać informację którą uzyskał od swojego informatora. Zomowiec to chyba go gdzieś legitymował, bo przecież służył w formacji która miały inne zadania niż rozpracowywanie opozycjonistów. Nie zapominajcie ,ze połowa Polaków pomimo zmian ustrojowych nadal wzdycha za dawnym systemem co okazuje w wyborach. S-becy to ludzie wykształceni w dawnym systemie, który zapewnił im awans społeczny i poczucie władzy. Walczyli o swoją pozycję i mieli do tego takie samo prawo jak inni którym się PRL nie podobał.Byłem w Solidarności,ale walczyłem o socjalizm z ludzką twarzą oraz realizację 21 postulatów. Nikt wtedy nie wierzył, że istnieje możliwość zmian ustrojowych. Tylko ,ze dzisiaj nikt się do tego nie przyzna. Jako były policjant, całkowicie wierze esbekowi w to co pisze, bo do dzisiaj policjanci sa zmuszani do pozyskiwania informatorów , informacji i rozliczani są ze swojej działalności na tym polu. Aby zadowolić przełożonych, wymyślają informatorów, piszą fikcyjne informacje bo nie ważna jest jakość ale ilość. Od dzielnicowego w dół policjanci zmuszeni sa do prowadzenia notatników służbowych gdzie muszą wpisywać co robią, przynajmniej co 30 minut, ma kartę pracy odzwierciedlajaca zaps z wynikami z notatnika i indywidualny tok rozliczania. Więc wymyślają cuda aby nikt nie zarzucił im braku zaangażowania. To samo pewnie robili esbecy. Byli i są źli ludzie, ale nie można stosować odpowiedzialności zbiorowej. Ci co bili i znecali sie nad swymi przeciwnikami politycznymi powinni byc rozliczeni ze swej działalności ale nie mozna karac ludzi za ich przekonania polityczne. PRL był państwem uznawanym przez wszystkie kraje świata. PZPR dostawała pożyczki od krajów zachodnich i nikt nie pytał na co pieniądze zostana przeznaczone. W imie swoich interesów oddali nas pod kuratele sowietów i nikt im teraz tego nie wypomina, a to oni właśnie doprowadzili do tego ,że Polak ,Polakowi był wilkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korvin Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB H56 IP: 195.136.7.* 20.07.05, 20:53 Proszę Pana - przecież ja o tym piszę. Pozdrawiam Pana jako tego który stał po tej samej stronie barykafy w czas próby - czy tak jak ja nie drzał Pan wtedy o życie swoje i swojej rodziny? Mowa była krotka: wejdą i z list zabiją nas wszystkich z Solidarności razem z rodzinami. A jednak staliśmy. Czy był mus donoszenia? Nieprawda, każdą socjotechnikę można było poznać, nauczyć się reagować. Najlepiej było kiedy wprost wyzywali a najgorzej gdy snuli zaowalowane groźby. Bo to znaczyło: "próbujemy pozyskać". Tego uczyli nawet w "przedszkolu" konspiry a wytrzymalość ewentualna na ból? Czy Polska to naród mięczaków? Nie umiem się jedynie zgodzić z Pana zestawieniem Policja- MO/SB. Poznałem obie te formacje. Są zupełnie od siebie odmienne, choć często złożone z tych samych ludzi. Policjanta się nie boję - to primo! Czy PRL był "uznawany"? Legitymizacji (fałsowane wybory) nie miał nigdy żadnej prawnie o czym pisali wprost konstytucjonaliści. A to że reżym był uznawany? Czy wiadomo Panu że najwiecej orderów Słońce Karpat dostało.. z Paryża? Czy świadczy to o poparciu Francji dla zbrodniarza?... Polityka dla esbeka nie liczyła się o ile pamiętam wcale. Przynajmniej w stosunku do szarego opozycjonisty. Byłem poniżej kryminalnego. Prawdą jest że nie wszyscy bili choć wszyscy bić MOGLI. Mi kilku nawet wysoko postawionych pomogło za co wlekło się za mnie podejrzenie kolaboracji. Nawet nie wiem czy nie pomogli mi tylko po to. Między innymi opuścić Polskę wprost z więziennego szpitala co było wtedy rzadkościa. Wróciłem. Nie, nie pałam nienawiścią, bo sam umieram. Ale nie umiem jednym slowem, jednym ruchem dłoni zetrzeć tych lat męki, poniżenia i zwierzęcego strachu. Nie chcę zemsty. Chcę tylko Sprawiedliwości. Dopóki żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB korvin IP: *.comnet.krakow.pl 20.07.05, 22:25 musze przyznac, że się nie bałem, moze dlatego, ze byłem młody i nie zdawałem sobie sprawy z grozy sytuacji a może dlatego ,ze nie traktowałem tego zrywu narodowego pod kątem polityki a socjalu. Zresztą najbardziej skorzystali ci co byli internowani, to oni teraz karty rozdają piastując intratne stanowiska. Mieszkajac za granicą nie wie Pan, że ci co nadstwiali karku, teraz zostali na lodzie, bez pracy, opieki lekarskiej ,jakichkolwiek perspektyw na przyszłość.Sa wyrzucani z mieszkań za to ,ze nie mają na czynsz. Upadły zakłady pracy, na których wcześniej uwłaszczyli się byli sekretarze partii,dyrektorzy,czołowi działacze Solidarności. Jako policjant miałem okazję bezpośredniego kontaktu z ludźmi najbiedniejszymi, było to dla mnie tak wielkim stresem ,ze wolałem odejść ze służby. Jak to mówił Wałęsa "nie o taką Polskę walczyłem". Myślę ,ze jest Pan pewnie starszy niż ja i żyje wspomnieniami swojej młodości jeszcze tej grubo sprzed Solidarności kiedy rządzili staliniści. Szanuję to, ale ja mam swoje wspomnienia i myśle jednak ,ze ludzie biedni i prości za PRL-u mieli jakąś perspektywę teraz jej nie mają. Partie polityczne od lewa do prawa mamia ludzi obietnicami zmian ale to tylko puste słowa. Przez szesnaście lat zmieniają się tylko stołkami a jedyną rzeczą która potrafią to zaciąganie dalszych pożyczek z zachodu i podnoszenia podatków najbiedniejszym. Życze Panu powrotu do zdrowia i radzę dla zdrowotności machnać ręką na te nasze kombatanctwo, bo to tematy zastepcze które mają utorować droge do władzy następnej ekipie. Zamiast programów naprawczych, mamy teczki i rozliczenia. Młodych to nie rajcuje, oni chcą spokoju i zmian na lepsze, niestety przeszkadzają im w tym starzy działacze PZPR i Solidarności za którymi ciagnie się smród afer w których uczestniczyli a teraz chcą sobie zapewnić bezkarność. Za przeproszeniem, sram na nich wszystkich. Jak sie nie kracze jak oni, to jest się odżegnany od czci i wiary, zostaje się kapusiem,komunista ,zomowcem itp. A, szkoda zdrowia. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korvin Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB H56 IP: 195.136.7.* 20.07.05, 22:54 Ależ ja nie mieszkam za granicą. Wiek mój bardzo pasuje do cyferki w Pana pseudonimie - niemal idealnie. Mogę nawet Pana do siebie zaprosić ale muszę uprzedzić że mogę co najwyżej siedzieć w fotelu i to kiedy z góry będę wiedział kiedy. Jestem czściowo sparaliżowany po wylewie. Nie będę ukrywał. Prawda że może nie do końca wiem jak wygląda "nasz nowy świat" bo jestem od lat skazany na media, relacje, fotografie, filmy. A to nie to samo co zapach lasu.. Nie doczekałem żadnych zaszczytów, nawet więziony byłem jako areszt za "naruszenie ustawy o stanie..". Dali mi blankietowy paszport abym mógł spróbować się leczyć bo w Polsce było to wtedy trudne. Niestety napotkałem na mur. Poznałem osoby z opozycji, wtedy rządzace finansami, oficjeli z biura wyskiego komisarza d.s. uchodźców. Dużo mi obiecali ale nie pomogli. Do Polski wróciłem za pieniądze rodziny już bardzo dawno temu. Pierwsze wrażenie było dla mnie bardzo pozytywne. Proszę mnie zrozumieć - osoba w szarym mundurze mówi do mnie per "Pan" choć przywykłem że "ty" było tym mniej obraźliwym, zwykle mówili inaczej - byle sprowokować. Tego już nie spotkałem. Też się bałem, to nie jest sprawa wieku. Bałem się potwornie, nadal miewam sny-fragmenty tamtych dni. Nie trzeba się tego wstydzić. Bałem się zresztą nie o siebie głównie, ale o bliskich. A jeśli chodzi Panu o całość, proszę przeczytać co tu dziś piszę. Nie kryję swoich poglądów, bo nie muszę. Prawica, niezrzeszony nigdzie, najbliżej dawnego rzemiosła - dziś zniszczonego niepotrzebnie. Nie jestem jednym "och ach - jak teraz dobrze". I mi już brakło na lekarstwa na jedzenie, na pomoc medyczną (wymagam opieki). Dzięki temu pisuję zresztą, to komputer i łącze mlodego sąsiada - wykombinował że mogę pisać nie musząc wstawać z łóżka. Dołożyłem chłopakowi tylko na taką kartę. Ale lekarz broni. Na szczęście nie samymi zaleceniami lekarzy się żyje. Jestem nadal pełen optymizmu i wiary w koniec wojny polsko-polskiej w tym sensie w jakim teraz jest (te "teczki", pomówienia itd). Uważam że jeśli ktoś dopuścił się przestępstwa to powinien być ukarany. Ale nigdy nie odpowiedzialność zbiorowa, jak chcą niektórzy politycy i tu piszacy. To już było - w PRL-u. Powtarzam raz jeszcze: rozumiem postawę Kornela Morawieckiego choć nie miałem zaszczytu go poznać, pozatym S.W. była nie dla mnie. Nie byłem radykałem. Chciałem jedynie żyć w wolnej Polsce. O tym podobno szeptał umierając Dziadek. Nie byłem gdy umierał bo siedziałem wtedy po raz kolejny w więzieniu. Dziś prześledziłem (cache) wszystko co umieścił w internecie. Jestem dumny że tyle się już nauczyłem. Pozdrawiam Pana - w przypadku chęci gotów do kontaktu prywatnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB korvin IP: *.comnet.krakow.pl 20.07.05, 23:39 jeżeli mieszka Pan w Krakowie albo Szczecinie,to raczej nie bedzie problemu ze spotkaniem. Więziony nie byłem, ale kolegium za nieprzestrzeganie godziny policyjnej załapałem. Do dziś pluje sobie w brodę jak mogłem dać sie złapać. Przewodniczacą składu była matka mojej sympatii a nazywała się Barbara Batyńska. Nie było pobłażania,dostałem grzywnę i to dość wysoką. Ciekawe,że nikt nie wspomina tych trybunałów w których kary orzekano w trybach przyśpieszonych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda_lezy_w_naszej_ziemii Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB korvin 20.07.05, 23:41 Gość portalu: H56 napisał(a): Ciekawe,że nikt nie wspomina tych trybunałów w których kary orzekano w trybach przyśpieszonych. ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ..i siedzieli tam ormowcy badz emerytowana swolocz UB/MO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB korvin IP: *.comnet.krakow.pl 20.07.05, 23:48 nie koniecznie. Pani przewodniczaca była piekną kobietą gdzieś koło czterdzestki Odpowiedz Link Zgłoś
wanda_lezy_w_naszej_ziemii Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB korvin 20.07.05, 23:49 W UB tez byly fajne laski. Z pogotowia seksualnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB korvin IP: *.comnet.krakow.pl 20.07.05, 23:59 tak sobie teraz mysle ,że to możliwe. Oni mogli chyba już po 10 latach przejść na emeryturę w tych służbach MO,UB/SB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korvin Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB H56 IP: 195.136.7.* 20.07.05, 23:53 Przepraszam - o rzut beretem od Stolicy. Możemy się jakoś zdzwonić, spisać, jeśli pan chce. Ponieważ o północy mam szlus a kilka dni chłopaka nie będzie to i z internetu u mnie nici, niestety. Po niedzieli bedę online. Kolegia to zaś były istotnie ale nie dla takich jak ja - proszę zapytać starszych. O ile zlapanego po 22-giej "zwykłego obywatela" tylko spisywali na poranny "sąd doraźny w myśl uchwały o stanie w." (kolegium) to takich jak ja "recydywy" od razu pakowali kopniakami na dołek. "Do odrębnego postępowania" którego wolałbym nie opisywać. Kiedyś udało im się mnie wypuścić i zlapać mnie cztery razy pod rząd aby przedłużyć zgodny z prawem areszt. Proszę to policzyć (x 48 godzin) i dodać fakt że nie dostalem przez ten czas nic poza oranżadówką celowo osolonej wody. Był taki czas.. Dobrej Nocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 00:11 Dokładnie H56! Dla "zachodu" zawsze byliśmy, jesteśmy i będziemy zaściankiem, potrzebnym do ugrywania doraźnych interesów politycznych. Ewentualnie dadzą nam gdzieś powalczyć i przelać naszą krew za ich sprawy a potem tradycyjnie figa z makiem i kopa w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nypel JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 20:17 JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWIE w stanie wojennym na korytarzu aresztu w piwnicy II komisaritu MO na Jedności Narodowej - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ats -press vienna Re: JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWI IP: *.3.14.vie.surfer.at 20.07.05, 21:08 bylo wielu kundli.piszecie ogolnie zadnych faktow.teraz jestescie bohaterami,a co robiliscie ? nic........ lista jest niepelna.fakty i tylko one sie licza,a piszecie o bzdurach.nazwiska gawrysiak ,filipiaki inni to tez ubeki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korvin Re: JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWI IP: 195.136.7.* 20.07.05, 21:26 > bylo wielu kundli.piszecie ogolnie zadnych faktow.teraz jestescie bohaterami,a > co robiliscie ? nic........ lista jest niepelna.fakty i tylko one sie licza,a > piszecie o bzdurach.nazwiska gawrysiak ,filipiaki inni to tez ubeki O co Panu chodzi? Nie jestem ze środowiska szczecińskiego, trafiłem tu z głównej strony przypadkiem bo sam temat mnie interesuje. O Mazowszu mogę pisać i pisywałem w internecie co głównie wyśmiewali nazywając "martyrologią". Jedyny plus to fakt że swoje wspomnienia z tamtych lat częściowo o całej Rodzinie o Mamie, o pp. Kęcikach, o B.I. (o ile Pan rozszyfruje) wydałem w nakładzie 5 tys. Mogę książkę wysłać pocztą. Autoryzowana m.in. przez obecnego Senatora. Teraz niewielu już w Polsce chce czytać takie książki. Nudzą podobno. Musiałem do wydania dopłacić. Teraz już jestem przytroczony do łóżka na stałe. Od lat. Szukam w internecie kilku nazwisk, kilku Przyjaciół prawdziwych których kiedyś zgubiłem. Nie wiem - czy przeżyli? Chciałbym się móc pożegnać. Dlatego się między innymi tu wpisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kay36 Re: My SZCZECINIANIE - apel 20.07.05, 21:15 zaczyna sie dopiero odbrązowiać Szczecin. Z moich okien widać było jak biją gliniarze. I jak mówili, jak był zagazowany Szczecin, tego muszę trafić, a temu pistolet zabrali, żeby nie zabijał ludzi z tego mista. Człowiek cz człowiekowi wilkiem, brrrr. Szkoda, że my jesteśmy ostatnim poletkiem ornej gleby - zobaczcie kto o Szczecin walczył i jak długo. My nie mamy swojej wartości, bo Szczecin to my i Sb i TW to my i inni. A PORT w ruinach leży, jak całę Podzamcze. A kto się przyczynił, że najlepszy projekt prof. L. Dąbrowskiegiego nie został zrealizowany. Wy PORTOWCY - DOKERZY _ TO JEST WASZA wina.BO jesteście T.... i Ła.... i Wam się należy, aby PORT upadł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laufen Re: JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWI IP: 212.71.114.* 21.07.05, 13:56 Lal po glowie ale jak to mowia koledzy Cimoszki w tym TW Robert z jego sztabu : "po co wracac do przeszlosci ?" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁON Re: JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 19:36 www.slub.szczecin.pl/uslugi/muzyka/janusz/foto/big1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWI 28.07.05, 07:48 kto jest na tym zdjeciu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: january52 Re: JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWI IP: 83.168.104.* 01.08.05, 23:32 Na zdjęciu - Adam i Janusz . Jeżeli chcesz wiedzieć więcej - wejdz na stronę : www.wodzireje.v.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamiętliwy Re: JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 23:45 Totalitaryzm SB przejawiał się m. innymi w tym, że nie do pomyślenia w czasach zdegenerowanego PRL-u aby ktokolwiek z osób zabierających głos publicznie, nie był "figurantem SB". Dziś, warto o tym pamiętać! Odpowiedz Link Zgłoś
january52 Re: JANUSZ KIBAŁA por. SB LAŁ MNIE PAŁKĄ PO GŁOWI 01.08.05, 23:21 Gościu, jeżeli masz kompleksy z tytułu braku zdrowia lub niepowodzeń w pracy zawodowej, to zmień - proszę - formułę narzekania na - ??!!.A odnośnie tego co piszesz - wierutne kłamstwo, bo w latach o których wspomniałeś TY siedziałeś w pierdlu chyba 4 lata - za przstępstwa pospolite tj.kradzieże, włamania etc.A jak już byłeś na wolności, to "gliną" juz nie byłem - a tym bardziej w II Komisariacie w Szczecinie. I jeszcze jedno - brzydzę się jakąkoliwek przemocą, również fizyczną i dzieci nie biję (Nawet własnych)!!!I jeszcze o jedno Cię proszę - nie wysyłaj mi SMS-ów o durnych tekstach, bo to żałosne.Życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaspis Re: SBecja IP: *.szczecin.mm.pl 13.11.09, 23:41 Alle tanie sciemy - Ubecja nadal czujna widze ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 22:11 I ty sądzisz, że ktoś ci uwierzy w twoje pijackie urojenia, w te bajery o których piszesz. Naweet gdy powelałeś ulotki typu opozycyjnego, to robiłeś to tylko dlatego, żeby komuś podrzucić i później go aresztować za posiadanie tychże ulotek. Nawet broń podkładaliście opozycjonistom, żeb był powod do wsadzenia na długie lata do paki.Za stary jestem żeby się dać na to nabrać. Ubecja, ezbecja prześladowała mnie od szkoły podstawowej aż do studiów. Nie byłem w czynnej opozycji i mimo to nigdy nie wydaliście mi paszportu. Do dzisiaj nie wiem dlaczego? O żadnym kierowniczym stanowisku w pracy nawet nie mogłem myśleć, było to wręcz nie możliwe. Spadaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.comnet.krakow.pl 20.07.05, 22:33 nie należałem do żadnej partii, organizacji, nie byłem funkcjonariuszem SB, Milicji, Ormo, nikt mnie nie prześladował i miałem paszport. W pracy nikt mnie nie szykanował , choć przyznam ,że członkowie PZPR zawsze byli pierwsi do wszystkiego. zapytam ,czy bez podparcia się jakąś dominująca partią jest teraz szansa na awans powyżej kierownika ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126p Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 23:54 Poprzednio pisałeś, że byłeś milicjantem. Więc jak to jest Heniutku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126p Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 23:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: przyznaję się bez bicia... IP: 62.69.200.* 23.07.05, 19:48 kiedyś byłem ajentem. później agentem. a teraz pierdołą, nieudacznikiem, co w życiu se nie umiał nic załatwić. tylko, że spokojnie sypiam. mp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyta Re: przyznaję się bez bicia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 20:17 A jak z tą śmiercią Cehaka właściwie było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: przyznaję się bez bicia... IP: 62.69.200.* 23.07.05, 23:18 Leopold Cehak – polski wojskowy, z pochodzenia Słoweniec, Polak z wyboru. W czasie I wojny światowej oficer w armii austrowęgierskiej. Następnie w Wojsku Polskim. Dowódca 30 Dywizji Piechoty stacjonującej w Kobryniu w składzie IX Dowództwa Okręgu Korpusu w Brześciu nad Bugiem. W marcu 1939 wraz z dywizją przeniesiony w skład formowanej Armii Łódź w rejon Działoszyna, 25 kilometrów od granicy niemieckiej. Od 1 września 1939 w ciężkich walkach granicznych przeciw dwóm niemieckim dywizjom. Wzięty do niewoli, wojnę spędził w Oflagu VIIA Murnau był gen. bryg. tyle wiem. mp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.K. Re: przyznaję się bez bicia... IP: 212.85.1.* 28.07.05, 17:30 To ze walczyl przeciw niemcom nie znaczy ze walczyl o Polske!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126p Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 00:02 "jako były policjant..." Policjant czy milicjant, jaka to różnica Heniu? Czy to jest forum zaprzedańców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.comnet.krakow.pl 21.07.05, 00:10 prawdę mówiąc to różnica jest niewielka. Może z tym ,że kiedyś wszyscy bali sie milicji a teraz policjańci boja się wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwyczajny Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 06:53 Co sądzę o "H56" Nie masz się czym chwalić, byłeś za czasów prlu na liście t.z. "lojalnych obywateli wobec władzy ludowej".Chodziłeś na wszystkie pochody majowe, kłaniałeś się do pasa pzprowcom w pracy.Nie byłeś sobą i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.comnet.krakow.pl 21.07.05, 09:05 widać zwyczajny, żeś młody i karmiony przekazami tzw. patriotów. W żadnych pochodach nie uczestniczyłem, nikt mnie do tego nie zmuszał i włos mi z głowy nie spadł za to że nie zgłosiłem na miejsce zbiórki. Owszem,nieraz oglądałem przemarsz jako widz ale wtedy była to forma jakiejs rozrywki. Były imprezy artystyczne, bufety,można było wyrwać jakąś panienkę. Mam rogatą naturę i nigdy sie nikomu nie kłaniałem aby się podlizać. Raz tylko sponiewierano mnie za pogardliwe wyrażenie o moim koledze który deklamował wiersz z okazji 1-go Maja podczas pobytu w wojsku. Wywalono mi dwa kubły trocin, wylano parę wiader wody i jechałem na szmacie przez cały korytarz kompanii w Jw1955.Faktycznie ,wojsko było miejscem gdzie na siłę próbowano mi wbijać do głowy doktryne PRL-u. Poni9eważ byłem bardzo oporny ,to przez sześć miesiecy pobytu w tej jednostce tylko raz byłem na przepustce i to tylko dlatego,że załatwiłem jakiemuś trepowi paczkę elektrod. Pierwszy raz słyszę o jakiejś liście lojalnych obywateli wobec władzy ludowej. Jeżeli byłem do czegoś zmuszany to do uczestnictwa w procesjach i uroczystościach kościelnych. Moja mama była pod tym względem tyranem. Pamietam jak kiedyś przyjechałem z Krakowa porannym pociagiem a jechało się ponad 12 godzin i zwaliła mnie z łóżka na procesje Bożego Ciała. Płakała ,histeryzowała i dla świętego spokoju musiałem iść i oglądać n ten pochód ulicami miasta. Dopiero kilka lat temu powiedziałem dość i zagroziłem ,ze wiecej nie przyjadę jak mnie bedzie zmuszać do praktyk religijnych. Odpuściła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwyczajny Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 10:47 Być może, że tak było jak opisujesz. Co do wieku, to sę założę, że jestem starszy o wielw lat od Ciebie. Mam już blisko 80-ki. Nieustanne prześladowanie mojej osoby ze strony ubeków wynikało m.in. z tego, że tato mój uznany był za kułaka i nigdy nie dął się skolektywizować.Siedział nawet kilka lat w więzieniu za słuchanie radia "Bibisi" (bum,bum). Nie mogli tego mojemu ojcu wybaczyć. Mam wycinki z gazet w których opisywano ojca jako wroga klasowego. Znam z widzenia i z nazwiska kilku ubeków, którzy głęboko zaszli mi za skórę. Mógłbym tu zacytować ich nazwiska. Nie zrobię tego, bo nie mieszkam w Londynie lub Paryżu. Po prostu mam nawet już prawnuków i sznuję ich zdrowie. O ile poczułeś się dotknięty tą moją pierwszą notatką, to serdecznie przepraszam. Nie chcę nikogo oceniać niesaprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.comnet.krakow.pl 21.07.05, 11:07 na szczęście, czasy UB-ecji znałem tylko z opowieści, nie dziwię się twemu nastawieniu do PRL-u. Ja Wolnej Europy słuchałem bez obaw, ale to już były czasy odwilży. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Państwowy Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:15 Po najnowszej decyzji pani Kuleszy z GIODO o ograniczeniu dostępu do zasobów IPN dla osób uprawnionych, np. historyków, wiem już że muszę oddać swój głos na IV RP czyli na Lecha Kaczyńskiego! Bez ujawnienia współpracowników tajnej policji politycznej PRL, którzy wpisali się w tworzenie i funkcjonowanie II RP, nie może być mowy o tworzeniu na terenie Polski zdrowego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
raffi5 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci 21.07.05, 08:00 No to jest uzasadnienie dlaczego każdy nie może mieć wglądu do swojej teczki. Jeszcz by komuś przyszło do głowy żeby upublicznić jej zawartość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korvin Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:26 Tym bardziej uważam odtajnienie materiałów służb operacyjnych PRL za niezbędne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.05, 08:01 Solidarność Walcząca górą! www.sw.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126 p Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 13:21 Jakie to wszystko fajne i przyjemne. "grz" - "esbek" - nurzali się w denaturacie, od czego później śmierdzieli gdy drukowali i roznosili ulotki ze swoich miejsc pracy - komend milicyjnych. "H56" - naruszył jako milicjant godzinę milicyjną, za co dostał przyśpieszoną karę. Wszyscy ci wielcy kombatanci i działacze służb policyjnych i bezpieczeństwa szanują teraz i składają hołd Michnikowi, Kuroniowi, Modzelewskiemu i innym działaczom opozycji. W latach swojej młodości chodzili na procesję Bożego Ciała, pewnie wcześniej byli ministrantami lub śpiewali w chórach kościelnych. Wychowani byli w polskich katolickich rodzinach w zasadach wiary chrześcijańskiej. Pieknie, pięknie, bardzo pięknie, dzięki takim postawom i zachowaniom tych panów mamy teraz wolną Polskę i w miarę godziwe warunki życia. Oni swoją patriotyczną postawą przyczynili się do tego, zeby w Polsce ludziom żyło się dobrze. Dziękuję wam sredecznie ludzie DO-RO. Dla przypomnienia: Generał Jaruzelski i Kiszczak także pochodzą z polskich katolickich dobrych rodzin, pewnie w młodości byli ministrantami. Józef Stalin, nasz były wielki przyjaciel ( pewnie płakaliście żałośnie rzewnymi łzami po jego śmierci) zaczynał swoją karierę w prawosławnym seminarium chcąc zostać batiuszką, i został nim. Został wielkim batiuszką. Nie wymienię innych np. Hitlera i Mussoliniego , też z dobrych rodzin. To są wasi przywódcy i wzory do naśladowania moi kochani przyjaciele i bracia w walce o godność i należyte miejsce w Europie naszej wspólnej niestety ojczyzny. O cześć wam wielka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 14:17 ????!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.07.05, 15:31 Ja ze swej strony niestety nie mam wielkich osiągnieć w walce o tę "lepszą Polskę". Byłam tą masą, bydłem które myslało że walczymy o słuszną sprawę. Chadzałam w pochodach stoczniowych, 3-cio majowych. Jednego roku byłam zatrzymana na środku Wojska Polskiego, na środku pustej ulicy w ok. kina Kosmos. A było to to tak. Cała Krzywoustego była pusta, środkiem oddziały zomo, wkoło na całej ulicy wszechobecny duszący dym paraliżujący oczy. Miałam wtedy taki aparat fotogradiczny, niemiecką Praktice. No i głupia zachciało mi się robić reportaz z zamieszek. Robiłam to na tyle nieumiejętnie ze zomowcy dostrzegli to. A stali rzędem na środku skrzywowania Krzywoustego i Bogusława. Na wysokości tamtejszych delikatesow (Dom kupca). Ryszyli zas mną w pogoń. Byłam młodszą, szybką, więc dałam dyla przez bramy, przelotkami w kierunku zaplecza Kosmos. No i pech, po pierwsze wypadł mi aparat, musiałam porzucic go. Po drugie, czego nie wiedziałam, na Woj. Polskiego też byli zomowcy a ul zupełnie pusta. No to dyla w kierunku "Italiana" - wtedy tam była chyba jakaś sp. krawiecka. No i tam dostałam się w trzy ognie, zagoniona jak zwierzę. Oczywiście pałowanie, znalazł sie jakiś ogar zomowiec, z moim dużo wcześniej zgubionym aparatem. Na skrzyzowaniu Krzywoustego, na samym środku ulicy, stała taka jakaś więźniarka, i po trochu wrzucano tam tych, których dało się wyłapać z tłumu. Oczywiście potem transport na Komendę na Kaszuby. Cały parter i całe piętro, na korzytarzach stały nas dziesiątki pod ścianami, z rękami założonymi do góry. I co jakiś czas przechodzący zomowcy z pałami, pokrzykującymi i od czasu połujących nas z okrzykami "co ku.. Polska Ludowa wam sie nie podoba?" Pod wieczór zrobili nam tzw ścieżkę zdrowia, Na tamtejszy dziedziniec znowu podjechały więzniarki, i trzeba było pokonać szpaler zomowców od schodów I-go piętra pod więzniarę. No i wtedy naprawdę dostałam. Ale widziałam współpbratymców którzy jescze więcej zarobili. Z tamtąd do najbliższej jednostki w ok. prokuratury (ok ul Sambora). Nie pamietam dokładnie ale wypuścili mnie pobitego po 24 godz, jeszcze odbyło sie takie niby przyśpieszone kolegium. I pamiętam jak dziś, półgłupie pytanie ich jakiegoś przewodniczacego po co robiłam zdjęcia. Co chcecie je wysłać Kuroniowi?. Miałam jeszcze kilka przypadków, ale po co ktoś ma odgadywać - kim jest ta pijaczka. A właściwie to wszystko nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.comnet.krakow.pl 22.07.05, 15:03 126 ! a pocałuj ty wójta w .... . Kto cie karwa zrobił ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126p Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 18:14 Po pierwsze: Do grz - przepraszam serdecznie , ale dałeś taki długi cytat z wypowiedzi esbeka, że szybko czytając wziąłem to za Twojego posta. Po drugie: Do H56 - sam możesz się pocałować, nie wiem kto cie zrobił, ale pewnie poszedłeś w jego ślady, bo synowie milicjantów zawsze szli w ślady swoich ojców. Zresztą nieźle cie wytrenował i wyszkolił skoro tak dobrze rozumiesz się z esbekiem, kolegą po profesji. Rozmowy z esbekami to był wg was obu wersal dla przesłuchiwanych oporników ??? To rzeczywiście jest wersal, jak wy byli funkcjonariusze MO i SB się doskonale rozumiecie. Słodycz ci płynie z ust we wszystkich postach na całym forum, widocznie nauczono cie tego w dobrych milicyjnych szkołach ( z reguły były to szkoły im. Feliksa Dzierżyńskiego, albo tego naszego, co się kulom nie kłaniał, Świerczewski było mu na nazwisko) Macie też, wy wszyscy byli funkcjonariusze doskonałe wykształcenie polityczne w dziedzinie marksizmu i leninizmu, które tak bardzo pozwala wam teraz w prowadzonych biznesach, czym się bardzo szczycicie w swoich wypocinach. A w razie kłopotów zawsze można coś z szafy na konkurencję wyciągnąć, boć przecie nie spaliliście wszystkiego jak wam podobno Kiszczak rozkazał ? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EA Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: 213.155.191.* 22.07.05, 20:12 Ci ludzie są po prostu nieprzemakalni... ich świadomość nie potrafi przyjąć że robili źle, że służyli w obcym, niepolskim interesie... a zamiast przyznać się do błędu to robią z siebie prawie że bohaterów... zapytam się: gdzie są panowie wasze idee których tak pilnowaliście i których to tak mocno strzegliście, gnębiąc jednocześnie naród, przez prawie półwiecze ? Czy nadal w nie wierzycie ? Czy nic się od was nie należy dla oszukanego i zniewolonego, w bardzo dużej mierze przez was, narodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.comnet.krakow.pl 22.07.05, 21:13 prawdziwy bohater pozostaje anonimowy. Nie ma to jak było przed wojną, mało kto miał platfusa bo boso chodzili, dłużej żyli bo jedli proste jedzenie , wzrok mieli lepszy bo czytać nie umieli a i światło zarówek ich nie męczyło. Że też w tej Berezie wszystkich komuchów nie wykończyli. Świniopasy studia pokończyli ,wykształcili dzieci na zachodnich uczelniach a teraz ich wnukowie szlachtę udają. Taki Kraśko nawet korespondentem w Watykanie został. Komuchy słuzyli sowietom, a dlaczego to naszym obszarnikom zaborcy dóbr nie zabierali ? pewnie się ich bali bo czuwały nad nimi dywizje Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
kay36 Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci 23.07.05, 07:10 a tam i co mamy w Szczecinie, to co, że kiedyś pałką dostao się za czarny szalik, czy opornik w klapie. To co, bo kto rządzi, jakieś SLD i co trzeci SB- ek, nie mówiąc o TW. Ico mamy eseldowski Szcecin, a Stopyra jako prezyden zbudował socrealizm, jak oddawano słoneczne, to się też opierało na poleceniu z KW.Tyle mistyfikacji było i jest. Ja daję Szczecinowi dwa lata szansy, a jak znowu komuna zwycięży, to wyjeżdżam i niech to miasto zostanie nadal czerwone i upada w dół. Orna ziemia czasami się wyjaławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyk Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 08:49 To zabierz się gó..arzu do roboty(czyli przejmij władzę),skrzyknij swoich popleczników,TW,towarzyszy,kolegów czy jak tam wolisz a nie powielaj starego na tym forum schematu o wyjeździe..."spieprzaj dziadu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pezet Dobrzyński i Korczak - oszołomy z PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 10:15 To wyraźna zagrywka wyborcza Korczak z Dobrzyńskim razem byli w Solidarności Walczącej, teraz Dobrzyński jest na drugim miejscu listy PiS. Więc chyba wszystko jasne co się tu dzieje. Oszołomy atakują. Dobrzyńskiego znalazłem na www.dobrznski.of.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Dobrzyński i Korczak - oszołomy z PiS IP: *.comnet.krakow.pl 23.07.05, 13:14 za Stopyry oddano do uzytku oś Słoneczne, a jakie osiedla mieszkaniowe oddano do użyku za panowania prawicy ? zadnych , bo ono woleli sobie budować wille. Odpowiedz Link Zgłoś
kay36 Re: na budowanie willi wyrazil zgode Gorbaczow 23.07.05, 13:49 W komunie prosto nie bylo budować, co H56 nie pamietasz ile metrow mogl miec twoj dom, twoje ukochane mieszkanko tak z trudem w kolejce zdobyte, to wszystko bylo politycznie ustawione (patrz ustawy, przepisy budowlane z tamtych czasow, tyle ile ci przyslugiwalo tj, 1 czlowiek ma mieć 9m2).Dzieki prawicy mamy takie mieszkania na jakie nas stac, a nie klitki - system szczecinski. Zbudowanie osiedla Slonecznego, to nie osiagniecie, bo no i tak wtedy byly dlugie kolejki do mieszkan, a teraz masz wolny rynek i jak masz szmal toś pan. Dopiero za Gorbaczowa, który preferował inne budownictwo, małe domki jednorodzinne, zaczęły powstawać takie osiedla dość szybko. A kto za Stopyry budował osiedla domków jednorodzinnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: na budowanie willi wyrazil zgode Gorbaczow IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:14 kay36 napisała: Dzieki prawicy mamy > takie mieszkania na jakie nas stac, a nie klitki - ==================================================== niesamowite...dobrze że wiem... ==================================================== teraz masz wolny rynek i jak masz szmal toś pan... ==================================================== tez dzięki prawicy?...a jak nie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
kay36 Re: to masz Feniksa 23.07.05, 14:29 a organizacje pozarzadowe czy mogły wtedy być,jakie teraz są, parafrazując mamy wolność wyboru, wolność metra kwadratowego, wolne forum bez cenzora, wolność mysli, wolnośc płci i jeszcze takie inne i różne wolności, np wolność wyjazdu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: to masz Feniksa IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:34 z tą wolnością płci to bym uważał bo ci zaraz prezes Kaczyński jakis zakaz wysmaży... Odpowiedz Link Zgłoś
kay36 Re: to masz Feniksa 23.07.05, 14:41 fajny jesteś, ubawiłeś mnie, ale Berlin mamy blisko. Kaczor nic nie ma do homo- niewiadomo tylko powiedział, że nie należy tego reklamować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: to masz Feniksa IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:11 mamy wolność myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
kay36 Re: to masz Feniksa 23.07.05, 15:50 oczywiście. Nie obrażaj się, mnie to rozbawiło bo świetnie to ujołeś, po prostu fajnie to powiedziałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paż Re: na budowanie willi wyrazil zgode Gorbaczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 19:38 A jak nie masz szmalu to jesteś dziadem.80% polaków nie ma szmalu, więc do jakiej grupy należą? Odpowiedz Link Zgłoś
kay36 Re: 80% polaków 24.07.05, 09:05 do smutasów i do nieudaczników, bo im się nie uda. Tylko zapominają, że mają siłę wyborczą. Tacy słabi, a silni? Odpowiedz Link Zgłoś
dutchman Re: 80% polaków 24.07.05, 12:09 Cytat: " za Stopyry oddano do uzytku oś Słoneczne, a jakie osiedla mieszkaniowe oddano do użyku za panowania prawicy ? zadnych , bo ono woleli sobie budować wille. " Tych co stworzyli te potworne ohydy typu Sloneczne, Przyjazni itd powinno sie postawic przed sadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: 80% polaków IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 15:00 a jakby nic to od razu rozstrzelac? cieplo dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: 80% polaków IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 15:01 be cool as a cucumber ========================================= do you put any money by for a rainy day? it will be soon in our beautiful coutry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelija Re: Dobrzyński i Korczak - oszołomy z PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 15:19 Ale jaja, widziałam starą fotkę Dobrzyńskiego i Korczaka jak idą razem na czele manifestacji Solidarności Walczącej, jakaś zadyma pod szyldem "precz z komuną"... www.dobrzynski.of.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Dobrzyński i Korczak - oszołomy z PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:46 He, he, a co to za wynalazek ta Solidarność Walcząca? Czy jeszcze może wysadzają pociągi?? Bo ja mam dwa granaty na zbyciu. A ten Dobrzyński to niezły numer, przyjżyjcie mu się dokładnie,cicha woda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Dobrzyński i Korczak - oszołomy z PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 12:05 Solidarność Walcząca to najsprawniejsza organizacja podziemia antykomunistycznego lat osiemdziesiątych. Jej rozpracowywanie przez SB zakończyło się w marcu 90 roku a więc dawno po utwożeniu "naszego" rządu z Mazowieckim na czele... Polecam książkę "Zaciskanie pięści - rzecz o Solidarności Walczącej" Alfreda Znamierowskiego. To był przebój podziemnego rynku wydawniczego pod koniec lat osiemdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Dobrzyński i Korczak - oszołomy z PiS IP: *.comnet.krakow.pl 27.07.05, 12:47 w latach 70-tych u.w. prawdziwi patrioci polecali książkę 'o człowieku który sie kulom nie kłaniał' i też nikt tego nie czytał poza oszołomami. Mamy XXI w. teraz przebojem jest Harry Potter a nie jakieś biograficzne wspomnienia nowych, prawdziwych patriotów. Widziałeś jakie tłumy odwiedziły wagon z Lublina stojący na dworcu Gł. przypominający tamte wydarzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
kay36 Re:to byla lektura 29.07.05, 17:04 Wiem bo dostałem dwoje z polaka, bo nie przeczytałem. Na marzeniach i magii robi sie marketing, czy chciałbyś być takim Harrym, co walczy ze zlem i wie co jest dobro, a co zło i umie to rozróżnić?. Świat iluzji jak to kiedyś Karol May pisał swojego Winetou i Old Suterhand, Old Wabble i inni, oni byli policzalni w tej krainie baśni.Wtedy też były kolejki do kina, a książki nie możno było kupić, tylko po znajomości. Lepiej marzyć, niz robic to pod przymusem - uczenie się historii, która nie wiadomo, która prawdziwa. jeszcze ludzie boja się prawdę mówić, co kiedys przeżywali, co było i jak się zachowywali sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Groch Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 18:40 pawelkukizpiersi.mp3.wp.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci 29.07.05, 20:54 www.abcnet.com.pl/pl/arch_onp/arch/ar/tres84/tekst2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.manbw.dk 31.08.05, 07:37 Skad jest ta lista,kto ja zrobil? Znalem wielu agentow z lat 60-tych ktorych nia ma na tej liscie. Wiekszosc siedzi do dzisiaj przy wladzy lu administracji. Jak polacy sie nie rozlicza z nimi raz na zawsze to nigdy nie bedzie porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekawnik Re: Nazwiska szczecińskich agentów SB w interneci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 00:34 Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy "Solidarność Walcząca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 07:56 Przeczytaj dobrze treść wątku. Lista powstała na podstawie dokumentu IPN wystawionego dla niegdysiejszego lidera szczecińskiego oddziału organizacji "Solidarność Walcząca". Są to mówiąc krótko esbecy którzy występowali w jego "teczce" - tak więc nie jest to pełna lista szczecińskich esbeków. Niestety inni działacze dawnego szczecińskiego podziemia nie zrobili tego samego co Korczak i nie ujawnili ani treści swych "teczek" ani nawet nazwisk esbeków i ich kapusi. "Solidarność Walcząca" to jednak była najsolidniejsza firma podziemia niepodległościowego.... Jeśli chcesz więcej info o teczkach SB w Polsce wejdź na portal "Solidarności Walczącej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: "Solidarność Walcząca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 18:32 Solidarność Walcząca to antykomunistyczna, niepodległościowa organizacja podziemna, założona we Wrocławiu w czerwcu 1982 r. Jedna z największych niepodległościowych organizacji niezależnych wywodzących się z ruchu Solidarności, powstałych w konsekwencji wprowadzenia stanu wojennego i delegalizacji przez komunistyczne władze PRL pierwszej w bloku wschodnim masowej organizacji społecznej, jaką był NSZZ "Solidarność". Działalność podziemna Solidarności Walczącej sprowadzała się do aktywności wydawniczej, propagandowej, analitycznej i wywiadowczej. Solidarność Walcząca drukowała i wydawała periodyki także innch organizacji podziemnych, prowadziła działania wywiadowcze i kontrwywiadowcze przeciwko Służbie Bezpieczeństwa oraz wspomagała antykomunistyczne organizacje poza Polską - także w Związku Sowieckim. pl.wikipedia.org/wiki/Solidarność_Walcząca Portal poświęcony organizacji "Solidarność Walcząca" www.sw.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit ************************************************** 02.09.05, 18:38 www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050901/AKTUALNOSCI/50831015 Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Michnik, Geremek, Kiszczak Jareuzelski i wódka!!! 02.09.05, 18:46 Wreszcie zaczynam odzyskiwać wiarę w ludzi... Juz zdrajcy pokazali, ze mają gdzieś SOlidarność i posługują się nią dla realizacji swych politycznych interesów. Wystarczyły dwa zdjęcia spośród wielu alby CAŁY ALBUM sie nie spodobał. To juz jest po prostu żałosne. Kiedy CI panowie znajdą się w więzieniach, a ich majątki zostaną skonfiskowane i przekazane na cele społeczne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informator Re: "Solidarność Walcząca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 09:52 Encyklopedia Szczecina pod hasłem "Solidarność Walcząca" podaje nazwiska Krzysztof Korczak, Stanisław Janusz i Leszek Dobrzyński, za wielu to ich chyba nie było he, he... A ten Dobrzyński to chyba kandyduje teraz do sejmu z PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
aszczecin Re: "Solidarność Walcząca" 05.09.05, 10:05 Gość portalu: informator napisał(a): > za wielu to ich chyba nie było he, he... - Tym bardziej należy im się właściwe miejsce w historii Polski! "SOLIDARNOŚĆ WALCZĄCA", organizacja konspiracyjna, rekrutująca się z członków NSZZ "Solidarność", założona w 1982 we Wrocławiu, kierowana przez dr. Kornela Morawieckiego. W 1985 został powołany jej oddział w Szczecinie przez działaczy podziemia, którzy kontynuowali w 1982-1986 wydawanie pisma "Jedność". W warunkach konspiracyjnych wydano 73 numery: od stycznia 1982 do września 1983, format A4 (na matrycach), od października 1983 do października 1984 format A4 (metodą zecerską). Pismo o zmiennej częstotliwości, objętości i nakładzie. Redaktor nacz. Krzysztof Korczak. Ścisłym członkiem "SW" zostawało się poprzez złożenie stosownej przysięgi. Organem "SW" dla Pomorza Zachodniego był "Gryf" (wychodził od stycznia 1986 do czerwca 1990). Wydano 43 numery: do lipca 1989 format A5 metodą sitodruku, nast. na offsecie. Pismo o zmiennej objętości i nakładzie, 4-16 str. Reprezentowało oficjalny stosunek organizacji do bieżącej sytuacji polityczno-społecznej w Polsce i w tzw. krajach socjalistycznych. Komentowano wszelkie wydarzenia na świecie, które mogły mieć reperkusje w całym obozie radzieckim. Celem organizacji było odzyskanie przez Polskę niepodległości poprzez likwidację radzieckich baz. wojskowych w kraju, wejście Polski do grona wolnych narodów zachodnioeuropejskich, wprowadzenie demokratycznego systemu parlamentarnego. W sferze gospodarczej "SW" proponowała tzw. solidaryzm społeczny - ustrój łączący w sobie różne formy własności (od pryw. do państw), który byłby regulowany przez rynek oraz odpowiednie działania państwa. "Gryf" wydawał też od 1990 "Gazetkę Uliczną" (10 nr, offset, A5, 2-4 str.) oraz pismo młodzieżowe „Akcja Bezpośrednia" (5 nr, sitodruk, A5, 4 str.). Wydawano też ulotki okolicznościowe kolportowane na ulicach i w zakładach pracy. W maju 1989 do „SW" przystąpiła niezależna grupa redagująca pismo "Wici". W 1988 "SW" aktywnie wspierała strajki w porcie szczecińskim i w WPKM (ulotki, oświadczenia kolportowane w zakładach pracy). 12 I 1989 "SW" nadała pierwszą niezależną audycję radiową na falii III Programu Polskiego Radia. Audycje, trwające 5-8 min., emitowano nieregularnie do 1990. Od lipca 1989 "SW" organizowała regularne wiece i manifestacje na pl. Grunwaldzkim, które zgodnie z intencją organizatorów przeradzały się w marsze uliczne z niesionymi hasłami, w których domagano się niepodległości dla Polski i wycofania wojsk radzieckich z Polski. Blokowano też (z innymi organizacjami) siedziby tych wojsk w Szczecinie. Celem krytyki stał się również tzw. sejm kontraktowy i prezydentura gen. W Jaruzelskiego. W 1990 "SW" utworzyła porozumienie "Forum Demokratyczne", którego celem było wprowadzenie możliwie dużej liczby osób o poglądach niepodległościowych do samorządu terytorialnego. Sygnatariuszami Forum były: Zjednoczenie Chrześcijańskie Narodowe, Liberalno-Demokratyczna Partia "Niepodległość", Konfederacja Polski Niepodległej, Polska Partia Niepodległościowa, Stronnictwo Narodowe, Klub Polityczny "Wolni i Solidarni", Akcja Bezpośrednia, Partia Zielonych. Koordynatorem Forum był K. Korczak. Próbowało ono współdziałać z powstającymi wprawdzie licznie organizacjami podziemnymi, ale o niewielkiej liczbie członków i efemerydalnym żywocie. Ze wspólnych list "SW" uzyskała 2 mandaty. W 1990 powołano Partię Wolności, a w 1991 wystawiono swojego kandydata - Kornela Morawieckiego - w wyborach prezydenckich. Po 1992, w nowych warunkach ustrojowych w Polsce, "SW" rozwiązano. Przewodniczącym był Krzysztof Korczak (pseud. Krzysztof Grodzki), współpracownicy: Stanisław Janusz, Leszek Dobrzyński. Źródło: Encyklopedia Szczecina, s. 349. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: "Solidarność Walcząca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 21:58 to rzeczywiście ten sam Dobrzyński, kandyduje z PiS, widziałam dziś jego spot wyborczy w TV, było tam coś o jakiejś manifestacji i że zajęli się (Dobrzyński i jego żona) dziećmi z domu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś