Dodaj do ulubionych

Poród rodzinny

27.08.05, 15:20
Mam termin na styczeń'06 ale już zastanawiam się nad wyborem szpitala. Zdecydowaliśmy się na poród rodzinny. W każdym szpitalu jest inna cena. Zastanawiam się nad 3 szpitalami:
- w Policach, tam opłata ok 150 zł, ale za co właściwie płacimy?
- na Pomorzanach ok 20zł
- na Piotra Skargi za darmo.
Najbardziej zależałoby mi na fachowej opiece i życzliwym personelu, ponieważ to mój pierwszy poród i nie mam doświadczenia. Pozatym w miarę możliwości wolałabym nie nacinać krocza. Czy wiecie coś na ten temat, w odniesieniu do tych konkretnych szpitali?
Pozdrawiam wszystkie styczniówki.Monika
Obserwuj wątek
    • izaazi Re: Poród rodzinny 28.08.05, 01:31
      Witam. Ja również mam termin na styczeń 2006. Jeżeli chodzi o poród rodzinny to
      my na niego również się zdecydowaliśmy. Ja bede rodzić w zdrojach i tam też
      jest opłata 150 zł. A płacimy faktycznie nie wiadomo za co. Wiem, ze napewno w
      cenie jest kaftanik dla męża:))) Życzliwa obsługa jest ważna ale tak naprawde
      jestesmy tam tylko kilka dni - a w każdym szpitalu zdarza się jakieś ale... To
      równiez bedzie mój pierwszy poród i rozmawiałam ze swoim lekarzem prowadzącym,
      który pracuje w Zdrojach, że zdroje praktykują równiez metodę że bez potrzeby
      nie nacinają krocza. Ważne jest to że w zdrojach jest oddział noworodkowy w
      razie w..... Bo nawet jak coś jest nie tak z dzieckiem to bardzo czesto
      przewożą je do Zdroi. A o obsługę się nie martw. Jeżeli bedziesz z mężem to on
      ci napewno dużo pomoże i nie bedą straszne żadne tam...pielęgniary.
      Pozdrawiam i jak samopoczucie????????
      • gabi67 Re: Poród rodzinny 28.08.05, 12:14
        Ja rodziłm 12 dni temu na Porzanach:)
        Mąż dostał ubranko za 20 zł był cały czas przymnie świetni lekarze i połozne
        super i pielęgniarki:)Po porodzie miły personel połogowy nie mozna nazekać bo
        naprawde było bardzo sympatycznie.
        Polecam pomorzany na 100% z czstym sumieniem!
      • gabi67 Re: Poród rodzinny 28.08.05, 12:29
        Pomorzany maja tak samo oddział intensywnej terapi dla noworodka nowy sprzęt z
        Wieliej Orkiestry ,robia na miejscu badanie przesiewowe uszu maleństwa czy
        słyszy:)Dotego szpital ma miano (Przyjaznego dziecku )i lekarze to sami
        specjaliści gdyby cos sie z dzieciatkiem działo nie tak pediatra dr. Nagaj:)
        Nikogo nie nacinaja na siłe i dzieciatko od pierwszych chwil jest z Toba:)
        Pozdrawiam Gabi
        Ps.Dr.Zabełowicz ,dr.Rzepka,dr.Partyka, docent Torba oraz dr.Rojewska trych
        lekarzy polecam z czystym sumieniem .A i USG robiłm u dr.Czajkowskiego oraz
        Zabiełowicza ,pierwszy specjalista krdiolog drugi od wczesnych wad rozwojowych
        płodu współpracuja z Łodzia z Instytutem Matki i Dziecka .Zabiełowicz pracuje
        na pomorzanach:)
    • niuniaspadi Re: Poród rodzinny 28.08.05, 14:06
      Dzięki za opinie. Na razie czuję się świetnie a mój Bąbelek podskakuje sobie radośnie w brzuszku. Na USG połówkowe również wybieram się do dr Czajkowskiego, bo słyszałam same dobre opinie, szkoda że wcześniej o nim nie wiedziałam jak robiłam pierwsze. Pozaty chcemy uwiecznić naszą dzidzię na kasecie.
      Pozdrawiam. Monika
      • gabi67 Re: Poród rodzinny 28.08.05, 15:38
        Czajkowski jest swietny:)Ale nie bedzie go do 15 września bo jest na urlopie:)
        Pozdrawiam Gabi:)
        • ankas70 Re: Poród rodzinny 28.08.05, 22:30
          a ja w POlicach płaciłam 50 złotych za rodzinny, 150 to wtedy jak na osobnej
          sali, ael ja i tak byłam sama, a płaci się właściwie za ten kaftan dla męża i
          nie wiem jeszcze za co moze za zużycie powietrza?
          • gabi67 Re: Poród rodzinny 29.08.05, 12:03
            Pewnie tak:)
            • martynahpt Re: Poród rodzinny 30.08.05, 09:13
              A czemu dr Nagaj nie polecasz?
    • tiaraa Re: Poród rodzinny 30.08.05, 18:35
      polecam ci Stargard szczeciński został tam otwary nowy oddział położniczy parę
      dni temu go zwiedzałam poprostu bajka, taki luksus!!!!! no i nic nie płacisz za
      poród rodzinny i wcale nie jest tak daleko droga super 4 pasmowa także na jedno
      wychodzi czy Police czy stargard, a położne i pielęgniarki są poprostu złote,
      nie wspominając o lekarzach, leżałam tam już 2 razy spotykałam się też z
      dziewczynami po porodzie naprawdę nikt nie narzekał,ja leżałam jeszcze na starym
      natomiast na nowym leżysz tylko w 2 osoby, maluszka masz przy sobie chyba że
      poprosisz to go zabiorą, żebyś się wyspała leżysz 4 dni, czyli o 2 dni dłużej
      niż przeciętnie, ale ja uważam, że to lepiej przynajmniej cię nauczą jak
      przystawiać dziecko możesz oczywiście wyjść wcześniej. Na 2 osoy przypada 1
      łazienka na porodówce masz wszystkie zabawki :) do porodu i pysznic, w salach
      sa specjalne fotele do karmienia, zresztą co ja opowiadam jedź i obejżyj, bo
      mnie zdroje wcale nie zachwyciły, do polic nie pojadę bo Szwagierka jak rodziła
      miała super poród ale połóg to był koszmar nikt nie chciał jej zmienić
      pościelii wstydziła się nawet z łóżka wstać bo było całe poplamione a
      pielęgniary jej powiedziały że nie jest w hotelu żeby jej pościel codziennie
      zmieniać a prowadził ją dr. Niedzielskiacujący w Policach czyli facet prawie
      nieosiągalny i z cenami kosmicznymi, nie uprzedzaj się drogą- naprawdę, zresztą
      jestem w 38 tc jak urodzę dam wam znać jak było z pierwszej ręki
      • tiaraa Re: Poród rodzinny 30.08.05, 18:41
        zapomniałam dodać że są dwie sale porodowe zupełnie osobne i jedna sala na
        cesarki, dla małego jest taki sprzętże głowa mała do badania wygląda jak panel
        kosmiczny, tak w ogóle toażdym szpitalu w Polsce wszystkie dzieci nowo urodzone
        mają badanie przesiewowe słuch dzięki WOŚP co nam daje 1 pozycję w europie- to
        tak dla wiadomości :)
        • izaazi Re: Poród rodzinny 30.08.05, 21:54
          Hej Tiaara. Twój post mnie zaciekawił. Mnie prowadzi lekarz ze Zdroi, wiem że
          tam nie jest tak żle (raz leżałam na patologii) porodówke dopiero zobacze. Ja
          mieszkam na prawobrzeżu wiec dojazd do Stargardu jest dosyć dobry , tylko
          trochę obawiam się nieznajomości personelu. Więc jak już bedziesz po to
          koniecznie daj znać. Czekamy na twoją odpowiedz. pozdrawiam wszystkie ciążowe:)
          • tiaraa Re: Poród rodzinny 02.09.05, 14:46
            napewno odezwę się niedługo bo brzuszek już mi tak nisko spadł, nie mogę się
            już doczekać, a tak po za tym ja też nie znałam tam lekarzy i sądzę że to nie
            ma znaczenia akurat tam każdy chodził koło mnie jakbym była kimś specjalnym
            zresztą nie tylko ja się tak czułam, były dziewczyny z jakiś wsi pod stargardem
            bez zębów, zniszczone strasznie i nie miało to znaczenia kto jak wygląda
            najważniejsze były nasze dzieciaczki i dobre samopoczucie fakt faktem jedzenie
            straszne, ale to chyba już nie wina szpitala a naszego chorego pańdzie więzień
            ma wyższą stawkę żywieniową niż chory pacjent, no ale cóż ...
    • kacha55 Re: Poród rodzinny 02.09.05, 16:14
      Witam, z tym Stargardem bylabym ostrożna. Pamiętajcie, że doslownie wszystko
      dla maleństwa musicie mieć swoje. NIC szpital nie daje, zreszta dostaniecie
      listę rzeczy dla maluszka. Bieda. Nowe ściany to nie wszystko.Pozdrawiam :)
      • tiaraa Re: Poród rodzinny 03.09.05, 09:02
        no tak to prawda mnie też powiedzieli że mogę mieć wszystko swoje, ale nie
        kazali!!! na małego przypada 10 pieluch tetrowych i 3 pampersy na dobę, ubranka
        i kosmetyki też dają, ale ja i tak wolę mieć wszystko swoje więc zabieram
        wszystko łącznie z rożkiem i innymi pierdołami, ja nie widzę problemu i tak bym
        zabrała i tak, przecież maluszek o wiele szybciej przyzwyczaja się do bakteri
        które są w domu to raz a dwa wygląda znacznie fajniej w nowych ciuszkach niż
        tych szpitalnych
        • perpetum Re: Poród rodzinny 03.09.05, 18:23
          a czy w Zdrojach, by miec porod rodzinny, to trzeba miec skonczona szkole
          rodzenia?
          i jak to wyglada w innych szpitalach w Szczecinie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka