Dodaj do ulubionych

Adam Michnik i jego miłość ks. Jankowski..

IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 10:45
Parę lat temu przeglądając bogaty księgozbiór księdza prałata Jankowskiego
znalazłem tam dwie książki Michnika z jakże wymownymi dedykacjami. Na książce
„Z dziejów honoru w Polsce" dedykacja Michnika: „Kochanemu ks. kanonikowi
Henrykowi Jankowskiemu z przyjaźnią oraz wdzięcznością, marzec 1987 roku,
Gdańsk, Adam". Na książce Michnika „Szansę polskiej demokracji" była jeszcze
bardziej entuzjastyczna dedykacja: „Kochanemu ks. Henrykowi Jankowskiemu, memu
przyjacielowi i Mentorowi z pogańską pokorą, maj 1988 roku, Gdańsk, Adam Michnik".
www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/ks.jankowski_na_przekor_klamstwom2.htm#Wdzi%EAczno%B6%E6_w_stylu_Michnika_
Obserwuj wątek
    • antyknajak-13 Re: Adam Michnik i jego miłość ks. Jankowski.. 15.08.05, 10:48
      Zmienność, u Michnika nastrojów politycznych i towarzyskich nie dotknęła jak
      widać tylko Lwa Rywina :-)
      Adam Michnik potrafi jak mało kto miec dar przyjażnienia sie z narodowym
      antysemitą, ale również z PZPRowskim kacykiem.
      Aby do przodu !
      • Gość: a Prawdziwe przyczyny manipulacji „Gazety Wyborczej" IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 10:54
        Prawdziwe przyczyny manipulacji „Gazety Wyborczej"

Po co były jednak naprawdę potrzebne manipulacje „Gazety Wyborczej" i cały
        ogromny szum medialny, krajowy i międzynarodowy wokół jednego zdania prałata z
        bazyliki Św. Brygidy? Otóż, w swoim czasie nie zwrócono uwagi na prawdziwe
        przyczyny kampanii zakrojonej na tak szeroką skalę. Michnikowi i jego
        podwładnym, manipulatorom z „Wyborczej" nie zależało wyłącznie na
        przeprowadzeniu ataku na samego księdza Jankowskiego, mówiącego tak niewygodne
        prawdy o elitach i osławionej „warszawce". Im chodziło o coś znacznie większego,
        czego nie dostrzegli wówczas obserwatorzy całej sprawy. Już za kilka miesięcy
        miały nastąpić wybory prezydenckie, a Michnik obstawiał swego ulubionego
        faworyta Kwaśniewskiego przeciwko dotychczasowemu prezydentowi Wałęsie.
        Przypomnijmy tu, że już w 1989 roku Kwaśniewski był wyraźnym ulubieńcem
        prożydowskiego lobby w OKP na czele z Adamem Michnikiem i był przez niego
        lansowany jako główny partner przyszłych porozumień z lewicą OKP. Wdzięczny
        Kwaśniewski deklarował w ramach ankiety, przeprowadzonej wśród polityków, na
        kogo głosowałby najchętniej poza swoją partią: W pierwszej kolejności
        głosowałbym na Adama Michnika, ale tylko wówczas, gdyby założył coś własnego
        (...) To, co Michnik myśli i jak myśli, odpowiada mi najbardziej jako
        obywatelowi i jako politykowi (...) („Gazeta Wyborcza" z 21 czerwca 1991 roku).
        Symbioza polityczna obu panów dalej trwa. Dziś widać jak wyraźnie michnikowska
        „Gazeta Wyborcza" bierze stronę Kwaśniewskiego w podskórnym boju o wpływy w SLD
        z Millerem. Mówi się nawet o cichych planach Kwaśniewskiego zbudowania nowej
        partii z części SLD w połączeniu z przyciągniętą przez Michnika częścią dawnej
        Unii Wolności.

Nie wyprzedzajmy jednak faktów. Wtedy, w połowie 1995 roku, chodziło o przyszły
        bój prezydencki między dwoma głównymi rywalami: Wałęsą i Kwaśniewskim. A w tym
        boju pełnia sympatii Michnika była po stronie przeciwnika polskiej
        „zaściankowości, haseł polono-centrycznych i hurrapatriotycznych emocji" -
        Kwaśniewskiego.

W takiej to sytuacji Michnik i jego kompanioni uznali za idealnie pasujące do
        ich celów odpowiednie zmanipulowanie wyrwanego fragmentu z homilii ks.
        Jankowskiego, tak aby atakując prałata równocześnie jak najmocniej pogrążyć i
        zaprzyjaźnionego z nim Wałęsę. Pogrążyć w kraju i jeszcze bardziej na arenie
        międzynarodowej, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Przywódca „Solidarności" był
        tam szczególnie popularny, zarówno ze względu na działalność opozycyjną przed
        1989 rokiem, jak i z uwagi na późniejsze słynne przemówienie w Kongresie.
        Wystarczyło tylko maksymalnie zaatakować Wałęsę za to, że toleruje obok siebie
        prałata-antysemitę, że natychmiast „nie zareagował" na „antysemicką homilię", że
        nie potępił ks. Jankowskiego! Zgodnie z planami Michnika ośrodki żydowskie w USA
        raźnie zabrały się do ataku na ks. Jankowskiego i... na prezydenta Wałęsę.
        Domagano się, by prezydent Clinton odmówił przyjęcia Wałęsy podczas już dużo
        wcześniej zaplanowanego spotkania w dniu 26 czerwca, jeśli nie będzie potępienia
        ks. Jankowskiego ze strony prezydenta RP. Żądania te znalazły wyraz wkrótce i w
        postępowaniu Białego Domu. Wałęsę poinformowano drogą dyplomatyczną, że musi
        skrytykować ks. Jankowskiego i groźbę antysemityzmu w Polsce, jeśli chce, by
        doszło do spotkania z prezydentem Clintonem. Wałęsa, choć odmówił osobnego
        potępienia ks. Jankowskiego, zdecydował się na wydanie 20 czerwca 1995 roku
        oświadczenia potępiającego „wszelkie przejawy antysemityzmu" i wyrażającego
        szczególny szacunek dla Gwiazdy Dawida.

Cała sprawa, w ostatecznym rachunku, przyniosła spełnienie oczekiwań
        politycznych środowiska skupionego wokół Michnika. Manipulatorom udało się
        znacznie osłabić i tak już mocno stopniałe poparcie dla Wałęsy wśród
        inteligencji w Polsce. I, co najważniejsze, zasiać wątpliwości wokół postaci
        Wałęsy i osłabić jego pozycję na forum międzynarodowym. Miało to ułatwić
        przyszłe zabiegi o umocnienie pozycji Kwaśniewskiego na forum międzynarodowym
        jako antynacjonalisty i prawdziwego „Europejczyka", przeciwnego wszelkim
        fanatyzmom religijnym i narodowościowym. W tym wszystkim bezpośredni, tak
        zmanipulowany atak przeciwko ks. Jankowskiemu, był rozegrany bardzo instrumentalnie.

Jeszcze raz podkreślam - cała sprawa nagonki na ks. Jankowskiego, a zwłaszcza
        nadanie jej charakteru międzynarodowego i próby przekreślenia przy okazji całego
        dotychczasowego dorobku księdza prałata, jak to robili stachanowcy antypolonizmu
        typu Szczypiorskiego, była prawdziwym skandalem. Skandal powtórzono, wywołując
        nową nagonkę przeciwko księdzu Jankowskiemu w 1997 roku w związku z jego
        krytyczną oceną kandydatury Bronisława Geremka na ministra spraw zagranicznych
        RP. Do tej sprawy szerzej powrócę w II tomie tego wyboru. Przypomnę tu tylko, że
        to właśnie ksiądz Jankowski miał rację, sprzeciwiając się kandydaturze Geremka
        na ministra spraw zagranicznych RP. Geremek okazał się fatalnym wręcz szefem
        resortu spraw zagranicznych, niekompetentnym i działającym na szkodę polskich
        interesów. Wymyślił między innymi arcyszkodliwy i z gruntu fałszywy slogan o
        rzekomym „cudzie pojednania" między Polską a Niemcami. W tym samym niemal czasie
        niemiecki korespondent w Polsce Klaus Bachmann dużo bardziej realistycznie od
        Geremka napisał, że między Polską a Niemcami jest tylko „kicz pojednania", a
        więc fałsz pojednania.

calosc:
        www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/ks.jankowski_na_przekor_klamstwom2.htm#Wdzi%EAczno%B6%E6_w_stylu_Michnika_
      • blackexit Re: Adam Michnik i jego miłość ks. Jankowski.. 15.08.05, 11:01
        antyknajak-13 napisała:

> Zmienność, u Michnika nastrojów politycznych i towarzyskich nie dotknęła jak
        > widać tylko Lwa Rywina :-)
        > Adam Michnik potrafi jak mało kto miec dar przyjażnienia sie z narodowym
        > antysemitą, ale również z PZPRowskim kacykiem.
        > Aby do przodu !

rzecz w tym ze w latach 80 ks jankowski byl jeszce normalny. pozdrawiam black
        • antyknajak-13 black 15.08.05, 11:05
          blackexit napisał:

> antyknajak-13 napisała:
          >
          > > Zmienność, u Michnika nastrojów politycznych i towarzyskich nie dotknęła
          > jak
          > > widać tylko Lwa Rywina :-)
          > > Adam Michnik potrafi jak mało kto miec dar przyjażnienia sie z narodowym
          > > antysemitą, ale również z PZPRowskim kacykiem.
          > > Aby do przodu !
          >
          > rzecz w tym ze w latach 80 ks jankowski byl jeszce normalny. pozdrawiam black

Wiesz to z telewizji ?
          Wiem cos na ten temat. Księdza Jankowskiego znam od 1981 roku i oświadczam Ci,
          że zawsze był narodowym antysemitą , reszta to media które zdecydowały kiedy
          był normalny a kiedy nienormalny czyli w/g potrzeb układu politycznego. Nie daj
          się manipulować takim układom jak wielu. Zresztą nie wypowiadałem sie na temat
          prałata ale Michnika
          • Gość: a Jaki antysemita? IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 11:11
            Jeśli ktos mówi, ze systemowe rozwiązania wymyślaja masoni i żydowscy bankierzy,
            to chyba jest teza, która można starać się weryfikować.
            Inaczej jak powiem, że plany strategiczne wymyśla Tony Blair, to okażę się być
            atyangolem????
            To paranoiczne myślenie.
            Po prostu takietezy trzeba sprawdać i dochodzić do prawdy w dialogu społecznym,
            a nie autokratycznie rozstrzygać jak GW, kto ma "rację"....
            • blackexit Re: Jaki antysemita? 15.08.05, 11:16
              Gość portalu: a napisał(a):

> Jeśli ktos mówi, ze systemowe rozwiązania wymyślaja masoni i żydowscy
              bankierzy
              > ,
              > to chyba jest teza, która można starać się weryfikować.
              > Inaczej jak powiem, że plany strategiczne wymyśla Tony Blair, to okażę się być
              > atyangolem????

nie bo mowisz o konkretnej osobie. a jesli zaczynasz rozpatrywac kncepcje
              polityczne czy gospodarcze czy spoleczne po rasie czy narodowosci to juz jest
              chore mocno. mowiac dobitniej po oczach albo rozporkach. na tym polega roznica.
              pozdrawiam black
              • Gość: a Jak się Ci ateiści, masoni i bankierzy nazywają? IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 11:23
                Black, a jak zaczniesz wymieniać nazwiska. Np. G. Soros, który łoży m. in. na
                Fundację Batorego - to co to będzie? Jakies anty?
                Demokracja polega na przejrzystości struktur.
                Władza nie luibi przejrzystości struktur, bo wszystko jest jak na dłoni.
                Jakbysmy ponazywali z imienia i nazwiska, kto i co robi, to byłoby milej,
                jaśniej i bezpieczniej i zgodnie z zasadą przejrzystości struktur demokratycznych.
                Dlaczego wiec, np. GW nie chce dyskutować o takich tezach?
                Ja bym chętnie usłyszał, o jakich bankierów, ateistów i masonów jankowskiemu chodzi.
                Tu jest brak. Ktoś go powinien wypełnić. Może szczecińscy masoni by się
                wypowiedzieli zamiast tchórzliwie chowac głowę w piasek?
                • blackexit Re: Jak się Ci ateiści, masoni i bankierzy nazywa 15.08.05, 11:45

> Black, a jak zaczniesz wymieniać nazwiska. Np. G. Soros, który łoży m. in. na
                  > Fundację Batorego - to co to będzie? Jakies anty?

nie tomoesz spokojnie omwic. typu: nielubie sorosa bo lozy na fundacje batorego
                  ktora jest glupia. w porzadku mozes zmiec takie poglady. nie podzielam ich bo
                  moim zdaniem fundacja jest porzyteczna bardzo a pan soros moze sobie robic z
                  kasa co mu sie podoba. lepiej ja uzywa niz np kupilby nowe auto dla pralata.

> Demokracja polega na przejrzystości struktur.

w sensie przejrzystosci wladzy ale strzzone jest bardzo zycie prywatne.
                  przejrzystosc tez ta nie moze w demokracji dotykac rasy religi orientacji
                  sexualnej i wsystkiego co czlowiek ma ochote trzymac dla siebie.

> Jakbysmy ponazywali z imienia i nazwiska, kto i co robi, to byłoby milej,

no jsli masz takie ubeckie zapedy zeby wiedziec wszystko co kto robi i daloby
                  coi to satydsfakcje ot byc moze. ale ja jestem przeciw to jzu bylo nie che zyc
                  w totalitaryzmie.

> Dlaczego wiec, np. GW nie chce dyskutować o takich tezach?

o ktorych tezach? i co znaczy dyskutowac? to co wyglasza jankowski to chory
                  belkot oblakanego czlowieka nie da sie z tym dyskutowac. z toba juz bardziej
                  jesli rozwarzysz co do ciebie mowie.

> Ja bym chętnie usłyszał, o jakich bankierów, ateistów i masonów jankowskiemu
                  chodzi.

hm to napis zmoze do niego czy ja wiem?
                  pozdrawiam black
            • antyknajak-13 Re: Jaki antysemita? 15.08.05, 11:17

> Jeśli ktos mówi, ze systemowe rozwiązania wymyślaja masoni i żydowscy
              bankierzy
              > ,
              > to chyba jest teza, która można starać się weryfikować.
              > Inaczej jak powiem, że plany strategiczne wymyśla Tony Blair, to okażę się być
              > atyangolem????
              > To paranoiczne myślenie.
              > Po prostu takietezy trzeba sprawdać i dochodzić do prawdy w dialogu
              społecznym,
              > a nie autokratycznie rozstrzygać jak GW, kto ma "rację"....

Zgadzam się z Toba co do zasady. Masz rację.
              Podtrzymuje jednak swoja opinię a opieram ja na osobistych obserwacjach.
              Zostawmy Jankowskiego. Moja wypowiedż dotyczyła Adama Michnika i jego
              szerokopasmowych kontaktów.
          • blackexit Re: black 15.08.05, 11:14
            antyknajak-13 napisała:

> Wiesz to z telewizji ?
            > Wiem cos na ten temat. Księdza Jankowskiego znam od 1981 roku i oświadczam
            Ci,
            > że zawsze był narodowym antysemitą ,

hm no skor tak mowisz i znasz go oosbicie to ok. z tewgo co ja slyszalem od
            osob ktore kiedys maily z nim stycznosc to wczesniej byl normalny a zaczal
            tropic zydow pozniej. po co michnik mialby mowic cieplo i slodko do narodowego
            antysemity? pozdrawiam black
            • antyknajak-13 Re: black 15.08.05, 11:19
              Być może moje obserwacje i ocena jest mylna lub inna niż Twoich koleżeństwa.
              Nie należę do tych, którzy swoich poglądów bronia jak niepodległości. Podoba
              mnie sie teza postawiona przez jednego z dyskutantów iż nie należy niczego
              narzucać z góry i wymieniac poglądy, i być otwartym na argumenty innych.
              No za wyjątkiem twardych i jednoznacznych opcji.
              • blackexit Re: black 15.08.05, 11:20
                antyknajak-13 napisała:

> Być może moje obserwacje i ocena jest mylna lub inna niż Twoich koleżeństwa.
                > Nie należę do tych, którzy swoich poglądów bronia jak niepodległości. Podoba
                > mnie sie teza postawiona przez jednego z dyskutantów iż nie należy niczego
                > narzucać z góry i wymieniac poglądy, i być otwartym na argumenty innych.
                > No za wyjątkiem twardych i jednoznacznych opcji.

zgaddzam sie z toba calkowicie. pozdrawiam black
        • Gość: a Exit czy Ty go słuchałeś? IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 11:07
          Ja wczoraj byłem na mszy u Jankowskiego. Słuchałem w całości.
          To co robią media z jego wypowiedzi jest po prostu przerażające! Powtarzam
          przerażające! Nie wiem czy w necie sa gdzieś jego kazania. Jak znajde, to dam znać.
          Swoja droga, to stoczniowcy zamówili u Jankowskiego mszę w 25 rocznicę....
          To oni gwizdali na Geremka, Mazowieckiego, Lisa i Wajde, jak wychodzili ze
          Stoczni, bo się tam wczoraj znaleźli z okazji otrzymania odznaczeń od prezydenta
          miasta.
          • blackexit Re: Exit czy Ty go słuchałeś? 15.08.05, 11:19

> Ja wczoraj byłem na mszy u Jankowskiego. Słuchałem w całości.
            > To co robią media z jego wypowiedzi jest po prostu przerażające! Powtarzam
            > przerażające! Nie wiem czy w necie sa gdzieś jego kazania. Jak znajde, to dam
            z
            > nać.

spko daj znac. slowa to jedno mysle ze byly oddawane dosc wienir nie tylko
            przez prase ale i tv gdzie raczej trudno o wkladanie mu cos w usta. pamietam
            tez wyglad grobu (na pewno nie Panskiego, ale jakiejs chorej nienawisci tzw
            ksiedza) pamietam tez specjalna troske episkopatu i odpowiednie decyzje
            biskupa.

> Swoja droga, to stoczniowcy zamówili u Jankowskiego mszę w 25 rocznicę....
            > To oni gwizdali na Geremka, Mazowieckiego, Lisa i Wajde, jak wychodzili ze
            > Stoczni,

no i coz? pewnie znalazlo by sie ich sporo co by mazowieckimu przywalili
            kamieniem albo butelka. taka kulturka w polsce.
            posluchali jankowiskiego ze zydzi i zdrajcy nie umieuja sami myslec to tak sie
            zachowuja. pozdrawiam black
        • Gość: a JANKOWSKI WCZORAJ w Gdańsku IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 11:17
          Ks. Jankowski podkreślił, że ciągu ostatnich 25 lat dokonano w Polsce
          niepowtarzalnych reform, "odcinających nas do systemu realnego socjalizmu". -
          Jednak zgubiono w nich człowieka. Koszty tych zmian ponieśli najbiedniejsi - mówił.

Prałat Jankowski dodał, że w wyniku działań "zaleceń brukselskich komisarzy i
          waszyngtońskich guru ekonomicznych" Polsce grozi utrata tożsamości i
          suwerenności. - Zgroza ogarnia, gdy narzucane nam są prawa wymyślone w
          gabinetach wrogich katolikom masonów, żydowskich bankierów czy ateistycznych
          socjalistów z piekła rodem - mówił były proboszcz parafii św. Brygidy.

- Postkomuniści, liberałowie i ludzie cyniczni, autentyczni w swoich dużych i
          drobnych kłamstwach i grzechach, bezwstydnie obnoszący się ze swoim ateizmem,
          kompromitującą przeszłością, będą tak długo rządzić, dopóty im na to pozwolimy.
          Dlatego wołam po raz tysięczny z tej ambony: Narodzie - obudź się! Dokąd
          zmierzasz? - powiedział ks. Jankowski.

OBUDZIĆ SI MOŻNA I WIELU SIE OBUDZILO. mYSLE, ZE TRZEBA PO PROSTU ODPOWIEDNIO
          ZAGLOSOWAC W WYBORACH I PRAGMATYCZNIE, CODZIENNIE NIEŚĆ PRAWDE W ŚWIAT.
          calosc:
          fakty.interia.pl/news?inf=656212
          • blackexit Re: JANKOWSKI WCZORAJ w Gdańsku 15.08.05, 11:22

Zgroza ogarnia, gdy narzucane nam są prawa wymyślone w
            > gabinetach wrogich katolikom masonów, żydowskich bankierów czy ateistycznych
            > socjalistów z piekła rodem - mówił były proboszcz parafii św. Brygidy.

zgroza ogarnia jak sie slucha takiego debila ktory ma czelnosc uwazac sie za
            czlonka 1. tego samego narodu i 2 tego samego kosciola. kto mu ponownie
            pozwolil otwierac ta chora paszcze?
            pozdrawiam black
            • Gość: a Re: JANKOWSKI WCZORAJ w Gdańsku IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 11:27
              Black, a moe by sie zastanowić i jakich ludzi konkretnie mu chodzi?
              Czy zakładasz, że masoni, żydowscy bankierzy i ateiści nie są zainteresowani
              Polską en block?
              • blackexit Re: JANKOWSKI WCZORAJ w Gdańsku 15.08.05, 11:38

> Black, a moe by sie zastanowić i jakich ludzi konkretnie mu chodzi?
                > Czy zakładasz, że masoni, żydowscy bankierzy i ateiści nie są zainteresowani
                > Polską en block?

zakladam ze to objaw jakiejs chorej obsesji. nie istenija grupy masonow zydow i
                ateistow dzialajacych w zorgganizowany sposb przeciwko polsce. pewnie powiesz
                mi to udowodnij z enie istenija ale to jankowski musialby udowodnic ze istnieja
                nie odwrotnie. nie wiem czy obecnie wogole ktos dziala przeciwko polsce poza
                lukaszenka w jakis tam siermiezny sposob. a jak moilem wyzej rozpatrywanie
                spraw politycznych i gospodarczych z kryterium glownym narodowosci rasy i
                religi jest objawem niezwyklego pry,mitywnego ograniczenia umyslowego ktorym
                sie brzydze w wyddaniu tzw ksiedza. pozdrawiam black
            • Gość: a BLACKexit AUTOKRATĄ? IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 11:30
              Kto daje Ci prawo pisać: "kto mu ponownie pozwolil otwierac ta chora paszcze?"
              To jest twoja wizja dialogu społecznego? To jest atak na podstawy demokracji!
              Czy Ty pracujesz w antydemokratycznej Wyborczej??
              • blackexit Re: BLACKexit AUTOKRATĄ? 15.08.05, 11:39

> Kto daje Ci prawo pisać: "kto mu ponownie pozwolil otwierac ta chora paszcze?"

nie to moje gniewne pytanie o zkazaz gloszenia kazan wydany mu przez
                zwierzchnikow kosiola. mysle ze moze pora juz zstanowic sie nad wydalenime go z
                kosciola i tak twozy cos swojego jak sekta rydzyka.

> To jest twoja wizja dialogu społecznego? To jest atak na podstawy demokracji!
                > Czy Ty pracujesz w antydemokratycznej Wyborczej??

poczytaj nasza konstytucje jesli mowisz o demokracji. w normalnym panstwie za
                takie teksty jkankowski juz bylby surowo karany. pozdrawiam black
            • Gość: grz Re: JANKOWSKI WCZORAJ w Gdańsku IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:40
              zapomniałeś dodac ...`i zyjącego w ubóstwie`...cha cha cha...
              popieram ...
          • Gość: marian paździoch Re: JANKOWSKI WCZORAJ w Gdańsku IP: 62.69.200.* 15.08.05, 11:30

> Ks. Jankowski podkreślił, że ciągu ostatnich 25 lat dokonano w Polsce
            > niepowtarzalnych reform, "odcinających nas do systemu realnego socjalizmu". -
            > Jednak zgubiono w nich człowieka. Koszty tych zmian ponieśli najbiedniejsi -

> wił.

*
            a jak to podkreślenie ma się do jego ubogiego życia?

mp
            • antyknajak-13 Ubóstwo Prałata 15.08.05, 11:36
              mp

No tu Marian zaszalałeś :-)
              Ubóstwo to jednak z głównych "zalet" Prałata
              • blackexit Re: Ubóstwo Prałata 15.08.05, 11:40
                antyknajak-13 napisała:

>
                > No tu Marian zaszalałeś :-)
                > Ubóstwo to jednak z głównych "zalet" Prałata

jakie posiada auto niewinne zapytam. ewentualnie parafia bo byc moze
                rzeczywiscei ze pralat nie ma nic bo wszystko jest na parafie na cele kultu
                religijnego oczywiscie. pozdrawiam black
              • Gość: marian paździoch Re: Ubóstwo Prałata IP: 62.69.200.* 15.08.05, 11:42
                wiem, wiem, że to szaleństwo.
                cała Polska zna ubóstwo 'dobrodzieja'
                stąd i wiarygodność jego kazań( przynajmniej w tej kwestii)

mp
                • Gość: XXL Re: Ubóstwo Prałata IP: *.ksiazat.v.pl 15.08.05, 11:47
                  Tak, tak ubóstwo kaznodzieji jest wszem znane , polecam pojechać do Lichenia
                  tam widać to "ubóstwo" aż "piszczy"
                  • Gość: a Re: Ubóstwo Prałata IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 11:52
                    To ja proponuję od razu do Watykanu, co sie będziesz rozdrabniał.
                  • blackexit Re: Ubóstwo Prałata 15.08.05, 11:57
                    Gość portalu: XXL napisał(a):

> Tak, tak ubóstwo kaznodzieji jest wszem znane , polecam pojechać do Lichenia
                    > tam widać to "ubóstwo" aż "piszczy"

nie o to chodzi w licheniu daje kto che i idzie na cele ogolne inna rzecz auta
                    i inne gadzety jankowskiego. pozdrawiam black
                    • Gość: a Jest jedna homilia. Starsza, ale oddaje klimat IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 12:11
                      po prostu bez manipulacji....

www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1&i=6257&t=6257
                      i tekst:
                      Homilia ks. prałata Henryka Jankowskiego wygłoszona w niedzielę, 15 czerwca, w
                      kościele św. Brygidy w Gdańsku

Drodzy memu sercu uczestnicy pielgrzymki z Warszawy, umiłowani Bracia i Siostry
                      w Chrystusie Panu!
                      Bardzo serdecznie chciałbym podziękować wam za przybycie na dzisiejszą
                      uroczystość. Cieszę się, że możemy wspólnie z wami zanieść modlitwy do Tronu
                      Bożego z prośbą o pomyślność dla naszej umiłowanej Ojczyzny, z prośbą o łaski i
                      dary Ducha Świętego dla naszego Papieża Jana Pawła II w 25-lecie jego wyboru na
                      Stolicę Piotrową i o rychłą beatyfikację sługi Bożego ks. Jerzego Popiełuszki.
                      Drodzy w Chrystusie Panu, Siostry i Bracia!
                      Nasze dzisiejsze rozważania chciałbym skupić wokół tego wielkiego symbolu, jaki
                      został dzisiaj złożony w naszej bazylice - symbolu Krzyża. W jego cieniu mamy
                      okazję dokonać oceny naszego dotychczasowego życia i zgłębić w sercu wielką
                      tajemnicę odkupienia, jakie dokonało się na krzyżu, bo dla współczesnego
                      człowieka, zagonionego, zakrzyczanego, nerwowego i zagubionego, krzyż staje się
                      jedynym drogowskazem i jedynym trwałym fundamentem, na którym możliwe staje się
                      zbudowanie domu, zbudowanie własnego świata we wszystkich jego aspektach.
                      Ukochani moi! Żyjemy w bardzo trudnych czasach. I najgorsze jest to, że czasy
                      wydają się coraz trudniejsze i coraz bardziej odczłowieczone.
                      Aż nazbyt widoczny jest rozkład systemu wartości, pomieszanie idei, chaos i
                      upadek moralny. Ludzie mylą dobro ze złem, prawdę z fałszem. Następuje
                      irracjonalne przestawienie znaczenia podstawowych pojęć. Daje się zauważyć, że w
                      tym przedziwnym zaślepieniu niektórzy chełpią się nieprawością, grzechem i
                      odejściem od tysiącletnich tradycji i zdobyczy cywilizacji. Propaguje się
                      seksizm i sprowadza rolę człowieka jedynie do funkcji maszynki rozrodczej, a
                      sens życia do przedłużania gatunku. Politycy i ideolodzy tworzą mętne
                      irracjonalne doktryny, które zezwalają człowiekowi na wszystko, pozwalają na
                      anarchię, zabijanie i w konsekwencji prowadzą donikąd. Liczni współcześni tzw.
                      inteligenci - filozofowie, naukowcy, pisarze, dziennikarze, artyści, twórcy
                      filmów, przedstawień teatralnych i kabaretów - jak nigdy dotąd w historii,
                      sprzeniewierzają się swojemu powołaniu, zapominając o człowieku, o jego
                      dziedzictwie i godności dziecka Bożego. Mamy wrażenie, że nikomu nie zależy już
                      na tym, aby pokazać uczniom, czytelnikom, słuchaczom czy widzom dobro, prawdę,
                      uczciwość, miłość, szacunek. Dla wątpliwej sławy, a szczególnie dla pieniędzy,
                      większość ludzi gotowa jest na wszystko. Gotowi są demoralizować, oszukiwać,
                      kłamać, skandalizować. Została odrzucona misja prawdziwego człowieka, misja
                      nauczyciela, którego charakteryzuje poczucie odpowiedzialności za innych,
                      zwłaszcza zaś za tych, którzy mu wierzą, ufają, którzy podlegają jego wpływom.
                      Zdawać się może, że współcześni przywódcy miast bronić wartości, które leżą u
                      podstaw każdego zdrowego społeczeństwa, koncentrują się na ich ośmieszaniu, a
                      nawet systematycznym zabijaniu w świadomości społecznej. Zamiast wartości
                      wprowadzają antywartości. W miejsce wierności - kult rozpusty. W miejsce
                      poszanowania życia ludzkiego - przemoc i zagładę. W miejsce niezmiennej, ważnej
                      dla wszystkich prawdy - pogląd, że nie ma jednej prawdy dla wszystkich, gdyż
                      jednym z najistotniejszych problemów staje się kształt tego tworu i zasady
                      prawno-moralne, na których ma się opierać przyszła Europa.
                      Musimy zwrócić uwagę na skandaliczne i wręcz antyludzkie i antyhumanitarne
                      działania wielu polityków. Na szczególne potępienie zasługują wypowiedzi
                      przewodniczącego Konwentu Europejskiego Valery'ego Giscarda d'Estainga, który
                      opowiada się przeciwko zamieszczeniu odwołania do Boga w przyszłej konstytucji
                      Unii Europejskiej, a nawet do chrześcijańskiego dziedzictwa naszego kontynentu!
                      Wcześniej również prezydent Francji Jacques Chirac zapowiedział, że sprzeciwi
                      się jakiejkolwiek próbie włączenia religijnych elementów do tekstu europejskiej
                      konstytucji!
                      Jest to zaprzeczenie całego dorobku cywilizacyjnego Europy i naszej cywilizacji
                      łacińskiej!
                      Ojciec Święty Jan Paweł II niejednokrotnie podkreślał, że odwołanie się do Boga
                      i wiary chrześcijańskiej w opracowywanej obecnie konstytucji europejskiej
                      oznaczałoby uznanie prawdy historyczno-kulturowej, która kształtuje
                      teraźniejszość i stanowi źródło tożsamości Europejczyków! Do przewodniczącego
                      Konwentu Europejskiego powiedział zaś wyraźnie, że brak tego odwołania to
                      przejaw odrzucenia duchowego dziedzictwa narodów Europy!
                      Niestety, ukochani, apele te nie odnoszą skutku, a w oczach ateistycznie
                      nastawionych materialistów Bóg jest postrzegany jako przeszkoda w realizacji
                      szatańskiego dzieła zwycięstwa materii nad duchem, gloryfikacji człowieka i
                      stawiania istoty ludzkiej ponad wszystkim. Wolność rozumiana jest wtedy jako
                      możliwość zaspokojenia każdego pragnienia, czynienia tego, co chce, jeśli chce,
                      kiedy chce i jak chce, bez ograniczeń i zakazów. Tak właśnie rozumiana wolność
                      kształtuje dziś dziedziny polityki, moralności i kultury Unii Europejskiej, do
                      której tak bardzo spieszno niektórym!
                      Tragedią współczesności jest to, że odrzucono Boga! Odrzucono Kościół! Odrzucono
                      Miłość! Odrzucono Boskie Prawa Naturalne, w zamian nie dając nic prócz ludzkich
                      słabości oddania władzy w ręce szatana! Dziś widzimy, jaki jest efekt oddania
                      władzy w ręce jego sług, ludzi bez honoru, wiary i Boga w sercu! Rząd nie mający
                      poparcia społecznego chełpi się kilkugłosowym poparciem w Sejmie, zapominając o
                      zwykłej przyzwoitości, która nakazywałaby poddanie się prawdziwej weryfikacji
                      społecznej! Ja pamiętam ten czas, gdy rodził się protest przeciwko krzywdzie,
                      poniżeniu, niesprawiedliwości i dyktatowi komunistycznej władzy, ukierunkowanej
                      na dobrobyt dla "swoich", dla wąskiej grupki partyjnych bonzów, służalczo
                      oddanych radzieckim towarzyszom. Tak, moi drodzy, pamiętam te dni kiedy
                      towarzysze Kwaśniewski, Miller, Szmajdziński, Janik i inni głosili wszem i wobec
                      dozgonną wierność socjalizmowi, Związkowi Sowieckiemu i najlepszemu z systemów
                      społecznych - marksistowsko-leninowskiemu socjalizmowi! Pamiętam, że za walkę z
                      tym systemem oddał swe życie ks. Jerzy Popiełuszko! Czy Jego ofiara ma pójść na
                      marne?
                      Dziś ci sami towarzysze oddali Polskę w niewolę urzędników brukselskich, którzy
                      nie zadbają o nasz interes narodowy, a jedynie o interes swoich państw i
                      narodów! W polskim interesie narodowym leży wstąpienie do struktur Unii
                      Europejskiej i proces integracji z państwami Zachodu. Ale nie za wszelką cenę,
                      nie za cenę wyzbycia się tożsamości narodowej, czy też niewoli gospodarczej
                      opartej o wyzysk biedniejszego! Pamiętajmy, że warunki naszej akcesji - których
                      nie podano do szerokiej oceny publicznej, zastępując je sloganami o wejściu do
                      Europy - ustalali postkomuniści, gotowi sprzedać Polskę za unijne stołki i
                      zaszczyty!
                      Już widzimy, jak po referendum, przed którym tak chętnie przywoływano nauki Ojca
                      Świętego, ponownie ośmiesza się Kościół, religię, przywiązanie do tradycji,
                      rodziny. Rozwód, aborcja, kłamstwo, oszustwo są naturalne, wypełniają od
                      początku do końca życie bohaterów filmów, sztuk, oper mydlanych. To, że religia,
                      że Kościół uczą inaczej, nie ma już przecież znaczenia. Kościół to wyłącznie
                      relikt przeszłości. To zacofana, ograniczająca ludzką wolność i dążąca do władzy
                      instytucja. Tak go właśnie przedstawiają obsypywani wysokimi nagrodami twórcy
                      kabaretów, szopek, szeroko rozpowszechniane cyniczne czasopisma oraz niektórzy
                      politycy walczący wytrwale z "zaściankową", jak głoszą, bo katolicką Polską, o
                      tzw. "europejskość, postęp i demokrację".
                      Moi ukochani Bracia i Siostry!
                      Dziś musimy walczyć z niemoralnością takich pogrobowców totalitarnego,
                      zbrodniczego systemu komunistycznego, jak Urban i jego "Nie", z obłudą i
                      cynizmem "Gazety Wyborczej"; musimy prze
                      • Gość: a Re: Jest jedna homilia. czesc 2, kt. sie nie zmies IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 12:18
                        Dziś musimy walczyć z niemoralnością takich pogrobowców totalitarnego,
                        zbrodniczego systemu komunistycznego, jak Urban i jego "Nie", z obłudą i
                        cynizmem "Gazety Wyborczej"; musimy przeciwstawiać się próbom dzielenia i
                        rozbijania jedności Kościoła przez wrogie media, musimy przeciwstawić się każdej
                        próbie spychania Kościoła na margines życia społecznego; musimy podjąć walkę o
                        należne miejsca krzyża Chrystusowego w naszym, polskim domu!
                        Musimy bronić krzyża przed zakusami wszystkich jego wrogów!
                        Każdy z nas, każdy katolik ma obowiązek "głosić" krzyż jako symbol poddania się
                        woli Bożej i władzy Jezusa Chrystusa, a nie na przykład w imię poszanowania
                        wrażliwości wyznawców judaizmu chować wstydliwie krzyż Chrystusowy w kącik
                        prywatności i utajnienia!
                        W Polsce, kraju katolickim, kraju gdzie zdecydowana większość społeczeństwa
                        deklaruje się jako katolicka, gdzie katolicyzm i chrześcijaństwo stanowią
                        podstawę całego dorobku cywilizacyjnego naszego Narodu, usiłuje się w imię
                        fałszywie pojmowanych zasad pluralizmu i błędnego rozumienia praw mniejszości
                        usunąć znak krzyża z naszego życia codziennego. W imię tolerancji i szacunku dla
                        innowierców doprowadza się do sytuacji, w której de facto większość -
                        chrześcijańska i katolicka - jest dyskryminowana. Społeczeństwo i Naród Polski
                        są traktowane w imię demokracji nie jako podmiot, lecz jako przedmiot, przedmiot
                        manipulacji mającej na celu pozbawienie nas świadomości narodowej i co za tym
                        idzie suwerenności duchowej. Negacja krzyża i idącego w ślad za nim przesłania
                        Bożej Miłości to niszczenie tych wartości, które budują polskie społeczeństwo,
                        określają jego tożsamość i historię. Dokonywanie tego pod hasłami uszanowania
                        przekonań mniejszości to faktycznie bolesna dyskryminacja tych ludzi i
                        wyrzucanie ich na margines życia społecznego.
                        Totalitaryzmy: czarne, brunatne i czerwone, które walczyły z krzyżem, upadły, bo
                        nie może człowiek walczyć z Bogiem. Ci, którzy głoszą w imię fałszywie
                        pojmowanej wolności jednostki odrzucenie krzyża i wszystkiego, co ten znak
                        wyraża, też będą musieli upaść. Tylko dlaczego my mamy przez to cierpieć?
                        Drodzy Bracia i Siostry w Chrystusie Panu!
                        Kończąc dzisiejszą homilię, homilię poświęconą sprawom trudnym i bolesnym,
                        przestrzegam was przed bezkrytycznym poddawaniem się manipulacji, przed
                        przyjmowaniem bez zastrzeżeń "papki informacyjnej" podawanej nam przez media,
                        opanowane w dużej mierze przez lewicowo-laickie środowiska propagatorów
                        materializmu i konsumpcjonizmu. W dobie antychrześcijańskiej polityki,
                        uprawianej przez wielkie mocarstwa, wskazanie na ideologiczne korzenie walki z
                        krzyżem, wartościami i moralnością katolicką, szerzenie idei "luzu" moralnego i
                        fałszywie pojmowanej wolności jest moim kapłańskim obowiązkiem, nie zaś
                        politykowaniem, i ma pobudzić nas wszystkich do myślenia i pojmowania
                        rzeczywistości w sposób godny Polaka i katolika u progu XXI wieku.
                        Musimy podjąć walkę z tymi wszystkim zagrożeniami, o których mówiliśmy. Musimy
                        wesprzeć wszelkie działania swoją modlitwą. Musimy mieć głębokie poczucie mocy
                        naszej modlitwy i tego, że tylko modlitwą jesteśmy w stanie wyprosić u Boga
                        łaskę pokoju, sprawiedliwości, prawdziwej wolności i dobrobytu dla naszego
                        Narodu. Musimy głosić prawdę i walczyć ze wszelkimi objawami zła. Pamiętajmy
                        słowa hasła, które tak bardzo upowszechniał śp. ks. Jerzy Popiełuszko - ZŁO
                        DOBREM ZWYCIĘŻAJ! Niechaj będzie to dewiza dla wszystkich, dla nas samych,
                        naszych bliskich, znajomych, naszych polityków i reprezentantów naszej Ojczyzny
                        w świecie.
                        Amen

Trochę inaczej jawi się ksiądż Jankowski prawda?
                      • Gość: anioł Ksiądz Jankowski wzywa Naród (maj 2005) IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 12:22
                        "W tych wyborach głosujemy tylko na ludzi swoich, na ludzi pewnych, na ludzi o
                        zdrowych zasadach moralnych" - pisze prałat Jankowski. "Popatrzcie, jak jest w
                        Sanhedrynie, Knesecie! Tam nie masz obcych! Tam tylko Sami Bracia Starsi w
                        Wierze stanowią o sprawach swojego Narodu i Swojego Państwa! I nigdy nikt z
                        obcych! A broń Boże, żeby tam znalazł się ktokolwiek z Polaków! Weźmy ten dobry
                        przykład i postępujmy podobnie!"
                        serwisy.gazeta.pl/kosciol/1,64807,2705611.html
                      • blackexit jestem juz pewien 15.08.05, 12:40
                        to chory z nienawisci czlowiek tory mysli ze zyje w piekle na ziemi wszyscy
                        chca zniaszczy wszyscy sa zli i czychaja na niego i polske. obeseja totalna
                        najdajaca sie do leczenia nie ma to nic wspolnego z kosiolem katolickim i
                        Ewangelia. pozdrawiam black
                        • Gość: a Re: jestem juz pewien IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 12:43
                          odwracasz kota ogonem.
                          On mówi, kto atakuje. Niech ten, kto jest wymieniony z nazwiska udowodni, ze tak
                          nie jest.
                          Ja jestem obserwatorem. Nie wiem dlaczego mając kontakty z wieloma osobami po
                          studiach, studentami etc Słuszę najczęściej "on mówi, to co ludzie myślą"
                          • blackexit Re: jestem juz pewien 15.08.05, 12:49

> odwracasz kota ogonem.
                            > On mówi, kto atakuje.

hm malo gdzie mozna przeczytac tyle nienawisci co w tych "homiliach" w kosciel
                            wygaaszanych!

Niech ten, kto jest wymieniony z nazwiska udowodni, ze ta
                            > k
                            > nie jest.

nie nie kumasz w wpolsce i wszedzie u normalnych ludzi nie jest tak ze jakis
                            idiota mowi kowalki to zlodzie a potem kilku dziadkow klrzyczy no niech
                            udowodni z enie jest zlodziej. wtedy odwracasz sie i odchodzisz z
                            obrzydzeniem.a ci zaczynaja rzucac kamieniami.

> Ja jestem obserwatorem. Nie wiem dlaczego mając kontakty z wieloma osobami po
                            > studiach, studentami etc Słuszę najczęściej "on mówi, to co ludzie myślą"

ja tez ine wiem dlaczego to slyszysz polska to kraj ciemny i biedny ludzie
                            lubia jak ktos im pokaze zyda co jest niby gorszy niz on. juz malo zarabija nie
                            dlatego ze skonczyli slaba szkole albo zadna nieznaja jezykow i sa leniwi teraz
                            malo zarabiaj przez sorosa i michnika oraz zydow i masonow. pozdrawiam black
                            • Gość: anioł Black exit wypadaj z Polski! IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 12:59
                              Drogi kolego. Jeśli jestes Polakiem a Ci się Polska nie podoba, to po prostu
                              stąd wyjedź. Jeśli plujesz na swoje gniazdo to jestes Polaczkiem, a nie Polakiem.
                              Takich jak Ty po prostu skazuje się na banicję.
                              Jeśli ktoś mówi to co mówi Jankowski i nikt go nie skarży, tylko chce mu zamknąć
                              usta, to jest to działanie autorytarne, antydemokratyczne.
                              Jeśli wymienia z nazwiska osoby i te osoby milczą, to widocznie nie maja
                              kontrargumentów i dlatego środkami administracyjnymi chcą mu zamknąć buzię jak Ty.
                              • blackexit Re: Black exit wypadaj z Polski! 15.08.05, 13:59
                                Gość portalu: anioł napisał(a):

> Drogi kolego. Jeśli jestes Polakiem a Ci się Polska nie podoba, to po prostu
                                > stąd wyjedź.

o zaczyna sie. gdzie mam jechac do Izraela? ty mnie bedzies gnoju z Polski
                                wyrzucal??? wal sie na ryj. przez takich durniow jak ty i jankowski polska jest
                                blaznem i posmiewiskiem. zawiesice soobie krzyz wino w duga reke i lataci
                                sprawdzac ludziom pisorki. macie sie za wielkie Polactwo. wstyd mi za was
                                wszedzie gdzie sie nie pojawicie ze wsciekla slina, smierdzacy potem i Bogiem
                                na ustach. won. black
            • Gość: a Re: JANKOWSKI WCZORAJ w Gdańsku IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 11:45

Mniej więcej tak, jakprawda do prawdy w wydaniu Wyborczej.
              • Gość: marian paździoch Re: JANKOWSKI WCZORAJ w Gdańsku IP: 62.69.200.* 15.08.05, 12:00

> a jak to podkreślenie ma się do jego ubogiego życia?
                >
                > Mniej więcej tak, jakprawda do prawdy w wydaniu Wyborczej.

*
                a to już zależy kto i jaką prawdę, chce w tej gazecie dostrzec.

jednak temat jest o 'samarytaninie' z gdańska i jego wrażliwości na biedę.

mp

• piotr33k2 Re: Adam Michnik i jego miłość ks. Jankowski.. 15.08.05, 12:54
          blackexit napisał:

> antyknajak-13 napisała:
          >
          > > Zmienność, u Michnika nastrojów politycznych i towarzyskich nie dotknęła
          > jak
          > > widać tylko Lwa Rywina :-)
          > > Adam Michnik potrafi jak mało kto miec dar przyjażnienia sie z narodowym
          > > antysemitą, ale również z PZPRowskim kacykiem.
          > > Aby do przodu !
          >
          > rzecz w tym ze w latach 80 ks jankowski byl jeszce normalny. pozdrawiam black
          >
          > bleki jak zwykle ma takie samo zdanie jak ja bo to nie o zmienność michnika
          ma tu miejsce ,nikt nidy nie kwestionował pomocy jakiej udzielał jankowski
          opozycji antykomunistycznej a co było pózniej z jego strony to inna
          sprawa ,jakoś wczesniej kor. mu nie przeszkadzał w wręcz był jego aktywnym
          sympatykiem.
    • Gość: a ODEZWA do Narodu Polskiego ks. Jankowskiego IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 12:30
      www.ojczyzna.pl/ARTYKULY/JANKOWSKI-ks-pr_Odezwa-do-Narodu-Maj-2005.htm
      całość:
      ODEZWA do Narodu Polskiego
      Ks. Prałata Henryka Jankowskiego
      Proboszcza Bazyliki p.w. Św. Brygidy w Gdańsku,
      z woli Prymasa Tysiąclecia - Stefana Kardynała Wyszyńskiego - kapelana
      Solidarności i z woli Jana Pawła II - Kapelana Honorowego Jego Świątobliwości

Drodzy Rodacy!
      Umiłowani Bracia i Siostry!

2 kwietnia o godzinie 21.37 Roku Pańskiego 2005 - w czasie trwania Apelu
      Jasnogórskiego i w Wigilię Święta Miłosierdzia Bożego zmarł jakże bardzo
      ukochany przez Cały Naród Polski i przez cały Świat Ojciec Święty Jan Paweł II -
      nasz największy Rodak, największa i najbardziej niezawodna ostoja
      chrześcijaństwa przełomu Tysiącleci, największy autorytet moralny naszych czasów.
      Kilka dni wcześniej zmarł Edward Moskal - Prezes Kongresu Polonii Amerykańskiej,
      wielki przyjaciel Polski.

Mamy rok 2005 - trudny rok wyboru nowego Prezydenta R.P., rok wyborów do Sejmu i
      Senatu, powołania nowego Rządu i rok głosowania w referendum nad sprawą
      przyjęcia lub odrzucenia konstytucji Unii Europejskiej, w której brakuje
      odniesienia do Boga i chrześcijańskich korzeni Europy.
      Ateiści, libertyni, liberałowie, masoni i postkomuniści zdominowali
      Europę i Polskę. Systematycznie niszczą niepotrzebny im Kościół Rzymsko -
      Katolicki. Każdy prawdziwy, rzetelny katolik świadomy swego miejsca wobec Boga,
      wobec drugiego człowieka, wobec swojej Ojczyzny i wobec swego środowiska - to
      ich wróg. Planowo niszczą więzy rodzinne i poczucie patriotyzmu. Dużą część
      naszego społeczeństwa zepchnęli na margines życia, pozbawiając pracy, domów,
      mieszkań, możliwości kształcenia i korzystania z dóbr kultury. Trwa planowa
      produkcja bezrobotnych i bezdomnych niewolników ekonomicznych bez środków do
      życia. Miliony dzieci, kobiet i mężczyzn, emerytów, rencistów - żyje w skrajnej
      nędzy, poniżej minimum biologicznego. Pozostali - w obawie przed losem tych
      nieszczęśników -w rytm niewolniczej pracy, od rana do nocy - gonią za pieniądzem.

Jedynym Bożkiem staje się Mamona. W przewrotny sposób ludzie,
      partyjne kliki spod znaku SLD, czy Platformy Obywatelskiej działają jak masoni.
      Wykorzystując media sterowane przez Adama Michnika i Jerzego Urbana oraz media
      uzależnione w 100% od kapitału zagranicznego, a nawet wykorzystując prostactwo i
      prymitywizm ludzi władzy - atakują Kościół Katolicki, ludzi i instytucje z nim
      związane, atakują religię, księży i chrześcijańskie wartości moralne.

Jednocześnie świadomie i celowo propagują narkomanię, alkoholizm,
      rozpustę, aborcję, pogardę dla wartości narodowych i chrześcijańskich, dla
      europejskich norm kultury opartej na klasycznych wzorcach greckich, rzymskich,
      chrześcijańskich, wreszcie - zbrodniczo propagują masową eutanazję.

Quo vadis? Dokąd idziesz świecie współczesny, świecie bez Boga, bez
      Kościoła, bez religii, bez Ojczyzny, bez honoru, bez norm moralnych. Świecie
      ateistów i masonów! Dokąd idziesz świecie z kultem siły, przemocy i pieniądza?

Odpowiedź jest tylko jedna. Taki świat zmierza ku zagładzie!!! Jako
      Polak, Kapelan Honorowy Jana Pawła II i Kapelan "Solidarności" pytam: czy tak
      być musi? Czy o to walczyliśmy w 1980r. i 1989r.? Czy o to walczyliśmy również w
      latach 1956, 1970, 1976? Czy po to ginęły od kul tysiące patriotów polskich na
      rozkazy moskiewskich zbrodniarzy komunistycznych wykonywane rękami ich polskich
      służalców spod znaku PZPR, UB, SB?

Czy od 1989 r. samozwańcza elita polityczna sprawuje władzę naprawdę w imieniu i
      na rzecz Polaków?

Co zrobili dla Polski ci, którzy zastąpili po 1989 r. komunistów z PZPR? Nowe
      elity polityczne podzieliły się po połowie z komunistami majątkiem wypracowanym
      przez wieki przez Naród Polski. Dzisiaj gospodarka, aparat państwowy, prasa,
      radio i telewizja są w rękach byłych komunistów z PZPR, którzy przechrzcili się
      na SLD Millera i Oleksego, Socjaldemokrację byłego Marszałka Sejmu -
      Borowskiego, Unię Pracy wicepremier Jarugi-Nowackiej, a w drugiej połowie są w
      rękach byłej tzw. opozycji okrągłostołowej. Opozycji reglamentowanej i
      limitowanej, która paktowała z komunistami, jak podzielić Ojczyznę między siebie
      kosztem 10 milionów uczciwych członków "Solidarności" i ich rodzin, kosztem
      całego Narodu.

Rodacy!

Po 15 latach rzucania Was na kolana i wtrącania do śmietnika historii nie
      powinniście już więcej głosować na tych samych ludzi, którzy najpierw tworzyli
      KOR, czyli Komitet Obrony Robotników (a z "obroną robotników" mieli tyle
      wspólnego, ile tańcząca baletnica ma wspólnego z pracującym górnikiem lub
      hutnikiem), a następnie przed kolejnymi wyborami parlamentarnymi zmieniali nazwę
      swej partii - na Unię Demokratyczną, Kongres Liberalno - Demokratyczny, Unię
      Wolności, Partię Konserwatywno - Ludową, wreszcie…Platformę Obywatelską - Tuska
      i Rokity. To ta sama stugłowa hydra, wciąż odradzająca się pod nową nazwą. To ta
      głowa z twarzą Balcerowicza i Hanny Gronkiewicz-Waltz, którzy zaprzedali nasze
      rodzime banki obcym monopolom, tak bardzo dyktującym dzisiaj warunki ekonomiczne
      naszym przedsiębiorcom, a właściwie to stwarzającym im taką sytuację, by rzekomo
      oferowany przez nich kredyt był dla naszego rodzimego przedsiębiorcy w ogóle
      niedostępny. Te wszystkie partie, to jeden i wciąż ten sam mutant polityczny,
      sterowany przez Adama Michnika, który po 1989 r. zhańbił się deklarowaną
      publicznie przyjaźnią z Jerzym Urbanem i Wojciechem Jaruzelskim, który w
      Australii powiedział, że Polakami to się łatwo rządzi, bo Polacy to stado
      baranów, a sam wstydzi się nawet przyznać do swoich judaistycznych korzeni i do
      swego prawdziwego nazwiska! Ukrywa się więc pod nazwiskiem: Michnik!

Drodzy Rodacy!

Wzywam Was dla dobra Naszej Ojczyzny, wzywam Was dla Waszego Dobra, dla Dobra
      Waszych Dzieci i Wnuków - nie głosujcie na Partię Demokratyczną. Jej twórca -
      Frasyniuk to bliski współpracownik b. przewodniczącego Unii Wolności -
      osławionego Leszka Balcerowicza, ojca nędzy Polaków.

Drugi z ojców Partii Demokratycznej: Mazowiecki, twórca "grubej kreski"
      zaprzepaścił dorobek "Solidarności" i umożliwił komunistom po 1989 r. dalsze
      rozkradanie Polski.

Premier Belka i wicepremier Hausner z nowej Partii Demokratycznej - to księgowi
      rządzącego obozu SLD, którzy zrobili wszystko, by jak najbardziej obniżyć renty,
      emerytury, zasiłki rodzinne i zwiększyć Polakom podatki, a jednocześnie nie
      pobierali podatków od potężnych firm zagranicznych. Ludzie ci, to współczesna
      polska magnateria, zasiadająca m.in. w radach nadzorczych, gdzie za jedno
      posiedzenie płacą sobie po kilkadziesiąt tysięcy złotych.

"Errare humanum est" mawiali starożytni Rzymianie. "Błądzić jest rzeczą ludzką".
      Rodacy! Nie wolno nam powtarzać błędu czynionego przez ostatnie 15 lat. Nie
      głosujcie ani na SLD, ani na Platformę Obywatelską, ani na Partię Demokratyczną.

Ani czerwoni z SLD, ani różowi z PO, ani czerwono-różowi z PD, tj. Partii
      Demokratycznej - nie dadzą Wam obiecanej manny z nieba.

Oni wszyscy, to liberałowie - zwolennicy wielkiego kapitału. Dla nich zwykły
      uczciwy człowiek i jego rodzina - nic nie znaczą. Im szybciej ludzie znajdą się
      na śmietniku, tym szybciej dotychczasowe, samozwańcze "elity polityczne" będą
      miały tę kwestię rozwiązaną. Jeżeli będziecie głosować na Platformę Obywatelską
      Tuska i Rokity, albo na Partię Demokratyczną - Frasyniuka, Mazowieckiego, Belki,
      Hausnera - to pogłębicie swoją nędzę, a Wasze dzieci nie będą miały co jeść i
      w co się ubrać, nie będą mogły się uczyć, ani nie dostaną pracy. W najlepszym
      przypadku czeka je emigracja zarobkowa i łapanie pracy daleko od kraju - pracy
      jakiejkolwiek i za każde pieniądze. I gdzie tu praca zgodnie z wykształceniem,
      gdzie satysfakcja z pracy i życia, gdzie tu godność człowieka i poszanowanie
      Jego najświętszych wa
      • Gość: anioł Do blackexit - sa nazwiska!! IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 12:40
        Nareszcie!
        W odezwie do NArodu Polskiego wreszcie Jankowski wymienia z imienia wrogów
        naszej Ojczyzny.
        www.ojczyzna.pl/ARTYKULY/JANKOWSKI-ks-pr_Odezwa-do-Narodu-Maj-2005.htm
        teraz należy podjąc dialog.
        Brak dialogu, ze strony GW i innych antypolskich sił, to tyloko dowód na to, ze
        nie mają argumentów.
        • blackexit Re: Do blackexit - sa nazwiska!! 15.08.05, 12:45

> teraz należy podjąc dialog.
          > Brak dialogu, ze strony GW i innych antypolskich sił, to tyloko dowód na to,
          ze
          > nie mają argumentów.

co to znacyz sa antyp[olskie dla mnie swoja glupota jankowski i rydzyk skzodza
          znacznie bardziej polsce niz wspolczesnie jakis urban np. to jest moja wizja
          antypolskosci. co do nazwisk nie chodiz mi o to zeby jankowski powidzial kto
          jest jego zdaniem wrogiem a kto zydem. rozdawal zdaje sie takie spisy. to ine
          ma nic do rzeczy. a czy on uwaza ze michnik szkodzi polsce to ok ja uwazam ze
          jankowski i nad czym tu jeszce dyskutowac? pozdrawiam black
          • Gość: a Re: Do blackexit - sa nazwiska!! IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 13:04
            Ok, jak wrócisz do domu i zona Ci zarzuci, że ją zdradziłeś, a Tyt powiesz, że
            nie - to życzę wam miłego pozycia.
            Czy Ty wiesz co Ty piszesz?
            Czy Ty wiesz, że to co piszesz to recepta na śmierć wspólnoty narodowej, na
            rozbijanie więzi?
            A tu chodzi o P{olskę, o działania mające na celu dobro kraju. Jeśli obie strony
            uważają,ze druga szkodzi krajowi, to chyba jest o czym rozmawiać.
            Habermas pisał, że dialog jest solą demokracji, że prawda w demokracji rodzi się
            (wierzący utrzymują, że "jest odkryana" w dialogu.
            Ty proponujesz zakazy administracyjne dla inaczej myślących
            Chcesz zamknąć usta tam, gdzie dialog powinien się zacząć.
            • blackexit Re: Do blackexit - sa nazwiska!! 15.08.05, 13:55

> Ok, jak wrócisz do domu i zona Ci zarzuci, że ją zdradziłeś, a Tyt powiesz, że
              > nie - to życzę wam miłego pozycia.

calkiemniezly przyklad. tylko ze w odniesieniu do wersji z jankowskim
              wygladaloby tak: pani sasiadka w bloku obok z 10 pietra, ktora czesc sasiadow
              ceni bo cierpiala za komuny i wszystko zawsze wie drze sie: black to
              kur....arz!!!!!!!!!!!!!!!!!!! teraz panie bleck idz i udowodnij ze jestes ok.

> Czy Ty wiesz co Ty piszesz?
              > Czy Ty wiesz, że to co piszesz to recepta na śmierć wspólnoty narodowej, na
              > rozbijanie więzi?

konkretnie co takiego jest ta recepta co ja pisze? dla mnie jak omwilem malo
              kto wiecej szkodzi temu narodowi niz jankowski.

> A tu chodzi o P{olskę, o działania mające na celu dobro kraju.

dowiedzenie sie kto jest zyd sluzy dobru kraju? sianie nienawisci obrzucanie
              blotem wyzwiska faszystowskie hasel;ka i osmieszanie Polski???

Jeśli obie stron
              > y
              > uważają,ze druga szkodzi krajowi, to chyba jest o czym rozmawiać.
              > Habermas pisał, że dialog jest solą demokracji, że prawda w demokracji rodzi
              si
              > ę
              > (wierzący utrzymują, że "jest odkryana" w dialogu.

> Ty proponujesz zakazy administracyjne dla inaczej myślących
              > Chcesz zamknąć usta tam, gdzie dialog powinien się zacząć.

wcale nie kazdy moze wygoszac swoje poglady ale jesli ktos sieje nienawisc
              pogarde dla drugiego czlowieka wyglasza przemowienia wyjete z III rzeszy to
              ciezko sie na to zgodzic. to jescze mozna glsic chociaz jest to niezwykle
              glupie i mja prawo zakaazywac gloszenia tego szamba intelektualnego
              zwierzchnicy instytucji w ktorej jankowski pracuje i brzucho sobie pasie. tu
              ine chodzi o wolnosc bo jak wies zta konczy sie tam gdzie zaczyna sie wolnosc
              innych ludzi. to jest tak jak w twoim przykladzie. ja przychodze do ciebie
              mowie twoja zona to k... i ta z spod 3, 7 , 8 15 i wszystkie z sasiedniej
              ulicy. a teraz o tym podyskutujmy.
              pozdrawiam black
              • Gość: a Re: Do blackexit - sa nazwiska!! IP: *.bazapartner.pl 15.08.05, 14:34
                ja przychodze do ciebie mowie twoja zona to k... i ta z spod 3, 7 , 8 15 i
                wszystkie z sasiedniej ulicy. a teraz o tym podyskutujmy.

Mówię, ok, podyskutujmy. To, że wielu polityków to polityczne, a dziennikarzy
                intelektualne prostytutki - wiadomo od dawna.
                Nie są to ludzie o poetyckiej wrażliwości.
                wiec pytam panie spod 3, 7, 8 15 itd czy sa kur...
                Oczywiście mogą mi odpowiedzieć. Czemu akurat pytasz o to Żydówki, to jest
                wyssany z mlekiem matki antysemityzm... etc
                Mogą mi odpowiedzieć. Kto Ci o tym p[owiedział. Mówię Blackexit. Więc Ty
                przychodzisz, potwierdzasz i ode Cię podaą do sądu albo.... zapraszaja na
                kolację, bo lubią te rzeczy.
                Sprawa się tak czy inaczej wyjaśnia i o to chodzi.
                Z Jankowskim podobnie. Przecież wystarczy powiedzieć panie jankowski - jakies
                dowody proszę. Czemu nikt nie spyta o dowody?
                Pzreciez to najprostsza rzecz pod słońcem. Tym bardziej może pytać jeśli wie, że
                J. ich ie ma.
                P.S
                Oczywiście, to że ich nie ma nie wyklucza jeszcze działan " w białych
                rękawiczkach" jak ma to w zwyczaju środowisku UW.
                To tak jak pewna pani z Uniw. Szczecińskiego, która chcąc zniszczyć pewnego
                profesora poprawiała mu PUBLICZNIEkrawat, prawiła komplementy. A ZA PLECAMI
                ROBIŁA WSZYSTKO, aby go zdyskredytować itp.
                Mojej koleżance, kt. przyniosła 1 rozdział MGR powiedziała - co ty mi tu
                przynosisz - to jest na poziomie prof. X.
                Tak też można
                I myślę, że Ci co tak działają stosuja metodę rozjuszania byka
                Robią cos w białych rekawiczkach, a potem dyskredytują tego, kto się wkurzy i
                powie głośno co myśli.
                Panowie "w białych rękawiczkach" powiedzą wtedy - ktoś jest oszołomem, ten
                pan/pani jest nieodpowiedzialny(a), należy mu/jej zabronic mówić, etc

• blackexit Re: Do blackexit - sa nazwiska!! 15.08.05, 15:03

> ja przychodze do ciebie mowie twoja zona to k... i ta z spod 3, 7 , 8 15 i
                  > wszystkie z sasiedniej ulicy. a teraz o tym podyskutujmy.
                  >
                  > Mówię, ok, podyskutujmy. To, że wielu polityków to polityczne, a dziennikarzy
                  > intelektualne prostytutki - wiadomo od dawna.

prosilem cie zebys unikal takich wyrazen ze wielu.... to... nic to ine mowi.
                  powiedz jasno pan jasoiu jest prostytutka bo wiadzielm go na uautostradzie w
                  krotkiej spodniczce.

> Sprawa się tak czy inaczej wyjaśnia i o to chodzi.

nic sie ine wyjasni robi sie jedno wielkie bagno opluwania. przy tym dla was
                  slowo zyd jesyt obrzydliwe i towim zdaniem zupelnie na miejscu jest wymaganie
                  od kogos zeby udowadnial ze zydem nie jest. to jest chore i ine ma tu nad czym
                  dyskutowac to trzeba leczyc.

> Z Jankowskim podobnie. Przecież wystarczy powiedzieć panie jankowski - jakies
                  > dowody proszę. Czemu nikt nie spyta o dowody?

a czy on cos przedstawil kiedyskolwiek? swiatem rzadza masoni ue niszczy polske
                  zydzi jescze bardziej. to jest chory belkot nic do udowadniania.
                  pozdrawiam black
                  • the.bill1 Re: Do blackexit - sa nazwiska!! 15.08.05, 15:13
                    Nie wiem skąd czerpiesz informacje, że jest inaczej niz mówi Jankowski?
                    Jeśli uważasz, że bezpośrednia konfrontacja osób, nic nie wyjasnia, to sorry
                    piszesz:
                    "dla was slowo zyd jesyt obrzydliwe"
                    Dla kogo? Mam znajomych żydów i co?
                    Uważają, że sa sprytniejsi i jak sie dajemy to nasz problem.
                    Jeden śmieje się z Watykanu, bazyliki sw. Piotra, a jak sie odwdzieczylem a
                    propos Mojżesza, to powiedzial - oczywiscie- ze jestem antysemita i nalal mi
                    soku,..... Taka mentalność...
                    Boże pogadaj sobie z kimś z Luions Club albo przejdź się na ich spotkanie i
                    pogadaj o szczecińskich masonach. Tylko nie bądź zbyt dociekliwy.... bo to
                    bedzie twoje ostatnie spotkanie, no chyba, ze jestes karny i uslużny... albo coś
                    naprawde znaczysz. Wtedy Cie Izydzie przedstawią... hehe

Więc - ja nie o tym wszystkim piszę!
                    Ja piszę o tym, że zamyka sie usta czlowiekowi, nie dyskutujac z nim!!!!!!! I to
                    sie dzieje w demokracji - koncesjonowanej oczywiscie jak widac
                    Wiec przestan juz sie trzymac swych skrojonych przez GW schematow myslowych,m
                    tylko wroc do źródła - do podstawowych zasad demokracji i wolności słowa,
                    przejrzystości i dialogu spolecznego.
                    etc, etc
                    • blackexit Re: Do blackexit - sa nazwiska!! 15.08.05, 15:54
                      the.bill1 napisał:

> Nie wiem skąd czerpiesz informacje, że jest inaczej niz mówi Jankowski?

ze swiatem rzadza zydzi masoni i cyklisci? nic na to mi jakos nie wskazuje.
                      niek tnie rzadzi siwatem inestety a moze na szcescie. jednym z ludzi ktoryz
                      mieli wielki wplyw na losy swiata byl JP II o ktorym film wlasnie ogladam.
                      raczje niz zyd nie mason i ine cykklista chociaz na RM slysalem juz kiedys ze
                      jednak zyd o ue popiera. wsluchiwales sie moze w jego slowa? w lpnstwach
                      demokratycznych rzadza te osoby ktore sppleczenstwo sobie wybiera w
                      autorytarnych czy totalitarnych ten ktorego do wladzy wyniesie kolejna
                      rewolucja i takdluga jak zdola sie utrzymac przed nastepnym.
                      mozna powiedziec od biedy ze swiatem rzadzi pieniadz ale tylko tymi ludmzi
                      ktorzy sobie na to pozwalaja.

> Jeśli uważasz, że bezpośrednia konfrontacja osób, nic nie wyjasnia, to sorry
                      > piszesz:
                      > "dla was slowo zyd jesyt obrzydliwe"
                      > Dla kogo?

was z sekty rydzykowo-jankowskiej

>Mam znajomych żydów i co?

i nic bardzo fajnie.

> Boże pogadaj sobie z kimś z Luions Club albo przejdź się na ich spotkanie i
                      > pogadaj o szczecińskich masonach.

mnie masooni nie bawia jedni graja w golfa jedni intersuja sie astrologia ci
                      maja swoj klub zbieraja ise pija kawe czasem zbiora na cos pieniadze. kluby
                      towarzyskie sa rzecza narmalna i dobra. dla mnie wieksz amasoneria i sitwa sa
                      np prawnicy korporacyjni ktorzy teraz blokuja zmiany albo zwiazki zawodowe np
                      gornicy. to sa realne problemy dalekie zuplenie od kwestii rasy.

>
                      > Więc - ja nie o tym wszystkim piszę!
                      > Ja piszę o tym, że zamyka sie usta czlowiekowi, nie dyskutujac z nim!!!!!!!

jesli jest o cyzm dyskutowac to omzna. ale jesli ktos siedzi przy obiedzie i
                      mowi dupa dupa a teraz z emna podyskutuujcie a jak ine to nie jestescie
                      demokracio coz mozna poiwedziec. moze kiedys zrozumie co przystoi w dobrym
                      towarzystwie a co nie.

I t
                      > o
                      > sie dzieje w demokracji - koncesjonowanej oczywiscie

co to jst demokracja koncesjonowana?

jak widac
                      > Wiec przestan juz sie trzymac swych skrojonych przez GW schematow myslowych,

przejsc na te wolnomyslicielskie od jankowskiego? musial bym tak z 5 jego
                      jaboli wypic i dalej skomplikowanosci bym w tym ne dostrzegl.

m
                      > tylko wroc do źródła - do podstawowych zasad demokracji i wolności słowa,
                      > przejrzystości i dialogu spolecznego.

nie ma sprawy to podstawa. jeszce poszanowania drugiego czlowieka kultury i
                      madrosci. pozdrawiam black
        • piotr33k2 Re: Do blackexit - sa nazwiska!! 15.08.05, 13:33
          brak jakiegokolwiek dialogu i dobrej woli ze strony jankowskiego,rydzyka i
          innych antypolskich sił to tylko dowód na to że nie maja zadnych argumentów i
          wogóle sa tak naprawde bez żadnego merytorycznego znaczenia .dialog można
          prowadzić z kimś rozumnym kto wogóle chce dialogu a nie z szowinistyczną
          szarlatanerią .
          • vicek113 Re: amen!!!!! 15.08.05, 16:19
            • the.bill1 Re: amen!!!!! 18.08.05, 11:46
              Vicek. Masz nadprzyrodzone zdolności :-)))
              pozdro!
          • Gość: the.bill1 do piotra32 IP: *.bazapartner.pl 16.08.05, 11:46
            Czy Ty czytałeś choćby zamieszczona w tym wątku homilię?
            Przecież tam jest mnóstwo argumentów i tez, z ktorymi utożsamia się bardzo wiele
            oób - nic dziwnego, sa po prostu oczywiste, ale nie dla środowiska GW, które
            hołduje swj poronionej wizji świata - poronionej, bo opiera się na fałszywej
            antropologii. To tak jak mawiał mój nauczyciel od angielskiego "socjalizm, to
            bardzo dobry system, tylko człowiek do niego nie pasuje"...
            • piotr33k2 Re: do piotra32 17.08.05, 13:28
              socjalizm to chce wprowadzic rado maryja chociaż mówi co innego bo to ma byc
              socjalizma w wydaniu klerykalnym a co do antropologi to komu jak komu ale
              właśnie takim psycholom jak rydzyk jankowski ,bender,giertych itp. można
              zarzucić jego pejoratywne stosowanie.
    • Gość: a Michnik jak Mozart??? IP: *.bazapartner.pl 17.08.05, 00:33
      Czy ktos ma jeszcze wątpliwości do do tego, że Wyborcza kłamie jak z nut?
      Wystarczy przeczytac fragment stenogramu Jaruckiej, popatrzeć za okno a potem
      poczytac tę "gazetę".
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=27794186&a=27796737
      Ponoć Mozart pisał utowry live. Myślę, że naczelny GW tez ma taki talent, tyle,
      że do tworzenia tworzenia historyjek....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka